Vuonna 2008 Me Naiset haastatteli kahta perhettä, jotka olivat hankkineet kotiapulaisen filippiineiltä.

On heinäkuu. Paula Makkonen, 39, puhdistaa mansikoita omakotitalon keittiössä. Avara, taidemaalauksilla sisustettu koti sijaitsee Espoossa. Naapuruston talot ovat muodikkaasti uusvanhoja, autot kiiltäviä ja pihat puunattuja.

Paulan tyttäret Sara, 5, ja Veera, 2, lusikoivat muroja ruokapöydän ääressä, mutta mansikoita he saavat vasta iltapäivällä, kun perheeseen tulee odotettu vieras: Rhea Pinpinio Filippiineiltä. Hän alkaa työskennellä elokuun alussa Makkosten kotiapulaisena.

Tänään perhe tapaa Rhean ensimmäistä kertaa.

– Vähän kyllä jännittää, mutta olen kuullut filippiiniläisistä pelkkää hyvää. Heillä on ihmisiä kunnioittava elämänasenne ja hyvä työmoraali, Paula sanoo.

Paula hoitaa äitiyslomalla kahdeksankuista Aaroa, mutta palaa elokuun lopussa töihin. Hän vastaa teknologiayrityksen kansainvälisestä myynnistä ja markkinoinnista. Työhön kuuluu matkoja ja pitkiä päiviä. Puoliso Simo on IT-yrityksen toimitusjohtaja, joten hänenkin työpäivänsä venyvät usein iltaan.

– Olemme ajatelleet jo pitkään, että olisi kiva, kun kotona olisi luotettava ihminen. Vanhempamme asuvat kaukana, joten turvaverkkomme on pieni, kun joku meistä vaikka sairastuu.

Keväällä Paulan naapuri kertoi tutustaan Tytti Peltosesta, joka oli palkannut filippiiniläisen kotiapulaisen ja ihastunut ikihyviksi. Tytin apulaisella oli kuulemma kotipuolessa pikkuserkku Rhea, joka haaveili työstä Suomessa. Paula innostui ja kävi tapaamassa Tyttiä ja tämän apulaista Jerica Baniagaa.

– Jos meille tulee yhtään samanlainen ihminen, niin kyllä ovat asiat hyvin!

Paula aloitti sähköpostikirjeenvaihdon Rhean kanssa ja pian päästiin sopimukseen, että tämä palkattaisiin Makkosille.

Paperirumba hoitui parissa kuukaudessa "yllättävän mutkattomasti". Paula kummastelee vain sitä, että paikka oli pantava työvoimatoimistossa auki kymmeneksi päiväksi, jotta suomalaiset voisivat hakea sitä.

– Se oli turha hidaste. Meillä oli jo ihminen valmiina. Ja kuka suomalainen olisi vastannut toiveitamme? Halusimme englanninkielisen hoitajan, joka asuisi meillä ja työskentelisi minimipalkalla.

Minimipalkka tarkoittaa, että Makkoset maksavat kuukaudessa palkkaa ja työnantajamaksuja noin 1 200 euroa. Kotiapulainen saa siitä käteensä viitisensataa, kun verot ja täysylläpidon verotusarvo on vähennetty palkasta.

– Työnantajana toimiminen on nykyisellään aika kallista. Ymmärrän, että harvalla perheellä on varaa tähän. Onneksi saamme yksityisen kodinhoidon tukea, kun kotona on alle 3-vuotiaita lapsia, Paula sanoo.

Suomalaisia hakijoita ei ilmaantunut, ja Rhea sai työ- ja oleskeluluvan.

Paula toivoo, että työajoista voidaan sopia joustavasti, jos hänelle ja Simolle tulee ilta- tai viikonloppumenoja. Tavallisesti Rhea tekee arkisin kahdeksan tunnin työpäiviä. Joustonvaraa tuo se, että Rhea asuu Makkosten alakerrassa omassa huoneessaan.

Tarkoitus on, että lapset viettävät päivät Rhean kanssa kotona. Lastenhoidon lisäksi apulainen huolehtii siivouksesta, pyykeistä ja lasten päiväruuasta.

– Olen viivyttänyt tyttöjen päiväkotipaikan irtisanomista tähän päivään. Ensin pitää oikeasti nähdä ihminen.

