Ties mitä hienoa vuoden 2017 värivalinta lupaa Kermit-sammakon uralle. Kuvat: Shutterstock ja Reuters
Ties mitä hienoa vuoden 2017 värivalinta lupaa Kermit-sammakon uralle. Kuvat: Shutterstock ja Reuters

Vehreydeksi ristitty vuoden 2017 Pantone-väri ei ehkä ole elegantti, mutta ainakin se tuo mieleen hyviä asioita.

Yhdysvaltalainen Pantonen väri-instituutti valitsee vuosittain hittivärin, jonka on määrä kuvastaa tulevaa vuotta ja sen trendejä. Tänä vuonna vuoden väri on nimeltään Greenery, joka suomeksi kääntyy Vehreydeksi. Pantonen mukaan väri edustaa kevään ensimmäisiä päiviä, luonnon rehevyyttä ja elinvoimaisuutta.

Toiminnanjohtaja Leatrice Eiseman sanailee värin taustasta Pantonen verkkosivuilla seuraavasti: ”Vehreys purskahtaa kohti vuotta 2017 tarjotakseen meille sitä varmuutta, jota kaipaamme myrskyisässä sosiaalisessa ja poliittisessa ilmapiirissä. Tyydyttäen kasvavan halumme piristää ja elävöittää Vehreys symboloi etsimäämme yhteyttä luontoon, toisiimme ja laajempaan merkitykseen.”

Brunch Magazinen Youtubeen lataamalla Pantonen videolla näkyy, millaisiin asioihin väri-instituutti itse yhdistää hittiväriksi julistamansa Vehreyden.

Kun uutinen uudesta, pirskahtelevasta vuoden väristä viime viikolla tuli, valitun värin kirkkaus ja iloisuus oli monelle yllätys. Twitter-käyttäjien mukaan poliittinen ilmapiiri olisi antanut aihetta paremminkin tummaan ja synkeään sävyyn. Kuten arvata saattaa, internetillä oli heti tarjota näkemyksiä siitä, mitä Vehreys todella edustaa.

Kermit on trendiväri

Muppet Show'sta tuttu sammakko on päässyt tapaamaan monia julkisuuden henkilöitä ja poliitikkoja yli 60-vuotisen uransa aikana, ja onpa se saanut oman tähden Hollywoodin Walk of Famellekin. Vuoden väriksi päätyminen on siis vain yksi uusi ranskalainen viiva Kermitin pitkässä saavutuslistassa. 

Viime aikoina Kermit on saanut meeminäkyvyyttä, kiitos espoolaisen Pinja Savolaisen. 17-vuotiaan Savolaisen Twitteriin postaamat Kermit-kuvat ovat levinneet ympäri maailmaa.

Kermit-meemien suosion ja Pantonen värivalinnan perusteella vuodesta 2017 taitaa tulla Kermitin vuosi. 

1960-luku vai guacamole

Kuluneen vuoden väri ruusukvartsi tuli lopulta varsin trendikkääksi, tai ainakin sisarsävy ruusukulta näkyi siellä sun täällä. Nähtäväksi jää, pääseekö myös kellertävä kirkkaanvihreä värittämään trendinenien elektroniikkaa, meikkejä ja vaatteita. Maailma ei välttämättä ole valmis siihen.

Colleen Pisaneschi ihmettelee, onko 1960-luku tullut takaisin.

Vuoden väriä valittaessa on saatettu katsella Muppeteja tai fiilistellä 1960-lukua – tai sitten väri on valittu nälkäisenä. 

Twitter-käyttäjä Lauren Henningerille Vehreys toi ensimmäisenä mieleen guacamolen. 

Anna Perhon uutuuskirjassa Antisäätäjä (Otava) pohditaan erilaisia kiireen ja stressin ongelmia sekä sitä, miten oman elämän tahdista saisi tehtyä vähän rauhallisemman.

Kännykkä piippaa jatkuvasti uusista viesteistä, tietokoneen näytölle ponnahtelee sähköposteja, puhelimet soivat ympärillä – monen olo on työpaikalla levoton, ja syystä! Keskittyminen vaikeutuu ja mieli käy ylikierroksilla, kun ympärillä tapahtuu jatkuvasti jotain, jolle pitäisi antaa huomiota.

Onko maailma tullut hulluksi, vai ehkä ongelma on loppujen lopuksi vähän meissä itsessämme?

Anna Perho uusi teos Antisäätäjä käsittelee muun muassa kiireen ja sähläämisen lieveilmiöitä. Moni porskuttaa sata lasissa, mutta kaipaa silti (tai siitä johtuen) rauhallisempaa fiilistä. Perhon mukaan se on myös mahdollista saavuttaa – ihan itse.

Lue myös: Tunnistatko itsesi? Perfektionisteja on kahta lajia – terapeutti antaa vinkit hölläämiseen

Yksi teoksen aiheista on reaktiivisen ajattelun, eli jatkuvasti kaikkeen ympärillä olevaan reagoimisen ongelma.

