Ossi Seppälä ja eka kerta. "Sit on pari näitä lyhyempiä. Tän nimi on Posliininuket." Kuvat Panu Pälviä
Kaiutin jakkaralle, kohta lähtee. Ensin esiintyy lämppäri, järjestävän lavarunoyhdistyksen Heikki Jalava.
Konseptipaperi, runoilijan perustarvike.
Jarkko Jokisen esikoirunokokoelma on nimeltään Laiskurin päiväkirja. Runoilloissa saa palautetta muilta kirjoittajilta.
On eri asia lukea suoraan yleisölle kuin kirjoittaa tupakkiaskin takapuolelle.
Jarkko Jokisen (vas.), Tuukka Terhon ja Juho Kuusen mukaan runoilijan tunnistaa ryhdistä ja leppoisasta asenteesta.
Kasper Salosen laji on spoken word, tänään poikkeuksellisesti suomeksi: Unohda nämä nuoret huolet/tuoreet houreet kiidättävät meitä eteenpäin kuin nuolet/avaavat rankasti tavaamalla poudan kuoret.
Miki Liukkonen lukee ja kansa kuuntelee Tulenkantajien kirjakaupassa Tampereella.
Miki kirjoittaa kellon ympäri. "Ei mulla ole mitään writer's blockia. Tulee levoton olo, jos ei kirjoita."
Erkki Kiviniemi on aforisti, kustantaja ja kirjakaupias. "Näin unta runokaupasta ja kerroin unesta Kirsi Kunnakselle. Hän patisti perustamaan liikkeen, koska idea oli niin hullu."
Tulenkantajien kirjakaupassa on myös runomuseon vikaa. Eeva-Liisa Mannerin kirjoituskoneella on syntynyt monta klassikkoa.

Runous, tuo arjen yläpuolelle kohoava ilmaisun muoto. Ennen se piileksi pöytälaatikoissa, mutta nyt se pyrkii vimmalla ulos. Päästetään pojat ääneen.

Juoksin kuin kettu kohti havumetsää
vaikka oloni oli varsin näätämäinen

Kesäillassa kajahtaa kiehtovia säkeitä, mutta kuuleekohan tuo nurmikolla istuva nuori mies mitään?

Hän on ajatuksissaan ja koskettelee hermostuneena ruutupapereitaan. Reilu parikymppinen, herkän näköinen, silti rock. Käsivarressa on tatuointi, jossa lukee jotain. Teksti ei harmi kyllä näy kokonaan. Ehkei­ hän huomaa, jos puseron hihaa vähän kohottaa? Huomaa sittenkin, mutta ei häiriinny, hymyilee. Tatuoinnissa lukee Hiljaa kaikki katoaa – runollista ja kuitenkin totta, termodynamiikan perusteita.­

Lajimääritys alkaa varmistua: tässä meillä on tyylipuhdas runopoika. Tietysti, koska nyt ollaan ulkoilmarunoklubilla helsinkiläisessä puistossa, ja nurmikko on mustanaan runohahmoja. Tämän yksilön nimi on Ossi Seppälä, ja hän aikoo mennä kohta yleisön eteen ja lukea tuotantoaan mikrofoniin ensimmäistä kertaa.

– Jos mä vaan ehdin juoda tarpeeksi kaljaa, että uskallan.

Parhaillaan vuorossa oleva näätä­runomies vaikuttaa kokeneelta esiintyjältä. Hän lausuu ulkoa. Ääni on vakaa, runot tulevat keskittyneesti ilmoille, mutta kyllä häntäkin jännittää, koska housunlahje vapisee hiukan. Se ei haittaa mitään. Viimeinen runo menee villin kielihulluttelun puolelle: Olen aamoittunut. Diddaraa, daddaraa!

Elämänilo pulppuaa

Runoudella menee Suomessa mukavasti, paremmin kuin pitkään aikaan. Ei sillä, että runot myisivät hyvin. Eivät ne myy. Runoilemalla ei kukaan elä, ja isot kustantamot ovat melkein lopettaneet runojen julkaisun tappiollisena.

Mutta annas olla: kymmenen vuoden sisällä on ilmestynyt pieniä firmoja, jotka julkaisevat paljon kiinnostavaa runoutta. Lavarunoilloissa on nykyään tupa täynnä yleisöä, ja Annikin runofestarit Tampereella tekivät juuri kävijäennätyksensä. Kaiken kaikkiaan vallitsee kiihkeä suhina, kun nuoriso luo sanataidetta ja kokoontuu­ antamaan toisilleen palautetta.