Apulainen ylitti odotukset

Kuusi viikkoa myöhemmin Makkosilla vietetään Paulan toiseksi viimeistä äitiyslomapäivää.

Sara asettelee lelukoiria riviin olohuoneen pöydälle ja kyselee äidiltä niiden rotuja. Veera imeskelee sohvannurkassa vaaleanpunaisen pehmolelukalan selkäevää. Toisesta huoneesta kuuluu vauvan kitinää: Aaro on herännyt päiväunilta.

Kohta Aaro saapuu olohuoneeseen hymyilevän naisen sylissä. Nainen on Rhea, 25, joka on työskennellyt Makkosilla reilut kolme viikkoa.

– Kaikki on mennyt uskomattoman hyvin. Rhea on ahkera ja oma-aloitteinen, ja asiat hoituvat ilman, että niistä tehdään numeroa. Hän on läsnäoleva, mutta osaa olla myös huomaamaton, Paula ylistää.

– Olen saanut pitkään odottaneet valokuvat järjestykseen ja jopa ehtinyt lasten kanssa kirjastoon – ja kerran yksin uimahalliinkin.

Paulan sanat saavat todisteen, kun perhe alkaa syödä kalalounasta. Ennen kuin Rhea istuu pöytään muiden kanssa, hän käärii ylijääneen kalan paperiin, tyhjentää astianpesukoneen ja kuivaa joka lasin, ennen kuin asettelee astiat kaappiin.

Rhean työpäivät saavat lopullisen muotonsa ylihuomenna, kun Paula palaa töihin. Häntä odottaa lähikuukausina kuusi työmatkaa eri puolille maailmaa.

– Palaan töihin hyvillä mielin, kun tiedän, että täällä ovat asiat kohdillaan. Ja kaipaan jo työtäkin.

– Ai että sais lisää rahaa? Sara kysyy.

– Ei kun aikuiset kaipaavat välillä aikuisten juttuja. Ja äiti on vähän sellainen seikkailijaluonne, Paula nauraa.

Sara on täyttänyt kuusi ja aloittaa pian esikoulun. Lasten viikkoja täyttävät myös harrastukset: Sara ratsastaa ja luistelee, ja Veerakin on juuri aloittanut ratsastuksen.

– Kun Rhea oli mukana tallilla, se koski hevosta ensimmäistä kertaa, Sara kertoo.

Rhealle moni muukin kokemus on ensimmäinen. Hän ei ole ollut aiemmin ulkomailla, ja jahka Espoossa alkaa sataa räntää, filippiiniläinen näkee ensimmäistä kertaa lunta.

Rahaa perheelle ja opintoihin

Rhean huone on ojennuksessa. Ikkunattoman kamarin sisustus on pelkistetty. Sivupöydällä on peili sekä taulu, joka esittää Jeesusta ja Mariaa. Nurkassa stereoiden vieressä seisoo pino cd-levyjä.

– Viihdyn täällä. Suomi on hiljainen ja kaunis maa, ihan niin kuin Jerica kertoi, Rhea sanoo.

– Monet tahtovat muuttaa Filippiineiltä Eurooppaan, mutta työpaikkaa on vaikea löytää. Siksi olen onnekas.

Rhea on koulutukseltaan sihteeri. Ennen muuttoa Suomeen hän asui setänsä perheessä Manilassa, työskenteli myyjänä kirjakaupassa ja ansaitsi sata euroa kuussa. Nyt hän lähettää joka kuukausi 200 euroa perheelleen. Loppupalkasta hän panee valtaosan säästöön.

– Haluaisin opiskella sairaanhoitajaksi, ehkä täällä Suomessa. Siksi toivon, että opin kieltä.

Äidinkielenään Rhea puhuu tagalogia. Englantikin sujuu, sillä hän käytti sitä paljon edellisessä työssään. Suomea Rhea ymmärtää vasta muutaman sanan.

Rhea sanoo kaipaavansa välillä perhettään, poikaystäväänsä, lämpöä ja riisiä. Kerran viikossa hän soittaa van hemmilleen. Hän arvelee, että voi käydä kotona kahden tai kolmen vuoden päästä.

Onneksi Suomessa on sukulaisia. Rhean täti, joka työskentelee kotiapulaisena diplomaattiperheessä, asuu Espoossa omassa asunnossaan. Myös toinen pikkuserkku, Jerican sisar, työskentelee espoolaisessa perheessä. Hänkin saapui Suomeen kesällä.

