Bilebändi Jumperille tulevat hääkeikoilla tutuksi ahtaat narikat ja kiihkeät humpan kerjääjät. – Kannatan sitä, että nyrkillä päähän jo ekassa biisissä, sanoo laulaja Christa.

Kuvat Lauri Mannermaa

Puheet viivyttävät keikkaa

Lauantai 16.6.
Espoon VPK-talo

A&A

 • Vieraita: 100.
 • Vieraiden keski-ikä: 35 vuotta.
 • Morsiuspuku: hopeanharmaa ja olkaimeton.
 • Vieraiden tyyli: mustavalkoista, pinkkiä ja violettia.
 • Koristelu: valkoiset pöytäliinat ja punavalkoiset nimikyltit.
 • Häävalssi: Akselin ja Elinan häävalssi.

Viisihenkinen bilebändi Jumper istuu narikassa naulakoiden alla. Bändin pojat selailevat päivän uutisia kännyköillään. Laulaja Christa Renwall, 33, ompelee nappia kitaristi Ailu Immosen, 37, liiviin ja kuuntelee toisella korvalla puheita, jotka pursuavat tarinoita hääparin lapsuudesta ja vanhoista ihastuksista. Pitkien puheiden takia keikan aloitus on Espoossa tutusti myöhässä eikä bändillä ole käytössään takahuonetta, jossa he voisivat rauhassa valmistautua illan keikkaa varten: availla ääntä, käydä läpi settilistaa ja vaihtaa vaatteet. 

– Aina löytyy kuitenkin jokin nurkka, jossa voimme olla. Kyllä sopu sijaa antaa! Christa sanoo.

Eikä narikka ole edes pahimmasta päästä. Joskus bändi on istunut ulkona sateessa tai pienenpienessä keittiössä, missä pitopalvelu häärää ja bändi on tuntunut olevan vain tiellä. 

Nyt kappaleiden sävellajeista sovitaan hiljaa kuiskien ja Christa sujauttaa vaivihkaa alushameen mekkonsa alle. Häävieraat vilkuilevat bändiä uteliaina ja bändi heitä. 

– Häissä on usein hieman ulkopuolinen olo, Christa myöntää.

Vanha ja viisas biisilista

Hääpari asettuu jännittyneenä keskelle tanssilattiaa ja Akselin ja Elinan häävalssi lyö ensimmäiset tahtinsa. Pari pitää katseensa tiivisti toisissaan, mutta se on vaikeaa, sillä molempia naurattaa. Kun häävalssi vaihtuu foksiksi ja tangoksi, boolimaljan eteen kertyy pitkä jono. Mitä tiuhemmassa tahdissa vieraat tyhjentävät maljaa, sitä innokkaammin he heiluvat tanssilattialla. 

– Kerran oli pari, joka oli jo niin kännissä ennen häävalssia, etteivät he pystyneet nousemaan tuoleiltaan tanssimaan sitä, basisti Topi Karvonen, 32, muistelee ja Christaa naurattaa. 

– Niin ja sitten on niitä häitä, joissa sulhanen on todella vahvassa humalassa ja morsian vain kiroilee ja huutaa.

Jumper on soittanut häissä jo kymmenen vuoden ajan. Settilistalla on aivan kaikkea: kasaridiskoa, hard rockia, balladeja ja uusimpia listahittejä. Ne ovat valikoituneet mukaan kokemusten kautta, sillä kappale jää kertakokeiluksi, jollei se uppoa yleisöön. 

– Harvoin on silti keikkoja, joissa jengi ei lämpene, vaikka päällään seisoisi. Yleensä se johtuu siitä, että alkoholia on liikaa tai liian vähän tai sitten ikä­jakauma on liian suuri.

Chisun ja Jenni Vartiaisen ansiosta porukkaa alkaa kerääntyä tanssilattialle tungokseen asti. Hääpari tekee lähtöä jo ennen puoltayötä ja juhlinta jää vieraiden vastuulle. Christa kiskoo hääväen mukaan yhteislauluihin ja saa heidät pomppimaan tahdissaan. Kukaan ei malta hidastaa menoaan, vaikka hien haju alkaa huimata ja jalat väsyä. 

Kun kolmetuntinen keikka on ohi, bändin jäsenet näyttävät onnellisen uupuneilta. Ilta on ollut työvoitto.

– Jokaisessa kropan solussa tuntuu, että tein duunia aivan hemmetisti. Mutta juuri se saa tekemään tätä työtä. Jos tämä olisi tylsää, lopettaisin heti huomenna.

Humpassa kulkee raja

 

Lauantai 7.7. 
Kangasalan nuorisoseuran talo

R&A

 • Vieraita: 86.
 • Vieraiden keski-ikä: noin 20 vuotta.
 • Morsiuspuku: valkoinen tylliunelma.
 • Vieraiden tyyli: pastellisävyjä, nudesävyjä, kirkkaan vihreää ja sinistä.
 • Koristelu: valkoiset pöytä­liinat, viininpunaiset tuikut ja pahvista taitetut nimilaput.
 • Häävalssi: Johanna Kurkelan Rakkauslaulu.

Hämärässä salissa Kangasalla on pysähtynyt ja odottavainen tunnelma. Pienet lapset leikkivät poneilla ja piirtelevät, aikuiset istuvat ja juttelevat. Sillä aikaa kun pojat roudaavat, Christa viimeistelee meikkiään takahuoneessa.

