Faina Anderson-Heikkilä (vas.), Vappu Nikkinen ja elämäntilannekatsaus ennen työvuoroa. Starbucksin frappuccino saa arvion ”liian makeaa” ja cappuccino ”ihan hyvää”.

Mikään muu ei tuo suomalaisia niin yhteen kuin kahvihetki. Se sopii sekä riidan lopettamiseen että juhlaan ja kokoaa kupin ääreen niin suvun, ystävät kuin eksätkin.

Se on omanlaisensa hetki.

Tai itse asiassa se on suomalaiskansallinen iltapäivärituaali, päiväkahvi. Tumma kupillinen, joka tuoksuu pehmeän paahteiselta, maistuu kaukomailta, antaa luvan rentouttaa hartiat ja kohottaa ihmisen vartiksi arjen yläpuolelle.

Tärkeintä kahvihetkessä on tietysti seura. Hetki yhdistää työkavereita, perheitä, sukupolvia, ihmisiä läppäreihinsä, ööh, no suomalaisia! Me olemme maailman kovimpia kahvinjuojia, kaksitoista kiloa menee vuodessa per henki. Ketkä sitä tänä iltapäivänä ryystävät ja missä seurassa?

Eksät yhdessä

Esimerkiksi ex-seurustelukumppani käy seuraksi. Täällä helsinkiläisessä, uudenraikkaassa Bergga-kahvilassa päiväkahvihetkestä ovat nauttimassa Jenni Jeskanen ja Jussi Virkkunen, entinen pariskunta, nykyiset ystävät. Jennillä on lattehetki, Jussilla cappuccinohetki. Kahvin lisäksi täällä saa nauttia Pekka ja Pätkä -maalauksesta ja puistomaisemista.

– Kahvi vaan kuuluu lounaan jälkeen, miettivät Jenni ja Jussi.

Heillä on vapaapäivä, ja he ovat käyneet syömässä, sitten otettiin kahvit. Kupillisten ajan he juttelevat tulevasta vuodesta, työelämästä ja elämästä yleensä – aika synkkiä näkymiä taivaalla, tarvitaan molemminpuolista tsemppausta.

Perjantaikaffeet. Jussi on huomannut itsessään kahvisnobin oirekuvaa, Jenni taas suosii tavallista mustaa kahvia ja seurassa juomista. ”Se on mulle spesiaalihetki, kun juon kahvia. En litki pitkin päivää.”

Ennen vanhaan kahvit keitettiin kotona ja oltiin sitä mieltä, että Suomessa ei ole kunnon kahvilakulttuuria. No nyt on! Jussin ja Jennin mukaan lähistöllä on paljon kivoja, muutaman vuoden sisällä syntyneitä paikkoja, joista saa erityisen hyvää kahvia: Sävy, Good Life Coffee, Käpylän Kumma... Jussi tykkää nykyään vähän hifistellä, perusteboilkahvi ei oikein enää maistu. Jenni tykkää ihan tavallisesta.

Tietysti tässä kiinnostaa myös se, miten eron jälkeen säilytään kahvitteluväleissä?

– Ei se heti onnistu. Mutta kun toinen on ollut elämässä pitkään, niin haluaa olla tekemisissä, Jenni sanoo.

– Elämä on turhan lyhyt vihaamiseen, Jussi lisää.

Mihin kahvia voi käyttää

Ei kahvi oikein sovikaan vihaamiseen: kahvin on tarkoitus yhdistää eikä erottaa. Monta riitaa on lopetettu keittämällä sovintokahvit. On muodostettu hallituksia kahvin voimalla. Solmittu kansainvälisiä sopimuksia. Ja yksi pariterapeutti neuvoi varaamaan parisuhteen vakaville keskusteluille juuri sen ajan, mikä kahvimukin juomiseen menee. Kun kahvi loppuu, tiskataan mukit ja lopetetaan keskustelu. Jatketaan seuraavalla kerralla, toinen saa valita aiheen.

