Julian Fellowes tarjoilee viihdyttävän kattauksen, jossa on kuitenkin yksi iso pulma.

Belgraviassa maistuu laskelmointi. Television hittisarjan Downton Abbeyn luojana ja käsikirjoittajana tunnettu Julian Fellowes iskee tarinallaan jokaiseen maaliin. Lukija saa eteensä 1800-luvun Englannin seurapiirejä, perhesalaisuuksia, palvelijoiden neuvonpitoja, luokkayhteiskunnan kummallisuuksia ja pikkutarkasti kuvattuja pitsimekkoja. Epookkiromaani viihdyttää, mutta alkaa tuntua hieman sieluttomalta.

Kauppiaan tyttären ja aatelismiehen epäsäätyisestä rakkaudesta alkava tarina etenee jouhevasti ja ennalta arvattavasti.

Belgravia ilmestyi alun perin jatkokertomuksena. Kenties se maistuisikin parhaalta pikku paloina nautittuna?

Julian Fellowes: Belgravia

Suom. Markku Päkkilä (Otava)

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Jennifer Lawrence repii itsensä vereslihalle kauhuelokuvassa Mother!.

Nainen (Jennifer Lawrence) ja mies (Javier Bardem) nauttivat hiljaiselosta syrjäisessä talossaan. Nainen remontoi ja inspiraatiota odotteleva runoilijamies, suuri taiteilija, yrittää kirjoittaa. Idylli särkyy, kun taloon saapuu kutsumattomia vieraita (Michelle Pfeiffer ja Ed Harris).

Darren Aronofsky muistetaan vuonna 2010 ilmestyneestä psykologisesta kauhuelokuvasta Black Swan, jossa Natalie Portman kitui kärsivänä ballerinana. Ohjaaja jatkaa saman lajityypin parissa uutuuselokuvassaan Mother!. Se on äärimmäisen väkivaltainen ja suorastaan groteski elokuva, jonka tunnelma on kiihkeän intensiivinen. Herkimpien katsojien kannattaa jättää leffa suosiolla väliin, sillä jotkut kohtaukset ovat suorastaan häiriintyneitä. Päähenkilö on jälleen nainen, jonka todellisuudentaju alkaa järkkyä. Jennifer Lawrence antaa kaikkensa pääosassa. Hän hyperventiloi sitä vaatineessa kohtauksessa niin voimakkaasti, että yksi hänen kylkiluistaan siirtyi paikaltaan.

Elokuva viittaa useisiin kauhuelokuvan klassikoihin, kuten Hohtoon, Inhoon ja Piinaan, mutta on silti vahvasti oma itsenäinen teoksensa. Tärkein esikuva on Roman Polanskin vuonna 1968 ilmestynyt Rosemaryn painajainen. Siinä Mia Farrow näytteli raskaana olevaa Rosemarya, joka alkoi syystäkin epäillä naapureidensa tarkoitusperiä. Mother! taas on kertomus siitä, miten naisen oma tila kaventuu parisuhteessa. Naisen rooliksi lankeaa pelkkä muusan osa. Naisesta ei ole luomaan mitään omaa. Paitsi tietysti synnyttämään lapsia, mutta hekin ovat luonnollisesti puoliksi miehen luomuksia.

Lawrence on kimpassa ohjaaja Aronofskyn kanssa. Kriitikot ovatkin jo ehtineet löytää elokuvasta omaelämäkerrallisia viittauksia. Mikäli leffa on ohjaajan näkemys parin suhteesta, kovin pitää ikää sille ei voi ennustaa.

Mother!

****

Ensi-ilta 15.9.

Ysärin musakirjo on laaja, mutta tiivistimme sen 12 tiukkaan kysymykseen vuosikymmenen kappaleista ja artisteista. Testaa tietosi!

Testaa myös, kuinka hyvin muistat 90-luvun!