Nappaa kiinni kesän iskevimpiin lukuelämyksiin!

Dekkarit

Jyhkeää jännitystä

Yksinäinen, juuri eronnut Per Mörner muuttaa Öölannin louhoskylään perimäänsä mökkiin ja joutuu ottamaan sinne höperöityvän isänsäkin. Isän hämärä menneisyys sotkee Perin ja muut kylän asukkaat mukaan rikollisiin kuvioihin. Verikallio on sietämättömän jännittävä dekkari, jonka rosoisten henkilöiden ratkaisuja seuraa henkeä pidättäen.

Johan Theorin: Verikallio
Suom. Outi Menna TAMMI 2011

Vallan takana

Entisen ministerin toinen dekkari vie suoraan vallan ja
rahan maailmaan. Rikosylitarkastaja Söder joutuu tutkimaan yhtä aikaa islantilaisen jupin hämäräperäistä murhaa ja presidentin aviomiehen selittämätöntä katoamista. Jäljet johtavat islantilaisen pankin sijoituskupruihin ja presidentin miehen lähipiiriin. Kari Häkämiehen dekkari on ihan kipakka sekoitus ihmisenkokoista elämää, poliittista taktikointia, rahamaailman kiemuroita ja mediapeliä.

Kari Häkämies: Presidentin murhe
TEOS 2011

Mies ja koira

Miehisenkarkea dekkari, jossa seikkailevat eläkkeelle haluava yksityisetsivä Otto Kuhala ja hänen koiransa Hippu, painii ihan omassa sarjassaan. Kuivahkolla huumorilla maustettu romaani vie Keski-Suomen lumihankiin ja sinnikkään uhkailijan jäljille. Jäljet johtavat milloin lopetettavaan vankilaan milloin hämäriin kuppiloihin. Mukana kannattaa kulkea, sillä Kuhalan sankaruus on sekoitus aitoa suomalaista rohkeutta ja hulluutta.

Markku Ropponen: Kuhala ja vanginvartijan mandoliini
TAMMI 2011

Monia murheita

Loppu päättää tyylikkäästi Eppu Nuotion hienon kuusiosoisen dekkarisarjan. Toimittaja Pii Marin on tämänkin romaanin keskiössä, nyt jo enemmän elämää nähneenä. Dekkarin tapahtumat alkavat, kun hometaloilla kepuloiva kiinteistönvälittäjä ja tavallinen perheenäiti katoavat yhtä aikaa. Taustalla on sekä parisuhdedraamoja että bisneksiin liittyviä kuvioita. Arvoituksia tärkeämpää tässäkin Nuotion dekkarissa ovat ihmiset ja heidän kiinnostavasti kuvatut elämäntilanteensa.

Eppu Nuotio: Loppu
OTAVA 2011

Runot

Kaihoisaa huumoria

Eronneen miehen elämästä kertovat runot haluaa lukea moneen kertaan. Kaiho ja huumori yhdistyvät pakottomasti ja näennäisen helposti avautuvaksi puheeksi. Runot näyttävät, miten kummallinen yhteiskuntamme on, miten nurinkurisia arvomme ovat ja miten vaikeaa onkaan olla runopoika äijäkulttuurin maassa.

Jani Nieminen: Kodittomille koirille
LIKE 2011

Aivojumppaa

Jouni Inkalan runot tarjoavat aivojumppaa: sanaleikkejä ja viittauksia niin historiaan, uskontoon kuin luonnontieteellisiin ilmiöihinkin. Silti ne pysyvät lähellä elämää ja ihmettelevät, miten tämä kaikki mahdoton voi olla sittenkin mahdollista. Osa kiteytyneen viisaista säkeistä kelpaisi
itsessään aforismeiksi.

Jouni Inkala: Kemosynteesi
SILTALA 2011

Kovat kohtalot

Nuoruus kellarissa

Natascha Kampusch vietti kahdeksan vuotta psykopaatin vankina kellarissa. Kirja ei silti ole sosiaalipornoa vaan viisas ja asenteita ravisuttava puheenvuoro vallasta ja riippuvuudesta. Nuoruus orjana vaati Nataschalta henkistä voimaa. Kirja osoittaa nuoren naisen selviytyneen kärsimyksistään voittajana.