Ihan alun perin kahvia yritettiin tuoda Suomeen lääkkeeksi, mutta nopeasti huomattiin, että paloviina on sittenkin parempi lääke. Sen sijaan kahvi osoittautui hyväksi seurustelujuomaksi. 1700-luvun trendikäs aatelisto innostui kahvista välittömästi. Se piristi, juhlisti ja erotti rahvaasta: kahvin tarjoamisella antoi varakkaan vaikutelman.

Sitten kävi niin kuin trendiherkuille käy: se halpeni, koko kansa löysi sen, ja viimeiset sata vuotta tämä on ollut silkkaa Pulmun läpi imemistä, tassilta ryystämistä, keittimen roplotusta ja pientä närästystä. Kupin ääressä viihtyvät niin herrat kuin narritkin, kahvi ei erottele juojiaan. Perinteisesti me olemme tykänneet hyvin vaaleapaahtoisesta kahvista. Johtuisikohan se sota-ajasta, jolloin jouduttiin vuosikaudet lisäämään kahvin sekaan milloin mitäkin voikukkaa?

Kun brittiläinen antropologi Fred Roberts asui Suomessa 1970-luvulla, hänen mielestään suomalaisten kahvinjuonti oli niin kiehtovaa puuhaa, että hän teki siitä tutkimuksen. Hämäläisessä kahviseremoniassa erottui hänen väitöskirjassaan esimerkiksi tällaisia sääntöjä, kuulostaako tutulta:

- Kun emäntä sanoo ”kahvi on kaadettu”, ensin ei kuulu reagoida mitenkään. Olla vaan ikään kuin ei olisi kuullutkaan kutsua.

- Vähän ajan päästä emäntä sanoo terävämmin, että tulkaahan nyt jo ottamaan, kahvi jäähtyy.

- Siitä kuluu vielä tovi. Vihdoin joku sanoo ”no kai se on jonkun pakko aloittaa” -tyyppisen johdannon, nousee vaikeasti ja avaa pelin.

- Jos tarjolla on sekä pullaa että kakkua, ensin kuuluu ottaa pullaa.

Jouko Tuupasen (vas.) ja Juhani Launialan tauko työpäivän lomassa. ”Tänne oli asiaa niin tultiin.”

Miitinki kupin äärellä

Keltaisia työmaahaalareita! Tässä on selvästi kyseessä Oikealla Työllä ansaittu kahvitauko, ja se vietetään Munkkivuoren Teboililla. Jouko Tuupanen ja Juhani Launiala ovat ohittaneet hämäläiset seremoniat ja ottaneet itsepalveluna Juhla Mokkaa. Samalla saa virkistävää keskitalven auringonpaistetta, joka tulee matalalta ja valaisee kauniisti sinappi- ja ketsuppitelineitä.

–  Minä tulin tänne Vantaan Korsosta rakennustyömaalta. Oli asiaa Joukolle, hänellä on insinööritoimisto tässä lähellä. Päätettiin tulla kahville. Tietysti seura on tärkeää, ei sitä kenen tahansa kanssa viitsi kahvitella, Juhani kertoo.

Teboililla ollaan vaalean paahdon ydinalueella. Tiskin takaa kerrotaan, että huoltoasemalta haetaan nimenomaan peruskahvihetkeä.

– Oli meilläkin erikoiskahveja joku vuosi sitten, mutta ei ne oikein menneet. Meillä käy duunareita ja muuta, niin he tykkäävät tavallisesta.

Teboilin kahvi saa kuulemma enimmäkseen kehuja: se myydään suoraan keittimestä eikä ole mitään pumpputermarissa eilisestä asti seisonutta tervaa. Hintakin on useimpien mielestä kohtuullinen, euro yhdeksänkymmentä kuppi. Juhani yhtyy yleiseen mielipiteeseen.

– Hyvä kahvi on tuoretta, ei mitään baarikahvia tai aamulla keitettyä. Kyllä täällä on hyvä kahvi, hän kommentoi.

