Yllättävän monen elämä on ruoka-avun varassa. Kuvat: Vesa Ranta, kirjasta Lottovoittajien pöydässä

Kirjailija Katariina Vuoren ja valokuvaaja Vesa Rannan teoksessa kurkistetaan sinne, minne normaalisti ei näy: tavallisen suomalaisen köyhän ihmisen elämään.

Suomessa on 800 000 tilastollisesti köyhää ihmistä. Siis ihan köyhää: sellaista, jolla ei ole koskaan varaa matkustaa pois kotoa tai joka ei pysty menemään mukaan, kun kaverit tapaavat kaupungilla. Toimittaja Katariina Vuori ja valokuvaaja Vesa Ranta ovat koonneet kirjaansa Lottovoittajien pöydässä tarinoita suomalaisten köyhien elämästä.

– Halusin tutustua paremmin omaan tilastolliseen viiteryhmääni. Olen itsekin elänyt melkein koko aikuisikäni köyhyysrajan alapuolella. Minulla köyhyys on johtunut yhdistelmästä freelancertyö, opiskelu, yksinhuoltajuus ja lapsen sairastelu, mutta tarinoita on hyvin erilaisia, Katariina kertoo.

Kirjassa esitellään esimerkiksi 22-vuotias Kati, joka pyöräilee talvella kymmenen kilometrin päähän hakemaan vanhaksi mennyttä mehuglögiä, kun saa ilmaiseksi. Tai eläkeläinen Riitta, joka haaveilee pääsevänsä joskus teatteriin. Kuvissa näkyy tavallisia koteja ja huomattavan vähän kasvoja: vain neljä haastatelluista suostui kuvaan niin, että hänet voi tunnistaa.

Millaisia lottovoittajia suomalaiset köyhät ovat?

– Kirjaan haastatellut ovat itse ilmoittautuneet mukaan, joten he ovat kaikki aktiivisia, yritteliäitä tyyppejä. Köyhyyden taustoja on yhtä paljon kuin köyhiäkin: yt:t, mielenterveysongelmat, ero, yksinhuoltajuus, sairaus... ja usein lumipalloefekti toimii. Kun alkaa mennä huonosti, mikään ei onnistu, Katariina kertoo.

Tyly Suomi

Katariinaa jäi kirjaprojektin jälkeen vaivaamaan se, miten tylysti yhteiskunta suhtautuu köyhiin. Kela tuntuu pitävän lähtökohtaisesti kaikkia huijareina, toimeentulotukea saa odottaa, hakijaa pompotellaan eikä hakemuksissa ole Kelan mielestä koskaan riittävästi liitteitä ja selvityksiä mukana. Varakkailta ei heru myötätuntoa vaan enemmän ”oma vika” -asennetta.

– Toisten auttaminen ja empatia on jotenkin täällä jätetty köyhimmille. Facebookin apuryhmissä ne ovat aina muita köyhiä, joilla riittää halua auttaa kaveria.

”Toisten auttaminen on jätetty Suomessa köyhimmille.”

Köyhyys myös syrjäyttää. Kun elämä pyörii rahan ja ruoka-avun ympärillä, jää voimavaroja vähemmän oman aseman parantamiseen tai yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Elämänhallinta kärsii, kun elämässä ei ole muuta odotettavaa kuin tuenmaksupäivä.

– Ei silloin halua mennä postilaatikolle, avata laskuja tai ajatella viikonpäiviä. Huomasin, että monien kanssa oli vaikeaa sopia haastattelupäivää viikon päähän – seuraavaa viikkoa odottaa lähinnä pelolla, että mikähän lasku silloin tulee.

Loppu lottovoittohöpinälle

Perheellisiä köyhiä huolestutti eniten se, miten lapsen käy, kun koulussa aletaan vertailla kännyköitä tai harrastaa. Katariina Vuori miettii, että pari ilmaispaikkaa harrastusporukassa tekisi ihmeitä: silloin köyhän lapsi voisi tehdä muutakin kuin mennä kesällä aina samalle kesäleirille, jossa muutkin ovat köyhiä.

