Koiranomistajillekin löytyy omat self help -kirjansa. Kuva: Shutterstock
Koiranomistajillekin löytyy omat self help -kirjansa. Kuva: Shutterstock

Etsitkö hyvää elämäntaito-opasta? Me Naisten toimitus vinkkaa parhaat kirjat eri tarpeisiin.

 1. Tara Brach: Ehdoton hyväksyminen – elämän vastaanottaminen avoimin sydämin
  ”Sain ystävältäni lainaan Tara Brachin kirjan Ehdoton hyväksyminen. Siitä oli lohtua, kun tunsi itsensä ihan arvottomaksi luuseriksi.”
   
 2. Rick Hanson ja Richard Mendius: Buddhan aivot
  ”Tämä kirja kertoo kansantajuisesti miten ajatuksillaan, myönteisyysharjoituksilla ja meditoinnilla voi muokata aivojaan. Mukana on paljon harjoituksia, ja kirjaan on helppo palata uudestaan ja uudestaan.”
   
 3. Kati Reijonen: Lyhyt matka perille – meditaatiosta, elämästä ja rakkaudesta
  ”Omakohtainen selviytymistarina, joka imaisee hyvin mukaansa.”
  Kaiken piti olla Kati Reijosen elämässä täydellisesti. Viisikymppisenä hän huomasi olevansa työtön sairaan lapsen yksinhuoltaja. Kuva: Milka Alanen
  Kaiken piti olla Kati Reijosen elämässä täydellisesti. Viisikymppisenä hän huomasi olevansa työtön sairaan lapsen yksinhuoltaja. Kuva: Milka Alanen

  Lue myös! Kati, 56, nousi pohjalta eron, työttömyyden ja lapsen masennuksen jälkeen: ”Olin tehnyt koko elämäni vääriä asioita”

 4. Julia Cameron: Tie luovuuteen
  ”Julia Cameronin hengellisyys voi ärsyttää joitakin, mutta hänen kirjansa Tie luovuuteen on klassikko ja valaiseva muistutus siitä, että omaa luovuuttaan voi kehittää.”
   
 5. Frank Martela: Valonöörit
  ”Valonöörit-kirjassa oli kiinnostavaa ja helppotajuista filosofiaa sisäisestä motivaatiosta eli intohimosta ja itsetuntemuksesta sekä merkityksellisestä onnellisesta elämästä.”
   
 6. Janesh Vaidya: Kehon ja mielen ayurveda
  ”Ayurvedan ruokavaliosuositukset ovat aina tuntuneet hankalilta, mutta tämä kirja onkin ennen kaikkea johdatus ayurvedan henkiseen puoleen. Janes Vaidya kirjoittaa kehon ja mielen yhteydestä kiinnostavasti, ja kirjan eri kohtiin tekee mieli palata uudelleen ja uudelleen. Kirjan luettuaan on myös entistä vaikeampi perustella itselleen lihansyöntiä. Kehon ja mielen ayurveda toimii sekä hyvänä hakuteoksena ayurvedaan että fiilistelylukemisena: ’Minulle ruuanlaittaminen on yksi parhaista meditaatiolajeista, koska voin silloin yhdistää tietoisuuteni mausteiden tuoksuun ja aavistukseen luonnon parantavista ominaisuuksista. Minulla on tapana unohtaa ajan kuluminen, toisinaan itken sipulihakkeen kanssa, joskus hymyilen, kun näen tuoreet vihannekset. Ja joka kerta, kun maistan ruokaa, koen orgasmin sydämessäni.’”
  Millainen tv-kasvo, psykoterapeutti Maaret Kallio on kirjailijana? Kuva: Sanoma-arkisto
  Millainen tv-kasvo, psykoterapeutti Maaret Kallio on kirjailijana? Kuva: Sanoma-arkisto
 7. Maaret Kallio: Lujasti lempeä
  ”Lempeä tv-terapeutti ammentaa mindfulnessista. Hyväksy elämän epätäydellisyys ja hengittele rauhassa. Toisia ärsyttää, toiset taas rakastavat Kallion tyyliä. Vaikka ärsyttäisi, kannattanee myöntää, että itsetutkiskelu ja aito halu ymmärtää myös toisia todennäköisesti johtavat onnellisempaan elämään. Ainakin mikäli onnellisuudella tarkoitetaan tyytyväisyyttä ja tyyneyttä.”
   
 8. Heidi Andersen & Annamaria Stawreberg: Mindfulness vanhemmille
  ”Helppo perusteos rennompaan ja seesteisempään perhe-elämään! Tämä olisi kannattanut hankkia jo samaan aikaan, kun ensimmäinen lapsi syntyi.”
   