Huoltoasemalla kahvin kanssa kuuluu ottaa myös pulla. Kahvi ei ole niin iso numero itsessään, että sellainen tuntuisi liioittelulta. Launialan valinta on osunut dallaspullaan.

– Korvapuusti on toinen hyvä.

Yksin mutta seurassa

Kahvi on siitä hyvä myyntituote, että sillä on kelpo kate. Yksi suodatinkahvikupillinen maksaa keittäjälleen alle kymmenen senttiä, ja kahvilassa siitä voi pyytää pari euroa. Se on vielä kohtuuhinta. Jos kahvila sijaitsee empirekeskustassa, siellä on plyysinojatuolit ja tuote tarjoillaan pöytään kauniissa kannussa, tavallinen kahvi voi maksaa vaikka 4,50, kuten täällä Salutorgetin baarissa.

Nurkkapöydässä istuu Osmo ”Omppu” Omenamäki, joka tykkää käydä kahviloissa piirtämässä. Ompun nimi on tuttu joulukorteista, joissa on pulleita punatulkkuja ja reippaita tonttuja, mutta nyt syntyy omasta mielikuvituksesta ammentavia lyijykynäpiirroksia. Samalla hän nauttii talon kahvia maidon ja sokerin kera.

– Mä en keitä kahvia kotona ollenkaan ja muutamaan vuosikymmeneen en juonut sitä ylipäänsä. Vaimoni kuoli seitsemän vuotta sitten, ja sen jälkeen on tullut tavaksi käydä kahviloissa. Piirrän. Ja tämä on vähän sosiaalistakin, usein tulee jotain juttua, Osmo kertoo.

Osmo Omenamäki alkoi käydä kahviloissa vaimon kuoleman jälkeen. ”Yleensä käyn yksin, tykkään käydä piirtämässä. Joskus saatan tehdä tärskyt.”

Kahvistakin hän on ruvennut tykkäämään, tavallisesta kahvista. Osmo suosii keskustan klassisia kahviloita kuten Bulevardin kahvisalonkia ja Ekbergiä. Ne ovat sopivan lähellä kotia, niissä on tuttu henkilökunta, ja kahvi on hyvää. Välillä hän käy turistien ja nuorison suosimassa Starbucksissa, tietyssä nurkkapöydässä, joka on valitettavan harvoin vapaa. Osmo poikkeaa siellä ikänsä puolesta ja vähän muutenkin perusasiakkaasta: jos ihminen käy kahvilassa yksin, hänellä on yleensä läppäri seuranaan. Osmolla ei ole edes kännykkää.

– Mutta ei tämä lehtiö ole mikään protesti tai näyttämisen halua, mä vain piirrän käsin.

Työkaverit teinihitillä

Osmo ei mahtuisi tänäänkään suosikkipöytäänsä, koska Starbucks on täynnä. Se houkuttelee kermavaahtoisilla jäätelökahveillaan nuoria, niitäkin, joiden mielestä kahvi on muuten vielä liian kitkerää. Näköjään se houkuttelee aikuisiakin. Kolmekymppiset Faina ja Vappu ovat kumartuneet etunojaan toisiaan kohti: heillä on selvästi kiinnostavaa juteltavaa.

– Me ollaan työkavereita mutta myös ystäviä. Uteliaisuudesta tultiin, kun en ollut käynyt täällä, Faina selittää.

Hän on jopa tilannut Starbucksin teinihitin, kylmän frappuccinon. Se on melkein juotu ja analyysi valmis.

– Espressoa ja jäätelöä, mä luulen. En mä oikein tykkää. Liian makeaa.

Vapun kupissa on cappuccinoa, joka on ihan ok, vaikka hän kyllä tilasi latten. Faina ja Vappu ovat sopineet treffit ennen töitä. Parin tunnin päästä alkaa iltavuoro lääkkeiden annosjakelufirmassa, ja sitä ennen on hyvää aikaa jutella. Mistä?