– Olen aina sanonut pojille, että 1. minä olen nainen, 2. minä olen pomo ja 3. minä en roudaa, Christa nauraa.

Hääpari on toivonut tänään häävalssikseen Johanna Kurkelan Rakkauslaulun, yhden tämän kesän suosituimmista häätansseista. Sen Christa osaa laulaa vaikka unissaan.

– Kaksi niin hehkuvaa ja kaunista saa kirkkaana loistaa, hän hyräilee. 

Johanna Kurkelan lisäksi Stellan Häävalssi pysyy suosikkina vuodesta toiseen. Nykyään toivotaan paljon myös Metallican Nothing Else Mattersia tai Jarkko Martikaisen Valssi tanssitaidottomille -kappaletta. 

– Martikaista on ihan älyttömän hauska vetää! Se on itseironinen kappale siitä, mitä kaikkea häissä voi mennä pieleen. Ylämäessä tönin sua eteenpäin, alamäessä vauhtias jarrutan. Vaikken kanssasi tanssimaan oppinut, opin enemmän, opin sinut.

Perinteitä kunnioittaakseen monet hääparit haluavat ensimmäisen setin täyteen paritanssimusiikkia – vaikkei sitä kukaan koskaan tanssisikaan.

– Paritansseja pyydetään usein vain omia vanhempiaan tai sukulaisiaan miellyttääkseen. On kuitenkin uskallettava valita sellaista musiikkia, josta itse nauttii. Pari kertaa olemme aloittaneet suoraan Highway to Hellillä ja bileet ovat lähteneet heti käyntiin. Kannatan sitä, että nyrkistä päähän jo ekassa biisissä, Christa nauraa.

Ehkä raju aloitus olisi ollut tänäänkin paikallaan, sillä vieraat jämähtävät häävalssin jälkeen pöytiin. Iso lava hukuttaa bändin sisäänsä ja heidän on vaikea hakea fiilistä istuvista ihmisistä.

– Bändille on aika raskasta, jos kukaan ei tanssi. Silloin tulee olo, että on epä­onnistunut työssään. Mutta täällä on selkeästi ollut liian vähän ohjelmaa ja liian pitkiä taukoja. Ehkä vieraat ovat väsähtäneet, Christa pohtii.

Vai vielä Heili Karjalasta

– Voisitteko soittaa Heili Karjalasta -humpan? joku nainen kysyy ohimennen Christalta tauon aikana.

– No voih, se olisi pitänyt toivoa jo aikaisemmin!

– Aika törkeätä, kun ei suostuta soittamaan sitä, mitä pyydetään. Eihän tuo edes ole musiikkia mitä te soitatte vaan mölyä! nainen lataa. Hänen mielestään yksi humppa pitäisi aina pystyä soittamaan.

– Vaikka olemme monipuolinen bilebändi, humppaa me emme soita. Joskus olen joutunut torjumaan keikan, kun meiltä on pyydetty kolme settiä humppaa. Niin keikannälkäisiä emme sentään ole, Christa kertoo.

Muut vieraat eivät humppaa haikaile. Abba saa nuorison hulluttelemaan lattialla – morsiuspari etunenässä. Nauru raikaa ja tanssiparit vaihtuvat lennosta. Kun Dingon Levoton Tuhkimo alkaa soida, hääparin ympärille muodostetaan rinki ja vieraat laulavat laulua heille. Pari halaa toisiaan tiukasti ja kyyneleet karkaavat sulhasen silmäkulmista.

Halit ovat parasta

 

Perjantai 13.7.
Suomenlinna,Tenalji von fersen -sali

A&S

 • Vieraita: 90.
 • Vieraiden keski-ikä: 30 vuotta.
 • Morsiuspuku: valkoinen ja olkaimeton, jossa syvä halkio ja runsas helma.
 • Vieraiden tyyli: beigeä, harmaata, pinkkiä ja kukkakuvioita.
 • Koristelu: pöydissä merellisen teeman mukaisesti köydenpätkä, simpukoita ja nimikyltit upotettuina viinipullonkorkkiin.
 • Häävalssi: Stellan Häävalssi.

Bändi on tullut lautalla Helsingin Suomenlinnaan ja soittokamat on roudattu vuokrapakusta kiviportaita pitkin juhlasaliin. Christa on tervehtinyt morsiusparin, ja tarjoilijat ovat tuoneet takahuoneeseen pekonileivät ja tarjottimen täydeltä alkoholia.

– Kaikista kauheinta on silloin, kun tunnemme, ettemme ole sydämellisesti tervetulleita. Meille on tärkeää, että meitä tullaan moikkaamaan ja informaatio kulkee, sillä myös me olemme tekemässä päivästä mukavan. Joskus catering on kieltänyt meitä syömästä 'ihmisten puolella' tai ottamasta kokolihaa, Christa muistaa.

Jumper heittää kesän aikana parikymmentä keikkaa, ja vaikka suvi onkin kuumin sesonki, bändiä on buukattu myös syys-lokakuulle, jopa joulukuulle. Mieleenpainuvin hääkeikka oli kerran pienessä kirjastohuoneessa Kauniaisissa, jossa vieraat hyppivät tasajalkaa ja Christasta tuntui, että lattia katoaisi kohta alta.

