Amanda Knox nyt 29-vuotias ja murhasta, jonka tekijäksi häntä epäiltiin, on kulunut kymmenen vuotta. Kuvat: Netflix
Amanda Knox nyt 29-vuotias ja murhasta, jonka tekijäksi häntä epäiltiin, on kulunut kymmenen vuotta. Kuvat: Netflix

Valitsimme 12 hyvää dokumenttia tai dokumenttisarjaa niihin hetkiin, kun tekee mieli sukeltaa kiinnostaviin maailmoihin – esimerkiksi murhamysteereihin tai metsiin.

Amanda Knox

Viime syksynä ensi-iltansa saaneessa dokumentissa ääneen pääsee opiskelutoverinsa murhasta syytettynä italialaisvankilassa istunut Amanda Knox, joka lopulta vapautettiin syytteistä. Hän ehti istua lähes neljä vuotta vankilassa, ja nuori nainen leimattiin verisen seksimurhan tekijäksi. Mutta mikä on totuus? Dokumentti jättää sen katsojan pohdittavaksi.

Katsottavissa Netflixissä.

Before The Flood

Onhan se nyt mielenkiintoista, kun Leonardo DiCaprio, Paavi ja Barack Obama puhuvat ilmastonmuutoksesta. Viime vuoden lopulla ensi-iltaan tullut dokumentti muistuttaa siitä, että vaikka olemme tienneet ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksista vuosikymmeniä, tulevaisuutemme on epävarmempi kuin koskaan.

Vuokrattavissa Viaplay-palvelussa, 4,90 €. Vuokrattavissa ja ostettavissa Youtubessa ja Google Playssa, alk. 3,99 €.

Chef's table

Huippukokit esittelvät oman kokkausideologiansa taustat, ja samalla valotetaan heidän henkilöhistoriaansa. Sarjassa nähdään myös maantieteellisesti mielenkiintoisia paikkoja, erityisesti Mallmann-jaksossa ykköskaudella, jossa ruokaa laitetaan Patagonian huippuhienoissa maisemissa.

Ensimmäiset kaksi kautta katsottavissa Netflixissä.

Planeettamme maa

BBC:n tuottamaa, laadukasta dokumenttisarjaa kannattaa katsoa, kun pää on itseaiheutetusti kipeä. Legendaarinen David Attenborough selostaa sopivan rauhallisessa äänellä eläinten tekemisiä, välillä katsellaan hienoja maisemia.

Katsottavissa Netflixissä.

The Barkley Marathons

Pähkähullun ultramaratonin suorittaakseen pitää onnistua myös suunnistamisessa. Matka ei ole vain pitkä, vaan myös todella haastava. Kisan onkin läpäissyt vain muutama ihminen – ja aika monena vuonna kaikki osallistujat ovat jättäneet leikin kesken. Nörtihköjen osallistujien innokkuutta ja sinnikkyyttä kuitenkin katselee kiinnostuneena. Varoitus herkille: jättimäisiä, kivuliaita rakkoja ja piikkipensaiden aiheuttamia haavoja lähikuvissa.

Katsottavissa Netflixissä.

Dok: Seilin naiset

Jenni Vartiainen laulaa Seilistä, ja mainio tapa kurkistaa kiehtovaan paikkaan on katsoa dokumentti saarella toimineen mielisairaalan historiasta. Sinne toimitettiin hankalat tapaukset, eikä saarelta yleensä ollut paluuta. Olot olivat niin kovat, että tutkijakin liikuttuu kertoessaan naisten elämästä saarella.

Katsottavissa Yle Areenassa.

Jiro Dreams of Sushi

85-vuotias japanilainen sushimestari Jiro Ono omistaa kolmen Michelin-tähden sushiravintolan Tokiossa. Jiro tavoittelee sushin valmistuksessa täydellisyyttä, ja hän toteuttaa jokaisen työvaiheen äärimmäisellä tarkkuudella. Jokainen asiakkaalle tarjoiltu sushipala on kuin taideteos. Jiron työskentelyä on kiinnostava seurata, mutta dokumentti kertoo myös mestarin perhesuhteista: kahdesta keski-ikäisestä pojasta, jotka ovat myös sushikokkeja, mutta jäävät isänsä varjoon. Esikoispojalla on suuret paineet, kun hän valmistautuu astumaan isänsä seuraajaksi pyörittämään sushiravintolaa.