Runokokoelmien nimet ovat aina silkkaa rautaa, katsokaa nyt: Paljain jaloin palavassa viinimarjapensaassa. Maailma on jälleen vieraampi. Huulilla, nolo tuuli. Heräämisen valkea myrsky. Edellisten tekijät­ ovat kaikki nuoria runopoikia. Ainakin­ kaksi heistä on täällä tänään. Heikki Jalava luki jo omia runojaan, Tuukka Terho haluaa nyt vain kuunnella. Erkka Filander, jonka käsialaa on Heräämisen­ valkea myrsky, sai kesäkuussa Helsingin Sanomien kriitikon puhkeamaan runolliseksi ja kertomaan, että 19-vuotiaan Erkan kokoelma on ”vaikuttava avaus kirjoittajan uralle. Se on ekstaattista runoa, elämänilon pulppuavaa ylistystä”. Sillä lailla. Marginaalitaide sieltä pyrkii keskemmälle.

Runo herää eloon

Onpa miellyttävää istua nurmikolla, hakea­ kioskia pitävältä hipiltä jäätelö ja kuunnella, kun säkeitä tulvii korviin. Osaa jää miettimään, osa menee ohi. Tällaista lavarunouden on tarkoitus olla: rentoa, helposti lähestyttävää ja sekalaista, kertoo Kasper Salonen, illan juontaja ja lavarunousyhdistys Helsinki Poetry Connectionin varapuheenjohtaja.

Kasper hehkuttaisi asiaansa varmasti auringonlaskuun asti ja miksipä ei, hänellä­ on hyviä pointteja. Ääneen lausuminen on hänestä hieno asia, koska silloin runolle saattaa altistua sellainenkin ihminen, joka ei tulisi lukeneeksi yhtään­ säettä. Ja kun runoilijat uskaltautuvat ulos kotiluolistaan, he saavat esiintymiskokemusta, yleisöä ja palautetta.

– Kuka tahansa saa tulla lavalle. Meillä on vain yksi sääntö: runojen pitää olla omia. Muuten tyyli on vapaa. No, on me yritetty pitää kolmen minuutin aikarajaa sen jälkeen, kun joku luki kännissä vartin tekstareitaan, Kasper kertoo.

Tällaisten open mic -iltojen esiintyjistä valtaosa on miehiä. Miksiköhän? Naiset kirjoittavat enemmän runoja ja esimerkiksi netin Rakkausrunot.fi on täynnä runotyttöjen hengentuotteita. Mutta ehkä runopojilla on kovempi tarve esiintyä, ja voi pojat, kyllä he esiintyvätkin.

Jos nyt olisi talvi, kuuntelisimme heitä puiston sijaan läheisessä baarissa. Jäätelön tilalla olisi punaviiniä. Jos nyt olisi vuosi 1960 ja paikkana New York, tunnelma voisi olla itse asiassa vähän tällainen kuin tänään. Silloin suurkaupungin coolit kirjoittajapiirit, beatnikit, keksivät viedä runoutensa­ baareihin ja kaduille. Jos nyt olisi vuosi 1920, tämänkin puiston runopäistä puolet riutuisi keuhkotaudin kourissa ja tuijottaisi kostein silmin kaukaisuuteen. Ei ehkä tuttavamme Ossi. Hän nimittäin nousee nyt ruutupapereineen ylös, tarttuu mikkiin ja antaa palaa. Hänen matalaääninen ilmaisunsa ei helise­ herkkiä vanamon kellosia, mutta hyvin se istuu omatekoiseen rakkaus­runoon.

Oletko minulle vielä se, joka saa myrskyn nousemaan?
Vie illasta aamuun, kutsuu sateen, kun minä olen kuihtumassa?
Öisin saavut keltaiselle niitylle keräämään kuolleita liljoja omalle haudallesi
Kun et puhu, heität minut leijonille...

Mutta huomaavatko tytöt?

Se meni hyvin! Kolme runoa, ensimmäinen pitempi, pari lyhyempää, monta tuoretta kielikuvaa. Ossi antaa mikin takaisin Kasperille ja palaa aplodien aikana nurmikolle istumaan. Hän on kirjoittanut ehkä 12-vuotiaasta asti. Mikä saa pojan runoilemaan?

– Tyttöjen huomio tietysti.... ei, se oli läppä. Paremmin varmaan tehoaa, jos osaa soittaa jotain.

Ossi on kirjoittanut vuoden verran runoja­ Väärinajattelijaan, anarkistiseen aikakauslehteen. Kirjoittamisen lisäksi hän soittaa bassoa, joten hän ehkä tietää jotain musiikin tehosta tyttöihin.

