Maailma on täynnä hienoja joululauluja. Mitä sinä lisäät soittolistallesi?

Onko pakko laulaa tip tap jos ei taho?
kysyy Jope Ruonansuu, ja syystä. No ei ole! Maailma on täynnä hienoja joululauluja. Mikä on sinun mielestäsi maailman paras?
 

Tunnelmointiin

Lahjapaketteihin tulee näteimmät rusetit, jos niitä pusatessaan kuuntelee ikivihreitä jouluklassikoita, samettiäänisten solistien laulamana.
 
Nat King Cole: The Christmas Song. Kastanjat kypsyvät takkatulessa.
Bing Crosby: White Christmas. Toimii myös lumettomina vuosina.
Judy Garland: Have Yourself A Merry Little Christmas. Joulun 1944 jättihitti Jenkeissä.
Vesa-Matti Loiri: Sydämeeni joulun teen. Joulun 1988 jättihitti Suomessa.
Leroy Anderson: Sleigh Ride. Kelpo ravit! Parhaimmillaan ihan instrumentaalina.

Jouluahdistukseen

Sinulle, jota painaa adventtiangsti tai muuten vaan ei huvita.
 
Leevi & The Leavings: Surullista joulua tai Jossain on kai vielä joulu. Mutta onko Jossain on kai vielä joulu sama
biisi kuin Darlene Loven Christmas (Baby Please Come Home)?
Hassisen Kone: On jouluyö, nyt laulaa saa. Kuin paraskin koraali.
The Pogues: Fairytale of New York. Jouluaatto juoppoputkassa on oudon tunnelmallinen.
M.A.Numminen: Joulupukki puree ja lyö.

Nessuja. Nyt

Toisten mielestä joulun soundtrackin pitää olla harras ja tuoda lapsuus mieleen & kylmät väreet selkäpiihin.
 
Walking in the Air (H. Blake), es. Peter Auty. Lumiukko-piirretyn ihaaana kappale.
Jussi Björling: O Helga Natt. Lopun korkea c ratkaisee uljaimman joulutulkinnan kilpailun lopullisesti Jussin eduksi.
Rajaton: Jouluhymni. Rauhaa, vain rauhaa.
Sulo Saarits: Taas kaikki kauniit muistot. Tästä mummokin tykkää.
Tapiolan kuoro: En etsi valtaa, loistoa. Kuoromusiikki jotenkin sopii jouluun.

Ränttätänttäosasto

Nisset, nasset, tontut, possut, huppelirupsis. Parasta on se, kun popparit levyttävät jouluralleja.
 
Slade: Merry Xmas Everybody. Klassikko.
Ne Luupojat Surf: Kaikki uskoo joulupukkiin. Pienehkö klassikko.
The Ronettes: Frosty The Snowman. Phil Spectorin legendaarisella joululevyllä on muitakin sattumia.
Mariah Carey: All I Want For Christmas Is You. Samannimisiä biisejä on monta, mutta tämä on kyllä kaikkein popein.
John Lennon & Yoko: Happy Christmas (War Is Over). Mukana mahtavan epävireinen lapsikuoro. Vai onko se vain Yoko?

Riikka Pulkkisen uutuuskirja vetoaa erityisesti heihin, joita kiinnostaa näyttelijän työ.

Aurelia on hehkutettu näyttelijälupaus. Kun hänet roolitetaan Berliiniin sijoittuvaan näytelmään, vanhemmat järkyttyvät selittämättömän paljon. Isä vannottaa tulemaan puheilleen – mutta saa ilmaisukyvyn vievän sairauskohtauksen ennen kuin ehtii kertoa asiansa.

Tästä lähes dekkarimaisesta asetelmasta alkaa Riikka Pulkkisen uusin romaani, joka kirjailijalleen tyypillisellä tavalla on matka keskelle kipeää, salattua ihmissuhdesolmua. Välillä seurataan Aureliaa, välillä ääneen päästetään minäkertojana äiti, joka on salaisuuden vartija. Sen paljastaminen ennakkoon pilaisi lukunautinnon, mutta sitä olennaisempaa onkin seurata, miten ihminen muuttuu ja kasvaa, kun saa tietää asioita, jotka muuttavat koko siihenastisen elämän.

Aurelian työtä kuvataan niin perusteellisesti, että ilman kiinnostusta se saattaa jopa puuduttaa.

Riikka Pulkkisella on aina ollut taito tasapainoilla kauniin ja lähes kliseisen ilmaisun välillä, ja siinä hän on vahvoilla nytkin. Perhesalaisuuksissa sen paremmin kuin nuoren naisen kasvutarinassakaan ei ole mitään erityisen uutta, mutta juonta kuljetetaan niin vetävästi, että lukijan on käännettävä sivuja tiheään tahtiin. Erityisen kiinnostava lukukokemus tämä on lukijalle, jota näyttelijäntyö ja rooliin uppoaminen kiinnostaa – Aurelian työtä kuvataan niin perusteellisesti, että ilman kiinnostusta se saattaa jopa puuduttaa.

