Minna kokeili lukuviikkoa, Karoliina treeniviikkoa. Kuvat: Satu Kemppainen

Lukutoukka Karoliina Timonen ja supertreenari Minna Oinaala vaihtoivat osia. Oppiiko viikossa rentoutumaan uudella tavalla?

Kello kolmelta sunnuntai-iltapäivänä Minna Oinaala, 42, heilauttaa pinkin kahvakuulan liikkeelle. Kuula on Oinaalan oma. Hän on maalannut sen pintaan kynsilakalla possun naaman.

Tätä hetkeä Oinaala on odottanut koko viikon. Arkisin kahdeksasta neljään hän valvoo rakennustöitä työmaalla, jolla pystytetään eteläiseen Helsinkiin uutta Jätkäsaaren kaupunginosaa.

Sunnuntaisin Oinaala muuttuu ryhmäliikuntaohjaajaksi. Silloin hän vetää taloyhtiönsä pihassa ilmaisen kahvakuulatunnin kaikille halukkaille.

– Liikunta on intohimoni. Voisin tehdä sitä työkseni, jos joku maksaisi siitä, Oinaala sanoo.

Pari vuotta sitten Oinaala kokeilikin sivutoimisen kahvakuulayrittäjän hommia. Hän kiersi vuoden päivät vetämässä kuulatunteja yritysten ja kuntokeskusten jumppasaleissa.

Nykyään Oinaala liikkuu pääasiassa omaksi ilokseen. Silti viikkoaikataulu ei ole lähelläkään löysäilyä. Viikon aikana Oinaala käy neljä kertaa salilla ja juoksee vähintään 15 kilometriä. Vapaapäivään hän saattaa treenata kolmekin tuntia putkeen.

– Minulle liikunta ei ole jaksamisesta kiinni. Jos en pääse liikkumaan, masennun, ja oloni on kuin olisin tulisilla hiilillä.

Kirjoja bussissa ja keittiössä

Sunnuntai on myös Karoliina Timosen, 39, lempipäiviä. Silloin saa lukea sohvalla vaikka neljä tuntia putkeen.

Timonen lukee myös bussissa työmatkalla – ja töissä kustantamossa. Hän on omakustannepalvelu Type & Tellin country manager. Kotitöitä tehdessään Timonen kuuntelee äänikirjoja. Iltaisin hän kirjoittaa omaan kirjablogiinsa tai keskustelee kirjallisuudesta erilaisissa nettiryhmissä.

– Lukeminen on kaltaiselleni sosiaaliselle introvertille paras harrastus. En vihaa liikuntaa, mutta en jaksa innostua tekemisestä, josta en saa mitään nautintoa, Timonen sanoo.

Minna Oinaala sanoo suoraan vihaavansa kirjoja. Ne ovat niin haastavia.

– Ainut kirjallisuus, jota olen vapaaehtoisesti lukenut, on liittynyt insinööriopintoihini. Olen lukenut elämässäni ehkä viisi kaunokirjallista teosta. Arkisin luen korkeintaan nettilehtiä ja blogeja.

Tällä viikolla on toisin. Oinaala jää sohvalle kirjan kanssa, ja Timonen lähtee liikkeelle.

Karoliinan viikko:

 • Karoliina Timonen, 39-vuotias kustannusalan työntekijä, kirjailija ja kirjabloggaaja.
 • Asuu Espoossa miehensä ja kahden lapsensa kanssa.
 • Lukee vuodessa kuutisenkymmentä kirjaa. Kerrallaan kesken kuusi kirjaa. Lisäksi kuuntelee äänikirjoja.
 • Kirjoittanut romaanit Aika mennyt palaa (2012) ja Kesäinen illuusioni (2015).
 • Ei harrasta liikuntaa, koska ei tunne saavansa siitä nautintoa. Kokeillut silloin tällöin eri lajeja, kuten joogaa.

Minnan treenivinkit Karoliinalle:

 • Treenien makuun pääsee helpoiten kuntokeskusten ja -salien ryhmäliikuntatunneilla.
 • Esimerkiksi kahvakuulatunnit sopivat aloittelijalle, koska laji on tehokas mutta helppo.
 • Kuntosalille kannattaa ottaa avuksi personal trainer edes tunnin ajaksi. Ammattilainen osaa neuvoa liikkeet ja miten ne tehdään oikein.
 • Muista hyötyliikunta ja vaihda auto polkupyörään.

Maanantai: pyörrytystä ja pelkoa

Todellisuus iskee vastaan heti aamulla: olen menossa elämäni ensimmäiselle hot yoga -tunnille, eikä minulla ole kaapissani mitään urheiluvarusteita. Suuntaan ketjuliikkeeseen ja haalin koriini mustat trikoot ja pari toppia. Toivon, että minua ei naureta tunnilta pihalle.

Muuten joogatunti ei erityisesti jännitä. Kävin astangajoogakurssin kymmenisen vuotta sitten, ja olen melko notkea. Kuumuus kyllä jännittää. Viihdyn saunassa korkeintaan 60 asteessa, ja hot yogassa on tarkoitus hikoilla 40-asteisessa salissa puolitoista tuntia.

Tunnilla oloni onkin tukala, mutta en malta pitää taukoa ennen kuin minua alkaa oikeasti pyörryttää. Vilkuilen muita ja koetan päätellä, onko vedenjuonti kesken tunnin sallittua.

Sekä lapsena että aikuisena olen toisinaan kokeillut eri lajeja. Innostukseni on aina lopahtanut, koska liikunta ei ole tuntunut oikein miltään.

Nyt tuntuu. Tunnin jälkeen joudun makoilemaan matollani 20 minuuttia, ennen kuin pystyn kävelemään salista ulos. Minua pyörryttää, kehossani kulkee vilunväristyksiä – ja migreeni iskee. Toisaalta pelottaa, toisaalta olen innoissani. Kerrankin tuntuu joltain!