Yksi toisensa jälkeen pojat ja tytöt voittavat jännityksensä ja menevät esiintymään. Tulee rakkausrunoja, evakko­kronikka, räppiä muistuttavaa spoken word -runoutta. Ilta on kauneimmillaan, kun muusikko-runoilija Sampo Sihvola saa yleisön hihittämään.

– Tää seuraava on tällaista kansan­runoutta pizzauunin edestä, ja koska kyseessä on kansanrunous, tää on tehty veroilmoitusliuskalle.

Vittu ootettiin siellä Frankfurtin lentokentällä vittu Lufthansalla jatkolentoo vittu muijan kanssa vittu

eiku vittu oli iha vitun kova janokin vittu kaiken lisäks
vittu Lufthansa on ihan paska lafka vittu...

No, Sampon lakoninen luenta jatkuu vielä jonkin aikaa, seuraa erilaisia käänteitä kohdemaan yöelämässä, kunnes:

... ja vittu et olin kännissä jo heti alkuun vittu
vittu muijalt tuli vähä sanomista seuraavana päivänä vittu mut kyl se sit vittu silitteli mun päätä vittu seuraavaks
Oli ihan vitun jees reissu kyl.

Raikuvat aplodit.

– Kiitos. Kustannustoimittajani Tuula sanoi, että älä päätä tätä runoa vittu-sanaan.

Mikillä on asiaa

Runous elää muuallakin kuin helsinkiläisellä lippakioskilla. Tamperelainen Tulenkantajien kirjakauppa on kuulemma runouden kehto, joten sitä pitää käydä katsomassa. Täällä notkuu usein paikallisia runoilijoita juomassa kahvia, selaamassa kirjoja, tapaamassa toisiaan ja lukemassa tuotantoaan.

– Talvella voi olla parikin runoiltaa viikossa, kesällä hiljenee, kertoo omistaja Erkki Kiviniemi.

Tampere on Erkin mukaan individualistien runokaupunki. Hän voisi kuvitella, että turkulaiset runoilijat tulisivat bussilla Tampereelle, mutta tamperelaiset haluaisivat kaikki mennä Turkuun omia reittejään. Täällä kaupan kirjallisessa, vähän raukeassa tunnelmassa he ilmeisesti lymyävät mielellään.

Kaupan myydyimmät kirjailijat ovat Eeva Kilpi ja Kirsi Kunnas, vanhemman polven runotyttöjä molemmat. Mutta tänään paikan tekee erityisen kiinnostavaksi se, että kylässä on oikea runopojan perikuva, Miki Liukkonen Oulusta, 24 vuotta. Hän on kirjakaupan kuukauden runoilija ja luvannut lukea illalla runojaan ääneen. Minkälaisia ne ovat?

– Kaupallisia. Helppoja ja mukavia, Miki sanoo.

Heh. Miki on tunnettu raikkaista runoista­an ja säpäköistä lausunnoistaan. Ensimmäisessä haastattelussaan muutama vuosi sitten hän kertoi olevansa Suomen paras runoilija.

– Siitä tuli sanomista. Mutta mä en enää kirjoita runoja, kirjoitin niitä lukio­ikäisenä, kun en pystynyt vielä keskittymään mihinkään pitempään. Siirryin kolme vuotta sitten proosaan. Romaanini julkaistaan syyskuussa, sen nimi on Lapset auringon alla, ja se varmaan voittaa Finlandia-palkinnon. Se on sellainen tosi miellyttävä ja hyvä kirja. Suomessa kirjoitetaan mun mielestä aika huonoa proosaa, ja ajattelin, että uudistan sen.

Miki muistelee kirjailijanuransa alkua. Hän oli äidinkielessä kutosen oppilas, kunnes innostui Uuno Kailaan, Arthur Rimbaud’n ja Pentti Saarikosken runoista­ niin paljon, että halusi kirjoittaa itsekin. Hän julkaisi runojaan netissä ja lähetti niitä Nuoren Voiman Liiton arvostelupalveluun. Palaute oli kannustavaa.

– Mua ärsyttää se kikkailu, mitä nykyrunoissa näkee. Ei mun mielestä tarvitse keksiä uutta kieltä, jotta voi sanoa­ jotain uutta. Voi sanoa yksinkertaisestikin, se on vaikeampaa kuin kikkailu. Halusin tehdä niin helppolukuista ja kiinnostavaa runoutta, ettei se olisi vain järven rannalla hyssyttävien villapaitapoikien juttu, vaan että kaikki lukisivat sitä.

