Kuvat: Shutterstock, Instagram, Getty Images

Ennen se oli vanhanpiian tunnusmerkki. Nyt sen löytää huippusuunnittelijan paidoista, nettivideoista ja julkkisten sylistä. Kissa on kauden kuumin ilmiö.

Mistä se oikein alkoi? Jotain vihiä perustavasta muutoksesta saattoi päätellä kissanruokamainoksesta, jossa Eva Longoria konttaa ja keikuttelee satiiniyö­paidassaan ja kippaa sitten kissansa kuppiin erikoishienoa lihamuhennosta.

Hollywood-tähdille oli mielessään ­kuvitellut ennemmin pölähtäneen kääpiökoiran kurkkaamaan merkkilaukusta. Mutta että Eva Longoria, eronnut hottis ja entinen Täydellinen nainen! Eva tuskin oli niin rahan puutteessa, että olisi ryhtynyt mainostamaan kissanruokaa ellei se olisi jotenkin, no, coolia.

Jos nyt googlaa julkkuja ja kissoja, saa nähtäväkseen hämmentäviä kuvia esimerkiksi Anthony Bourdainista, Morgan Freemanista ja Dalai Lamasta, joiden seurassa retkottaa karvainen möhkäle.

Kissa, tuo pöllyävällä irtokarvalla kuorrutettu pötkö, joka työntää terävät kyntensä pehmeään reiteesi juuri kun sitä vähiten odottaisi, on nyt kaikkialla.

Vaivaton viiksivallu

Vielä muutama hiekkalaatikon tyhjennys sitten kissat olivat leimallisesti vanhojen piikojen lemmikkejä.

Englanniksihan cat lady ei tarkoita seksikkääseen lateksipukuun pukeutunutta miusaa, vaan samaa kuin meidän kassialmamme: kissanpissalle haisevaa höperöä tätiä, jonka asunto on täynnä pahvilaatikoita, vanhoja lehtiä – ja kissoja.

Nyt asetelma on käännetty voitoksi. Kissa on kiireisen, urallaan menestyvän citysinkkunaisen valinta.

– Lemmikkiin sitoutuminen voi tuntua isolta askeleelta, ainakin täällä New Yorkissa, arvelee kissanomistaja, 29-vuotias bisnesnainen Caroline McCarthy New York Timesissa.

– Kun otat kissan, teet ikään kuin tosi aikuismaisen teon, joka ei kuitenkaan muuta elämääsi liian radikaalisti, ­McCarthy jatkaa.

Niinpä. Kissa mielletään koiraa helppo­hoitoisemmaksi, ainakaan se ei ulise yksinäisyyttään kadotessasi ovesta.

Internetin kuuluisin kissa, Grympy Cat, vietti 2-vuotissynttäreitään Voguen toimituksessa. Yrmynaama ei viihtynyt kissoja rakastavan muotitoimittajalegenda Grace Coddingtonin sylissä.

Juhli kissaa

Kissojen trendiasema on tietysti räjäyttänyt kissoihin liittyvän bisneksen. Jos ylipäätään haluat myydä jotain juuri nyt, laita siihen kissan kuva.
Huippumuotisuunnittelijat lätkivät kalliisiin ryijyihinsä herttaisia kissanpäitä kuin kaksivuotiaiden päiväkotivaatteisiin.

Suuntauksen aloitti vuonna 2010 Miu Miu (!), joka painoi mallistonsa vaatteisiin pieniä kissahahmoja. Sen jälkeen kissoja ovat muotimaailmassa yrittäneet syrjäyttää muun muassa pöllöt, mutta turhaan. Katit naukuvat tämänkin ­kevään mallistoissa.

Itse Chanelin mösjöö Karl Lagerfeld on suunnitellut asusteita, joissa töröttävät valkoiset kissain viikset mustalla ­nahalla. Inspiraatiota on tietysti ammennettu omasta katista, Choupettesta, jonka mukaan asustekokoelmakin on ristitty.

Toinen, aivan mahdottoman vastustamaton idea on pelastaa kodittomia kissoja. Tänä keväänä avatun lontoolaisen kissakahvilan, Lady Dinah’s Cat ­Emporiumin kissat ovat löytökissoja.

”Miljöömme on rakennettu niin, että siinä huomioidaan kissojen emotionaaliset ja fyysiset tarpeet”, kahvilasta ilmoitetaan. Sen nettisivuilla kerrotaan myös, että päivittäin auki oleva kahvila on ­täyteen buukattu kesäkuulle saakka.

