Kasmirin ja Saaran Kesäkumibiisissä lauletaan vauvojen tekemisestä. Kuvat: Liina Aalto-Setälä ja Satu Kemppainen

Viime vuosien irtosuhderallatukset ovat tänä kesänä vaihtuneet rakkauden huumaan ja vauvoihin.

Kasmir ja Saara, eli kielinaisena tunnettu Sara Forsberg, esittävät tämän vuoden Kesäkumibiisin. Vauvoja-kappale julkaistiin tänään 15. toukokuuta.

Kesäkumibiisit ovat aikaisempina vuosina keskittyneet nuorten kesäisiin irtosuhteisiin. Esimerkiksi Duon Kesäkumibiisi 2012 Panisin kertoo yhden yön seikkailusta, ja Cheekin ja Jukka Pojan kesäkumirallatus 2013 Jossu kuvailee railakasta kesää viettäviä nuoria.

Tänä vuonna kesäkumibiisissä puhutaan vauvoista ja vakavasta parisuhteesta. Kasmirin laulaa kertosäkeessä näin: ”Damn mama mä ihailen sun geenejä, kyl sä tiiät sen, ja mä haluun haluun kanssas tehä vauvoja”.

Mitä, mitä – mistä uusi linjaus johtuu?

– Halusimme tehdä tänä vuonna jotain erilaista. Otimme tämän vuoden teemaksi rakkauden, Yle X:n musiikkipäällikkö Peppi Puljujärvi kertoo.

Syykin on selvä.

– Se on nähty, että rakastuneilla saattaa huumassa usein unohtua ehkäisyn käyttäminen.

Kesäkumikampanjan tarkoitus on levittää nuorille tietoa ehkäisystä ja vähentää sukupuolitautien leviämistä muun muassa kertomalla kondomien käytöstä. Kesäkumikampanja täyttää tänä kesänä 20 vuotta.

– Halusimme tehdä juhlavuoden kappaleesta superpositiivisen, jotta se toimisi tunnelman nostattajana. Koko tiimi oli heti samoilla linjoilla. Kesäkumibiisit on aina rikkoneet rajoja. Uskon, että tämän vuoden biisi otetaan hyvin vastaan. Se on saanut jo nyt positiivista palautetta, Puljujärvi kertoo.

Myös Kasmir ja Saara ovat innoissaan.

– Ensinnäkin ihan älyttömän siistiä päästä tekemään oma kesäkumibiisi! Kun kyseessä on vielä 20-vuotisjuhlavuosi, päätimme tuottajieni kanssa tehdä tämän ”go big or go home” -tyylisesti. Biisissä vierailee nimittäin Saaran lisäksi myös Higher Gound -gospelkuoro. Biisi edustaa myös hieman erilaisempaa Kasmir-soundia, Kasmir kertoo Yle X:n sivuilla.

Lahjakkaiden laulajien yhteistyö pelitti hyvin.

– Kasmirin ja Saaran yhteistyö oli oikeaa kemioiden ilotulitusta, Puljujärvi nauraa.

Kasmir nähdään videolla ilman tavaramerkiksi noussutta hattuaan.

– Saaran kanssa oli ihan mieletöntä tehdä hommia. Kaikki laittoivat itsensä likoon. Mäkin otan hatun pois päästä, mitä en tee kauhean usein. Mutta olen erittäin tyytyväinen, Kasmir kertoi Yle X:n aamussa.

Katso ja kuuntele: Kasmir – Vauvoja feat. SAARA:

Lue lisää:

Sara Forsberg: ”Raavasta työtä tekevät miehet vetävät puoleensa”

Kaksi Emma-pystiä voittanut Kasmir: ”Minulla on älytön vuosi takanani”

Tummasävyinen ruotsalaiselokuva näyttää fantasian keinoin, millaista on olla nuori ja ulkopuolinen.

Teini-ikäiset Kim (Tuva Jagell), Bella (Wilma Holmén) ja Momo (Louise Nyvall) elävät maailmassa, jossa kiusaaminen ja seksuaalinen ahdistelu ovat arkipäivää. Turvaa tarjoaa Bellan sadunomainen kasvihuone, jonne ystävykset sulkeutuvat iltaisin. Eräänä päivänä tyttöjen istuttamasta siemenestä versoo maaginen kasvi, joka avaa oven poikien maailmaan, eikä mikään ole kohta entisellään.

Alexandra-Therese Keiningin ohjaama elokuva on tunnelmallinen sekoitus draamaa ja fantasiaa. Kuvaus on kauniin synkkää, taikaelementit taidokkaasti toteutettuja, ja nuoret näyttelijänlupauksetkin suoriutuvat varsin mallikkaasti. Ongelmat löytyvät lähinnä tarinasta, joka loppua kohden tuntuu hieman kadottavan punaisen lankansa. Myöskään teemoiltaan elokuva ei täysin löydä muotoaan.

Vaikka Girls Lost kuvaa vakuuttavasti murrosiän haasteita, jää se sukupuoli-identiteettiä käsittelevänä teoksena pintaraapaisuksi.

Katso traileri:

Girls Lost

***

Ensi-ilta 28.10.

Dokumentti rovaniemeläisestä cheerleader-joukkueesta kertoo harrastuksesta parhaimmillaan ja pahimmillaan.

