Tältä Bellen kuuluisa tanssiaispuku näyttää Kaunottaren ja hirviön uudessa versiossa Emma Watsonin yllä. Kuvat: Disney Enterprises
Tältä Bellen kuuluisa tanssiaispuku näyttää Kaunottaren ja hirviön uudessa versiossa Emma Watsonin yllä. Kuvat: Disney Enterprises

Näyttelijä Emma Watsonin feminismi näkyy uudessa versiossa Disneyn suosikkielokuvasta.

Disneyn uuden Kaunotar ja hirviö -elokuvan pitkä traileri julkaistiin maanantaina. Se on katsottu vajaassa päivässä Youtubessa yli seitsemän miljoonaa kertaa, ja pätkä on saanut voittopuolisesti ihastuneen vastaanoton sosiaalisessa mediassa. Osa kommentoijista on toki niin kiintynyt ysärin piirrettyyn versioon, että jokainen pieni muutos esimerkiksi juonessa puhuttaa.

Elokuvan ensi-ilta on 17. maaliskuuta vuonna 2017.

Moviepilotin videolla verrataan uutta ja vanhaa elokuvaa rinnakkain:

Listasimme syitä, joiden vuoksi odotamme uutta Kaunotarta ja hirviötä:

1. Pääosissa nähdään loistonäyttelijöitä

Vuoden 1991 Oscar-palkittu elokuva oli animaatio ja sellaisena toki ihana. On kuitenkin kiinnostavaa nähdä, miten tarina taipuu live-versioksi.

Uuden elokuvan pääosissa näyttelevät Emma WatsonLuke EvansEwan McGregorDan StevensEmma Thompson ja Ian McKellen. McGregor, McKellen ja Thompson ovat mukana ääninäyttelijöinä, sillä he esittävät Lumiérea, Könniä ja rouva Pannua.

Luke Evans näyttelee Kaunottaren ja hirvion uudessa versiossa itsekästä kosiskelijaa Gastonia.
Luke Evans näyttelee Kaunottaren ja hirvion uudessa versiossa itsekästä kosiskelijaa Gastonia.

Näyttelijät Luke Evans, Taron Egerton ja Hugh Jackman kisasivat The Jonathan Ross Show -ohjelmassa viime keväänä siitä, kumpi on parempi Gaston. Pätkän perusteella vaikuttaa siltä, että hiljattain muun muassa Nainen junassa -trillerissä nähty Evans on loistovalinta rooliin.

2. Leffassa on feministinen ote

Ja feministinä tunnettu Emma Watson on siksi täydellinen Belle. Sosiaalisessa mediassa on tosin kritisoitu Watsonin brittiaksenttia – onhan Belle ranskalainen. Mutta on sitä tärkeämpiäkin asioita!

Klassikkopiirretyn nenä kirjassa viihtyvä Belle on älykäs ja itsevarma.

– Vuoden 1991 elokuvassa Belle oli läpimurto Disneyn sankaritarten joukossa. Mutta tietenkin paljon on tapahtunut 25 vuodessa. Halusimme varmistaa, että Belle säilyy feministisenä hahmona, joka katsoo tulevaisuuteen, elokuvan ohjaaja Bill Condon kertoo Peoplelle.

”Halusimme varmistaa, että Belle säilyy feministisenä hahmona, joka katsoo tulevaisuuteen.”

Alkuperäisessä elokuvassa Belle rakastaa lukemista. Condonin mukaan uudessa versiossa hahmo huolehtii siitä, että myös muut tytöt oppivat lukemaan. Condon kertoo, että näkee Bellessä ja Emma Watsonissa paljon samaa, sillä Watson taistelee sukupuolten tasa-arvon ja kirjallisuuden puolesta. Hiljattain tähti piilotti Lontoon ja New Yorkin metroasemilla kirjoja ihmisten löydettäväksi.