Loppuillan olen aivan puhki. En jaksa tehdä edes kotitöitä, enkä varsinaisesti kaipaa lukemista.

Tiistai: vain äänikirja puuttuu

Menen mieheni kanssa pelaamaan tennistä. Olen seurannut lajia tv:stä vuosia, ja se kiehtoo minua monella tavalla. Viime kesänä varasimme viikoittaisen vuoron ja pelasimme ulkokentällä läpi kesän. Nyt en ole edes kävellyt kentällä yhdeksään kuukauteen. Jännittää, miten peli sujuu.

Eikä se niin mahtavasti sujukaan. En pidä tanssillisesta liikunnasta enkä aerobicista, koska koordinaatiokykyni on niin huono. Se vaikeuttaa myös peliäni, ja pikkuhiljaa alan turhautua, kun en meinaa osua palloon. Migreeni iskee taas.

Innostumme lähtemään vielä läheiselle kuntosalille, jossa mieheni käy toisinaan treenaamassa. Itse olen käynyt salilla kymmenen vuotta sitten. Muut treenaajat näyttävät puoliammattilaisilta. Tuntuu siltä, että he tuijottavat minua.

 

 

Olen tallentanut puhelimeeni aloittelijan salitreeniohjelman. Ilman miestä olisi tosin vaikea tulkita sitä. Kun oikeat laitteet ja liikeradat miehen avustuksella löytyvät, treenaaminen on ihan kivaa. En tosin voi olla ajattelematta, että huhkiessa olisi mukava kuunnella äänikirjaa.

Vaikka pidän painot pieninä, 45-minuuttinen treeni tuntuu erityisesti jaloissa ja vatsalihaksissa.

Illalla kotona osallistun kirjallisuusaiheiseen keskusteluun runoilija Johanna Venhon Facebook-seinällä. Vaikka kirjattomia päiviä on takana vasta kaksi, tuntuu kuin mieleni näivettyisi ilman lukemista. Kirjoista puhuminen, vaikka edes netissä, on toimivaa ensiapua.

Keskiviikko: viikon paras!

Kaipaan kirjallisuuden pariin jo niin kipeästi, että lataan puhelimeeni kirjallisuuskeskusteluja ja kirjailijoiden haastatteluja podcasteina. Niitä kuunnellen teen kymmenen kilometrin kävelylenkin reipasta tahtia.

Se onkin nautinnollinen kokemus, jopa viikon paras liikuntahetki. Kuuma ilma saa tosin herätteli taas migreenin.

Normaalisti en kärsi migreenistä näin usein. Viikko on kuuma ja hormonaalisesti haastava, mutta myös treenaaminen vaikuttaa varmasti asiaan.

Huomaan, että pelkkä kävelylenkki tuntuu laiskottelulta, kun tarkoitus on treenata koko viikko. Normaalisti ainoat liikuntahetkeni ovat kävelyt kotoa bussipysäkille ja takaisin.

 

 

Torstai: kääk, personal trainer

Iltapäivällä tapaan personal trainerin työpaikkani vieressä sijaitsevalla kuntosalilla. Mietin, odotteleeko minua perillä orjapiiskuri, joka suhtautuu ylimielisesti kaltaiseeni sohvaperunaan.

Pelko on turha: Joni on ystävällinen, kannustava ja lempeä. Aluksi hän tekee minulle kehonkoostumusmittauksen, jotta selviäisi, missä kunnossa esimerkiksi lihakseni ovat. Mittaus jännittää. Olen kuullut, että vaikka ihminen olisi päällisin puolin kunnossa, sisäelinten ympäriltä voi löytyä vaarallista rasvaa.

Nuorena mietin, että minun pitäisi harrastaa liikuntaa näyttääkseni paremmalta. Nyt ajattelen, että liikkua pitäisi terveyden vuoksi. Minulle terveys on kehno kannustin. Vaikka teen istumatyötä ja istun vapaalla lukemassa tai kirjoittamassa, olen migreenitaipumustani lukuun ottamatta todella terve. Verenpaineeni on hyvä, eikä minulla ole paino-ongelmia tai lihaskipuja.

Myös mittauksen tulokset ovat hyvät. Sisäelinrasvaakaan ei juuri ole. Jaloissani on tosin aika vähän lihasmassaa, minkä olen huomannut myös joogatunnilla.

Koska istun muuten niin paljon, Joni neuvoo minua treenaamaan salilla lähinnä seisten. Esimerkiksi hartioita vahvistavan soutuliikkeen voi tehdä yhtä lailla seisten kuin laitteessa istuenkin.

Illalla menen hot yoga -tunnille. Salin helppo sijainti, mukava ohjaaja ja pieni ryhmä tekevät oloni kotoisaksi. Tätä lajia haluan jatkaa vaihtoviikon jälkeen. Saan tosin taas migreenin. Huoh.

Perjantai: kilpailun huumaa

Lounasaikaan käymme mieheni kanssa pelaamassa tennistä. On todella kuuma, mutta en saa migreeniä, jihuu!

 

 

Yksikin onnistunut palautus tuottaa minulle paljon mielihyvää. Tällaisina hetkinä ymmärrän kilpailun ja voittamisen huumaa. Itse liikkumisen aiheuttamaa hyvänolontunnetta en vieläkään tunnista, enkä ole kokenut viikon aikana endorfiiniryöppyjä. Kirjoja lukiessani saatan päästä flow-tilaan, mutta liikkuessa sellaista ei tule. Oloni ei ole liikunnan jälkeen sen parempi kuin ennen sitäkään.

Illalla käyn salilla. Aloittelijan ohjelma tuntuu oikeastaan aika helpolta. Se on varmasti hyvä, jotta into ei lopahda kesken, kuten minulle tuppaa käymään.

