Dekkaristi Alicia Giménez Bartlett halusi, että nainen käskee.

Shutterstock

Komisario Petra Delicado ottaa Barcelonan baareissa olusen jos toisenkin ja hyppää sen jälkeen rattiin. Kun kysyn Petran luoneelta Alicia Giménez Bartlettilta, 61, ajaako naiskomisario tosiaan usein kännissä, kirjailija tunnustaa, ettei ole miettinyt koko asiaa.

– Toisaalta Petra ajaa vain kaupunkialueella, ja hän taitaa olla aika hyvä kestämään alkoholia, mutta on totta, että huonoa esimerkkiä ei saisi antaa.

Kirjan päähenkilön ristiriitainen luonne ilmenee jo nimessä. Etunimi on johdannainen espanjan sanasta piedra, kivi. Delicado taas tarkoittaa herkkää. 

Alicia keksi Petran 16 vuotta sitten, ja hahmo vei hänet kirjailijana kuuluisuuteen. Petra Delicado -sarjaa on käännetty 16 kielelle, nyt myös suomeksi. 

– Olin kyllästynyt siihen, että dekkareissa naiset olivat vain uhreja, tuomarien tai rikostutkijoiden avustajia, gangsterien tyhmiä tyttöystäviä tai poliisien kärsiviä puolisoita. Halusin, että nainen on se joka käskee. Kun aloin kirjoittaa Petra Delicadoa, Katalonian poliisissa oli vain muutama nainen, nyt heitä on neljäsataa.

Nelikymppinen Petra onkin tosi räväkkä muikkeli. Ensimmäisessä kirjassa Petra Delicado ja merkityt tytöt hän pakottaa kuulusteltavansa munasilleen ja tuijottaa palleja siihen saakka, kunnes totuus irtoaa. Petra on myös eronnut kahdesti, mikä ei vielä vajaat 20 vuotta sitten ollut Espanjassa kovin yleistä, saati hyväksyttyä.

– Ihmisen elämä on niin lyhyt, että naida ja erota pitäisi vähintään pari kolme kertaa, lasauttaa Alicia vekkulisti hymyillen, joten kirjailija on tainnut ujuttaa Petraan jotain itsestäänkin.

Alicia on eronnut kerran, 35-vuotiaana englantilaisesta miehestä. Liitosta hän otti kirjailijanimen Bartlett, alkuperäinen toinen nimi on Gonzales. 

– Olimme menneet naimisiin nuorena. Vanhemmilleni ero oli sokki, mutta he olivat edistyksellisiä ja ymmärsivät minua. Jotkut ihmettelivät, miten voin keskellä elämää jättää avioliiton, ja itsekin ajattelin olevani tosi kypsä ihminen, mutta tuo olikin elämäni alkutaivalta.

Tappajakoirat ja kylmä kalja

Kun Alicia tapasi nykyisen miehensä, insinöörin, uusperhe pamautti hynttyyt yhteen kaikkiaan neljän lapsen kanssa.

– Huh, se oli kollektiivinen itsemurha. Ei vaiskaan – se oli hauskaa, Alicia velmuilee. 

Ilmiselvä Petra siis. Komisariosta poiketen Alicia ei kuitenkaan ole aikeissa erota toista kertaa. Pari on ollut kimpassa 20 vuotta.

– Jos ero tulisi, minä jäisin täysin yksinäisyyteen tappajakoirieni kanssa.

Niin, Alicialla on kaksi dobermannia, Zaco ja Lula.

– Rotuhan on ilmiselvä dekkaristille, mutta minun koirani ovat kyllä ihan lutuisia reppanoita.

Alicia luonnehtii viettävänsä elämänsä parasta aikaa. Siihen kuuluvat reissut Vinaroz-nimiseen kylään, joka sijaitsee 200 kilometriä Barcelonasta etelään.

– Tärkeintä ovat perhe, ystävät ja koirat. Arvostan yhä enemmän sitä hetkeä, kun istun appelsiinipuiden katveessa ja edessäni on kylmä kalja, aurinko paistaa ja ystävä tulee vieraisille höpöttämään. Nuorena tuollainen tuntuu lähinnä ajan tuhlaukselta, mutta minulle tuokio on kuin voitto, täynnä mielihyvää.

Kirjoittamista Alicia ei jätä koskaan, ei edes silloin, jos kirjojen julkaisu loppuu. 