Myös Disneyn Frozen-hittielokuvaa (2013) on kiitelty vahvoista naishahmoista ja aiempaa monipuolisemmasta naiskuvasta, joten tyttöjen asiaa ajava Belle on luontevaa jatkoa sille.

3. Emma Watsonin ansiosta Belle on keksijä

Alkuperäisessä tarinassa Bellen isä Maurice on keksijä, mutta uudessa versiossa keksijä onkin Belle. Muutos on Watsonin ansiota. Näyttelijän mielestä tarina ei kirjarakkautta lukuun ottamatta oikein kertonut, miksi Belle ei kuulu joukkoon ja mitä hän tykkää tehdä.

– Siksi keksimme hänelle taustatarinan, jonka mukaan hän keksi eräänlaisen pesukoneen, jotta hän voi pyykin pesemisen sijaan käyttää aikansa lukemiseen. Joten kyllä, teimme Bellestä keksijän, Watson kertoi Entertainment Weeklyn haastattelussa hiljattain.

Bellen isää Mauricea esittää Kevin Kline.
Bellen isää Mauricea esittää Kevin Kline.

4. Uudessa versiossa on särmää

Kaunottaren ja hirviön tarina on varsin synkkä, joten trailerin tummanpuhuva tunnelma sopii siihen loistavasti. Nyt ei ällösöpöillä!

5. Elokuvan visuaalinen ilme hurmaa

Visuaalisesti näyttävästä trailerista ja elokuvasta tihkuneista kuvista käy selvästi ilmi, että yksityiskohtiin on kiinnitetty huomiota pukusuunnittelussa ja lavastuksessa.

6. Tärkeimmät asiat ovat paikallaan

Vaikka tarinaa on uudistettu, on siinä paljon vanhaa tuttua. Jo trailerista voi bongata monia suosikkitarinan kuuluisimpia juttuja, kuten Bellen ja hirviön tanssi, kuuluisa keltainen puku, ruusun putoavat terälehdet ja huonekaluiksi muuttuvat palvelijat.

Juttua muokattu 17.11. kello 10.15: korjattu, että Ian McKellen esittää elokuvassa Könniä, ei Kippoa.

Naisille jää näissä kaverielokuvissa vain heteroalibin rooli.

Henkivartija Michael Bryce (Ryan Reynolds) tyrii työkeikallaan pahanpäiväisesti. Onneksi Michaelin ex-naisystävä Amelia Ryder (Elodie Yung) tarjoaa hänelle tilaisuuden todistaa ammattitaitonsa. Michael saa tehtäväkseen toimittaa inhoamansa palkkamurhaaja Darius Kincaidin (Samuel L. Jackson) Haagiin. Kincaid on kutsuttu todistamaan Kansainvälisessä tuomioistuimessa Valko-Venäjää diktaattorin elkein johtavaa presidentti Dukhovichiä (Gary Oldman) vastaan.

Patrick Hughesin ohjaama uutuus The Hitman’s Bodyguard noudattelee kaveruskomedioiden tuttua kaavaa. Lajityypin kivijalka on Tappava ase, jossa sähäkästi sanailevaa kyttäkaksikkoa näyttelivät Mel Gibson ja Danny Glover. Näissä elokuvissa kaverukset ovat yleensä niin kiinni toisissaan, että naisille jää vain heteroalibin rooli. He ovat mukana tarinassa vain todistaakseen, etteivät päähenkilöt ole homoja, vaikka viihtyvätkin mieluiten keskenään. Miesten suhde etenee samalla tavalla kuin Hollywood-romansseista: toisiaan inhoava parivaljakko mieltyy toisiinsa, kunhan on ensin saanut ärhennellä keskenään. Näinhän miesten ja naistenkin suhde saa alkunsa, mikäli Hollywoodia on uskominen.

Hughes ei tuo tähän kuvioon mitään uutta. Aina kun katsoja on pitämäisillään leffasta, Jackson murjaisee sovinistisen tai homofobisen vitsin. Niin, eihän sitä tosiaan olla homoja, vaikka ollaan kahden.

