Tämän vuoden Finlandia-ehdokkaat ja Me Naisten toimituksen lukutoukat valitsivat vuoden parhaat lahjakirjat. Näillä vinkeillä löydät jokaiselle jotakin.

Selja Ahava: Kaunista kieltä ja kuvaa

”Sain Finlandia-ehdokkuuden myötä toisen ehdokkaan Markku Pääskysen Sielut, ja sitä olisin itselleni tänä jouluna toivonutkin. Kirjan kritiikki Helsingin Sanomissa herätti kiinnostukseni.

Kirjan kieli on minulle tärkeämpää kuin vaikka henkilöt ja juoni. Haluan pitää tällaiset kieltä ravitsevat kirjat omassa hyllyssäni, jotta niihin voi aina tarpeen vaatiessa tarttua ja sieltä maistella. Pääskynen kirjoittaa pakotonta lausetta, vailla mitään kielellistä kikkailua. Maailma avautuu arkisista esineistä avaruuteen, tästä hetkestä tulevaisuuteen, kaikki tämä parin lauseen pyöräytyksellä.

Kahdeksanvuotiaalle tyttärelleni aion antaa lahjaksi Iiro Küttnerin kirjoittaman ja Ville Tietäväisen kuvittaman satukirjan Puiden tarinoita – Puuseppä. Se on kaunis jo esineenäkin – rakastan Ville Tietäväisen kuvittajalaatua. Kirjassa on nykypäivän tuntu, ja samaan aikaan jotain hyvin perinteistä, oikeaa satukirjaa.”

Selja Ahava oli Finlandia-ehdokas teoksellaan Taivaalta tippuvat asiat.

Panu Rajala: Taiteilijan nahkoihin

”Nuoremmalle polvelle, joko omalle tai vaimoni Marjan tyttärelle, tekisi mieleni antaa lahjaksi Helena Ruuskan Eeva Joenpelto. Elämän kirjailija -elämäkerta. Kirja on taitavasti ja vetävästi kirjoitettu ja antaa perspektiiviä kirjailijanelämään.

Eeva Joenpelto oli aikansa näkyvä vaikuttajanainen, jonka nenille ei hypitty. Traaginen tarina valottaa, miten hänen vallanhalunsa vuosi vuodelta kasvoi – ja samalla yksinäisyys.

Minulla on kirjoja ihan liikaakin, mutta säveltäjä Jean Sibeliuksen päiväkirjat haluaisin lukea alkuperäiskielellä ruotsiksi. Muut ovat kirjoittaneet Sibeliuksesta paljon, mutta päiväkirja on alkulähde, joka paljastaa, mitä hän itse tunsi ja ajatteli. Suomeksikin juuri julkaistu teos Päiväkirjat 1909–1944 maalaa kuvan hermoherkästä ja sähköistävästä taiteilijasta, jonka tunne-elämä ja luova työ olivat jatkuvaa ylä- ja alamäkeä.”

Panu Rajala oli Finlandia-ehdokkaana kirjallaan Intoilija, joka valottaa I.K. Inhan elämää.

Veera Salmi: Kauneuden perässä

”Tällä hetkellä Helene Schjerfbäck tuntuu kiinnostavalta ja sielukkaalta henkilöltä, jonka monet maalaukset koskettavat minua hauraudellaan. Toivoisinkin saavani lahjaksi Helene Schjerfbeck 150 vuotta -kirjan, joka ilmestyi jo muutama vuosi sitten. Olen kuullut, että se olisi ’Schjerfbeck-raamattu’, jossa on aivan kaikki!

Pidän taidekirjoista, sillä niissä yhdistyvät teokset, niiden syntyhistoria, tulkinta ja taiteilijan henkilökuva.

Finlandia-ehdokkaana ollut Nadja Sumasen Rambo ansaitsee ehdottomasti hienot joulukääreet ylleen. Ikäväkseni lähipiirissäni ei ole ’oikean ikäisiä’ nuoria, joten antaisin kirjan pitkäaikaiselle ystävälleni Annelle. Rambon kieli ja nuoruudenkuvaus saivat minut pauloihinsa, varmasti myös Annen.”

