Kesämorsiamen pitää varautua kaikkiin sään lieveilmiöihin. Kuva: Shutterstock
Kesämorsiamen pitää varautua kaikkiin sään lieveilmiöihin. Kuva: Shutterstock

Hunnussa inisevät hyttyset, lässähtäneet tarjottavat, kakussa surisevat kärpäset... Suomen kesäsäässä on monia kommervenkkejä, jotka voivat haitata hääpäivää. Huomioimalla ainakin nämä asiat varmistat, ettei tärkeästä päivästäsi tule luontokatastrofia.

Suomen suvi on petollista aikaa juhlia häitä, sillä hyvin moni eri asia säässä voi pilata tärkeän päivän. Tietyillä ennakkovalmisteluilla ja varautumisella pystyy kuitenkin välttämään pahimmat hääpäivää kohtaavat luontokatastrofit.

1. Valitse juhlapaikka, joka taipuu sekä sisä- että ulkojuhliin

Hääpaikan valinnassa kannattaa uhrata ajatus sille, miten kyseinen tila taipuu juhlimiseen eri säätiloissa. Mikäli ilma on helteinen ja porottavan aurinkoinen, mahtuuko pihalle pystyttämään esimerkiksi paviljonkeja tai telttakatoksia?

”Meren tai järven rannalla olevassa juhlapaikassa kannattaa myös varautua kovaan tuuleen.”

Jos taas säätiedotus lupaa kehnoa keliä, onko valitsemassasi hääpaikassa tarpeeksi suuret sisätilat pöydille, tarjottaville ja tanssimiselle?

Meren tai järven rannalla olevassa juhlapaikassa kannattaa myös varautua kovaan tuuleen: laita kylpytiloihin ylimääräisiä lakkapulloja vieraille, ripusta pöytäliinoihin painot ja varmista, etteivät servetit, nimikyltit ja pöytäkoristeet lähde tuulessa lentoon.

2. Anna kakun olla kylmässä loppuun asti

Ota kakku jääkaapista kahvipöytään vasta juuri ennen leikkaamista, jotta se ei valahda tai lysähdä. Varsinkaan lämpimällä säällä kakun kanssa ei voi olla liian varovainen.

Jos tarjottavat joutuvat odottamaan pöydässä liian paljon, ne voivat lässähtää tai kerätä kärpäsiä. Kuva: Shutterstock
Jos tarjottavat joutuvat odottamaan pöydässä liian paljon, ne voivat lässähtää tai kerätä kärpäsiä. Kuva: Shutterstock

3. Pidä meikki kasassa

Viidentoista asteen sadekeli ei varmasti ole monenkaan unelmasää hääpäivälle, mutta ei se toinenkaan ääripää hyvä ole. Helteinen ilma asettaa hääpäivän pienille käytännön asioille vielä suuremmat haasteet kuin viileä ilma.

Ensimmäisenä lämmin ilma näkyy morsiamen kasvoilla. Hääpäivänä tulee muutenkin touhuttua ja mentyä niin, että hiki nousee pintaan ja jos on vielä kovin lämmin, voivat kasvosi alkaa valua huolestuttavasti jo paljon ennen häävalssia.

Hyvin pohjustettu meikki kestää paitsi helteessä myös tihkusateessa ja toimii kaikissa valaistuksissa ja kaikilta etäisyyksiltä ihailtaessa. Lisäksi morsiamen kannattaa varata mukaansa pieniä paperipyyhkeitä, joilla taputella suurimpia hikiä pois.

Vaikka olisi miten aurinkoista, ei aurinkolaseja kannata käyttää, sillä ne voivat jättää kasvoille rumat lommot. Jos hääpuku on hyvin avonainen ja häitä juhlitaan ulkona, kannattaa muistaa aurinkorasva, sillä palanut, punertava iho ja vaalea hääpuku sopivat huonosti yhteen.

Kuohuviinin kanssa kannattaa olla tarjolla paljon vettä. Kuva: Shutterstock
Kuohuviinin kanssa kannattaa olla tarjolla paljon vettä. Kuva: Shutterstock

4. Tarjoa muutakin kuin kuohuviiniä

Vieraiden jaksamisen helteisellä säällä voi aurinkosuojien lisäksi varmistaa laittamalla pöytiin paljon vesipulloja, sillä alkoholin nauttiminen lisää virtsaneritystä ja poistaa nestettä elimistöstä.