Natascha Kampusch: 3096 Päivää
Suom. Anja Meripirtti. OTAVA 2011

Hyväsydäminen noita

Eletään 1600-luvun loppua Skotlannissa. Pienikokoinen mutta sitkeä nuori nainen Corrag on elänyt kovan elämän ja odottaa tyrmään kahlittuna polttoroviota. Kun pappi Charles Leslie pääsee haastattelemaan Corragia kuullakseen silminnäkijäkertomuksen pienen skottikylän verilöylystä, hän heltyy. Fletcher kertoo niin hellästi ja mukaansatempaavasti Corragin huikean elämäntarinan, ettei kirjan soisi lainkaan päättyvän.

Susan Fletcher: Noidan rippi
Suom. Jonna Joskitt LIKE 2011

Menneisyyden arvoitus

Hienosti kahdessa aikakerroksessa kulkeva romaani Itämeren pohjassa makaavasta laivanhylystä hurmaa. Kuinka upea laiva päätyi kahdeksi sadaksi vuodeksi merenpohjaan ja mitä aarteita sillä oli kuljetettavanaan? Suomalainen Anton löytää hylyn ja päätyy ratkaisemaan sen arvoitusta. Historia kantaa Venäjän hovista hollantilaiseen laivanvarustajaan.

Helen Moster: Hylky
AVAIN 2011

Möyrimään!

Puutarhabuumi tuottaa valtaisaa satoa myös kirjoina.

Deborah Schneebeli-Morrell: Yrttitarha ruukussa (WSOY)
Naarmuuntunut wokkipannu tai tyhjä peltinen öljypänikkä? Älä heitä pois, vaan istuta niihin yrttejä.

Jeff Cox – Marie-Pierre Moine: Maistuvat ruokayrtit (Tammi)
Taulukoissa vinkit yrttien täsmä­iskuun pääruoka-aineen mukaan. Lisäksi marinadi- ja  salsaohjeita. Kokeile myös orvokkiteetä.

Stiina Kiiveri: Mökki ja pelakuu (WSOY)
Kirja kurkistaa siirtolapuutarhojen porteista sisään ja kehottaa pissaamaan kompostiin.

Lena Israelsson: Oma keittiöpuutarha (Otava)
Näillä neuvoilla aloittelijakin onnistuu loihtimaan omat luomuvihannekset.

Johanna Vireaho, Sari Tammikari: Onnellinen puutarhuri (WSOY)
Selkeät ohjeet kertovat, miten unelmat rakentuvat todeksi. Verkkokorin avulla myyrätkin pysyvät loitolla.

Else & Vesa Leivo: Tulppanitarhan lumo (WSOY)
Haastattelee sipuliguruja ja esittelee parhaat kukat.

Jouko Rikkinen: Suomalaiset perinnekasvit (Otava)
Komeat kuvat näyttävät persu-kasviemme väriloiston.

Romantiikkaa

Kultainen häkki

Diktaattoriksi nouseva Saddam Hussein ihastuu 16-vuotiaan Parisoula Lampsosin eloisuuteen ja valitsee tytön rakastajattarekseen. Suhde kestää 30 vuotta ja sisältää kauhujen lomassa myös rakkautta. Parisoula elää kultaisessa häkissä peläten läheistensä ja oman henkensä puolesta. Elämäkerta hämmästyttää ja säväyttää – eikä tunnu mukavalta saada tietää, millaisia hiekkalaatikkoleikkejä suurvaltojen johtajat leikkivät ihmisten hengellä.

Parisoula Lampsos ja Lena Katarina Swanberg: Bagdadin prinsessa – elämäni Saddamin kanssa
Suom. Iiro Kuuranne, OTAVA 2011

Onnen etsimistä

Onnen aineksiin kuuluu sen oikean löytäminen mutta myös oman tien etsiminen. Cathy Kellyn notkeasti etenevässä herttaisessa rakkausromaanissa on kaikenikäisiä naisia ja monenlaisia hellyttäviä kohtaloita. Punaisena lankana kulkee isoäidin elämänohjeita jakava reseptikirja.

