Näyttelijät Pekka Strang ja Lauri Tilkanen kuvaavat parhaillaan Tom of Finland -elokuvaa, jonka ensi-ilta on helmikuussa 2017.Kuvat: Liisa Valonen ja Sanoma-arkisto/Pete Aarre-Ahtio
Näyttelijät Pekka Strang ja Lauri Tilkanen kuvaavat parhaillaan Tom of Finland -elokuvaa, jonka ensi-ilta on helmikuussa 2017.Kuvat: Liisa Valonen ja Sanoma-arkisto/Pete Aarre-Ahtio

Näyttelijä Pekka Strang esittää tulevassa leffassa Tom of Finland -taiteilija Touko Laaksosta. Lauri Tilkanen nähdään muusana.

Itä-Helsingin merellisissä maisemissa purkitetaan parhaillaan Tom of Finland -elokuvan viimeisiä kohtauksia. Dome Karukosken ohjaaman leffan nimiroolin esittää Pekka Strang ja hänen vastanäyttelijänään nähdään Lauri Tilkanen.

Elokuva kertoo taiteilijanimellä Tom of Finlandina tunnetun Touko Laaksosen tarinan, mutta leffa on samaan aikaan sekä taiteilijaelämäkerta että rakkaustarina.

Touko ja Veli Mäkinen tapasivat 1950-luvulla Helsingin kadulla. He elivät yhdessä melkein kolmekymmentä vuotta aikana, jolloin homoseksuaalisuutta pidettiin ensin rikoksena ja sitten sairautena.

– Kaikki pitivät Toukoa ja Veliä kavereina ja kämppiksinä. Ei siihen aikaan ollut muuta mahdollisuutta. Ajasta kertoo jotain se, että Velin kuolinilmoituksessa ei edes ollut Toukon nimeä, Pekka kuvailee.  

Esikuva ja vapaustaistelija

Maailmankuulut piirroksensa lihaksikkaista miehistä Touko piirsi salaa öisin, päivisin hän työskenteli piirtäjänä mainostoimistossa.

–Touko oli vapaustaistelija tietämättään. Hän teki järjettömästi töitä, että homomiehet ympäri maailmaa pystyivät hyväksymään itsensä, Pekka sanoo.

”Touko oli vapaustaistelija tietämättään.”

Lauri kertoo, että kun kuvaukset alkoivat, Velin elämästä ei tiedetty paljonkaan.

– Sen verran sain kuulla, että Veli oli tanssija ja hänellä oli kuulemma heikko sivistys. Se antoi minulle vapautta rakentaa roolia, jota varten minulle pidettiin puolen tunnin tanssitreenit, Lauri kertoo.

 

Pekka Strang Touko Laaksosena Berliinissä. Kuva: HS/ Zacharie Scheurer
Pekka Strang Touko Laaksosena Berliinissä. Kuva: HS/ Zacharie Scheurer

 

Miesten välisestä rakkaudesta

Lauri tekee leffassa ensimmäisen muusan roolinsa ikinä.

– Rakastajan rooleja olen toki tehnyt aikaisemminkin, hän sanoo.

Rooliinsa hän valmistautuu samalla tavalla kuin muihinkin töihinsä.

– Pekka on tosi kiva tyyppi, ja meillä synkkasi heti. Paljon helpompaa hänen kanssaan on näytellä paria kuin jonkin kusipäisen naisen, Lauri vitsailee.   

Pekka myöntää, että roolia ei ollut ihan helppoa tehdä.

– Homorakkauden esittäminen on ollut jännittävää.

”Tunne on loppujen lopuksi aina sama.”

– Koska tunnetta ei ole automaattisesti itsessään, pitää olla mahdollisimman avoin. Pitää katsoa toista silmiin eikä kääntää katsetta pois. Uskon, että tunne on loppujen lopuksi aina sama riippumatta sukupuolesta, hän sanoo.   

Rohkeita alastonkohtauksia valkokankaalla ei kuitenkaan nähdä. Tai ainakaan tähän mennessä sellaisia ei ole kuvattu.

– Jos Dome käskee, että vaatteet pois, niin sitten tietenkin riisutaan, Lauri sanoo.  

Tom Of Finland -elokuvan ensi-ilta on helmikuussa 2017. 

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä. 

Naisille jää näissä kaverielokuvissa vain heteroalibin rooli.