Katso traileri:

The Hitman's bodyguard

**

Ensi-ilta 18.8.

Legendaarisen Catherine Deneuven karisma kannattelee ensi-iltaelokuvaa, jossa nainen kohtaa isänsä rakastajattaren.

Keski-ikäinen kätilö Claire (Catherine Frot) pakenee elämää arkisiin rutiineihinsa. Clairen elämä mullistuu, kun hänen isänsä rakastajatar Bèatrice (Catherine Deneuve) ottaa häneen yhteyttä kolmen vuosikymmenen hiljaisuuden jälkeen. Naisilla on iso kana kynittävänä. Samaan aikaan Clairen puutarhapalstan naapurin ilmestyy kiinnostava mies Paul (Olivier Gourmet).

Ranskalaisohjaaja Martin Provost muistetaan meillä parhaiten taiteilijaelämäkerroista Violette ja Séraphine, jotka kertoivat kirjailija Violette Leducista ja taidemaalari Séraphine de Senlisistä. Tällä kertaa ohjaaja on vaihteeksi tarttunut sepitteelliseen tarinaan.

Provostin uutuusdraama Rakkaudella, Bèatrice lepää ranskalaisen elokuvan grand old ladyn Catherine Deneuven harteilla. Deneuve on legenda, jonka näyttelijäntyötä seuraisi mielellään, vaikka hän tulkitsi pelkkää puhelinluetteloa. Erityisen vakuuttavasti hän esittää hurjapäistä naista, joka on tottunut pärjäämään omilla ehdoillaan miehisessä maailmassa. Konkari on saanut arvoisensa vastuksen Catherine Frotista, joka tulkitsee uskottavasti pikkuhiljaa kukkaan puhkeavaa seinäruusua.

katso traileri:

Rakkaudella, Béatrice

***

Ensi-ilta 18.8.

Hampstead on siveä senioriromanssi, jossa epätodennäköinen pari löytää toisensa.

Yhdysvalloista Lontoon Hampsteadiin muuttanut Emily (Diane Keaton) on miehensä kuoltua tuuliajolla. Hän tutustuu sattumalta Davidiin (Brendan Gleeson), joka asustelee itse kyhäämässään hökkelissä Heath-puistossa. Epäsuhtainen pari alkaa tuntea vetoa toisiaan kohtaan.

2010-luvulla on pikkuhiljaa alettu ymmärtää, että eläkeläisetkin ovat innokkaita elokuvissa kävijöitä, eivätkä supersankarisarjakuvafilmatisoinnit välttämättä kiinnosta heitä. Viimeistään vuonna 2011 ilmestynyt sympaattinen hyvän mielen komedia The Best Exotic Marigold Hotel osoitti, että harmaat pantteritkin voivat rynnistää teattereihin niin sankoin joukoin, että elokuvasta tulee hitti.

Tähän markkinarakoon takoo Joel Hopkinsin ohjaama uutuus Hampstead. Senioriyleisölle suunnattu romanttinen draama on yllättävän siveellinen. Pääparin fyysinen läheisyys jää vain yhteen suudelmaan. Kuvitteleeko ohjaaja tosiaan, että varttuneemmat katsojat ovat siveydensipuleja?

Kiinnostavinta Hampsteadissä on puvustus. Emilyn hahmon vaatevarasto tuo kovasti mieleen Keatonin ikonisen nimiroolin Woody Allenin vuonna 1977 ilmestyneessä hittikomediassa Annie Hall. Keaton ammensi elokuvan puvustuksen omasta vaatekaapistaan: miestenhousuja, kravatteja, pikkutakkeja. Ikoninen tyyli oli valmis. Hampsteadin puvustaja Liza Bracey nostaa hattua Annie Hallin unisexstailille.

Katso traileri:

Hampstead

***

Ensi-ilta 11.8.

