Ottilia ovat Lauri Yrjölä, Johanna von Hertzen, Sami Laakso ja Samu Kajova. Kuva: Jessica Häyhä

Von Hertzenin muusikkosuvusta kajahtaa – taas. Tällä kertaa rehellisen suomirockin muodossa.

Von Hertzenin muusikkoveljekset – Jonnen, Kien ja Mikon – nyt tuntevat kaikki, mutta löytyy samasta suvusta naispuolisiakin muusikonrenttuja. Nimittäin Johanna! 20-vuotiaan Johanna von Hertzenin Ottilia-yhtye julkaisi juuri ensimmäisen omakustannelevynsä #Lainarakkautta. Yhtyeen musiikki on rehellistä suomirokkia.

– Olemme tutustuneet pikkuserkkujeni kanssa vasta aikuisiällä. Teemme omia juttujamme, mutta voin sanoa, että olen ylpeä heistä. Toivottavasti pojat voisivat sanoa samoin.

Levy kuin päiväkirja

Toinen Ottilian perustajajäsenistä, Lauri Yrjölä, 32, löysi Johannan muutama vuosi sitten.

– Kirjoitin pöytälaatikkoon käsikirjoituksen, josta levyn Prinsessa-kappaleen sanat ovat peräisin. Lauri kysyi, voisimmeko säveltää kappaleen niille. Hän sai myös muut uskomaan, että tekstini ovat hyviä.

Johanna on kirjoittanut levyn kahdestatoista kappaleesta yksitoista. Tarinat kumpuavat omasta elämästä.

– Bändin pojat nauravat, että onko Johanna taas rakastunut ja kenestä tämäkin nyt kertoo. Läheiset löytävät biiseistä varmasti itsensä. Niiden kuunteleminen on kuin lukisi päiväkirjaani.

Tällä hetkellä Johannan suosikkibiisi on levyltä löytyvä Me ei olla yksin.

– Se on uusin biisimme ja todella henkilökohtainen. Mun mielestä yksi parhaista.

Koko suvun tragedia

Johannan puhelin on täynnä lauseita ja sanoja, joita hän on kuullut ja nähnyt.

– Oman musiikin pitää kertoa asioista, joihin on jokin näkökulma. Olisi outoa laulaa huuruisesta 80-luvusta, kun en ole sellaista elänyt, hän nauraa.

– Vappuaattona täytän 21. Sitten saan lähteä laivakeikoille ilman huoltajaa, Johanna kujeilee.

Vaikka hän on bändissään nuorin, ei ikäero ole ollut ikinä ongelma.

– Tapasimme Laurin kanssa, kun olin 16-vuotias. Tasapainotamme toisiamme. Välillä neljän kundin ja yhden mimmin bändissä minulle ei kerrota kaikkia härskejä vitsejä. Katson vähän poikien perään ja kerron, mikä milloinkin on in.

Nimensä Ottilia sai Johannan serkulta, joka menehtyi 22-vuotiaana auto-onnettomuudessa. Päivä oli sama, jona Johanna syntyi.

– En tavannut Ottiliaa ikinä, mutta äitini on näyttänyt hänestä paljon kuvia. Olimme kuulemma melko samanlaisia. Kysyin hänen vanhemmiltaan, voisimmeko nimetä yhtyeen Ottilian mukaan, ja hekin pitivät sitä kauniina eleenä. Ottilia on aina ollut koko suvun surullinen tragedia.

Koko Ottilian albumin voi kuunnella Spotifyssa.

Lisää tuoreita nimiä:

Hänestäkö uusi Jukka Poika?

Seuraava sometähti: Vilma Alina

Me Naiset 10/2015 -numerossa Jonne, Kie ja Mikko puhuvat veljeydestä. Lue: Mikko von Hertzen: ”Pakko ottaa huumorilla, kun näkee peilistä oman kaljamahansa"

Tummasävyinen ruotsalaiselokuva näyttää fantasian keinoin, millaista on olla nuori ja ulkopuolinen.

Teini-ikäiset Kim (Tuva Jagell), Bella (Wilma Holmén) ja Momo (Louise Nyvall) elävät maailmassa, jossa kiusaaminen ja seksuaalinen ahdistelu ovat arkipäivää. Turvaa tarjoaa Bellan sadunomainen kasvihuone, jonne ystävykset sulkeutuvat iltaisin. Eräänä päivänä tyttöjen istuttamasta siemenestä versoo maaginen kasvi, joka avaa oven poikien maailmaan, eikä mikään ole kohta entisellään.

Alexandra-Therese Keiningin ohjaama elokuva on tunnelmallinen sekoitus draamaa ja fantasiaa. Kuvaus on kauniin synkkää, taikaelementit taidokkaasti toteutettuja, ja nuoret näyttelijänlupauksetkin suoriutuvat varsin mallikkaasti. Ongelmat löytyvät lähinnä tarinasta, joka loppua kohden tuntuu hieman kadottavan punaisen lankansa. Myöskään teemoiltaan elokuva ei täysin löydä muotoaan.

Vaikka Girls Lost kuvaa vakuuttavasti murrosiän haasteita, jää se sukupuoli-identiteettiä käsittelevänä teoksena pintaraapaisuksi.

Katso traileri:

Girls Lost

***

Ensi-ilta 28.10.