Cathy Kelly: Onnen ainekset
Suom. Satu Leveelahti, GUMMERUS 2011

Rakkautta ja salaisuuksia

Leonie on paennut epäonnistunutta romanssiaan San Franciscoon. Hän löytää uuden asuntonsa kaapista ihania rakkauskirjeitä ja alkaa kuumeisesti selvittää niiden kirjoittajaa. Juoni on näppärästi rakennettu ja pieniä yllätyksiä pulpahtelee. Kirja on aikamoista hömpänpömppää, mutta sopii hyvin löyhäksi, romanttiseksi kesälukemiseksi.

Melissa Hill: Kirjeitä San Franciscosta
Suom. Henna Kaarakainen, TAMMI 2011

Harmitonta hömppää

Kunnon pläjäys rehellistä hömppää voi joskus tehdä hyvää. Ahon erilaisista sisaruksista Tuulista ja Kielosta kertova romaani on juuri sitä. Tuuli on nimensä mukainen tuuliviiri, jokaisen mielenailahduksen vietävissä oleva valkoisten valheiden mestari. Kielo taas on vakava väitöskirjantekijä. Tähän vielä mukaan mies muutama, niin koko keitos on valmis tarjoiltavaksi.

Sari Luhtanen: Tuulin viemää
TAMMI 2011

Klassikot

Rakkauden raastamat

Arvaamattomat nummet, joilla puhaltaa jatkuvasti raaka viima, karu elämä 1800-luvun alun Englannissa, sisäänpäin kääntynyt maalaismaisema ja kiihkeä, sisuksia syövä rakkaustarina. Nuorena kuolleen Emily Brontën ainoa romaani on yksi maailmankirjallisuuden suurimmista ja armottomimmista rakkauskertomuksista. Catherinen ja Heathcliffin tarina
ei jätä kylmäksi, sille on paras vain antautua.

Emily Brontë: Humiseva harju
Suom. Eila Pennanen WSOY (klassikot)

Ihme rautatie

Näin Juhani Ahon juhlavuonna sopii nostaa esiin klassikko
Liisan ja Matin matkasta katsomaan maailman uusinta ihmettä: rautatietä. Tarina on monille tuttu ja rakas, vanhahtavaa kieltä myöten. Tähän uuteen versioon Tatu Kokko on kääntänyt koko pienoisromaanin nykykielelle, ja nyt siihen on helppo tarttua ja tehdä myös vertailuja kielen muuttumisesta. Teokseen sisältyy pieni historia vuonna 1884 ilmestyneestä alkuperäisteoksesta. Kirjallisuutemme suurmiehen varhaistuotannon helmi on yhä elävä ja ajankohtainen.

Juhani Aho: Rautatie.
Toim. Tatu Kokko, ICASOS 2011

Syyllisyyden taakka

Vuonna 1895 kirjoitettu näytelmä Anna Liisa on väkevää ja mieltä kuohuttavaa luettavaa. Nuori tyttö on joutunut salaamaan raskautensa, hävittämään lapsensa ja kantamaan musertavaa syyllisyyttä vuosien ajan. Anna Liisan kohtalo kouraisee syvältä yhä uudelleen. Näytelmästä on vuosien varrella tehty lukuisia sovituksia myös näyttämölle: uusin, musikaali, on tulossa ensi syksynä Tampereen Työväen Teatteriin.

Minna Canth: Anna Liisa
WSOY (pokkarit)

Sarjakuvat

Aikuisten seikkailu

Aarre on kunnon vanhanaikainen sarjakuvaromaani aikuisille. Se sisältää tarkkarajaisen jännittävän tarinan ja sen tyylikkään ratkaisun. Selkeät ja raikkaat kuvat vievät 1950-luvun Pariisiin nuoren fiksun opiskelijatytön Christinen elämään. Kirjan vanhanaikainen tyyli ja nykyaikainen kerronta tukevat kauniisti toisiaan.

Lucie Durbiano: Aarre
Suom. Saara Pääkkönen, WSOY 2011

Siilien törmäys

Kiroilevan siilin lyhyet totuusiskut eivät kulu kertalukemisella. Piikkipallojen välillä hyvinkin tylyt ja karut töräyttelyt tarjoavat elämänviisautta ja -tulkintaa roppakaupalla. Kun katu-uskottava citysiili kohtaa maalaisemman lajitoverinsa, törmäys on väistämätön.

Milla Paloniemi: Kiroileva siili
SAMMAKKO 2011

Madonna saattaa olla provokaattorina, show-esiintyjänä ja tanssijana vailla vertaa, mutta muusikkona Lady Gaga on kuin toiselta planeetalta.

