Karl Ove Knausgård. Kuva: Like

Karl Ove Knausgårdin Taisteluni-sarjan viimeinen osa herättää fanissa monenlaisia tunteita.

Apua, nyt se loppuu! Monelle Knasu-fanille Taisteluni-sarjan kuudennen ja viimeisen osan ilmestyminen suomeksi on paitsi ilon myös surun päivä.

Kun on koko sarjan kolmentuhannen sivun ajan eläytynyt Karl Ove Knausgårdin elämään – jota hän kuvailee hyvin avoimesti ja häpeilemättä, Karl Ove tuntuu läheisemmältä kuin moni tosielämän tuttu. Kuuden romaanin jälkeen hänestä myös tietää enemmän kuin monesta hyvästäkään ystävästä.

Onneksi Karl Ove tekee jäähyväisten jättämisestä etukäteen pelättyä helpompaa.

Kotitöitä ja masennusta

Mammuttimaisen romaanisarjan 1200-sivuisessa viimeisessä osassa palataan kirjailijan nykyhetkeen ja vedetään lankoja yhteen. Sen Knausgård tekee tutulla ainutlaatuisella tyylillään: havainnoi tarkasti tapahtumat eikä kaunistele yhtään puhuessaan niiden herättämistä tunteista.

Kuudennen osan loppupuolella kuvataan myös viiltävän tarkasti ja pakahduttavasti vaimon maanis-depressiivisyyttä.

Romaanissa kerrotaan muun muassa, miten Karl Ove ja hänen vaimonsa Linda riitelevät kotitöistä ja lastenhoidosta, koska kaipaavat molemmat omaa aikaa. Kuudennen osan loppupuolella kuvataan myös viiltävän tarkasti ja pakahduttavasti Lindan maanis-depressiivisyyttä, joka vie hänet sairaalahoitoon.

Knausgård ei anna armoa itselleen eikä läheisilleen, ja ehkä yltiörehellisyytensä ansiosta teksti nousee perinteisen tirkistelyn yläpuolelle.

Järkäle fanillekin

Tällä kertaa Knausgård kuitenkin liittää omaelämäkerralliseen kerrontaan pitkiä taideanalyysejä, jotka poikkeavat romaanin muusta kielestä ja rikkovat sen tunnelmaa. Hän myös analysoi Adolf Hitlerin elämää ja Taisteluni (Mein Kampf) -teosta, mikä voisi olla kiinnostavaa, jos sen tekisi vähemmän perinpohjaisesti.

Lukijana olisin toivonut romaanin rajua lyhentämistä.

Kirjailija ei missään vaiheessa mainitse suoraan, miksi hän on nimennyt pullean hyvinvoivassa nyky-Norjassa kirjoitetun kirjasarjansa diktaattorin teoksen mukaan, mutta samaan aikaan, kun hän kirjoitti sarjan kuudetta osaa, Norjaa ravisteli Utøyan joukkosurma. Mitä ilmeisimmin Knausgård haluaa vihjata, että pahuutta voi syntyä ajassa kuin ajassa, ei pelkästään natsi-Saksassa.

Sukupolvensa tulkki

Karl-Ove Knausgård on kustantajalleen kultamunia muniva hanhi. Vähän vaikuttaa siltä, ettei kustantamossa kukaan ole uskaltanut koskea hänen käsikirjoitukseensa. Lukijana olisin kuitenkin toivonut kuudennen osan rajua lyhentämistä ja keskittymistä siihen, minkä Knausgård parhaiten taitaa.

Kun Karl Ove kirjoittaa nuoren miehen kaipuusta ja epävarmuudesta, parisuhteen vaikeudesta, pakahduttavasta vanhemmanrakkaudesta tai keski-iän surumielisyydestä, hän tavoittaa ja sanoittaa taianomaisella tavalla niitä sukupolvensa kokemuksia, joita ei aiemmin ole lausuttu ääneen.

Karl Ove Knausgård: Taisteluni – kuudes kirja

suom. Katriina Huttunen (Like)

Dokumentti rovaniemeläisestä cheerleader-joukkueesta kertoo harrastuksesta parhaimmillaan ja pahimmillaan.