– Kaikesta! Työasioista, asuntoasioista, sanoo Vappu.

– Opiskelusta, tulevaisuudesta. Mä haluaisin ehkä parempipalkkaisen työn, mutta teollisuuslaboranteille ei ole niin hirveästi töitä, Faina lisää.

Kaikki tärkeimmät asiat on kuulemma käyty jo läpi. No puhutaanko sitten kahvista?

Faina kertoo olevansa alun perin teeihmisiä, koska hän on kotoisin Karjalasta Venäjän puolelta. Kun Faina muutti Suomeen kaksikymmentä vuotta sitten, maa alkoi painaa parrelleen. Nyt hän juo viisi kahvikupillista päivässä. Vappu taas ei keitä kahvia kotona.

– Mulle tää on sosiaalinen juttu. Kahvi on syy tavata ihmisiä, Vappu sanoo.

– Kahvi kuuluu aikuisuuteen. Työelämässä on juotava kahvia – taukokin on nimeltään kahvitauko, Faina miettii.

Sosiaalinen juttu ja aikuisuuden tunnusmerkki, sitähän se on. Lapsena juodaan kaakaota, teini-iässä vaihdetaan ehkä teehen – ja sitten yhtenä päivänä on totuuden hetki, kun isotäti on kaatanut kaikkiin kuppeihin kahvia ja sitä on kohteliasta juoda. Paljon sokeria ja maitoa, ja siinä se on: siirtymä aikuisten joukkoon, kahvinjuojien laajaan veljeskuntaan. Jonain päivänä sitä huomaa tarjoavansa itse vieraalleen kahvia.

Minna (vas.), Yrjö-Taisto ja Ulla käyvät Elokolossa, koska siellä on aina joku tuttu. ”Kahvi kuuluu päivään. Kun porukassa juodaan, niin ai että kun se maistuu.”

Vakiokävijät olohuoneessaan

– On Tarja Halonenkin käynyt täällä! Volvo Markkanen kävi ennen usein, mutta nyt hän on vissiin mennyt huonompaan kuntoon.

Mikäs se sellainen paikka on, jossa käyvät sekä entiset presidentit että entiset rikolliset? Kallion Elokolo, ”matalan kynnyksen kohtaamispaikka”, ja täällä näyttäisi istuvan enimmäkseen hyväntuulisia senioreja. Tämä on Ehkäisevän päihdetyön Ehyt ry:n ylläpitämä, ja täällä on erittäin kohtuuhintainen kahvi: 50 senttiä kuppi. Kahvin lisäksi täältä saa ilmaista puuroa aamupäivisin, täällä voi selata nettiä, jättää tai ottaa vaatteita kierrätyspisteellä tai lukea päivän lehdet.

Ennen kaikkea tänne tullaan tapaamaan tuttuja, ja keskilattian pyöreässä pöydässä istuvat samat ihmiset kuin kuulemma joka päivä: Maija opettaa Minnaa neulomaan sukan kantapäätä, Yrjö-Taisto lukee päivän Hesaria, Ulla täyttää ristikkoa. Tunnelma on vanhanaikaisella tavalla hyvin kotoisa: huoneen täyttää puheensorina, ja kodikkuuden maksimoi taustalla menevä vanha kotimainen elokuva. Sen katsomisen seuraksi tuntuisi ilman muuta kuuluvan kupponen….

– Täällä on hyvä kahvi! Ota ihmeessä. Keksi on kymmenen senttiä, joku opastaa.

Elokolon vakituiset kävijät ovat eläkeläisiä tai muuten vain päivisin vapaalla olevia, ja monet asuvat lähikortteleissa. Pyöreässä pöydässä kaikki tietävät toistensa etunimet, mutta eivät he hirveästi henkilökohtaisista asioista juttele. Lehdet kahisevat, puikot kilisevät, välillä täytyy purkaa.

– Me puhutaan uutistapahtumista, mitä nyt milloinkin on meneillä. Ja telkkarihan se on niin kamalan tärkeä. Sitä katsotaan varsinkin, jos tulee urheilua. Uutenavuotena katsottiin presidentin puhe, Yrjö-Taisto selittää.