Kun Miki voitti 19-vuotiaana J. H. Erkon­ runokilpailun, äidinkielenopettajalta tuli viesti, jossa luki, että et voi olla se sama Liukkonen, jonka tunnen. Miki sai saman tien kustannussopimuksen eikä­ ole harkinnut sen jälkeen muuta uraa kuin kirjailijan. Elääkö kirjoittamalla?

– No ei myynnillä elä, mutta kyllä mä tulen hyvin toimeen. Olen saanut apu­rahoja ja välillä olen pantannut tavaroitani ja ottanut pikavippejä.

Elisabet eli runo äidille

– Luen tämän toisen kokoelmani keskus­runon, sen nimi on Elisabet ja se kertoo mun äidin kuolemasta.

Kirjakauppaan on kertynyt mukavasti ihmisiä kuuntelemaan. Elisabet on Mikin­ sanojen mukaan hänen Stairway to Heaveninsa, hittiruno, ehkä myös paras,­ kaihoisa, pitkä kirje rintasyöpään kuolleelle äidille. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun ihmiset kuuntelevat sitä hiljaisina. Asennot rauhoittuvat paikalleen, katseet jäävät tuijottamaan ikkunaa, joku sulkee silmänsä. Tämä pätkä on keskeltä runoa:

Kuolema!
Ei ihmeitä.
kävelin nurmikon poikki kouluun, kuumin päivä silloin.
Edellisenä iltana olin käynyt katsomassa sinua isän ja siskojen kanssa.
Toimme kukkia, suklaata, kirjan
sanoit että sinua oksettaa,
laitetaanko televisio? Ei tarvitse.
Pitelin paksua kättä.
Kysyit onko koira mukana, naurahdin,
mutta samalla tunsin käsittämättömän huonon olon tunteen
vatsasta kurkkuun

Lukeminen jatkuu vielä pitkään. Muutaman runon jälkeen Mikin ääni alkaa käheytyä, ja hän päättää lopettaa. Vielä saa kysyä, ja Miki vastailee ystävällisesti. Hänellä on fanejakin, siitä päätellen, että hän saa joskus kirjeitä. Niissä ei puhuta runoudesta.

– Ne on semmoisia, että voinko tulla sun luokse yöksi. Tai että tule Helsinkiin, maksan sun lennot, mennään baariin. Ne haluavat hengailla mun kanssa! En mä oikein osaa niihin reagoida.

Miki asuu Oulussa, jonka kirjalliset piirit ovat pienet. Kuvataiteissa siellä päin tapahtuu paljon – eilen joku soitti Mikille ja kysyi, saisiko maalata tämän runoja jogurtilla bussipysäkkiin. Mutta kirjailijoita on vähän, Helsingissä olisi vilkkaampaa. Miki kävisi mielellään lavarunousilloissa,­ ne ovat hänen mielestään mahtavia tapahtumia.

– Toisaalta haluan asua Oulussa juuri siksi, että siellä on ankeaa. Se pitää mut vihaisena, Helsingissä olisi liian mukavaa.

Mä varmaan hiffaisin

Liian mukavaa? Runoutta tulvivassa helsinkiläispuistossa on kieltämättä tosi mukavaa nytkin, kun aurinko paistaa jo paljon alempaa kuin äsken. Eikä pidä vähätellä­ runouden vaikutusta tyttöihin: Juontaja-Kasper pussailee taaempana­ nurmikolla todella kauniin nuoren naisen kanssa.

Toisensa tuntevat runo­ihmiset näyttävät viihtyvän keskenään. Pyydettäessä he valottavat runouden viehätystä ja puhuvat­ siitä, miten on harvinaisen hienoa saada sanottua mielessä pyörivä asia kierrellen ja kauniimmin kuin tavallisesti. Joskus tuntuu suorastaan siltä, että runous on ainoa tapa kuvata­ maailmaa, koska ei todellisuutta saa haltuun tavallisella kielellä. Joskus tulee pakottava­ tarve runoilla.
Parhaillaan esiintyvällä miehellä on ehkä ollut flunssa, kun pakottava tarve on iskenyt.

Minä, räkäni kuoret.
Horjahtama
Väänty-mä
Sulahta-MA

Mies käyttää äänenpainoja virtuoosimaisesti, sanat jäävät mieleen pyörimään, mutta eihän tästä ymmärrä ihminen mitään. Tarvitseeko ymmärtää? Runopoika Miki Liukkonen sanoisi, että ”ihan kiva ymmärtää, mutta ei kaikkee tarvitse eikä voi, miksi on sotia ja niin edelleen”.

