Millaisen kuvan sinä annat maailmasta omilla sanoillasi ja teoillasi? Kuva: Shutterstock
Millaisen kuvan sinä annat maailmasta omilla sanoillasi ja teoillasi? Kuva: Shutterstock

11. lokakuuta vietetään kansainvälistä tyttöjen päivää. Näin voit tehdä ainakin yhden tytön päivän paremmaksi – tänään, huomenna ja joka päivä.

YK:n kansainvälistä tyttöjen päivää vietetään nyt kuudetta kertaa. Keräsimme asioita, joita jokainen voi tehdä tyttöjen puolesta tänään – ja vuoden jokaisena päivänä, on sitten sisko, äiti, isä, setä, serkku, ystävä, kummitäti tai ohikulkija. Monet näistä ohjenuorista pätevät toki myös poikiin ja kaikkiin ihmisiin.

1. Toteuta toive

Kysy, mitä tuntemasi tyttö haluaisi tehdä yhdessä, ja toteuta toive.

2. Huomaa

Katso tyttöä silmiin ja hymyile.

3. Hyväksy teiniys

Moni hämmästelee nuorten tyttöjen lyhyitä sortseja, selfieitä tai meikkiä. Mitäpä jos he saisivat näyttää ihan siltä kuin haluavat?

4. Kehu ja kannusta

Mieti, mikä kommentti on ilahduttanut itseäsi? Laita hyvä kiertämään. Sano jotain kivaa tuntemallesi tytölle tai lähetä hänelle viesti.

5. Auta arjessa

Kaipaisiko tuntemasi tyttö vaikka apua läksyissä tai työhakemusten teossa? Myös esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin kautta tai eri paikkakuntien Tyttöjen taloilla voi tehdä vapaaehtoistyötä.

6. Mieti, mitä mietit

Mieti, miten katsot teinityttöjä ja mitä ajattelet heistä. Jos huomaat, että esimerkiksi vähättelet, ärsyynnyt tai ihmettelet usein, mieti hetki, mistä se johtuu. Ehkei tytöistä itsestään?

7. Älä arvostele

Itseäsikään, sillä esimerkillä on väliä. Omien jenkkakahvojen haukkuminen jättää jäljen kuulijaankin.

Lue myös: Tiede vahvistaa: lapsen painon kommentoiminen on haitallista

8. Puhu ruuastakin kauniisti

Ruoka ei ole vihollinen, terveelliseenkin ruokavalioon kuuluu herkkuja ja terveellisintä on suhtautua syömiseen joustavasti. Mieti, millaista esimerkkiä näytät.

Lue lisää: Jokaisella on oikeus syödä ilman laihdutuspuhetta – 7 hyvää sääntöä ruokapöytään

9. Kuuntele, keskustele

Keskity vaikka puoleksi tunniksi keskustelemaan tuntemasi tytön kanssa ja kuuntelemaan hänen ajatuksiaan. Jos sinulla on tytär, ota illalla hänet kainaloon tai istukaa pöydän ääreen ja jutelkaa päivän tapahtumista kaikessa rauhassa.

10. Pidä lupauksesi

Täytä lupaus, jonka olet antanut. Jos olet unohtanut tai et ole ehtinyt, pyydä anteeksi, ja täytä lupaus sen jälkeen.

11. Puutu huuteluun

Kuuletko kaupungilla, kun tytölle huudellaan? Näetkö netissä tai sosiaalisessa mediassa törkeitä kommentteja? Puutu peliin! Tee selväksi, ettei käytös ole hyväksyttyä, tai kutsu paikalle apua.

Lue myös: Missä kulkee ahdistelun raja? Naiset vastaavat

12. Lahjoita rahaa

Moni maailman tytöistä jää vaille kunnollista lapsuutta eikä pääse kouluun. Kehitysmaissa joka kolmas tyttö joutuu naimisiin ja joka viides tyttö tulee raskaaksi alaikäisenä.

Jos haluat auttaa hyväntekeväisyysjärjestön kautta, ryhdy kuukausilahjoittajaksi tai anna kertasumma. Kehitysmaiden tytöille, lapsille ja naisille voi lahjoittaa rahaa esimerkiksi Planin, UN Womenin, Naisten Pankin tai UNICEFin kautta. Suomessa tyttöjä voi tukea avustamalla esimerkiksi Niceheartsia.

Lue lisää: Kolme tarinaa lapsiäitiydestä: ”En tiennyt, kuinka vaarallista on odottaa vauvaa niin nuorena”

13. Kasvata hyvä poika

Pitkä projekti, mutta kannattaa.

Tuntematon vihollinen -elokuvan keskiössä on raastava rakkaustarina, joka kertoo Nedin ja tämän miesystävän epätoivoisesta taistelusta.

IS TV-LEHTI: HBO:n tuottama, ajatuksella toteutettu tv-elokuva Tuntematon vihollinen (The Normal Heart) valottaa taitavasti 1980-luvun alun hiv-epidemian puhkeamista ja sen karuja seurauksia.

