Kirjailijat Piia Leino (vas.), Leena Parkkinen ja Tiina Piilola (oik.) kertovat, miten romaanin ensimmäiset sanat syntyvät.

Kirjan alkusanat saattavat syntyä vasta viimeisinä. Kolme kirjailijaa kertoo, miten heidän alkusanansa valikoituivat.

”Nuorten miesten lompsinta henki tuhovoimaa.”

Piia Leino: Ruma kassa (Johnny Kniga)

Piia Leino kertoo: ”Halusin Rumaan kassaan alun, joka ilmaisee lukijan heti otteeseensa. Samalla oli tärkeää, että alku johdattaa päähenkilön persoonaan ja kirjan teemaan, ulkonäkökeskeiseen kulttuuriin ja sen tuomiin paineisiin.

Kirja alkaa kohtauksella, jossa päähenkilö Sarianna istuu työssään kassalla ja olutta ostavat nuoret miehet pilkkaavat hänen ulkonäköään. Sarianna häpeää ja yrittää saada tilanteen ohi mahdollisimman vähin äänin. Tämä on Sariannalle tyypillinen tapa toimia: hän yrittää olla ihmisiksi silloinkin, kun muut eivät sitä tee. Alku on eräänlainen alkusoitto Sariannan tuleville haasteille.

Alku on romaanissa todella tärkeä. Parhaimmillaan se on idealtaan kristallinkirkas ja herättää lukijan uteliaisuuden. Kirjoitin Ruman kassan alun uusiksi moneen kertaan. Aloittaessani kirjoittamista en tiennyt, että tarina etenee lopulta tosi-tv-kilpailuun Thaimaan viidakkoon enkä tuntenut Sariannaa kovin hyvin, joten oli selvää, että alkuun oli palattava myöhemmin.

Käytän kirjoittajana paljon alitajuntaa ja annan tarinan viedä, vaikka pyrinkin samalla pitämään rakenteen kasassa.

Todella hyvät aloitukset ovat romaaneissa melko harvassa. Loistavasti uteliaisuutta herättää Donna Tarttin Jumalat juhlivat öisin: ”Lumi alkoi sulaa vuorilla ja Bunny oli ollut kuolleena monta viikkoa ennen kuin aloimme ymmärtää tilanteemme vakavuuden.”
Kari Hotakaisen Ihmisen osa kiehtoo ainakin himolukijaa, joka on kiinnostunut kertojan luotettavuudesta: ”Minun nimeni on Salme Sinikka Malmikunnas ja kaikki mitä minä sanon, painetaan sanasta sanaan tähän kirjaan.” Pidän teksteistä, jotka ovat kuin pohjoismaista designia: kaunis muoto palvelee tarkoitusta ilman suuria krumeluureja. Tehokas alku on esimerkiksi Raamatussa: ”Alussa Jumala loi Taivaan ja maan.” Siinä ollaan joka sanalla asian ytimessä.”
 

 

”Emäntä, emäntä Muroos! Jummerit ovat täällä!”

Leena Parkkinen: Säädyllinen ainesosa (Teos)

Leena Parkkinen kertoo: ”En juuri koskaan aloita kirjan kirjoittamista alusta ja päädy loppuun. Yleensä aloitan kirjoittamisen jostain kirjan keskivaiheelta. Alut ovat vaikeita, kirjoitan ne uudestaan monta kertaa. Alun pystyy kirjoittamaan vasta kun tuntee lopun.

Romaanin ja novellin alku on lupaus. Se on sopimus, jonka lukija tekee kirjailijan kanssa. Sen tehtävä ei ole sanoa ihan kaikkea, mutta parhaimmillaan se maalaa lukijan eteen näyttämön ja maailman, jonka kirja lunastaa.

Säädyllisen ainesosan halusin aloittaa illalliskutsuilla ja hummerilla. Alussa on läsnä sekä puute että ylellisyys, koko ristiriita, josta kirja ponnistaa. Eletään välirauhan aikaa, mutta erityisjärjestelyillä on saatu lennätettyä hummereita Ruotsin rannikolta. Oikeastaan kirjassa on kaksi alkua, koska prologin jälkeen tarina vasta alkaa. Saara saapuu junassa Helsinkiin ja kohtaa Elisabethin, toisen päähenkilön.

