Näyttelijä Minka Kuustonen on hidas lukemaan, mutta Riikka Pulkkisen Raja vei mukanaan. "Loman tietää alkaneen, kun lukemista ei malta lopettaa ruokapöydässäkään." Kuva Panu Pälviä

Listasimme kesän kirjasuosikit niin romantiikasta nauttivalle kuin jännityksenkipeälle lomailijallekin.

PÄIVÄUNELMOINTIIN RIIPPUKEINUSSA:

Pirteää hattaraa

Alice on hajamielinen, Facebook-riippuvainen ilmaisutaidonopettaja, jolla on kaksi teini-ikäistä lasta ja keski-iän kriisistä kärsivä mies. Alice osallistuu avioliittotutkimukseen – ja yhtäkkiä kadonneet tunteet palaavat myrskyn tavoin hänen sydämeensä. Melanie Gideonin pirteän viihdyttävä kirja on oiva valinta riippukeinuun, josta voi lukemisen lomassa vaikka bongailla pilvenhattaroita.

Melanie Gideon: Vaimo 22 (Gummerus)

Sokerihumalassa

Chick litin ystäville Sari Luhtasen nimi on laadun tae. Kokkaileva Emmi alkaa menestyä, kun maineikas ravintoloitsija nostaa vaatimattoman naisen taidot kaikkien huulille. Miehiäkin alkaa olla jonoksi asti. Tämän kirjan jälkeen on pakko leipoa sokerikakku!

Sari Luhtanen: Murusia (Tammi)

Vauvoja ja vahvoja naisia

Helsinkiläinen Pihla pakenee nuolemaan haavojaan Tornionjokilaaksoon, rakkaan mummivainajansa mökkiin. Vatsassa kasvaa vauva, jonka siittäjä on livistänyt Intiaan. Pihla päättää ottaa mummista mallia ja pärjätä yksin, mutta isäehdokkaita alkaa tupsahdella ovista ja ikkunoista. Veera Vaahteran romaani alkaa hitaasti mutta kehkeytyy lämpimäksi kuvaukseksi rakastamisen vaikeudesta ja naisen roolista eri sukupolvissa.

Veera Vaahtera: Rakkautta, vahingossa (Tammi)

Nörttilempeä

Twiittaisitko, jos tietäisit, että kuolet hetken kuluttua? Pitääkö rakkaistaan luopua, kun he kuolevat, vai onko oikein jatkaa yhteydenpitoa koodin­pätkän avulla? Muun muassa tällaisten kiehtovien ajatusten ympärille Laurie Frankel rakentaa elämän, kuoleman, ihmisyyden ja tekoälyn ympärille kietoutuvan romaaninsa. Nörttimäisestä lähestymistavastaan huolimatta tarina koskettaa – ollaanhan siinä suurten kysymysten äärellä.

Laurie Frankel: Ikuisesti yhdess@ (WSOY)

Oikeus onneen

Lukupiiri-kirjastaan tunnetun Elizabeth Noblen uutuus pohtii ikuista kysymystä: saako rakkauden takia jättää kaiken? Susannah rakasti nuorena palavasti Robia, mutta elämä ajoi nuoret erilleen. Parikymmentä vuotta myöhemmin Susannah yrittää selvitä uusperheen äitipuolena, ja Rob on menossa naimisiin. Kun he yllättäen kohtaavat, tunteet roihahtavat uudelleen, ja edessä on vaikeita valintoja.

Elizabeth Noble: Yhdessä jälleen (Karisto)

Baseballia & rakkautta

Pelin henki on koukuttavaa ja sujuvaa tarinointia, jonka seurassa vaikka pitkä junamatka menee siivillä. Amerikkalaisen esikoiskirjailijan hehkutettu lukuromaani kertoo baseballia rakastavasta Henrystä, joka pääsee stipendin avulla hienoon itärannikon collegeen. Tarina vetää, vaikkei urheilu kiinnostaisi. Pääosassa ovat tunteikkaat ja sotkuiset ihmissuhteet, joiden verkkoon Henry ja hänen kämppiksensä Owen kampuksella joutuvat.

