Tervehenkinen harrastus nuorisolle! Ottoset vuonna 2016 Kaustisella. Kuva: Krista Järvelä
Tervehenkinen harrastus nuorisolle! Ottoset vuonna 2016 Kaustisella. Kuva: Krista Järvelä

Jännää syntyy, kun yhdistetään karjalaiset juuret ja rento ideointi.

Raikasta tuotteistamista on nähtävillä Karjalaisen Nuorisoliiton verkkosivuilla: sieltä voi ostaa esimerkiksi Trivial Tanhuit -pelin kansantanssien oppimisen tueksi tai Matka Karjalaan -lautapelin, jossa seikkaillaan luovutetussa Karjalassa! Onko nuorisoseura-tyyppinen aate nousussa?

– Ideana on tuoda karjalaista perinnettä tähän päivään, vähän pilke silmäkulmassa. Karjalainen Nuorisoliitto on perustettu alun perin kansantanssia varten, mutta nykyään tehdään myös muuta kulttuurista nuorisotyötä, kulttuurituottaja Leena Rintala kertoo.

Rintalan mukaan nuoriso ei ole alkanut joukolla yhtäkkiä hakeutua kansantanssien pariin, mutta muunlainen juurevuus kiinnostaa. Liiton ideapalavereissa mietitään uusia Karjala-tuotteita.

– Toinen peli-idea on jo muhimassa, Karjala-peli oli niin iso hitti. Myös uusi kansantanssivihko tulee syksyllä. Sitten meillä on esimerkiksi mikrokuituisia putkihuiveja kansallispukujen väreissä: voi laittaa vaikka Rautu-Sakkolan sorokan päähän, kun lähtee hiihtämään.

Kiinnostaako Karjala ihmisiä nyt?

Joo, juuret ja perinteet ylipäänsä kiinnostavat. Meidän piirakkakurssimme ovat olleet suosittuja, ja joka karjalaispitäjällä on omia some-ryhmiä. Niissä kysellään, että onko muita samalta kylältä kuin ukkini isä?

Myös kansallispuvut kiinnostavat taas: Kansallispuku-ryhmässä Facebookissa on aikamoista hypetystä. Mekin järjestämme #TuunaaMunPerinne -hästägin alla pukuhaasteita, esimerkiksi ”pue tänään kansallispuvun liivi farkkujen kanssa”.

Onko teillä vakiovastausta niille, jotka väittävät että kaikkea muuta pitää kokeilla paitsi mummoaan ja kansantanhuja?

Tuota kuulee aina välillä. Kehotetaan että nimenomaan kokeilee, takaan että ainakin yllättyy, kansantanssi on nykyään tosi monipuolista! Jos on vielä niitä Paavo Väyrys -mielikuvia.  Kannattaa tulla vaikka nyt heinäkuussa Kaustiselle tai Turun Europeadeen, joka on valtava kansainvälinen kansanperinnetapahtuma. Yli 6000 harrastajaa eri maista.

Vierailija

Karjala-lautapelistä tuli hitti, piirakkakurssitkin suosittuja – seuraavaksi tanhukuume?

Tämä on hyvä, että karjalaisuus taitaa viimein päästä eroon siitä poliittisesti korrektista uhriutumisesta. Karjala jäi rajan taakse, mutta karjalaiset eivät kadonneet mihinkään. Ilo pintaan, tunnustetaan väriä putkihuivilla, sekotetaan chiliä piiroon syämeen, nauretaan, lauletaan ja miekutetaan. Herätetään karjalaisuus eloon antamalla ihmisten muuttaa sitä, eikä museoida.
Lue kommentti

Huumorintaju yhdistää, mutta myös erottaa tuoreita aviopareja.

Huumorintaju on ominaisuus, jota ihmiset yleensä toivovat puolisoltaan. Samanlainen huumori on kautta vetänyt rakastavaisia puoleensa, mutta illan Ensitreffit alttarilla -jakso opettaa, että huumori voi olla myös erottaja. 

Illan jaksossa Esa ja Aliisa, Mari ja Petri sekä Johanna ja Markus nauttivat häämatkoistaan. Pääosin matkat näyttävät sujuvan yhteisymmärryksessä, vaikka tilanne ja tulevaisuus jännittävät kovasti pareja. 

Huono vitsi lähtee pillistä

Berliinissä matkailevat Mari ja Petri kokevat kuitenkin yhden oikein kiusallisen hetken. Kun he siemailevat Aperol Spritz -drinkkejä jokilaivassa, Petri lohkaisee:

– Taas pillillä! Täähän menee ihan gay-hommaksi tää ryyppääminen.

Marin silmät laajenevat paheksunnasta välittömästi. 

– Anteeksi mitä?

Petri yrittää keventää tilannetta nauramalla ja selittämällä heittoaan, mutta Marin mielestä vitsi ei selvästikään ole hauska. Jäätävä tilanne saa katsojankin kiemurtelemaan kiusallisuudesta.

Ei liikaa johtopäätöksiä

Marin täytynee pohtia, voiko mauttomat vitsit laittaa hurtin huumorin piikkiin vai heijasteleeko vitsi aina lausujansa arvomaailmaa. 

– Tämähän ei ole vielä kaikkea toisesta. Olisi hyvä, ettei vetäisi liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä, ohjelman asiantuntijoihin kuuluva Tony Dunderfelt toteaa illan jaksossa. 

Parisuhteessa on tietysti lukemattomia asioita, jotka ovat vähintään yhtä tärkeitä kuin samankaltainen huumorintaju. Nähtäväksi jää, tuleeko vitsailu Marin ja Petrin väliin. 

Ensitreffit alttarilla Avalla tiistaisin klo 21.00.

Kysely

Onko parisuhde tuomittu epäonnistumaan, jos sen osapuolilla on erilainen huumorintaju?

Ellen Jokikunnas sanoi tahdon lauantaina 9. syyskuuta.

Suosittu juontaja, malli ja toimittaja Ellen Jokikunnas on mennyt naimisiin. Hän sanoi tahdon lauantaina 9. syyskuuta. 

Ellen vahvisti asian Me Naisille ja julkisti samalla Instagram-kuvan upeasti koristellusta juhlatilasta. Kuvassa Ellen retuuttaa sulhastaan jalasta.

Sulhanen oli pukeutunut vaaleanharmaaseen pukuun sekä mustaan hattuun. Ellen taas oli valinnut hääpuvukseen pitsikoristeluja sisältävän merenneitopuvun. Hääparin asujen lisäksi myös juhlatila pitsiviireineen, vaaleine kattauksineen ja rehevine kukkineen on kuvan perusteella viimeisimpien trendien mukainen.

Ellen kiittelee kuvassa ystäviään ja sukulaisia ”kreiseimmistä juhlista ikinä”.

Pariskunta kihlautui hiljattain, heinäkuussa 2017. Tuolloin Ellen julkaisi Instagramissa kuvan upeasta sormuksestaan.

 

Oho.

Henkilön Ellen Jokikunnas (@ellenjokikunnas) jakama julkaisu

Voipi olla, että Ellenin tuorein Instagram-kuva innostaa ensi kesäksi häitä kaavailevat metsästämään pitisiä viirejä.