Bridget Jones on viihdyttävä koheltaja myös viisikymppisenä leskiäitinä.

No niin. Ensin täytyy päästä sen yli, että Mark Darcy on kuollut. Uuden Mad about the Boy -kirjan alussa Bridget Jones on ponnistellut leskenä ja kahden lapsen yksinhuoltajana jo neljä vuotta.

Onneksi suru ei suinkaan ole jalostanut sankaritartamme, kuten uudet päiväkirjamerkinnätkin kertovat: 78,5 kg, meditoinnille varattuja minuutteja 20, meditoituja minuutteja 0.

Liikakilot ovat yhä murheena, ja tavoitteena on niin laihtua, meditoida ja joogata kuin seurata aikaansakin eli mennä Twitteriin, Facebookiin ja Instagramiin. Pian Bridget onkin pahassa Twitter-koukussa ja flirttailee menemään kolmikymppisen Roxterin kanssa.

Keski-ikäisen leskiäidin paluu sinkku­markkinoille kuulostaa aluksi armottoman tylsältä verrattuna kolmekymppisen Bridgetin mokailuihin ja dokailuihin.

Onneksi Helen Fielding osoittaa jälleen, että chick lit on ennen kaikkea humoristinen lajityyppi. Bridget on yhä perin juurin viihdyttävä koheltaja: nyt hän vain sählää miesten ohella lastenhoidon kanssa, pohtii ikääntyvien naisten asemaa treffituruilla sekä työstää leffakäsikirjoitusta – aina kun Roxterista haaveilultaan ehtii.

Nuorempi Bridget opetti meille, että sydänsuruissa auttavat vodka ja Chaka Khan ja että valtavissa mammapöksyissä käy paremmin flaksi. Nyt opimme myös, että kännissä ei kannata twiitata ja että farkkusortsien pitäisi olla
ainakin häpyhuulia pidemmät.

Somesta kannattaa myös uskaltautua ihmisten ilmoille, sillä siellä ”kenenkään naama ei ole valokuvasta viidentoista vuoden takaa”.

HELEN FIELDING:
Bridget Jones:
Mad About the Boy
(Suom. Annika Eräpuro, Otava)
★★★★

 

Ranskan Oscar-ehdokas Elle on hämmentävä sekoitus mustaa huumoria ja seksuaalista väkivaltaa. Ei heikkohermoisille!

Michéle (Isabelle Huppert) on päättäväinen, menestyvä nainen, joka hallitsee niin firmaansa kuin yksityiselämäänsäkin rautaisella otteella. Joutuessaan eräänä päivänä tuntemattoman tunkeutujan hyökkäyksen kohteeksi, Michéle ryhtyy kylmäpäisestä jäljittämään syyllistä. Alkaa kiero leikki, jonka aikana luurankoja paljastuu useammasta kuin yhdestä kaapista.

Kulttiohjaaja Paul Verhoevenin uutuuselokuva heilahtelee absurdilla tavalla psykologisesta trilleristä synkkään satiiriin ja jopa komediaan. Rajut raiskauskohtaukset ovat vaikeaa katsottavaa, mutta minuuttia myöhemmin katsojaa jo naurattaa jokin päähenkilön näppäristä näpäytyksistä.

Elle on kuitenkin hämmentävyydessään ajatuksia herättävä teos. Helpolla se ei yleisöään päästä, mutta ainakin pohdittavaa riittää päiväkausiksi. Mieleen jää kytemään myös Ranskan kansallisaarteen Huppertin roolisuoritus, joka on heittämällä yksi vuoden vaikuttavimmista.

Elle
★★★★
Ensi-ilta 9.12.

 

Toimiston pikkujoulubileistä kertovassa komediassa on sydän paikallaan. Harmi vain, että naurut ovat vähän liian harvassa.

Suuren firman toimitusjohtaja, jääkuningattarena tunnettu Carol (Jennifer Aniston) haluaa sulkea veljensä Clayn (T.J. Miller) johtaman sivukonttorin. Oikean kätensä Joshin (Jason Bateman) avustuksella Clay päättää järjestää ennennäkemättömän eeppiset joulujuhlat, joiden tarkoituksena on pelastaa alaisten työpaikat. Kuten arvata saattaa, kaikki ei kuitenkaan mene suunnitelmien mukaan.