Lottovoittajan Katariina halusi kirjan nimeen siksi, että häntä ärsyttävät perinteiset hokemat, joilla ihmisten hätä ohitetaan: On lottovoitto syntyä Suomeen! Huonomminkin voisi mennä!

– Olen asunut pitkiä aikoja ulkomailla, esimerkiksi Afrikassa ja Lähi-idässä, ja käyttänyt siellä julkista terveydenhuoltoa. Se on ollut heittämällä parempaa ja halvempaa kuin meillä. Mutta meillä ei saisi valittaa vaan pitäisi pitää yllä kuvitelmaa siitä, että täällä kaikki on paremmin. Ei sillä mikään mene eteenpäin! Ja jos päättäjät ovat niin pihalla, että he luulevat köyhyyden tarkoittavan 2000 euron kuukausipalkkaa, kuinka he pystyvät tekemään todellisuutta vastaavia päätöksiä?

Kuulutko sinä ”lottovoittajiin”? Kerro kokemuksistasi kommenttikentässä.

2000€/kk Sairas- ja kansaneläk...

Katariina Vuori tuntee suomalaisten köyhien arjen: ”Olen itsekin elänyt melkein koko aikuisikäni köyhyysrajan alapuolella”

Miksi näitä kuvia, ei näy Yle:n uutisissa, senhän pitäisi uutisoida suurtyöttömyydestä ja taloudellisen väkivallan seurauksista. On häpeällistä Suomelle, että verovuodot vuotavat ja kansaa seisotetaan nälissään pakkasessa, hoitamattomien sairauksien kanssa.
Lue kommentti

Ex-pikajuoksija, hyvinvointivalmentaja Markus Pöyhösen ja hänen avovaimonsa Ilona Leszczynskin rakkaus syttyi reilu vuosi sitten.

Ex-pikajuoksija, hyvinvointivalmentaja Markus Pöyhönen, 38, esitteli tänään ensimmäistä kertaa avovaimonsa Ilona Leszczynskin, 27, julkisuudessa, kun pari saapui helsinkiläisravintola Storyvillen terassiavajaisiin.

Pari tapasi puolitoista vuotta sitten.

– Ei ollut heti ihan itsestäänselvää, että meistä tulee pari. Mutta siitä se lähti kehittymään, ja nyt asumme yhdessä, Markus kertoi.

”Hän ei ole todellakaan mikään tossukka.”

Pariskunnalla on 11 vuoden ikäero. Ilona kuvailee, että hänellä oli Markuksesta julkisuuden kautta positiivinen mielikuva. Pian hän huomasi, että molemmat ovat temperamenttisia luonteita.

– Rakastuin varmaan Markuksessa juuri siihen, että hän on vahva luonne, jolla on vahvat mielipiteet. Hän ei ole todellakaan mikään tossukka.

– Meidän välillämme on hauska jännite, ei käy ainakaan elämä tylsäksi, eikä minuakaan päästetä helpolla, Markus jatkaa.

Ilona on ammatiltaan muusikko ja laulunopettaja. Hän valmistuu jouluna Sibelius Akatemiasta.

– Teen popmusiikkia ja koko ajan on vähän viritystä soolouralle. Tykkään kyllä opetustyöstä myös paljon.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

KAKSONEN

Pidä pää kylmänä tänään. Ajatustesi pitäisi pysyä nyt tavoitteissasi. Joku yrittää hyötyä ystävällisyydestäsi kyseenalaisella tavalla.

 

RAPU

Hoida työ- ja raha-asiat vähin äänin. Ei ole hyvä juttu, jos salaisuutesi kantautuvat moniin korviin. Joku yrittää kipata niskaasi velvollisuuksia, jotka eivät kuulu sinulle.

