Ahdistavuuden ystävä, hamua näitä kirjoja kesälukemistoksi!

Polttaa kesäkatu kuuma

Espanjalaisen kääntäjän ja psykologian lisensiaatin kirjoittama esikoinen pitää sujuvasti otteessaan alkusivuilta asti. Argentiinalaissyntyiseltä komisariolta Héctor Salgadolta on palanut pahasti käämit ja hän on joutunut huililomalle – vaimokin on lähtenyt toisen naisen matkaan. Héctorin palattua Barcelonan paahteisille kaduille ovat samat vanhat ongelmat edessä kuin ennenkin, ja pahin niistä on, kuka sai prostituoiduksi pakotetun afrikkalaistytön saksimaan itsensä hengiltä.

Samaan aikaan hyväosaisen perheen poika on pudonnut ikkunasta kadulle ja kuollut. Aikoja sitten poikansa hylännyt äiti ei hyväksy selitystä itsemurhasta tai vahingosta. Nuoren naiskonstaapelin Leire Castron avulla Héctor pääsee menneisyyden salaisuuksien jäljille.

Kelpo esikoinen on saamassa jatkoa.

Antonio Hill: Kuolleiden lelujen kesä. Otava.
Tähdet: ****

Ponteva Petra

Naiskomisariot olivat 16 vuotta sitten Espanjassa todella harvinaisia, joten Alicia Giménez Bartlett päätti silloin täräyttää Petra Delicado -hahmonsa suoraan dekkarisarjansa keskiöön. Eikä kaksi kertaa eronnut Petra totisesti arkaile vaan näyttää miehille närhen munat – tai itse asiassa sarjan ensimmäisessä suomennoksessa panee äijän munasilleen.

Barcelonan kujilla kulkee raiskaaja, joka häpäisee uhrinsa myös iskemällä näihin piikikkään merkin. Arkiston puolella pakertanut Petra osoittaa alaisensa, tangolaulajan näköisen Fermin Garzónin kanssa, että heissä sitä vasta onkin ainesta rikostutkijoiksi. Petran ansioihin kuuluu, että hän tutustuttaa lukijan myös Bacelonan baarielämään.

Alicia Giménez Bartlett: Petra Delicado ja merkityt tytöt. Tammi.
Tähdet: ****

Tulppaanin vai minkä tähden?

Hollantilainen esikoisdekkaristi tarttuu kallisarvoiseen tulppaaniin, mutta taidokkaasti hän onnistuu välttämään sen varsiin sotkeutumisen, vaikka kuljettaa kahta aikakautta rinnakkain. 1600-luvulla murhataan kauppias Wouter Winckel ja sama kohtalo on antiikista kiinnostuneella upporikkaalla liikemiehellä Frank Schoellerilla vuonna 2007.

Kirjoittaja pitää salaisuuksia niin hyvin hallussaan, että vasta kotvasen kuluttua selviää, että sipuliakin syvemmällä taistossa vastakkain ovat vapaus ja äärikristillinen maailmanvalloitus. Loppu töksähtää 300 sivun jälkeen sen verran äkisti, että tuo tulppaaniakin kiinnostavampi teema hautautuu sipulin arvoituksen ratkeamisen mukana multiin.

Daniëlle Hermans: Tulppaanimurhat. Bazar.
Tähdet: ***

Poika laatikkoon

Jotkut pitävät eriarvoistumista nykymaailmassa asiallisena meininkinä – kunhan se ei kosketa hyväosaista. Mutta entä sitten, kun koskettaa.

Torey Hayden rakentaa vähän kliseisen asetelman ja panee köyhän pariskunnan sieppaamaan rikkaan elokuvatähden pienen pojan. Kirjan tunnelma on väliin yhtä ahdistava kuin laatikko, johon mies pojan sulloo. Happea ei anna edes Montanan vuoristo, jonne pariskunta piiloutuu.
Dekkareita lukiessahan taas tajuaa, että onneksi valtaosa ihmisistä on hyviä.

Torey Hayden: Viattomat. Otava.
Tähdet: **

Pippurinen Tohmajärveltä, päivää

Tässäpä olisi Karjalan kunnaiden ohjaajalle Markku Pölöselle oiva hahmo, jolla voisi käydä itäsuomalaiseen elokuvalliseen vastaiskuun Reijo Mäen luoman turkulaisen Vareksen rinnalle.
Hän on yksityisetsivä Marko Pippurinen Tohmajärveltä.