Eihän tämä lopulta täysin yllätyksenä tullut.

Lady Gagan viides albumi Joanne on pääosin maanläheinen ja juureva aikuispoplevy. Se alleviivaa maanläheisyyttä ja aitoutta kansikuvissaankin: Gaga ilman meikkejä, maskeja ja naamiaisasuja. Biisivalikoimasta kuuluu vähintään yhtä iso osuus kantrille ja 1960-luvun soulille kuin huippuunsa tuotetulle dance-popille.

Näin Gagan uusi levy edustaa jotain, mitä ilmeisin esikuva ja kilpailija Madonna ei koskaan uskaltanut tehdä.

Levy paljastaa syyn. Madonna saattaa olla provokaattorina, show-esiintyjänä ja tanssijana vailla vertaa, mutta muusikkona Lady Gaga on kuin toiselta planeetalta. Gagan kirkkaasta karheaan yltävä sielukas ääni osuu nuottiin ja tulkitsee sujuvasti niin kantria kuin diskoa. Sellaisessa ei ole kyse show-elementistä, se on silkkaa lahjakkuutta.

Kenties Gaga haluaa kasvaa Bowien kaltaiseksi kameleontiksi, joka voi tehdä mitä vain ja milloin huvittaa?

Gaga on säveltänyt levynsä kappaleet muun muassa sellaisten vaihtoehtorokkareiden kuin Beckin ja Queens Of The Stone Age -yhtyeen Josh Hommen kanssa. Jälkimmäisen nimikappale ja folk-tähti Father John Mistyn kanssa tehty Motown-jäljitelmä Come To Mama auraavat Gagaa renessanssi-ihmeeksi, joka voi kikkailla yhtä lailla kantrilegenda Dolly Partonin kuin R&B-, dance- ja poptähti Rihannan leikkikentällä ilman, että se särähtää.

Kenties Gaga haluaa kasvaa Bowien kaltaiseksi kameleontiksi, joka voi tehdä mitä vain ja milloin huvittaa?

Todennäköisesti Gagasta ei kuitenkaan koskaan ole katu-uskottavaksi hipster-suosikiksi. Tai eihän sitä tiedä. Kuunnelkaa vaikkapa Mistyn kanssa tehty Sinner's Prayer. Tuokaa rinnalle kuka tahansa Flow-festivaaleilla viime vuosina esiintynyt naispuolinen, juureva ja ”indie-uskottava” laulaja-lauluntekijä.

Lady Gagalla ei ole kerrassaan mitään hävettävää.

Katso ja kuuntele levyltä biisi Perfect Illusion:

Lady Gaga: Joanne

(Universal)

Emma Cline ihmettelee, miksi 60-lukua nostalgisoidaan niin paljon. Viattomana pidetty "rakkauden vuosikymmen" tarkoitti monille kalifornialaistytöille lähinnä painostusta seksiin.

Samana päivänä kun ensimmäinen ihminen laskeutui kuuhun kesällä 1969, eräs amerikkalainen teinityttö kirjoitti päiväkirjaansa: ”Tänään kävin kampaajalla ja sain ihan kamalan hiustenleikkauksen.”

Ei muuta, ei sanaakaan valtavasta askeleesta, jonka ihmiskunta oli juuri ottanut.
Tämä äidin päiväkirja oli kirjailija Emma Clinelle korvaamaton apu hänen kirjoittaessaan vuoteen 1969 sijoittuvaa esikoisromaaniansa Tytöt.

– Päiväkirja muistutti, että kirjoitan tytöstä, joka sattuu elämään 1960-luvulla, mutta jolle tärkeitä ovat oma elämä ja ihmiset siinä. Eivät hänen tunne-elämäänsä hetkauta suuret kulttuuriset liikkeet tai historialliset tapahtumat, Emma Cline kertoo Helsingissä, jonne hän on singahtanut päiväksi markkinoimaan viime kesänä ilmestynyttä kirjaansa.

Esikoisromaanista käytiin tarjouskisa, jonka voittaja iski pöytään seitsennumeroisen summan, ja elokuvaoikeudetkin kaupattiin siltä istumalta. Aika hyvin vastavalmistuneelta parikymppiseltä, joka oli aikaisemmin julkaissut vain pari novellia lehdissä.