– Yleensä kirjailijat pyörivät pitkälti oman napansa ympärillä, kertovat romaaneissaan päähänpinttymistään, omista ajatuksistaan ja muistoistaan. Dekkarit ovat palauttaneet kirjallisuuteen kertomisen todistusvoiman Victor Hugon tapaan. Hänhän kuvasi, mitä hänen aikanaan Pariisissa tapahtui. Dekkaristitkin kuvaavat todellisuutta, sitä mitä yhteiskunnassa on meneillään. He laskeutuvat tavallisen kansan pariin kadulle, ja siitä lukijat pitävät.

Petra Delicado ja merkityt tytöt (Tammi) julkaistiin toukokuussa. Espanjassa Petrasta tehtiin myös tv-sarja, pääosassa oli laulajanakin tunnettu Ana Belén.

Pirkko Saisio kuvaa Mies, ja hänen asiansa -uutuusromaanissaan mielen hajoamista häiritsevästi mutta hauskasti.

Mies on kuusikymppinen asianajaja, vaimo nuori ja kaunis, elämä hyvää: on ulkomaanmatkat, oikeat viinit, säännöllistä seksiä. Kaikki muuttuu, kun mies näkee nuoruudenystävänsä kuolinilmoituksen ja mieleen nousevat tukahdutetut muistot heitä yhdistävästä rikoksesta.

Mikä on hyvää elämää? Mitä on onni?

Pirkko Saision uusin on yhden viikon -romaani miehestä, jonka ote vallan kahvasta kirpoaa, kun mieli suistuu raiteiltaan. Miehen koko ajan huuruisemmaksi muuttuva päänsisäinen monologi on häiritsevää, oivaltavaa ja usein raivokkaan hauskaa luettavaa. Romaani viittoo ahkerasti Dostojevskin Rikoksen ja rangaistuksen suuntaan, ovathan teematkin isoja: Mikä on hyvää elämää? Mitä on onni? Ja mitä on se rikos, jonka mies lopulta haluaa tunnustaa?

Pirkko Saisio: Mies, ja hänen asiansa

(Siltala)

Ranskalaisen Maylis de Kerangalin palkittu romaani seuraa yhden sydämen kohtaloa.

Haudataan kuolleet, paikkaillaan elävät -romaani seuraa yhden sydämen matkaa. Ensin se sykkii ensin nuoren surffaripojan Simon Limbres’n rinnassa. Hän vajoaa koomaan, ja kun vanhemmat lopulta päättävät luopua toivosta, sydän jatkaa matkaansa. Se päätyy elinsiirtoleikkauksessa vakavasti sairaan, keski-ikäisen Claire Méjeanin käyttöön.

Maylis de Kerangal kirjoittaa kiivasta tajunnanvirtaa, jossa lääketieteelliset termit, tarkat havainnot, arkiset ajatukset ja suuret tunteet sekoittuvat kuin suureksi maalaukseksi.

Yhden vuorokauden aikana tapahtuva tarina vaikuttaa lukijaan yllättävän voimakkaasti. Kukapa olisi uskonut, että kirurgian kuvaaminen voi olla näin tunteikasta?

Maylis de Kerangal kirjoittaa kiivasta tajunnanvirtaa.

De Kerangalin kirja on voittanut Ranskassa jo kymmenen kirjallisuuspalkintoa.

Maylis de Kerangal: Haudataan kuolleet, paikkaillaan elävät

Suom. Ville Keynäs, Anu Partanen (Siltala)

Vuonna 1866 suomalaisissa kouluissa alettiin opettaa kädentaitoja. Siitä lähtien tytöt ja pojat ovat pakertaneet sitkeästi erillään. Uusi opetussuunnitelma kuitenkin räjäytti sukupuolittuneen muinaisjäänteen.

Nykyaikainen nainen osaa käyttää porakonetta ja mies parsia itse sukkansa, mutta koulujen käsityön opetus Suomessa on silti ollut sukupuolittunutta ihan viime vuosiin asti. Oppilaat ovat saaneet valita jo vuodesta 1994 lähtien, opiskelevatko teknistä vai tekstiilityötä, mutta käytännössä suurin osa tytöistä on valinnut tekstiilin ja pojat teknisen työn.

Mutta nyt asiantilaan on tullut muutos! Tänä vuonna käyttöön otettu uusi opetussuunnitelma nimittäin kieltää jakamasta käsitöitä tekniseen ja tekstiiliin. Syksystä lähtien kouluissa on opetettu käsitöitä kaikille samansisältöisenä, mikä tarkoittaa sitä, että kaikki sukupuoleen katsomatta pääsevät (tai joutuvat) niin virkkaamaan kuin nikkaroimaan.

Miksi sulkea polkuja?

Teknologiakasvatuksen yliopistonopettaja Sonja Niiranen on tyytyväinen uudistuksesta ja uskoo, että sen vaikutukset tulevat näkymään myöhemmin työelämässä.