– Suloisimmat häät ovat sellaiset, missä vallitsee lämmin, rakastava tunnelma ja siellä halaillaan paljon. Häät, joissa hääpari ei pysty pitämään näppejään erossa toisistaan ja he tanssivat koko illan innostaen vieraatkin rentoutumaan.

Kravatit otsalle

Pöytäliinoissa on punaviinitahroja, boolia hörpitään värikkäillä pilleillä ja viinashotteja kaadetaan tiuhaan tahtiin. Bändille vislataan ja yksi tanssilattialla pyörivistä kommentoi kovaäänisesti Christan välispiikkejä ja esittää kappaletoiveita. Bändi suhtautuu mieheen kuitenkin huumorilla.

– Aika usein kuulee: 'Minäkin haluan tulla laulamaan. Minä olen joshhkus laulanut khuorossha.' Vieraat saavat olla humalassa, mutta ei ole mukavaa, jos kesken soiton tullaan pitämään puheita, soittimiin kosketaan tai lavalle noustaan räyhäämään, Christa sanoo.

Morsian viihtyy ystävättäriensä kanssa koko illan tanssilattialla, kun taas miehet tuijottelevat pöydistä. Christalle he ovat haaste, mutta tauon aikana hän on laatinut suunnitelman. Tarvitaan vain Robbie Williamsia ja AC/DC:tä, ja kohta miehet ovat eturivissä, kravatit otsalle solmittuina. 

– Vaikka biisejä olisikin vetänyt kymmenen vuotta, silti pitää olla sellainen asenne, että niitä soittaa ja laulaa ensimmäistä kertaa. Jaksan syttyä biiseistä, kun vähän improvisoin ja leikin niillä. Ja jos yleisö innostuu, minäkin innostun vielä enemmän, Christa hymyilee. 

Aivan kuten tänäänkin. 

Kun bändi pakkaa kamojaan, häävieraat tulevat taputtelemaan selkään ja Christa halaa morsiusparia pitkään.

– Meillä on ainutlaatuinen mahdollisuus tehdä hääparin päivästä vielä ikimuistoisempi. Kun ihmiset nauttivat, nauravat ja uskaltavat päästää irti, olemme onnistuneet. Se tuntuu älyttömän hyvältä. Mutta kaikkein ihaninta tässä työssä on nähdä rakkautta. Häissä rakkaus on aina läsnä ja todellinen.

Jumper

 • Vuonna 2000 perustettu helsinkiläinen bilebändi.
 • Christa Renwall on bändin laulaja ja ainoa alkuperäisjäsen.
 • Jutun keikoilla kitarassa Mikko Enqvist / Ailu Immonen. Bassossa Topi Karvonen. Rummuissa Jyri-Juhani Uurtimo / Santeri Saksala. Koskettimissa Pete Rahikkala / Lasse Piirainen.
 • Bändin jäsenet ovat iältään 28–37-vuotiaita.
 • Esiintyvät myös firmojen juhlissa, syntymäpäivillä ja ravintolailloissa.

Chronin tautia sairastava Santra Lacy opettelee päästämään irti katkeruudesta.

– Yritin kovasti miettiä, että miltä minusta nyt tuntuu. Ei minusta tuntunut oikein miltään, espoolainen Santra Lacy, 35, muistelee kymmenen vuoden takaista heräämistään.

Hän oli juuri saanut väliaikaisen avanteen pitkään jatkuneen suolistosairauden, Crohnin taudin vuoksi.

Kaksi vuotta myöhemmin avanteesta tehtiin pysyvä. Se oli helpotus, mutta myös operaatio, jota moni pelkää.

– Turha valehdella: eihän tämä ole tila, jota kukaan haluaa, mutta ei tämä ole hirveääkään. Kun se nyt on tässä, se on tuonut minulle taas elämäni takaisin.

Elämä neljän seinän sisällä

Santra oli sairastanut Crohnia jo 12-vuotiaasta eli puolet elämästään. Välillä tauti elää hiljaiseloa eli on remissiossa, välillä iskee akuutti. Silloin sattuu ja elämä kiertyy sairauden ympärille.

Santran kohdalla tauti oli akuutissa 18 vuotta. Vatsakivut olivat kovat, sillä suoli kuroutui tulehduksesta johtuvasta arpikudoksesta umpeen. Siihen saattoi tulla tukos milloin vain, ja sitten mentiin täysillä sairaalaan, ettei suoli puhkea.

– Elämäni alkoi siirtyä neljän seinän sisälle, kun en yksinkertaisesti jaksanut tehdä mitään tai halunnut lähteä enää minnekään.

”Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään.”

Yhdessä sumassa tulivat sitten ne elämän suurimmat koetinkivet: avioero, muutto toiseen kaupunkiin, opiskelujen lopettaminen ja masennus.  

Vaikeita vuosia oli kolme, sitten Santra päätti, ettei elämä voi jatkua sellaisena kuin aiemmin. Hän hankki koiran ja lähti ihmisten ilmoille, kun vointi sen salli nyt paremmin. Hän myös uskaltautui laittamaan treffi-ilmoituksen nettiin. Siihen vastasi kiva mies.

Santra pystyi myös lähtemään osa-aikatöihin. Vaikka työ voi rasittaa, se on myös mielelle hyväksi.