Henkivartija Michael Bryce (Ryan Reynolds) tyrii työkeikallaan pahanpäiväisesti. Onneksi Michaelin ex-naisystävä Amelia Ryder (Elodie Yung) tarjoaa hänelle tilaisuuden todistaa ammattitaitonsa. Michael saa tehtäväkseen toimittaa inhoamansa palkkamurhaaja Darius Kincaidin (Samuel L. Jackson) Haagiin. Kincaid on kutsuttu todistamaan Kansainvälisessä tuomioistuimessa Valko-Venäjää diktaattorin elkein johtavaa presidentti Dukhovichiä (Gary Oldman) vastaan.

Patrick Hughesin ohjaama uutuus The Hitman’s Bodyguard noudattelee kaveruskomedioiden tuttua kaavaa. Lajityypin kivijalka on Tappava ase, jossa sähäkästi sanailevaa kyttäkaksikkoa näyttelivät Mel Gibson ja Danny Glover. Näissä elokuvissa kaverukset ovat yleensä niin kiinni toisissaan, että naisille jää vain heteroalibin rooli. He ovat mukana tarinassa vain todistaakseen, etteivät päähenkilöt ole homoja, vaikka viihtyvätkin mieluiten keskenään. Miesten suhde etenee samalla tavalla kuin Hollywood-romansseista: toisiaan inhoava parivaljakko mieltyy toisiinsa, kunhan on ensin saanut ärhennellä keskenään. Näinhän miesten ja naistenkin suhde saa alkunsa, mikäli Hollywoodia on uskominen.

Hughes ei tuo tähän kuvioon mitään uutta. Aina kun katsoja on pitämäisillään leffasta, Jackson murjaisee sovinistisen tai homofobisen vitsin. Niin, eihän sitä tosiaan olla homoja, vaikka ollaan kahden.

Katso traileri:

The Hitman's bodyguard

**

Ensi-ilta 18.8.

Legendaarisen Catherine Deneuven karisma kannattelee ensi-iltaelokuvaa, jossa nainen kohtaa isänsä rakastajattaren.

Keski-ikäinen kätilö Claire (Catherine Frot) pakenee elämää arkisiin rutiineihinsa. Clairen elämä mullistuu, kun hänen isänsä rakastajatar Bèatrice (Catherine Deneuve) ottaa häneen yhteyttä kolmen vuosikymmenen hiljaisuuden jälkeen. Naisilla on iso kana kynittävänä. Samaan aikaan Clairen puutarhapalstan naapurin ilmestyy kiinnostava mies Paul (Olivier Gourmet).

Ranskalaisohjaaja Martin Provost muistetaan meillä parhaiten taiteilijaelämäkerroista Violette ja Séraphine, jotka kertoivat kirjailija Violette Leducista ja taidemaalari Séraphine de Senlisistä. Tällä kertaa ohjaaja on vaihteeksi tarttunut sepitteelliseen tarinaan.

Provostin uutuusdraama Rakkaudella, Bèatrice lepää ranskalaisen elokuvan grand old ladyn Catherine Deneuven harteilla. Deneuve on legenda, jonka näyttelijäntyötä seuraisi mielellään, vaikka hän tulkitsi pelkkää puhelinluetteloa. Erityisen vakuuttavasti hän esittää hurjapäistä naista, joka on tottunut pärjäämään omilla ehdoillaan miehisessä maailmassa. Konkari on saanut arvoisensa vastuksen Catherine Frotista, joka tulkitsee uskottavasti pikkuhiljaa kukkaan puhkeavaa seinäruusua.

katso traileri:

Rakkaudella, Béatrice

***

Ensi-ilta 18.8.

Hampstead on siveä senioriromanssi, jossa epätodennäköinen pari löytää toisensa.

Yhdysvalloista Lontoon Hampsteadiin muuttanut Emily (Diane Keaton) on miehensä kuoltua tuuliajolla. Hän tutustuu sattumalta Davidiin (Brendan Gleeson), joka asustelee itse kyhäämässään hökkelissä Heath-puistossa. Epäsuhtainen pari alkaa tuntea vetoa toisiaan kohtaan.

2010-luvulla on pikkuhiljaa alettu ymmärtää, että eläkeläisetkin ovat innokkaita elokuvissa kävijöitä, eivätkä supersankarisarjakuvafilmatisoinnit välttämättä kiinnosta heitä. Viimeistään vuonna 2011 ilmestynyt sympaattinen hyvän mielen komedia The Best Exotic Marigold Hotel osoitti, että harmaat pantteritkin voivat rynnistää teattereihin niin sankoin joukoin, että elokuvasta tulee hitti.

Tähän markkinarakoon takoo Joel Hopkinsin ohjaama uutuus Hampstead. Senioriyleisölle suunnattu romanttinen draama on yllättävän siveellinen. Pääparin fyysinen läheisyys jää vain yhteen suudelmaan. Kuvitteleeko ohjaaja tosiaan, että varttuneemmat katsojat ovat siveydensipuleja?