Chad Harbach: Pelin henki (WSOY)

LISÄJÄNNITYSTÄ MÖKKI-ILTOIHIN:

Jääkylmää kerrontaa

Keskellä kesä­hellettä maistuu mainio dekkari Alaskan jääkylmistä erämaista. Jään muisti -romaanista tuttu sankaritar Edie Kiglatuk eksyy kesken koiravaljakkokisan metsään ja löytää hylätyn mökin ja vauvan ruumiin. Poliisi tarjoilee syylliseksi aikoinaan Venäjältä saapunutta uskonnollista yhteisöä, mutta neuvokas Edie aloittaa omat tutkimuksensa. Dekkarin parasta antia on arktisen luonnon kuvaus, joka voi aiheuttaa vakavaa matkakuumetta.

M.J. McGrath: Lumipoika (Like)

Kadonnut tyttö

Palokaski-trillerisarjan ensimmäisessä osassa opettaja Miia selvittelee lukiolaistytön katoamista. Laura on ammattitaitoisen vetävää viihdettä, jossa ei jäädä filosofoimaan vaan isketään tarinaa tehokkaasti eteenpäin. J.K. Johansson on salanimi, jonka taakse kätkeytyy joukko kirjailijoita. Liekö monen kokin summa, että henkilöhahmot jäävät vähän muovisiksi, mutta näppärä juonenkuljetus ja ajankohtaiset aiheet tekevät kirjasta koukuttavan.

J.K. Johansson: Laura (Tammi)

Lupaava dekkarisarja

Kotimainen rikos­kirjallisuus on saanut uuden sankarittaren! Serbialaistaustainen poliisi Anna Fekete saa selviteltäväkseen raa’an murhan. Harmia riittää myös öykkärimäisestä työparista Eskosta. Kolibri on varmaotteinen ja vetävä rikosromaani.

Kati Hiekkapelto: Kolibri (Otava)

Luvassa viilenevää

Gillian Flynnin menestystrilleri on hyytävä kuvaus myrkyttyneestä parisuhteesta. Newyorkilaiset Nick ja Amy saavat kumpikin potkut ja muuttavat Keskilänteen, jossa parin liitto alkaa pian rakoilla. Kun Nick viisivuotishääpäivänä palaa kotiin, on ovi raollaan, olohuone kaaoksessa – ja Amy tiessään. Katoamisen jälkeisiä tapahtumia tarkastellaan Nickin näkökulmasta, ja hänen kanssaan kertojana vuorottelee Amyn päivä­kirja edeltäviltä vuosilta. Vetävät ja yllättävät käänteet yhdistyvät psykologisesti tarkkaan ihmiskuvaukseen – tässäpä ohittamattoman kesäjännäri.

Gillian Flynn: Kiltti tyttö (WSOY)

Uutta verta naapurista

Ruotsalaisten dekkareiden ystäviltä ei lukeminen ihan äkkiä lopu. Tarjolla on jälleen uusi ja lupaava sarja. Stefan Tegenfalkin esikoisromaani Vihan aika on iso hitti länsinaapurissa, eikä aiheetta – sen verran näppärää tarinointia on tarjolla.

Tukholmassa tapahtuu silmittömiä väkivallantekoja. Kypsään ikään ehtinyt rikoskomisario Walter ja hänen 30 vuotta nuorempi työparinsa Jonna saavat vihiä uudesta, supervaarallisesta huumeesta. Kiinnostavinta kirjassa on epäsuhtaisen työparin persoonat. Jännärin juoni sen sijaan on tuttua peruskauraa.

Stefan Tegenfalk: Vihan aika (Bazar)


PERHESUHTEIDEN POHDISKELUUN:

Toipuva leskimies 

Keski-ikäinen Aaron on kärsinyt ikänsä ylihuolehtivista naisista. Ainoa, joka rakasti häntä ilman turhaa hössötystä, oli Dorothy-vaimo, joka on nyt kuollut tapaturmassa. Aaron yrittää tottua lesken elämään mutta uhkaa muser­tua suruunsa. Silloin kuollut vaimo marssiikin takaisin paikalle. Tosin kukaan muu ei näe häntä. Anne Tylerin uusi romaani on pieni helmi. Arkinen kieli on kaunista ja surutyön kuvaus vähäeleistä ja lempeän humoristista. Kirja rauhoittaa ja ilahduttaa.