Katsottavissa Netflixissä.

Valkoiset kypärät

Paljon hehkutusta saanut dokumentti on riipaiseva kuvaus tämän hetken kamalimmasta konfliktista. Se kertoo Syyrian siviilien kärsimyksestä, ja heitä auttavasta siviiliryhmästä, joka kutsuu itseään nimellä Valkoiset kypärät.

Katsottavissa Netflixissä.

Blackfish

Jos koskaan olet miettinyt, miksi Tampereen delfiineistä nousi niin iso haloo, tämä dokkari tiivistää aika paljon. Miekkavalaat ovat käsittämättömän älykkäitä otuksia, joiden lukitseminen pieniin altaisiin tuntuu tämän katsottuaan pelkästään kidutukselta. Varoituksen sana: pilaa kaikki suloiset lapsuuden muistot vesieläinpuistoista.

Katsottavissa Netflixissä.

Spandex Sapiens

Michael on koulukiusattu helluntailaissaarnaajan poika, jonka pahin vastus showpainikehässä on hänen perinteisiä arvojaan uhkaava transgendernousukas Jessica Love. Vauhdikas Spandex Sapiens seuraa myös paluusta kivikauden (tai edes 80-luvun) parisuhdepolitiikkaan haaveilevan Michaelin värikästä rakkauselämää. Tyyppi on aivan absurdi ja dokumenttielokuva hieno kuvaus siitä, miten erikoisia ihmisiä – ja kuitenkin samaistuttavia – maailmassa on.

Katsottavissa Yle Areenassa.

Metsän tarina

Vaikka Metsän tarina ei ehkä yllä kaikkien aikojen parhaaksi luontodokkariksi kansainvälisessä vertailussa, se kannattaa ehdottomasti katsoa. Dokumentissa isä ja poika käyvät kertojaääninä keskustelua, jossa isä kertoo jälkikasvulleen metsän myyteistä ja tarinoista. Tunnelma on rauhallinen, ja kuvauksessa sukelletaan syvälle luonnon yksityiskohtiin. Tämän katsottuani olin pitkään ihan lumoutunut suomalaisen luonnon ihmeellisyydestä.

Vuokrattavissa Viaplaysta, 2,90 €.

Cowspiracy

”Tämän katsottuani ryhdyin vegaaniksi”, totesi 25-vuotias nainen. Dokkari paljastaa, mikä kaikki karjataloudessa mättää Jenkeissä. Se myös näyttää, kuinka suuri ympäristövaikutus lihan ja maidon tuotannolla on – ainakaan pihvi ei ihan heti tämän jälkeen maistu.

Katsottavissa Netflixissä.

Naisille jää näissä kaverielokuvissa vain heteroalibin rooli.

Henkivartija Michael Bryce (Ryan Reynolds) tyrii työkeikallaan pahanpäiväisesti. Onneksi Michaelin ex-naisystävä Amelia Ryder (Elodie Yung) tarjoaa hänelle tilaisuuden todistaa ammattitaitonsa. Michael saa tehtäväkseen toimittaa inhoamansa palkkamurhaaja Darius Kincaidin (Samuel L. Jackson) Haagiin. Kincaid on kutsuttu todistamaan Kansainvälisessä tuomioistuimessa Valko-Venäjää diktaattorin elkein johtavaa presidentti Dukhovichiä (Gary Oldman) vastaan.

Patrick Hughesin ohjaama uutuus The Hitman’s Bodyguard noudattelee kaveruskomedioiden tuttua kaavaa. Lajityypin kivijalka on Tappava ase, jossa sähäkästi sanailevaa kyttäkaksikkoa näyttelivät Mel Gibson ja Danny Glover. Näissä elokuvissa kaverukset ovat yleensä niin kiinni toisissaan, että naisille jää vain heteroalibin rooli. He ovat mukana tarinassa vain todistaakseen, etteivät päähenkilöt ole homoja, vaikka viihtyvätkin mieluiten keskenään. Miesten suhde etenee samalla tavalla kuin Hollywood-romansseista: toisiaan inhoava parivaljakko mieltyy toisiinsa, kunhan on ensin saanut ärhennellä keskenään. Näinhän miesten ja naistenkin suhde saa alkunsa, mikäli Hollywoodia on uskominen.