Terapiasta ja pitkään jatkuneesta itsetutkiskelusta huolimatta Santra myöntää, että sairauden hyväksyminen on vieläkin vaikeaa.

– Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään. Olen oppinut aika hyvin.

Lue Santran koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!

Varo biisipaljastusta! Anna Puu esittää perjantain Vain elämää -jaksossa 1990-luvun hitin.

Vain elämää -ohjelmassa nähdään perjantaina Mikko Kuustosen päivä. Anna Puu on valinnut Mikon biiseistä esitettäväkseen vuonna 1992 julkaistun hitin Joo mä tuun.

Mikko kertoo jaksossa, että biisi syntyi, kun hänen elämänsä täyttyi musiikista ja keikkailusta. Kappaleen alkuperäinen versio on syntynyt krapulan tapaisessa olotilassa, ja siinä on synkkiäkin sävyjä.

– Kappale on on the road -henkinen. Kun menee sellaiseen ihmeelliseen kiertueromantiikkaan, ja elämä on juhlista toisiin menemistä, Mikko kertoo jaksossa.

Annan versio sen sijaan on täysin toisenlainen: kepeä ja huoleton.

– Tiedättekö sen tunteen, kun humalassa tulee hirveästi asiaa? Tää biisi kertoo siitä, Anna kertoo ennen esitystään.

Kuuntele Annan esitys ennakkoon!

2778860

Vain elämää Nelosella perjantaisin klo 20.00. Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Donald Trump haukkui Hillary Clintonia häijyksi naiseksi. Senhän täytyy olla kohteliaisuus!

Presidenttiehdokkaat Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisena kolmannessa vaaliväittelyssä torstaina aamuyöstä. Laajasti on arvioitu, että Clinton vei homman kotiin. Sosiaalisessa mediassa huomiota ovat herättäneet varsinkin ehdokkaiden erilaiset aborttikannat ja se, kun Trump kutsui Clintonia ”häijyksi naiseksi”.

Trumpin silmissä Clinton lienee häijy muun muassa siksi, että hän puolustaa kylmän rauhallisesti ja sinnikkäästi naisten oikeuksia.

Päätimme siis, että häijyyshän on mahtava kohteliaisuus! Me Naisten toimitus listasi 12 merkittävää kotimaista ja ulkomaalaista elävää ja edesmennyttä naista, jotka ovat tai olivat varsin häijyjä muijia – mitä parhaimmalla tavalla:

1. Elisabeth Rehn

Entinen kansanedustaja, maailman ensimmäinen naispuolinen puolustusministeri ja ihmisoikeustaistelija haukkui syyskuussa Helsingin Sanomien haastattelussa poliitikot siitä, että he ovat unohtaneet ihmisoikeudet ja tasa-arvon edistämisen. Elisabeth Rehnin, 81, mielestä ihmisiä hädän keskelle palauttava nyky-Suomi näyttää nationalistiselta, pahansisuiselta ja tunteettomalta, eivätkä suomalaiset ymmärrä, kuinka kammottavaa sota on.

Eikä Rehn suostu vaikenemaan.

– Se, joka pysyy hiljaa, tekee yhtä paljon pahaa kuin se, joka räyhää, hän sanoo.

”Nämä nuoret naisetkin, jotka tulevat nyt eduskuntaan. Eivät he välitä ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ja tasa-arvon ajamisesta niin kuin minun aikanani”, Elisabeth Rehn sanoi Helsingin Sanomille. Kuva: Sanoma-arkisto / Kaisa Rautaheimo
”Nämä nuoret naisetkin, jotka tulevat nyt eduskuntaan. Eivät he välitä ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ja tasa-arvon ajamisesta niin kuin minun aikanani”, Elisabeth Rehn sanoi Helsingin Sanomille. Kuva: Sanoma-arkisto / Kaisa Rautaheimo

2. Helena Ranta

Professori ja oikeushammaslääkäri Helena Ranta, 70, on työskennellyt uhrientunnistuksen kanssa muun muassa Bosnia-Hertsegovinassa ja Kosovossa 1990-luvulla, Estonian onnettomuuden jälkeen, Kamerunissa, Perussa ja Irakissa 2000-luvun alussa sekä Kaakkois-Aasiassa vuoden 2004 tsunamin jälkeen. Hän myös todisti Haagissa vuonna 2003 Slobodan Miloševićin oikeudenkäynnissä.

– En pidä itseäni kunnianhimoisena, mutta vaadin itseltäni paljon. Ja olen erittäin jääräpäinen. Jos otan jonkin tehtävän vastaan, pyrin viemään sen vaikka kuinka katkeraan loppuun asti. Sehän tekee minut varmasti monen mielestä pikkuisen vaikeaksi, Ranta sanoi Me Naisten haastattelussa viime vuonna.

”Tsunamialueella eräät kansalliset ryhmät toimivat mielestäni hyvin epäkunnioittavasti vainajia kohtaan. Tämä on ollut tärkeä viestini: vainajillakin on ihmisoikeudet”, Helena Ranta sanoo Me Naisten jutussa. Kuva: Heli Blåfield
”Tsunamialueella eräät kansalliset ryhmät toimivat mielestäni hyvin epäkunnioittavasti vainajia kohtaan. Tämä on ollut tärkeä viestini: vainajillakin on ihmisoikeudet”, Helena Ranta sanoo Me Naisten jutussa. Kuva: Heli Blåfield

3. Tarja Halonen

Suomen ensimmäinen naispresidentti, ministerikonkari ja juristi Tarja Halonen, 72, olisi takuulla Donald Trumpin mielestä häijy muija, sillä hän on taistellut läpi uransa tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolesta. Hänen mukaansa tasa-arvo on myös viisasta talouspolitiikkaa.