Veera Salmi tuli tutuksi Puluboi-kirjoistaan, mutta kisasi Finlandia Juniorista uutuudellaan Mauri ja vähä-älypuhelin.

Elina Lappalainen: Kiusallisten kysymysten äärelle

”Odotan pääseväni lukemaan Riina Katajavuoren, Riikka Toivasen ja Maiju Tokolan lastentietokirjaa Meidän pihan perhesoppa, jossa kerrotaan erilaisten perheiden syntymisestä, myös hedelmöityshoidoista ja kahden äidin perheestä. Omassa Nakki lautasella -kirjassani yritettiin vastata siihen usein kiusalliseen ja vaikeaan kysymykseen, mistä ruoka tulee. Myös vauvojen alkuperästä kertominen on monissa perheissä vaikea pala. Kuvakirjan avulla näitä teemoja on helpompi käsitellä yhdessä.

Sibeliuksen juhlavuonna ei ole unohdettu lapsia! Tapani Baggen huumorilla höystetty kerronta ja Salla Savolaisen hauskat kuvitukset sopivat varmasti kummitytölleni, jolle ajattelin antaa lahjaksi kirjan Hämeenlinnan Janne – Kuinka Jannesta tuli Jean Sibelius. Annan aina kirjalahjoja, koska haluan kannustaa kirjojen maailmaan. Lahjaan kuuluu tietysti myös se, että rauhoitumme hetkeksi sylikkäin lukemaan kirjaa.”

Elina Lappalainen ja Christel Rönnsin tietokirja Nakki lautasella. Mistä ruoka tulee oli Finlandia Junior -ehdokas.

Kari Hotakainen: Uusiin maailmoihin

”Itselleni toivon Iida Rauman kirjaa Seksistä ja matematiikasta. Kaverini suositteli sitä minulle ’erittäin vihaisena’ romaanina. En ole ikinä kiinnostunut kirjoista aiheen vaan kerrontatavan takia. Jos levyä tai musiikkia tai romaania kuvaillaan päällekäyväksi tai aggressiiviseksi, se on minulle hyve.”

Lue täältä, miten kauniin sanoin Kari Hotakainen kehuu Finlandia-voittajaa, Laura Lindstedtin Oneiron-teosta.

Kari Hotakainen on saanut Finlandia jo kerran. Tänä vuonna ehdokkaana oli hänen teoksensa Henkireikä.

Toimitus suosittelee:

John Williams: Stoner (Bazar) Vaatimattoman yliopisto-opettajan elämää kuvaava teos kasvaa helmeksi, rakkauden ja työteliäisyyden ylistykseksi.

Paula Hawkins: Nainen junassa (Otava) Vuoden hypetetyin trilleri. Erossa katkeroinut ja alkoholisoitunut naispäähenkilö on kiinnostava, vaikka juoni

ei hirveästi yllättänytkään.

Alice Munro: Nuoruudenystävä (Tammi) Väkeviä, kuulaita ja yllätyksellisiä novelleja naisista elämänsä käännekohdissa.

Sarah Waters: Parempaa väkeä (Tammi) Kielletty kahden naisen välinen rakkaus roihuaa 1920-luvun Lontoossa. Mestarillisen kertojan epookin alta löytyy aina yhteiskunnallista sanomaa.

Laura Honkasalo: Perillä kello kuusi (Otava) Kolmen sukupolven naisten elämää, haluja ja toiveita kuvaava romaani on samalla ihana aikamatka 1960-luvulle.

Kimmo Oksanen: Kasvonsa menettänyt mies (WSOY) Kaunistelematon tositarina adoniksesta, jonka kasvot sairaus tuhoaa. Melankolinen ja samalla toiveikas, kuten elämä on.

Helen Garner: Vierashuone (Atena) Nainen saa vieraakseen syöpään kuolevan ystävänsä. Älykäs ja koskettava tarina.