Kirkossa voi kesäsäällä tulla tukalan kuuma, joten morsiamen on hyvä juoda tilkka vettä ennen vihkimistä.

5. Hätistä hyönteiset yrteillä

Hyttyset ovat yksi kesän pahimmista riesoista – eikä niitä varmasti kukaan ainakaan häidensä koukkavieraiksi toivo. Jos juhlapaikka on varjoisalla pihalla, varaa pöytiin tai puiden oksille hyttyskierukoita. Illaksi hyttystenkarkottimia kannattaa varata joka tapauksessa.

”Muun muassa sitruuna, laventeli, timjami, rosmariini ja minttu ovat tuoksuja, jotka pitävät hyttyset poissa.”

Jos ei hyttysmyrkyn haju häissä innosta, voit myös sytyttää tietyntuoksuisia kynttilöitä ja piilottaa koristeiden joukkoon tiettyjä yrttejä, joita itikat inhoavat.

Muun muassa sitruuna, laventeli, timjami, rosmariini ja minttu ovat tuoksuja, jotka pitävät hyttyset poissa.

Jos häät pidetään sisätiloissa, kannattaa oven eteen laittaa kärpäsverhot, sillä häävieraiden ruuissa surisevat kärpäset ovat äärettömän ikävä riesa. Varsinkin loppukesästä kannattaa varautua myös ampiaisiin, pöytiin ei esimerkiksi kannata laittaa sellaisia koristeita, jotka mahdollisesti keräisivät ampiaisia häävieraiden kimppuun.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Tiina Lymin ohjaaman Napapiirin sankarit 3 -elokuvan tyyli muistuttaa turhan paljon Luokkakokous-komedioita.

Dome Karukosken vuonna 2010 ohjaama Napapiirin sankarit oli hitti. Siinä lappilaisessa kirkonkylässä asuva tunari Janne (Jussi Vatanen) metsästi ystäviensä avulla vaimolleen Inarille (Pamela Tola) digiboksia. Karukosken ohjaamassa kakkososassa Janne onnistui puolestaan hukkaamaan pariskunnan tyttären. Sarjan kolmannen osan on ohjannut Tiina Lymi. Tällä kertaa elämän tarkoituksen kadottanut Janne etsii itseään tuntureilta. Luvassa on siis jälleen yksi kotimainen kuvaus mieheyden kriisistä.

”Vitsit ovat jopa loukkaavia.”

Jo sarjan toinen osa oli väkinäinen, mutta kolmas tuntuu täysin väkisin väännetyltä. Aiemmat osat olivat kuitenkin sympaattisia, joten kolmosestakin haluaisi tykätä. Lymi on ottanut liikaa pesäeroa aiempiin osiin. Niissäkin oli sovinistista huumoria ja alapäävitsejä, mutta nyt vitsit ovat jopa loukkaavia. Tyyli muistuttaa lähinnä Luokkakokous-komedioita.

Huumoria revitään myös self help -kulttuurista. Siinä riittäisikin ivaamista, mutta ote on turhan lempeä. Jussi yrittää löytää itsensä Paulo Coelhon sivuilta ja viheltelee erämaisemissa El Condor Pasaa. Ei siis mitään varsinaisia oivalluksia.

Napapiirin sankarit 3

**

Ensi-ilta 23.8.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

NEITSYT

Ole mukana sinulle tärkeässä asiassa koko sydämelläsi. Ympäröi itsesi ihmisillä, joista saat positiivista energiaa. Rakkauselämässäsi puhaltavat onnelliset tuulet.

 

VAAKA

Panosta terveellisiin elämäntapoihin. Joku yrittää painostaa sinua omalle kannalleen. Kuuntele ennen kaikkea itseäsi päätöksissäsi.

 

SKORPIONI

Käytä viehätysvoimaasi hyväksesi tänään. Ilmassa on romantiikaa. Liiallinen omistushaluisuus ihmissuhteissa tietää ongelmia.

 

JOUSIMIES

Sinisilmäisyydestä sakotetaan tänään. Älä mene lankaan, kun joku yrittää vakuutella sinua kauniilla sanoillaan. Kyseenalaista kaikki, mikä herättää epäilyksesi.

 

KAURIS

Tapaat ihmisiä, jotka ovat täynnä kiinnostavaa tietoa. Kerro sopivan tilanteen tullen, mikä sinua huolettaa. Pysy tänään budjettisi rajoissa.