Tampere-talon Muumimuseon uudessa näyttelyssä on esillä muumiaiheisia teoksia ja animaatioita, joita ei ole näytetty yleisölle koskaan aiemmin.

Muumifanit hoi, kannattaa käväistä Tampereella! Aamulehti nimittäin kertoo, että tänään yleisölle avautuneessa Tove Jansson ja muumit -näyttelyssä on tarjolla harvinaisia herkkuja. Tampere-talon Muumimuseon näyttely esittelee Tove Janssonin muumihahmoja aina 1930-luvun mustista muumeista 1990-luvun muumianimaatioihin.

Luit oikein: ihka ensimmäiset muumit eivät olleet pyöreitä, valkoisia ja suloisia, vaan mustia ja vihaisia. Mustat muumit eivät ole monille tuttuja, koska ne ovat pysyneet hyvin piilossa tähän päivään asti.

Museoamanuenssi ja näyttelyn käsikirjoittaja Virpi Nikkari kertoo, että Tove Jansson piirsi ensimmäisen muumin kaltaisen hahmon ollessaan noin 13-vuotias.

– Ensimmäinen hahmo syntyi, kun Tove Jansson vietti nuorena kesiä Pellingin saaristossa. Hän kävi veljensä kanssa väittelyä piirtelemällä ja kirjoittelemalla ulkokäymälän seinälle. Kun Tove kommentoi veljensä kirjoittamaa Immanuel Kantin lausetta, hän päätti piirtää rumimman olennon, jonka keksi. Silloin hän piirsi vähän muumimaisen hahmon siihen seinälle, Nikkari kertoo.

”Tove kirjoitti nuoruuden päiväkirjoissaan pelottavasta muumipeikosta, joka vaani sängyn alla.”

Tove Janssonin nimeämätön teos 1930-luvulta. Kuva: Jari Kuusenaho, Moomin CharactersTM
Tove Janssonin nimeämätön teos 1930-luvulta. Kuva: Jari Kuusenaho, Moomin CharactersTM

Hahmo yhdistyi Muumipeikko-nimeen, jonka oli keksinyt Toven eno.

– Toven eno pelotteli toisinaan häntä sillä, että Muumipeikko käy kimppuun, kun Tove kävi jatkuvasti salaa ruokakaapilla. Silloin Tove näki Muumipeikon uhkaavana hahmona, ja kirjoitti myös nuoruuden päiväkirjoissaan pelottavasta Muumipeikosta, joka vaani sängyn alla. Vasta ensimmäisten kirjojen myötä hahmo alkoi muuttua positiivisemmaksi ja lämminhenkisemmäksi.

Tove Jansson ja muumit -näyttelyssä on esillä neljä teosta, joissa esiintyy alkuperäisiä, mustia muumeja.

”Ensimmäiset muumit ovat pikimustia, niillä on punaiset silmät ja ne ovat aika pelottavia hahmoja.”

– Teoksissa muumit ovat pikimustia, niillä on punaiset silmät ja ne ovat aika pelottavia hahmoja, eli aika kaukana nykyisestä muumihahmosta. Mustat muumit on kuvattu melko jännittävissä miljöissä, kuten synkässä yökuvassa, jossa yksinäinen musta muumi kävelee kaupunkiaukiolla, Nikkari kertoo.

Näyttelyssä tarkastellaan muun muassa muumihahmojen taustoja, Tove Janssonin suhdetta muumeihin, hahmojen syntyhistoriaa sekä miten muumit saavuttivat maailmanlaajuista huomiota 1950-luvulla. 

– Näyttelyssä on mukana aika paljon 50-luvun esineistöä, kuten ensimmäinen muumiastiasto, joka on tarkoitettu lapsille. Astiastoon kuuluu myös muki, josta muumimukien teko on myöhemmin lähtenyt liikkeelle. Ensimmäinen muumimuki onkin aika tavoiteltu esine keräilijöiden keskuudessa, ja sen hinta on jopa noin 2 000 euroa, Nikkari kertoo.