Tai, kuten joku Jouni pukee sanoiksi hetkeä myöhemmin, tutulla nurmikolla lippakioskin takana:

Ja mä vaan yritän tarrata kiinni laajenevan maailmankaikkeuden reunasta
haalia syliini tähtipölyhiukkasia
Jos tämä kaikki vaan pyörisi edes vähän­ hitaammin
niin mä varmaan hiffaisin. 

Päivitetty klo 16.51

Ruotsiksi laulanut Anna Järvinen on ollut Suomessa pienen piirin suosikki. Uudella levyllä olisi aineksia enempäänkin.

Ruotsinsuomalainen Anna Järvinen on kahden kansan kasvatti. Hän on syntynyt Suomessa, mutta muuttanut jo lapsena vanhempiensa mukana Ruotsiin. Aikaisemmat kolme albumiaan hän on tehnyt ruotsiksi.

Siksi monia Järvisen suomalaisia faneja varmasti pikkuisen hivelee, että persoonallinen lauluntekijä ja tulkitsija on nyt kunnioittanut juuriaan ja sanoittanut viimevuotisen Buren-albuminsa suomeksi. Annan En Anna -levyllä Järvisen kanssa musisoivat hänen kanssaan aikaisemminkin työskennelleet ruotsalaisen indie-sensaatio Dungenin jäsenet.

Levy on tutulla tavalla folk-pohjalta ponnistavaa laulelmapoppia.

Levy on tutulla tavalla folk-pohjalta ponnistavaa laulelmapoppia, mutta mikäli mahdollista vieläkin herkempi ja hauraamman oloinen kuin Järvisen edelliset levyt. Se on kuin tehty niihin synkkiin syysiltoihin, jolloin tuntuu, ettei ole muuta mahdollisuutta kuin rojahtaa nojatuoliin punaviinilasin kanssa ja olla omien ajatustensa kanssa yksin.

Sellaisina hetkinä elämä on rakennettu pienistä havainnoista, samanlaisista kuin tämä kaunis levy.

Anna Järvinen: Annan En Anna

(Diesel Music)

Madonna saattaa olla provokaattorina, show-esiintyjänä ja tanssijana vailla vertaa, mutta muusikkona Lady Gaga on kuin toiselta planeetalta.

Eihän tämä lopulta täysin yllätyksenä tullut.

Lady Gagan viides albumi Joanne on pääosin maanläheinen ja juureva aikuispoplevy. Se alleviivaa maanläheisyyttä ja aitoutta kansikuvissaankin: Gaga ilman meikkejä, maskeja ja naamiaisasuja. Biisivalikoimasta kuuluu vähintään yhtä iso osuus kantrille ja 1960-luvun soulille kuin huippuunsa tuotetulle dance-popille.

Näin Gagan uusi levy edustaa jotain, mitä ilmeisin esikuva ja kilpailija Madonna ei koskaan uskaltanut tehdä.

Levy paljastaa syyn. Madonna saattaa olla provokaattorina, show-esiintyjänä ja tanssijana vailla vertaa, mutta muusikkona Lady Gaga on kuin toiselta planeetalta. Gagan kirkkaasta karheaan yltävä sielukas ääni osuu nuottiin ja tulkitsee sujuvasti niin kantria kuin diskoa. Sellaisessa ei ole kyse show-elementistä, se on silkkaa lahjakkuutta.

Kenties Gaga haluaa kasvaa Bowien kaltaiseksi kameleontiksi, joka voi tehdä mitä vain ja milloin huvittaa?

Gaga on säveltänyt levynsä kappaleet muun muassa sellaisten vaihtoehtorokkareiden kuin Beckin ja Queens Of The Stone Age -yhtyeen Josh Hommen kanssa. Jälkimmäisen nimikappale ja folk-tähti Father John Mistyn kanssa tehty Motown-jäljitelmä Come To Mama auraavat Gagaa renessanssi-ihmeeksi, joka voi kikkailla yhtä lailla kantrilegenda Dolly Partonin kuin R&B-, dance- ja poptähti Rihannan leikkikentällä ilman, että se särähtää.

Kenties Gaga haluaa kasvaa Bowien kaltaiseksi kameleontiksi, joka voi tehdä mitä vain ja milloin huvittaa?