Hifistelijät kupposella

–Tää on aeropressiä. Suodatinkahvia, joo, tavallaan, mutta spesiaalia. Tämä on nyt trendikästä, valaisee barista valmistaessaan kahvikupillista Kuuma-nimisessä kahvilassa eteläisessä Helsingissä.

Suodatinkahvia. Tässä on siis jotenkin käynyt niin, että trendikkäin kahvi ei enää ole latte, cappuccino, frappuccino eikä macchiato, vaan suodatinkahvi. Kuuman aeropress on valmistettu Johan & Nyströmin valikoiduista kahvipavuista rakkaudella ja ammattitaidolla, mutta suodatettu mikä suodatettu. Ihan kuin Suomen suosituin kahvi, suodatinkarkea Juhla Mokka.

Tähän asti kahvilakierroksella on näyttänyt siltä, että ihmiset hakevat päiväkaffeeltaan mukavaa hetkeä, hyvää seuraa, sosiaalista tuokiota. Kahvi yhdistää. Mutta entä kahvihifistely? Erottautuminen kahvin avulla? Ennen vanhaankin Presidentti oli vähän paremman väen kahvi, Saludoa ostettiin niissä perheissä, joissa huokeampi kelpasi. Missä nyt ovat ne ihmiset, jotka haluavat juoda näyttävästi aivan erityistä, vasemmalla kädellä Andien luoteisrinteeltä poimittua, syväpaahdettua ihmekahvia soijamaitoon tehtynä?

Kuuma-kahvilassa sumpittelevat Annika (vas.), Tara, Meri ja Noora.

Heitä voisi olla täällä Kuumassa, mutta tuossa on vain neljän nuoren naisen rennosti istuva joukkio. Tara, Meri, Annika ja Noora näyttävät siltä kuin olisivat olohuoneessaan, ja he ovatkin vakipaikassaan. He ovat juuri käyneet läpi Merin kokeman iskuyrityksen Clas Ohlsonilla. Iskijän repliikki oli: ”Anteeksi, mutta minun on pakko tehdä valitus. Olet häiritsevän hyvän näköinen.” Repliikin lausuja ei jättänyt yhteystietojaan, mutta oli kyllä oikein hurmaava.

On naisissa vähän kahviasiantuntijan vikaa, eikä heille kelpaa mikään pumpputermarikahvi. Tara jopa toimii kahvilabisneksessä, ihan tässä samassa kahvilassa. He haluavat juoda tuoretta, vahvaa ja hyvän makuista juomaa.

– Vaikka kyllä kavereiden tapaaminenkin on tärkeää. Molemmat puolet on tärkeitä, seura ja kahvi, Tara sanoo.

– Ja estetiikkakin on tärkeää, että ympäristö on nätti ja kahvin saa kivassa kupissa. On tutkittu, että se maistuu parhaalta läpinäkyvästä, ei värillisestä, Noora sanoo kuppinsa takaa.

Aeropress on siis nyt se juttu heille, jotka asiasta jotain tietävät. Mutta entä vanha kunnon vaaleapaahtoinen, sen maalaisserkku? Perinteinen suomalainen suodatinkahvi ei oikein saa ääniä. Pahaa ja laimeaa, kommentoi Meri. Tara miettii hetken. Kahvin maun ratkaisevat sittenkin seura ja fiilis.

– Juhla Mokka on silloin ihanaa, kun sitä saa mummolla. Silloin se on ihan eri juttu.

Lue myös:

Helppo kikka: tee maitovaahtoa kahviin mikrossa

Olisipa tämä aina mahdollista! Pieni tapa, joka piristää supertehokkaasti

Kilpailija sukkahousuille: tiesitkö nämä keinot käyttää suodatinpussia?