Samantyyppisiä kissakahviloita on jo ainakin Budapestissa, Tokiossa ja Pariisissa. Niissä voi lattensa seuraksi rapsutella kissoja ja leikkiä niiden kanssa. Myös Suomessa Raisiossa on kissa­kahvila, joka on auki kissahenkisille varsinaissuomalaisille joka sunnuntai.

Amerikassa vietetään myös Kansallista kissapäivää 29. lokakuuta. Sen kunniaksi voi adoptoida löytökissan tai lahjoittaa löytökissaorganisaatioille rahaa esimerkiksi ostamalla t-paidan, jossa lukee Keep calm and remove the hairball eli ­Pysy rauhallisena ja poista se karvapallo.

Suomessakin voi juhlia sentään oman kissansa nimipäivää. Helsingin yliopiston almanakkatoimiston johtaja Minna Saarelma on kirjoittanut Kissojen nimipäiväkirjan (Minerva 2012). Nimpparilahjaksi mirrilleen voi tilata netistä esimerkiksi oman kissasampoon tai kissaan kiinnitettävän kissakameran.

Grumpy Cat.

Ja ne videot!

Youtube pursuaa kissavideoita, joita tunnustavat katsovansa kaikki, niin älyköt kuin duunaritkin. Kirjailija Miina Supinen on jopa kirjoittanut aiheesta laajan artikkelin Image-lehteen. Kissavideoille on jo muodostunut oma, pelkkää hassuttelua suurempi tehtävä katkoa tietokoneen ääressä istuvien työläisten tylsää työpäivää. Ne virkistävät ja vievät ajatukset muualle. Jos ei nyt ihan luontoon, niin sinnepäin.

Helsingissä Kallion hipsterit ovat järjestäneet jo kahtena vuonna kissavideofestivaalit, joissa katsellaan ”tunnelmallisesti Youtuben kissavideoita”.

Mikäli karvat aivastuttavat, pelkkiä kissojen kuvia on tietysti loputtomasti Pinterestissä, Tumblrissa ja Instagramissakin. Kissakuvien tuijottelusta voi saada sekä ”ooh, mitä söpöliinejä” -efektejä että totaalisen päätyhjennyksen. Varsinkaan lepotilassa – ja sellaisessahan kissat enimmäkseen ovat – kissa kuitenkin harvoin on kovin kuvauksellinen otus.

Tosin suomalaisten naisten kansallinen ulkonäköpiirre ovat kuulemma ”kissansilmät”, siis vähän vinot ja ylöspäin kääntyvät (lähde: kyproslaiset ja sisilialaiset baarimikot 1990-luvun alussa).

Kissojen eleganttius taitaakin olla enemmän mielikuvituksen tuotetta kuin todellisuutta. Useinhan kissa on laiska punkero, joka vetää taju kankaalla lonkkaa kämpän lämpimimmässä paikassa.

Mitä sitten kertoo ajastamme se, että kissat ovat muotia juuri nyt?
Ei ehkä mitään sen kummempaa kuin että lemmikkejäkin valitaan nykyään trendien perusteella. Kissa on helppo ja vaivaton otus, mutta toisaalta monet käyttävät paljonkin aikaa kissoihinsa, niiden kuvaamiseen ja niiden kanssa tuusaamiseen.

Kahden vuoden päästä muotieläin voi ihan hyvin olla hamsteri.

Omituisimmat kissamuotiasiat

Hännät. Tailly-hännän voi kiinnittää vyötäisilleen. Se heiluu nopeammin, kun olet innoissasi ja hitaammin, kun olet rauhallinen. Japanilaiskeksinnön esittelyvideo löytyy Youtubesta.

Kissankorvapannat. Niin, muutkin kuin hullut kissanaiset voisivat kuulemma käyttää näitä ­osana ihan normaalia asuaan. Kissankorvat hatussa tai pipossa ovat asteen ­hillitymmät.
Vogue yhdisti maalis­kuussa matalat kengät ja kissanpennut täysin ilmiselvällä The Cat and The Flat -sanaleikillä.

Luna The Fashion Kitty on ”kissa, joka rakastaa muotia”. Sen Facebook-­sivulla on liki 700 000 ­tykkääjää. Pissiskissa käyttää pinkkiä kynsilakkaa ja ­tietty samanvärisiä tyllihörhelöitä.

Lue myös:

Tässä ovat internetin kuuluisimmat kissat

Tunnetuimmat kissajulkkiset

Russell Brand. Eläinsuojelujärjestö PETA valitsi Brandin vuonna 2011 Maailman seksikkäimmäksi vegaanijulkkikseksi. Brandin kissan nimi on Morrissey, muusikon mukaan, ja ihmis-Morrissey on ­itsekin kova kissamies.