Liperin mies Tuomas Lius vie Härkäjuoksussaan Pippurisen sekä entisen rikosylikonstaapelin Julia Noussairin jälleen keskelle korpien kuiskinnan ja kansainvälisten hämäräpuuhien yhdistelmää. Sitä ennen Julian tosin on päästävä edes jotensakin tolkuissaan pois pahamaineisesta vankilasta Venäjältä.

Laittomat-kirjasta on Tuomas Liuksen kerronta kehittynyt yhä sutkimpaan ja sutjakampaan suuntaan.

Tuomas Lius: Härkäjuoksu. Like.
Tähdet: ****

Vuosia vankina

Kaikki dekkareiden rikosetsivät ovat äärisärmikkäitä tyyppejä, eikä kööpenhaminalainen Carl Mørck tee poikkeusta genreen. Ampumakahakassa sekä ruumiillisesti että henkisesti vammautunut ”Kalle” yritetään hankaluutensa takia kadottaa kellariin muka setvimään jo vähän väljähtäneitä, ratkaisematta jääneitä rikoksia.

Kansioista ensimmäisenä putskahtaa esiin Merete Lynggaard – kaunis, lupaava poliitikko on kadonnut jäljettömiin viisi vuotta sitten. Väkinäisen alun jälkeen Carl alkaa päästä hajulle, mitä naiselle olisi voinut tapahtua. Kirjassa rinnalla kulkee siepatun Mereten kuvaukset vuosien kidutuksista ja vankina olostaan.

Sieppaajan henkilöllisyyden osaa aavistaa jo puolessavälissä, mutta silti kirja pitää otteessaan aamuyön tunneille eli loppuun asti.

Jussi Adler-Olsen: Vanki. Gummerus.
Tähdet: *****

Huono diili

Daniel tekee kaksoisveljensä kanssa sangen huonot vaihtokaupat. Hän lupaa jäädä Maxin tilalle pariksi päivää Alppien kätköissä olevaan parantolaan.

Ei ole mitenkään yllättävää, että psykopaattinen Max ei palaakaan takaisin. Ja arvata saattaa, etteivät lekurit oikein usko Danielia, ettei hän ole Max. Tai itse asiassa yksi nilviäinen taitaakin tietää, ja hän onkin se kaikkein pahis.

Danielin kärvistelyä on lukijana ilo mutta ihmisenä kamala seurata.

Marie Hermanson: Laakso. Like.
Tähdet: *****

Villi Pohjola

Nieriän suolilla on hyvä paikata sukat, mursun rakosta voi puhaltaa jalkapallon ja jääkarhun maksa on myrkyllistä.
Nämä ja monta muuta arktista faktaa oppii M. J. McGrathin Kanadan arktisille saarille sijoittuvasta trilleristä. Edie Kiglatuk on puoliksi inuiitti, omapäinen nainen ja peloton luonto-opas. Kun kaksi ihmistä, toinen Edien poikapuoli, kuolee lyhyen ajan sisällä oudoissa olosuhteissa, alkaa Edie penkoa asiaa. Pian hän on keskellä venäläisten ja amerikkalaisten taistelua Arktiksen luonnonvaroista.

Englantilaisen tietokirjailijan McGrathin ensimmäinen romaani on vetävä jännäri ja lumoava pohjoisen luonnon kuvaus varsinkin keskikesän helteillä.

M. J. McGrath: Jään muisti. Like.
Tähdet: ****

Neidon surma

Glasgow’n hienostoalueella on surmattu nuori nainen. Murhan rikostutkimus etenee epäilyttävän sujuvasti. Ylikonstaapeli Alex Morrow'n siviilielämässäkin riittää jännitystä, sillä hän odottaa kaksosia.

Ampiaiskesä on tuttua ja taattua laatua karujen ja veristen dekkarien ystäville. Denise Minan uutuus on syvästi traaginen ja mahtavan koukuttava. Yksin yössä -kirjasta tuttu Alex on oivallinen dekkarisankaritar: menneisyyden piinaama, urhea ja inhimillinen.