 9. Tommy Hellsten: Saat sen mistä luovut
  ”Jotenkin tämä kirja avasi silmäni ennen kaikkea siitä, että en voi aina hallita elämääni, mutta sitä pitää elää ja uskaltaa ottaa riskejä. Vaikka kirja sisältää paljon raskastakin asiaa, tämä on helppolukuinen ja klassikkoteos, johon palaan aina uudelleen ja uudelleen.”
   
 10. Tommi Melender: Onnellisuudesta
  ”Tommi Melender lähestyy isoa kysymystä omakohtaisesti ja filosofisesti, heppoisten self-help-oppaiden onnellisuusoppeja suomien. Melender pudottelee maailmankirjallisuuden sitaatteja ja aforismeja siihen tahtiin, että melankolista kirjaa tekee jatkuvasti mieli alleviivata. Onnellinen on ihminen, joka on löytänyt aidot intohimonsa ja toteuttaa niitä.”
  Tommi Melender kirjoittaa siitä itsestään, onnellisuudesta. Kuva: Sanoma-arkisto
  Tommi Melender kirjoittaa siitä itsestään, onnellisuudesta. Kuva: Sanoma-arkisto

   

 11. Thich Nhat Hanh: Viha – viisautta sen hallitsemiseen ja Pelko – vapaudu pelosta tietoisella läsnäololla
  ”Vietnamilainen munkki, runoilija ja rauhanaktivisti Thich Nhat Hanh lähestyy kahdessa kirjassaan kahta tuhoavaa, elämää vaikeuttavaa tunnetta zenbuddhalaisuuden ja mindfulnessin kautta. Viha on täynnä käytännönläheisiä harjoituksia ja kirkkaita oivalluksia niin arjen kuumakallelle kuin hiljaiselle hautojalle. Pelko puolestaan on hyvää luettavaa kenelle tahansa tästä ajasta ja tulevaisuudesta murehtivalle.
   
 12. Bell Hooks: Rakkaus muuttaa kaiken
  ”Rakkaus muuttaa kaiken on fiksuin lukemani kirja rakkauden käsitteestä. Yhdysvaltalainen kirjailija Bell Hooks määrittelee rakkauden vastaanpanemattomasti: Rakkaus on yksinkertaisesti sitä, että on toiselle hyvä. Ilkeys, iva ja pilkka eivät kuulu rakkauteen. Rakkaus on suhde, joka sallii ja mahdollistaa henkisen kasvun.”
   
 13. Rinna Saramäki: Hyvän mielen vaatekaappi
  ”Parempi kuin KonMari, myös eettisempi ja ekologisempi ajattelutapa! Jos et ole vielä marittanut koko vaatekaappia, niin tämä on hyvä teos järkevään ostamiseen ja pukeutumiseen.”
   
 14. Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love
  ”Onko mitään rakastettavampaa seikkailua, kuin Elizabeth Gilbertin matkatarina? Nainen reissaa Italiassa, Intiassa ja Indonesiassa. Kokee rakkautta ja onnellisuutta. Nopeana lukijana tekee välillä mieli pysähtyä tekstiin ja mässäillä kauniilla mielikuvilla, joita kirjailija tarjoilee. Sopivasti hömppää ja selp helpiä sekaisin.”
  Lähteeköhän Elizabeth Gilbert vielä uudelle rakkausmatkalle? Kuva: Shutterstock
  Lähteeköhän Elizabeth Gilbert vielä uudelle rakkausmatkalle? Kuva: Shutterstock

  Lue myös! Eat, Pray, Love -kirjailija paljastaa: Jätin mieheni syöpää sairastavan naisen vuoksi
   

 15. Reijo Mäen dekkarit
  ”Sisältävät ainoan järkevän elämänohjeen: aina kannattaa mennä vähän baariin.”

Mikä elämäntaito-opas on tärkeä sinulle ja miksi? Kerro kirjavinkkisi kommentointikentässä.

Kysely

Luetko elämäntaito-oppaita?

Kyllä
Kyllä
58.6%
En
En
41.3%
Ääniä yhteensä: 29
Hellu

Haluatko parantaa elämääsi? Valitsimme elämäntaito-oppaat, joihin palaamme yhä uudelleen

Rhonda Byrne, Salaisuus. Voi tuntua sekavalta hömpältä, ja avautuu vasta toisella ja kolmannella lukukerralla. Tästä huolimatta toimii! Luettuani Salaisuuden olen saavuttanut uuden ammatin, ajokortin, luksusauton ja omakotitalon unelmieni paikalta, kaikki vain viidessä vuodessa. Lisäksi avioliittoni on parhammillaan ja lapsenlapia on jo kolme. Olen kiitollinen, suosittelen.
Lue kommentti

Naisille jää näissä kaverielokuvissa vain heteroalibin rooli.