Kaikkein hienoin alku on Anton Tšehovin Naisessa ja sylikoirassa: ”Kerrottiin, että rantakadulle oli ilmestynyt uusi henkilö: nainen, jolla oli sylikoira.” Siinä on yksinkertaisesti kaikki. Pieni jaltalainen kaupunki, ilmassa leijuvaa ikävystyneisyyttä, kun joutelias yläluokka keskittyy juoruilemiseen ja kun uutiseksi riittää kaupunkiin tullut vieras nainen.

Rakastan myös Ylpeyden ja ennakkoluulon alkua: ”On yleisesti tunnustettu totuus, että naimaton mies, jolla on huomattava omaisuus, on välttämättä vaimon tarpeessa.” Jane Austen antaa meille lupauksen ja pitää sen koko kirjan ajan.

Voisin vielä mainita Virginia Woolfin Rouva Dallowayn. Arvostan myös Kari Hotakaisen Juoksuhaudantien alkua. Hotakainen on aina ollut hyvä ilmaisemaan olennaisen.”

 

”Hei! Olen Emma ja suurimman osan valveillaoloaikaani jotakuinkin yhtä ulalla kuin Marja-Liisa Vartion runon nainen, joka huomaakin seisovansa tasamaan sijaan valtavan etanan selässä.”

Tiina Piilola: Taivaanmerkit (Schildts & Söderströms)

Tiina Piilola kertoo: ”Taivaanmerkkien aloituslause on kulkenut mukanani kuutisen vuotta ja ollut kaikissa kirjani versioissa mukana. Tykkään ihan hirveästi Vartiosta ja nimenomaan tuosta runosta. Luettuani lauseen etanan selässä seisovasta naisesta panin sen heti muistiin. Ajattelin, että ihanaa, kokemukseni maailmasta on juuri tuollainen.

Hioin alkua ja etsin sen muotoa pitkään. Tämä romaani vaati muutenkin paljon työstämistä, sillä kahdessa edellisessä romaanissani on aika erilainen ääni. Minulla on yksi postikortti 1960-luvulta, jossa nutturapäinen nainen on lentämässä tuolillaan nurin ja halusin sen fiiliksen kirjaani. Kirjoittamalla se oli vaikeampi tavoittaa. Mutta postikortti ja Vartion lause auttoivat löytämään päähenkilön äänen.

En kirjoita alusta loppuun. Kirjan kirjoittaminen on ihme mylly, siinä ei ole päätä eikä häntää. Romaani on ensin hahmoton möykky, ja on ihana tunne, kun muoto alkaa tuntua oikealta.

Alku ei ole minulle ollut lukijana niin olennainen, tärkeämpää on ollut se tunne, miten tarina lähtee vetämään. Karl Ove Knausgårdin Taisteluni-kirjojen aloitus on jäänyt mieleen: ”Sydämelle elämä on yksinkertaista: sydän lyö niin kauan kuin voi.” Arundhati Royn Joutavuuksien jumalassa on herkullinen ja ihana avaus. ”Ayemenemin toukokuu on hautovan helteinen.”

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

 

Aikuisille suunnatussa animaatioelokuvassa nakit ja hodarisämpylät suoltavat seksivihjailuja. Mukana myös raakaa väkivaltaa!

Idea ei monimutkaisuudellaan päätä huimaa. Supermarketin hyllyillä nököttävät tuotteet ovat elossa (ja erittäin kiimaisia). Ihmisjumalat poimivat onnekkaat yksilöt ostoskoriin, ja nämä pääsevät liukuovien läpi tuonpuoleiseen. Siellä odottaa vapaus ja onni, tai niin kaupan asukit ainakin luulevat… Nakkimakkaroina, karkkipatukoina ja muina animoituina herkkuina kuullaan komediatähtiä kuten Seth Rogenia, Kristen Wiigiä ja James Francoa.

