Seksuaalisesta ahdistelusta syytetty Casey Affleck sai Oscar-pystin Brie Larsonilta, joka tunnetaan seksuaalisen hyväksikäytön uhrien puolustajana. Kuva: Reuters
Seksuaalisesta ahdistelusta syytetty Casey Affleck sai Oscar-pystin Brie Larsonilta, joka tunnetaan seksuaalisen hyväksikäytön uhrien puolustajana. Kuva: Reuters

Parhaan elokuvan palkinnon jakaminen väärälle leffalle oli vain yksi viimeisimmässä Oscar-gaalassa sattuneista sekoiluista. 

Parhaan elokuvan Oscar-pystin jakaminen vahingossa väärälle leffalle oli sen verran suuri kämmi, että sunnuntain ja maanantain välisenä yönä juhlitussa Oscar-gaalassa tapahtuneet pienemmät toilailut jäivät sen varjoon. 

Nämä asiat olisivat saattaneet saada vielä enemmän huomiota, jos parhaan elokuvan palkinnon kanssa ei olisi sekoiltu:

1. Chrissy Teigen veteli sikeitä

Jos kaikkien aikojen Oscar-moka meni sinulta ohi, ei hätää, et ole ainoa. Malli Christine ”Chrissy” Teigen otti päiväunia miehensä John Legendin olkaa vasten sillä aikaa kun parhaan elokuvan palkintoa jaettiin. 

Teigen itse kommentoi uniaan twiitillä, jossa toteaa juuri heränneensä ja ihmettelee, mitä juuri tapahtui.

2. Edesmennyttä pukusuunnittelijaa muisteltiin elävän naisen kuvalla

Oscareissa muistettiin myös edesmenneitä alan tähtiä, kuten lokakuussa menehtynyttä, useita kertoja Oscar-ehdokkaana ollutta pukusuunnittelija Janet Pattersnonia. 

Muuten muistelu sujui hienosti, mutta Pattersonin sijaan valkokankaalle heijastettiin australialaisen, aivan elossa olevan elokuvatuottaja Jan Chapmanin kuva.

Chapman ei ilahtunut virheestä. 

– Olen elossa, hyvinvoiva ja aktiivinen tuottaja, hän kertoi Variety-lehdelle.

3. Hyväksikäytettyjen puolustaja joutui jakamaan palkinnon hyväksikäytöstä epäillylle – taas

Näyttelijä Casey Affleck sai parhaan miespääosan palkinnon roolistaan elokuvassa Manchester by the Sea. Affleckin palkitsemista ei ole pidetty pelkästään hyvänä ideana, koska Affleckia epäiltiin seksuaalisesta ahdistelusta vuonna 2010. 

Tuolloin kaksi Affleckin kanssa I'm Still Here -elokuvassa työskennellyttä naista nosti Affleckia vastaan syytteet, kerrotaan Huffington Postissa. Buzzfeedin mukaan Affleck kielsi syyllistyneensä ahdisteluun, ja syytteet vedettiin pois. 

Palkitsemistilanteesta teki erityisen ikävän se, että palkinnon jakaja oli edellisenä vuonna parhaasta naispääosasta palkittu Brie Larson. Larson tunnetaan seksuaalisen ahdistelun uhrien puolustajana. Hän sai aikanaan parhaan naispääosan palkinnon elokuvasta Room, jossa hän näytteli raiskauksesta selviytynyttä naista. 

Larson suhtautui tilanteeseen niin, että jätti aplodit väliin annettuaan pystin Affleckille. Tilanne oli Larsenille tuttu, sillä hän oli jakanut Affleckille palkinnon jo Golden Globeissa.  

Parhaan miespääosan palkinnon antamista Affleckille pidetään osoituksena siitä, että syytteet seksuaalisesta ahdistelusta eivät vaikuta miehen uraan mitenkään negatiivisesti. 

4. Nicole Kidman ei osannut taputtaa

Näyttelijä Nicole Kidman sai Twitterin innostumaan varsin erikoisella taputustekniikallaan. 

Nettiin levinneiden videoiden kuvateksteissä toivottiin, että joku opettaisi pikaisesti Kidmanille, kuinka aplodit oikeasti pitää antaa. Voi tosin olla, että Kidman vain yritti suojella kauniita sormuksiaan vaurioilta. 

Anna Perhon uutuuskirjassa Antisäätäjä (Otava) pohditaan erilaisia kiireen ja stressin ongelmia sekä sitä, miten oman elämän tahdista saisi tehtyä vähän rauhallisemman.

Kännykkä piippaa jatkuvasti uusista viesteistä, tietokoneen näytölle ponnahtelee sähköposteja, puhelimet soivat ympärillä – monen olo on työpaikalla levoton, ja syystä! Keskittyminen vaikeutuu ja mieli käy ylikierroksilla, kun ympärillä tapahtuu jatkuvasti jotain, jolle pitäisi antaa huomiota.

Onko maailma tullut hulluksi, vai ehkä ongelma on loppujen lopuksi vähän meissä itsessämme?

Anna Perho uusi teos Antisäätäjä käsittelee muun muassa kiireen ja sähläämisen lieveilmiöitä. Moni porskuttaa sata lasissa, mutta kaipaa silti (tai siitä johtuen) rauhallisempaa fiilistä. Perhon mukaan se on myös mahdollista saavuttaa – ihan itse.