Elämä on voittamista suurempaa. Tähän iskulauseeseen tiivistyy kanadalaisohjaaja Christy Garlandin dokumenttielokuva Cheer Up, joka kertoo huonosti menestyvästä rovaniemeläisestä cheerleader-joukkueesta. Tarinan keskiössä ovat valmentaja Miia Norvapalo sekä teini-ikäiset Aino Selin ja Patricia Fisk, jotka kaikki tahoillaan kamppailevat henkilökohtaisten haasteiden kanssa. Harrastus tarjoaa irtiottoa arjen ongelmista, ja joukkueesta muodostuu kuin toinen perhe. Epäonnistumisista huolimatta cheerleaderit pitävät yhtä.

– Se on rankka laji, verta valuu ja iskuja tulee. Liikkeet ja ilmalennot vaativat täydellistä luottamusta joukkuetovereihin, kertoo yksi elokuvan päähenkilöistä, nyt jo 21-vuotias Aino Selin.

”Omia ongelmia ei saa olla, tai ainakaan niitä ei saa näyttää maailmalle.”

Kilpailutilanteissa cheerleadereilta odotetaan positiivisuutta ja pirteää energiaa. Samankaltaisia paineita kohdistuu Selinin mielestä myös teini-ikäisiin tyttöihin.

– Koko ajan pitää hymyillä, koko ajan pitää näyttää hyvältä. Omia ongelmia ei saa olla, tai ainakaan niitä ei saa näyttää maailmalle.

Useiden vuosien ajan kuvattu dokumentti näyttää kuitenkin toisenlaisen puolen, niin cheerleadingista kuin päähenkilöistäänkin. Harrastuksen kautta löytyvät kuitenkin eväät jaksaa myös elämän muilla osa-alueilla.

– Cheerleading on antanut minulle voimaa ja rohkeutta, Selin tiivistää.

Garlandin elokuva ei ole lajissaan dramaattisin tai tapahtumarikkain, mutta se välittää tärkeää viestiä. Kilpailullisuudestaan tunnetusta lajista kertova dokumentti osoittaa, ettei menestystä aina voi mitata voitoissa.

Katso traileri:

Cheer Up

***

Ensi-ilta 28.10.

Kotimainen perhedraama Äpärä on juonenkäänteiltään jo niin järjetön, että sitä on vaikea ottaa tosissaan.

Jonna (Krista Hannula) ja Simo (Eppu Pastinen) ovat tavallinen, onnellinen nuoripari. Rutiinivierailu anoppilassa saa yllättävän käänteen, kun käy ilmi, että rakastavaiset saattavatkin kohtalon oikun kautta olla verisukulaisia. Epäilys käynnistää hallitsemattoman tapahtumaketjun, joka syöksee kaikki osapuolet omaan, henkilökohtaiseen helvettiinsä.

Ohjaaja Samppa Batalin ja pääosassa nähtävän Hannulan käsikirjoittama draamatrilleri on alkuasetelmaltaan lupaava. Epätavallisista tarinoista syntyy usein mielenkiintoisia elokuvia. Äpärä vie kuitenkin uskomattomat juonenkäänteet liian pitkälle ja päätyy tahattomasti muistuttamaan suomalaiseen ympäristöön läiskäistyä kreikkalaista tragediaa. Hahmojen motiivit jäävät myös äärimmäisen heiveröisiksi.

Näyttelijäkaarti Satu Silvosta Jonathan Hutchingsiin tekee parhaansa antaakseen elokuvalle ripauksen uskottavuutta, mutta lopputulos jää silti kauas realismista, jota se tavoittelee.

Katso traileri:

Äpärä

**

Ensi-ilta 28.10.

Ruotsiksi laulanut Anna Järvinen on ollut Suomessa pienen piirin suosikki. Uudella levyllä olisi aineksia enempäänkin.

Ruotsinsuomalainen Anna Järvinen on kahden kansan kasvatti. Hän on syntynyt Suomessa, mutta muuttanut jo lapsena vanhempiensa mukana Ruotsiin. Aikaisemmat kolme albumiaan hän on tehnyt ruotsiksi.