Anne Tyler: Jää hyvästi (Otava)

Sukudraama kuolin­vuoteella

Venäläinen taiteilija Alik makaa kuolinvuoteellaan New Yorkissa. Vaimo, ystävät, pappi ja rabbi jättävät hänelle tunteikkaita jäähyväisiä ateljee­asunnossa. Alikia rakastavat kaikki, ja hänen poismenonsa tuntuu musertavalta ajatukselta.

Ljudmila Ulitskajan romaani kuvaa juurettomuutta koskettavan hauskasti. Kuolinvuoteen vieressä on aito­venäläisen dramaattinen meininki. Kirjasta jää hymynkare huulille pitkäksi aikaa.

Ljudmila Ulitskaja: Iloiset hautajaiset (Siltala)

Unelmia ja kaipausta

Moniääninen sukupolvikuvaus kertoo kolmekymppisestä Fridasta ja hänen elämänsä miehistä. Varmaotteinen ja kaunis esikoinen kuvaa hienosti vapauden­kaipuuta, unelmien ja todellisuuden ristiriitaa ja rakkautta.

Tua Harno: Ne jotka jäävät (Otava)

Lapsuuden salainen maailma

Ihana maa on 10-vuotiaan Judithin salainen leikki. Askarreltu pienoismaailma on paikka, jonne hän pakenee kiihko­uskovaista isäänsä, koulu­kiusaajia ja yksinäisyyttä. Kun Judith päättää tehdä nuken, joka muistuttaa koulu­kiusaajaa, leikki alkaa saadakin tummia sävyjä.

Walesilaissyntyisen Grace MacCleanin esikoisromaani on kaunis lukukokemus. Hän tarkastelee vaikuttavasti lapsen näkökulman kautta koulukiusaamista ja fundamentalismia.

Grace McCleen: Ihana maa (Otava)

Billyn maailma

John Irvingin uutuus alkaa hitaasti. Kirjailija marssittaa henkilöhahmonsa turhan löysin rantein tapahtumapaikoille. Mutta meininki paranee kirjan edetessä. Hiljalleen pää­henkilö Billy Abbottin tarina alkaa vetää puolelleen. Billy on biseksuaali, ja hänen suuntautumisensa kautta seurataan seksuaalisen suvaitsemattomuuden historiaa 50-luvulta alkaen. Runsaita juonenkäänteitä höystetään niin synkkyydellä kuin mukavan absurdilla huumorillakin.

John Irving: Minä olen monta (Tammi)

Aikuisille suunnatussa animaatioelokuvassa nakit ja hodarisämpylät suoltavat seksivihjailuja. Mukana myös raakaa väkivaltaa!

Idea ei monimutkaisuudellaan päätä huimaa. Supermarketin hyllyillä nököttävät tuotteet ovat elossa (ja erittäin kiimaisia). Ihmisjumalat poimivat onnekkaat yksilöt ostoskoriin, ja nämä pääsevät liukuovien läpi tuonpuoleiseen. Siellä odottaa vapaus ja onni, tai niin kaupan asukit ainakin luulevat… Nakkimakkaroina, karkkipatukoina ja muina animoituina herkkuina kuullaan komediatähtiä kuten Seth Rogenia, Kristen Wiigiä ja James Francoa.

Conrad Vernonin ja Greg Tiernanin ohjaama tarina hupailee uskonnon kustannuksella sekä kannustaa huoletta nauttimaan maallisista iloista. Huumori keskittyykin vahvasti rivouksilla leikitteleviin vitseihin ja kiroilun värittämään kielenkäyttöön. Harmi, että elokuva luottaa liikaa näin ilmeisten, lapsilta kiellettyjen ainesten vetovoimaan.

