Leonard Cohen Espanjan Gijonissa järjestetyllä tribuuttikeikalla vuonna 2011. Kuva: Reuters
Leonard Cohen Espanjan Gijonissa järjestetyllä tribuuttikeikalla vuonna 2011. Kuva: Reuters

Keräsimme laulaja-lauluntekijän pitkän uran upeimmat kappaleet yhteen.

Legendaarinen kanadalainen laulaja-lauluntekijä, runoilija ja kirjailija Leonard Cohen on kuollut 82-vuotiaana.

Kokosimme muusikkolegendan muistoksi hänen hienoimmat kappaleensa. Spotify-soittolistan löydät jutun lopusta.

Hallelujah (1984)

Satojen muusikoiden versioima, koskettava kappale on luultavasti Cohenin tunnetuin.

Dance Me to the End of Love (1984)

Cohenilla oli tapana aloittaa keikkansa suositulla rakkauslaulullaan.

Suzanne (1967)

Cohen julkaisi Suzannen alun perin runona vuonna 1966. Haikean rakkauslaulun muusa on Suzanne Verdal, joka deittaili toista miestä. ”You touched her perfect body with your mind”, Cohen laulaa. Kappale muistuttaa toivottomasta ihastuksesta, jonka vuoksi takertuu yhteisiin hetkiin ja niiden yksityiskohtiin.

So Long, Marianne (1967)

Norjalainen Marianne Ihlen oli Cohenin muusa vuosien ajan. Kaksikko tapasi Hydran saarella Kreikassa 1960-luvulla, ja Ihlen inspiroi Cohenia kirjoittamaan monet rakkauslaulunsa, joista kuuluisin on So Long, Marianne. Ihlen kuoli viime kesänä 81-vuotiaana.

Lue myös: Leonard Cohen hyvästeli muusansa kesällä koskettavilla sanoilla: ”Seuraan sinua pian”

Hey, That's No Way to Say Goodbye (1967)

Surullinen ja kaunis kappale on koskettava erobiisi.

Sisters of Mercy (1967)

Lohdullinen kappale rauhoittaa, kun hermot ovat kireällä.

Anthem (1992)

The Future -albumin kappaleessa on ehkä maailman kaunein kohta: ”There is s crack, a crack in everything / That's how the light gets in”

First We Take Manhattan (1987)

Discohenkinen biisi on Cohenin menevimmästä päästä – ja kertoo terrorismista.

Bird on the Wire (1969)

Cohen sai idean biisiin Hydran saarella, kun hän näki linnun istuvan puhelinlangan päällä. Laulaja kärsi tuolloin masennuksesta ja oleskeli saarella silloisen heilansa Marianne Ihlenin kanssa.

Famous Blue Raincoat (1971)

Levyn nimi on Songs of Love and Hate, ja pettämistä käsittelevä kappale todella risteilee vihan ja rakkauden tunteiden välillä. ”And you treated my woman to a flake of your life / And when she came back she was nobody's wife”, Cohen laulaa melankolisesti, mutta pehmeästi.

Avalanche (1971)

Kappale on täydellinen valinta, kun haluaa synkistellä.

I'm Your Man (1988)

Kukapa ei haluaisi rakastajansa laulavan näin itselleen?

The Stranger Song (1967)

Biisin sanat soljuvat lempeästi ja hämmästyttävän sujuvasti.

Going Home (2012)

Monen pitkän linjan artistin tuotanto väljähtyy loppua kohden. Hieno Old Ideas -levy todisti, että pelko oli täysin turha Cohenin kohdalla.

The Partisan (1969)

Kaunis kappale on cover La Complainte du Partisan -kappaleesta (1943), joka kertoo Ranskan vastarintaliikkeestä toisen maailmansodan aikana. Myös Cohenin versiolla kuullaan ranskankielistä laulua.

Sing Another Song, Boys (1971)

Tällä kappaleella käsitys rakkaudesta on sysimusta, ja sanat uhkuvat katkeruutta.