Rhea tapaa sukulaisiaan viikonloppuisin ja käy heidän kanssaan messussa Helsingin katolisessa kirkossa. Arki-iltaisin hän ei yleensä käy ulkona. Hän viettää aikaa huoneessaan tai katsoo televisiota.

Perhepiiri saattaa vielä täydentyä, jos Rhean 23-vuotias pikkusisko löytää töitä Suomesta. Rhea aikoo tehdä parhaansa, jotta sisar pääsisi tänne.

– Tämä on hieno mahdollisuus. Olen kiitollinen perheelle, joka on antanut minulle työtä.

Avun palkkaamista karsastetaan

Paula sanoo iloitsevansa siitä, että Rhean palkka auttaa myös tämän perhettä.

– Vaikka olen tehnyt tämän itsekkäistä syistä, tuntuu mukavalta, että muutkin hyötyvät.

Toisaalta Paula tietää, että jotkut pitävät kotiapulaisen palkkaamista minimipalkalla riistämisenä.

– Ehkä asiaan saa näkökulmaa, kun miettii, monelleko suomalaiselle jää pakollisten menojen jälkeen 500 euroa käteen. Se ei ole ollenkaan huonosti.

Paula on huomannut, että moni karsastaa ylipäänsä ajatusta apulaisen palkkaamisesta. Vain ulkomailla työskentelevien suomalaisperheiden kodinhoitajia ei kummastella.

– Täällä asenne on, että itse pitää otsa hiessä raataa. Eiväthän suomalaiset ole kehdanneet palkata edes siivousapua ennen kuin viime vuosina.

Makkosten tuttavat ovat suhtautuneet Rheaan uteliaasti. Moni on kysellyt, tuntuuko oudolta, että vieras ihminen muuttaa kotiin. Paula toteaa, ettei siinä ole ollut mitään kummallista.

Kulttuurieroista syntyvää kitkaa Makkoset eivät ole havainneet. Paula pohtii sen johtuvan siitä, että filippiiniläiset ovat kristittyjä, ja siksi heidän arvomaailma on lähellä suomalaista.

Monikulttuurisuus on perheessä tuttu asia: Paulan japanilaiset tutut käyvät usein kylässä ja talossa on kuultu eri kieliä. Nyt englanti on tullut osaksi arkea. Lapset ovat jo oppineet hieman kieltä.

– Come eat, thank you, one two three... Välillä on kyllä vähän hankala ymmärtää, enkä muista ulkoa sanoja, Sara virnistää.

Kokenut apulainen on paras

Tytti Peltosen ja Janne Kotirannan arkeen kotiapulainen on kuulunut jo vuosia.

– Olemme tottuneet siihen, että lapsia ja kotia hoitamaan tarvitaan muitakin, Tytti kertoo tilavassa olohuoneessaan Helsingin Vartioharjussa.

Tytti ja Janne tekevät Makkosten tavoin pitkiä päiviä, Janne lentoyhtiössä ja Tytti yrityslainsäädännön asiantuntijana.

He palkkasivat ensimmäisen au pairin – Tytin serkun – vuonna 2001, kun perhe muutti Hollantiin Jannen työn vuoksi. Au paireja ehti olla kaksi. Kun perhe palasi Suomeen 2004, opiskelijatyttö kävi säännöllisesti siivoamassa ja hoitamassa lapsia Rafaelia ja Valentinaa.

Filippiiniläinen Jerica tuli perheeseen reilu vuosi sitten. Ennen sitä hän työskenteli kotiapulaisena Tanskassa ja Norjassa. Hän otti itse yhteyttä Tyttiin ja Janneen, jotka olivat jättäneet ilmoituksen kodinhoitajan paikasta nettiin kansainväliselle au pair -sivustolle. Nyt Jerica asuu omakotitalon päädyssä huoneessa, johon on erillinen sisäänkäynti.

– Hän osaa olla tottuneesti toisten kotona, kunnioittaa meidän yksityisyyttämme ja on aivan ihanasti lasten kanssa. Lapset tykkäävät hänestä kauheasti – ja kiukuttelevat hänelle niin kuin meille, Tytti sanoo. Rafael, 8, ja Valentina, 7, nyökyttelevät.