Denise Mina: Ampiaiskesä. Like.
Tähdet: ***

Rujoa menoa

Norjalaisen Jo Nesbøn mukaan on vain kaksi asiaa, joista kannattaa kirjoittaa: rakkaus ja murha. Jälkimmäisestä mies onkin latonut sellaista tekstiä, että kuuluu maailman kovimpiin dekkaristinimiin. Rakkaus sen sijaan ei tule ensimmäiseksi mieleen Harry Hole -kirjoista, vaikka se viekin rujoa päähenkilöä tässä jo sarjan yhdeksännessä osassa. Tunne kun ei Harryn kohdalla ole perinteisen romanttinen, vaan pikemminkin mahdoton ja tuhoon tuomittu.

Nyt mennään sellaisilla kierroksilla (ja välillä uskottavuuden rajamailla) Oslon huumemaailmassa, että herkempää hirvittää. Silti kirja on ahmittava kertaistumalta. Onnellisia ovat ne, joilla Harry Holet ovat vielä nauttimatta.

Jo Nesbø: Aave. Johnny Kniga.
Tähdet: ****

Emma Cline ihmettelee, miksi 60-lukua nostalgisoidaan niin paljon. Viattomana pidetty "rakkauden vuosikymmen" tarkoitti monille kalifornialaistytöille lähinnä painostusta seksiin.

Samana päivänä kun ensimmäinen ihminen laskeutui kuuhun kesällä 1969, eräs amerikkalainen teinityttö kirjoitti päiväkirjaansa: ”Tänään kävin kampaajalla ja sain ihan kamalan hiustenleikkauksen.”

Ei muuta, ei sanaakaan valtavasta askeleesta, jonka ihmiskunta oli juuri ottanut.
Tämä äidin päiväkirja oli kirjailija Emma Clinelle korvaamaton apu hänen kirjoittaessaan vuoteen 1969 sijoittuvaa esikoisromaaniansa Tytöt.

– Päiväkirja muistutti, että kirjoitan tytöstä, joka sattuu elämään 1960-luvulla, mutta jolle tärkeitä ovat oma elämä ja ihmiset siinä. Eivät hänen tunne-elämäänsä hetkauta suuret kulttuuriset liikkeet tai historialliset tapahtumat, Emma Cline kertoo Helsingissä, jonne hän on singahtanut päiväksi markkinoimaan viime kesänä ilmestynyttä kirjaansa.

Esikoisromaanista käytiin tarjouskisa, jonka voittaja iski pöytään seitsennumeroisen summan, ja elokuvaoikeudetkin kaupattiin siltä istumalta. Aika hyvin vastavalmistuneelta parikymppiseltä, joka oli aikaisemmin julkaissut vain pari novellia lehdissä.

Yksi syy hypeen on kirjan sijoittuminen yhteisöön, jonka esikuvana on Charles Mansonin kultti.

Kuukävelyn lisäksi kesä 1969 on jäänyt historiaan Mansonin kultin tekemistä murhista. Elokuisena aamuyönä Mansonin seuraajat murhasivat Los Angelesissa kahden yön aikana seitsemän ihmistä, mukaan lukien raskaana olleen näyttelijä Sharon Taten. Samalla he antoivat kuoliniskun hippiliikkeelle sekä rauhan ja rakkauden vuosikymmenelle.

”Murhat jättivät vanhempiini valtavan jäljen.”

Tuskin mitään väkivallantekoa on käsitelty populaarikulttuurissa yhtä paljon kuin Mansonin murhia. Edelleen veriteoista ilmestyy elokuvia, kirjoja, dokumentteja ja podcasteja.
– Kuulin lapsena Mansonista jatkuvasti, hän on yhä läsnä Kaliforniassa, kuin sen ilmanalassa. Murhat jättivät myös omiin vanhempiini valtavan jäljen. He tajusivat ensimmäisen kerran, ettei kodissaan välttämättä ole turvassa.

California girl

27-vuotias Emma Cline on itse kuin raikas tuulahdus kalifornialaista aurinkoa. Kuparinvaalea pitkä tukka on keskijakauksella eikä pisamaisissa kasvoissa ole juuri meikkiä. Vielä kukka hiuksiin, ja hänet voisi hyvin kuvitella Vietnamin sodan vastaiseen mielenosoitukseen 1960-luvun San Franciscoon.