Ian McEwan: Lapsen oikeus (Otava) Brittikirjailijan takuutyö pohtii tahtoa. Tuomari Fiona Maye joutuu päättämään 17-vuotiaan pojan kohtalosta, kun tämä uskon takia kieltäytyy verensiirrosta.

Elina Hirvonen: Kun aika loppuu (WSOY) Viisas, koskettava ja pelottava tarina perheestä tässä ajassa. Miltä tuntuu äidistä, kun lapsi on ryhtynyt tappajaksi?

Kristiina Bruun: Kaikki mikä on sinun (Schildts & Söderströms) Aistikas esikoisteos kertoo kansainvälisen tarinan suomalaisen Annan kautta: kenellä on oikeus rakkauteen?

Lena Andersson: Vailla henkilökohtaista vastuuta (Siltala) Syväanalyysi onnettomasta rakkaudesta: miltä tuntuu toisen naisen tuska?

Katja Kettu: Yöperhonen (WSOY) ja Sofi Oksanen: Norma (Like) Menestyskirjailijoiden tuoreet teokset ovat taattua laatua.

Mihail Šiškin: Neidonhius (WSOY) Kiinnostaako Venäjä? Palkittu ja kehuttu Šiškin kirjoitti suurromaanin, joka aukeaa hitaasti mutta palkitsee.

Heidi Köngäs: Hertta (Otava) Vannoutuneiden kommunistien Hertta Kuusisen ja Yrjö Leinon rakkaustarina on vetävä kuin dekkari.

Muista myös nämä:

Viihteellä viihtyvälle: Liane Moriartyn uutuus on entistäkin napakampaa viihdettä. Pirteä dekkari kuvaa australialaisen rantakaupungin esikoululaisten vanhempia ja heidän tolkuttomiin mittoihin kasvavia riitojaan. Jännitettä lisää mainio rakenne. Liane Moriarty: Mustat valkeat valheet (WSOY)

Maria Wern -faneille: 15. Maria Wern -kirja on turvallinen valinta dekkarien ystäville. Tarina alkaa romanttisesti, kun poikaystävä kosii Mariaa. Pian Maria saa selviteltäväkseen kaltoinkohdeltujen lasten kohtaloita ja yli 90-vuotiaan vanhuksen surman. Anna Jansson: Hämärän lapset (Gummerus)

Yllätysten ystävälle: Kirja on kerännyt kehuja varsinkin yllätyskäänteensä ansiosta. Se onkin veretseisauttava, ja vetävästi kirjoitettu tarina jää mieleen pitkäksi aikaa. Romaani on eloisa ja pirteä mutta samalla surullinen perhetarina nuoresta Rosemarysta, jonka poikkeuksellinen lapsuus varjostaa hänen koko elämäänsä. Karen Joy Fowler: Olimme ihan suunniltamme (Tammi)

Pirkko Saisio kuvaa Mies, ja hänen asiansa -uutuusromaanissaan mielen hajoamista häiritsevästi mutta hauskasti.

Mies on kuusikymppinen asianajaja, vaimo nuori ja kaunis, elämä hyvää: on ulkomaanmatkat, oikeat viinit, säännöllistä seksiä. Kaikki muuttuu, kun mies näkee nuoruudenystävänsä kuolinilmoituksen ja mieleen nousevat tukahdutetut muistot heitä yhdistävästä rikoksesta.

Mikä on hyvää elämää? Mitä on onni?

Pirkko Saision uusin on yhden viikon -romaani miehestä, jonka ote vallan kahvasta kirpoaa, kun mieli suistuu raiteiltaan. Miehen koko ajan huuruisemmaksi muuttuva päänsisäinen monologi on häiritsevää, oivaltavaa ja usein raivokkaan hauskaa luettavaa. Romaani viittoo ahkerasti Dostojevskin Rikoksen ja rangaistuksen suuntaan, ovathan teematkin isoja: Mikä on hyvää elämää? Mitä on onni? Ja mitä on se rikos, jonka mies lopulta haluaa tunnustaa?