 

LEIJONA

Osallistu ja ole aktiivinen, sillä voit saada merkittäviä muutoksia aikaan. Ole valmis ottamaan keskeinen rooli tilanteessa. Vietä aikaa läheistesi kanssa.

 

NEITSYT

Älä haaskaa aikaa riitelemiseen. Hoida asiat rauhanomaisesti niin kotona kuin töissäkin. Varaa päivästä aikaa omissa oloissasi rauhoittumiseen.

 

VAAKA

Vietä aikaa perheen ja ystävien ympäröimänä. Kuulet ohimennen kommentin, josta saat yllättävän paljon tietoa. Paina yksityiskohdat mieleesi.

 

SKORPIONI

Älä aseta itsellesi turhia rajoja. Venytä mielikuvitustasi, sillä mahdollisuutesi ovat rajattomat. Valitse tarkkaan, miten käytät aikasi ja rahasi.

 

JOUSIMIES

On aika tehdä hienosäätöä elintapoihisi. Tee arjestasi itsesi näköistä. Uusien ihmisten tapaaminen virkistää ja tuo vaihtelua.

 

KAURIS

Moni puhuu nyt suuria ympärilläsi, eikä siitä pidä hermostua. Älä kasaa itsellesi paineita aiheettomasti. Mieti, mikä on itsellesi parhaaksi.

 

VESIMIES

On aika uudistaa kotia. Tarkista ensin budjettisi, niin tiedät rajasi. Suursiivous tai sisustaminen rauhoittaa mieltäsi.

 

KALAT

Ole tarkkana pelaamiseen taipuvaisen ihmisen kanssa. Älä anna kenenkään leikkiä tunteillasi. Kysy suoraan, jos jokin epäilyttää sinua.

 

OINAS

Ota yhteyttä ihmiseen, jota et ole nähnyt aikoihin. Rohkaistut tänään kokeilemaan jotain uutta. Ilmassa on romantiikkaa.

 

HÄRKÄ

Kuuntele vaistoasi, kun se puskee sinua eteenpäin. Älä aliarvioi itseäsi. Pidä silmät auki, sillä tarkkailemalla saat arvokasta tietoa.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

Lyhyt reissukin voi tuoda esiin isoja asioita varsinkin sinusta mutta myös puolisostasi.

Matkustaminen on monille yksi kaikkein antoisimmista elämyksistä, joita elämällä on tarjottavana. Ja kun reissuun lähtee rakkaimpansa kanssa, oppii uuden kulttuurin lisäksi uusia piirteitä kumppanistaankin – ja teistä kahdesta parina.

Miten ratkaisette yllättävät ongelmat yhdessä? Entä millainen suhde hänellä on rahaan? Jos et tiedä vielä vastauksia, ei hätää. Olipa teillä suhdetta takana sitten kaksi viikkoa tai kaksi vuotta, matkalle lähteminen kannattaa aina ja tarjoaa vastauksia moniin kysymyksiin. Vaikka yhteinen loma kaukana kotoa jännittäisikin, saattaa se sitoa entistä vahvemmin yhteen.

Tai no, joskus se voi myös antaa varmistuksen siitä, että kyseessä ei olekaan haaveiden (matka)kumppani. Matkustaminen nimittäin paljastaa nopeasti, onko suhteellanne tulevaisuutta.