Hughes ei tuo tähän kuvioon mitään uutta. Aina kun katsoja on pitämäisillään leffasta, Jackson murjaisee sovinistisen tai homofobisen vitsin. Niin, eihän sitä tosiaan olla homoja, vaikka ollaan kahden.

Katso traileri:

The Hitman's bodyguard

**

Ensi-ilta 18.8.

Legendaarisen Catherine Deneuven karisma kannattelee ensi-iltaelokuvaa, jossa nainen kohtaa isänsä rakastajattaren.

Keski-ikäinen kätilö Claire (Catherine Frot) pakenee elämää arkisiin rutiineihinsa. Clairen elämä mullistuu, kun hänen isänsä rakastajatar Bèatrice (Catherine Deneuve) ottaa häneen yhteyttä kolmen vuosikymmenen hiljaisuuden jälkeen. Naisilla on iso kana kynittävänä. Samaan aikaan Clairen puutarhapalstan naapurin ilmestyy kiinnostava mies Paul (Olivier Gourmet).

Ranskalaisohjaaja Martin Provost muistetaan meillä parhaiten taiteilijaelämäkerroista Violette ja Séraphine, jotka kertoivat kirjailija Violette Leducista ja taidemaalari Séraphine de Senlisistä. Tällä kertaa ohjaaja on vaihteeksi tarttunut sepitteelliseen tarinaan.

Provostin uutuusdraama Rakkaudella, Bèatrice lepää ranskalaisen elokuvan grand old ladyn Catherine Deneuven harteilla. Deneuve on legenda, jonka näyttelijäntyötä seuraisi mielellään, vaikka hän tulkitsi pelkkää puhelinluetteloa. Erityisen vakuuttavasti hän esittää hurjapäistä naista, joka on tottunut pärjäämään omilla ehdoillaan miehisessä maailmassa. Konkari on saanut arvoisensa vastuksen Catherine Frotista, joka tulkitsee uskottavasti pikkuhiljaa kukkaan puhkeavaa seinäruusua.

katso traileri:

Rakkaudella, Béatrice

***

Ensi-ilta 18.8.

Hampstead on siveä senioriromanssi, jossa epätodennäköinen pari löytää toisensa.

Yhdysvalloista Lontoon Hampsteadiin muuttanut Emily (Diane Keaton) on miehensä kuoltua tuuliajolla. Hän tutustuu sattumalta Davidiin (Brendan Gleeson), joka asustelee itse kyhäämässään hökkelissä Heath-puistossa. Epäsuhtainen pari alkaa tuntea vetoa toisiaan kohtaan.

2010-luvulla on pikkuhiljaa alettu ymmärtää, että eläkeläisetkin ovat innokkaita elokuvissa kävijöitä, eivätkä supersankarisarjakuvafilmatisoinnit välttämättä kiinnosta heitä. Viimeistään vuonna 2011 ilmestynyt sympaattinen hyvän mielen komedia The Best Exotic Marigold Hotel osoitti, että harmaat pantteritkin voivat rynnistää teattereihin niin sankoin joukoin, että elokuvasta tulee hitti.

Tähän markkinarakoon takoo Joel Hopkinsin ohjaama uutuus Hampstead. Senioriyleisölle suunnattu romanttinen draama on yllättävän siveellinen. Pääparin fyysinen läheisyys jää vain yhteen suudelmaan. Kuvitteleeko ohjaaja tosiaan, että varttuneemmat katsojat ovat siveydensipuleja?

Kiinnostavinta Hampsteadissä on puvustus. Emilyn hahmon vaatevarasto tuo kovasti mieleen Keatonin ikonisen nimiroolin Woody Allenin vuonna 1977 ilmestyneessä hittikomediassa Annie Hall. Keaton ammensi elokuvan puvustuksen omasta vaatekaapistaan: miestenhousuja, kravatteja, pikkutakkeja. Ikoninen tyyli oli valmis. Hampsteadin puvustaja Liza Bracey nostaa hattua Annie Hallin unisexstailille.

