Kevyttä kesälukemista, pyh. Tässä toimituksen vinkit sinulle, joka haluat kokea hyrisyttävää levottomuutta ja pelkoa. Ole hyvä! Ahdistu!

Lionel Shriver: Poikani Kevin

”Tässä levotonta luettavaa Sinulle, joka mietit, perustaako perhettä vai ei. Kevinin äiti miettii tarkkaan, syntyy Kevin, ja sen jälkeen kaikki muuttuu helvetiksi. Lopussa voi sitten miettiä, voiko ihminen olla läpeensä paha syntymästään, vai oliko Kevinin äiti vain huono äiti. Mitenkäs sen oman äitiyden kanssa? Tuleeko lapsestani kouluampuja?”

Stephen King: Tukikohta

”Epätasainen kirjailija, mutta tämä 70-luvun teos on loistava ja hyytävä. Testilaboratoriosta pääsee pahahko tappajavirus irti...”

Margaret Atwood: Orjattaresi

“Fundamentalistikristityt ovat ottaneet Yhdysvalloissa vallan, ja naiset on alistettu nimettömiksi synnytyskoneiksi tai orjiksi. Painostava tunnelma kumpuaa joka riviltä, mutta kirjaa ei silti malta laskea käsistään. Sopii varsinkin raskaana oleville kesälukemiseksi.”

Kazuo Ishiguro: Ole luonani aina

”Hienon hieno. Järkyttävän surullinen. Ahdistaa, sillä vastoin kaikkea oppimaani: rakkaus ei aina voitakaan.”

Kang Chol-hwan, Pierre Rigoulot: Pjongjangin akvaariot, 10 vuotta Pohjois-Korean gulagissa

"Rupesi heti taas suututtamaan ja itkettämään, kun mietin tätä vuosi sitten lukemaani kirjaa. Jos Kim Jong-Un tulisi eteeni, sille kävisi huonosti."

Risto Isomäki: Sarasvatin hiekkaa

"Tässä trillerissä on juuri ne pelon elementit, jotka hirvittävät oikeassa elämässäkin: ekokatastrofi, jäätiköiden sulaminen, uhkaava jättitsunami. Onnellista loppua taitaa olla turha odotella. Karmivaksi tarinan tekee se, että Isomäki ihan oikeasti tietää ekologisista systeemeistä.”

J.R.R.Tolkien: Taru sormusten herrasta -trilogia

”Ei koskaan lopu, aina tulee vaan lisää örkkejä.”

Jose Saramago: Kertomus sokeudesta

”Eipä jää ihmisyydestä paljon jäljelle, kun kunnon kriisi iskee. Tässä fantastisessa, metaforisessa kirjassa ihmiset sokeutuvat yhtäkkiä ja sokeustauti näyttää tarttuvan. Sokeat pitää eristää jonnekin, ihan sama mitä niille siellä keskenään käy, kunhan me muut selviämme...”

Erik Axl Sund: Varistyttö

”Ai kauhee. En pystynyt edes lukemaan.”

William Golding: Kärpästen herra

”Kun luin teini-ikäisenä tämän, jäin pohtimaan, miksi hyvän ja pahan välisen rajan olemassaolon hoksaa vasta sen ylitettyään. Silloin seuraukset ovat peruuttamattomat”

Karin Fossum: Rakas Poona

”Herrajumala miten kamala kirja. Hirveä. Loistava. Norjalaisdekkaristi onnistuu punomaan sellaisen juonen, että olo jää lukukokemuksen jälkeen todella pahaksi."

Lue myös:

Asiantuntijatkin kauhuissaan: Tiedemies kehitti tappajaviruksen!

Varoitus Fifty Shades -faneille: juttu sisältää juonipaljastuksia.

Nyt se on julki! Nimittäin Fifty Shades Darkerin virallinen traileri. Ja kyseessähän on siis E.L. Jamesin Fifty Shades of Grey -trilogian kakkososaan perustuva elokuva.

Jatkuuko Anastasian ja Christianin rakkaustarina? No, siltä vaikuttaisi. Tosin nyt Anastasia sanelee säännöt, joten luvassa on vähemmän piiskaa ja enemmän tavallista vaniljaseksiä. Ainakin aluksi.

Traileri kyllä lupailee myös naamioleikkejä ja kuumaa suihkuseksiä vaatteet (!) päällä. Myös juonesta on tihkunut paljastuksia: saamme muun muassa tietää asioita Christianin taustasta, niin hänen perheestään kuin entisistä rakastajistaan, joista yhtä esittää Kim Basinger, 62.

Fifty Shades Darker saa ensi-iltansa ystävänpäivänä 2017, tasan kaksi vuotta sarjan ensimmäisen leffan jälkeen. Trilogian päätösosaa fanien ei välttämättä tarvitse odottaa kuitenkaan kahta vuotta, sillä kolmosraina Fifty Shades Freed kuvattiin yhtä aikaa kakkosen kanssa.

Sitomisleikkeihin mieltyneiden rakastavaisten Anastasian ja Christianin rooleissa nähdään jälleen Dakota Johnson ja Jamie Dornan.

 

Riikka Pulkkisen uutuuskirja vetoaa erityisesti heihin, joita kiinnostaa näyttelijän työ.