Dokumentti rovaniemeläisestä cheerleader-joukkueesta kertoo harrastuksesta parhaimmillaan ja pahimmillaan.

Elämä on voittamista suurempaa. Tähän iskulauseeseen tiivistyy kanadalaisohjaaja Christy Garlandin dokumenttielokuva Cheer Up, joka kertoo huonosti menestyvästä rovaniemeläisestä cheerleader-joukkueesta. Tarinan keskiössä ovat valmentaja Miia Norvapalo sekä teini-ikäiset Aino Selin ja Patricia Fisk, jotka kaikki tahoillaan kamppailevat henkilökohtaisten haasteiden kanssa. Harrastus tarjoaa irtiottoa arjen ongelmista, ja joukkueesta muodostuu kuin toinen perhe. Epäonnistumisista huolimatta cheerleaderit pitävät yhtä.

– Se on rankka laji, verta valuu ja iskuja tulee. Liikkeet ja ilmalennot vaativat täydellistä luottamusta joukkuetovereihin, kertoo yksi elokuvan päähenkilöistä, nyt jo 21-vuotias Aino Selin.

”Omia ongelmia ei saa olla, tai ainakaan niitä ei saa näyttää maailmalle.”

Kilpailutilanteissa cheerleadereilta odotetaan positiivisuutta ja pirteää energiaa. Samankaltaisia paineita kohdistuu Selinin mielestä myös teini-ikäisiin tyttöihin.

– Koko ajan pitää hymyillä, koko ajan pitää näyttää hyvältä. Omia ongelmia ei saa olla, tai ainakaan niitä ei saa näyttää maailmalle.

Useiden vuosien ajan kuvattu dokumentti näyttää kuitenkin toisenlaisen puolen, niin cheerleadingista kuin päähenkilöistäänkin. Harrastuksen kautta löytyvät kuitenkin eväät jaksaa myös elämän muilla osa-alueilla.

– Cheerleading on antanut minulle voimaa ja rohkeutta, Selin tiivistää.

Garlandin elokuva ei ole lajissaan dramaattisin tai tapahtumarikkain, mutta se välittää tärkeää viestiä. Kilpailullisuudestaan tunnetusta lajista kertova dokumentti osoittaa, ettei menestystä aina voi mitata voitoissa.

Katso traileri:

Cheer Up

***

Ensi-ilta 28.10.

Kotimainen perhedraama Äpärä on juonenkäänteiltään jo niin järjetön, että sitä on vaikea ottaa tosissaan.

Jonna (Krista Hannula) ja Simo (Eppu Pastinen) ovat tavallinen, onnellinen nuoripari. Rutiinivierailu anoppilassa saa yllättävän käänteen, kun käy ilmi, että rakastavaiset saattavatkin kohtalon oikun kautta olla verisukulaisia. Epäilys käynnistää hallitsemattoman tapahtumaketjun, joka syöksee kaikki osapuolet omaan, henkilökohtaiseen helvettiinsä.

Ohjaaja Samppa Batalin ja pääosassa nähtävän Hannulan käsikirjoittama draamatrilleri on alkuasetelmaltaan lupaava. Epätavallisista tarinoista syntyy usein mielenkiintoisia elokuvia. Äpärä vie kuitenkin uskomattomat juonenkäänteet liian pitkälle ja päätyy tahattomasti muistuttamaan suomalaiseen ympäristöön läiskäistyä kreikkalaista tragediaa. Hahmojen motiivit jäävät myös äärimmäisen heiveröisiksi.

Näyttelijäkaarti Satu Silvosta Jonathan Hutchingsiin tekee parhaansa antaakseen elokuvalle ripauksen uskottavuutta, mutta lopputulos jää silti kauas realismista, jota se tavoittelee.

Katso traileri:

Äpärä

**

Ensi-ilta 28.10.

Ruotsiksi laulanut Anna Järvinen on ollut Suomessa pienen piirin suosikki. Uudella levyllä olisi aineksia enempäänkin.

Ruotsinsuomalainen Anna Järvinen on kahden kansan kasvatti. Hän on syntynyt Suomessa, mutta muuttanut jo lapsena vanhempiensa mukana Ruotsiin. Aikaisemmat kolme albumiaan hän on tehnyt ruotsiksi.

Siksi monia Järvisen suomalaisia faneja varmasti pikkuisen hivelee, että persoonallinen lauluntekijä ja tulkitsija on nyt kunnioittanut juuriaan ja sanoittanut viimevuotisen Buren-albuminsa suomeksi. Annan En Anna -levyllä Järvisen kanssa musisoivat hänen kanssaan aikaisemminkin työskennelleet ruotsalaisen indie-sensaatio Dungenin jäsenet.

Levy on tutulla tavalla folk-pohjalta ponnistavaa laulelmapoppia.

Levy on tutulla tavalla folk-pohjalta ponnistavaa laulelmapoppia, mutta mikäli mahdollista vieläkin herkempi ja hauraamman oloinen kuin Järvisen edelliset levyt. Se on kuin tehty niihin synkkiin syysiltoihin, jolloin tuntuu, ettei ole muuta mahdollisuutta kuin rojahtaa nojatuoliin punaviinilasin kanssa ja olla omien ajatustensa kanssa yksin.

Sellaisina hetkinä elämä on rakennettu pienistä havainnoista, samanlaisista kuin tämä kaunis levy.

Anna Järvinen: Annan En Anna

(Diesel Music)