Lauantai: kaipuu iskee

Lähden lasten kanssa uimarannalle. En ui, koska vesi on kylmää. Kaipaan todella kovasti kirjaa käteeni.

Illalla suunnittelen hetken salille lähtöä, mutta grilliruoka ja viini vievät voiton. Eikös olekin hyvä pitää välillä palautumispäiviä?

Sunnuntai: lempiääniä

Melkein pidän toisenkin palautumispäivän. Yhdeksän aikaan illalla lähden kuitenkin viiden kilometrin kävelylle. Ulkona hämärtyy ja ilma viilenee. Podcastien läpi kuuluu mustarastaiden laulu, lempiääneni. Näitä lenkkejä aion jatkaa niin kauan kuin sää pysyy kauniina.

Salillakin aion yrittää käydä. Mieheni tilasi minulle kannustimeksi salikengät.

Silti ihaninta on palata lukemaan ja kirjoittamaan. Onneksi kulttuuriharrastukset vaikuttavat terveyteen siinä missä liikuntakin.

Minnan viikko:

 • Minna Oinaala, 42-vuotias projekti-insinööri.
 • Asuu yksin Vantaalla.
 • Käy neljästi viikossa kuntosalilla ja kolmesti juoksemassa 5–10 kilometriä paljasjalkatossuilla.
 • Käy CaniCross-treeneissä koiransa kanssa ja vetää kerran viikossa kahvakuulatunteja.
 • Treenitavoitteenaoppia kävelemään käsillä.
 • Ei lue kirjoja, koska ne ovat niin vaikeita, eikä pysty istumaan pitkiä aikoja paikoillaan.

Karoliinan kirjavinkit Minnalle:

 • Erinomainen lukuromaani: Annamari Marttisen Mitä ilman ei voi olla, Kathryn Stockettin Piiat tai Lisa Genovan Edelleen Alice.
 • Hyvä psykologinen trilleri: Gillian Flynnin Kiltti tyttö, Louise Doughtyn Kielletyn hedelmän kuja tai Emma Donoghuen Huone.
 • Romaani ei liian imelän romantiikan nälkään: David Nichollsin Sinä päivänä.
 • Romaani hitusta imelämpään romantiikan nälkään: Jessica Brockmolen Kirjeitä saarelta.
 • Itkettävä tosielämän kertomus: Laura Saven Paljain jaloin.
 • Haastava mutta vaikuttava tarina: Markku Pääskysen Vihan päivä.

Maanantai: pikaunohdus

Ennen töiden alkua käyn valitsemassa luettavaa kirjaston kierrätyshyllystä. Kirjastossa vaihtoehtoja olisi niin paljon, ettei minulla olisi aavistustakaan, mitä pitäisi valita. Kierrätyshyllyn äärellä voin olla varma siitä, että sama kirja on joskus kiinnostanut jotakuta muutakin.

Hyllyssä nököttää Kauko Röyhkän romaani Miss Farkku-Suomi. Ajattelen, että rokkibändistä kertova kirja voisi aiheensa puolesta kiinnostaa minua. Kirja ei myöskään näytä niin paksulta kuin muut romaanit. Käännän viimeiselle sivulle, ja sivumäärä onkin yli 300. Ahdistaa, mutta poimin kirjan silti laukkuuni.

Tartun kirjaan ruokatunnilla töissä. Jo ensimmäisellä sivulla keskittyminen tuntuu vaikealta ja haluaisin harpata eteenpäin. Huomaan purevani hermostuksissani kynsiäni. Muutaman sivun jälkeen pysähdyn miettimään henkilöitä ja tapahtumia. Huomaan, että olen jo unohtanut lukemani.

Arkeni on niin kiireistä, etten ehdi viikolla katsoa edes televisiota. Töiden, kauppaostosten, treenien ja koiran ulkoilutuksen jälkeen iltoihini ei jää monta tuntia. Nukkumaan menen yleensä yhdeksältä, sillä työpäiväni saattavat alkaa jo seitsemältä ja sitä ennen pitää koiran kanssa lenkille.

Saunalle minulla kuitenkin riittää aikaa joka ilta. Koska en hoksaa, että löylyissä voisi istua kirja kädessä, lounastauon lukuhetki jää päivän ainoaksi.

 

Minna Oinaalan työpaikka on sopivasti kirjaston yläkerrassa, mutta kirjavalinta ei ollut helppo.

 

Tiistai: pikanukahdus

Menen kirjastoon toiveissani saada kirjastonhoitajalta lukuvinkkejä. Myös Karoliina on vinkannut minulle luettavaa. Hänen suosituksensa kuulostavat kuitenkin niin vaikeilta jo nimien perusteella, etten tule tarttuneeksi niihin koko viikon aikana.

Miss Farkku-Suomen hylkään kierrätyshyllyyn. Se kertoikin teinimaailmasta, ja teksti ärsytti jo päivän jälkeen.

Keksityt tarinat eivät ylipäätään tunnu niin syvällisiltä kuin oikeasta elämästä kertovat kirjat. Kirjaston työntekijän suosituksista kolahtaakin Dalai-laman Myötätunto. Kirjassa annetaan neuvoja, vaikkapa miten omaa myötätuntoaan voi kasvattaa. Kuulostaa minun jutultani!

Tänään en kuitenkaan aloita Myötätuntoa. Illalla löydän yllättäen hyllystäni Juha Vuorisen Maastamuuttajan päiväkirjan. Sain sen aikanaan kiitokseksi, kun olin urheilukilpailuissa töissä. Minun on pitänyt lukea kirja jo pari vuotta, mutta se on hautautunut hyllyyn. Nyt asetun kirjan kanssa sängylle mukavaan asentoon.