 

VESIMIES

Joku pyytää sinulta palvelusta, jota et syystä tai toisesta ole halukas tekemään. Älä pode asiasta turhaa syyllisyyttä. Jo neuvosi voivat pelastaa hänet pinteestä.

 

KALAT

Pidä mielipiteesi omana tietonasi. Uskalla heittäytyä romanttiseksi tänään. Oma-aloitteisuus kannattaa rakkauselämässä.

 

OINAS

Tunteet karkaavat tänään helposti hallinnastasi. Muista katsoa tilanteen kuin tilanteen positiivisia puolia. Ota haaste vastaan optimistisin mielin.

 

HÄRKÄ

Tarvitset tänään pitkiä hermoja. Konfliktit lähtevät nyt helposti liikkeelle epäselvyyksistä. Ole tarkkana siitä, kuka on vastuussa mistäkin.

 

KAKSONEN

Saat tänään hyödyllistä tietoa, josta on lähitulevaisuudessa paljon iloa. On aika vetäytyä mietiskelemään. Ratkaisut löytyvät rauhoittumalla.

 

RAPU

On aika antaa kodillesi uusi ilme. Heittäydy luovaksi ja keksi itsesi näköisiä ratkaisuja. Keskustelu ystävän tai perheenjäsenen kanssa antaa sinulle ideoita.

 

LEIJONA

Kanavoi energiasi oikeaan suuntaan. Älä väsytä itseäsi lannistavien ihmisten seurassa. Sinun ei pidä uhrata kaikkea liikenevää virtaasi asialle, joka ei tuota sinulle iloa.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

Riitta ryhtyi 80-luvulla seksityöhön melkein sattumalta. Hän luopui työstään oikeusjutun jälkeen.

Millä tavalla seksi ja seksuaalisuus ovat näkyneet Suomen historiassa?

Varsin monella tavalla.

Tämä selviää Ylen uudesta neliosaisesta Seksi-Suomen historia -dokumenttisarjasta, joka esitetään TV1:llä syyskuussa.

Dokumentissa seksin historiasta Suomessa puhuvat monet eri ihmiset. Ääneen pääsevät niin viranomaiset ja papit kuin he, jotka ovat tehneet seksistä itselleen tulonlähteen.

Yksi haastatelluista on 80-luvulla seksityötä tehnyt Riitta. Sarjan toisessa osassa hän kertoo tarinansa. Riitta kertoo päätyneensä seksityöntekijäksi oikeastaan sattumalta.

– Olin vähän yli 20-vuotias ja kävelin Helsingin keskustassa. Eräs mies ehdotti minulle, että jos lähden hänen kanssaan, hän maksaa minulle seksistä. Ja niin siinä sitten kävi, Riitta kertoo dokumentissa.

Kelpo tienestit rankasta työstä

Aluksi Riitta haki itselleen asiakkaita esimerkiksi miestenlehtien ja Helsingin Sanomien ilmoituspalstoilla. Niihin hän kirjoitti: ”Kaunis nainen etsii mukavaa herraseuraa vaikka päiväkahvien merkeissä.”

Parhaina aikoina Riitta nettosi kohtuullisesti. Tienestit saattoivat nousta yli 10 000 markkaan kuukaudessa. 80-luvulla naisten keskipalkka oli noin 121 000 markkaa, joten hänen palkkansa oli varsin mukiinmenevä.

Aluksi Riitta haki itselleen asiakkaita miestenlehtien ja Helsingin Sanomien ilmoituspalstoilla.

– Aika paljon laitoin säästöön ja hankin kaikenlaista. Kävin joskus matkoilla vähän rentoutumassa, koska työ oli aika raskasta, Riitta kertoo.

80-luvun seksityöntekijöiden palkat eivät kuitenkaan ole mitään verrattuna joihinkin nykypäivän prostituoituihin. Vuonna 2015 Yle Kioskin haastattelema Katja kertoi elävänsä parhaimmillaan yhden illan tienesteillä pari viikkoa.

– Tulotaso ylittää monetkin korkeakoulutetut ammatit, Katja kertoi.

Apuna kaupoissa

Dokumentissa kerrotaan, että 80-luvun Suomessa seksityöntekijät liittyivät oleellisesti myös yritysmaailmaan. Prostituoituja kutsuttiin usein firmojen kekkereihin, joissa heidän tehtävänään oli piristää railakkaita juhlia.