– Au pairin palkkaaminen olisi halvempaa, mutta meille kokeneempi kodinhoitaja on paras ratkaisu. Jerica on jo kolmenkymmenen ja tämä on hänen ammattinsa. Toivottavasti hän on meillä vielä muutaman vuoden!

Nyt on sunnuntaipäivä ja koko perhe on vapaalla. Lapset leikkivät junaradalla ja kipuavat sitten sohvalle vanhempien kainaloon katselemaan dinosauruskirjaa. Kohta Rafael tahtoo potkimaan jalkapalloa ja saa isästä peliseuraa. Omenapuiden alta kaikuu naurua, kun peli käynnistyy.

Tytti ja Janne kiittelevät, että kotiapulaisen ansiosta perheeseen ja parisuhteeseen ehtii panostaa enemmän kuin ennen. Laatuaikaa lasten kanssa voi viettää joka ilta eikä vain lauantaina siivouksen jälkeen. Välillä vanhemmat käyvät kahdestaan lenkillä tai ulkona syömässä.

Lapsia ei saa totuttaa laiskoiksi

Jericallakin on vapaapäivä, kuten yleensä lauantaisin ja sunnuntaisin. Hänen oli tarkoitus olla tänään kotona, mutta hän kuuli aamulla kahden veljensä sairastuneen dengue-kuumeeseen ja lähti kiireesti lähettämään näille rahaa verensiirtoa varten. Filippiinit ovat kärsineet viime kuukausina tulvista, ja tartuntataudit leviävät maassa.

– Lapset alkavat olla sen ikäisiä, että he miettivät maailman asioita. Nyt he ovat huolissaan Jerican veljistä. Välillä lapset kyselevät, miksi Jerica on erossa perheestään. He oppivat, etteivät kaikkien asiat ole maailmassa yhtä hyvin, vaan joidenkin pitää lähteä kauas töihin, Tytti sanoo.

Hänen mielestään suomalaiset suhtautuvat sitä luontevammin kotiavun palkkaamiseen, mitä yleisemmäksi se muuttuu. Vuosituhannen vaihteen piikakeskustelu oli hänestä "niin väärää puhetta kuin olla voi".

– Me tarjoamme työpaikan ihmiselle, joka sitä kipeästi tarvitsee ja Suomi saa uuden veronmaksajan. Joidenkin mielestä tämä järjestely heikentää naisen asemaa, mutta sehän mahdollistaa sen, että kaksi naista käy täysipäiväisesti töissä!

Tytin mielestä kotiapulaisen palkkaaminen ei ole luksusta vaan arkea helpottava järjestely, jota hän suosittelee muillekin. Vaikka työnantajana toimiminen maksaa, vastineeksi saa paljon.

Jerica hakee Rafaelin ja Valentinan koulusta, tekee näille iltapäiväruuan ja auttaa lapsia läksyjenteossa. Lapset puhuvat Jerican kanssa englantia, jota oppivat jo englanninkielisessä päiväkodissa. 

Kotiapulainen myös siivoaa ja pyykkää.

– Olen kehaissut kavereille, etten muista, milloin olisin viimeksi tyhjentänyt tiskikoneen, Janne sanoo.

– Eivätkä vaatteet ole ikinä olleet niin siistissä pinossa kuin nykyään! Tytti täydentää.

Järjestelyn ainoa sudenkuoppa on Tytin mielestä se, että lapset tottuvat helposti saamaan kaiken valmiina. Siksi Rafael ja Valentina siivoavat joka maanantai huoneensa Jerican kanssa ja vievät itse likaiset vaatteensa pyykkikoriin.

– Kun perheessä asuu ja työskentelee ihminen, tärkeintä on, että kodin säännöistä sovitaan selvästi. Silloin ei tule isompia ongelmiakaan.

Mikko Kuustosen Vain elämää -päivänä kuultiin 90-luvun hittejä. Mikä oli lempparisi?

Mikko Kuustonen, 56, vitsaili ennen omaa Vain elämää -päiväänsä, että olisi kiva, jos kaikki esitetyt kappaleet olisivat hänen omiaan – hän kun ei ole julkaissut musiikkia kymmeneen vuoteen. Ja olivathan ne.