Huomattavasti hauskempia juttuja löytyy useista viime vuosien animaatiohiteistä, jotka sopivat aikuisten lisäksi perheen pienimmille.

Katso traileri:

Sausage Party

**

Ensi-ilta 21.10.

Pirkko Saisio kuvaa Mies, ja hänen asiansa -uutuusromaanissaan mielen hajoamista häiritsevästi mutta hauskasti.

Mies on kuusikymppinen asianajaja, vaimo nuori ja kaunis, elämä hyvää: on ulkomaanmatkat, oikeat viinit, säännöllistä seksiä. Kaikki muuttuu, kun mies näkee nuoruudenystävänsä kuolinilmoituksen ja mieleen nousevat tukahdutetut muistot heitä yhdistävästä rikoksesta.

Mikä on hyvää elämää? Mitä on onni?

Pirkko Saision uusin on yhden viikon -romaani miehestä, jonka ote vallan kahvasta kirpoaa, kun mieli suistuu raiteiltaan. Miehen koko ajan huuruisemmaksi muuttuva päänsisäinen monologi on häiritsevää, oivaltavaa ja usein raivokkaan hauskaa luettavaa. Romaani viittoo ahkerasti Dostojevskin Rikoksen ja rangaistuksen suuntaan, ovathan teematkin isoja: Mikä on hyvää elämää? Mitä on onni? Ja mitä on se rikos, jonka mies lopulta haluaa tunnustaa?

Pirkko Saisio: Mies, ja hänen asiansa

(Siltala)

Ranskalaisen Maylis de Kerangalin palkittu romaani seuraa yhden sydämen kohtaloa.

Haudataan kuolleet, paikkaillaan elävät -romaani seuraa yhden sydämen matkaa. Ensin se sykkii ensin nuoren surffaripojan Simon Limbres’n rinnassa. Hän vajoaa koomaan, ja kun vanhemmat lopulta päättävät luopua toivosta, sydän jatkaa matkaansa. Se päätyy elinsiirtoleikkauksessa vakavasti sairaan, keski-ikäisen Claire Méjeanin käyttöön.

Maylis de Kerangal kirjoittaa kiivasta tajunnanvirtaa, jossa lääketieteelliset termit, tarkat havainnot, arkiset ajatukset ja suuret tunteet sekoittuvat kuin suureksi maalaukseksi.

Yhden vuorokauden aikana tapahtuva tarina vaikuttaa lukijaan yllättävän voimakkaasti. Kukapa olisi uskonut, että kirurgian kuvaaminen voi olla näin tunteikasta?

Maylis de Kerangal kirjoittaa kiivasta tajunnanvirtaa.

De Kerangalin kirja on voittanut Ranskassa jo kymmenen kirjallisuuspalkintoa.

Maylis de Kerangal: Haudataan kuolleet, paikkaillaan elävät

Suom. Ville Keynäs, Anu Partanen (Siltala)

Vuonna 1866 suomalaisissa kouluissa alettiin opettaa kädentaitoja. Siitä lähtien tytöt ja pojat ovat pakertaneet sitkeästi erillään. Uusi opetussuunnitelma kuitenkin räjäytti sukupuolittuneen muinaisjäänteen.

Nykyaikainen nainen osaa käyttää porakonetta ja mies parsia itse sukkansa, mutta koulujen käsityön opetus Suomessa on silti ollut sukupuolittunutta ihan viime vuosiin asti. Oppilaat ovat saaneet valita jo vuodesta 1994 lähtien, opiskelevatko teknistä vai tekstiilityötä, mutta käytännössä suurin osa tytöistä on valinnut tekstiilin ja pojat teknisen työn.

Mutta nyt asiantilaan on tullut muutos! Tänä vuonna käyttöön otettu uusi opetussuunnitelma nimittäin kieltää jakamasta käsitöitä tekniseen ja tekstiiliin. Syksystä lähtien kouluissa on opetettu käsitöitä kaikille samansisältöisenä, mikä tarkoittaa sitä, että kaikki sukupuoleen katsomatta pääsevät (tai joutuvat) niin virkkaamaan kuin nikkaroimaan.