– Sellainen yhteiskunta, jossa sukupuolten välinen tasa-arvo on viety pidemmälle, on taloudellisesti kestävämpi. Sanon aina: ”It is right and just, but also smart”, presidentti sanoi Demokraatille vuonna 2013.

”Jos mies olisi ollut samalla tavalla vaativa, häntä olisi pidetty jämäkkänä.”

Halosella on myös vaikean tyypin maine. Hänen ulkoministeri- ja presidenttiaikojensa lehdistöpäällikkö Maria Romantschuk selitti Halosen ulkoministeriaikojen mainetta MTV:lle muutama vuosi sitten.

– Häntä pidettiin hankalana, eikä hän aina helppo ollutkaan. Jos mies olisi ollut samalla tavalla vaativa ja edellyttänyt asioiden edistymistä, häntä olisi pidetty jämäkkänä. Halosen oli oltava tiukka, jotta hän pystyi lunastamaan paikkansa ja näyttämään, että hän pärjää.

Presidentti Tarja Halonen vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Presidentti Tarja Halonen vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

4. Margot Wallström

Ruotsin ulkoministeri, 62, on julistanut ajavansa feminististä ulkopolitiikkaa. Viime vuonna Ruotsi ajautui diplomaattiseen kiistaan Saudi-Arabian kanssa, kun Margot Wallström ilmoitti irtisanovansa sotilaallisen yhteistyön maan kanssa. Hän vaati muun muassa naisten aseman parantamista.

Margot Wallström puhui vierailulla Sri Lankassa viime huhtikuussa ympäristöasioista, kuten ilmastonmuutoksesta. Kuva: Reuters
Margot Wallström puhui vierailulla Sri Lankassa viime huhtikuussa ympäristöasioista, kuten ilmastonmuutoksesta. Kuva: Reuters

5. Pirkko Saisio

Pitkän uran tehnyt kirjailija Pirkko Saisio, 67, puhuu asiasta kuin asiasta ilahduttavan suoraan.

– Ihailen häntä varauksettomasti, ja nuorten naisten parissa häntä ja Honksua (Saision kumppani Pirjo Honkasalo) pidetään laajalti esikuvina. Erityisen virkistävää on, että Saisio on kuvia kumartelematon joka suuntaan, hän voi tarvittaessa olla poliittisesti epäkorrekti myös homo- ja lesboväkeä kohtaan, ihmisoikeusjärjestö Setan pääsihteeri Aija Salo luonnehti Imagelle pari vuotta sitten.

Kun Pirkko Saisio sai Finlandia-palkinnon Punainen erokirja -teoksestaan vuonna, hän kritisoi palkintoa voittopuheessaan ja lahjoitti 26 000 euron palkinnon Setalle. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio
Kun Pirkko Saisio sai Finlandia-palkinnon Punainen erokirja -teoksestaan vuonna, hän kritisoi palkintoa voittopuheessaan ja lahjoitti 26 000 euron palkinnon Setalle. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio

6. Angela Merkel

Saksan liittokansleri Angela Merkel, 62, on julistanut, että rajat pysyvät auki, ja pysynyt lujana, vaikka äärioikeistolaiset ovat hyökänneet rajusti häntä vastaan. Merkel ei kadu sallivaa pakolaispolitiikkaa.

– Me pystymme tähän, kuului hänen kuuluisa lauseensa vuosi sitten.

Angela Merkel on ollut Saksan liittokansleri vuodesta 2005 ja kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtaja vuodesta 2000. Kuva: Reuters
Angela Merkel on ollut Saksan liittokansleri vuodesta 2005 ja kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtaja vuodesta 2000. Kuva: Reuters

7. Madonna

Laulajakonkari Madonna, 58, on ollut feministi-ikoni jo vuosikymmenten ajan.

– Elämme edelleen todella seksistisessä yhteiskunnassa, vaikka vaikuttaa siltä, että naiset ovat harpanneet monessa asiassa eteenpäin. Nainen lokeroidaan edelleen. Voit olla seksikäs, muttet voi olla fiksu. Voit olla fiksu, muttet voi olla seksikäs. Voit olla seksikäs, muttet voi olla 50-vuotias, hän sanoi Refinery29-sivuston haastattelussa viime vuonna.

Madonna toivoo, että naiset tukisivat toisiaan nykyistä enemmän. Kuva: Reuters
Madonna toivoo, että naiset tukisivat toisiaan nykyistä enemmän. Kuva: Reuters

8. Sari Baldauf 

Moni ulkomainen media Wall Street Journalista Financial Timesiin on nimennyt entisen Nokian varatoimitusjohtajan yhdeksi maailman merkittävimmistä naisjohtajista. Nykyään Sari Baldauf, 61, on muun muassa energiayhtiö Fortumin hallituksen puheenjohtaja.

