Valokuvaaja Milka Alasen Epikrisi -näyttely on avoinna Helsingin Postitalossa 15.5. asti. Kuva: Laura Oja / HS

Valokuvaaja Milka Alasen potretit kreikkalaisista ihmisistä pysäyttävät. – Lapsi tuntee syvää huolta vanhemman työttömyydestä ja eläkeläinen siitä, että ruoka on haettava päivittäin leipäjonosta, Milka kertoo kuvista.

Kuusitoista vuotta sitten valokuvaaja Milka Alanen, 42, oli työkeikalla Tinoksen saarella Kreikassa, kun mukana reissannut toimittaja halusi ehdottomasti esitellä hänelle viereisessä tavernan työskentelevän ”hienon tyypin”. Vastoin kaikkia odotuksiaan Milka tapasi charmantin nuoren miehen, joka tuntui heti todella kiinnostavalta ja fiksulta.

– En ollut ajatellut, että tapaisin pienellä kreikkalaisella saarella tärkeän ihmisen, mutta Pavlos ei ollut mikään pikkukylän poika. Hän oli opiskellut suurissa kaupungeissa ja jaoimme samanlaiset arvot, Milka kertoo tänään.

Nyt Pavlos ja Milka ovat pitäneet yhtä 15 vuotta, joiden aikana suomalais-kreikkalainen perhe on kasvanut kahdella tyttärellä. Osan vuotta koko perhe asuu yhdessä Suomessa ja kesäkuukausina kaikki viihtyvät Kreikassa. Keväisin Pavlos lähtee edeltä Tinokselle avaamaan ravintolaansa ja pitää sitä auki vielä, kun tyttärien koulu Suomessa alkaa.

– Meillä on koko ajan ollut kaksi kotia eikä kummallakaan ole ollut tarvetta luopua omasta kotimaastaan. Se on tärkeää molempien kielen, kulttuurin ja sukulaisten takia, Milka kertoo.

Kurjuuden kuvia

Kreikassa viettämiensä vuosien aikana Milka ei ole voinut olla kiinnittämättä huomiota maan kurjaan taloustilanteeseen. Harmaa talous ja sosiaaliturvan puuttuminen näytti pohjoismaalaisin silmin kestämättömältä elämäntavalta.

Laman syvetessä Milka seurasi sivusta monen tutun kreikkalaisen ahdinkoa: työttömyyttä, siitä seurannutta asunnottomuutta ja köyhyyttä.

– Kun kreikkalainen jää vaille työtä, hän ei saa juuri mitään korvausta, vaan joutuu elämään suvun, naapurien ja kirkon ruoka-avun varassa. Monesti koko perhe aikuisine lapsineen on elänyt äidin eläkkeen turvin ja kun äiti kuolee, he jäävät puille paljaille, Milka kuvailee tilannetta.


Kuva: Milka Alanen

Milkan mielestä uutisointi Kreikan tilanteesta oli aika yksipuolista, joten hän alkoi kuvata tavallisia ihmisiä muutoksen keskellä. Hienot potretit ovat parhaillaan esillä Helsingin Pääpostissa Epikriisi-nimisessä näyttelyssä. Niissä nähdään laman keskellä sinnitteleviä ihmisiä, joiden usko yhteiskuntaan on mennyt.

– Kuvien ihmisiä yhdistää ahdistus Kreikan tilanteesta: lapsi tuntee syvää huolta vanhemman työttömyydestä ja eläkeläinen siitä, että ruoka on haettava päivittäin leipäjonosta. Työttömäksi jäänyt ja nyt koditon Kalomira on surullinen, koska elämä kadulla ei ole elämisen arvoista. Viereisellä penkillä nukkuva parikymppinen poika, ammattitanssija Nikos ei meinaa enää jaksaa kerätä rahaa kadulla tanssimalla, nyt äidin ja pojan pitää vain kerjätä.

Hidas, ihana matka

Taloustilanteesta huolimatta Kreikassa on paljon hyvää.

Milka odottaa jo loman alkua ja paluuta toiseen kotimaahan. Hän suosittelee Kreikan-matkaajia uskaltautumaan saarille, joilla ei ole lentokenttää.

Valokuvaajan oman perheen kotisaarelle Tinokselle pääsee kätevästi lentämällä ensin Ateenaan, mistä bussit kuljettavat puolessa tunnissa Rafinan satamakaupunkiin. Laivamatkaa ei tarvitse varata etukäteen, sillä Kreikan saaristossa aluksia kulkee kuin busseja.

– Jos mahdollista, kannattaa valita laiva, joka lähtee pienestä ja idyllisestä Rafinasta eikä Pireuksesta, joka on suuri ja uuvuttava satama. Sitä paitsi Rafina on lähempänä Ateenan lentokenttää.

Alustyypistä riippuen laivamatka kestää parista tunnista neljään tuntiin.