Elämä on voittamista suurempaa. Tähän iskulauseeseen tiivistyy kanadalaisohjaaja Christy Garlandin dokumenttielokuva Cheer Up, joka kertoo huonosti menestyvästä rovaniemeläisestä cheerleader-joukkueesta. Tarinan keskiössä ovat valmentaja Miia Norvapalo sekä teini-ikäiset Aino Selin ja Patricia Fisk, jotka kaikki tahoillaan kamppailevat henkilökohtaisten haasteiden kanssa. Harrastus tarjoaa irtiottoa arjen ongelmista, ja joukkueesta muodostuu kuin toinen perhe. Epäonnistumisista huolimatta cheerleaderit pitävät yhtä.

– Se on rankka laji, verta valuu ja iskuja tulee. Liikkeet ja ilmalennot vaativat täydellistä luottamusta joukkuetovereihin, kertoo yksi elokuvan päähenkilöistä, nyt jo 21-vuotias Aino Selin.

”Omia ongelmia ei saa olla, tai ainakaan niitä ei saa näyttää maailmalle.”

Kilpailutilanteissa cheerleadereilta odotetaan positiivisuutta ja pirteää energiaa. Samankaltaisia paineita kohdistuu Selinin mielestä myös teini-ikäisiin tyttöihin.

– Koko ajan pitää hymyillä, koko ajan pitää näyttää hyvältä. Omia ongelmia ei saa olla, tai ainakaan niitä ei saa näyttää maailmalle.

Useiden vuosien ajan kuvattu dokumentti näyttää kuitenkin toisenlaisen puolen, niin cheerleadingista kuin päähenkilöistäänkin. Harrastuksen kautta löytyvät kuitenkin eväät jaksaa myös elämän muilla osa-alueilla.

– Cheerleading on antanut minulle voimaa ja rohkeutta, Selin tiivistää.

Garlandin elokuva ei ole lajissaan dramaattisin tai tapahtumarikkain, mutta se välittää tärkeää viestiä. Kilpailullisuudestaan tunnetusta lajista kertova dokumentti osoittaa, ettei menestystä aina voi mitata voitoissa.

Katso traileri:

Cheer Up

***

Ensi-ilta 28.10.

Kotimainen perhedraama Äpärä on juonenkäänteiltään jo niin järjetön, että sitä on vaikea ottaa tosissaan.

Jonna (Krista Hannula) ja Simo (Eppu Pastinen) ovat tavallinen, onnellinen nuoripari. Rutiinivierailu anoppilassa saa yllättävän käänteen, kun käy ilmi, että rakastavaiset saattavatkin kohtalon oikun kautta olla verisukulaisia. Epäilys käynnistää hallitsemattoman tapahtumaketjun, joka syöksee kaikki osapuolet omaan, henkilökohtaiseen helvettiinsä.

Ohjaaja Samppa Batalin ja pääosassa nähtävän Hannulan käsikirjoittama draamatrilleri on alkuasetelmaltaan lupaava. Epätavallisista tarinoista syntyy usein mielenkiintoisia elokuvia. Äpärä vie kuitenkin uskomattomat juonenkäänteet liian pitkälle ja päätyy tahattomasti muistuttamaan suomalaiseen ympäristöön läiskäistyä kreikkalaista tragediaa. Hahmojen motiivit jäävät myös äärimmäisen heiveröisiksi.

Näyttelijäkaarti Satu Silvosta Jonathan Hutchingsiin tekee parhaansa antaakseen elokuvalle ripauksen uskottavuutta, mutta lopputulos jää silti kauas realismista, jota se tavoittelee.

Katso traileri:

Äpärä

**

Ensi-ilta 28.10.

Ruotsiksi laulanut Anna Järvinen on ollut Suomessa pienen piirin suosikki. Uudella levyllä olisi aineksia enempäänkin.

Ruotsinsuomalainen Anna Järvinen on kahden kansan kasvatti. Hän on syntynyt Suomessa, mutta muuttanut jo lapsena vanhempiensa mukana Ruotsiin. Aikaisemmat kolme albumiaan hän on tehnyt ruotsiksi.

Siksi monia Järvisen suomalaisia faneja varmasti pikkuisen hivelee, että persoonallinen lauluntekijä ja tulkitsija on nyt kunnioittanut juuriaan ja sanoittanut viimevuotisen Buren-albuminsa suomeksi. Annan En Anna -levyllä Järvisen kanssa musisoivat hänen kanssaan aikaisemminkin työskennelleet ruotsalaisen indie-sensaatio Dungenin jäsenet.

Levy on tutulla tavalla folk-pohjalta ponnistavaa laulelmapoppia.

Levy on tutulla tavalla folk-pohjalta ponnistavaa laulelmapoppia, mutta mikäli mahdollista vieläkin herkempi ja hauraamman oloinen kuin Järvisen edelliset levyt. Se on kuin tehty niihin synkkiin syysiltoihin, jolloin tuntuu, ettei ole muuta mahdollisuutta kuin rojahtaa nojatuoliin punaviinilasin kanssa ja olla omien ajatustensa kanssa yksin.

Sellaisina hetkinä elämä on rakennettu pienistä havainnoista, samanlaisista kuin tämä kaunis levy.

Anna Järvinen: Annan En Anna

(Diesel Music)