Miksi sulkea polkuja?

Teknologiakasvatuksen yliopistonopettaja Sonja Niiranen on tyytyväinen uudistuksesta ja uskoo, että sen vaikutukset tulevat näkymään myöhemmin työelämässä.

Syyskuun lopussa Jyväskylän yliopistossa tarkastettiin Niirasen kasvatustieteen väitöstutkimus, jossa hän selvitti, kuinka tyttöjen mahdollisuuksia ja kiinnostusta teknologian opiskeluun voitaisiin lisätä perusopetuksessa, ja edistäisikö tämä naisten hakeutumista teknisille aloille nykyistä enemmän. Niiranen esitti väitöksessään, että yksi keino olisi kannustaa tyttöjä teknisten aiheiden pariin pariin jo alakoulussa.

– Uusi opetussuunnitelma tuli kuin tilauksesta. Kun aloitin tutkimustani, en vielä aavistanut, että näin tulee käymään, Niiranen kertoo.

– Kun tytöt ovat valinneet tekstiilityön, he ovat tietämättään sulkeneet itseltään merkittävän osan perusopetuksen teknologiakasvatuksesta. Toki uudistus on hyvä myös pojille; kaikki materiaalit ja taidot ovat kaikille tärkeitä nykypäivänä.

Kaveri ja kannustusta

Osana väitöstyötään Niiranen tutki teknisen työn naisopettajia sekä diplomi-insinööriksi opiskelevia naisopiskelijoita heidän kokemuksistaan käsityön opetuksesta. Moni näistä naisista kertoi, että heillä olisi ollut jo peruskoulussa kiinnostusta teknisiin töihin, mutta olisivat halunneet mukaansa jonkun kaverin. Kun sellaista ei löytynyt, he olivat valinneet tekstiilityön.

”Sitten oli niitäkin opiskelijoita, joille oli kotona sanottu, että naisen pitää osata tehdä naisten käsitöitä.”

– Lisäksi tytöt kaipaavat poikia enemmän kannustusta ja tukea opettajalta, Niiranen kertoo huomioistaan.

Aina tekniseen työhön ei päässyt, vaikka olisi itse halunnutkin – ja vaikka valinnan on pitänyt olla mahdollista jo vuodesta 1994.

– On ollut tapauksia, joissa iso osa oppilaista on halunnut mennä tekniseen työhön, ja kun he eivät ole mahtuneetkaan yhteen ryhmään, oppilaille on ilmoitettu, että pojat menevät tekniseen ja tytöt tekstiiliin ja sitten on tehty lisäksi jokin yhteisprojekti. Sitten oli niitäkin, joille oli kotona sanottu, että naisen pitää osata tehdä tekstiilitöitä.

Niiranenkin opiskeli aikoinaan peruskoulussa tekstiilityötä, ja valitsi teknisen työn sivuaineekseen vasta opettajankoulutuksessa. Nykyään hän opettaa teknistä työtä opettajaopiskelijoille.

– Opiskellessani pidin teknisestä työstä ja huomasin olevani hyvä siinä. Mutta minäkin uskalsin valita sen sivuaineekseni vasta, kun eräs miespuolinen opiskelukaverini lupasi auttaa minua, jos minulle tulee vaikeuksia, Niiranen naurahtaa.

Miksi vasta nyt?

Muutos opetussuunnitelmaan tuli silti hämmentävän myöhään. Niiranen uskoo, että syyt ovat olleet pikemminkin käytännöllisiä kuin ideologisia. Eräs syy on voinut olla se, että tekstiili- ja teknisen työn aineenopettajia on koulutettu erillään, ja yliopistotasolla aineilla on ollut eri taustatieteet.

Ja vaikka uudistus on hieno, se tietää haasteita kouluissa, Niiranen sanoo. Koulujen tilat asettavat omat käytännön hankaluutensa: tekstiili- ja teknisen työn luokat ovat erillisiä ja yleensä kaukana toisistaan. Teknisen työn luokassa saa turvallisuussyistä olla vain tietty määrä oppilaita yhtä aikaa. Kuinka oppilaat jaetaan ryhmiin, jos ryhmät ovat niin suuria, etteivät kaikki voi olla samassa paikassa yhtä aikaa? Miten valvonta järjestetään?