Grumpy Cat. Internetin kuuluisin kissa, mörkin näköinen Grumpy Cat (kuvassa) on vieraillut ­jopa Voguen toimituksessa. Sillä on tietysti oma Twitter-tili.

Maru. Japanilaiskissa on kuulemma selvinnyt sekä tsunamista että maanjäristyksestä.

Chia. Suomalainen Youtube-julkkiskissa, jonka My cat forgets her tongue out -nuolemisvideota on katsottu liki 900 000 kertaa.

Hitlerin näköiset kissat. ­Ehkä tunnetuin netin kissojen alalaji, jolle on oma sivustonsa www.catsthatlooklikehitler.com

Tehdas eli raha vai jokin ihan muu? Kerro, mistä tuoksusta muistat kotikaupunkisi parhaiten.

Elämme hajujen ympäröimänä, ja niihin liittyy vahvoja muistikuvia: Kuinka saunottiin valoisassa kesäyössä. Kun lapsena seurasi mummoa hoitamassa vehreän puutarhansa tuoksuvia kasveja. Synnyinkaupunkiin saapuessa saattaa haistaa tehtaan eli rahan ja miettiä, mitä sillekin vanhalle naapurille nykyään kuuluu.

Mutta miltä oma, nykyinen kotikaupunki haisee?

Sitä pohditaan Helsingin kaupunginmuseossa 7.10. aukeavassa näyttelyssä nimeltä Haju. Helsinkiläisiltä saatiin yli 200 hajumuistoa, ja kaupungin tuoksuista kertova näyttely suunniteltiin vastausten perusteella. Näyttely ei välttämättä sovi tuoksuyliherkille.

Mikä juuri sinun kotikaupunkisi hajumuisto on painunut merkittävimpänä mieleesi? Kerro meille – teemme aiheesta juttua! Haluamme tietää, miltä Suomen eri kaupungit asukkaidensa mielestä haisevat. Voit jättää vastauksesi alla olevalla lomakkeella.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Huippukokki Jyrki Sukula innostaa uudessa ohjelmassaan nuoria ravintola-alalle. – Halusin panna hyvän kiertämään.

IS TV-LEHTI: Uudessa Sukulan suojatit -tosi-tv-ohjelmassa huippukokki Jyrki Sukula ottaa siipiensä suojaan kahdeksan elämän kolhimaa nuorta ja opastaa heidät peruskoulutuksen kautta ravintola-alan töihin.

Jyrki Sukula kertoo idean syntyneen hänen omista kokemuksistaan sekä kohtaamisista nuorten kanssa. Ravintola-alan moniammattilainen halusi myös laittaa hyvän kiertämään: Sukula hakeutui itse päämäärättömänä ja juuri peruskoulunsa päättäneenä nuorena keittiöapulaiseksi – ja sattui saamaan tukea oikeanlaisilta ihmisiltä.

– Halusin panna hyvän kiertämään. Halusin sytyttää näissä nuorissa kipinän ja auttaa heitä löytämään tekemisen ja elämään tarttumisen tahdon. He itse ovat vastuussa siitä, syttyykö kipinästä tuli ja mikä heille lopulta on mahdollista, Sukula sanoo.

– Isompi tavoitteeni on herättää keskustelua yhteiskunnan tilasta. Haluan, että vanhemmat ymmärtävät, että pitää välittää muistakin kuin omista lapsista. Poliitikkojen taas pitää tehdä työn vastaanottamisesta kannattavaa – monet nuoret pelkäävät, kuinka tulevat toimeen, jos ottavat vastaan työtä.

”Kuvittelin itsestäni enemmän kuin olen.”

Lähes 500 hakemuksen joukosta Sukula valitsi kahdeksan 18–24-vuotiasta nuorta yhdessä Helsingin Nuorisoasiainkeskuksen nuoriso-ohjaajan Pinja Suorsan kanssa. 

– Luotin omiin vaistoihini ja kantokykyyni, jossa menin kyllä lopulta ihan pieleen. Kuvittelin itsestäni enemmän kuin olen, ja se näkyikin sitten  riittämättömyyden tunteena. Oli myös vaikea ymmärtää, kuinka herkkiä nuoret olivat reagoimaan pieniinkin eleisiin, Sukula myöntää.

Sukula ja nuoret tekivät yhteistyötä kuusi kuukautta. Nuorten avoimuus omasta menneisyydestään ja elämänsä vaikeuksista sai Sukulan hämmästymään.

– Nykynuoret ovat avoimia, toisin kuin me 1960-luvulla syntyneet. Nuoret puhuvat ohjelmassa rankoista jutuista, sellaisista aikalaiseni ovat vain vaienneet, Sukula sanoo.

