Elokuvan päätähti Outi Kero (oik.) asuu itsekin asuntolassa. ”Siellä on paljon rajumpia tyyppejä, kuule, kuin tässä elokuvassa.” Kuvassa myös Aapo Ahtola ja Elena Leeve.

Eivät kehitysvammaiset ole aina aurinkoisia ja mukavia. Hehän ovat yksiä meistä. Siitä muistuttaa elokuva Vähän kunnioitusta.

Siiri, Suski, Pätkä ja Sauli istuvat helsinkiläisen asuntolan olkkarissa ja kinastelevat, voidaanko katsoa Sinkkuelämää. Sauli hakkaa rumpuja sen merkiksi, että ei todellakaan.

Kohta Siiri eli Outi Kero, 21, koskettaa toimittajaa olkapäästä.

–Meniks hyvin? hän kysyy ja hymyilee.

Meni, tosi hyvin. Kohtaus 31 nähdään elokuvateattereissa ensi keväänä, jolloin kehitysvammaisista kertova Vähän kunnioitusta saa ensi-iltansa.

–Me ei tarvita kuin vähän kunnioitusta. Välillä tuntuu, ettei kukaan kuuntele eikä halua olla meidän kanssa. Me käydään töissä suojatyöpaikoissa, se voi olla tavalliselle nuorelle tosi vierasta, juttelee Sami Helle, 36, joka on yksi elokuvan kehitysvammaisista näyttelijöistä ja käsikirjoituksen ideoijista.

Sami ja toinen näyttelijä Aapo Ahtola, 30, innostuvat keskustelemaan typeristä päätöksistä. Kuten siitä, että vammaisia ruvettiin kuljettamaan yhteisillä invatakseilla.

–Ottaa päähän, kun muut luulee tietävänsä, mikä on meille parhaaksi. Päättäjien pitäisi tulla toimistoista katsomaan meitä.

Vähän kunnioitusta on ohjaaja Pekka Karjalaiselle hänen tähänastisista elokuvistaan tärkein, vaikka se tehdään puolella siitä budjetista, jolla pitkä elokuva yleensä.

Tarina puhuu sen puolesta, että kehitysvammaiset saisivat toimia tasavertaisina muiden kanssa. Ettei heille vain järjestettäisi irrallisia tapahtumia ja unohdettaisi muuksi ajaksi. Ettei ajateltaisi heidän olevan aina aurinkoisia, mukavia ihmisiä.

Piilarilla uskottavuutta

–Siiri, ootko syöny liikaa kasvuhormoonii! Suski eli Elena Leeve huutaa ja nauraa käkättää.

Elena on yksi elokuvan ammattinäyttelijöistä. Hänelle on laitettu vasempaan silmään tummempi piilari, mutta hänestä ei ole tehty fyysisesti vammaista.
–Jossain vaiheessa ajattelin, että apua, mun puhe ei kuulosta uskottavalta. En tiedä yhtään, olenko onnistunut kehitysvammaisena. Se on ihan ohjaajan käsissä.

–Kyllä sä oot onnistunu, sanoo Outi.

Ensi-ilta jännittää päätähteä.

–Kavereitten kanssa ollaan mietitty, miten nuoriso suhtautuu, kun on näitä ennakkoluuloja. Minusta kehitysvamma ei näy, mutta on minua nuorempana haukuttu huoraksi, Outi kertoo.

Bändejä, lyhäreitä ja tv-tähtiä

Pertti Kurikan Nimipäivät -nimisen kehitysvammaisten punkbändin biisi Kallioon on hitti YouTubessa.

Blue Sea Film Festivaleilla Raumalla on joka vuosi kehitysvammaisten tekemiä lyhytelokuvia. Tänä vuonna 21.–23.8.

Kehitysvammaisten tekemiä lyhytelokuvaklassikoita: Jari Nordströmin Suomalainen sauna ja mies (2001) ja Euran työkeskuksen Kiertoajelu Eurassa (1999).

Kehitysvammaiset ja ammattimuusikot soittavat Resonaari soi -konsertissa Savoy-teatterissa joka kevät.

Sanna Sepponen näytteli vuosia Salatuissa elämissä Roosaa.

Entisten pintaliitäjien ja ankean lähiöelämän törmäyksistä syntyy hykerryttävää komediaa.