Emma kasvoi seitsenlapsisen perheen toiseksi vanhimpana Kalifornian Sonomassa, jossa perheen vanhemmat pyörittivät omaa viinitilaa. Perhe-elämä muistutti hippiyhteisöä.

– Lasten ikäerot olivat hyvin pienet, joten jossain vaiheessa meitä oli viisi teini-ikäistä tyttöä saman katon alla. Se oli aivan hirvittävää kaaosta, hän nauraa.

Yksityisyyttä ja omaa tilaa Emma etsi lukemalla ja kirjoittamalla. Varhaisteini-ikäisenä hän kokeili myös näyttelemistä. Äiti ajoi tytärtään koe-esintymisestä toiseen Los Angelesissa, ja välillä tärppäsikin leffaroolin verran. Roolit tuntuivat poikkeuksetta vierailta ja latteilta.

– Luin nuorten tyttöjen rooleihin, eivätkä he koskaan tuntuneet tutuilta, sellaisilta kuin minä tai muut tuntemani tytöt olivat. Jo silloin huomasin, miten kapeita rooleja tytöille annetaan: he ovat aina joko uhreja tai puhtauden ja viattomuuden symboleita.

Vuoden kuluttua Emma lopetti käymästä koe-esiintymisissä.

”Näytteleminen oli minun oma juttuni isossa perheessä.”

– Inhosin sitä. Oikeasti halusin aina olla kirjailija, mutta näytteleminen oli minun oma juttuni isossa perheessä.

– Me kaikki seitsemän sisarusta etsimme oman juttumme, joka ei olisi kenenkään muun. Kukaan muu sisaruksistani ei ryhtynyt taiteelliselle alalle, mutta yksi perusti rodeon, toinen muutti Siperiaan, kolmannesta tuli sommelier.

Emma kertoo, kuinka huomion hakeminen ajoi hänet nuorena outoon suhteeseen aikuisen miehen kanssa. Tunnettu musiikkialan monitoimimies Rodney Bingenheimer bongasi 13-vuotiaan Emman kadulla ja vaati saada tämän yhteystiedot. Seuraavan vuoden ajan he kirjoittelivat ja soittelivat toisilleen Emman vanhempien tietämättä.

– En ajatellut silloin, että se oli mitenkään outoa. Vasta myöhemmin tajusin, miten huonosti siinä olisi voinut käydä. Mutta niin paljon kaikki jää sattuman varaan, sitä kuvaan myös romaanissani.

Tyttöyden ytimessä

Tytöt-romaani on synteesi tästä kaikesta: nuoruuden nähdyksi tulemisen halusta, elokuvateollisuuden ohkaisista tytön rooleista sekä Mansonin murhien mytologisoinnista.

– Minusta oli kiehtova käyttää Mansonin murhia inspiraationa mutta kirjoittaa silti siitä, mitä on olla tyttö. Nautin saadessani luoda ristiriitaisen ja todemman kuvauksen tyttöydestä.

Kirjassa Charles Mansonia muistuttava kulttipomo Russel jääkin sivuhahmoksi. Päähenkilö, 14-vuotias Evie, hakeutuu kulttiin ihailemansa vanhemman tytön, Suzannen, johdattamana.

– Siinä oli minusta järkeä, kun ajattelin omaa teini-ikääni. 14-vuotiaana on niin erityisessä iässä, silloin työntää päänsä kodin ja perheen kuoresta ja miettii millaisia versioita maailmalla on minusta tarjottavana. Evie todella ihastuu Suzanne tarjoamaan versioon.

”Miehillä on romaanissa toissijaiset roolit, vaikka näennäisesti kaikki pyöriikin heidän ympärillään. Niinhän yhteiskuntammekin on rakennettu.”
”Miehillä on romaanissa toissijaiset roolit, vaikka näennäisesti kaikki pyöriikin heidän ympärillään. Niinhän yhteiskuntammekin on rakennettu.”