Kiinnostavinta Hampsteadissä on puvustus. Emilyn hahmon vaatevarasto tuo kovasti mieleen Keatonin ikonisen nimiroolin Woody Allenin vuonna 1977 ilmestyneessä hittikomediassa Annie Hall. Keaton ammensi elokuvan puvustuksen omasta vaatekaapistaan: miestenhousuja, kravatteja, pikkutakkeja. Ikoninen tyyli oli valmis. Hampsteadin puvustaja Liza Bracey nostaa hattua Annie Hallin unisexstailille.

Katso traileri:

Hampstead

***

Ensi-ilta 11.8.

Tampere-talon Muumimuseon uudessa näyttelyssä on esillä muumiaiheisia teoksia ja animaatioita, joita ei ole näytetty yleisölle koskaan aiemmin.

Muumifanit hoi, kannattaa käväistä Tampereella! Aamulehti nimittäin kertoo, että tänään yleisölle avautuneessa Tove Jansson ja muumit -näyttelyssä on tarjolla harvinaisia herkkuja. Tampere-talon Muumimuseon näyttely esittelee Tove Janssonin muumihahmoja aina 1930-luvun mustista muumeista 1990-luvun muumianimaatioihin.

Luit oikein: ihka ensimmäiset muumit eivät olleet pyöreitä, valkoisia ja suloisia, vaan mustia ja vihaisia. Mustat muumit eivät ole monille tuttuja, koska ne ovat pysyneet hyvin piilossa tähän päivään asti.

Museoamanuenssi ja näyttelyn käsikirjoittaja Virpi Nikkari kertoo, että Tove Jansson piirsi ensimmäisen muumin kaltaisen hahmon ollessaan noin 13-vuotias.

– Ensimmäinen hahmo syntyi, kun Tove Jansson vietti nuorena kesiä Pellingin saaristossa. Hän kävi veljensä kanssa väittelyä piirtelemällä ja kirjoittelemalla ulkokäymälän seinälle. Kun Tove kommentoi veljensä kirjoittamaa Immanuel Kantin lausetta, hän päätti piirtää rumimman olennon, jonka keksi. Silloin hän piirsi vähän muumimaisen hahmon siihen seinälle, Nikkari kertoo.

”Tove kirjoitti nuoruuden päiväkirjoissaan pelottavasta muumipeikosta, joka vaani sängyn alla.”

Tove Janssonin nimeämätön teos 1930-luvulta. Kuva: Jari Kuusenaho, Moomin CharactersTM
Tove Janssonin nimeämätön teos 1930-luvulta. Kuva: Jari Kuusenaho, Moomin CharactersTM

Hahmo yhdistyi Muumipeikko-nimeen, jonka oli keksinyt Toven eno.

– Toven eno pelotteli toisinaan häntä sillä, että Muumipeikko käy kimppuun, kun Tove kävi jatkuvasti salaa ruokakaapilla. Silloin Tove näki Muumipeikon uhkaavana hahmona, ja kirjoitti myös nuoruuden päiväkirjoissaan pelottavasta Muumipeikosta, joka vaani sängyn alla. Vasta ensimmäisten kirjojen myötä hahmo alkoi muuttua positiivisemmaksi ja lämminhenkisemmäksi.

Tove Jansson ja muumit -näyttelyssä on esillä neljä teosta, joissa esiintyy alkuperäisiä, mustia muumeja.

”Ensimmäiset muumit ovat pikimustia, niillä on punaiset silmät ja ne ovat aika pelottavia hahmoja.”

– Teoksissa muumit ovat pikimustia, niillä on punaiset silmät ja ne ovat aika pelottavia hahmoja, eli aika kaukana nykyisestä muumihahmosta. Mustat muumit on kuvattu melko jännittävissä miljöissä, kuten synkässä yökuvassa, jossa yksinäinen musta muumi kävelee kaupunkiaukiolla, Nikkari kertoo.

Näyttelyssä tarkastellaan muun muassa muumihahmojen taustoja, Tove Janssonin suhdetta muumeihin, hahmojen syntyhistoriaa sekä miten muumit saavuttivat maailmanlaajuista huomiota 1950-luvulla. 

– Näyttelyssä on mukana aika paljon 50-luvun esineistöä, kuten ensimmäinen muumiastiasto, joka on tarkoitettu lapsille. Astiastoon kuuluu myös muki, josta muumimukien teko on myöhemmin lähtenyt liikkeelle. Ensimmäinen muumimuki onkin aika tavoiteltu esine keräilijöiden keskuudessa, ja sen hinta on jopa noin 2 000 euroa, Nikkari kertoo.