Lue myös: Tunnistatko itsesi? Perfektionisteja on kahta lajia – terapeutti antaa vinkit hölläämiseen

Yksi teoksen aiheista on reaktiivisen ajattelun, eli jatkuvasti kaikkeen ympärillä olevaan reagoimisen ongelma.

– Tutkimusten mukaan tarkistamme puhelimeen tulleet viestit keskimäärin joka kuudes tai seitsemäs minuutti. Keskimäärin tarkoittaa, että moni tsekkaa viestejä vielä tiuhemmin. Ei siis ihme, että mieli on kuin maailmanpyörä ilman nopeusrajoitinta, Perho kuvailee kirjassaan.

”Tarkistamme puhelimeen tulleet viestit keskimäärin joka kuudes tai seitsemäs minuutti.”

Reaktiivinen ajattelu ”vie meitä kuin pässiä narussa” ja voi johtaa Perhon mukaan niin kutsuttuun SVAMP-oireyhtymään.

– SVAMP on akronyymi, johon tiivistyy viisi reaktiivisen käyttäytymisen avaintoimintoa. Ruotsin kielessä sana svamp tarkoittaa sientä, mikä on hyvä vertauskuva tälle käyttäytymiselle. Jos kasvustoa ei aktiivisesti torju, se lahottaa kantajansa puhki.

Ehkä sinäkin kärsit SVAMP-oireyhtymästä? Näistä oireista sen voi tunnistaa:

  • Stressi. Olo on usein ärsyyntynyt, väsynyt ja ahdistunut. Nukkumisestakaan ei tule oikein mitään, ja ilonaiheet tuntuvat olevan harvassa.
  • Vaeltava mieli. Ajatukset säntäilevät päättömästi sinne tänne ja keskittyminen on vaikeaa. Keskittyminen myös herpaantuu jokaisesta piippauksesta, kutsusta ja kehotuksesta.
  • Aina online. Puhelimen sulkeminen tuntuu mahdottomuudelta, ja keho tuntuu käyvän ylimääräisillä kierroksilla. Rentoutuminen on vaikeaa, mutta havahdut myös usein siihen, että olet ollut pitkään aivan muissa ulottuvuuksissa.
  • Multitaskaus. Kaikkea pitää tehdä samaan aikaan, eikä sen takia mikään oikein tahdo valmistua. Ärsyttää, kun kaikki on aina kesken. Lounas tulee syötyä tietokoneen äärellä, etkä pysty esimerkiksi keskustelemaan ilman, että vilkuilisit välillä kännykkää.
  • Paineet. Tuntuu siltä, että on koko ajan kohtuuttomien paineiden alla. Jatkuva kiire ja suorittaminen ovat olennainen osa myös vapaa-aikaa.

Kuulostaako tutulta? SVAMP-oireyhtymästä on Perhon mukaan onneksi mahdollista päästä eroon.

Rauhoittuminen on huomattavasti tuottavampaa kuin raivokas, päämäärätön touhuaminen.

Hän toteaa teoksessaan yksiselitteisesti, että totaalinen pysähtyminen ja rauhoittuminen on huomattavasti tuottavampaa kuin raivokas, päämäärätön touhuaminen.

Perho listaa neljä neuvoa, jotka auttavat pääsemään yli SVAMP-oireyhtymästä:

  1. Opettele käyttämään sähköpostia järkevämmin.
  2. Lopeta multitaskaaminen. Useamman asian yhtäaikainen mukatekeminen verottaa työtehoasi 40 prosentilla, lisää stressioireita ja ärtymystä sekä hajottaa keskittymisen. Aivosi eivät kykene keskittymään kahteen asiaan kerralla, piste.
  3. Suunnittele päiväsi etukäteen ja tauota työpäiviä mindfulness- tai muun rauhoittumishetken avulla.
  4. Keskity lopputulokseen, älä näennäiseen helppouteen. Jos voit hoitaa asian x yhdellä puhelinsoitolla, tee se 40 sähköpostin lähettämisen sijaan.

Lue lisää Anna Perhon uutuuskirjasta Antisäätäjä (Otava), joka ilmestyi 11. elokuuta.

Ensitreffit-elokuvan pääosassa on näyttelijäsuvun uusin tähti: Eino Heiskanen.

IS TV-LEHTI. Pienellä budjetilla tehty kotimainen romanttinen komedia on sympaattinen leffa, jossa kolme miestä kamppailee kolmenkympin kriiseissä. Miehet ovat suurten elämänvalintojen edessä, mutta ensin heidän on selviydyttävä kaoottisista entitreffeistä.

Näyttelijäpari Kari Heiskasen ja Sara Paavolaisen poika Eino Heiskanen esittää elokuvassa naistenmies Tanelia. Muut pääosanäyttelijät ovat Frans Isotalo ja Marko Nurmi.

Parasta elokuvassa ovat rento kieli poskessa -ote sekä arkinen hilpeys. Valitettavasti latteudet ja ylitsepursuavan tunteikas musiikki vievät tehoa tarinalta.

Ensitreffit TV5:lla ke 16.8. klo 21.00.