Todennäköisesti Gagasta ei kuitenkaan koskaan ole katu-uskottavaksi hipster-suosikiksi. Tai eihän sitä tiedä. Kuunnelkaa vaikkapa Mistyn kanssa tehty Sinner's Prayer. Tuokaa rinnalle kuka tahansa Flow-festivaaleilla viime vuosina esiintynyt naispuolinen, juureva ja ”indie-uskottava” laulaja-lauluntekijä.

Lady Gagalla ei ole kerrassaan mitään hävettävää.

Katso ja kuuntele levyltä biisi Perfect Illusion:

Lady Gaga: Joanne

(Universal)

Emma Cline ihmettelee, miksi 60-lukua nostalgisoidaan niin paljon. Viattomana pidetty "rakkauden vuosikymmen" tarkoitti monille kalifornialaistytöille lähinnä painostusta seksiin.

Samana päivänä kun ensimmäinen ihminen laskeutui kuuhun kesällä 1969, eräs amerikkalainen teinityttö kirjoitti päiväkirjaansa: ”Tänään kävin kampaajalla ja sain ihan kamalan hiustenleikkauksen.”

Ei muuta, ei sanaakaan valtavasta askeleesta, jonka ihmiskunta oli juuri ottanut.
Tämä äidin päiväkirja oli kirjailija Emma Clinelle korvaamaton apu hänen kirjoittaessaan vuoteen 1969 sijoittuvaa esikoisromaaniansa Tytöt.

– Päiväkirja muistutti, että kirjoitan tytöstä, joka sattuu elämään 1960-luvulla, mutta jolle tärkeitä ovat oma elämä ja ihmiset siinä. Eivät hänen tunne-elämäänsä hetkauta suuret kulttuuriset liikkeet tai historialliset tapahtumat, Emma Cline kertoo Helsingissä, jonne hän on singahtanut päiväksi markkinoimaan viime kesänä ilmestynyttä kirjaansa.

Esikoisromaanista käytiin tarjouskisa, jonka voittaja iski pöytään seitsennumeroisen summan, ja elokuvaoikeudetkin kaupattiin siltä istumalta. Aika hyvin vastavalmistuneelta parikymppiseltä, joka oli aikaisemmin julkaissut vain pari novellia lehdissä.

Yksi syy hypeen on kirjan sijoittuminen yhteisöön, jonka esikuvana on Charles Mansonin kultti.

Kuukävelyn lisäksi kesä 1969 on jäänyt historiaan Mansonin kultin tekemistä murhista. Elokuisena aamuyönä Mansonin seuraajat murhasivat Los Angelesissa kahden yön aikana seitsemän ihmistä, mukaan lukien raskaana olleen näyttelijä Sharon Taten. Samalla he antoivat kuoliniskun hippiliikkeelle sekä rauhan ja rakkauden vuosikymmenelle.

”Murhat jättivät vanhempiini valtavan jäljen.”

Tuskin mitään väkivallantekoa on käsitelty populaarikulttuurissa yhtä paljon kuin Mansonin murhia. Edelleen veriteoista ilmestyy elokuvia, kirjoja, dokumentteja ja podcasteja.
– Kuulin lapsena Mansonista jatkuvasti, hän on yhä läsnä Kaliforniassa, kuin sen ilmanalassa. Murhat jättivät myös omiin vanhempiini valtavan jäljen. He tajusivat ensimmäisen kerran, ettei kodissaan välttämättä ole turvassa.

California girl

27-vuotias Emma Cline on itse kuin raikas tuulahdus kalifornialaista aurinkoa. Kuparinvaalea pitkä tukka on keskijakauksella eikä pisamaisissa kasvoissa ole juuri meikkiä. Vielä kukka hiuksiin, ja hänet voisi hyvin kuvitella Vietnamin sodan vastaiseen mielenosoitukseen 1960-luvun San Franciscoon.

Emma kasvoi seitsenlapsisen perheen toiseksi vanhimpana Kalifornian Sonomassa, jossa perheen vanhemmat pyörittivät omaa viinitilaa. Perhe-elämä muistutti hippiyhteisöä.

– Lasten ikäerot olivat hyvin pienet, joten jossain vaiheessa meitä oli viisi teini-ikäistä tyttöä saman katon alla. Se oli aivan hirvittävää kaaosta, hän nauraa.

Yksityisyyttä ja omaa tilaa Emma etsi lukemalla ja kirjoittamalla. Varhaisteini-ikäisenä hän kokeili myös näyttelemistä. Äiti ajoi tytärtään koe-esintymisestä toiseen Los Angelesissa, ja välillä tärppäsikin leffaroolin verran. Roolit tuntuivat poikkeuksetta vierailta ja latteilta.

