Koira sopii kahvilaan kissaa paremmin. Kuva: Shutterstock
Koira sopii kahvilaan kissaa paremmin. Kuva: Shutterstock

Kuka perustaisi kahvilan, jossa pääsee rapsuttelemaan koirakaveria?

Japanilaisilta me sen veimme, idean kissakahviloista. Ihanista paikoista, joissa saa hetken rauhan nauttia kupin kuumaa ja leikittää pörröistä kaveria, joka kuuluu kahvilan vakiokalustoon.

Ensin kissakahvila perustettiin Tampereelle, sitten Helsinki sai omansa. Viikin yliopistollinen eläinsairaala kokeili toukokuussa viikon pop up -kissakahvilaa, ja nyt Kampin kissakahvila avasi ovensa. Kissakahvila Helsingissä asuu kuusi kissaa, joita pääsee ihastelemaan varaamalla ajan kahvilaan. Omia kissoja kissakahviloihin ei saa tuoda.

Kissojen ystäviä hemmotellaan, mutta entäs koiraihmiset? Miksei kukaan perusta koirakahvilaa, jossa koiratonkin pääsisi nauttimaan eläinseurasta?

– Koirat voisivat sopeutua kahvilaan jopa kissoja helpommin, koska ne ovat muutenkin tottuneet kulkemaan omistajiensa mukana. Kahvilakoiran pitää olla on hyvin sosiaalistettu, sen pitää osata käyttäytyä eikä se saa pelätä ihmisiä tai muita koiria, lemmikkieläinten käyttäytymisen asiantuntija, eläinlääkäri Tuulia Appleby kertoo.

Tuulia on kotoisin Sveitsistä, missä koirat kahviloissa tai ravintoloissa eivät ole vieras näky.

– Pitkän kävelylenkin aikana voi käydä vaikka ravintolassa syömässä. Siellä koira makaa ruokailun ajan pöydän alla rauhassa, hän kertoo.

Ja onhan Suomessakin jo koiraystävällisiä kahviloita. Yhä useampi ravintola, kahvila ja baari on avannut ovensa myös haukuille, ja esimerkiksi Helsingin Punavuoreen avatussa oluthuone Brewdogissa asiakkaiden seassa jolkottaa välillä henkilökunnan koira. Yksikään näistä ei kuitenkaan toimi ihan samalla tavalla kuin Japanista tutut kissakahvilat, eli niissä ei ole valmiiksi koiria, vaan oman saa tuoda mukana.

Onko kahvila kissan paikka?

Jos koirat sopisivat kissoja paremmin kahvilaan, mitä mieltä eläinlääkäri sitten on kissakahviloista? Kunhan kissat ovat oikeanlaisia ja niiden perustarpeet tyydytetään, kaikki on kunnossa.

– Ei voi olettaa, että joka kissa soveltuu kahvilaympäristöön. Ei se ole täysin luonnollinen ympäristö, koska ihmiset ja hajut vaihtuvat jatkuvasti. Mutta jos kissa ei ole arka, vaan niin kutsuttu sylikissa, se saattaa jopa nauttia huomiosta. Tärkeintä on, että se halutessaan pääsee pois.

Siksi kissakahvilasta pitäisi löytyä jokaiselle kissalle piilopaikka, ruokaa, vettä ja hiekkalaatikko. Parhaiten kissakahvilassa pärjää kissaryhmä, joka on jo tottunut toisiinsa.

– Kissat eivät helposti hyväksi ulkopuolisia kissoja ja sellaisten kohtaaminen voi olla hyvin stressaavaa, Appleby sanoo.

”Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin”, Rita kuitenkin uskoo. 

Temptation Island -ohjelmasta alun perin tuttu ja Gladiaattorit-sarjassa syksyllä nähtävä pariskunta Aki Manninen, 41, ja Rita Niemi-Manninen, 38, ovat viime aikoina kertoneet useaan otteeseen lapsihaaveistaan.

Kesäkuussa Rita ja Aki kertoivat Me Naisille vaikeuksistaan lapsen saamisen kanssa.

– Kyllä meille tulevaisuudessa mahtuisi juoksemaan sellainen vaaleahiuksinen pieni tyttö, mutta saa nähdä kuinka käy. Vielä emme ole menneet mihinkään hoitoihin, Aki kertoi.

Nyt Rita kertoo lapsihaaveestaan Facebook-sivullaan. Hän myös kertoo miettineensä, alkaako ikä jo painaa liikaa vaakakupissa.

– Ollaan Akin kanssa oltu valmiita vauvalle jo tovin. Putin [pariskunnan koira] on onneksi ihanasti täyttänyt vauvan mentävää rakoa elämässämme. Välillä mietin, että aika on ajanut ohi, kun urheilin ne ”otollisimmat” vuodet tulla äidiksi. Silloin en edes ajatellut lapsien hankintaa, Rita kirjoittaa.