IS TV-LEHTI: Kepeä kymmenosainen draamasarja Downshiftaajat sai ensi-iltansa Elisa Viihteessä, mutta nyt sarja esitetään onneksi myös Ylellä. Downshiftaajat käsittelee arkista selviytymistä vähäisen toimeentulon ja kekseliäisyyden rimpuilukierteessä.

Komediasarjasta tulee pakostakin mieleen tv-sarja Kimmo, mutta onneksi enimmäkseen vain samojen tekijöiden takia.

Kun Jussi Vatasen Kimmo oli aina jaloilleen putoava yritteliäs velmuilija, Downshiftaajissa hänen esittämänsä Tommi voi vain toivoa paikalle pelastavaa enkeliä. Tommilla on aitoa kunnianhimoa ja vakaa aikomus nousta takaisin vaurauteen.

Silloin ei tarvitsisi kertoa materialistiselle vaimolle (Iina Kuustonen) tai tämän veljelle (Mikko Leppilampi) koko totuutta oman konsulttiyrityksen konkurssista.

Siinä missä Kimmo-sarjan hupi tuli kärjistyksistä ja karikatyyreistä, napakasti etenevä Downshiftaajat luo realistisempaa tilannekomiikkaa entisten menestyjien ja ankean lähiöelämän törmäyksistä.

Hitaamman elämän tavoitteluun viittaava nimi vaikuttaa vielä ensimmäisen jakson perusteella ironiselta, mutta toisaalta käsikirjoittaja Timo Varpio ja ohjaaja Teppo Airaksinen kuljettavat juonta heti alussa suuntiin, jotka vihjaavat arvojen perusteellisemmasta remontista.

Downshiftaajat, TV2 ke klo 21.00

Anna Puu kertoo Vain elämää -päivänään erokappaleesta, jonka hän teki ennen kuin ehti myöntää itselleenkään suhteensa olevan ohi.

Vain elämää -jaksossa vietetään perjantaina Anna Puun, 34, päivää. Jaksossa kuullaan yksi kappale, joka on Annalle ”pelottavan henkilökohtainen”.

– Mietin, että en oo ihan varma, uskallanko edes näyttää tällaista tekstiä. Se oli tosi pelottava ajatus, kun rinta oli vedetty niin auki. Musta tuntuu, että mä en osaa kirjoittaa ilman, että se on henkilökohtaista, Anna Puu kertoo jaksossa.

Lauri Tähkä kysyy Annalta, millainen suhde hänellä oli ex-mieheensä kappaleen kirjoitushetkellä.

”Jännä, miten ihminen kirjoittaa jotain sellaista, mitä ei ole myöntänyt edes itselleen.”

– Olitko sä jo lähdössä? Lauri kysyy.

– En... En todellakaan ollut tekemässä mitään lähtöä. Kirjoitin tuon varmaan vähän yli vuosi ennen eroa. Se on jännä, miten ihminen kirjoittaa jotain sellaista, mitä se ei edes tiedosta – eikä ole myöntänyt edes itselleen. Sitä se on, kun rupeat suoltamaan tekstiä paperille, sieltä voi tulla asioita, joita ei ole edes käsitellyt.

2787093

Anna erosi tyttärensä isästä, Olli Ripattilasta, vuonna 2013. Ex-pariskunnalla on vuonna 2010 syntynyt tytär.

Me Naisten haastattelussa vuosi sitten Anna kertoi, että hänen uusi parisuhteensa muusikkomiehen kanssa päättyi eroon keväällä 2015.

Vain elämää Nelosella perjantaina kello 20.00. Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Helen taisi juuri pongahtaa häijyjen muijien ykköseksi.

– Aion olla kaikista häijyistä naisista häijyin, Helen Mirren, 71, lausui maanantaina.

Sanoillaan hän viittasi presidenttiehdokas Donald Trumpin lausuntoon kilpakumppanistaan Hillary Clintonista kaksikon kolmannessa vaaliväittelyssä.

Brittinäyttelijä pääsi ääneen Elle-lehden vuosittaisessa Women in Hollywood -tapahtumassa, joka pidettiin Los Angelesissa maanantaina. Helen Mirren palkittiin tilaisuudessa legendaarisen asemansa ja elämäntyönsä vuoksi.