Heidän tehtävänään oli myös auttaa yrityskaupoissa. Heidät saatettiin pyytää paikalle, jotta kaupanteko sujuisi liukkaammin. Myös Riitta kertoo osallistuneensa yritysmaailman juhliin:

– Hotelleissa kävin jonkun verran, ja firmojen tilaisuuksissa. Pikkujouluissa ja semmoisissa olin mukana. Silloin saatoin hoitaa illassa 1–2 asiakasta.

Työ loppui tuomioon

80-luvun Suomessa prostituoitujen asema oli kehno. Heidän toimintaansa sääteli hyvin tiukka irtolaislaki, jonka tarkoituksena oli kitkeä prostituutio yhteiskunnasta.

”Minulle tuli maksettavaksi noin 500 000 markkaa viiden vuoden ajalta veroa korotuksineen.”

Vuonna 1982 huoltopoliisi syytti myös Riittaa ja puolta tusinaa hänen kollegaansa parituksesta ja veronkierrosta. Riitta joutui oikeuteen ja hänet tuomittiin ehdolliseen vankeuteen sekä veromätkyihin.

– Kotiin alkoi tippua lappuja, ja minulle tuli maksettavaksi noin 500 000 markkaa viiden vuoden ajalta veroa korotuksineen. En pystynyt sellaisia maksamaan, Riitta kertoo.

Tapahtumien jälkeen Riitta luopui työstään seksityöntekijänä.

– Minä vähän pelästyin tapahtuneesta. En sen [tuomion] jälkeen juurikaan mitään tuollaista enää tehnyt. Hankin ammatin ja menin normaalitöihin, Riitta kertoo. 

Seksi-Suomen Historia nähdään Yle TV1:llä tiistaisin 5.–26.9.2017 klo 20.00. Sarja on myös nähtävissä Yle Areenassa. 

Koomikko aiheutti pienen somekohun jakamalla meemin Magic Johnsonin ja Samuel L. Jacksonin harmittomasta kuvasta. Ironia ei auennut kaikille.

”Sam ja minä chillasimme penkillä eilen Forte dei Marmissa, Italiassa. Fanit jonottivat ottaakseen kuvia kanssamme.”

Näin entinen huippukoripalloilija Earvin ”Magic” Johnson twiittasi, kun hän vieraili elokuun puolessa välissä Italian Toscanassa. Samalla hän julkaisi shoppailureissunsa päätteeksi kuvan, jossa hän istui rennosti puupenkillä näyttelijä Samuel L. Jacksonin kanssa. Prada- ja Louis Vuitton logot vilkkuivat miesten ostoskasseissa, ja molemmilla oli kuvassa leveähkö hymy.

Johnsonin julkaisema Twitter-kuva alkoi pian elämää omaa elämäänsä, koska italialaiset eivät tunnistaneet julkkiskaksikkoa, kertoo Independent-lehti.

Jotkut italialaiset nimittäin luulivat, että kyseessä on kaksi maahanmuuttajaa – joilla on äärettömän paljon rahaa shoppailuun. Ja kaiken kustantaa tietenkin Italian valtio.

Koomikko Luca Bottura käytti yhtä kuvaa meeminä ja jakoi sen Facebookissa. Hän kirjoitti kuvan yhteyteen muun muassa: ”Valtion varoja Forte dei Marmissa… he tekevät ostoksia Pradan liikkeessä päivittäisellä 35 eurollaan.”

Bottura myös pyysi seuraajiaan jakamaan kuvan, jos he ovat raivostuneita. Telegraphin mukaan Bottura väittää nettimeeminsä tarkoituksen olleen ironinen – mutta moni ymmärsi Botturan sanoman väärin ja lähti levittämään kuvaa ”shoppailevista maahanmuuttajista”.

Facebook-kommentoijat ilmaisivat Botturan kuvan yhteyteen muun muassa ”häpeää” ja ”inhoa”, jota he kokivat –  ja luulivat kuvassa olevan kaksi maahanmuuttajaa, jotka istuskelevat penkillä ökyostoksiensa kanssa.

Kuvaa on jaettu tuhansia kertoja, Bottura kertoi myöhemmin Facebookissa ja analysoi samalla kuvan aiheuttamia reaktioita:

– 40 prosenttia ihmisistä ymmärsi provosointini, 30 prosenttia oli raivoissaan ja 20 prosenttia oli sitä mieltä, että se oli rasistinen meemi ja että en tunnistanut Samuel Jacksonia ja Earvin 'Magic' Johnsonia (en paljasta loppua kymmentä prosenttia).