Pirkko Saisio: Mies, ja hänen asiansa

(Siltala)

Ranskalaisen Maylis de Kerangalin palkittu romaani seuraa yhden sydämen kohtaloa.

Haudataan kuolleet, paikkaillaan elävät -romaani seuraa yhden sydämen matkaa. Ensin se sykkii ensin nuoren surffaripojan Simon Limbres’n rinnassa. Hän vajoaa koomaan, ja kun vanhemmat lopulta päättävät luopua toivosta, sydän jatkaa matkaansa. Se päätyy elinsiirtoleikkauksessa vakavasti sairaan, keski-ikäisen Claire Méjeanin käyttöön.

Maylis de Kerangal kirjoittaa kiivasta tajunnanvirtaa, jossa lääketieteelliset termit, tarkat havainnot, arkiset ajatukset ja suuret tunteet sekoittuvat kuin suureksi maalaukseksi.

Yhden vuorokauden aikana tapahtuva tarina vaikuttaa lukijaan yllättävän voimakkaasti. Kukapa olisi uskonut, että kirurgian kuvaaminen voi olla näin tunteikasta?

Maylis de Kerangal kirjoittaa kiivasta tajunnanvirtaa.

De Kerangalin kirja on voittanut Ranskassa jo kymmenen kirjallisuuspalkintoa.

Maylis de Kerangal: Haudataan kuolleet, paikkaillaan elävät

Suom. Ville Keynäs, Anu Partanen (Siltala)

Vuonna 1866 suomalaisissa kouluissa alettiin opettaa kädentaitoja. Siitä lähtien tytöt ja pojat ovat pakertaneet sitkeästi erillään. Uusi opetussuunnitelma kuitenkin räjäytti sukupuolittuneen muinaisjäänteen.

Nykyaikainen nainen osaa käyttää porakonetta ja mies parsia itse sukkansa, mutta koulujen käsityön opetus Suomessa on silti ollut sukupuolittunutta ihan viime vuosiin asti. Oppilaat ovat saaneet valita jo vuodesta 1994 lähtien, opiskelevatko teknistä vai tekstiilityötä, mutta käytännössä suurin osa tytöistä on valinnut tekstiilin ja pojat teknisen työn.

Mutta nyt asiantilaan on tullut muutos! Tänä vuonna käyttöön otettu uusi opetussuunnitelma nimittäin kieltää jakamasta käsitöitä tekniseen ja tekstiiliin. Syksystä lähtien kouluissa on opetettu käsitöitä kaikille samansisältöisenä, mikä tarkoittaa sitä, että kaikki sukupuoleen katsomatta pääsevät (tai joutuvat) niin virkkaamaan kuin nikkaroimaan.

Miksi sulkea polkuja?

Teknologiakasvatuksen yliopistonopettaja Sonja Niiranen on tyytyväinen uudistuksesta ja uskoo, että sen vaikutukset tulevat näkymään myöhemmin työelämässä.

Syyskuun lopussa Jyväskylän yliopistossa tarkastettiin Niirasen kasvatustieteen väitöstutkimus, jossa hän selvitti, kuinka tyttöjen mahdollisuuksia ja kiinnostusta teknologian opiskeluun voitaisiin lisätä perusopetuksessa, ja edistäisikö tämä naisten hakeutumista teknisille aloille nykyistä enemmän. Niiranen esitti väitöksessään, että yksi keino olisi kannustaa tyttöjä teknisten aiheiden pariin pariin jo alakoulussa.

– Uusi opetussuunnitelma tuli kuin tilauksesta. Kun aloitin tutkimustani, en vielä aavistanut, että näin tulee käymään, Niiranen kertoo.

– Kun tytöt ovat valinneet tekstiilityön, he ovat tietämättään sulkeneet itseltään merkittävän osan perusopetuksen teknologiakasvatuksesta. Toki uudistus on hyvä myös pojille; kaikki materiaalit ja taidot ovat kaikille tärkeitä nykypäivänä.