– Suvaitsemattomuuden ja monikulttuurisuuden ymmärtämättömyyden edessä meillä on aika tie tallattavana. Minua ei kuitenkaan hävetä suomalaisten puolesta. Ennemminkin sanoisin, että usein ottaa päähän, hän sanoi Ylioppilaslehdelle kymmenen vuotta sitten.

Sari Baldauf on ollut hallituksen jäsen monissa kotimaisissa ja ulkomaisissa yrityksissä ja säätiöissä. Kuva: Sanoma-arkisto / Markus Jokela
Sari Baldauf on ollut hallituksen jäsen monissa kotimaisissa ja ulkomaisissa yrityksissä ja säätiöissä. Kuva: Sanoma-arkisto / Markus Jokela

9. Madeleine Albright

Madeleine Albright, 79, nimitettiin Yhdysvaltain ulkoministeriksi vuonna 1996. Hän oli ensimmäinen nainen tuossa vaikutusvaltaisessa virassa.

”Helvetissä on erityinen paikka naisille, jotka eivät auta toisiaan.”

– Helvetissä on erityinen paikka naisille, jotka eivät auta toisiaan, kuuluu hänen legendaarinen lausahduksensa.

Nyt Madeleine Albright on toistanut lauseensa. Jotkut ovat tulkinneet sen tarkoittavan, että naisten pitäisi äänestää Hillary Clintonia, koska he ovat naisia. Albright on korjannut, että hänen neljäkymmentä vuotta käyttämänsä hokema viittaa varsinkin siihen, että vanhempien naisten pitäisi auttaa nuorempia naisia etenemään työelämässä.

Madeleine Albright kannattaa Hillary Clintonia Yhdysvaltain presidentiksi. Kaksikko kampanjoi yhdessä helmikuussa. Kuva: Reuters
Madeleine Albright kannattaa Hillary Clintonia Yhdysvaltain presidentiksi. Kaksikko kampanjoi yhdessä helmikuussa. Kuva: Reuters

10. Minna Canth

Kirjailija, näytelmäkirjailija, kauppias, toimittaja, naisasianainen. Minna Canth (1844–1877) puolusti heikkoja, kuten naisia ja köyhiä, sekä realistisissa teoksissaan että arjessaan. Hän on myös ainoa suomalainen nainen, jolla on oma liputuspäivä: tasa-arvon päivä 19. maaliskuuta. Mutta tämäkin edistysaskel tapahtui vasta vuonna 2003.

Minna Canth taisteli aktiivisesti naisten koulutuksen puolesta. Kuva: Sanoma-arkisto
Minna Canth taisteli aktiivisesti naisten koulutuksen puolesta. Kuva: Sanoma-arkisto

11. Armi Ratia

Marimekon perustajalla ja pitkäaikaisella toimitusjohtajalla (1912–1979) oli vankkumaton visio, ja Armi Ratia taisteli herkeämättä unelmiensa puolesta. Yritys oli hänelle elämäntapa ja vaatteiden omaperäisyys kunnia-asia.

– Täytyy olla erilainen kuin muut, Armin kerrotaan tokaisseen usein.

Armi Ratia perusti Marimekon vuonna 1951. Kuva: Marimekko
Armi Ratia perusti Marimekon vuonna 1951. Kuva: Marimekko

12. Hertta Kuusinen

Poliitikko Hertta Kuusinen (1904–1974) oli Suomen toinen naisministeri. Jo parikymppisenä hän näki toisenlaisen tulevaisuuden kuin naisilla ympärillään.

Hertta Kuusinen oli monessa asiassa edelläkävijä: hän halusi jo tuolloin yhdistää työn ja perheen. Nainen ei ollut pelkästään ruuanlaittaja ja perheen arjen ylläpitäjä. Näkemys oli hyvin radikaali, sillä naisilla ei ollut muuta elämisen mallia. Vain harvat yläluokan naiset olivat koulutettuja ja saattoivat menestyä yhteiskunnassa, Punainen kolmio -tv-sarjan (2015) ja Hertta-kirjan (2015) Kuusisesta tehnyt Heidi Köngäs kertoo Kotiliedelle.

Hertta Kuusinen on ensimmäinen suomalainen nainen, joka pääsi politiikan eturiviin. Kuva: Sanoma-arkisto
Hertta Kuusinen on ensimmäinen suomalainen nainen, joka pääsi politiikan eturiviin. Kuva: Sanoma-arkisto

Ketä vahvaa naista sinä arvostat? Kommentoi alla tai Twitterissä tai Instagramissa hashtageilla #häijymuija ja #menaiset!

Synnytyssairaaloissa osataan hoitaa ympärileikattuja naisia jo hyvin. Vielä pitäisi estää se, ettei yhtään Suomessa asuvaa tyttöä silvottaisi.

Naisten sukuelinten silpominen on maailmassa yhä arkipäivää: noin kolmea miljoonaa tyttöä uhkaa tänäkin vuonna brutaali perinne, joka vammauttaa ja traumauttaa loppuiäksi. Ympärileikattuja naisia elää maailmassa noin 200 miljoonaa.

Mutta miksi tämän pitäisi kiinnostaa suomalaisia?

– Tyttöjen sukuelinten silpominen on yksiselitteisesti ihmisoikeusloukkaus, ja nämä naiset kansainvälisten ihmisoikeuksien suojeluksessa, sanoo oikeushammaslääkäri Helena Ranta, joka on juuri palannut Eritreasta.