Ohjelman myötä hän ymmärsi. kuinka tärkeää on, että lapsesta ja nuoresta välitetään.

– Kaikki lähtee vanhemmuudesta. Sitä rakkautta ei voi ulkoistaa eikä vastuuta voi sälyttää päiväkodeille tai kouluille, vaikka tilanne olisi kuinka paha.

Sukulan suojatit, Nelonen ke klo 21.00.

Laulaja kertoi vetäytyvänsä keikkatauolle lonkkaoperaation vuoksi.

Kaija Koo saapui Arman Alizadin uuteen Arman Live -ohjelmaan kävelykeppinsä kanssa.

– Onneksi on mahdollisuus mennä leikkaukseen ja ensi kesänä keppiä ei tarvita, Kaija Koo sanoi Nelosen ohjelmassa tiistai-iltana.

Kaija Koo paljasti, että hän on menossa lonkkaleikkaukseen lokakuussa.

– Mun on pakko sanoa tää, koska olen kauan poissa.

Lue myös! Kaija Koo: ”Olisipa joku nuorempana sanonut, että kyllä sinä selviydyt”

Hänen mukaansa lonkkaleikkauksen jälkeinen sairausloma voi kestää pitkään, jopa neljä kuukautta. Sen jälkeen hän aikoo tehdä ”jotain isoa”.

”Olen sairauslomalla aika pitkään, varmaan neljä kuukautta.”

Kaija Koo esiintyi kesällä keppinsä kanssa Kotkan Meripäivillä. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen
Kaija Koo esiintyi kesällä keppinsä kanssa Kotkan Meripäivillä. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen

Tämän kesän keikat laulaja veti kepin kanssa.

– Ainoastaan viimeisen keikan jouduin peruuttamaan kipujen takia.

Lokakuun 6. päivä Kaija Koo julkaisee uuden kappaleen, jossa on mukana myös Cheek. Hänen uusi albuminsa ilmestyy marraskuussa.

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat Sanoma-konserniin.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VAAKA

Ole tarkkana virallisten tahojen kanssa. Ota varoitukset vakavissasi, niin vältyt draamalta. Liioittelu johtaa ongelmiin.

 

SKORPIONI

Pidä mielesi avoimena ja ajattele käytännönläheisesti. Sinun on oltava valmis kuuntelemaan mielipiteitä ja ehdotuksia laidasta laitaan. Anna erilaisuuden rikastuttaa päivääsi.

 

JOUSIMIES

Älä tee siirtoa, jos et ole varma asiastasi. Riskialtis toiminta vain nostaa stressitasoasi ja saa sinut hermoilemaan. Karista epävarmuus ja tee omaa juttuasi.

 

KAURIS

Mikään ei ole sitä, miltä näyttää. Varaudu siihen, että rahaa kuluu suunniteltua enemmän. Älä usko kaikkea kuulemaasi.

 

VESIMIES

Työelämässä tapahtuu kiinnostavia käänteitä. Älä sivuuta luotettavalta taholta saamiasi neuvoja. Luvassa on muutoksia otolliseen suuntaan.

 

KALAT

Älä anna kenenkään pompottaa sinua tänään. Päätä itse, missä mennään. Sinun on oltava parhaimmillasi tehdäksesi vaikutuksen.

 

OINAS

Ota opiksi tekemästäsi virheestä. Sinulla on kädet täynnä hommaa, eikä aikaa ole tuhlattavaksi. Elämässäsi on epätavallinen ihmissuhde, joka vie sinua eteenpäin.

 

HÄRKÄ

Elämässäsi tapahtuu paljon. Ole ylpeä saavutuksistasi ja uskalla olla esillä. Romantiikka menee tänään kaiken muun edelle.

 

KAKSONEN

Joku leikittelee tunteillasi. Älä anna kenenkään puhua sinua ympäri tekemään jotain, mistä et ole varma. Vältä tuhlaamista ja panosta hyvinvointiisi.

 

RAPU

Kotisi kaipaa muutoksia. Sen ei pidä tehdä suurta vahinkoa budjetillesi. Sulje korvasi kritiikiltä ja seuraa vaistoasi päätöksissäsi.

 

LEIJONA

Ympärilläsi on vaativia ihmisiä. Älä anna heidän pilata tunnelmaasi. Päätä itse, mikä sinulle on tärkeää ja perusta päätöksesi sille.

 

NEITSYT

Jaa ajatuksesi ja tunteesi muiden kanssa. Selvitä itsellesi, missä olet menossa. Hankkiudu eroon negatiivisuudesta kaikissa muodoissaan.