Rita kertoo kuitenkin ajattelevansa, että elämässä kaikella on tarkoituksensa. Voimaa hän saa siitä faktasta, ettei äidiksi tuleminen 38-vuotiaana suinkaan ole mahdotonta.

– Moni ikäiseni ja vielä paljon vanhempi on saanut kokea äitiyden ilon. Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin, hän kertoo.

Kirjoituksensa lopuksi hän lähettää halauksia kaikille niille, jotka toivovat lasta.

”Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin.”

– Ja teille, joita elämä on siunannut lapsella: olette onnekkaita, Rita muistuttaa.

Kesäkuussa Rita ja Aki kertoivat Me Naisille, että harkitsevat ohjelmaa lapsettomuudesta. 

– Olemme harkinneet jopa tv-ohjelmaa, jossa avaisimme lapsettomuushoitoja ja niihin liittyviä tabuja. Toivomme, että voisimme tarjota vertaistukea tuhansille muille samassa tilanteessa oleville. En ole tämän asian suhteen itsekriittinen. Kun on elämässä menettänyt tarpeeksi, ei osaa pelätä tulevaa. Uskon, että kaikella on tarkoituksensa, Aki kertoi.

Rita julkaisi viikko sitten Instagram-tilillään hymyilevän kuvan puolisonsa kanssa. ”Jos nauru pidentää ikää, me eletään ainakin 100-vuotiaiksi!” hän kirjoittaa.

Toni on viime aikoina antanut puolisolleen Jannikalle kaiken tukensa. Tilanteessa on auttanut se, että Tonilla itselläkin on kokemusta masennuksen voittamisesta.

Apulanta-yhtyeen laulajan Toni Wirtasen vaimo, laulaja Jannika B kertoi heinäkuussa käyvänsä uupumuksen ja väsymyksen takia läpi raskasta elämänvaihetta. Vain elämää -risteilylle keskiviikkona osallistunut Toni kertoi Me Naisille, että pahin on nyt takana.

– Jannika voi hyvin tällä hetkellä, kuten koko perhe, hän sanoi.

Toni on antanut haastavassa tilanteessa vaimolleen kaiken tukensa. Hänellä on itselläkin kokemusta masennuksen voittamisesta.

– Olemme nyt molemmat syvänveden sukelluksen kandidaatteja. Olen ammentanut omista kokemuksistani auttaessani häntä. Olen itse elävä esimerkki siitä, että masennuksen voi voittaa.

”Silloin kun on pussin pohjalla, ei näe sitä suuaukkoa, mutta sieltä on olemassa poispääsy.”

Toni kertoo Jannikan saaneen valtavasti positiivista palautetta sosiaalisessa mediassa puhuttuaan ongelmistaan avoimesti. Ihmiset ovat kertoneet esimerkin voimalla omia kokemuksiaan aiheesta.

– Silloin kun on pussin pohjalla, ei näe sitä suuaukkoa, mutta sieltä on olemassa poispääsy. Ei sinne kenenkään tarvitse jäädä. Ammattiauttajalta saa kuitenkin varmasti parempia neuvoja kuin satunnaiselta rockmuusikolta, hän virnistää.

Salakavala sairaus

Kaksivuotiaan Martta-tytön isä pohtii, ettei puolison huomioiminen aina ole helppoa lapsiperheen pyörityksessä. 

– Tyttö on niin pieni ja vie kaiken huomion, joten sokeuduin sille, miten Jannikalla menee. 

Soimaan itseäni siitä, etten nähnyt riittävän tarkasti häntä, ennen kuin tilanne oli jo pitkällä, hän toteaa.

Toni peräänkuuluttaa sitä, ettei parisuhteessa toista saa pitää itsestäänselvyytenä.

”Muistakaa katsoa toista ihmistä. Masennus tulee hiipien, kuten tässäkin tapauksessa.”

– Muistakaa katsoa toista ihmistä. Masennus tulee hiipien, kuten tässäkin tapauksessa. Yhtäkkiä Jannika ei ollut enää oma, iloinen ja energinen itsensä, hän kuvailee.

Tällä hetkellä Jannika voi Tonin mukaan hyvin ja perhearki rullaa mukavasti.

– Arkemme on pitkälti Martan kanssa oloa. Olen tehnyt 13 levyä ja vasta yhden lapsen, joten en ole valmis vielä luopumaan vauvakuplasta.  Martta kietoi minut pikkusormensa ympärille heti synnyttyään. Sen sodan hävisin heti, Toni naurahtaa.