Kirjan ydin on tytöissä ja tyttöjen välisissä suhteissa. Kuten Emma kirjoittaa, vain ”toiset tytöt huomaavat sen, mikä meidän mielestämme on huomaamisen arvoista”: oikean tukkatyylin, meikin, eleet – naiseuden merkkikielen. Romaanissa tyttöys näyttäytyy täysipäiväisenä projektina, joka vaatii lukemattomia hoitotoimenpiteitä kananmunahiusnaamioista testimeikkien tekoon: ”Kaiken sen ajan, minkä minä olin käyttänyt valmistautumiseen – olin lehdistä oppinut, että elämä oli pelkkä odotushuone, kunnes joku huomaa – pojat olivat käyttäneet omaksi itsekseen kasvamiseen”, Evie miettii aikuisena.

Nuorten tyttöjen seksuaalisesta heräämisestä on tähän mennessä luettu useimmiten mieskirjailijoiden romaaneista. Muistettavimpia kuvauksia ovat esimerkiksi Jeffrey Eugenideksen Virgin Suicides tai Stephen Kingin Carrie.

Nyt nuorten tyttöjen kasvutarinoita kertovat naiset itse, kuten Elena Ferrante, Megan Abbot tai Caitlyn Moran.

– Se on mahtavaa! Miehet kirjoittavat usein naisista mysteerinä, toisena, ryhmänä, jota ei voi mitenkään ymmärtää.

Ansaitsematonta nostalgiaa

1960-lukua kuvataan usein hyvin idealisoituna aikana. Rakkauden vuosikymmen ikuistettiin lukemattomiin lauluihin ja elokuviin.

Tytöt-romaanin Evielle vapaan rakkauden aikakausi tarkoittaa lähinnä painostusta seksiin, aivan liian nuorena.

– Halusin kuvata sitä, kuinka idealistiset vaihtoehto- ja vastakulttuuriliikkeet tekivät naisista, lapsista ja vähemmistöistä uhreja. Ja niin ne tekevät usein edelleen.

”Kaliforniassa ihmiset pitävät 1960-lukua yhä jotenkin viattomampana aikana.”

– Ihmisillä on niin outo ansaitsematon nostalgia 1960-lukua kohtaan, koska sen kulttuuriset tuotteet, musiikki ja elokuvat ovat yhä niin läsnä. Ainakin Kaliforniassa ihmiset todella kaipaavat tuota aikaa ja pitävät sitä jotenkin viattomampana.

Emman mukaan kultin jäsenten tekemät murhat ovat oikeastaan vähiten väkivaltaisia tapahtumia kirjassa. Romaani kuvaa paljon tavallisempaa ja yleisempää väkivaltaa, joka ilmenee naisten ja miesten välisissä suhteissa tai perheiden sisällä.

Vapaana vajassa

Menestyskirja syntyi pienessä puutarhavajassa ystävän takapihalla New Yorkin Brooklynissa.

– Vaja oli puolet tästä huoneesta, Emma sanoo ja viittaa kustantamon reilun 15 neliön kokoushuoneeseen. Asuin siellä kolmatta vuotta. Silloin se tuntui täysin normaalilta mutta nyt ihmettelen, että minä minä oikein hommasin!

– Kaipaan silti tuota aikaa. Minulla ei ollut nettiä ja näin kaiken mitä omistin yhdellä silmäyksellä. Se vapauttaa paljon henkistä tilaa kirjoittaa.

Kaikki muuttui, kun romaanista tuli maailmanlaajuinen menestys.

”Ihmettelen koko ajan, koska saa olla laiska, ja vain hengailla?

– Se on hyvin outoa, koska sitä ei kukaan odottanut. Oli sokeeraavaa siirtyä noin yksityisestä kokemuksesta näin julkiseksi olennoksi. Mutta yritän pitää hulabaloon erillään itsestäni ja keskittyä pian taas kirjoittamiseen.

Nyt hän asuu korttelin päässä vajasta. Kirjailijanura pitää hänet visusti New Yorkissa, vaikka hän ei juuri viihdy kaupungin kirjallisissa piireissä, eikä oikeastaan pidä kaupunkia edes ”ihmiselle tarkoitettuna”.

– Kaipaan kovasti Kaliforniaa ja sen luontoa. Tunnen itseni siellä paremmaksi ihmiseksi, ja päivätkin tuntuvat paremmilta. New Yorkissa päivällä on merkitystä vain, jos se on vienyt lähemmäksi päämäärää. Ihmettelen koko ajan, koska täällä saa olla laiska, ja vain hengailla?