– Otamme aina ison ja hitaamman laivan, koska merimatka on minulle meditatiivinen siirtymä. Istun takakannella juomassa jääkahvia, ja tuijotamme merelle siinä toivossa, että näkisimme delfiinejä. Laiva on kuin vanha ruotsinlaiva, joten lapsillekin riittää siellä tekemistä, Milka vinkkaa.


Kuva: Milka Alanen

Lue lisää:

Syö näitä Kreikassa – 5 parasta ruokaa

Palkittu valokuvaaja Meeri Koutaniemi: ”Koulukiusaus jätti syvät arvet”

Mari Perankosken kanssa avioituneen Jouni Hynysen mielestä seksi kuuluu olennaisesti rakkauteen. – Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta.

Muusikko Jouni Hynysen mielestä seksi on olennainen osa kumppanien välistä rakkautta. Hän meni viime syyskuussa naimisiin näyttelijä Mari Perankosken kanssa.

– Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta. Kyllähän sitä parin päivän välein pitää päästä bylsimään, muuten siitä aiheutuu kitkaa. Raakaa ajelua pitää olla vähintään parina päivänä viikossa, mielellään monta kertaa päivän aikana. Toki henkinen yhteys on tärkeää, mutta minulla on myös muna pystyssä, Jouni täräyttää.

Hän ihmettelee pariskuntia, jotka pystyvät olemaan vuosikaudet ilman intiimiä kanssakäymistä. Jounilta se ei luonnistuisi.

– Minun on vaikeaa kuvitella, miten jotkut pystyvät olemaan parisuhteessa pitkään ilman seksiä. Toki työkiireet voivat vaikuttaa, mutta sen pitäisi olla väliaikaista. Mitä kumppanuudesta ilman seksiä muka oikeasti tulee?

”On olemassa naisia, jotka käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen.”

Jouni on ehtinyt seurata sivusta myös muusikkopiireissä tapahtuvaa sutinaa, sillä hänen Kotiteollisuus-bändinsä on perustettu yli 20 vuotta sitten vuonna 1993.

– Helposti sanotaan, että ukothan panevat mitä vain, mutta on olemassa myös samanlaisia naisia. Heitä pyörii musiikkiympyröissäkin. He käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen, vaikka nämä haluaisivat löytää syvemmän yhteyden.

Mari toi uutta varmuutta

Jouni tunnustaa olevansa rakkaudessa romantikko mutta riidellessä realisti. Viime aikoina hän on viettänyt Marin kanssa enemmän aikaa pääkaupungissa töidensä takia. Kotiteollisuus on juuri julkaissut uuden levyn Vieraan vallan aurinko, ja Jouni on kirjoittanut ensimmäisen romaaninsa Kadonnutta tavaraa etsimässä.

Tuore vaimo toimi kirjoitusprosessissa apuna ja tsempparina. Suhde on tuonut Jounille uudenlaista varmuutta.

– Marin tavattuani kelasin, että tässä on minun tyyppini, nyt mennään. Vaihtoehtoja ei ollut, vaan se oli siinä. En voisi kuvitella ketään muuta naista, jonka kanssa voisin jutella yhtä paljon.

Lue lisää Jounin ajatuksia rakkaudesta Me Naisten numerosta 43/2016.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

SKORPIONI

On ehkä tullut reilun suunnanmuutoksen aika. Muistuta itseäsi tärkeimmistä tavoitteistasi. Älä anna kenenkään harhauttaa sinua polultasi.

 

JOUSIMIES

Ota apua vastaan silloin, kun oikeasti tarvitset sitä. Ihmissuhteet kaipaavat nyt runsaasti huolenpitoa toimiakseen. Vältä riita olemalla läsnä ja kuuntelemalla.

 

KAURIS

Viime hetken muutokset kuuluvat asiaan. Älä hermostu vaihtelevista tilanteista huolimatta. Pidä kukkaroa silmällä, sillä rahaa saattaa kulua yllättävän paljon tänään.

 

VESIMIES

On aika antaa sydämesi näyttää suuntaa. Raivaa esteet pois sinun ja unelmasi välistä yksi kerrallaan. Ole rohkea rakkauselämässäsi.

 

KALAT

Tunteiden pitäisi rikastuttaa päivääsi, ei pilata sitä. Yhteistyökykyisyys vie pitkälle. Ole valmis kompromissiin tiukan paikan tullen.

 

OINAS

Panosta tulevaisuuteesi. Sinulle on tarjolla kiinnostavia mahdollisuuksia, joita kannattaa tarkastella lähempää. Myös ihmissuhteissa otetaan nyt askelia eteenpäin.

 

HÄRKÄ

Ihmissuhteissa tapahtuu nyt paljon. Tiedossa voi olla lupauksia ja yhteisiä suunnitelmia. Ole valmis muuttamaan tapojasi.