Conrad Vernonin ja Greg Tiernanin ohjaama tarina hupailee uskonnon kustannuksella sekä kannustaa huoletta nauttimaan maallisista iloista. Huumori keskittyykin vahvasti rivouksilla leikitteleviin vitseihin ja kiroilun värittämään kielenkäyttöön. Harmi, että elokuva luottaa liikaa näin ilmeisten, lapsilta kiellettyjen ainesten vetovoimaan.

Huomattavasti hauskempia juttuja löytyy useista viime vuosien animaatiohiteistä, jotka sopivat aikuisten lisäksi perheen pienimmille.

Katso traileri:

Sausage Party

**

Ensi-ilta 21.10.

Pirkko Saisio kuvaa Mies, ja hänen asiansa -uutuusromaanissaan mielen hajoamista häiritsevästi mutta hauskasti.

Mies on kuusikymppinen asianajaja, vaimo nuori ja kaunis, elämä hyvää: on ulkomaanmatkat, oikeat viinit, säännöllistä seksiä. Kaikki muuttuu, kun mies näkee nuoruudenystävänsä kuolinilmoituksen ja mieleen nousevat tukahdutetut muistot heitä yhdistävästä rikoksesta.

Mikä on hyvää elämää? Mitä on onni?

Pirkko Saision uusin on yhden viikon -romaani miehestä, jonka ote vallan kahvasta kirpoaa, kun mieli suistuu raiteiltaan. Miehen koko ajan huuruisemmaksi muuttuva päänsisäinen monologi on häiritsevää, oivaltavaa ja usein raivokkaan hauskaa luettavaa. Romaani viittoo ahkerasti Dostojevskin Rikoksen ja rangaistuksen suuntaan, ovathan teematkin isoja: Mikä on hyvää elämää? Mitä on onni? Ja mitä on se rikos, jonka mies lopulta haluaa tunnustaa?

Pirkko Saisio: Mies, ja hänen asiansa

(Siltala)

Ranskalaisen Maylis de Kerangalin palkittu romaani seuraa yhden sydämen kohtaloa.

Haudataan kuolleet, paikkaillaan elävät -romaani seuraa yhden sydämen matkaa. Ensin se sykkii ensin nuoren surffaripojan Simon Limbres’n rinnassa. Hän vajoaa koomaan, ja kun vanhemmat lopulta päättävät luopua toivosta, sydän jatkaa matkaansa. Se päätyy elinsiirtoleikkauksessa vakavasti sairaan, keski-ikäisen Claire Méjeanin käyttöön.

Maylis de Kerangal kirjoittaa kiivasta tajunnanvirtaa, jossa lääketieteelliset termit, tarkat havainnot, arkiset ajatukset ja suuret tunteet sekoittuvat kuin suureksi maalaukseksi.

Yhden vuorokauden aikana tapahtuva tarina vaikuttaa lukijaan yllättävän voimakkaasti. Kukapa olisi uskonut, että kirurgian kuvaaminen voi olla näin tunteikasta?

Maylis de Kerangal kirjoittaa kiivasta tajunnanvirtaa.

De Kerangalin kirja on voittanut Ranskassa jo kymmenen kirjallisuuspalkintoa.

Maylis de Kerangal: Haudataan kuolleet, paikkaillaan elävät

Suom. Ville Keynäs, Anu Partanen (Siltala)

Vuonna 1866 suomalaisissa kouluissa alettiin opettaa kädentaitoja. Siitä lähtien tytöt ja pojat ovat pakertaneet sitkeästi erillään. Uusi opetussuunnitelma kuitenkin räjäytti sukupuolittuneen muinaisjäänteen.

Nykyaikainen nainen osaa käyttää porakonetta ja mies parsia itse sukkansa, mutta koulujen käsityön opetus Suomessa on silti ollut sukupuolittunutta ihan viime vuosiin asti. Oppilaat ovat saaneet valita jo vuodesta 1994 lähtien, opiskelevatko teknistä vai tekstiilityötä, mutta käytännössä suurin osa tytöistä on valinnut tekstiilin ja pojat teknisen työn.

