Paula Hawkinsin menestysromaaniin perustuva Nainen junassa tarjoaa oivaa tyydytystä syksyiseen mysteerinnälkään.

Päivästä toiseen Rachel (Emily Blunt) seuraa junan ikkunasta radan varrella asuvan avioparin elämää. Kuvitelmat parin täydellisestä onnesta kuitenkin murenevat, kun Rachel eräänä päivänä näkee jotain odottamatonta. Tuntemattoman pariskunnan kohtalo avaa hiljalleen myös Rachelin omaa synkkää menneisyyttä.

Jännitys pysyy yllä tarpeeksi pitkään pitääkseen otteessaan.

Tate Taylorin ohjaaman mysteerielokuvan juonesta ei halua paljastaa liikaa, sillä sen käänteet onnistuvat aidosti yllättämään katsojan. Kunnia kuuluu suurelta osin epätavalliselle päähenkilölle, jota hyödynnetään kerronnassa taitavasti, sekä vangitsevan roolisuorituksen tekevälle Bluntille. Ainoastaan loppuratkaisu on osittain aavistettavissa, mutta jännitys pysyy silti yllä tarpeeksi pitkään pitääkseen otteessaan. Kirjan lukeneille kokemus on varmasti toinen.

Suuremmaksi ongelmaksi nousevat muutamien hahmojen motiivit, jotka olisivat kaivanneet syvällisempää selitystä. Siitä huolimatta Nainen junassa on oikein tyydyttävä trilleri pimeneviin syysiltoihin.

Katso traileri:

Nainen junassa

****

Ensi-ilta 7.10.

Jennifer Lawrence repii itsensä vereslihalle kauhuelokuvassa Mother!.

Nainen (Jennifer Lawrence) ja mies (Javier Bardem) nauttivat hiljaiselosta syrjäisessä talossaan. Nainen remontoi ja inspiraatiota odotteleva runoilijamies, suuri taiteilija, yrittää kirjoittaa. Idylli särkyy, kun taloon saapuu kutsumattomia vieraita (Michelle Pfeiffer ja Ed Harris).

Darren Aronofsky muistetaan vuonna 2010 ilmestyneestä psykologisesta kauhuelokuvasta Black Swan, jossa Natalie Portman kitui kärsivänä ballerinana. Ohjaaja jatkaa saman lajityypin parissa uutuuselokuvassaan Mother!. Se on äärimmäisen väkivaltainen ja suorastaan groteski elokuva, jonka tunnelma on kiihkeän intensiivinen. Herkimpien katsojien kannattaa jättää leffa suosiolla väliin, sillä jotkut kohtaukset ovat suorastaan häiriintyneitä. Päähenkilö on jälleen nainen, jonka todellisuudentaju alkaa järkkyä. Jennifer Lawrence antaa kaikkensa pääosassa. Hän hyperventiloi sitä vaatineessa kohtauksessa niin voimakkaasti, että yksi hänen kylkiluistaan siirtyi paikaltaan.

Elokuva viittaa useisiin kauhuelokuvan klassikoihin, kuten Hohtoon, Inhoon ja Piinaan, mutta on silti vahvasti oma itsenäinen teoksensa. Tärkein esikuva on Roman Polanskin vuonna 1968 ilmestynyt Rosemaryn painajainen. Siinä Mia Farrow näytteli raskaana olevaa Rosemarya, joka alkoi syystäkin epäillä naapureidensa tarkoitusperiä. Mother! taas on kertomus siitä, miten naisen oma tila kaventuu parisuhteessa. Naisen rooliksi lankeaa pelkkä muusan osa. Naisesta ei ole luomaan mitään omaa. Paitsi tietysti synnyttämään lapsia, mutta hekin ovat luonnollisesti puoliksi miehen luomuksia.

Lawrence on kimpassa ohjaaja Aronofskyn kanssa. Kriitikot ovatkin jo ehtineet löytää elokuvasta omaelämäkerrallisia viittauksia. Mikäli leffa on ohjaajan näkemys parin suhteesta, kovin pitää ikää sille ei voi ennustaa.

Mother!

****

Ensi-ilta 15.9.

Ysärin musakirjo on laaja, mutta tiivistimme sen 12 tiukkaan kysymykseen vuosikymmenen kappaleista ja artisteista. Testaa tietosi!

Testaa myös, kuinka hyvin muistat 90-luvun!