– Luin nuorten tyttöjen rooleihin, eivätkä he koskaan tuntuneet tutuilta, sellaisilta kuin minä tai muut tuntemani tytöt olivat. Jo silloin huomasin, miten kapeita rooleja tytöille annetaan: he ovat aina joko uhreja tai puhtauden ja viattomuuden symboleita.

Vuoden kuluttua Emma lopetti käymästä koe-esiintymisissä.

”Näytteleminen oli minun oma juttuni isossa perheessä.”

– Inhosin sitä. Oikeasti halusin aina olla kirjailija, mutta näytteleminen oli minun oma juttuni isossa perheessä.

– Me kaikki seitsemän sisarusta etsimme oman juttumme, joka ei olisi kenenkään muun. Kukaan muu sisaruksistani ei ryhtynyt taiteelliselle alalle, mutta yksi perusti rodeon, toinen muutti Siperiaan, kolmannesta tuli sommelier.

Emma kertoo, kuinka huomion hakeminen ajoi hänet nuorena outoon suhteeseen aikuisen miehen kanssa. Tunnettu musiikkialan monitoimimies Rodney Bingenheimer bongasi 13-vuotiaan Emman kadulla ja vaati saada tämän yhteystiedot. Seuraavan vuoden ajan he kirjoittelivat ja soittelivat toisilleen Emman vanhempien tietämättä.

– En ajatellut silloin, että se oli mitenkään outoa. Vasta myöhemmin tajusin, miten huonosti siinä olisi voinut käydä. Mutta niin paljon kaikki jää sattuman varaan, sitä kuvaan myös romaanissani.

Tyttöyden ytimessä

Tytöt-romaani on synteesi tästä kaikesta: nuoruuden nähdyksi tulemisen halusta, elokuvateollisuuden ohkaisista tytön rooleista sekä Mansonin murhien mytologisoinnista.

– Minusta oli kiehtova käyttää Mansonin murhia inspiraationa mutta kirjoittaa silti siitä, mitä on olla tyttö. Nautin saadessani luoda ristiriitaisen ja todemman kuvauksen tyttöydestä.

Kirjassa Charles Mansonia muistuttava kulttipomo Russel jääkin sivuhahmoksi. Päähenkilö, 14-vuotias Evie, hakeutuu kulttiin ihailemansa vanhemman tytön, Suzannen, johdattamana.

– Siinä oli minusta järkeä, kun ajattelin omaa teini-ikääni. 14-vuotiaana on niin erityisessä iässä, silloin työntää päänsä kodin ja perheen kuoresta ja miettii millaisia versioita maailmalla on minusta tarjottavana. Evie todella ihastuu Suzanne tarjoamaan versioon.

”Miehillä on romaanissa toissijaiset roolit, vaikka näennäisesti kaikki pyöriikin heidän ympärillään. Niinhän yhteiskuntammekin on rakennettu.”
”Miehillä on romaanissa toissijaiset roolit, vaikka näennäisesti kaikki pyöriikin heidän ympärillään. Niinhän yhteiskuntammekin on rakennettu.”

Kirjan ydin on tytöissä ja tyttöjen välisissä suhteissa. Kuten Emma kirjoittaa, vain ”toiset tytöt huomaavat sen, mikä meidän mielestämme on huomaamisen arvoista”: oikean tukkatyylin, meikin, eleet – naiseuden merkkikielen. Romaanissa tyttöys näyttäytyy täysipäiväisenä projektina, joka vaatii lukemattomia hoitotoimenpiteitä kananmunahiusnaamioista testimeikkien tekoon: ”Kaiken sen ajan, minkä minä olin käyttänyt valmistautumiseen – olin lehdistä oppinut, että elämä oli pelkkä odotushuone, kunnes joku huomaa – pojat olivat käyttäneet omaksi itsekseen kasvamiseen”, Evie miettii aikuisena.

Nuorten tyttöjen seksuaalisesta heräämisestä on tähän mennessä luettu useimmiten mieskirjailijoiden romaaneista. Muistettavimpia kuvauksia ovat esimerkiksi Jeffrey Eugenideksen Virgin Suicides tai Stephen Kingin Carrie.

Nyt nuorten tyttöjen kasvutarinoita kertovat naiset itse, kuten Elena Ferrante, Megan Abbot tai Caitlyn Moran.

– Se on mahtavaa! Miehet kirjoittavat usein naisista mysteerinä, toisena, ryhmänä, jota ei voi mitenkään ymmärtää.