Tv-sarjoja Glee ja American Horror Story työstäneen Ryan Murphyn ohjaama tarkkanäköinen elokuva perustuu Larry Kramerin omaelämäkerralliseen näytelmään. San Franciscon homoyhteisöä aluksi ravisuttaneen epidemian laineet löivät nopeasti myös New Yorkiin, minne elokuvan tapahtumat keskittyvät.

HI-viruksen saaminen tarkoitti 1980-luvulla kuolemantuomiota, sillä immuniteettijärjestelmän lamauttamaan tautiin ei aluksi ollut minkäänlaista lääkettä. Mark Ruffalo näyttelee Ned Weeksiä, homopiireissä pyörivää mutta niiden ronskia seksielämää välttelevää nelikymppistä miestä. Hän huomaa yllätyksekseen, että yhteisön jäsenet sairastuvat samaan tautiin, joka etenee tappavalla vauhdilla.

Ned perustaa ystäviensä kanssa monestakin eri asiasta erimielisen aktivistiryhmän, joka alkaa jakaa tietoa sairaudesta ja yrittää samalla vakuuttaa poliitikot sairauden vakavuudesta ja sen seurauksista.

Julia Roberts tekee arkisen roolin polion rampauttamana lääkärinä, joka keskittää kaiken tarmonsa aids-epidemian pysäyttämiseksi.

Keskiössä on herkästi kuvattu, raastava rakkaustarina, joka kertoo Nedin ja tämän miesystävän epätoivoisesta taistelusta aikaa vastaan.

Tuntematon vihollinen TV1:llä ti 22.8. klo 21.30
 

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

LEIJONA

Ota vastaan haaste, joka kysyy kestävyyttä ja luovuutta. Päästä kekseliäisyytesi valloilleen. Hahmotat asiat nyt nopeasti, mikä auttaa uuden oppimista.

 

NEITSYT

Ole reilu ja diplomaattinen. Ihmissuhteet rullaavat ilman takkuja, jos otat ongelmat nopeasti käsittelyyn. Vaistosi auttaa sinua päätösten tekemisessä.

 

VAAKA

Tunnemyrsky sekoittaa päätäsi. Älä jaa henkilökohtaisuuksia liian suuren yleisön kanssa. Valitse tarkkaan, kenelle uskoudut.

 

SKORPIONI

Tiedät vaistomaisesti, mitä tehdä. Luota aavistuksiisi ja tunteisiisi, jotka vievät sinut oikealle polulle. Älä revittele liikaa, vaan vaali kohtuutta.

 

JOUSIMIES

Tunteet sumentavat logiikkasi tänään. Älä anna heikon hetken saada sinua unohtamaan totuutta. Liikunta on pomminvarma tapa poistaa stressiä.

 

KAURIS

Käy rahatilanteesi läpi suurennuslasin kanssa. Mieti tarkkaan, onko sinulla varaa suureen investointiin tällä hetkellä. Älä kuormita itseäsi liikaa.

 

VESIMIES

On aika käydä kiinni ongelmaan, joka on kiusannut sinua pitkään. Kyseessä voi olla rahaan tai terveyteesi liittyvä epäselvyys. Älä lykkää sen selvittämistä enää.

 

KALAT

Pidä mielesi ja silmäsi avoimina työmarkkinoilla. Uuden kokeileminen on hyvä ajatus. Älä jää kiinni vanhoihin ajatusmalleihin, joista ei ole sinulle enää hyötyä.

 

OINAS

Kanna vastuusi teoistasi. Sinun on aika ottaa ohjat ja laittaa liikkeelle muutoksia. Pidä huolta itsestäsi ja ole tarkkana pienten haavereiden varalta.

 

HÄRKÄ

Huolella laadittu suunnitelma vie sinut pitkälle. Saat apua yllättävältä taholta. Ota tarjottu tuki ja neuvonta avosylin vastaan.

 

KAKSONEN

Joudut kiperän kysymyksen eteen. Ihmissuhteet vaativat nyt panostamista ja aikaa. Kuuntele, mitä sinusta puhutaan ympärilläsi.

 

RAPU

Tee asiat hyväksi havaitulla kaavalla. Älä lähde mukaan impulsiivisen ihmisen oikkuihin. Herkkyytesi on paras valttisi tänään tilanteessa kuin tilanteessa.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

Alli on iloinen, kiltti ja ihmisrakas koira, kunhan ensin saa tutustua uuteen ihmiseen omaan tahtiinsa, kuvailee Elina Linden koiraansa. Kuva: Elinan kotialbumi

Koiranomistajan avunpyyntö levisi tehokkaasti sosiaalisessa mediassa.

”Löytyykö keltään Adursal 150 mg? Tehtaalta luvattu toimittaa parin viikon päästä kyseistä lääkettä, mut mä en taida pärjätä niin kauan ilman.”

Lääkeahdinkoon joutuneen spanielin omistaja Elina Linden jakoi hätähuudon lemmikkinsä puolesta Facebookissa perjantaina. Maksakirroosia sairastavan  Alli-koiran lääke oli loppunut apteekista, koska tehdas ei ollut pystynyt toimittamaan sitä. 