Lukeminen on minulle haastavaa erityisesti siksi, että en pysty olemaan pitkiä aikoja paikoillani. Jos luen makuuasennossa, nukahdan. Niin nytkin. Kun hetken kuluttua havahdun hereille, tuntuu siltä, etten olisi lukenut riviäkään koko kirjasta.

 

Elämäntaito-oppaat kiinnostavat Minnaa enemmän kuin keksityt tarinat.

 

Keskiviikko: hauki on kala

Saatan töissä jumpata kuminauhan kanssa jo ennen kymmentä aamulla. Liikunta saa aivoni toimimaan paremmin. Tänään pidän jumppahetken sijasta lukuhetken.

Istun Vuorisen kirjan kanssa alas, mutta pian huomaan käveleväni opus kädessä ympäri huonetta niska jumissa. Tankkaan tapahtumia hauki on kala -tyyliin. Ei minusta tule lukijaa.

Viimeksi olen lukenut kirjan kannesta kanteen kuusi vuotta sitten. Silloin luin mieheni suosituksesta hypnologi Michael Newtonin kirjan Sielujen matka, joka kertoo ihmisten edellisistä elämistä.

Mieheni lukee paljon, ja kyselen häneltä usein vinkkejä. Harvoin tulen kuitenkaan lukeneeksi suosituksia. Emme asu yhdessä ja näemme suhteellisen harvoin. Lukuhaasteesta en ole kertonut hänelle, enkä juuri muillekaan.

Kukaan ei siis tsemppaa minua lukemaan. Tsemppiä ehkä tarvittaisiin, sillä tänäkään iltana en saa tartuttua kirjaan. Hävettää. Liikunta on paljon helpompaa.

 

 

Torstai: omalla tyylillä

Aloitan Dalai-laman Myötätunnon. Hetken hakemisen jälkeen löydän toimivan lukutyylin.

Avaan keskeltä umpimähkään jonkin aukeaman. Siinä on kiinnostavia juttuja, ja alan lukea lukuja lopusta alkuun. En edes mene tapahtumista sekaisin, koska kirja etenee aihealue kerrallaan.

Normaalisti ahdistun jäljellä olevasta sivumäärästä, ja lukeminen tuntuu urakalta. Edetessäni lopusta alkuun voin keskittyä sisältöön ilman tulostavoitteita.

Näin pääsenkin vihdoinkin lukemisen makuun. Aina löytyy uusi mielenkiintoinen asia, enkä halua laskea kirjaa käsistäni. Maltan viettää koko illan sohvalla, ja saan kolmasosan kirjasta luettua. Jes, olen ylpeä itsestäni!

Perjantai: joskus toiste sitten

Vapaapäivä. Kuvittelin etukäteen olevani kirja kädessä heti aamusta.

Toisin kuitenkin käy. Lukemiselle ei yksinkertaisesti tunnu löytyvän aikaa. Haluan esimerkiksi käydä hoitamassa viikonlopun ruokaostokset hyvissä ajoin, ja koirakin on odottanut pitkiä lenkkejään koko viikon.

Mietin, että äänikirja lienee ainut minulle sopiva kirjallisuuden muoto, koska sitä voi kuunnella muun tekemisen ohessa. Päätän perehtyä äänikirjoihin, mutta en tänään.

Silti minua ei ihmetytä, miten paljon muut saavat lukemisesta nautintoa. Odotan usein koko työviikon sitä, että pääsen viikonloppuna treenaamaan ajan kanssa. Varmasti himolukijat odottavat samalla tavalla viikonloppujen lukutuokioita.

Lauantai: hupsis!

Suunnittelen meneväni pihalle lukemaan, kun olen käyttänyt koiran lenkillä. Ensin juon kuitenkin kahvit parvekkeella ja lueskelen muutaman sivun Juha Vuorista. On vaikea muistaa, mihin viimeksi jäin.

Sitten klikkaan huomaamattani auki Facebookin. Iltapäivän lukemiselle varaamani hetket hupenevat surffaillessa.

Sunnuntai: auttaisiko lukuloma?

Päivä kuluu koiranäyttelyssä. Illalla olen yksinkertaisesti niin puhki, ettei kirja käy mielessänikään. Lukemisen sijasta palkitsen itseni saunalla.

Viikko tuntuu aivan liian lyhyeltä ajalta saada uusi harrastus käyntiin. Luultavasti minun täytyisi olla lomalla, jos meinaisin rikkoa rutiinini ja raivata aikaa lukemiselle.

Seuraavana päivänä koettelemus on ohi. Menen kuitenkin töihin kirjaston kierrätyshyllyn kautta. Poimin sieltä mukaani kirjan, joka ainakin nimen perusteella sopii minulle täydellisesti.

Kirja on Zen-opas mielenrauhaan. Tulen todella tarvitsemaan sitä, jos aion opetella rauhoittumista ja paikoillani pysymistä. Jää nähtäväksi onnistunko – tai yritänkö edes. Ensin palkitsen itseni aloittamalla kauan suunnittelemani crossfit-treenit.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Rikosdraamasarja Sorjonen on kokonaan nähtävissä Yle Areenassa. Pikkuasioiden, kuten murteen, ei kannata antaa pilata katsomisnautintoa.

1. Ville Virtanen on loistava

Sorjosen päätähti, rikospoliisi Kari Sorjonen (Ville Virtanen) on käsikirjoitettu turhan paljon Silta-sarjan Saga Norenin kaltaiseksi, väittävät soraäänet somessa. Sarjan edetessä katsoja kuitenkin huomaa, että eivät hahmot nyt kovin identtisiä ole. Sorjonen on toki sosiaalisesti kömpelö, mutta huomattavasti Sagaa empaattisempi ja samastuttavampi. 

