Peter Sandström, Sirpa Kähkönen, Jukka Viikilä, Emma Puikkonen, Tommi Kinnunen ja Riku Korhonen. Kuvat: Kustantamo S&S/Robert Seger, Otava, Gummerus/Marek Sabogal, WSOY/Pertti Nisonen ja Veikko Somerpuro ja Sanoma-arkisto.
Peter Sandström, Sirpa Kähkönen, Jukka Viikilä, Emma Puikkonen, Tommi Kinnunen ja Riku Korhonen. Kuvat: Kustantamo S&S/Robert Seger, Otava, Gummerus/Marek Sabogal, WSOY/Pertti Nisonen ja Veikko Somerpuro ja Sanoma-arkisto.

Ehdolla ovat tänä vuonna Tommi Kinnunen, Riku Korhonen, Sirpa Kähkönen, Emma Puikkonen, Peter Sandström ja Jukka Viikilä. Lue Me Naisten arviot kirjoista!

Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkuudesta kisaavat tänä vuonna Tommi Kinnunen kirjallaan Lopotti, Riku Korhonen ja Emme enää usko pahaan, Sirpa Kähkönen Tankkien kesä -romaanillaan, Emma Puikkosen kirja Eurooppalaiset unet, Peter Sandströmin Laudatur sekä Jukka Viikilä teoksellaan Akvarelleja Engelin kaupungista.

Me Naiset on arvioinut teoksia näin:

Lopotti: Tommi Kinnusen uutuusromaani jatkaa Neljäntienristeyksen tarinaa – ja taas itkettää

Lue myös Tommin hieno haastattelu: Kirjailija Tommi Kinnunen: ”Aikuisuus alkaa vasta, kun ei ole ketään, jonka edessä olla lapsi”

Tankkien kesä: Sirpa Kähkösen Kuopio-sarjassa jätetään haikeita jäähyväisiä

Eurooppalaiset unet: Ihmisiä elämän käännekohdissa – tämä romaani kannattaa lukea

Laudatur: Laudatur on hieno romaani muistoista ja onnesta

Akvarelleja Engelin kaupungista: Tämän kirjan luettuasi katsot Helsinkiä uusin silmin

Emme enää usko pahaan -romaania arvioimme näin:

Rakkauden pimeät teot

Kas tässä romaani, joka ei maalaa turhan ylevää kuvaa ihmisluonnosta. Taistelupeliyrittäjänä menestyvä perheenisä Eero haluaa jännitystä arjen latistamaan avioliittoonsa ja päättää tehdä sen erikoisella tavalla, lavastamalla vaimonsa Ainon sieppauksen. Avukseen hän pyytää vanhan perheystävän Larin, jonka elämän palikat eivät ole aivan ihanteellisen hyvässä järjestyksessä.

On kulunutta käyttää ilmaisua sukupolviromaani, mutta sellainen Korhosen uusin on.

Ja eihän se yllätys tietenkään suunnitellusti mene, kaikkea muuta. Tärkeämpää romaanissa on kuitenkin se, mitä paljastuu yllätystä valmistellessa. Elämä on pinnalta katsottuna tasaista ja idyllistäkin, mutta sen alta Korhonen kuorii esille päähenkilöiden vähemmän hyveellisiä vaikuttimia ja inhimillisiä heikkouksia. Kukaan heistä ei ole varsinaisesti miellyttävä ihminen, mutta pakostakin lukija tulee ymmärtäneeksi heitä.

On kulunutta käyttää ilmaisua sukupolviromaani, mutta sellainen Korhosen uusin on, ja vieläpä erittäin onnistunut. Kun hän kuvailee 70-luvulla syntyneiden päähenkilöidensä elämää sen eri vaiheissa, samanikäinen lukija voi vain hämmästellä, miten tarkasti omaa elämää on kuvattu. (Arvio: Annaleena Jalava)

Voittajan valitsee Baba Lybeck

Ehdokkaat on valinnut kolmijäseninen lautakunta, johon kuuluivat tänä vuonna toimittaja Juha Roiha, Stockmannin tavaratalon johtajana työskennellyt Päivi Kuntze ja suomentaja Kaijamari Sivill. Voittajan valitsee toimittaja Baba Lybeck, ja se julkistetaan 24. marraskuuta.

Kysely

Mille kirjalle sinä antaisit Finlandia-palkinnon tänä vuonna?

Tommi Kinnusen Lopotti
Tommi Kinnusen Lopotti
39.1%
Riku Korhosen Emme enää usko pahaan
Riku Korhosen Emme enää usko pahaan
26.0%
Jukka Viikilän Akvarelleja Engelin kaupungista
Jukka Viikilän Akvarelleja Engelin kaupungista
17.3%
Peter Sandströmin Laudatur
Peter Sandströmin Laudatur
13.0%
Emma Puikkosen Eurooppalaiset unet
Emma Puikkosen Eurooppalaiset unet
4.3%
Sirpa Kähkösen Tankkien kesä
Sirpa Kähkösen Tankkien kesä
0%
Ääniä yhteensä: 23

Naisille jää näissä kaverielokuvissa vain heteroalibin rooli.