Niirasen mukaan aihe on nyt arka monissa kouluissa.

– Teknisen ja tekstiilityön opettajien täytyy nyt luonnollisesti tehdä paljon yhteistyötä.

Discomeininkiä ja rättejä jämäkankaista – naiset muistelevat käsityötunteja

”80-luvun lopulla yläasteella meillä oli muutama tunti teknistä työtä pakollisena. Me tytöt emme suinkaan tehneet tunneilla mitään, vaan opettelimme esimerkiksi vaihtamaan hehkulampun (vain teoriassa, käytäntö olisi voinut olla liian vaarallista) ja tunnistamaan ruuvipenkin. Ala-asteella sentään olimme tehneet pannunalusen ja puisen lastan. Vihasin rättikässää sydämeni pohjasta, mutta minun aikanani ei todellakaan ollut vaihtoehto, että olisi ottanut valinnaiseksi teknisen työn. Se oli ollut vähän sama kuin olisi kysytty, haluatko sotaan etulinjaan.” Anna, 43

”Meidän luokalta kaikki pojat valitsivat teknisen työn ja kaikki tytöt tekstiilityön. Osa tytöistä olisi halunnut valita toisin, mutta luokanopettaja (vanha naisopettaja) antoi ymmärtää, että tyttöjen ei kannata mennä puukässään, koska yläasteella siellä tehdään jotain raskaita, fyysisiä metallitöitä, tyyliin nostellaan autoja…” Maiju, 24

”Vihasin tekstiilitöitä. Tuntuu, ettemme tehneet mitään muuta kuin kudoimme sukkaa hiljaisuudessa. Kaikenlainen pulina ja vitsailu samanaikaisesti oli kielletty. Yläasteella, lamavuosina, ompelimme vaatteita tai etäisesti niitä muistuttavia riepuja, kammottavista jämäkankaista. Kukaan ei koskaan käyttänyt niitä. Puukäsityöt kiinnostivat, mutta en halunnut olla ainoa tyttö ryhmässä. Olisin kuitenkin saanut jätkiltä osakseni vain jotain letin kiskomista tai rintsikoiden rämpyttelyä.”  Mari, 38

”Muistan, kun ala-asteella menimme testaamaan puutöiden tekemistä ja innostuin niistä heti. Tykkäsin kyllä paljon virkkaamisesta, neulomisesta ja ompelustakin. Mutta puutyöluokassa oli paljon parempi meno. Kun ompeluluokassa oli hiljaista, puutyöluokassa sai puhua ääneen ja kuunnella musiikkia.” Katri, 38

”Ala-asteella pakotin äidin tekemään kaikki villasukat ja lapaset kotona, koska tunnilla en niitä tietenkään saanut niitä mihinkään kuosiin.

Yläasteella valitsin puukäsityöt, ja rakastin sitä, vaikka olin siinäkin paska, mutta se luokan tuoksu, ah. En ollut onneksi ainoa tyttö, vaan tunnilla oli kaksi muutakin mirkkua. Myönnetään, välillä menin tytön rooliin 'en osaa enkä uskalla', jotta sain jonkun pojan auttamaan jossain ärsyttävässä hommassa. Opettaja sen sijaan antoi meidän ihan rauhassa hitsailla ja puuhailla, eikä kohdellut meitä mitenkään tyttöinä, mutta luokan kundit sentään sorvasivat mulle sellaisen ihanan puudildon.” Nanna, 40

”Mä olin veistossa. Neljä tyttöä oli halunnut sinne, mutta vain kaksi tai kolme pääsi. Meille pidettiin oikein keskustelu aiheesta, jossa tuotiin esiin huoli siitä, että sitten joku poika olisi joutunut 'tyttöjen' kässään. Tämä tapahtui joskus 80-luvun puolivälissä.” Tuuli, 42