Illan jaksossa Mikael Gabriel ja Anna Puu saivat kepeillä versioillaan Mikon hyvälle tuulelle. Chisu taas yllätti Mikon laulamalla Kaktusviinaa-kappaleen ilman bändiä. Hectorille Mikko oli kiitollinen, kun tämä oli valinnut Auroran.

Kuuntele kaikki esitykset ja äänestä lemppariasi jutun lopussa!

1. Mikael Gabriel: Abrakadabra 

2781986

2. Chisu: Kaktusviinaa

2781989

3. Anna Puu: Joo mä tuun

2778860

4. Hector: Aurora

2782000

5. Lauri Tähkä: Enkelit lentää sun uniin

2782002

6. Suvi Teräsniska: 11. hetki

2782005

Ohjelmaa esittävä Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kenen esitys oli sinun suosikkisi Mikko Kuustosen Vain elämää -päivänä?

Obamat hallitsevat sosiaalisen median, meidän kaikkien iloksemme.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman, 55, kausi lähenee loppuaan. Varsinkin hänen puolisonsa Michelle Obama, 52, on nyt huippusuosittu, kiitos muun muassa hänen voimakkaisen puheidensa.

Obamat tunnetaan myös mahtavasta ja poikkeuksellisen aktiivisesta läsnäolostaan sosiaalisessa mediassa. Viime talvena Michelle kertoi Vergen haastattelussa, että maineesta on kiittäminen perheen some-eksperttejä eli teini-ikäisiä tyttäriä Sashaa ja Maliaa. Joskin he eivät ole niin vakuuttuneita vanhempiensa some-edesottamuksista.

– He eivät pidä meitä yhtään cooleina, Michelle sanoo Vergelle.

Poimimme parin parhaan somehetket vuosien varrelta:

1. Supersankaritytöt

Keskiviikkona Barack Obaman Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa presidentti poseeraa viittoihin sonnustautuneiden tyttöjen kanssa.

”Kaikki sankarit eivät pukeudu viittaan – mutta jotkut pukeutuvat”, kuuluu kuvan saateteksti.

 

Not all heroes wear capes—but some do.

Kuva, jonka Barack Obama (@barackobama) julkaisi

2. Presidentin coolit ensiaskeleet Twitterissä

Viime vuonna presidentti Obama sai oman Twitter-tilin @POTUS (President of the United States). Aiemmin hänen alaisensa olivat twiitanneet hänen puolestaan. Presidentti aloitti twiittailun hauskaan tapaansa:

”Terve, Twitter! Tässä Barack. Todella! Kuusi vuotta meni ennen kuin ne vihdoinkin antoivat minulle oman tilin”, kuului

Pian tämän jälkeen Yhdysvaltain entinen presidentti ja presidenttiehdokas Hillary Clintonin puoliso Bill Clinton twiittasi Obamalle.

”Tervetuloa Twitteriin, POTUS! Yksi kysymys: pysyykö nimimerkki talossa? #kysynkaverinpuolesta ”, Clinton veisteli.

Ja Obama vastasi, nokkelasti tietenkin.

”Hyvä kysymys, Bill Clinton. Nimimerkki tulee viran mukana. Tiedätkö ketään, joka olisi kiinnostunut @FLOTUS-tilistä?”

@FLOTUS-tili (First Lady of the United States eli presidentin puoliso) kuuluu Michellelle. Se perustettiin jo paljon ennen hänen miehensä Twitter-valtausta, vuonna 2013.

Presidentin puolisolla on tällä hetkellä 5,6 miljoonaa seuraajaa Twitterissä ja presidentillä lähes 11 miljoonaa.

3. Michellen naurispätkä

Yksi Michellen kuuluisimmista someneronleimauksista on Vine-videopalvelussa jaettu ”Turnip for What” -pätkä. Taustalla on hittibiisi Turn Down for What. Michelle tunnetaan siitä, että hän puhuu terveellisten elämäntapojen puolesta ja on huolissaan amerikkalaisten ylipaino-ongelmasta – siksi nauris.

Uskomatonta kyllä, nauriksestakin voi tehdä coolin.

4. Barackin tsemppitwiitti

Presidenttipari tunnetaan siitä, että he osaavat kannustaa toisiaan. Kun Michelle piti viime kesänä yhden hienoista puheistaan, Barack twiittasi sen jälkeen kauniisti.

”Uskomaton puhe uskomattomalta naiselta. En voisi olla ylpeämpi, ja maatamme on siunattu sillä, että hän on FLOTUS. Rakastan sinua, Michelle”, presidentti kirjoitti.