Aurelia on hehkutettu näyttelijälupaus. Kun hänet roolitetaan Berliiniin sijoittuvaan näytelmään, vanhemmat järkyttyvät selittämättömän paljon. Isä vannottaa tulemaan puheilleen – mutta saa ilmaisukyvyn vievän sairauskohtauksen ennen kuin ehtii kertoa asiansa.

Tästä lähes dekkarimaisesta asetelmasta alkaa Riikka Pulkkisen uusin romaani, joka kirjailijalleen tyypillisellä tavalla on matka keskelle kipeää, salattua ihmissuhdesolmua. Välillä seurataan Aureliaa, välillä ääneen päästetään minäkertojana äiti, joka on salaisuuden vartija. Sen paljastaminen ennakkoon pilaisi lukunautinnon, mutta sitä olennaisempaa onkin seurata, miten ihminen muuttuu ja kasvaa, kun saa tietää asioita, jotka muuttavat koko siihenastisen elämän.

Aurelian työtä kuvataan niin perusteellisesti, että ilman kiinnostusta se saattaa jopa puuduttaa.

Riikka Pulkkisella on aina ollut taito tasapainoilla kauniin ja lähes kliseisen ilmaisun välillä, ja siinä hän on vahvoilla nytkin. Perhesalaisuuksissa sen paremmin kuin nuoren naisen kasvutarinassakaan ei ole mitään erityisen uutta, mutta juonta kuljetetaan niin vetävästi, että lukijan on käännettävä sivuja tiheään tahtiin. Erityisen kiinnostava lukukokemus tämä on lukijalle, jota näyttelijäntyö ja rooliin uppoaminen kiinnostaa – Aurelian työtä kuvataan niin perusteellisesti, että ilman kiinnostusta se saattaa jopa puuduttaa.

Yksi romaanin päähenkilöistä on Berliini, kaupunki joka kahtia jakautuneen historiansa vuoksi sopii täydellisesti salaisuuden pitopaikaksi. Lukukokemuksen bonuksena tulee siis myös matkakuume ja ehkä hieman seikkailunhalukin.

Riikka Pulkkinen: Paras mahdollinen maailma

(Otava)

Jane Austenin tarinaan perustuva Love & Friendship on terävällä huumorilla varustettu pukudraama, jossa romantiikka saa väistyä, kun aletaan kunnolla juonitella.

Lady Susan Vernon ei ole brittikirjailija Jane Austenin tyypillinen, hyveellinen sankaritar. Skandaalien ympäröimä leski on häikäilemätön juonittelija, röyhkeä opportunisti, joka silmää räpäyttämättä manipuloi muita oman etunsa nimissä. Whit Stillmanin ohjaamassa elokuvaversiossa lady Susanin rooliin astuu Kate Beckinsale, joka tulkitsee moraalittomuudessaan kiehtovaa hahmoa viiltävällä vetovoimalla.

Tarinan alkuasetelma on Austenin teoksista tuttu – aviomies pitäisi löytää, niin lady Susanille kuin tämän vastahakoiselle tyttärelle Fredericallekin (Morfydd Clark). Ehdokasta löytyy jos jonkinlaista, eikä lady Susan seurapiirien paheksunnasta huolimatta kaihda keinoja kietoessaan miehiä pikkurillinsä ympärille.

Kate Beckinsale tulkitsee moraalittomuudessaan kiehtovaa hahmoa viiltävällä vetovoimalla.

Kirjavan hahmokaartin kanssakäymisistä syntyy herkullista draamaa ja riemastuttavaa komediaa, joista olisi mielellään nauttinut pidempäänkin.

Katso traileri:

Love & Friendship

****

Ensi-ilta 23.9

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Selma Vilhusen Tyttö nimeltä Varpu on liikuttava elokuva nuoren tytön raskaasta elämästä. Leffaa kannattelevat ennen kaikkea näyttelijöiden vaikuttavat roolisuoritukset.

Varpun (Linnea Skog) suhde äitiinsä Siruun (Paula Vesala) on nurinkurinen. Äidin käyttäytyessä kuin vastuuton lapsi jää aikuisen rooli 12-vuotiaalle tyttärelle, eikä kavereistakaan oikein ole tueksi.

Eräänä päivänä Varpu saa tarpeekseen ja lähtee varastetulla autolla etsimään isäänsä, josta tietää vain nimen ja asuinpaikkakunnan.

Valokeilan varastaa kuitenkin Varpun isää näyttelevä Lauri Maijala.

Vilhusen hillityssä draamaelokuvassa loistavat ennen kaikkea näyttelijät. Nuoren Skogin ja Vesalan kemiat pelaavat hyvin yhteen ja molemmat vakuuttavat rooleissaan. Valokeilan varastaa kuitenkin Varpun isää näyttelevä Lauri Maijala. Syy sille, miksi isä on puuttunut kuvioista, rakentuu hiljalleen kohti sydäntä särkevää kärjistymää.

Miinuksena todettakoon, että elokuvan tarinat tuntuvat jäävän hieman puolitiehen. Etenkin yhden hahmon kohtalo jää suureksi kysymysmerkiksi. Myös hätiköidyltä tuntuva loppu olisi kaivannut enemmän lihaa luiden ympärille.

Katso traileri:

Tyttö nimeltä Varpu

***

Ensi-ilta 23.9.