Tower of Song (1988)

Cohen on aina käsitellyt musiikissaan valtaisia ja dramaattisia teemoja, kuten rakkautta ja kuolemaa, mutta niissä on myös ilahduttavaa itseironiaa. ”My friends are gone and my hair is grey / I ache in the places where I used to play”, kuuluvat kappaleen kuuluisat sanat.

Master Song (1967)

Kryptinen kappale kertoo Famous Blue Raincoatin tapaan kolmiodraamasta.

Love Calls You by Your Name (1971)

Biisi ei ole Cohenin tunnetuimpia, mutta se ei vähennä kappaleen maagisuutta.

You Want It Darker (2016)

Cohenin viimeiseksi jääneen albumin nimikkobiisi on nimensä mukaisesti synkkä, mutta ah, niin hieno. Lokakuussa julkaistun albumin on tuottanut lauluntekijän poika Adam Cohen.

Kuuntele soittolista:

Mikä Leonard Cohenin kappale on sinun suosikkisi? Äänestä tai kerro kommentissa!

Kysely

Mikä on sinun suosikkisi?

Dance Me to the End of Love.
Dance Me to the End of Love.
43.5%
Hallelujah.
Hallelujah.
26.2%
I'm Your Man.
I'm Your Man.
7.0%
Famous Blue Raincoat.
Famous Blue Raincoat.
4.4%
You Want It Darker.
You Want It Darker.
3.8%
First We Take Manhattan.
First We Take Manhattan.
3.8%
Suzanne.
Suzanne.
3.2%
The Partisan.
The Partisan.
2.5%
Avalanche.
Avalanche.
1.2%
So Long, Marianne.
So Long, Marianne.
1.2%
Sisters of Mercy.
Sisters of Mercy.
0.6%
Hey, That's No Way to Say Goodbye.
Hey, That's No Way to Say Goodbye.
0.6%
Bird on the Wire.
Bird on the Wire.
0.6%
Sing Another Song, Boys.
Sing Another Song, Boys.
0.6%
Anthem.
Anthem.
0%
The Stranger Song.
The Stranger Song.
0%
Going Home.
Going Home.
0%
Tower of Song.
Tower of Song.
0%
Master Song.
Master Song.
0%
Love Calls You By Your Name.
Love Calls You By Your Name.
0%
Ääniä yhteensä: 156

Tiina Lymin ohjaaman Napapiirin sankarit 3 -elokuvan tyyli muistuttaa turhan paljon Luokkakokous-komedioita.

Dome Karukosken vuonna 2010 ohjaama Napapiirin sankarit oli hitti. Siinä lappilaisessa kirkonkylässä asuva tunari Janne (Jussi Vatanen) metsästi ystäviensä avulla vaimolleen Inarille (Pamela Tola) digiboksia. Karukosken ohjaamassa kakkososassa Janne onnistui puolestaan hukkaamaan pariskunnan tyttären. Sarjan kolmannen osan on ohjannut Tiina Lymi. Tällä kertaa elämän tarkoituksen kadottanut Janne etsii itseään tuntureilta. Luvassa on siis jälleen yksi kotimainen kuvaus mieheyden kriisistä.

”Vitsit ovat jopa loukkaavia.”

Jo sarjan toinen osa oli väkinäinen, mutta kolmas tuntuu täysin väkisin väännetyltä. Aiemmat osat olivat kuitenkin sympaattisia, joten kolmosestakin haluaisi tykätä. Lymi on ottanut liikaa pesäeroa aiempiin osiin. Niissäkin oli sovinistista huumoria ja alapäävitsejä, mutta nyt vitsit ovat jopa loukkaavia. Tyyli muistuttaa lähinnä Luokkakokous-komedioita.

Huumoria revitään myös self help -kulttuurista. Siinä riittäisikin ivaamista, mutta ote on turhan lempeä. Jussi yrittää löytää itsensä Paulo Coelhon sivuilta ja viheltelee erämaisemissa El Condor Pasaa. Ei siis mitään varsinaisia oivalluksia.