– Tutkimusten mukaan tarkistamme puhelimeen tulleet viestit keskimäärin joka kuudes tai seitsemäs minuutti. Keskimäärin tarkoittaa, että moni tsekkaa viestejä vielä tiuhemmin. Ei siis ihme, että mieli on kuin maailmanpyörä ilman nopeusrajoitinta, Perho kuvailee kirjassaan.

”Tarkistamme puhelimeen tulleet viestit keskimäärin joka kuudes tai seitsemäs minuutti.”

Reaktiivinen ajattelu ”vie meitä kuin pässiä narussa” ja voi johtaa Perhon mukaan niin kutsuttuun SVAMP-oireyhtymään.

– SVAMP on akronyymi, johon tiivistyy viisi reaktiivisen käyttäytymisen avaintoimintoa. Ruotsin kielessä sana svamp tarkoittaa sientä, mikä on hyvä vertauskuva tälle käyttäytymiselle. Jos kasvustoa ei aktiivisesti torju, se lahottaa kantajansa puhki.

Ehkä sinäkin kärsit SVAMP-oireyhtymästä? Näistä oireista sen voi tunnistaa:

  • Stressi. Olo on usein ärsyyntynyt, väsynyt ja ahdistunut. Nukkumisestakaan ei tule oikein mitään, ja ilonaiheet tuntuvat olevan harvassa.
  • Vaeltava mieli. Ajatukset säntäilevät päättömästi sinne tänne ja keskittyminen on vaikeaa. Keskittyminen myös herpaantuu jokaisesta piippauksesta, kutsusta ja kehotuksesta.
  • Aina online. Puhelimen sulkeminen tuntuu mahdottomuudelta, ja keho tuntuu käyvän ylimääräisillä kierroksilla. Rentoutuminen on vaikeaa, mutta havahdut myös usein siihen, että olet ollut pitkään aivan muissa ulottuvuuksissa.
  • Multitaskaus. Kaikkea pitää tehdä samaan aikaan, eikä sen takia mikään oikein tahdo valmistua. Ärsyttää, kun kaikki on aina kesken. Lounas tulee syötyä tietokoneen äärellä, etkä pysty esimerkiksi keskustelemaan ilman, että vilkuilisit välillä kännykkää.
  • Paineet. Tuntuu siltä, että on koko ajan kohtuuttomien paineiden alla. Jatkuva kiire ja suorittaminen ovat olennainen osa myös vapaa-aikaa.

Kuulostaako tutulta? SVAMP-oireyhtymästä on Perhon mukaan onneksi mahdollista päästä eroon.

Rauhoittuminen on huomattavasti tuottavampaa kuin raivokas, päämäärätön touhuaminen.

Hän toteaa teoksessaan yksiselitteisesti, että totaalinen pysähtyminen ja rauhoittuminen on huomattavasti tuottavampaa kuin raivokas, päämäärätön touhuaminen.

Perho listaa neljä neuvoa, jotka auttavat pääsemään yli SVAMP-oireyhtymästä:

  1. Opettele käyttämään sähköpostia järkevämmin.
  2. Lopeta multitaskaaminen. Useamman asian yhtäaikainen mukatekeminen verottaa työtehoasi 40 prosentilla, lisää stressioireita ja ärtymystä sekä hajottaa keskittymisen. Aivosi eivät kykene keskittymään kahteen asiaan kerralla, piste.
  3. Suunnittele päiväsi etukäteen ja tauota työpäiviä mindfulness- tai muun rauhoittumishetken avulla.
  4. Keskity lopputulokseen, älä näennäiseen helppouteen. Jos voit hoitaa asian x yhdellä puhelinsoitolla, tee se 40 sähköpostin lähettämisen sijaan.

Lue lisää Anna Perhon uutuuskirjasta Antisäätäjä (Otava), joka ilmestyi 11. elokuuta.

Ensitreffit-elokuvan pääosassa on näyttelijäsuvun uusin tähti: Eino Heiskanen.

IS TV-LEHTI. Pienellä budjetilla tehty kotimainen romanttinen komedia on sympaattinen leffa, jossa kolme miestä kamppailee kolmenkympin kriiseissä. Miehet ovat suurten elämänvalintojen edessä, mutta ensin heidän on selviydyttävä kaoottisista entitreffeistä.

Näyttelijäpari Kari Heiskasen ja Sara Paavolaisen poika Eino Heiskanen esittää elokuvassa naistenmies Tanelia. Muut pääosanäyttelijät ovat Frans Isotalo ja Marko Nurmi.

Parasta elokuvassa ovat rento kieli poskessa -ote sekä arkinen hilpeys. Valitettavasti latteudet ja ylitsepursuavan tunteikas musiikki vievät tehoa tarinalta.

Ensitreffit TV5:lla ke 16.8. klo 21.00.