Iho siliää, selluliitti katoaa – näin kahvinjuonti kaunistaa

Juotko kahvia aamulla? Ei kannattaisi

Tai ainakin pysyt hengissä, vaikket tuhlaisi aikaasi ja energiaasi näihin asioihin.

Pertti Kurikan Nimipäivät puki sanoiksi biisissään sen, mitä moni meistä joskus ajattelee: Miks mu pitää aina siivota, syödä kunnolla, käydä lääkärissä, herätä ja niin edelleen. No näitä asioita toki kannattaa tehdä, mutta on myös paljon asioita, jotka voi jättää tekemättä.

Isossa-Britanniassa ryhmä lääkäreitä julkaisi listan 40 asiasta, joita ihmiset tekevät turhaan – tai ainakin hyöty on tieteellisesti kyseenalaista. Tämän innoittamana The Guardian -lehden toimittaja Stuart Heritage innostui listaamaan muita asioita, jotka ovat turhia. Me lisäsimme listaan omat ajatuksemme ja lähteemme.

1. Farkkujen pesu

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Miten usein ja miten farkut pitäisi pestä? Vai jättäisikö pesemättä? Tästä on kiistelty vuosia. Farkkujätti Levi’s on suositellut, että ei farkkuja kannata pestä lainkaan, jos haluaa, että ne säilyvät hyvännäköisinä. Ja on asiaa jopa tutkittu.

Niin ällöttävältä kuin pesemättömät farkut kuulostavatkin, niissä on suunnilleen sama määrä bakteereja kuin pari viikkoa käytössä olleissa. Sitä paitsi pöpöistä ei ole terveydelle vaaraa. Eri asia on sitten haju. Mutta sehän lähtee tuulettamalla, ja yksittäiset tahratkin saa puhdistettua vanhalla hammasharjalla.

Lue myös: Yyh! Vuosi pesemättömissä farkuissa

2. Jonottaminen lentokentän lähtöportilla

He, jotka kärppänä jonottavat lähtöportilla, selittävät usein, että syynä on paniikki, ettei saakaan käsimatkatavaroitaan mahtumaan ylähyllylle. Mutta hätä on turha! Jos oman paikan hyllytila on täysi, käsimatkatavarat voi panna myös istuimen alle tai antaa lentoemännälle, joka etsii niille sitten sopivan kolon.

Lue myös: Miksi jonottaminen on niin raivostuttavaa?

3. Sanoilla kommunikointi

Aina ei tarvita sanoja – varsinkin, kun meillä on emojit! Niillä luonnistuvat myös härskit jutut. Kaiken lisäksi ne paljastavat elämäntilanteesi psykologian paremmin.

Lue myös: Käytätkö sinäkin näitä väärin? 10 emojin oikeat merkitykset

4. Ilmoituskortin ottaminen mukaan äänestyspaikalle

Etsitkö aina hädissäsi ilmoituskorttia, kun vaalipäivä koittaa? Ihan turhaan. Kunhan muistat ottaa mukaasi henkilöllisyystodistuksen ja annat äänesi, olet ihan riittävän hyvä kansalainen.

5. Paperisten laskujen säilyttäminen

Arkistointi on ajanhukkaa, sillä kaiken saa myös sähköisesti. Sitä paitsi paperiläjät pilaavat kotisi feng shuin.

6. Parasta ennen -merkintöjen kyttääminen

Sanoma-arkisto
Sanoma-arkisto

Moni ruoka-aine on syömäkelpoista, vaikka parasta ennen -päiväys olisikin mennyt. Jos et vielä tiennyt, parasta ennen -päiväys on eri asia kuin viimeinen käyttöpäivä. Parasta ennen -päiväysmerkintä tarkoittaa päivää, johon asti tuote ainakin säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet, jos sitä säilyttää oikein.

Lue myös: 9 ruoka-ainetta, jotka säilyvät uskomattoman pitkään

7.  Hiustenpesu päivittäin

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Lähes kaikki asiantuntijat ovat sitä mieltä, että hiuksia on turha pestä ainakaan joka päivä. Se vie aikaa, kuivattaa hiuspohjaa ja näin voi huonontaa hiusten kuntoa. Siitäkin selviää hengissä, vaikka olisi viikon pesemättä. Testasimme: lue juttu täältä.