Napapiirin sankarit 3

**

Ensi-ilta 23.8.

Poimimme Sanojen lahja – valitut sitaatit -kirjasta Tove Janssonin tekstinpätkiä, joissa riittää ajateltavaa vaikka loppuelämäksi.

Tove Janssonin hauskimmat ja mieleenpainuvimmat oivallukset yhdessä kirjassa – kyllä kiitos! Yli 500 sivuinen teos Sanojen lahja – valitut sitaatit (WSOY) on niitä täynnä.

Uutuuskirjaan on koottu yksittäisiä lauseita ja pidempiä pätkiä Janssonin kirjoista aina Muumi-sarjakuvista novellikokoelmiin. Aiheet vaihtelevat kepeistä ja rakkaudentäyteisistä ajatelmista kuolemaan ja yksinäisyyteen.

Erityisesti muumit ovat yli 70-vuoden ajan opettaneet meille tärkeitä asioita elämänilosta, ihmissuhteista ja muista tärkeistä asioista. Yksinkertaisten asioiden sanominen ääneen on usein juuri sitä, mitä elämässä tarvitsee kaikkein eniten. Muumien viisaudet on vuosikymmeninkien jälkeen yhtä päteviä kuin 1940-luvulla sotien aikaan.

Kokosimme 10 Janssonin muumikirjoista saatua ajatusta, joista voi saada paljon irti paikasta, iästä ja vuodesta riippumatta:

Viisaita sanoja

”Hän oli ehtinyt oppia, miten tärkeää oli lykätä hartaasti odotettuja asioita tuonnemmaksi, ja hän tiesi että retkeä tuntemattomaan oli valmisteltava harkiten.” Muumipappa ja meri

”Hän katseli tuumivasti tummaa vuolasta vettä ja sai päähänsä, että elämä oli ihan kuin virta. Toiset purjehtivat hitaasti ja toiset nopeasti ja jotkut keikahtivat kumoon. Tämän minä kerronkin Muumipapalle, Hemuli mietti totisena. Eiköhän se vain ole aivan uusi ajatus.” Muumilaakson marraskuu

”Kaikki hauska on hyvää vatsalle.”

”Myy kohautti harteitaan ja ryömi takaisin sammaliin. Hän oli usein nähnyt, miten ne joiden piti tavata seisoivat odottamassa toisiaan väärässä paikassa, tyhmästi ja epätoivoisesti. Sitä ei voi auttaa, ehkä se kuuluu asiaan.” Muumipappa ja meri

”– Paetkaa! huusi Muumimamma. – Poliisi on täällä! Hän ei tiennyt mitä Muumipeikko oli tehnyt, mutta siitä hän oli aivan varma, että hän hyväksyi tuon teon.” Vaarallinen juhannus

”Kaikki hauska on hyvää vatsalle.” Muumipapan urotyöt

”Sellainen henkilö, joka syö pannukakkua ja hilloa, ei voi olla kauhean vaarallinen. Hänen kanssaan voi puhua.” Taikurin hattu

Hyvää fiilistä

”Kyllä on jännittävää elää, ajatteli Muumipeikko. Kaikki voi hetkessä kääntyä ihan ylösalaisin – ilman mitään syytä.” Muumipappa ja meri

”Niiskuneiti pani käpälänsä Muumipeikon käpälään. – Oli miten oli, hän sanoi. – Niin kauan kun sinä et pelkää, minäkin lupaan olla pelkäämättä.” Muumipeikko ja pyrstötähti

”Tämä ilta on laulun ilta.”

”Tämä ilta on laulun ilta, ajatteli Nuuskamuikkunen. Uuden laulun, jossa on yksi osa odotusta, kaksi osaa kevätkaihoa ja loput vain hillitöntä hurmaa siitä, että saa vaeltaa, olla yksin ja viihtyä oman itsensä seurassa.” Näkymätön lapsi: Kevätlaulu

”Yhden ainoan kerran hän oli nähnyt Muumimamman kuonon pilkahtavan oviaukossa – pyöreän ystävällisen kuonon. Koko Muumimamma oli pyöreä juuri sillä lailla kuin äitien kuuluu olla.” Muumilaakson marraskuu

Naisille jää näissä kaverielokuvissa vain heteroalibin rooli.