Kaveri ja kannustusta

Osana väitöstyötään Niiranen tutki teknisen työn naisopettajia sekä diplomi-insinööriksi opiskelevia naisopiskelijoita heidän kokemuksistaan käsityön opetuksesta. Moni näistä naisista kertoi, että heillä olisi ollut jo peruskoulussa kiinnostusta teknisiin töihin, mutta olisivat halunneet mukaansa jonkun kaverin. Kun sellaista ei löytynyt, he olivat valinneet tekstiilityön.

”Sitten oli niitäkin opiskelijoita, joille oli kotona sanottu, että naisen pitää osata tehdä naisten käsitöitä.”

– Lisäksi tytöt kaipaavat poikia enemmän kannustusta ja tukea opettajalta, Niiranen kertoo huomioistaan.

Aina tekniseen työhön ei päässyt, vaikka olisi itse halunnutkin – ja vaikka valinnan on pitänyt olla mahdollista jo vuodesta 1994.

– On ollut tapauksia, joissa iso osa oppilaista on halunnut mennä tekniseen työhön, ja kun he eivät ole mahtuneetkaan yhteen ryhmään, oppilaille on ilmoitettu, että pojat menevät tekniseen ja tytöt tekstiiliin ja sitten on tehty lisäksi jokin yhteisprojekti. Sitten oli niitäkin, joille oli kotona sanottu, että naisen pitää osata tehdä tekstiilitöitä.

Niiranenkin opiskeli aikoinaan peruskoulussa tekstiilityötä, ja valitsi teknisen työn sivuaineekseen vasta opettajankoulutuksessa. Nykyään hän opettaa teknistä työtä opettajaopiskelijoille.

– Opiskellessani pidin teknisestä työstä ja huomasin olevani hyvä siinä. Mutta minäkin uskalsin valita sen sivuaineekseni vasta, kun eräs miespuolinen opiskelukaverini lupasi auttaa minua, jos minulle tulee vaikeuksia, Niiranen naurahtaa.

Miksi vasta nyt?

Muutos opetussuunnitelmaan tuli silti hämmentävän myöhään. Niiranen uskoo, että syyt ovat olleet pikemminkin käytännöllisiä kuin ideologisia. Eräs syy on voinut olla se, että tekstiili- ja teknisen työn aineenopettajia on koulutettu erillään, ja yliopistotasolla aineilla on ollut eri taustatieteet.

Ja vaikka uudistus on hieno, se tietää haasteita kouluissa, Niiranen sanoo. Koulujen tilat asettavat omat käytännön hankaluutensa: tekstiili- ja teknisen työn luokat ovat erillisiä ja yleensä kaukana toisistaan. Teknisen työn luokassa saa turvallisuussyistä olla vain tietty määrä oppilaita yhtä aikaa. Kuinka oppilaat jaetaan ryhmiin, jos ryhmät ovat niin suuria, etteivät kaikki voi olla samassa paikassa yhtä aikaa? Miten valvonta järjestetään?

Niirasen mukaan aihe on nyt arka monissa kouluissa.

– Teknisen ja tekstiilityön opettajien täytyy nyt luonnollisesti tehdä paljon yhteistyötä.

Discomeininkiä ja rättejä jämäkankaista – naiset muistelevat käsityötunteja

”80-luvun lopulla yläasteella meillä oli muutama tunti teknistä työtä pakollisena. Me tytöt emme suinkaan tehneet tunneilla mitään, vaan opettelimme esimerkiksi vaihtamaan hehkulampun (vain teoriassa, käytäntö olisi voinut olla liian vaarallista) ja tunnistamaan ruuvipenkin. Ala-asteella sentään olimme tehneet pannunalusen ja puisen lastan. Vihasin rättikässää sydämeni pohjasta, mutta minun aikanani ei todellakaan ollut vaihtoehto, että olisi ottanut valinnaiseksi teknisen työn. Se oli ollut vähän sama kuin olisi kysytty, haluatko sotaan etulinjaan.” Anna, 43