– Kun miettii, mitä nämä tytöt ja naiset ovat käyneet läpi, meillä pitää olla sen verran empatiaa, että autamme. Suomalaisten tehtävä ei ole mennä paikan päälle ja neuvoa mitä tehdä, vaan tukea paikallisia ihmisiä: sairaanhoitajia ja aktivisteja, jotka voivat parhaiten tehdä yhteisöissään muutoksen.

Auttaa voi siis paitsi näin toimivien järjestöjen kautta, myös löytämällä suoran yhteyden paikallisiin naisiin.

Työtä tarvitaan kuitenkin myös Suomessa.

Varhaiset vaaran merkit

– Ympärileikkausperinne elää Suomessakin, sanoo Ihmisoikeusliiton asiantuntija Solomie Teshome, joka työskentelee maahanmuuttajien kanssa KokoNainen-projektissa. Sen tavoite on, ettei yhtään Suomessa asuvaa tyttöä silvottaisi.

Lue lisää: Ympärileikatun naisen tarina

Suomessa ei ole tullut esiin yhtään tapausta, että maahanmuuttajataustaisia tyttöjä olisi ympärileikattu täällä. Monilla tytöillä on kuitenkin vaara joutua silpomisen uhriksi matkalla vanhempiensa kotimaassa, esimerkiksi Egyptissä, Etiopiassa, Sudanissa, Somaliassa tai monessa muussa Afrikan maassa. Ihmisoikeusliitto kouluttaakin muun muassa sairaanhoitajia ja päiväkotien henkilökuntaa siitä, kuinka havaita varhaisia vaaran merkkejä ja kuinka puhua asiasta perheiden kanssa.

”Ympärileikkausperinne elää Suomessakin.”

– Epäilyt voivat herätä esimerkiksi, jos tyttö on lähdössä yhdessä vanhempiensa tai toisen vanhemman kanssa kotimaahansa. Vaikka niin, että vain perheen tyttö on lähdössä, muut sisarukset eivät, Solomie Teshome kertoo.

Tällaisia konsultointipuheluita Solomie saa terveydenhoitajilta etenkin keväisin lomien kynnyksellä. Tyttöjen iät vaihtelevat taaperoista teini-ikäisiin.

– Kun tyttö on jo lähdössä matkalle ja herää epäilys, että hän joutuu silvotuksi, ollaan jo myöhässä, Solomie sanoo.

Silloin asia siirtyy lastensuojelulle.

Käsinkosketeltava hätä

Olennaista onkin ennaltaehkäisy, joka on Suomessa osoittautunut tehokkaaksi. Suomessa terveys- ja sosiaalialan työntekijöillä on velvollisuus ottaa asia puheeksi maahanmuuttajien kanssa, joiden kulttuureissa tyttöjen ympärileikkausta harjoitetaan. KokoNainen-projektissa puolestaan maahanmuuttajat verkostoituvat toistensa kanssa ja pyrkivät yksilö- ja ryhmäkeskusteluissa muuttamaan asenteita.

– Suomeen kotoutuneiden maahanmuuttajien asenteet ovat selvästi muuttuneet viime vuosina: vaikka perinne olisi omassa kulttuurissa yhä yleinen, he ovat luopuneet siitä Suomessa. Nämä ihmiset ovat myös tärkeitä muutoksentekijöitä lähtömaissaan, Solomie sanoo.

Hän kertoo miehistä ja naisista, jotka ovat saaneet ensimmäisen kerran vasta Suomessa tietää, kuinka vahingollista sukuelinten silpominen on: se aiheuttaa paitsi välitöntä kipua ja hengenvaaran, myös loppuelämäksi ongelmia virtsaamisen, kuukautisten, seksielämän ja synnytysten kanssa. Se on kova paikka vanhemmille, jotka ovat uskoneet toimineensa lastensa parhaaksi ja jotka itsekin ovat perinteen uhreja.

– Hätä on käsinkosketeltava, kun ihmiset ymmärtävät tämän. He haluavat nopeasti vaikuttaa asenteisiin myös kotimaassaan, omien sukulaistensa kautta.

Suomeen kotoutuneiden maahanmuuttajien asenteet ovat selvästi muuttuneet viime vuosina.

Esimerkkinä Solomie kertoo miehestä, joka keskusteluryhmässä tajusi, ettei missään nimessä halunnut tytärtään ympärileikattavan. Hän sai käännytettyä koko vaimonsa suvun, ja tytär säästyi silpomiselta, ensimmäisenä suvussaan.

Suomessa tehtävällä työllä on siis iso merkitys myös maailmalla. Täällä riskiryhmässä ovat vasta maahan tulleet, esimerkiksi vastaanottokeskuksissa asuvat, sekä maahanmuuttajat, jotka ovat ehkä asuneet jo pitkään Suomessa mutta ovat jääneet omiin oloihinsa. Monille maahanmuuttajanaisille asia tulee uudelleen ajankohtaiseksi vasta naimisiinmenon ja raskaaksitulon myötä. Heidät pitäisi silloin tavoittaa. Siksi Ihmisoikeusliittokin tekee etsivää työtä maahanmuuttajataustaisten avainhenkilöiden avulla.