Sitä paitsi Ville Virtanen on roolissaan aivan loistava! Hän on luonteva, eikä Ruotsissa asuvan näyttelijän naamakaan ole viime vuosina kulunut. Ainoa asia, jota näyttelijän ei olisi tarvinnut ylikorostaa, ovat hetket, kun hän nostaa kätensä ohimoilleen turvautuessaan uskomattomaan muistiinsa.

2. Muutkin näyttelijävalinnat toimivat

Ville Virtasen lisäksi myös Sorjosen puolisona nähtävä Matleena Kuusniemi ja poliisipomoa näyttelevä Kristiina Halttu ovat roolinsa ansainneet. Kaikkia kolmea soisi näkevän nykyistä enemmän tv-sarjoissa ja leffoissa. Suurin yllättäjä on silti sarjassa Lenan (Anu Sinisalo) Katia-tytärtä näyttelevä Lenita Susi: hän tekee huippuroolin! Ja hänestä varmasti kuulemme vielä!

Lue myös: Anu Sinisalo joutui opettelemaan venäjää ja aseenkäyttöä Sorjonen-rooliaan varten

Vasemmalta oikealle Taina Henttula (Kristiina Halttu), Janina Sorjonen (Olivia Ainali), Pauliina Sorjonen (Matleena Kuusniemi), Kari Sorjonen (Ville Virtanen), Lena Jaakkola (Anu Sinisalo), Katia Jaakkola (Lenita Susi), Niko Uusitalo (Ilkka Villi).
Vasemmalta oikealle Taina Henttula (Kristiina Halttu), Janina Sorjonen (Olivia Ainali), Pauliina Sorjonen (Matleena Kuusniemi), Kari Sorjonen (Ville Virtanen), Lena Jaakkola (Anu Sinisalo), Katia Jaakkola (Lenita Susi), Niko Uusitalo (Ilkka Villi).

3. Sarjan voi ahmia kerralla

Kuka jaksaa odottaa viikon seuraavaa jaksoa? Onneksi Yle on päättänyt julkaista kaikki 11 jaksoa kerralla Areenassa. Tästä iloitsevat varmasti iltauniset, sillä tv:n esitysaika on sen verran myöhäinen.

4. Tapahtumat sijoittuvat Lappeenrantaan

Helsinki ja Turku ovat jo niin nähtyjä, joten on virkistävää, että vaihteeksi on lähdetty Itä-Suomeen. Jokainen pikkukaupungissa varttunut katsoja voi muistella, millaista on, kun kaikki tuntuvat tietävän kaikkien asiat. Tai miten hyvä veli -verkostot suhmuroivat veronmaksajien rahoilla ja käyttävät viranomaisia kätyreinään.

Lappeenrantalaisille tulee varmasti lämmin fiilis joka kerta, kun he bongaavat sarjasta Saimaan, kauppatorin tai kauppakeskus Ison-Kaarinan. Kaupunki sijaitsee vain kolmen tunnin ajomatkan päässä Pietarista, joten on luontevaa, että katsoja pääsee kurkistamaan myös itänaapurin alamaailmaan – vaikkakin melko pintapuolisesti.

Etelä-Karjalan murretta sarjassa on kyllä kritisoitu – yksi mie-sanan käyttö lauseessa ei vielä tee puheenparresta uskottavaa. Mutta hei, eihän se nyt niin häiritsevää ole! 

5. Lähentelee kansainvälistä tasoa

Sorjosta on nimitetty ensimmäiseksi suomalaiseksi nordic noir -sarjaksi – siis saman genren edustajaksi Sillan ja Nousuveden kanssa. Sarja on myyty jo Saksaan, Ranskaan ja Belgiaan. Visuaalisesti Sorjonen todella lähenteleekin kansainvälistä tasoa.

Sorjonen TV1:llä sunnuntaisin kello 21.00 ja Yle Areenassa

Cassy

Älä todellakaan missaa Sorjonen-sarjaa! Ville Virtanen ja 4 muuta syytä katsoa sitä

Ville Virtanen on huono valinta ko sarjaan. Kaikissa osissaan samanlainen. Yksitoikkoinen, monotoninen ääni, kuin lukisi vuorosanansa paperista. Sama persoonaton ilme läpi jaksojen. Ei todellakaan luonteva. Myös Ilkka Villin rooli aika aneeminen. Naiset ovat huippuhyviä ja luontevia ja nuorison näyttelemisestä pidin todella paljon. Persoonallisia rooleja olisi kaivattu (miehissä), Sorjoseksi olisi sopinut joku karismaattinen näyttelijä, jolla muutakin kuin yksi ilme ja mutiseva ääni. Pitäisin...
Lue kommentti

Tästä teoriasta eivät Jess-fanit tykkää!

Enää kuukausi ja Gilmoren tytöt -faneille koittaa onnenpäivä. Suosittu ja palkittu sarja saa jatkoa melkein kymmenen vuoden jälkeen, tällä kertaa Netflixissä. Odottavan aika on kuitenkin pitkä. Siksi tosifanit ovat jo pitkään arvuutelleet, mitä uusissa jaksoissa mahtaa tapahtua.

Uusimmasta sokkiteoriasta kertoo Cosmopolitan-lehti. Sen mukaan Rory on nimittäin raskaana Loganille!

Tälle villille teorialle on löydetty myös "todistusaineistoa" – joskin perustelut ovat melko hepposia.

Todiste 1: Omena

 

Pop-Tart appetizers to hold us over 'till the pizza comes. And one apple.

A photo posted by @gilmoregirls on

Tosifanit tietävät, että omena todellakin voi viitata siihen, että joku on raskaana. Sarjassa on nimittäin nähty hetki, jolloin Lorelai (Lauren Graham, sarjassa äiti) pelkäsi olevansa raskaana, koska himoitsi niin paljon omenaa. Ehkä raskaushimo on periytynut äidiltä tyttärelle, ja omenakuva on merkki siitä, että Rory (Alexis Bledel) odottaa lasta.