 1. Millaiset ovat hänen ongelmanratkaisukykynsä?
  Meillä kaikilla on tiettyjä hetkiä, jolloin emme ole parhaimmillamme. Osa haluaa olla silloin yksin, mutta toiset taas purkavat stressaavan tilanteen nopeasti toisen kanssa. Tällaisia hetkiä on joskus helpompi havaita reissussa. Mikä aiheuttaa hänelle stressiä, ja miten voit helpottaa toista tasapainottamaan tilanteen?
  Kun pääsee poistumaan omasta pienestä kuplastaan, saattaa eteen tullakin yllättäviä tilanteita. Millaiset ovat kumppanisi ongelmaratkaisutaidot? Entä miten hän suhtautuu muihin kulttuureihin? Kun olette molemmat epämukavuusalueenne ulkopuolella, ette jaksa peitellä tunteitanne.
  Millainen hän on lomariitelijänä? Se voi paljastua vaikkapa epämiellyttävässä hotellihuoneessa.
  Millainen hän on lomariitelijänä? Se voi paljastua vaikkapa epämiellyttävässä hotellihuoneessa.
 2. Miten helposti hän syttyy uusista asioista?
  Innostuuko hän asioista ex tempore? Vai onko hän enemmänkin suunnittelijatyyppiä? Yhteinen loma on loistava tilaisuus tarkkailla etenkin uuden puolison seikkailuintoa tai sitä, tykkääkö hän sittenkin enemmän järjestää asioita etukäteen. Suunnitteleva puoliso on ihana apu silloin, kun itsellä menee hermot hotelli- ja kuljetusvarausten kanssa. Mutta seikkailuista syttyvä haluaa enemmän vapautta lomallaan: matkat asioita tehdään hetken mielijohteesta eikä kaikkea suunnitella etukäteen.  
  Jos edustatte vastakkaisia luonteenpiirteitä, kompromissit ja yhteentörmäykset ovat sitten ihan toinen juttu selvitettäväksi.
  Seikkaillaanko vielä lisää?
  Seikkaillaanko vielä lisää?
 3. Kuinka hän suhtautuu tylsiin hetkiin?
  Matkalla tulee aina vastaan yllätyksiä – hyviä ja huonoja. Yksi turhauttavimmista hetkistä on se, kun kone on myöhässä tai suunniteltu jatkoyhteys on peruttu. Näissä tilanteissa olen kokenut suurta onnea silloin, kun olen matkustanut toisen kanssa. Epävarmassa tilanteessa tarttuminen kirjaan tai kauppojen katselu on mielestäni raastavaa, mutta tuntien odotus yhdessä menee hujauksessa. Joutoaika paljastaa myös kumppanin odotustyylin – kärsivällisyyden ja viihdyttämiskyvyn. Sama koskee pitkiä bussi- ja laivamatkoja. Pelaako hän mieluummin kanssasi seurapeliä ja juttelee hauskoja vai uppoutuu omiin maailmoihinsa kännykän kanssa?
  Yhdessä odottaminen – riitelettekö vai rentoudutteko?
  Yhdessä odottaminen – riitelettekö vai rentoudutteko?
 4. Miten hän käsittelee rahaa?
  Kimpassa matkustaminen säästää paljon rahaa. Hotellit ja taksikyydit maksavat puolet vährmmän, kun jakajia on kaksi.
  Sen sijaan matkoilla voi tehdä uusia huomioita tutunkin kumppanin rahankäytöstä: olen huomannut, että lomalla käytetään rahaa välillä myös eri tavoin kuin arjessa. Hyvätuloinen saattaa kitsastella lomalla, ja pihistelijä puolestaan elää kuin kroisos.
  Kaikille puolison kulutustottumukset eivät ole tärkeitä, mutta lomalla ehtii halutessaan tehdä näistäkin piirteistä tarkkoja havaintoja. Ja rehellisesti sanottuna: vaikka teenkin useamman reissun vuodessa, en ole koskaan suunnitellut yhteismatkaa sen vuoksi, että säästäisin kuluissa. Lomaseurani täytyy olla kivaa; en halua pilata matkaani huonolla seuralla sen vuoksi, että säästäisin reissukuluissa.
  Kumpi on hänen valintansa: Pariisi budjetilla vai ökyillen?
  Kumpi on hänen valintansa: Pariisi budjetilla vai ökyillen?
 5. Mitkä ovat hänen todellisia intohimojaan?
  Matkustaminen. Se on teidän molempien intohimo, mutta mitä muita asioita hän rakastaa? 
  Jos et ole vielä tutustunut kaikkiin hänen suosikkijuttuihinsa, pienelläkin reissuilla voit saada paljon irti niistä. Arkena elämä on usein niin aikataulutettua, että lemppariasiat jäävät helposti sivuosaan. Mutta lomalla on useimmiten aikaa kaikkeen mahdolliseen. Ottaako hän silloin lempikirjan käteensä? Varaako hän liput paikallisjoukkueen futismatsiin? Vai onko hän mieluiten sinun kanssasi?
  Lähteekö hän kanssasi shoppailemaan vai mieluummin yksin futismatsiin?
  Lähteekö hän kanssasi shoppailemaan vai mieluummin yksin futismatsiin?
 6. Mistä hän kiihottuu sängyssä?
  Yhteinen loma on täydellinen paikka kartoittaa kumppanin intiimeimpiä mieltymyksiä myös makuuhuoneen puolella. Jo pelkästään parisuhteen elvyttäminen on tärkeä syy lähteä reissuun – ja kaupan päälle saa villimmän seksielämän.
  Olen huomannut itsekin, että matkalla olen vapaampi suorituspaineista. Vieraassa sängyssä kaikki tuntuu paremmalta – mutta syy ei ole pelkästään luksushotellien ylellisissä lakanoissa. Seksi voi olla täydellistä myös hostellissa tai kotimajoituksessa.
  Esimerkiksi lomapäivien kivat aktiviteetit ja loistava seura mahdollistavat sen, että energiaa ja halua seksin harrastamiseen on lomalla enemmän. Seksistä on myös aikaa puhua: ehkä hänkin paljastaa tällä kertaa ne salaisimmat mieltymyksensä, joista ei ole aiemmin ollut tietoakaan. Ja ei kun nauttimaan!