Henkivartija Michael Bryce (Ryan Reynolds) tyrii työkeikallaan pahanpäiväisesti. Onneksi Michaelin ex-naisystävä Amelia Ryder (Elodie Yung) tarjoaa hänelle tilaisuuden todistaa ammattitaitonsa. Michael saa tehtäväkseen toimittaa inhoamansa palkkamurhaaja Darius Kincaidin (Samuel L. Jackson) Haagiin. Kincaid on kutsuttu todistamaan Kansainvälisessä tuomioistuimessa Valko-Venäjää diktaattorin elkein johtavaa presidentti Dukhovichiä (Gary Oldman) vastaan.

Patrick Hughesin ohjaama uutuus The Hitman’s Bodyguard noudattelee kaveruskomedioiden tuttua kaavaa. Lajityypin kivijalka on Tappava ase, jossa sähäkästi sanailevaa kyttäkaksikkoa näyttelivät Mel Gibson ja Danny Glover. Näissä elokuvissa kaverukset ovat yleensä niin kiinni toisissaan, että naisille jää vain heteroalibin rooli. He ovat mukana tarinassa vain todistaakseen, etteivät päähenkilöt ole homoja, vaikka viihtyvätkin mieluiten keskenään. Miesten suhde etenee samalla tavalla kuin Hollywood-romansseista: toisiaan inhoava parivaljakko mieltyy toisiinsa, kunhan on ensin saanut ärhennellä keskenään. Näinhän miesten ja naistenkin suhde saa alkunsa, mikäli Hollywoodia on uskominen.

Hughes ei tuo tähän kuvioon mitään uutta. Aina kun katsoja on pitämäisillään leffasta, Jackson murjaisee sovinistisen tai homofobisen vitsin. Niin, eihän sitä tosiaan olla homoja, vaikka ollaan kahden.

Katso traileri:

The Hitman's bodyguard

**

Ensi-ilta 18.8.

Legendaarisen Catherine Deneuven karisma kannattelee ensi-iltaelokuvaa, jossa nainen kohtaa isänsä rakastajattaren.

Keski-ikäinen kätilö Claire (Catherine Frot) pakenee elämää arkisiin rutiineihinsa. Clairen elämä mullistuu, kun hänen isänsä rakastajatar Bèatrice (Catherine Deneuve) ottaa häneen yhteyttä kolmen vuosikymmenen hiljaisuuden jälkeen. Naisilla on iso kana kynittävänä. Samaan aikaan Clairen puutarhapalstan naapurin ilmestyy kiinnostava mies Paul (Olivier Gourmet).

Ranskalaisohjaaja Martin Provost muistetaan meillä parhaiten taiteilijaelämäkerroista Violette ja Séraphine, jotka kertoivat kirjailija Violette Leducista ja taidemaalari Séraphine de Senlisistä. Tällä kertaa ohjaaja on vaihteeksi tarttunut sepitteelliseen tarinaan.

Provostin uutuusdraama Rakkaudella, Bèatrice lepää ranskalaisen elokuvan grand old ladyn Catherine Deneuven harteilla. Deneuve on legenda, jonka näyttelijäntyötä seuraisi mielellään, vaikka hän tulkitsi pelkkää puhelinluetteloa. Erityisen vakuuttavasti hän esittää hurjapäistä naista, joka on tottunut pärjäämään omilla ehdoillaan miehisessä maailmassa. Konkari on saanut arvoisensa vastuksen Catherine Frotista, joka tulkitsee uskottavasti pikkuhiljaa kukkaan puhkeavaa seinäruusua.

katso traileri:

Rakkaudella, Béatrice

***

Ensi-ilta 18.8.

Hampstead on siveä senioriromanssi, jossa epätodennäköinen pari löytää toisensa.

Yhdysvalloista Lontoon Hampsteadiin muuttanut Emily (Diane Keaton) on miehensä kuoltua tuuliajolla. Hän tutustuu sattumalta Davidiin (Brendan Gleeson), joka asustelee itse kyhäämässään hökkelissä Heath-puistossa. Epäsuhtainen pari alkaa tuntea vetoa toisiaan kohtaan.

2010-luvulla on pikkuhiljaa alettu ymmärtää, että eläkeläisetkin ovat innokkaita elokuvissa kävijöitä, eivätkä supersankarisarjakuvafilmatisoinnit välttämättä kiinnosta heitä. Viimeistään vuonna 2011 ilmestynyt sympaattinen hyvän mielen komedia The Best Exotic Marigold Hotel osoitti, että harmaat pantteritkin voivat rynnistää teattereihin niin sankoin joukoin, että elokuvasta tulee hitti.

Tähän markkinarakoon takoo Joel Hopkinsin ohjaama uutuus Hampstead. Senioriyleisölle suunnattu romanttinen draama on yllättävän siveellinen. Pääparin fyysinen läheisyys jää vain yhteen suudelmaan. Kuvitteleeko ohjaaja tosiaan, että varttuneemmat katsojat ovat siveydensipuleja?