Mutta nyt asiantilaan on tullut muutos! Tänä vuonna käyttöön otettu uusi opetussuunnitelma nimittäin kieltää jakamasta käsitöitä tekniseen ja tekstiiliin. Syksystä lähtien kouluissa on opetettu käsitöitä kaikille samansisältöisenä, mikä tarkoittaa sitä, että kaikki sukupuoleen katsomatta pääsevät (tai joutuvat) niin virkkaamaan kuin nikkaroimaan.

Miksi sulkea polkuja?

Teknologiakasvatuksen yliopistonopettaja Sonja Niiranen on tyytyväinen uudistuksesta ja uskoo, että sen vaikutukset tulevat näkymään myöhemmin työelämässä.

Syyskuun lopussa Jyväskylän yliopistossa tarkastettiin Niirasen kasvatustieteen väitöstutkimus, jossa hän selvitti, kuinka tyttöjen mahdollisuuksia ja kiinnostusta teknologian opiskeluun voitaisiin lisätä perusopetuksessa, ja edistäisikö tämä naisten hakeutumista teknisille aloille nykyistä enemmän. Niiranen esitti väitöksessään, että yksi keino olisi kannustaa tyttöjä teknisten aiheiden pariin pariin jo alakoulussa.

– Uusi opetussuunnitelma tuli kuin tilauksesta. Kun aloitin tutkimustani, en vielä aavistanut, että näin tulee käymään, Niiranen kertoo.

– Kun tytöt ovat valinneet tekstiilityön, he ovat tietämättään sulkeneet itseltään merkittävän osan perusopetuksen teknologiakasvatuksesta. Toki uudistus on hyvä myös pojille; kaikki materiaalit ja taidot ovat kaikille tärkeitä nykypäivänä.

Kaveri ja kannustusta

Osana väitöstyötään Niiranen tutki teknisen työn naisopettajia sekä diplomi-insinööriksi opiskelevia naisopiskelijoita heidän kokemuksistaan käsityön opetuksesta. Moni näistä naisista kertoi, että heillä olisi ollut jo peruskoulussa kiinnostusta teknisiin töihin, mutta olisivat halunneet mukaansa jonkun kaverin. Kun sellaista ei löytynyt, he olivat valinneet tekstiilityön.

”Sitten oli niitäkin opiskelijoita, joille oli kotona sanottu, että naisen pitää osata tehdä naisten käsitöitä.”

– Lisäksi tytöt kaipaavat poikia enemmän kannustusta ja tukea opettajalta, Niiranen kertoo huomioistaan.

Aina tekniseen työhön ei päässyt, vaikka olisi itse halunnutkin – ja vaikka valinnan on pitänyt olla mahdollista jo vuodesta 1994.

– On ollut tapauksia, joissa iso osa oppilaista on halunnut mennä tekniseen työhön, ja kun he eivät ole mahtuneetkaan yhteen ryhmään, oppilaille on ilmoitettu, että pojat menevät tekniseen ja tytöt tekstiiliin ja sitten on tehty lisäksi jokin yhteisprojekti. Sitten oli niitäkin, joille oli kotona sanottu, että naisen pitää osata tehdä tekstiilitöitä.

Niiranenkin opiskeli aikoinaan peruskoulussa tekstiilityötä, ja valitsi teknisen työn sivuaineekseen vasta opettajankoulutuksessa. Nykyään hän opettaa teknistä työtä opettajaopiskelijoille.

– Opiskellessani pidin teknisestä työstä ja huomasin olevani hyvä siinä. Mutta minäkin uskalsin valita sen sivuaineekseni vasta, kun eräs miespuolinen opiskelukaverini lupasi auttaa minua, jos minulle tulee vaikeuksia, Niiranen naurahtaa.

Miksi vasta nyt?

Muutos opetussuunnitelmaan tuli silti hämmentävän myöhään. Niiranen uskoo, että syyt ovat olleet pikemminkin käytännöllisiä kuin ideologisia. Eräs syy on voinut olla se, että tekstiili- ja teknisen työn aineenopettajia on koulutettu erillään, ja yliopistotasolla aineilla on ollut eri taustatieteet.