5. Obama ja pikkupaavi

Vuosi sitten halloweenina eräs tietty naamiaisasu kiinnitti presidentti Obaman huomion Valkoisen talon lapsille järjestämässä juhlassa. Kun karkkia jakava presidentti näki paavin autoineen, hän ei voinut olla nauramatta.

Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters
Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters

Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters
Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters

Valkoinen talo jakoi kohtaamisesta videon:

6. Presidentti ja ilkeät twiitit

Erityisen viehättävän presidenttiparista tekee se, etteivät he ota itseään liian vakavasti. Viime vuonna presidentti Obama luki Jimmy Kimmel Live -tv-ohjelmassa ääneen itselleen osoitettuja ilkeitä twiittejä, vastasi niihin huumorintajuiseen tapaansa ja jopa kehui hauskaa piikittelyä.

Eräs twiittaaja ehdotti, että Obama lähetettäisiin kaukaiselle golfkentälle ja jätettäisiin sinne. Presidentti myhäili, että sehän on hyvä idea.

7. Tanssi asennemummon kanssa

Muistatko 106-vuotiaan Virginia McLaurinin? Video karsimaattisen rouvan kyläilystä Valkoisessa talossa levisi viime talvena huimaa vauhtia sosiaalisessa mediassa. Obamat ihastuivat heti energiaa pursuavaan McLauriniin, ja kolmikko tanssahteli yhdessä.

Valkoisen talon blogin mukaan McLaurinin ystävä otti yhteyttä presidentin päämajaan ja kertoi, että McLaurin on tehnyt vapaaehtoistyötä vuosikymmenten ajan ja haaveilee vierailusta Valkoisessa talossa. Tapaaminen oli osa Mustien historian kuukauden (Black History Month) juhlallisuuksia.

8. Michellen ja Bushin halaus

Syyskuussa sosiaalisessa mediassa huokailtiin ihastuksesta, kun Michelle tervehti entistä presidenttiä George W. Bushia lämpimällä halauksella. Michelleltä riittää rakkautta kaikille.

9. Se vielä kuuluisampi halaus

Eikä pidä unohtaa sitä, että Obamat näyttävät herkästi myös rakkautta toisinaan kohtaan. Vuonna 2012 Barack Obaman Twitter-tilillä jaettiin kuva, jossa presidenttipari halaa. Obama oli juuri valittu jatkokaudelle.

”Vielä neljä vuotta”, kuului teksti.

Päivitys oli pitkään maailman suosituin twiitti.

10. Mini-Barack ja mini-Michelle

Vuosi sitten halloweenina Michellen Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa kaksi lasta ovat pukeutuneet presidenttipariksi. Kuin neljä marjaa!

 

Mini me and POTUS! Who are you dressing up as tonight? #HappyHalloween (Regram from @BallerAlert)

Kuva, jonka First Lady Michelle Obama (@michelleobama) julkaisi

11. Michellen autokaraokejammailu

Michellen nykyiseen suursuosioon vaikuttaa varmasti se, että hän on varsinkin tänä vuonna esiintynyt erityisen vapautuneesti, hauskasti ja rennosti mediassa. Viime kesänä Michelle ihastutti heittäytymällä The Late Late Show with James Corden -ohjelman James Cordenin Carpool Karaoke -videolla. Michelle heitti läppää, lauloi ja jammaili autokaraokessa täysillä esimerkiksi Beyoncén ja Missy Elliotin tahtiin. Tämän tyypin kanssa haluaisi bileisiin!

Autokaraokessa vieraillut Missy Elliot hehkutti jälkeenpäin Michelleä Facebookissa ja Instagramissa.

”Olin äimistynyt, kun presidentin puoliso osasi lauluni sanat. Hän on niin cool, kuin yksi serkuista, jonka toivot tulevan sukukokoontumisiin joka kerta. Hän on niin kiltti ja kaunis sydämeltään. Superfiksu!” räppäri suitsutti.

Mikko Kuustonen on nähty julkisuudessa monissa eri rooleissa.

1980-luku

Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen
Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen

Mikko julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa vuonna 1979, mutta 80-luvulla hän tuli tunnetuksi Q.Stone-yhtyeestä sekä Pro Fide -gospelyhtyeestä. 80-luvulla Mikko aloitti myös työnsä kehitysmaissa ja kiersi kansalaisjärjestöjen mukana parikymmentä vuotta.