Yksi syy hypeen on kirjan sijoittuminen yhteisöön, jonka esikuvana on Charles Mansonin kultti.

Kuukävelyn lisäksi kesä 1969 on jäänyt historiaan Mansonin kultin tekemistä murhista. Elokuisena aamuyönä Mansonin seuraajat murhasivat Los Angelesissa kahden yön aikana seitsemän ihmistä, mukaan lukien raskaana olleen näyttelijä Sharon Taten. Samalla he antoivat kuoliniskun hippiliikkeelle sekä rauhan ja rakkauden vuosikymmenelle.

”Murhat jättivät vanhempiini valtavan jäljen.”

Tuskin mitään väkivallantekoa on käsitelty populaarikulttuurissa yhtä paljon kuin Mansonin murhia. Edelleen veriteoista ilmestyy elokuvia, kirjoja, dokumentteja ja podcasteja.
– Kuulin lapsena Mansonista jatkuvasti, hän on yhä läsnä Kaliforniassa, kuin sen ilmanalassa. Murhat jättivät myös omiin vanhempiini valtavan jäljen. He tajusivat ensimmäisen kerran, ettei kodissaan välttämättä ole turvassa.

California girl

27-vuotias Emma Cline on itse kuin raikas tuulahdus kalifornialaista aurinkoa. Kuparinvaalea pitkä tukka on keskijakauksella eikä pisamaisissa kasvoissa ole juuri meikkiä. Vielä kukka hiuksiin, ja hänet voisi hyvin kuvitella Vietnamin sodan vastaiseen mielenosoitukseen 1960-luvun San Franciscoon.

Emma kasvoi seitsenlapsisen perheen toiseksi vanhimpana Kalifornian Sonomassa, jossa perheen vanhemmat pyörittivät omaa viinitilaa. Perhe-elämä muistutti hippiyhteisöä.

– Lasten ikäerot olivat hyvin pienet, joten jossain vaiheessa meitä oli viisi teini-ikäistä tyttöä saman katon alla. Se oli aivan hirvittävää kaaosta, hän nauraa.

Yksityisyyttä ja omaa tilaa Emma etsi lukemalla ja kirjoittamalla. Varhaisteini-ikäisenä hän kokeili myös näyttelemistä. Äiti ajoi tytärtään koe-esintymisestä toiseen Los Angelesissa, ja välillä tärppäsikin leffaroolin verran. Roolit tuntuivat poikkeuksetta vierailta ja latteilta.

– Luin nuorten tyttöjen rooleihin, eivätkä he koskaan tuntuneet tutuilta, sellaisilta kuin minä tai muut tuntemani tytöt olivat. Jo silloin huomasin, miten kapeita rooleja tytöille annetaan: he ovat aina joko uhreja tai puhtauden ja viattomuuden symboleita.

Vuoden kuluttua Emma lopetti käymästä koe-esiintymisissä.

”Näytteleminen oli minun oma juttuni isossa perheessä.”

– Inhosin sitä. Oikeasti halusin aina olla kirjailija, mutta näytteleminen oli minun oma juttuni isossa perheessä.

– Me kaikki seitsemän sisarusta etsimme oman juttumme, joka ei olisi kenenkään muun. Kukaan muu sisaruksistani ei ryhtynyt taiteelliselle alalle, mutta yksi perusti rodeon, toinen muutti Siperiaan, kolmannesta tuli sommelier.

Emma kertoo, kuinka huomion hakeminen ajoi hänet nuorena outoon suhteeseen aikuisen miehen kanssa. Tunnettu musiikkialan monitoimimies Rodney Bingenheimer bongasi 13-vuotiaan Emman kadulla ja vaati saada tämän yhteystiedot. Seuraavan vuoden ajan he kirjoittelivat ja soittelivat toisilleen Emman vanhempien tietämättä.

– En ajatellut silloin, että se oli mitenkään outoa. Vasta myöhemmin tajusin, miten huonosti siinä olisi voinut käydä. Mutta niin paljon kaikki jää sattuman varaan, sitä kuvaan myös romaanissani.

Tyttöyden ytimessä

Tytöt-romaani on synteesi tästä kaikesta: nuoruuden nähdyksi tulemisen halusta, elokuvateollisuuden ohkaisista tytön rooleista sekä Mansonin murhien mytologisoinnista.