Ansaitsematonta nostalgiaa

1960-lukua kuvataan usein hyvin idealisoituna aikana. Rakkauden vuosikymmen ikuistettiin lukemattomiin lauluihin ja elokuviin.

Tytöt-romaanin Evielle vapaan rakkauden aikakausi tarkoittaa lähinnä painostusta seksiin, aivan liian nuorena.

– Halusin kuvata sitä, kuinka idealistiset vaihtoehto- ja vastakulttuuriliikkeet tekivät naisista, lapsista ja vähemmistöistä uhreja. Ja niin ne tekevät usein edelleen.

”Kaliforniassa ihmiset pitävät 1960-lukua yhä jotenkin viattomampana aikana.”

– Ihmisillä on niin outo ansaitsematon nostalgia 1960-lukua kohtaan, koska sen kulttuuriset tuotteet, musiikki ja elokuvat ovat yhä niin läsnä. Ainakin Kaliforniassa ihmiset todella kaipaavat tuota aikaa ja pitävät sitä jotenkin viattomampana.

Emman mukaan kultin jäsenten tekemät murhat ovat oikeastaan vähiten väkivaltaisia tapahtumia kirjassa. Romaani kuvaa paljon tavallisempaa ja yleisempää väkivaltaa, joka ilmenee naisten ja miesten välisissä suhteissa tai perheiden sisällä.

Vapaana vajassa

Menestyskirja syntyi pienessä puutarhavajassa ystävän takapihalla New Yorkin Brooklynissa.

– Vaja oli puolet tästä huoneesta, Emma sanoo ja viittaa kustantamon reilun 15 neliön kokoushuoneeseen. Asuin siellä kolmatta vuotta. Silloin se tuntui täysin normaalilta mutta nyt ihmettelen, että minä minä oikein hommasin!

– Kaipaan silti tuota aikaa. Minulla ei ollut nettiä ja näin kaiken mitä omistin yhdellä silmäyksellä. Se vapauttaa paljon henkistä tilaa kirjoittaa.

Kaikki muuttui, kun romaanista tuli maailmanlaajuinen menestys.

”Ihmettelen koko ajan, koska saa olla laiska, ja vain hengailla?

– Se on hyvin outoa, koska sitä ei kukaan odottanut. Oli sokeeraavaa siirtyä noin yksityisestä kokemuksesta näin julkiseksi olennoksi. Mutta yritän pitää hulabaloon erillään itsestäni ja keskittyä pian taas kirjoittamiseen.

Nyt hän asuu korttelin päässä vajasta. Kirjailijanura pitää hänet visusti New Yorkissa, vaikka hän ei juuri viihdy kaupungin kirjallisissa piireissä, eikä oikeastaan pidä kaupunkia edes ”ihmiselle tarkoitettuna”.

– Kaipaan kovasti Kaliforniaa ja sen luontoa. Tunnen itseni siellä paremmaksi ihmiseksi, ja päivätkin tuntuvat paremmilta. New Yorkissa päivällä on merkitystä vain, jos se on vienyt lähemmäksi päämäärää. Ihmettelen koko ajan, koska täällä saa olla laiska, ja vain hengailla?

Aikuisille suunnatussa animaatioelokuvassa nakit ja hodarisämpylät suoltavat seksivihjailuja. Mukana myös raakaa väkivaltaa!

Idea ei monimutkaisuudellaan päätä huimaa. Supermarketin hyllyillä nököttävät tuotteet ovat elossa (ja erittäin kiimaisia). Ihmisjumalat poimivat onnekkaat yksilöt ostoskoriin, ja nämä pääsevät liukuovien läpi tuonpuoleiseen. Siellä odottaa vapaus ja onni, tai niin kaupan asukit ainakin luulevat… Nakkimakkaroina, karkkipatukoina ja muina animoituina herkkuina kuullaan komediatähtiä kuten Seth Rogenia, Kristen Wiigiä ja James Francoa.

Conrad Vernonin ja Greg Tiernanin ohjaama tarina hupailee uskonnon kustannuksella sekä kannustaa huoletta nauttimaan maallisista iloista. Huumori keskittyykin vahvasti rivouksilla leikitteleviin vitseihin ja kiroilun värittämään kielenkäyttöön. Harmi, että elokuva luottaa liikaa näin ilmeisten, lapsilta kiellettyjen ainesten vetovoimaan.

Huomattavasti hauskempia juttuja löytyy useista viime vuosien animaatiohiteistä, jotka sopivat aikuisten lisäksi perheen pienimmille.

Katso traileri:

Sausage Party

**

Ensi-ilta 21.10.