Lue myös: 10 testattua tapaa pidentää hiusten pesuväliä

8. Vihannesten kuoriminen

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Vihaatko kuorimista? Älä sitten kuori. Useimmiten pelkkä vihannesten peseminen riittää. Esimerkiksi perunoiden vitamiineista, mineraaleista ja kuiduista on jopa 20 prosenttia on niiden kuorissa. Myös porkkanoiden ja kurkun kuorissa on runsaasti antioksidantteja ja kuitua.

Lue myös: 28 vinkkiä kauppaan: Näin valitset täydelliset vihannekset ja hedelmät

9. Vaatteiden haaliminen

Kuva: Colourbox
Kuva: Colourbox

Onko kaapissasi vaatteita, joita et ole käyttänyt vuosiin? Kuinka monta vaatetta? Niinpä.

Vaatteita on turha haalia liikaa. Tämän todisti myös kanadalainen mies, joka testasi hiljattain, pärjääkö hän vuoden kymmenellä vaatteella. Pärjäsihän hän. Ja vaikka tämä määrä on monille varmasti liian vähäinen, usein vaatekaappiin kertyy aikoja sitten hylättyjä yksilöitä.

Lue myös: 8 syytä, miksi sinulla ei ole mitään päällepantavaa

10. Jääkaapin ylikuormittaminen

Eihän sinne kuitenkaan kaikki mahdu. Ja se on täpötäysi, sieltä on rasittavaa tonkia juuri sitä pikkuruista jämäjuustonpalaa, jota himoitsee. Sitä paitsi moni ruoka-aine ei ihan oikeasti kuulu jääkaappiin, sanovat Martat. (Perustelut voit lukea täältä.) Tällaisia ovat esimerkiksi tomaatti, banaani, kurkku, sipuli, kananmuna, oliiviöljy ja leipä. Elämänlaatusi parantuu taatusti, kun lopetat vettyneiden ja mauttomien tomaattien syömisen.

11. Hammaslangan käyttö

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Voit lopettaa sen vaikka heti! Se on nimittäin tutkitusti tehotonta. Tämä ei silti tarkoita, että hammasvälien puhdistamisen voisi jättää kokonaan pois päivittäisistä rutiineista. Hammasvälit puhdistuvat parhaiten hammastikulla tai hammasväliharjalla.

Lue myös: Väärin meni tämäkin! Teetkö sinäkin nämä yleiset virheet hampaiden harjauksessa?

12. Kahdeksan vesilasin juominen päivässä

Oletko noudattanut vanhaa jenkkiohjeistusta ja juonut kahdeksan lasillista eli 2,5 litraa litraa vettä päivässä? Turhaan. Keskimäärin litra päivässä riittää, sillä keho saa nestettä myös ruuasta.

Lue myös: 5 outoa merkkiä, jotka paljastavat nestehukan

13. Sulje ovi -napin painaminen hississä

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Apua, tuolta se lähestyy! Yritätkö sulkea paniikissa hissin oven, kun näet, että olet vaarassa joutua samaan koppiin epämieluisan tyypin kanssa? Olet myös ehkä huomannut, että harvemmin sulje ovi -napin painaminen nopeuttaa ovien sulkeutumista. Tästä paniikkireaktiosta voi siis hyvin luopua. Napin painelu on paljon nolompaa kuin se, että seisotte minuutin vaivaantuneena samassa tilassa. Jos ei keksi mitään puhuttavaa, pelkkä tervehdyskin on ihan ookoo.

Mitkä asiat sinusta voi jättää elämässä tekemättä? Kerro kommenteissa!

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

  • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
  • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
  • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
  • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

  • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
  • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
  • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
  • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.