 

KAKSONEN

Rakkauselämäsi vie nyt huomiosi. Voit tehdä itse paljon asioiden eteen, sillä energiasi on tarttuvaa. Suunnittele lyhyttä irtiottoa arjen pyörteestä.

 

RAPU

Pidä rauha maassa kotona. Et pysty olemaan tehokas, jos huolet pyörivät päällimmäisenä mielessäsi. Kohtuuttomuutta kannattaa välttää kaikissa muodoissaan.

 

LEIJONA

Älä jätä mitään onnen varaan. Pidä kiinni lupauksistasi ja hoida kunnialla loppuun asti aloittamasi hommat. Vakaa keskittyminen ja käytännöllisyys palkitaan.

 

NEITSYT

Lähde lyhyelle matkalle, jos mahdollista. Päivä sisältää työelämän kannalta kiinnostavan tapaamisen. Muista pyytää apua ennen kuin olet liian syvällä suossa.

 

VAAKA

Tarkastele menneisyyttäsi vastauksia löytääksesi. Voit parantaa elämänlaatuasi kiertämällä kaukaa kertaalleen tekemäsi virheet. Ratkaisut löytyvät itsestäsi.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu, poliitikko Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores on valmistunut hiljattain muotisuunnittelijaksi.

Hiustaiteilijana ja kansanedustaja Pekka Haaviston puolisona tunnettu Antonio Flores on viettänyt syksyä uudenlaisen työn parissa.

– Olen valmistunut nyt Helsinki Design Schoolista muotisuunnittelijaksi, ja sain onnekseni suunnitella yhden iltapuvun eräälle vieraalle tämän vuoden Linnan juhliin. Tämä on ensimmäinen virallinen iltapukuni, Flores iloitsi tiistaina muotisuunnittelija Lalli Savolaisen näytöksessä.

Flores on tehnyt tähän mennessä vain yhden hääpuvun ja yhden iltapuvun.

– Mutta nämä olivat tuttavilleni. Katsotaan mitä nyt tapahtuu!

Hän ei voi kertoa, kenelle Linnan juhlien puku tulee, eikä mitään edes materiaaleista.

– Puvun kantaja ei halua, että puhun asiasta, joten se on salaisuus.

Muotisuunnittelun lisäksi Flores on matkustellut tänä syksynä paljon.

– Lähden jälleen parin viikon päästä Bangkokiin ja sen jälkeen lennän Malagaan. Olen tuore kummisetä, sillä siskoni sai hiljattain poikavauvan. Meillä on ristiäiset joulukuun alussa ja samalla vietän joulua pitkästä aikaa äitini ja perheeni kanssa Espanjassa.

Omat vanhemmat ovat teinien mielestä aina vähän noloja. Jopa katu-uskottava presidentti Barack Obama.

Jokaisen teinin vanhempi sen tietää: sitä on aina vähän nolo omien lastensa mielestä. Kukapa ei olisi teininä jättänyt pientä hajurakoa, kun on kävellyt isänsä tai äitinsä kanssa kaupungilla. Tai huokaissut, kun on nähnyt vanhempiensa Facebook-päivityksen.

Edes presidentti Barack Obama, 55, ei ole voinut välttyä hetkiltä, joissa hän on tajunnut olevansa nolo isä. Useimmiten teinit ovat nykytekniikassa niin paljon aikaansa edellä kuin vanhempansa. Näin on myös Obaman perheessä.

Presidentti kertoi tällä viikolla Jimmy Kimmelin talk show'ssa hauskan esimerkin hetkestä, kun hän tajusi olevansa nolo. Obama oli kysynyt illallisella nuoremmalta tyttäreltään, 15-vuotiaalta Sashalta, mikä Snapchat oikein on ja mitä sillä voi tehdä. Sasha näytti isälleen. Tästä innostuneensa presidentti alkoi sitten luennoida illallispöydässä ääneen vaimolleen Michellelle sosiaalisen median merkityksestä.

Sasha huomasi tilaisuutensa ja kuvasi isänsä luennon.

– Sasha lähetti videon ystävilleen, että tässä mun isä nyt luennoi sosiaalisen median merkityksestä. Michellestä tämä oli tosi hauskaa, Obama kertoi Jimmy Kimmelille.

Vaikka presidentti onkin teinityttärensä mielestä nyt vähän nolo, ei mene kuin muutama vuosi, niin tilanne voi muuttua. Siitäkin presidentillä on omakohtaista kokemusta. Viime heinäkuussa Obama päätti laulaa vanhemman tyttärensä Malian 18-vuotissynttäreillä. Obama kertoi ennen esitystä, että on isän tehtävä nolata tyttärensä. Mutta toisin kävi. Malia ei hävennyt isänsä epävireistä laulua, vaan liikuttui tämän eleestä.