Henkivartija Michael Bryce (Ryan Reynolds) tyrii työkeikallaan pahanpäiväisesti. Onneksi Michaelin ex-naisystävä Amelia Ryder (Elodie Yung) tarjoaa hänelle tilaisuuden todistaa ammattitaitonsa. Michael saa tehtäväkseen toimittaa inhoamansa palkkamurhaaja Darius Kincaidin (Samuel L. Jackson) Haagiin. Kincaid on kutsuttu todistamaan Kansainvälisessä tuomioistuimessa Valko-Venäjää diktaattorin elkein johtavaa presidentti Dukhovichiä (Gary Oldman) vastaan.

Patrick Hughesin ohjaama uutuus The Hitman’s Bodyguard noudattelee kaveruskomedioiden tuttua kaavaa. Lajityypin kivijalka on Tappava ase, jossa sähäkästi sanailevaa kyttäkaksikkoa näyttelivät Mel Gibson ja Danny Glover. Näissä elokuvissa kaverukset ovat yleensä niin kiinni toisissaan, että naisille jää vain heteroalibin rooli. He ovat mukana tarinassa vain todistaakseen, etteivät päähenkilöt ole homoja, vaikka viihtyvätkin mieluiten keskenään. Miesten suhde etenee samalla tavalla kuin Hollywood-romansseista: toisiaan inhoava parivaljakko mieltyy toisiinsa, kunhan on ensin saanut ärhennellä keskenään. Näinhän miesten ja naistenkin suhde saa alkunsa, mikäli Hollywoodia on uskominen.

Hughes ei tuo tähän kuvioon mitään uutta. Aina kun katsoja on pitämäisillään leffasta, Jackson murjaisee sovinistisen tai homofobisen vitsin. Niin, eihän sitä tosiaan olla homoja, vaikka ollaan kahden.

Katso traileri:

The Hitman's bodyguard

**

Ensi-ilta 18.8.

Legendaarisen Catherine Deneuven karisma kannattelee ensi-iltaelokuvaa, jossa nainen kohtaa isänsä rakastajattaren.

Keski-ikäinen kätilö Claire (Catherine Frot) pakenee elämää arkisiin rutiineihinsa. Clairen elämä mullistuu, kun hänen isänsä rakastajatar Bèatrice (Catherine Deneuve) ottaa häneen yhteyttä kolmen vuosikymmenen hiljaisuuden jälkeen. Naisilla on iso kana kynittävänä. Samaan aikaan Clairen puutarhapalstan naapurin ilmestyy kiinnostava mies Paul (Olivier Gourmet).

Ranskalaisohjaaja Martin Provost muistetaan meillä parhaiten taiteilijaelämäkerroista Violette ja Séraphine, jotka kertoivat kirjailija Violette Leducista ja taidemaalari Séraphine de Senlisistä. Tällä kertaa ohjaaja on vaihteeksi tarttunut sepitteelliseen tarinaan.

Provostin uutuusdraama Rakkaudella, Bèatrice lepää ranskalaisen elokuvan grand old ladyn Catherine Deneuven harteilla. Deneuve on legenda, jonka näyttelijäntyötä seuraisi mielellään, vaikka hän tulkitsi pelkkää puhelinluetteloa. Erityisen vakuuttavasti hän esittää hurjapäistä naista, joka on tottunut pärjäämään omilla ehdoillaan miehisessä maailmassa. Konkari on saanut arvoisensa vastuksen Catherine Frotista, joka tulkitsee uskottavasti pikkuhiljaa kukkaan puhkeavaa seinäruusua.

katso traileri:

Rakkaudella, Béatrice

***

Ensi-ilta 18.8.