– Minusta oli kiehtova käyttää Mansonin murhia inspiraationa mutta kirjoittaa silti siitä, mitä on olla tyttö. Nautin saadessani luoda ristiriitaisen ja todemman kuvauksen tyttöydestä.

Kirjassa Charles Mansonia muistuttava kulttipomo Russel jääkin sivuhahmoksi. Päähenkilö, 14-vuotias Evie, hakeutuu kulttiin ihailemansa vanhemman tytön, Suzannen, johdattamana.

– Siinä oli minusta järkeä, kun ajattelin omaa teini-ikääni. 14-vuotiaana on niin erityisessä iässä, silloin työntää päänsä kodin ja perheen kuoresta ja miettii millaisia versioita maailmalla on minusta tarjottavana. Evie todella ihastuu Suzanne tarjoamaan versioon.

”Miehillä on romaanissa toissijaiset roolit, vaikka näennäisesti kaikki pyöriikin heidän ympärillään. Niinhän yhteiskuntammekin on rakennettu.”
”Miehillä on romaanissa toissijaiset roolit, vaikka näennäisesti kaikki pyöriikin heidän ympärillään. Niinhän yhteiskuntammekin on rakennettu.”

Kirjan ydin on tytöissä ja tyttöjen välisissä suhteissa. Kuten Emma kirjoittaa, vain ”toiset tytöt huomaavat sen, mikä meidän mielestämme on huomaamisen arvoista”: oikean tukkatyylin, meikin, eleet – naiseuden merkkikielen. Romaanissa tyttöys näyttäytyy täysipäiväisenä projektina, joka vaatii lukemattomia hoitotoimenpiteitä kananmunahiusnaamioista testimeikkien tekoon: ”Kaiken sen ajan, minkä minä olin käyttänyt valmistautumiseen – olin lehdistä oppinut, että elämä oli pelkkä odotushuone, kunnes joku huomaa – pojat olivat käyttäneet omaksi itsekseen kasvamiseen”, Evie miettii aikuisena.

Nuorten tyttöjen seksuaalisesta heräämisestä on tähän mennessä luettu useimmiten mieskirjailijoiden romaaneista. Muistettavimpia kuvauksia ovat esimerkiksi Jeffrey Eugenideksen Virgin Suicides tai Stephen Kingin Carrie.

Nyt nuorten tyttöjen kasvutarinoita kertovat naiset itse, kuten Elena Ferrante, Megan Abbot tai Caitlyn Moran.

– Se on mahtavaa! Miehet kirjoittavat usein naisista mysteerinä, toisena, ryhmänä, jota ei voi mitenkään ymmärtää.

Ansaitsematonta nostalgiaa

1960-lukua kuvataan usein hyvin idealisoituna aikana. Rakkauden vuosikymmen ikuistettiin lukemattomiin lauluihin ja elokuviin.

Tytöt-romaanin Evielle vapaan rakkauden aikakausi tarkoittaa lähinnä painostusta seksiin, aivan liian nuorena.

– Halusin kuvata sitä, kuinka idealistiset vaihtoehto- ja vastakulttuuriliikkeet tekivät naisista, lapsista ja vähemmistöistä uhreja. Ja niin ne tekevät usein edelleen.

”Kaliforniassa ihmiset pitävät 1960-lukua yhä jotenkin viattomampana aikana.”

– Ihmisillä on niin outo ansaitsematon nostalgia 1960-lukua kohtaan, koska sen kulttuuriset tuotteet, musiikki ja elokuvat ovat yhä niin läsnä. Ainakin Kaliforniassa ihmiset todella kaipaavat tuota aikaa ja pitävät sitä jotenkin viattomampana.

Emman mukaan kultin jäsenten tekemät murhat ovat oikeastaan vähiten väkivaltaisia tapahtumia kirjassa. Romaani kuvaa paljon tavallisempaa ja yleisempää väkivaltaa, joka ilmenee naisten ja miesten välisissä suhteissa tai perheiden sisällä.

Vapaana vajassa

Menestyskirja syntyi pienessä puutarhavajassa ystävän takapihalla New Yorkin Brooklynissa.