Yksi romaanin päähenkilöistä on Berliini, kaupunki joka kahtia jakautuneen historiansa vuoksi sopii täydellisesti salaisuuden pitopaikaksi. Lukukokemuksen bonuksena tulee siis myös matkakuume ja ehkä hieman seikkailunhalukin.

Riikka Pulkkinen: Paras mahdollinen maailma

(Otava)

Jane Austenin tarinaan perustuva Love & Friendship on terävällä huumorilla varustettu pukudraama, jossa romantiikka saa väistyä, kun aletaan kunnolla juonitella.

Lady Susan Vernon ei ole brittikirjailija Jane Austenin tyypillinen, hyveellinen sankaritar. Skandaalien ympäröimä leski on häikäilemätön juonittelija, röyhkeä opportunisti, joka silmää räpäyttämättä manipuloi muita oman etunsa nimissä. Whit Stillmanin ohjaamassa elokuvaversiossa lady Susanin rooliin astuu Kate Beckinsale, joka tulkitsee moraalittomuudessaan kiehtovaa hahmoa viiltävällä vetovoimalla.

Tarinan alkuasetelma on Austenin teoksista tuttu – aviomies pitäisi löytää, niin lady Susanille kuin tämän vastahakoiselle tyttärelle Fredericallekin (Morfydd Clark). Ehdokasta löytyy jos jonkinlaista, eikä lady Susan seurapiirien paheksunnasta huolimatta kaihda keinoja kietoessaan miehiä pikkurillinsä ympärille.

Kate Beckinsale tulkitsee moraalittomuudessaan kiehtovaa hahmoa viiltävällä vetovoimalla.

Kirjavan hahmokaartin kanssakäymisistä syntyy herkullista draamaa ja riemastuttavaa komediaa, joista olisi mielellään nauttinut pidempäänkin.

Katso traileri:

Love & Friendship

****

Ensi-ilta 23.9

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Selma Vilhusen Tyttö nimeltä Varpu on liikuttava elokuva nuoren tytön raskaasta elämästä. Leffaa kannattelevat ennen kaikkea näyttelijöiden vaikuttavat roolisuoritukset.

Varpun (Linnea Skog) suhde äitiinsä Siruun (Paula Vesala) on nurinkurinen. Äidin käyttäytyessä kuin vastuuton lapsi jää aikuisen rooli 12-vuotiaalle tyttärelle, eikä kavereistakaan oikein ole tueksi.

Eräänä päivänä Varpu saa tarpeekseen ja lähtee varastetulla autolla etsimään isäänsä, josta tietää vain nimen ja asuinpaikkakunnan.

Valokeilan varastaa kuitenkin Varpun isää näyttelevä Lauri Maijala.

Vilhusen hillityssä draamaelokuvassa loistavat ennen kaikkea näyttelijät. Nuoren Skogin ja Vesalan kemiat pelaavat hyvin yhteen ja molemmat vakuuttavat rooleissaan. Valokeilan varastaa kuitenkin Varpun isää näyttelevä Lauri Maijala. Syy sille, miksi isä on puuttunut kuvioista, rakentuu hiljalleen kohti sydäntä särkevää kärjistymää.

Miinuksena todettakoon, että elokuvan tarinat tuntuvat jäävän hieman puolitiehen. Etenkin yhden hahmon kohtalo jää suureksi kysymysmerkiksi. Myös hätiköidyltä tuntuva loppu olisi kaivannut enemmän lihaa luiden ympärille.

Katso traileri:

Tyttö nimeltä Varpu

***

Ensi-ilta 23.9.

Brad Pittin huhutaan jälleen rakastuneen vastanäyttelijäänsä.

Brad Pittin ja Angelina Jolien eron syiksi on huhuttu niin parin erimielisyyksiä lasten kasvatusta koskevissa asioissa kuin Bradin kannabiksen käyttöäkin. Lisäksi Angelinan miehensä perään palkkaaman yksityisetsivän väitetään paljastaneen, että Bradillä on ollut suhde Allied-elokuvan vastanäyttelijänsä Marion Cotillardin, 40, kanssa. Suhdehuhuista uutisoi Page Six.

Oscar-palkitun ranskalaisnäyttelijän kenties tunnetuin elokuva on Pariisin varpunen – Édith Piaf, jossa hän näytteli laulaja Édith Piafia.

The Daily Mailin saamien tietojen mukaan Marion on tyrmistynyt väitteistä. Hän on parisuhteessa näyttelijä Guillaume Canet'n, 43, kanssa, ja parilla on viisivuotias poika Marcel.

Marion on tyrmistynyt väitteistä.

1940-luvulle sijoittuvassa vakoojadraamassa kieltämättä on erotiikkaa – rakastuvathan pääosan esittäjien roolihahmot toisiinsa. Bradin ja Marionin välillä onkin kuvailtu olevan sähköistä latausta. Näkyykö se jo trailerissa? Päättele itse.

Elokuva tulee ensi-iltaan marraskuussa.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.