Arkea töissä ja tuttavapiirissä

Suomalaisissa synnytyssairaaloissa ympärileikatut synnyttäjät ovat olleet arkea jo pitkään, ja heitä osataan hoitaa hyvin. Ympärileikkauksen aiheuttamia vaurioita voidaan myös jossain määrin korjata. 

Solomie Teshomen mielestä myös muiden kuin asiaan työkseen törmäävien suomalaisten olisi hyvä tiedostaa ilmiö, sillä jollei siitä puhuta avoimesti, sitä ei saada kitkettyäkään.

– Moni suomalainen ajattelee, ettei asia koske häntä, mutta tulevastahan ei voi tietää. Se voi olla koulukaveri, tuleva puoliso, töissä kohdattu ihminen...

Solomie kertoo suomalaisnaisesta, joka havahtui vasta raskausaikanaan siihen, että hänen miehensä kulttuurissa tyttöjen ympärileikkaus on yhä arkipäivää.

– Nainen oli hädissään. Rauhoitin häntä ja kehotin häntä puhumaan miehensä kanssa. Myöhemmin pariskunta soitti minulle ja kertoi, että myös mies vastusti tiukasti tyttöjen ympärileikkauksia. Heidän tyttärellään ei siis ollut hätää.

”Moni suomalainen ajattelee, ettei asia koske häntä.”

Suomessa lisääntyneet maahanmuuttovastaisuus ja vihapuhe eivät helpota aiheesta puhumista, mutta Solomie Teshomen mukaan muuta vaihtoehtoa ei ole.

– Asiasta pitää voida puhua. Mutta on tärkeää olla kauhistelematta ja syyllistämättä. Se vain karkottaa avuntarvitsijat. 

Suhtautumista tyttöjen ympärileikkaukseen voi helpottaa toisen asemaan asettuminen. Lähtömaissaan ympärileikatut naiset ovat olleet normaaleja, ympärileikkaamattomat epänormaaleja ja syrjittyjä. Suomessa asetelma keikahtaa päälaelleen. Naisen voi olla hyvin vaikea ottaa itse asiaa puheeksi täkäläisessä terveydenhoidossa.

Miten sitten puhua?

Silpominen vai ympärileikkaus? Helena Ranta käyttää yksiselitteisesti termiä sukuelinten silpominen, koska pitää jälkimmäistä vähättelevänä ja sekoittuvan poikien ympärileikkaukseen, joka on aivan eri asia. Silpomista käytetään myös kansainvälisesti oikeus- ja vaikuttamistyössä.

– Täytyy muistaa, että tämä on myös kumulatiivinen rangaistus tytöille. Itsessään väkivaltainen toimenpide tulee naisen elämässä toistuvasti vastaan eri elämänvaiheissa kuukautisongelmista synnytyksiin. Traumaattiset muistot eivät myöskään vähene siitä, että silpominen tehtäisiin mahdollisimman nuorena.

Oikeushammaslääkäri Helena Ranta on tullut tutuksi johtaessaan tutkimusryhmiä vaikeissa olosuhteissa maailman kriisialueilla. "Ei voi sulkea silmiä siltä, mitä maailmalla tapahtuu", hän sanoo.
Oikeushammaslääkäri Helena Ranta on tullut tutuksi johtaessaan tutkimusryhmiä vaikeissa olosuhteissa maailman kriisialueilla. "Ei voi sulkea silmiä siltä, mitä maailmalla tapahtuu", hän sanoo.

Myös Solomie Teshome puhuu silpomisesta kouluttaessaan suomalaisia ja kampanjoidessaan perinnettä vastaan. Lähestyessään ihmistä, jolle ympärileikkaus on osa kulttuuria, Solomie kuitenkin puhuu ympärileikkauksesta.

Solomie Teshome ja Helena Ranta molemmat uskovat, että tyttöjen silpomiselle saadaan vielä loppu.

– Uutiset Eritreasta olivat rohkaisevia, Helena sanoo.

Eritrean terveysministeriö on yhdessä maan naisjärjestön kanssa lähtenyt taisteluun silpomista vastaan, ja se on vähentynyt maassa radikaalisti viime vuosien aikana. Toiveikkaita esimerkkejä on muistakin maista.

– Kyllä perinne vielä sitkeästi muutaman sukupolven elää, mutta ei tässä ole mahdotonta onnistua, Helena toteaa.

– Valoa näkyy, mutta tämä vaatii meidän kaikkien osallistumista, Solomie sanoo.

Tuhoisa perinne

Tyttöjen ympärileikkauksissa on kolme päätyyppiä:

1. Klitoriksen kärjen poistaminen tai klitoriksen osittainen tai täydellinen poistaminen.

2. Klitoriksen poistaminen sekä pienten häpyhuulien leikkaaminen osittain tai kokonaan.

3. Ulkoisten suku­elinten osittainen tai täydellinen poistaminen sekä typistettyjen häpyhuulien yhteen ompeleminen niin, että virtsan ja kuukautisveren poistumiseksi jätetään vain pieni aukko.

Tyttöjen ympärileikkaus vähentyy maailmassa jatkuvasti, joskin hitaasti. Parhaita tuloksia syntyy yhteisöissä, joissa muutos lähtee sen jäsenistä itsestään, kuten yhä enenevissä määrin tapahtuukin.