Kysely

Matkustatko mieluummin yksin vai yhdessä?

57-vuotias tähti ilmoitti Instagramissa, että hän haluaa olla mukana odotetussa Top Gun -elokuvassa.

Tom Cruise kertoi tällä viikolla, että elokuvaklassikko Top Gun saa jatkoa. Vuonna 1986 ilmestyneen leffan jatko-osaa aletaan kuvata todennäköisesti ensi vuonna.

Yksi alkuperäisnäyttelijöistä eli Val Kilmer on jo ilmoittanut haluavansa mukaan elokuvan kakkososaan.

Top Gunin Iceman-roolistaan tuttu Kilmer julkaisi keskiviikkona sosiaalisessa mediassa kuvan, jossa hän poseeraa aurinkolasit päässä. Hänen t-paidassaan on Icemanin kuva ja Cool as ice -teksti.

– Olen valmis, Tom, hän muun muassa kirjoitti Instagram-kuvassaan.

Kilmer näytteli alkuperäisessä elokuvassa Tom ”Iceman” Kazanskia. Hän kertoi toukokuussa Reddit-sivustolla, että hän sairastaa syöpää, mutta on taistelussa on paremmalla puolella.

Kilmerin ja Cruisen tähdittämän Top Gun – lentäjistä parhaat -elokuvan ensi-ilta oli 31 vuotta sitten. Kuva: Sanoma-arkisto
Kilmerin ja Cruisen tähdittämän Top Gun – lentäjistä parhaat -elokuvan ensi-ilta oli 31 vuotta sitten. Kuva: Sanoma-arkisto

Val Kilmer kuvattuna vuonna 2017. Kuva: All Over Press
Val Kilmer kuvattuna vuonna 2017. Kuva: All Over Press

Odotatko jo Top Gun -jatko-osaa?

Oletko innoissasi Top Gun 2 -elokuvasta? Kerro alla olevassa kommenttikentässä, miksi se on kaikkien elokuvien jatko-osa!