Josh Gordonin ja Will Speckin ohjaaman komedian ajatus on jalo. Hyväntahtoisen elokuvan tarinasta löytyy juhlapyhään sopiva sanoma välittämisestä, epäitsekkyydestä ja yhteisöllisyydestä. Epäuskottava loppuratkaisukin selittynee jonkinlaisella joulun ihmeellä. Ongelmat löytyvät lähinnä huumorin puolelta. Toimiston värikkäässä hahmokaartissa olisi potentiaalia, mutta nyt vitsit tuntuvat jäävän puolitiehen. Kolmas tähti onkin etupäässä karseaan juhlajumpperiin sonnustautuneen Kate McKinnonin ansiota, joka nähdään hulvattoman hämärän HR-johtajan roolissa.

Firman pikkujoulut

★★★

Ensi-ilta 9.12

 

 

 

 

 

Hittikirjasarjan kakkososaan perustuvan elokuvan uusi traileri tihkuu seksiä.

E.L. Jamesin hittikirjasarjan toiseen osaan perustuva Fifty Shades Darker -elokuva saa ensi-iltansa 10. helmikuuta.

Nyt on julkaistu elokuvan toinen traileri, jossa piisaa kuumia kohtauksia, mutta ei ole juurikaan alistamista tai muuta erityisen rajua seksiä. Anastasia (Dakota Johnson) ja Christian (Jamie Dornan) innostuvat kuitenkin seksileikeistä julkisilla paikoilla – niin ja suihkuseksistä vaatteet päällä. Nähdäänpä trailerissa naamioitakin.

Trailerissa nähdään myös, miten Christianin kilpailija Jack Hyde (Eric Johnson) yrittää voittaa Anastasian puolelleen. Christianin entisistä rakastajista yhtä esittää Kim Basinger, 62.

Ensimmäinen kirjasarjasta tehty elokuva Fifty Shades of Grey sai ensi-iltansa viime vuoden helmikuussa, eli elokuvien välissä on kaksi vuotta. Kolmatta osaa ei tarvitse odottaa yhtä kauan, sillä Fifty Shades Freed kuvattiin yhtä aikaa kakkososan kanssa. Sen ensi-illan on määrä olla helmikuussa 2018.

Myös laulaja Rita Ora on mukana sekä kakkos- että kolmososassa. Hän näyttelee Christianin pikkusiskoa Mia Greytä. Ensimmäisessä elokuvassa hän vain vilahti monen pettymykseksi valkokankaalla 90 sekunnin ajan, joten toivottavasti nyt näemme enemmän Ritaa.

Uuden elokuvan edellinen traileri julkaistiin syyskuussa ja on kerännyt pelkästään YouTubessa lähes 15 miljoonaa näyttökertaa.

Kake kierrättää levyllään ja muistelee kirjassaan.

Levyllinen kierrätystä

Aamuöiseen sateeseen sisältää vain kolme uutta Kauko Röyhkän kappaletta. Loput ovat uusiksi sovitettua ja soitettua vanhaa Röyhkää, mutta eivät mitään niin radikaalisti alkuperäisestä eroavaa, että niiden julkaiseminen olisi ollut välttämätöntä. Mikko Aaltonen

Kauko Röyhkä: Aamuöiseen sateesen (Svart)

 

Hauska nuoruudenkuvaus

Röyhkä on aiemminkin kunnostautunut nuoruuden kuvaajana, ja samoilla surumielisen hauskoilla linjoilla jatkaa kertomus enonsa kasvattamasta lappilaisesta Simpasta, joka kasvattajansa kuoleman jälkeen muuttaa Helsinkiin.

Sävy on kuin miehen parhaissa kappaleissa: ulkopuolinen ja tarkkaavainen. Annaleena Jalava

Kauko Röyhkä: Lapinpoika (Like)