Todiste 2: Rattaat

 

Because Dirty Whore was taken.

A photo posted by @gilmoregirls on

Katso kuvaa! Katso tarkkaan! Näetkö siinä lastenrattaat? No näet tai et, raskausteorian kehittäjä on vakuuttunut, että peilistä näkyy huovalla peitetyt rattaat. Miksi Gilmoren kodissa olisi rattaat, jos kukaan ei olisi raskaana?

Todiste 3: Lontoo

Uusien jaksojen yksi kiinnostavimmasta kysymyksistä on se, kenen kanssa Rory päätyy yhteen. Sen jo tiedämme, että tulevissa jaksoissa on mukana kaikki Roryn kolme entistä poikaystävää. Jess (Milo Ventimiglia) on rakastettava, älykäs renttu – ja monien ennakkosuosikki. Roryn ensimmäisen poikaystävä Dean (Jared Padalecki) on pitkä, komea ja kiltti, mutta monien mielestä liian tylsä.

Ja sitten on Logan (Matt Czuchry). Ja villin teorian mukaan juuri Logan on Roryn lapsen isä. Tämä perustuu siihen, että jotkut uusien jaksojen kohtauksista on sijoitettu Lontooseen, jossa Logan on töissä. Miksi Rory kävisi Lontoossa, jos hänen ja Loganin välillä ei olisi jotain merkityksellistä, kuten yhteinen lapsi?

via GIPHY

Päätyvätkö Rory ja Logan yhteen?

Tai mitä, jos teoria raskaudesta pitää paikkaansa, mutta raskaana onkin äiti eikä tytär. Siitä nimittäin olemme jo täysin varmoja, että uusissa jaksoissa Lorelai on yhdessä Luken (Scott Patterson) kanssa.

Luke, Lorelai ja Rory näyttävät tältä uusissa jaksoissa. Kuva: Netflix
Luke, Lorelai ja Rory näyttävät tältä uusissa jaksoissa. Kuva: Netflix

Gilmoren tytöt Netflixissä 25. marraskuuta. A Year in the Life -paketti sisältää neljä 90 minuutin jaksoa.

Elokuvaohjaaja Antti J. Jokinen viettää mieluiten aikansa niiden ihmisten kanssa, jotka hän hyvin tuntee: kihlattunsa Kristan, 1- ja 19-vuotiaiden lastensa ja kahdeksan läheisimmän ystävänsä.

48 vuotta

Iälläni ei ole hirveästi merkitystä minulle. Suhtautumistani kuvaa se, että kun täytin 47, luulin täyttäväni 48. Kristan antamaa hienoa korttia katsoessani nauroin mielessäni, että on siinäkin puoliso, ei edes tiedä, kuinka vanha olen. Iltapäivällä sanoin, että sori, olen kyllä 48. Jouduimme tarkistamaan Wikipediasta, että olen 47.

178 senttiä naista

Olemme olleet Kristan kanssa yhdessä pian viisi vuotta. Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut.

Minulle nainen ei ole mysteeri. Mystiikka on hävinnyt, kun olen ollut lapsesta saakka tekemisissä vahvojen naisten kanssa. Minulla on kaksi isosiskoa, ja perheen ainoana poikana olin lellitty. Katson maailmaa sukupuolettomin silmin. Mielestäni kaikki ihmiset ovat yhtä vaikeita tai helppoja sukupuolesta riippumatta.

0 puhelinta

Olen ollut 11 kuukautta ilman vakituista puhelinnumeroa. Ihmiset eivät nykyään tee mitään muuta kuin tuijota kännyköitään, joten punkkari minussa halusi erottua sillä, että minulla ei ole kännykkää. Joitakin ihmisiä ratkaisuni ärsyttää ihan käsittämättömästi, varsinkin heitä, jotka ovat pahiten riippuvaisia omista laitteistaan. Läheiseni tietävät, kenen toisen ihmisen kautta minut milloinkin saa kiinni, ja pressikiertueella tai ulkomailla ollessani minulla on väliaikainen numero.

”Minulle nainen ei ole mysteeri.”

Hyvä puoli tässä on se, että ilman kännykkää olen ajoissa tapaamisissa, koska minulla ei ole mitään välinettä, jolla myöhästyttää itseäni. Ennen oli helppo laittaa viesti, että olen vartin myöhässä. Olin krooninen myöhästelijä, vaikka pidän myöhässä olemista toisten ajan aliarvioimisena.

1 periaate

En pysty arvioimaan, kuinka hyvin olen onnistunut työn ja perhe-elämän yhdistämisessä. En pidä elokuvien tekemistä työnä, koska se on niin iso osa identiteettiäni. Haluan, että minulla on hauskaa ja että opin uutta. Jos kärsin, haluan kärsiä hyvistä syistä: nostaa jotakin yhteiskunnalliseen keskusteluun tai tuoda todella hyvän kokemuksen elokuvateatteriin. Yksi periaate minulla kuitenkin on, oli kyse sitten työstä, parisuhteesta tai suhteesta lapseen: olen ainakin läsnä. Ihminen kyllä tunnistaa toisesta, onko toinen läsnä.

Antti keräilee elokuvia, antiikkikirjoja ja tennareita. Jälkimmäisiä hänellä on ollut parhaimmillaan 200 paria. Kuva: Satu Kemppainen.

200 paria kenkiä

Elokuvamaailman lisäksi seuraan aktiivisesti kenkämaailman tapahtumia. Los Angelesin -vuosinani olin intohimoinen urheilukenkien keräilijä. Keräsin erityisesti rajoitettuja eriä, esimerkiksi Adidas Originalsia. Minulla oli muun muassa jokaisesta NBA-joukkueesta inspiroituneet Adidaksen Superstarit. Kun minulla oli kotona 200 paria kenkiä, harrastuksen epäeettisyys alkoi puristaa rintaa. Aloin käyttää omistamiani kenkiä sen sijaan, että olisin ostanut uusia.