Mikon lapset, näyttelijät Iina ja Minka Kuustonen syntyivät vuonna 1984 ja 1985.

1990-luku

Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen
Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen

90-luku oli muusikko Mikko Kuustosen kulta-aikaa. Hän julkaisi levyn lähes joka vuosi vuoteen 1997 asti ja keikkaili ahkerasti.

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin. He sanovat että oleellista on se, miten on oltu. Olen siis saanut armahduksen, Mikko muisteli 90-lukua Me Naisten uusimmassa numerossa.

2000-luku

Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen
Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen

Vuonna 2004 Mikko teki elämänmuutoksen ja jätti alkoholin kokonaan.

– Alkoholinkäyttöni johti sisäiseen lamaantumiseen ja masennukseen, henkiseen pysähdysilaan. Omat mittarini menivät punaiselle, kun juomisesta tuli jokapäiväistä, hän kertoo Me Naisten haastattelussa.

Vuonna 2008 Mikko valittiin vuoden positiivisimmaksi ihmiseksi. Se oli hänestä lähes tragikoomista.

– Mut valittiin Suomen positiivisemmaksi ihmiseksi samana vuonna, kun aloitin masennuslääkityksen. Olen joutunut kipuilemaan oman persoonan löytämisen tai levollisuuden kanssa. Vaivun helposti, varsinkin yksin, sellaiseen alakulon kierteeseen, hän kuvailee Vain elämää -jaksossaan.

2010-luku

Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen
Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen

Tällä vuosikymmenellä Mikko on ollut tuttu kasvo viihdeohjelmissa, kun hänet on nähty esimerkiksi Hyvät ja huonot uutiset- sekä Pop'n'roll-ohjelmien vakiopanelistina. 

Mikko ja Marita erosivat vuonna 2014 yli 30 vuotta kestäneen liiton jälkeen.

Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

Mikko ja Hanna Brotherus, 48, alkoivat seurustella vuonna 2014 ja muuttivat yhteen tänä kesänä. Mikko kertoi tällä viikolla Me Naisten haastattelussa, että Hannan kanssa hän on kokonaan uudessa elämäntilanteessa. Samassa taloudessa asuvat Hannan 13- ja 15-vuotiaat lapset vuoroviikoin.

– Tärkeintä on keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun. Aika näyttää, miten selviämme siitä.

Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen
Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen

Vain elämää -ohjelmassa Mikko on harmitellut pitkää taukoaan musiikin tekemisestä. Edellinen sooloalbumi, Hietaniemi, ilmestyi vuonna 2007. Muutos on kuitenkin tulossa: Mikko tekee uusia biisejä ja lähtee keväällä konserttikiertueelle.

Mikon Vain elämää -päivä Nelosella perjantaina kello 20.00. Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Aikuisille suunnatussa animaatioelokuvassa nakit ja hodarisämpylät suoltavat seksivihjailuja. Mukana myös raakaa väkivaltaa!

Idea ei monimutkaisuudellaan päätä huimaa. Supermarketin hyllyillä nököttävät tuotteet ovat elossa (ja erittäin kiimaisia). Ihmisjumalat poimivat onnekkaat yksilöt ostoskoriin, ja nämä pääsevät liukuovien läpi tuonpuoleiseen. Siellä odottaa vapaus ja onni, tai niin kaupan asukit ainakin luulevat… Nakkimakkaroina, karkkipatukoina ja muina animoituina herkkuina kuullaan komediatähtiä kuten Seth Rogenia, Kristen Wiigiä ja James Francoa.

Conrad Vernonin ja Greg Tiernanin ohjaama tarina hupailee uskonnon kustannuksella sekä kannustaa huoletta nauttimaan maallisista iloista. Huumori keskittyykin vahvasti rivouksilla leikitteleviin vitseihin ja kiroilun värittämään kielenkäyttöön. Harmi, että elokuva luottaa liikaa näin ilmeisten, lapsilta kiellettyjen ainesten vetovoimaan.

Huomattavasti hauskempia juttuja löytyy useista viime vuosien animaatiohiteistä, jotka sopivat aikuisten lisäksi perheen pienimmille.

Katso traileri:

Sausage Party

**

Ensi-ilta 21.10.