Aikuisille suunnatussa animaatioelokuvassa nakit ja hodarisämpylät suoltavat seksivihjailuja. Mukana myös raakaa väkivaltaa!

Idea ei monimutkaisuudellaan päätä huimaa. Supermarketin hyllyillä nököttävät tuotteet ovat elossa (ja erittäin kiimaisia). Ihmisjumalat poimivat onnekkaat yksilöt ostoskoriin, ja nämä pääsevät liukuovien läpi tuonpuoleiseen. Siellä odottaa vapaus ja onni, tai niin kaupan asukit ainakin luulevat… Nakkimakkaroina, karkkipatukoina ja muina animoituina herkkuina kuullaan komediatähtiä kuten Seth Rogenia, Kristen Wiigiä ja James Francoa.

Conrad Vernonin ja Greg Tiernanin ohjaama tarina hupailee uskonnon kustannuksella sekä kannustaa huoletta nauttimaan maallisista iloista. Huumori keskittyykin vahvasti rivouksilla leikitteleviin vitseihin ja kiroilun värittämään kielenkäyttöön. Harmi, että elokuva luottaa liikaa näin ilmeisten, lapsilta kiellettyjen ainesten vetovoimaan.

Huomattavasti hauskempia juttuja löytyy useista viime vuosien animaatiohiteistä, jotka sopivat aikuisten lisäksi perheen pienimmille.

Katso traileri:

Sausage Party

**

Ensi-ilta 21.10.

Pirkko Saisio kuvaa Mies, ja hänen asiansa -uutuusromaanissaan mielen hajoamista häiritsevästi mutta hauskasti.

Mies on kuusikymppinen asianajaja, vaimo nuori ja kaunis, elämä hyvää: on ulkomaanmatkat, oikeat viinit, säännöllistä seksiä. Kaikki muuttuu, kun mies näkee nuoruudenystävänsä kuolinilmoituksen ja mieleen nousevat tukahdutetut muistot heitä yhdistävästä rikoksesta.

Mikä on hyvää elämää? Mitä on onni?

Pirkko Saision uusin on yhden viikon -romaani miehestä, jonka ote vallan kahvasta kirpoaa, kun mieli suistuu raiteiltaan. Miehen koko ajan huuruisemmaksi muuttuva päänsisäinen monologi on häiritsevää, oivaltavaa ja usein raivokkaan hauskaa luettavaa. Romaani viittoo ahkerasti Dostojevskin Rikoksen ja rangaistuksen suuntaan, ovathan teematkin isoja: Mikä on hyvää elämää? Mitä on onni? Ja mitä on se rikos, jonka mies lopulta haluaa tunnustaa?

Pirkko Saisio: Mies, ja hänen asiansa

(Siltala)

Ranskalaisen Maylis de Kerangalin palkittu romaani seuraa yhden sydämen kohtaloa.

Haudataan kuolleet, paikkaillaan elävät -romaani seuraa yhden sydämen matkaa. Ensin se sykkii ensin nuoren surffaripojan Simon Limbres’n rinnassa. Hän vajoaa koomaan, ja kun vanhemmat lopulta päättävät luopua toivosta, sydän jatkaa matkaansa. Se päätyy elinsiirtoleikkauksessa vakavasti sairaan, keski-ikäisen Claire Méjeanin käyttöön.

Maylis de Kerangal kirjoittaa kiivasta tajunnanvirtaa, jossa lääketieteelliset termit, tarkat havainnot, arkiset ajatukset ja suuret tunteet sekoittuvat kuin suureksi maalaukseksi.

Yhden vuorokauden aikana tapahtuva tarina vaikuttaa lukijaan yllättävän voimakkaasti. Kukapa olisi uskonut, että kirurgian kuvaaminen voi olla näin tunteikasta?

Maylis de Kerangal kirjoittaa kiivasta tajunnanvirtaa.

De Kerangalin kirja on voittanut Ranskassa jo kymmenen kirjallisuuspalkintoa.

Maylis de Kerangal: Haudataan kuolleet, paikkaillaan elävät

Suom. Ville Keynäs, Anu Partanen (Siltala)