Kiinnostavinta Hampsteadissä on puvustus. Emilyn hahmon vaatevarasto tuo kovasti mieleen Keatonin ikonisen nimiroolin Woody Allenin vuonna 1977 ilmestyneessä hittikomediassa Annie Hall. Keaton ammensi elokuvan puvustuksen omasta vaatekaapistaan: miestenhousuja, kravatteja, pikkutakkeja. Ikoninen tyyli oli valmis. Hampsteadin puvustaja Liza Bracey nostaa hattua Annie Hallin unisexstailille.

Katso traileri:

Hampstead

***

Ensi-ilta 11.8.

Tampere-talon Muumimuseon uudessa näyttelyssä on esillä muumiaiheisia teoksia ja animaatioita, joita ei ole näytetty yleisölle koskaan aiemmin.

Muumifanit hoi, kannattaa käväistä Tampereella! Aamulehti nimittäin kertoo, että tänään yleisölle avautuneessa Tove Jansson ja muumit -näyttelyssä on tarjolla harvinaisia herkkuja. Tampere-talon Muumimuseon näyttely esittelee Tove Janssonin muumihahmoja aina 1930-luvun mustista muumeista 1990-luvun muumianimaatioihin.

Luit oikein: ihka ensimmäiset muumit eivät olleet pyöreitä, valkoisia ja suloisia, vaan mustia ja vihaisia. Mustat muumit eivät ole monille tuttuja, koska ne ovat pysyneet hyvin piilossa tähän päivään asti.

Museoamanuenssi ja näyttelyn käsikirjoittaja Virpi Nikkari kertoo, että Tove Jansson piirsi ensimmäisen muumin kaltaisen hahmon ollessaan noin 13-vuotias.

– Ensimmäinen hahmo syntyi, kun Tove Jansson vietti nuorena kesiä Pellingin saaristossa. Hän kävi veljensä kanssa väittelyä piirtelemällä ja kirjoittelemalla ulkokäymälän seinälle. Kun Tove kommentoi veljensä kirjoittamaa Immanuel Kantin lausetta, hän päätti piirtää rumimman olennon, jonka keksi. Silloin hän piirsi vähän muumimaisen hahmon siihen seinälle, Nikkari kertoo.

”Tove kirjoitti nuoruuden päiväkirjoissaan pelottavasta muumipeikosta, joka vaani sängyn alla.”

Tove Janssonin nimeämätön teos 1930-luvulta. Kuva: Jari Kuusenaho, Moomin CharactersTM
Tove Janssonin nimeämätön teos 1930-luvulta. Kuva: Jari Kuusenaho, Moomin CharactersTM

Hahmo yhdistyi Muumipeikko-nimeen, jonka oli keksinyt Toven eno.

– Toven eno pelotteli toisinaan häntä sillä, että Muumipeikko käy kimppuun, kun Tove kävi jatkuvasti salaa ruokakaapilla. Silloin Tove näki Muumipeikon uhkaavana hahmona, ja kirjoitti myös nuoruuden päiväkirjoissaan pelottavasta Muumipeikosta, joka vaani sängyn alla. Vasta ensimmäisten kirjojen myötä hahmo alkoi muuttua positiivisemmaksi ja lämminhenkisemmäksi.

Tove Jansson ja muumit -näyttelyssä on esillä neljä teosta, joissa esiintyy alkuperäisiä, mustia muumeja.

”Ensimmäiset muumit ovat pikimustia, niillä on punaiset silmät ja ne ovat aika pelottavia hahmoja.”

– Teoksissa muumit ovat pikimustia, niillä on punaiset silmät ja ne ovat aika pelottavia hahmoja, eli aika kaukana nykyisestä muumihahmosta. Mustat muumit on kuvattu melko jännittävissä miljöissä, kuten synkässä yökuvassa, jossa yksinäinen musta muumi kävelee kaupunkiaukiolla, Nikkari kertoo.

Näyttelyssä tarkastellaan muun muassa muumihahmojen taustoja, Tove Janssonin suhdetta muumeihin, hahmojen syntyhistoriaa sekä miten muumit saavuttivat maailmanlaajuista huomiota 1950-luvulla. 

– Näyttelyssä on mukana aika paljon 50-luvun esineistöä, kuten ensimmäinen muumiastiasto, joka on tarkoitettu lapsille. Astiastoon kuuluu myös muki, josta muumimukien teko on myöhemmin lähtenyt liikkeelle. Ensimmäinen muumimuki onkin aika tavoiteltu esine keräilijöiden keskuudessa, ja sen hinta on jopa noin 2 000 euroa, Nikkari kertoo.