Henkivartija Michael Bryce (Ryan Reynolds) tyrii työkeikallaan pahanpäiväisesti. Onneksi Michaelin ex-naisystävä Amelia Ryder (Elodie Yung) tarjoaa hänelle tilaisuuden todistaa ammattitaitonsa. Michael saa tehtäväkseen toimittaa inhoamansa palkkamurhaaja Darius Kincaidin (Samuel L. Jackson) Haagiin. Kincaid on kutsuttu todistamaan Kansainvälisessä tuomioistuimessa Valko-Venäjää diktaattorin elkein johtavaa presidentti Dukhovichiä (Gary Oldman) vastaan.

Patrick Hughesin ohjaama uutuus The Hitman’s Bodyguard noudattelee kaveruskomedioiden tuttua kaavaa. Lajityypin kivijalka on Tappava ase, jossa sähäkästi sanailevaa kyttäkaksikkoa näyttelivät Mel Gibson ja Danny Glover. Näissä elokuvissa kaverukset ovat yleensä niin kiinni toisissaan, että naisille jää vain heteroalibin rooli. He ovat mukana tarinassa vain todistaakseen, etteivät päähenkilöt ole homoja, vaikka viihtyvätkin mieluiten keskenään. Miesten suhde etenee samalla tavalla kuin Hollywood-romansseista: toisiaan inhoava parivaljakko mieltyy toisiinsa, kunhan on ensin saanut ärhennellä keskenään. Näinhän miesten ja naistenkin suhde saa alkunsa, mikäli Hollywoodia on uskominen.

Hughes ei tuo tähän kuvioon mitään uutta. Aina kun katsoja on pitämäisillään leffasta, Jackson murjaisee sovinistisen tai homofobisen vitsin. Niin, eihän sitä tosiaan olla homoja, vaikka ollaan kahden.

Katso traileri:

The Hitman's bodyguard

**

Ensi-ilta 18.8.

Legendaarisen Catherine Deneuven karisma kannattelee ensi-iltaelokuvaa, jossa nainen kohtaa isänsä rakastajattaren.

Keski-ikäinen kätilö Claire (Catherine Frot) pakenee elämää arkisiin rutiineihinsa. Clairen elämä mullistuu, kun hänen isänsä rakastajatar Bèatrice (Catherine Deneuve) ottaa häneen yhteyttä kolmen vuosikymmenen hiljaisuuden jälkeen. Naisilla on iso kana kynittävänä. Samaan aikaan Clairen puutarhapalstan naapurin ilmestyy kiinnostava mies Paul (Olivier Gourmet).

Ranskalaisohjaaja Martin Provost muistetaan meillä parhaiten taiteilijaelämäkerroista Violette ja Séraphine, jotka kertoivat kirjailija Violette Leducista ja taidemaalari Séraphine de Senlisistä. Tällä kertaa ohjaaja on vaihteeksi tarttunut sepitteelliseen tarinaan.

Provostin uutuusdraama Rakkaudella, Bèatrice lepää ranskalaisen elokuvan grand old ladyn Catherine Deneuven harteilla. Deneuve on legenda, jonka näyttelijäntyötä seuraisi mielellään, vaikka hän tulkitsi pelkkää puhelinluetteloa. Erityisen vakuuttavasti hän esittää hurjapäistä naista, joka on tottunut pärjäämään omilla ehdoillaan miehisessä maailmassa. Konkari on saanut arvoisensa vastuksen Catherine Frotista, joka tulkitsee uskottavasti pikkuhiljaa kukkaan puhkeavaa seinäruusua.

katso traileri:

Rakkaudella, Béatrice

***

Ensi-ilta 18.8.

Hampstead on siveä senioriromanssi, jossa epätodennäköinen pari löytää toisensa.

Yhdysvalloista Lontoon Hampsteadiin muuttanut Emily (Diane Keaton) on miehensä kuoltua tuuliajolla. Hän tutustuu sattumalta Davidiin (Brendan Gleeson), joka asustelee itse kyhäämässään hökkelissä Heath-puistossa. Epäsuhtainen pari alkaa tuntea vetoa toisiaan kohtaan.

2010-luvulla on pikkuhiljaa alettu ymmärtää, että eläkeläisetkin ovat innokkaita elokuvissa kävijöitä, eivätkä supersankarisarjakuvafilmatisoinnit välttämättä kiinnosta heitä. Viimeistään vuonna 2011 ilmestynyt sympaattinen hyvän mielen komedia The Best Exotic Marigold Hotel osoitti, että harmaat pantteritkin voivat rynnistää teattereihin niin sankoin joukoin, että elokuvasta tulee hitti.