– Mä olen nyt jo jatkoajalla, joten päivittäinen lääke on elintärkeää mulle, Elina kirjoitti cockerspanielinsa kuvan yhteyteen.

Viesti levisi nopeasti sosiaalisessa mediassa. Elinan Facebook-päivitys sai yli 800 jakoa ja kymmeniä kommentteja, joissa tarjottiin etsintä- ja lääkepua.

Ensi kuussa seitsemän vuotta täyttävä Alli löysikin lopulta tarvitsemansa lääkkeen.

– Somen voima ylitti kaikki odotukset, ja viestejä tuli paljon ympäri Suomea – ja jopa Espanjasta asti. Ihmisten halu auttaa ja myötäeläminen oli erittäin suurta, Elina iloitsee.

Elina kertoo, että Allilla todettiin yli kaksi vuotta sitten hepatiitin aiheuttama maksakirroosi. Se on tyypillinen sairaus cockerspanieleilla.

– Vuoden 2015 alussa Allin elinaikaennuste oli eläinlääkärin mukaan puolesta vuodesta kahteen vuoteen.

”Vuonna 2015 Allin elinaikaennuste oli puolesta vuodesta kahteen vuoteen.”

Lääkevalmistajat ilmoittivat heinäkuun alussa Allinkin käyttämän Adursal-lääkkeen saatavuuskatkoksesta. Tiedotteen mukaan toimituskatkos kestänee syyskuuhun asti.

Sarah on käyttänyt ulkonäkönsä muokkaukseen yli 15 000 euroa. Kuva: MTV

Täydellinen Instagram-kroppa -dokumentissa brittinaiset kertovat, mitä he ovat valmiita tekemään näyttääkseen omasta mielestään täydellisiltä.

IS TV-LEHTI: Instagram ja muu sosiaalinen elämä luo nykyään ulkonäköpaineita, ja moni kärsii valtavista itsetunto-ongelmista somen ”täydellisessä” maailmassa. Tästä kertoo brittidokumentti Täydellinen Instagram-kroppa (My Perfect Instagram Body, 2016).

Dokumentissa haastateltava personal trainer Lauren, 27, treenaa kuudesti viikossa, mutta se ei riitä alkuunsa siihen, mitä kaikkea hän on valmis tekemään ulkonäkönsä eteen.

– Sosiaalinen media luo paljon paineita siitä, minkänäköinen pitää olla. Somessa on tyttöjä, joilla on täydelliset kulmakarvat, hampaat, huulet ja hyvä vartalo. Jos en näytä siltä, alan miettiä, miksen näytä siltä?

– Automaattisesti sitä vertailee itseään muihin ja joskus siitä tulee todella surkea olo, Lauren kertoo ohjelmassa.

”On hyvin addiktoivaa näyttää juuri tietynkaltaiselta.”

Brittidokumentissa naiset kertovat, mitä kaikkea he ovat itselleen tehneet näyttääkseen omasta mielestään täydellisiltä. Esimerkiksi Lauren on ottanut botoxia, täyttänyt huulensa, tatuoinut kulmakarvansa ja viimeisimpänä laittanut silikonit.

– Ja nyt mietin, mitä voisin seuraavaksi tehdä. Ihan sama, mitä teen, niin haluan aina entistä näyttää paremmalta, neljä viikkoa sitten silikonit saanut Lauren sanoo.

Lauren räpsii itsestään jatkuvasti selfieitä hyvin vähissä vaatteissa. Hän seuraa Instagramissa naisia, jotka esittelevät estoitta monesti kuvankäsittelyin muokattua vartaloaan.

– On hyvin addiktoivaa näyttää juuri tietynkaltaiselta. Katselen muiden kuvia ja mietin, että haluan ottaa tuon ja tuon kuvan. Olen vajonnut tietynlaiseen ansaan, Lauren pohtii.

Hänen äitinsä ei ymmärrä nykyisen sukupolven uusinta trendiä lainkaan.

Tavoitteena Barbien ulkonäkö

25-vuotias Sarah puolestaan kertoo, että hän haluaa näyttää Barbie-nukelta täydellisine valkoisine hampaineen ja täydellisine takapuolineen.

Sarah on laitattanut silikonit ja tämän lisäksi implantit poskipäihinsä ja huuliinsa, botoxia otsaan ja leukaan ja valkaissut hampaansa. Hän on käyttänyt yli 15 000 euroa ulkonäköönsä ja on pahasti velkaantunut. Hän riskeeraa myös parisuhteensa, sillä hänen poikaystävänsä on täysin kyllästynyt Sarahin päähänpinttymään ja ulkonäkökeskeisyyteen.

– Ennen hän oli tosi kaunis. Onhan hän vieläkin ihan hyvännäköinen, poikaystävä sanoo.

Sub.doc: Täydellinen Instagram-kroppa Subilla ma 21.8. klo 23.20