Kauneudesta kuuluu sanoa, että se syntyy sisältä päin, siinä missä kitaransoittoa on kyllä lupa opetella. Itse olen dopingin kannalla, Anna Perho kirjoittaa.

Venytän silmäkulmaani, ja ystäväni tursottaa siihen teippivoidetta, jonka tarkoitus on oikoa vekit.

”Ei tämäkään ihmeisiin pysty”, tokaisen peilikuvalleni. Se näyttää toipuvan viikon bilerännistä, vaikka tosiasiassa kyse on orastavasta flunssasta ja valtoimenaan raivoavasta keski-iästä.

Ystävä lohduttaa ja kehaisee kaiken näyttävän jo valmiiksi hyvältä. Kuittaan kommentin mutisemalla jotain huuhkajan perärööristä.

Toimin siis juuri siten kuin amerikkalainen toimittaja Autumn Whitefield-Morano kirjoittaa kirjassaan Face Value. Naisten on usein vaikeaa ottaa vastaan ulkonäköönsä kohdistuvia kehuja. Siksi ne usein kuitataan mitätöinnillä tai vitsikkäällä vähättelyllä.

Ulkonäön ajattelemista pidetään milloin pinnallisena, milloin haitallisena, milloin epäsolidaarisena.

Näinhän ei saisi tehdä. Kampanjat ja asenneartikkelit jankuttavat, että jokaisen pitäisi hyväksyä itsensä sellaisena kuin on. Muuten itsensä kehittämistä kyllä peukutetaan.

Ulkonäön ajattelemista pidetään milloin pinnallisena, milloin haitallisena, milloin epäsolidaarisena – toisin kuin minkä tahansa muun inhimillisen ominaisuuden pohdintaa. Kauniiden ihmisten väheksyminen on ainoa korrekti kiusaamisen laji.

Kauneudesta kuuluu myös aina sanoa, että se syntyy sisältä päin, siinä missä matematiikkaa tai kitaransoittoa on kyllä lupa opetella. Itse olen dopingin kannalla: jos ulkonäön buustaamisesta saa iloa, anna mennä!

Ulkonäkövoivottelulla on Whitefield-Moranon mukaan hyödyllinenkin funktio. Kohteliaisuuksien vitsikäs vähättely toimii naisten välisenä sosiaalisena liimana. Keskustelu tyrehtyisi kerrasta napakkaan kiitokseen, mutta small talk saattaa avata portin syvään tutustumiseen.

Laihojen ja isorintaisten satuolentojen lisäksi arkikaunottarien kirjo sisältää monenlaisia tyyppejä.

Ulkonäköhuolien kauhistelu sisältääkin mukavan, vertaistuellisen ulottuvuuden. Tulen aina hyvälle tuulelle siellä, missä liioittelun sävyttämä itseruoskinta alistaa ulkonäköpaineet ainoalle oikealle suhtautumistavalle, naurulle.

Länsimaisia kauneusihanteita syytetään paljosta, mutta ehkä niitäkin voisi joskus tarkkailla lempeydellä. Laihojen ja isorintaisten satuolentojen lisäksi arkikaunottarien kirjo sisältää monenlaisia tyyppejä lävistetyistä rokkareista rastapäisiin Fjällräven-naisiin, ponnaripäisistä fitness-hirmuista saunapuhtaaseen perheenäitiin – tyyppeihin, joilla ei olisi henkiinjäämismahdollisuuksia tiukemmissa ympäristöissä.

Ihmisen elämä on ylipäätään tasapainoilua tyytyväisyyden ja tyytymättömyyden välillä. Ulkonäkökeskusteluihin voisi ottaa saman, hyväksyvän asenteen; joskus tukka on hyvin ja kaikki muukin, joskus ihanhirveetä emmäkestä, entäs sitten.

Ja onhan meillä vielä yksi valtti: ­Abraham Lincolnin mukaan Jumala pitää keskinkertaisen näköisistä ihmisistä. Siksi hän loi meitä niin paljon.

Kaikki Me Naisten kolumnit löydät täältä.