Siksi monia Järvisen suomalaisia faneja varmasti pikkuisen hivelee, että persoonallinen lauluntekijä ja tulkitsija on nyt kunnioittanut juuriaan ja sanoittanut viimevuotisen Buren-albuminsa suomeksi. Annan En Anna -levyllä Järvisen kanssa musisoivat hänen kanssaan aikaisemminkin työskennelleet ruotsalaisen indie-sensaatio Dungenin jäsenet.

Levy on tutulla tavalla folk-pohjalta ponnistavaa laulelmapoppia.

Levy on tutulla tavalla folk-pohjalta ponnistavaa laulelmapoppia, mutta mikäli mahdollista vieläkin herkempi ja hauraamman oloinen kuin Järvisen edelliset levyt. Se on kuin tehty niihin synkkiin syysiltoihin, jolloin tuntuu, ettei ole muuta mahdollisuutta kuin rojahtaa nojatuoliin punaviinilasin kanssa ja olla omien ajatustensa kanssa yksin.

Sellaisina hetkinä elämä on rakennettu pienistä havainnoista, samanlaisista kuin tämä kaunis levy.

Anna Järvinen: Annan En Anna

(Diesel Music)

Madonna saattaa olla provokaattorina, show-esiintyjänä ja tanssijana vailla vertaa, mutta muusikkona Lady Gaga on kuin toiselta planeetalta.

Eihän tämä lopulta täysin yllätyksenä tullut.

Lady Gagan viides albumi Joanne on pääosin maanläheinen ja juureva aikuispoplevy. Se alleviivaa maanläheisyyttä ja aitoutta kansikuvissaankin: Gaga ilman meikkejä, maskeja ja naamiaisasuja. Biisivalikoimasta kuuluu vähintään yhtä iso osuus kantrille ja 1960-luvun soulille kuin huippuunsa tuotetulle dance-popille.

Näin Gagan uusi levy edustaa jotain, mitä ilmeisin esikuva ja kilpailija Madonna ei koskaan uskaltanut tehdä.

Levy paljastaa syyn. Madonna saattaa olla provokaattorina, show-esiintyjänä ja tanssijana vailla vertaa, mutta muusikkona Lady Gaga on kuin toiselta planeetalta. Gagan kirkkaasta karheaan yltävä sielukas ääni osuu nuottiin ja tulkitsee sujuvasti niin kantria kuin diskoa. Sellaisessa ei ole kyse show-elementistä, se on silkkaa lahjakkuutta.

Kenties Gaga haluaa kasvaa Bowien kaltaiseksi kameleontiksi, joka voi tehdä mitä vain ja milloin huvittaa?

Gaga on säveltänyt levynsä kappaleet muun muassa sellaisten vaihtoehtorokkareiden kuin Beckin ja Queens Of The Stone Age -yhtyeen Josh Hommen kanssa. Jälkimmäisen nimikappale ja folk-tähti Father John Mistyn kanssa tehty Motown-jäljitelmä Come To Mama auraavat Gagaa renessanssi-ihmeeksi, joka voi kikkailla yhtä lailla kantrilegenda Dolly Partonin kuin R&B-, dance- ja poptähti Rihannan leikkikentällä ilman, että se särähtää.

Kenties Gaga haluaa kasvaa Bowien kaltaiseksi kameleontiksi, joka voi tehdä mitä vain ja milloin huvittaa?

Todennäköisesti Gagasta ei kuitenkaan koskaan ole katu-uskottavaksi hipster-suosikiksi. Tai eihän sitä tiedä. Kuunnelkaa vaikkapa Mistyn kanssa tehty Sinner's Prayer. Tuokaa rinnalle kuka tahansa Flow-festivaaleilla viime vuosina esiintynyt naispuolinen, juureva ja ”indie-uskottava” laulaja-lauluntekijä.

Lady Gagalla ei ole kerrassaan mitään hävettävää.

Katso ja kuuntele levyltä biisi Perfect Illusion:

Lady Gaga: Joanne

(Universal)