Katso traileri:

Hampstead

***

Ensi-ilta 11.8.

Tampere-talon Muumimuseon uudessa näyttelyssä on esillä muumiaiheisia teoksia ja animaatioita, joita ei ole näytetty yleisölle koskaan aiemmin.

Muumifanit hoi, kannattaa käväistä Tampereella! Aamulehti nimittäin kertoo, että tänään yleisölle avautuneessa Tove Jansson ja muumit -näyttelyssä on tarjolla harvinaisia herkkuja. Tampere-talon Muumimuseon näyttely esittelee Tove Janssonin muumihahmoja aina 1930-luvun mustista muumeista 1990-luvun muumianimaatioihin.

Luit oikein: ihka ensimmäiset muumit eivät olleet pyöreitä, valkoisia ja suloisia, vaan mustia ja vihaisia. Mustat muumit eivät ole monille tuttuja, koska ne ovat pysyneet hyvin piilossa tähän päivään asti.

Museoamanuenssi ja näyttelyn käsikirjoittaja Virpi Nikkari kertoo, että Tove Jansson piirsi ensimmäisen muumin kaltaisen hahmon ollessaan noin 13-vuotias.

– Ensimmäinen hahmo syntyi, kun Tove Jansson vietti nuorena kesiä Pellingin saaristossa. Hän kävi veljensä kanssa väittelyä piirtelemällä ja kirjoittelemalla ulkokäymälän seinälle. Kun Tove kommentoi veljensä kirjoittamaa Immanuel Kantin lausetta, hän päätti piirtää rumimman olennon, jonka keksi. Silloin hän piirsi vähän muumimaisen hahmon siihen seinälle, Nikkari kertoo.

”Tove kirjoitti nuoruuden päiväkirjoissaan pelottavasta muumipeikosta, joka vaani sängyn alla.”

Tove Janssonin nimeämätön teos 1930-luvulta. Kuva: Jari Kuusenaho, Moomin CharactersTM
Tove Janssonin nimeämätön teos 1930-luvulta. Kuva: Jari Kuusenaho, Moomin CharactersTM

Hahmo yhdistyi Muumipeikko-nimeen, jonka oli keksinyt Toven eno.

– Toven eno pelotteli toisinaan häntä sillä, että Muumipeikko käy kimppuun, kun Tove kävi jatkuvasti salaa ruokakaapilla. Silloin Tove näki Muumipeikon uhkaavana hahmona, ja kirjoitti myös nuoruuden päiväkirjoissaan pelottavasta Muumipeikosta, joka vaani sängyn alla. Vasta ensimmäisten kirjojen myötä hahmo alkoi muuttua positiivisemmaksi ja lämminhenkisemmäksi.

Tove Jansson ja muumit -näyttelyssä on esillä neljä teosta, joissa esiintyy alkuperäisiä, mustia muumeja.

”Ensimmäiset muumit ovat pikimustia, niillä on punaiset silmät ja ne ovat aika pelottavia hahmoja.”

– Teoksissa muumit ovat pikimustia, niillä on punaiset silmät ja ne ovat aika pelottavia hahmoja, eli aika kaukana nykyisestä muumihahmosta. Mustat muumit on kuvattu melko jännittävissä miljöissä, kuten synkässä yökuvassa, jossa yksinäinen musta muumi kävelee kaupunkiaukiolla, Nikkari kertoo.

Näyttelyssä tarkastellaan muun muassa muumihahmojen taustoja, Tove Janssonin suhdetta muumeihin, hahmojen syntyhistoriaa sekä miten muumit saavuttivat maailmanlaajuista huomiota 1950-luvulla. 

– Näyttelyssä on mukana aika paljon 50-luvun esineistöä, kuten ensimmäinen muumiastiasto, joka on tarkoitettu lapsille. Astiastoon kuuluu myös muki, josta muumimukien teko on myöhemmin lähtenyt liikkeelle. Ensimmäinen muumimuki onkin aika tavoiteltu esine keräilijöiden keskuudessa, ja sen hinta on jopa noin 2 000 euroa, Nikkari kertoo.