Kiitospuheensa yhteydessä näyttelijä jakoi parhaat elämänohjeensa, joista voivat ottaa oppia kaikki muutkin naiset tiellään häijyiksi muijiksi.

Lue myös: Häijyt muijat kunniaan! 12 naista, joita voi vain ihailla

– Käyn nopeasti läpi muutaman vinkin, joiden avulla selvitä elämästä, koska varmasti tiedätte, että olen melko vanha, joten olen nähnyt aika paljon elämää. Voitte jakaa vapaasti eteenpäin viittä parasta vinkkiäni, Helen Mirren sanoi puheessaan, joka on luettavissa kokonaisuudessaan Elle-lehden sivuilla.

”1. Älä ikinä juo alkoholia, paitsi jos juhlit jotain, jos olet järkyttynyt jostakin tai jos on päivä, joka loppuu y-kirjaimeen (huom. englanniksi kaikkien viikonpäivien nimet päättyvät y:hyn). Jos otat, älä koskaan aja.”

”2. Rakkaudessa ei ole sääntöjä – en usko – mutta älä kiirehdi naimisiin, oikeasti. Menin mieheni kanssa naimisiin myöhemmin elämässäni, ja se on toiminut oikein hyvin.”

”Älä kiirehdi naimisiin, oikeasti.”

”3. Anna kumppanillesi vapaus ja tue häntä tavoitteidensa saavuttamisessa. Se on todella tärkeää ja koskee molempia suuntia, sekä miehiä että naisia.”

”4. Blackjack-pöydässä splittaa aina ässät, kasit ja ysit.”

”5. Ole yhteydessä ystäviisi päivittäin, enkä tarkoita Facebookia. On parempi, että on kolme hyvää ystävää kuin kolmesataa sosiaalisessa mediassa. Ystäviä, joille voit oikeasti puhua.”

Koska Helen Mirren ei piittaa omistakaan säännöistään, hän ei pysynyt lupaamassaan viidessä elämänohjeessa. Kuudes ohje oli kieltämättä häijy.

– Ja lopuksi, viis veisaa kenestäkään, joka tuomitsee sen, miltä näytät, etenkin jos hän on joku anonyymi, tuntematon, netissä vaaniva hyypiö tai on turvonnut, pienipäinen, dinosauruskätinen presidenttikandidaatti.

Jääkiekkoilijarakkaansa Mikael Granlundin kanssa Minneapolisissa asuva Emmi Kainulainen kaipaa Suomesta ystäviä ja perhettä.

Kolme viikkoa sitten Suomeen saapunut Emmi Kainulainen iloitsee uudesta urasta Yhdysvalloissa. Kainulainen työskentelee mallina ja seurustelee Minnesota Wild -seurassa pelaavan Mikael Granlundin kanssa. Pariskunta asuu yhdessä Minneapolisissa.

– Odottelen parhaillaan työviisumia, sillä sain mallisopimuksen Ford-toimistolle Chicagoon. Toivottavasti pääsen tekemään samantyyppisiä kuvauksia kuin Suomessa, eli sporttia ja alusvaatteita, ehkä katalogejakin, Kainulainen kertoi tiistai-iltana suunnittelija Lalli Savolaisen muotinäytöksessä Helsingissä.

Fordin kansainvälinen mallitoimisto on yksi maailman tunnetuimmista ja arvostetuimmista.

Kainulainen valmistui keväällä Metropolia-ammattikorkeakoulusta sisustusarkkitehdiksi. Hän aikoo tehdä töitä myös oman Chaîne-brändinsä eteen. Brändiin kuuluu muun muassa lifestylea, muotia ja taidetta.

– Lähden liikkeelle muodista, ja etenen toivottavasti pikkuhiljaa sisustukseen sekä taiteeseen.

Pariskunta asuu jo viidettä vuotta Minneapoliksessa, jonne he ovat sopeutuneet hyvin.

– Varsinkin pari ensimmäistä vuotta seilasin edestakaisin opintojen vuoksi, ja nyt matkalaukkuelämä on taas tullut tutuksi. Alkaa olla jo koti-ikävä! Suomesta kaipaan eniten ystäviä ja perhettä.