Ja vaikka uudistus on hieno, se tietää haasteita kouluissa, Niiranen sanoo. Koulujen tilat asettavat omat käytännön hankaluutensa: tekstiili- ja teknisen työn luokat ovat erillisiä ja yleensä kaukana toisistaan. Teknisen työn luokassa saa turvallisuussyistä olla vain tietty määrä oppilaita yhtä aikaa. Kuinka oppilaat jaetaan ryhmiin, jos ryhmät ovat niin suuria, etteivät kaikki voi olla samassa paikassa yhtä aikaa? Miten valvonta järjestetään?

Niirasen mukaan aihe on nyt arka monissa kouluissa.

– Teknisen ja tekstiilityön opettajien täytyy nyt luonnollisesti tehdä paljon yhteistyötä.

Discomeininkiä ja rättejä jämäkankaista – naiset muistelevat käsityötunteja

”80-luvun lopulla yläasteella meillä oli muutama tunti teknistä työtä pakollisena. Me tytöt emme suinkaan tehneet tunneilla mitään, vaan opettelimme esimerkiksi vaihtamaan hehkulampun (vain teoriassa, käytäntö olisi voinut olla liian vaarallista) ja tunnistamaan ruuvipenkin. Ala-asteella sentään olimme tehneet pannunalusen ja puisen lastan. Vihasin rättikässää sydämeni pohjasta, mutta minun aikanani ei todellakaan ollut vaihtoehto, että olisi ottanut valinnaiseksi teknisen työn. Se oli ollut vähän sama kuin olisi kysytty, haluatko sotaan etulinjaan.” Anna, 43

”Meidän luokalta kaikki pojat valitsivat teknisen työn ja kaikki tytöt tekstiilityön. Osa tytöistä olisi halunnut valita toisin, mutta luokanopettaja (vanha naisopettaja) antoi ymmärtää, että tyttöjen ei kannata mennä puukässään, koska yläasteella siellä tehdään jotain raskaita, fyysisiä metallitöitä, tyyliin nostellaan autoja…” Maiju, 24

”Vihasin tekstiilitöitä. Tuntuu, ettemme tehneet mitään muuta kuin kudoimme sukkaa hiljaisuudessa. Kaikenlainen pulina ja vitsailu samanaikaisesti oli kielletty. Yläasteella, lamavuosina, ompelimme vaatteita tai etäisesti niitä muistuttavia riepuja, kammottavista jämäkankaista. Kukaan ei koskaan käyttänyt niitä. Puukäsityöt kiinnostivat, mutta en halunnut olla ainoa tyttö ryhmässä. Olisin kuitenkin saanut jätkiltä osakseni vain jotain letin kiskomista tai rintsikoiden rämpyttelyä.”  Mari, 38

”Muistan, kun ala-asteella menimme testaamaan puutöiden tekemistä ja innostuin niistä heti. Tykkäsin kyllä paljon virkkaamisesta, neulomisesta ja ompelustakin. Mutta puutyöluokassa oli paljon parempi meno. Kun ompeluluokassa oli hiljaista, puutyöluokassa sai puhua ääneen ja kuunnella musiikkia.” Katri, 38

”Ala-asteella pakotin äidin tekemään kaikki villasukat ja lapaset kotona, koska tunnilla en niitä tietenkään saanut niitä mihinkään kuosiin.

Yläasteella valitsin puukäsityöt, ja rakastin sitä, vaikka olin siinäkin paska, mutta se luokan tuoksu, ah. En ollut onneksi ainoa tyttö, vaan tunnilla oli kaksi muutakin mirkkua. Myönnetään, välillä menin tytön rooliin 'en osaa enkä uskalla', jotta sain jonkun pojan auttamaan jossain ärsyttävässä hommassa. Opettaja sen sijaan antoi meidän ihan rauhassa hitsailla ja puuhailla, eikä kohdellut meitä mitenkään tyttöinä, mutta luokan kundit sentään sorvasivat mulle sellaisen ihanan puudildon.” Nanna, 40

”Mä olin veistossa. Neljä tyttöä oli halunnut sinne, mutta vain kaksi tai kolme pääsi. Meille pidettiin oikein keskustelu aiheesta, jossa tuotiin esiin huoli siitä, että sitten joku poika olisi joutunut 'tyttöjen' kässään. Tämä tapahtui joskus 80-luvun puolivälissä.” Tuuli, 42