Käyn edelleen katsomassa kenkänäyttelyjä ja festivaaleja maailmalla ja netissä. Parhaat kengät ovat sellaisia, että niiden perässä joutuu lentämään Hampuriin ja jonottamaan yön yli, koska kyseistä mallia tehdään vain sata paria.

2 lasta

Olen saanut pojan 29-vuotiaana ja tyttären 47-vuotiaana. Lähdimme synnyttämään tytärtämme poikani Paavon 18-vuotissyntymäpäivänä. Olimme iltapäivällä kotona syömässä sushia juhlan kunniaksi, ja syntymäpäiväkakkukin oli hankittu. Juuri kun olimme alkaneet syödä, Krista sanoi, että nyt pitää lähteä sairaalaan. Paavo jäi kotiin kakkuineen, ja minä mietin, että nyt on ohjaajan täsmällisyys mennyt liian pitkälle, jos tytär syntyy samana päivänä, jona poika täyttää 18. Tyttö syntyi kuitenkin vasta seuraavana päivänä.

”Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni.”

On typerää ajatella, että isänä oleminen olisi samanlaista, kun on tullut 18 vuotta ikää lisää. Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni. En ole tietoisesti halunnut tehdä mitään toisin nuoremman lapseni kanssa, mutta tilanne on nyt sillä tavalla erilainen, että tytärtäni kasvatamme perheessä. Paavon äidin kanssa tarvitsimme hirveästi apua vanhemmiltani, ja he auttoivat. Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin. Ikääntyminen ei tee kaikille pahaa, ainakaan vanhemmuudessa.

2 viikkoa Espanjassa

Minulla on ollut Espanjassa asunto 15 vuoden ajan. Ostin sen alun perin isälleni ja äidilleni talviasunnoksi, mutta aloin käyttää sitä kirjoituspaikkana muutettuani Los Angelesista takaisin Suomeen. Olen huomannut, että saan Espanjassa kahdessa viikossa tehtyä kahden kuukauden työt.

Joku fiksu kirjailija sanoi, että puolet kirjoitustyöstä tehdään sohvalla maaten. Minulla se menee niin, että kaksi kolmasosaa työstä on taustatyötä ja kävelylenkeillä käymistä.

”Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut”, Antti sanoo kihlatustaan Krista Kososesta. Kuva: Seppo Solmela.

1 päivärutiini

Olen pohjimmiltani äärimmäisen laiska ihminen, joten kirjoittaessani käytän tarkkaa minuuttiaikataulua. Opin sen Ingmar Bergmanin kirjasta. Bergman heräsi aamulla yhdeksältä, söi aamupalaa ja ryhtyi sitten työhön. Minä herään, juon lasillisen vettä, kirjoitan kaksi tuntia ja menen aamiaiselle puoliltapäivin. Sen jälkeen kävelen ja mietiskelen, kirjoitan kaksi tuntia, käyn urheilemassa, kirjoitan taas kaksi tuntia, syön illallisen ja menen nukkumaan. Kun olen Espanjassa kirjoittamassa, toimin joka päivä minuutilleen saman ohjelman mukaan. Sillä tavalla tekstiin liittyvä ajatustyö pysyy koko ajan mukana.

Kun taas olen Suomessa, olen maailman epäaikataulullisin ihminen. Jos minulla ei ole mitään deadlinea tai aikataulua, niin voi mennä päiväkin niin, että vain haahuilen ja selailen kirjoja. Harhaudun todella helposti.

3. labradorinnoutaja

Koiramme Hilma täyttää kolme vuotta marraskuussa. Minulla on aina ollut koira, ja Hilma on kolmas labradorinnoutajani. Se on tärkeä osa perhettämme ja minulle läheinen, koska se on aina kävelyilläni mukana. Hilma on niin kiltti, että pystyn Helsingin keskustassakin kävelemään sen kanssa ilman hihnaa. Pidän sitä hihnassa vain siksi, että jotkut ihmiset pelkäävät isoja, mustia koiria. Hilma kulkee kuvauksissakin mukana ja katsoo koko ajan monitoriin, koska on niin innokas seuraaman minua.

15 Fleur de Malia

Kerään antiikkikirjoja. Vanhojen kirjojen muodossa ja tekstuurissa on jotakin kiehtovaa, ja niiden sisältä löytyy kiinnostavia, käsinkirjoitettuja lappuja. Minulla on 15 antiikkiversiota Baudelairen Fleur de Malista, jonka mukaan Pahan kukat -elokuvani sai nimensä. Kielitaitoni ei riitä ollenkaan niiden lukemiseen, mutta vanhimmista kappaleista on tullut kehystettyinä aika hienoja tauluja.

2 pysyvää seuralaista

Minulla on kaksi elämänkumppania, jotka ovat tavallaan demoneita ja tavallaan ystäviä. Toinen on levottomuus ja toinen äärimmäisyyksiin menevä kunnianhimo. Haluan olla vapaa ja mennä, joten ajattelen, että koti on siellä, missä hattu on.

Yritän tehdä mahdollisimman vähän pysyviä ratkaisuja elämässä. En esimerkiksi koskaan ajatellut, että nytpä muutan pysyvästi Suomeen asumaan. Minun puolestani voisimme asua missä vain.

103 musiikkivideota

Olen aina halunnut tehdä elokuvia. Se, että päädyin musiikkivideoiden maailmaan, oli onnekas sattuma, mutta nyt ei tulisi enää mieleenkään ohjata niitä. Musiikkivideo-ohjaajana minulla oli mentaliteetti, että ohjaan mitä vain. Jos joku olisi ollut valmis maksamaan, olisin ohjannut vaikka siskon balettiesityksen. Halusin mahdollisimman paljon kokemuksia, ja siitä on ollut järjettömästi hyötyä elokuvien tekemisessä.