Tähän markkinarakoon takoo Joel Hopkinsin ohjaama uutuus Hampstead. Senioriyleisölle suunnattu romanttinen draama on yllättävän siveellinen. Pääparin fyysinen läheisyys jää vain yhteen suudelmaan. Kuvitteleeko ohjaaja tosiaan, että varttuneemmat katsojat ovat siveydensipuleja?

Kiinnostavinta Hampsteadissä on puvustus. Emilyn hahmon vaatevarasto tuo kovasti mieleen Keatonin ikonisen nimiroolin Woody Allenin vuonna 1977 ilmestyneessä hittikomediassa Annie Hall. Keaton ammensi elokuvan puvustuksen omasta vaatekaapistaan: miestenhousuja, kravatteja, pikkutakkeja. Ikoninen tyyli oli valmis. Hampsteadin puvustaja Liza Bracey nostaa hattua Annie Hallin unisexstailille.

Katso traileri:

Hampstead

***

Ensi-ilta 11.8.

Tampere-talon Muumimuseon uudessa näyttelyssä on esillä muumiaiheisia teoksia ja animaatioita, joita ei ole näytetty yleisölle koskaan aiemmin.

Muumifanit hoi, kannattaa käväistä Tampereella! Aamulehti nimittäin kertoo, että tänään yleisölle avautuneessa Tove Jansson ja muumit -näyttelyssä on tarjolla harvinaisia herkkuja. Tampere-talon Muumimuseon näyttely esittelee Tove Janssonin muumihahmoja aina 1930-luvun mustista muumeista 1990-luvun muumianimaatioihin.

Luit oikein: ihka ensimmäiset muumit eivät olleet pyöreitä, valkoisia ja suloisia, vaan mustia ja vihaisia. Mustat muumit eivät ole monille tuttuja, koska ne ovat pysyneet hyvin piilossa tähän päivään asti.

Museoamanuenssi ja näyttelyn käsikirjoittaja Virpi Nikkari kertoo, että Tove Jansson piirsi ensimmäisen muumin kaltaisen hahmon ollessaan noin 13-vuotias.

– Ensimmäinen hahmo syntyi, kun Tove Jansson vietti nuorena kesiä Pellingin saaristossa. Hän kävi veljensä kanssa väittelyä piirtelemällä ja kirjoittelemalla ulkokäymälän seinälle. Kun Tove kommentoi veljensä kirjoittamaa Immanuel Kantin lausetta, hän päätti piirtää rumimman olennon, jonka keksi. Silloin hän piirsi vähän muumimaisen hahmon siihen seinälle, Nikkari kertoo.

”Tove kirjoitti nuoruuden päiväkirjoissaan pelottavasta muumipeikosta, joka vaani sängyn alla.”

Tove Janssonin nimeämätön teos 1930-luvulta. Kuva: Jari Kuusenaho, Moomin CharactersTM
Tove Janssonin nimeämätön teos 1930-luvulta. Kuva: Jari Kuusenaho, Moomin CharactersTM

Hahmo yhdistyi Muumipeikko-nimeen, jonka oli keksinyt Toven eno.

– Toven eno pelotteli toisinaan häntä sillä, että Muumipeikko käy kimppuun, kun Tove kävi jatkuvasti salaa ruokakaapilla. Silloin Tove näki Muumipeikon uhkaavana hahmona, ja kirjoitti myös nuoruuden päiväkirjoissaan pelottavasta Muumipeikosta, joka vaani sängyn alla. Vasta ensimmäisten kirjojen myötä hahmo alkoi muuttua positiivisemmaksi ja lämminhenkisemmäksi.

Tove Jansson ja muumit -näyttelyssä on esillä neljä teosta, joissa esiintyy alkuperäisiä, mustia muumeja.

”Ensimmäiset muumit ovat pikimustia, niillä on punaiset silmät ja ne ovat aika pelottavia hahmoja.”

– Teoksissa muumit ovat pikimustia, niillä on punaiset silmät ja ne ovat aika pelottavia hahmoja, eli aika kaukana nykyisestä muumihahmosta. Mustat muumit on kuvattu melko jännittävissä miljöissä, kuten synkässä yökuvassa, jossa yksinäinen musta muumi kävelee kaupunkiaukiolla, Nikkari kertoo.

Näyttelyssä tarkastellaan muun muassa muumihahmojen taustoja, Tove Janssonin suhdetta muumeihin, hahmojen syntyhistoriaa sekä miten muumit saavuttivat maailmanlaajuista huomiota 1950-luvulla. 

– Näyttelyssä on mukana aika paljon 50-luvun esineistöä, kuten ensimmäinen muumiastiasto, joka on tarkoitettu lapsille. Astiastoon kuuluu myös muki, josta muumimukien teko on myöhemmin lähtenyt liikkeelle. Ensimmäinen muumimuki onkin aika tavoiteltu esine keräilijöiden keskuudessa, ja sen hinta on jopa noin 2 000 euroa, Nikkari kertoo.