”Meidän luokalta kaikki pojat valitsivat teknisen työn ja kaikki tytöt tekstiilityön. Osa tytöistä olisi halunnut valita toisin, mutta luokanopettaja (vanha naisopettaja) antoi ymmärtää, että tyttöjen ei kannata mennä puukässään, koska yläasteella siellä tehdään jotain raskaita, fyysisiä metallitöitä, tyyliin nostellaan autoja…” Maiju, 24

”Vihasin tekstiilitöitä. Tuntuu, ettemme tehneet mitään muuta kuin kudoimme sukkaa hiljaisuudessa. Kaikenlainen pulina ja vitsailu samanaikaisesti oli kielletty. Yläasteella, lamavuosina, ompelimme vaatteita tai etäisesti niitä muistuttavia riepuja, kammottavista jämäkankaista. Kukaan ei koskaan käyttänyt niitä. Puukäsityöt kiinnostivat, mutta en halunnut olla ainoa tyttö ryhmässä. Olisin kuitenkin saanut jätkiltä osakseni vain jotain letin kiskomista tai rintsikoiden rämpyttelyä.”  Mari, 38

”Muistan, kun ala-asteella menimme testaamaan puutöiden tekemistä ja innostuin niistä heti. Tykkäsin kyllä paljon virkkaamisesta, neulomisesta ja ompelustakin. Mutta puutyöluokassa oli paljon parempi meno. Kun ompeluluokassa oli hiljaista, puutyöluokassa sai puhua ääneen ja kuunnella musiikkia.” Katri, 38

”Ala-asteella pakotin äidin tekemään kaikki villasukat ja lapaset kotona, koska tunnilla en niitä tietenkään saanut niitä mihinkään kuosiin.

Yläasteella valitsin puukäsityöt, ja rakastin sitä, vaikka olin siinäkin paska, mutta se luokan tuoksu, ah. En ollut onneksi ainoa tyttö, vaan tunnilla oli kaksi muutakin mirkkua. Myönnetään, välillä menin tytön rooliin 'en osaa enkä uskalla', jotta sain jonkun pojan auttamaan jossain ärsyttävässä hommassa. Opettaja sen sijaan antoi meidän ihan rauhassa hitsailla ja puuhailla, eikä kohdellut meitä mitenkään tyttöinä, mutta luokan kundit sentään sorvasivat mulle sellaisen ihanan puudildon.” Nanna, 40

”Mä olin veistossa. Neljä tyttöä oli halunnut sinne, mutta vain kaksi tai kolme pääsi. Meille pidettiin oikein keskustelu aiheesta, jossa tuotiin esiin huoli siitä, että sitten joku poika olisi joutunut 'tyttöjen' kässään. Tämä tapahtui joskus 80-luvun puolivälissä.” Tuuli, 42

Laulaja Suvi Teräsniska kasvattaa paraikaa suosiotaan Vain elämää -ohjelmassa. Uusi levy ei ainakaan tilannetta pahenna: se on vankkatekoista modernia popiskelmää.

Laulaja Suvi Teräsniskan levy on syntynyt useiden muusikko-tekstittäjien tiimityönä. Albumi on kuin sateeton lokakuu: melankolinen muttei synkkä ja odottaa luottavaisin mielin talvipäivänseisausta ja sen jälkeen tulevaa kevättä.

Soundit paukkuvat kimaltelevina ja urbaaneina.

Levyn kaikki kappaleet käsittelevät ihmissuhteita, ystävyyttä tai rakkautta. Teräsniskan tekstittäjät, kuten Sana Mustonen, Nina Granrat ja Eija Hinkkala, eivät edes yritä kuljettaa artistiaan yksilöpsykologian ulkopuolelle, yhteiskuntaan ja ilmiöihin. Tässä mielessä Sinä olet kaunis on kuin suomalaisen perusiskelmän pettuleivästä veistetty.

Nykypäivään levyn tuo teknologisia tehokeinoja kaihtamaton tuotanto: soundit paukkuvat kimaltelevina ja urbaaneina.

Kuuntele alta tiiseri levyn Elämäni miehiä -kappaleesta. Koko kappaleen voi kuunnella Spotifystä.

Suvi Teräsniska: Sinä olet kaunis

(Warner)