Musiikkivideoiden tekeminen loppui minun osaltani siihen, että budjetit romahtivat. Olin ehtinyt viimeiseen vaiheeseen, jossa budjetit olivat olleet isoja. Kun vuoden sisällä mentiin 600 000 dollarin budjeteista 50 000 dollarin budjetteihin, se ei antanut enää mielihyvää.

Antin kaksi lasta ovat syntyneet lähes tasan 18 vuoden välein. ”Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin.”

2 000 elokuvaa

En ole vain elokuvaohjaaja, olen cinefiili. Minulla on kotona 2 000 elokuvaa ja kotielokuvateatteri. Kerään ja katson elokuvia ihan koko ajan. Jos tänne laskeutuisi avaruudesta porukkaa ja niille pitäisi näyttää, mitä täällä on tapahtunut 50 viime vuoden aikana, en käskisi lukemaan kirjoja vaan katsomaan elokuvia. Ihmiskunnan muutos peilautuu elokuviin sekä sisällöllisesti että visuaalisesti.

10 vuotta unettomuutta

Pyrin nukkumaan kahdeksan tuntia yössä, mutta olen pitkään kärsinyt unettomuudesta. Saatan hyvinkin olla muutaman tunnin yöllä hereillä, enkä tiedä mistä se johtuu. Pahinta on kolmen ja viiden välillä aamuyöllä. On liian myöhä ottaa nukahtamislääkettä, ja silloin tulevat demonit: pelko, katkeruus, kyllästyneisyys ja kiukku.

Yöllä valvottaneilla asioilla ei usein aamulla ole enää mitään merkitystä, ja ne näyttävät naurettavilta. Joku tuttu suositteli, että asiat kannattaa kirjoittaa ylös, niin ne saattavat näyttää yölläkin naurettavilta. Se on ehdottomasti auttanut.

60 sekuntia

Olen sosiaalisessa kanssakäymisessä tohelo. Peitän järjettömän ujouteni rehvakkaalla käytöksellä. Kun tapaan uusia ihmisiä, alan nauraa ja hölöttää. Typeryys vain vilkkuu silmissä. Ensimmäisen 60 sekunnin aikana varmaan kehuisin Staliniakin hyvistä puhdistuksista, jos tapaisin hänet. Tämän ominaisuuden takia viihdyn parhaiten sellaisten ystävieni kanssa, jotka tunnen hyvin.

”Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.”

8 parasta ystävää

Minulla on monta läheistä ystävää. Olen vain sattunut löytämään hyviä tyyppejä, jotka ovat sietäneet minua, ja minä olen sietänyt heitä. Kuten muissakin suhteissa, myös ystävyyssuhteissa pyrin läsnäoloon. Välillä tuntuu, etten kykene näille kahdeksallekaan antamaan huomiota, jonka he ansaitsevat. Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.

4 elokuvaa

Maailmankatsomukseni on synkkä, mutta haluan, että elokuvieni henkilöt ovat hyviä. Tiukassa tilanteessa hyvätkin ihmiset voivat tehdä hirveitä tekoja. Pahuus teemana ei kuitenkaan kiinnosta minua ollenkaan. Sen sijaan olen kaikissa elokuvissani hakenut sovituksen teemaa. Mielestäni päähenkilöistä tulee sillä tavalla kiinnostavampia.

Antti J. Jokinen

Elokuvaohjaaja on syntynyt 6.4.1968.

Ohjannut lukuisia musiikkivideoita ja neljä pitkää elokuvaa.

Asuu Helsingissä kihlattunsa, näyttelijä Krista Kososen ja parin 1-vuotiaan tyttären kanssa. Aiemmasta liitosta 19-vuotias poika. Musiikkivideoita tehdessään Jokinen asui pitkään Los Angelesissa.

Voitti parhaan ohjauksen palkinnon Shanghain elokuvafestivaaleilla uutuusleffallaan Pahan kukat.

Matkapassi on saanut uuden, innostuneen vetäjän. Ensimmäisessä jaksossa reissataan Amsterdamista Marokkoon.

IS TV-LEHTI: Sohvamatkailijan suosikkisarja Matkapassi lähtee uudelle kaudelle hieman uusin ilmein. Seuraavat viikot matkustetaan ympäri maailmaa yhdysvaltalaisseikkailija Jonathan Leggin seurassa.

Jonathan Legg katsoo maailmaa omasta vinkeästä vinkkelistään. Hänelle matkakohteet ovat kuin sipuleita, joista ensin kuoritaan pintakerros, sen jälkeen katsotaan, mitä ytimestä löytyy.

Sarjan ensimmäisenä nähtävä jakso on räväkkä viisikymmenminuuttinen, jossa Jonathan Legg perehtyy potkunyrkkeilyyn ja vapaapainiin. Seuraavaan urheilumuotoon hän tutustuu maaseudulla: fierljeppen-kansallislaji on eräänlaista seiväsloikkaa kanaalin yli ja syntyi tarpeesta alueilla, joissa siltoja ei vielä ollut.

Innostunut ja hyväntuulinen matkaopas matkustaa myös rahtilaivalla Rotterdamista Marokkoon, jossa hän ehtii piipahtaa parturissa ja torilla sekä ihailla auringonlaskua Saharassa. Seikkailija eläytyy omaperäisiin kokemuksiinsa täysillä ja purkaa tuntemuksensa kiinnostavasti.

Tulevissa jaksoissa Jonathan etsii eksotiikkaa Intian Mumbaista ja Indonesiasta.

Matkapassi: Amsterdamista Marokkoon, TV2 su klo 19.10