Syyskuun lopussa Jyväskylän yliopistossa tarkastettiin Niirasen kasvatustieteen väitöstutkimus, jossa hän selvitti, kuinka tyttöjen mahdollisuuksia ja kiinnostusta teknologian opiskeluun voitaisiin lisätä perusopetuksessa, ja edistäisikö tämä naisten hakeutumista teknisille aloille nykyistä enemmän. Niiranen esitti väitöksessään, että yksi keino olisi kannustaa tyttöjä teknisten aiheiden pariin pariin jo alakoulussa.

– Uusi opetussuunnitelma tuli kuin tilauksesta. Kun aloitin tutkimustani, en vielä aavistanut, että näin tulee käymään, Niiranen kertoo.

– Kun tytöt ovat valinneet tekstiilityön, he ovat tietämättään sulkeneet itseltään merkittävän osan perusopetuksen teknologiakasvatuksesta. Toki uudistus on hyvä myös pojille; kaikki materiaalit ja taidot ovat kaikille tärkeitä nykypäivänä.

Kaveri ja kannustusta

Osana väitöstyötään Niiranen tutki teknisen työn naisopettajia sekä diplomi-insinööriksi opiskelevia naisopiskelijoita heidän kokemuksistaan käsityön opetuksesta. Moni näistä naisista kertoi, että heillä olisi ollut jo peruskoulussa kiinnostusta teknisiin töihin, mutta olisivat halunneet mukaansa jonkun kaverin. Kun sellaista ei löytynyt, he olivat valinneet tekstiilityön.

”Sitten oli niitäkin opiskelijoita, joille oli kotona sanottu, että naisen pitää osata tehdä naisten käsitöitä.”

– Lisäksi tytöt kaipaavat poikia enemmän kannustusta ja tukea opettajalta, Niiranen kertoo huomioistaan.

Aina tekniseen työhön ei päässyt, vaikka olisi itse halunnutkin – ja vaikka valinnan on pitänyt olla mahdollista jo vuodesta 1994.

– On ollut tapauksia, joissa iso osa oppilaista on halunnut mennä tekniseen työhön, ja kun he eivät ole mahtuneetkaan yhteen ryhmään, oppilaille on ilmoitettu, että pojat menevät tekniseen ja tytöt tekstiiliin ja sitten on tehty lisäksi jokin yhteisprojekti. Sitten oli niitäkin, joille oli kotona sanottu, että naisen pitää osata tehdä tekstiilitöitä.

Niiranenkin opiskeli aikoinaan peruskoulussa tekstiilityötä, ja valitsi teknisen työn sivuaineekseen vasta opettajankoulutuksessa. Nykyään hän opettaa teknistä työtä opettajaopiskelijoille.

– Opiskellessani pidin teknisestä työstä ja huomasin olevani hyvä siinä. Mutta minäkin uskalsin valita sen sivuaineekseni vasta, kun eräs miespuolinen opiskelukaverini lupasi auttaa minua, jos minulle tulee vaikeuksia, Niiranen naurahtaa.

Miksi vasta nyt?

Muutos opetussuunnitelmaan tuli silti hämmentävän myöhään. Niiranen uskoo, että syyt ovat olleet pikemminkin käytännöllisiä kuin ideologisia. Eräs syy on voinut olla se, että tekstiili- ja teknisen työn aineenopettajia on koulutettu erillään, ja yliopistotasolla aineilla on ollut eri taustatieteet.

Ja vaikka uudistus on hieno, se tietää haasteita kouluissa, Niiranen sanoo. Koulujen tilat asettavat omat käytännön hankaluutensa: tekstiili- ja teknisen työn luokat ovat erillisiä ja yleensä kaukana toisistaan. Teknisen työn luokassa saa turvallisuussyistä olla vain tietty määrä oppilaita yhtä aikaa. Kuinka oppilaat jaetaan ryhmiin, jos ryhmät ovat niin suuria, etteivät kaikki voi olla samassa paikassa yhtä aikaa? Miten valvonta järjestetään?

Niirasen mukaan aihe on nyt arka monissa kouluissa.

– Teknisen ja tekstiilityön opettajien täytyy nyt luonnollisesti tehdä paljon yhteistyötä.