– Vaja oli puolet tästä huoneesta, Emma sanoo ja viittaa kustantamon reilun 15 neliön kokoushuoneeseen. Asuin siellä kolmatta vuotta. Silloin se tuntui täysin normaalilta mutta nyt ihmettelen, että minä minä oikein hommasin!

– Kaipaan silti tuota aikaa. Minulla ei ollut nettiä ja näin kaiken mitä omistin yhdellä silmäyksellä. Se vapauttaa paljon henkistä tilaa kirjoittaa.

Kaikki muuttui, kun romaanista tuli maailmanlaajuinen menestys.

”Ihmettelen koko ajan, koska saa olla laiska, ja vain hengailla?

– Se on hyvin outoa, koska sitä ei kukaan odottanut. Oli sokeeraavaa siirtyä noin yksityisestä kokemuksesta näin julkiseksi olennoksi. Mutta yritän pitää hulabaloon erillään itsestäni ja keskittyä pian taas kirjoittamiseen.

Nyt hän asuu korttelin päässä vajasta. Kirjailijanura pitää hänet visusti New Yorkissa, vaikka hän ei juuri viihdy kaupungin kirjallisissa piireissä, eikä oikeastaan pidä kaupunkia edes ”ihmiselle tarkoitettuna”.

– Kaipaan kovasti Kaliforniaa ja sen luontoa. Tunnen itseni siellä paremmaksi ihmiseksi, ja päivätkin tuntuvat paremmilta. New Yorkissa päivällä on merkitystä vain, jos se on vienyt lähemmäksi päämäärää. Ihmettelen koko ajan, koska täällä saa olla laiska, ja vain hengailla?

Aikuisille suunnatussa animaatioelokuvassa nakit ja hodarisämpylät suoltavat seksivihjailuja. Mukana myös raakaa väkivaltaa!

Idea ei monimutkaisuudellaan päätä huimaa. Supermarketin hyllyillä nököttävät tuotteet ovat elossa (ja erittäin kiimaisia). Ihmisjumalat poimivat onnekkaat yksilöt ostoskoriin, ja nämä pääsevät liukuovien läpi tuonpuoleiseen. Siellä odottaa vapaus ja onni, tai niin kaupan asukit ainakin luulevat… Nakkimakkaroina, karkkipatukoina ja muina animoituina herkkuina kuullaan komediatähtiä kuten Seth Rogenia, Kristen Wiigiä ja James Francoa.

Conrad Vernonin ja Greg Tiernanin ohjaama tarina hupailee uskonnon kustannuksella sekä kannustaa huoletta nauttimaan maallisista iloista. Huumori keskittyykin vahvasti rivouksilla leikitteleviin vitseihin ja kiroilun värittämään kielenkäyttöön. Harmi, että elokuva luottaa liikaa näin ilmeisten, lapsilta kiellettyjen ainesten vetovoimaan.

Huomattavasti hauskempia juttuja löytyy useista viime vuosien animaatiohiteistä, jotka sopivat aikuisten lisäksi perheen pienimmille.

Katso traileri:

Sausage Party

**

Ensi-ilta 21.10.

Pirkko Saisio kuvaa Mies, ja hänen asiansa -uutuusromaanissaan mielen hajoamista häiritsevästi mutta hauskasti.

Mies on kuusikymppinen asianajaja, vaimo nuori ja kaunis, elämä hyvää: on ulkomaanmatkat, oikeat viinit, säännöllistä seksiä. Kaikki muuttuu, kun mies näkee nuoruudenystävänsä kuolinilmoituksen ja mieleen nousevat tukahdutetut muistot heitä yhdistävästä rikoksesta.

Mikä on hyvää elämää? Mitä on onni?

Pirkko Saision uusin on yhden viikon -romaani miehestä, jonka ote vallan kahvasta kirpoaa, kun mieli suistuu raiteiltaan. Miehen koko ajan huuruisemmaksi muuttuva päänsisäinen monologi on häiritsevää, oivaltavaa ja usein raivokkaan hauskaa luettavaa. Romaani viittoo ahkerasti Dostojevskin Rikoksen ja rangaistuksen suuntaan, ovathan teematkin isoja: Mikä on hyvää elämää? Mitä on onni? Ja mitä on se rikos, jonka mies lopulta haluaa tunnustaa?

Pirkko Saisio: Mies, ja hänen asiansa

(Siltala)