Discomeininkiä ja rättejä jämäkankaista – naiset muistelevat käsityötunteja

”80-luvun lopulla yläasteella meillä oli muutama tunti teknistä työtä pakollisena. Me tytöt emme suinkaan tehneet tunneilla mitään, vaan opettelimme esimerkiksi vaihtamaan hehkulampun (vain teoriassa, käytäntö olisi voinut olla liian vaarallista) ja tunnistamaan ruuvipenkin. Ala-asteella sentään olimme tehneet pannunalusen ja puisen lastan. Vihasin rättikässää sydämeni pohjasta, mutta minun aikanani ei todellakaan ollut vaihtoehto, että olisi ottanut valinnaiseksi teknisen työn. Se oli ollut vähän sama kuin olisi kysytty, haluatko sotaan etulinjaan.” Anna, 43

”Meidän luokalta kaikki pojat valitsivat teknisen työn ja kaikki tytöt tekstiilityön. Osa tytöistä olisi halunnut valita toisin, mutta luokanopettaja (vanha naisopettaja) antoi ymmärtää, että tyttöjen ei kannata mennä puukässään, koska yläasteella siellä tehdään jotain raskaita, fyysisiä metallitöitä, tyyliin nostellaan autoja…” Maiju, 24

”Vihasin tekstiilitöitä. Tuntuu, ettemme tehneet mitään muuta kuin kudoimme sukkaa hiljaisuudessa. Kaikenlainen pulina ja vitsailu samanaikaisesti oli kielletty. Yläasteella, lamavuosina, ompelimme vaatteita tai etäisesti niitä muistuttavia riepuja, kammottavista jämäkankaista. Kukaan ei koskaan käyttänyt niitä. Puukäsityöt kiinnostivat, mutta en halunnut olla ainoa tyttö ryhmässä. Olisin kuitenkin saanut jätkiltä osakseni vain jotain letin kiskomista tai rintsikoiden rämpyttelyä.”  Mari, 38

”Muistan, kun ala-asteella menimme testaamaan puutöiden tekemistä ja innostuin niistä heti. Tykkäsin kyllä paljon virkkaamisesta, neulomisesta ja ompelustakin. Mutta puutyöluokassa oli paljon parempi meno. Kun ompeluluokassa oli hiljaista, puutyöluokassa sai puhua ääneen ja kuunnella musiikkia.” Katri, 38

”Ala-asteella pakotin äidin tekemään kaikki villasukat ja lapaset kotona, koska tunnilla en niitä tietenkään saanut niitä mihinkään kuosiin.

Yläasteella valitsin puukäsityöt, ja rakastin sitä, vaikka olin siinäkin paska, mutta se luokan tuoksu, ah. En ollut onneksi ainoa tyttö, vaan tunnilla oli kaksi muutakin mirkkua. Myönnetään, välillä menin tytön rooliin 'en osaa enkä uskalla', jotta sain jonkun pojan auttamaan jossain ärsyttävässä hommassa. Opettaja sen sijaan antoi meidän ihan rauhassa hitsailla ja puuhailla, eikä kohdellut meitä mitenkään tyttöinä, mutta luokan kundit sentään sorvasivat mulle sellaisen ihanan puudildon.” Nanna, 40

”Mä olin veistossa. Neljä tyttöä oli halunnut sinne, mutta vain kaksi tai kolme pääsi. Meille pidettiin oikein keskustelu aiheesta, jossa tuotiin esiin huoli siitä, että sitten joku poika olisi joutunut 'tyttöjen' kässään. Tämä tapahtui joskus 80-luvun puolivälissä.” Tuuli, 42

Laulaja Suvi Teräsniska kasvattaa paraikaa suosiotaan Vain elämää -ohjelmassa. Uusi levy ei ainakaan tilannetta pahenna: se on vankkatekoista modernia popiskelmää.

Laulaja Suvi Teräsniskan levy on syntynyt useiden muusikko-tekstittäjien tiimityönä. Albumi on kuin sateeton lokakuu: melankolinen muttei synkkä ja odottaa luottavaisin mielin talvipäivänseisausta ja sen jälkeen tulevaa kevättä.

Soundit paukkuvat kimaltelevina ja urbaaneina.

Levyn kaikki kappaleet käsittelevät ihmissuhteita, ystävyyttä tai rakkautta. Teräsniskan tekstittäjät, kuten Sana Mustonen, Nina Granrat ja Eija Hinkkala, eivät edes yritä kuljettaa artistiaan yksilöpsykologian ulkopuolelle, yhteiskuntaan ja ilmiöihin. Tässä mielessä Sinä olet kaunis on kuin suomalaisen perusiskelmän pettuleivästä veistetty.

Nykypäivään levyn tuo teknologisia tehokeinoja kaihtamaton tuotanto: soundit paukkuvat kimaltelevina ja urbaaneina.

Kuuntele alta tiiseri levyn Elämäni miehiä -kappaleesta. Koko kappaleen voi kuunnella Spotifystä.

Suvi Teräsniska: Sinä olet kaunis

(Warner)