Toimitusjohtaja Tiina Zilliacus (vas.) ja digitaalisesta markkinoinnista vastaava Kira Hagström tietävät, mikä start up -työssä on parasta. ”Täällä voi tehdä ihan mitä tahansa. Siis ihan mitä vain”, Hagström sanoo ja Zilliacus myötäilee.

Suomi pöhisee start up -yrityksistä, ja nyt pitäisi enää tietää, mikä ihme on start up. Antaa alan naisten kertoa.

Missä sitä start up -pöhinää nyt on?

Ei ainakaan täällä, peliyritys Gajatri Studiosin toimistossa helsinkiläisen kerrostalon sisäpihalla. Perähuoneessa istuu Sami Liikanen yksin koneella kuulokkeet korvillaan, avokeittiössä ruksuttaa Moccamaster. Yrityksen toimitusjohtaja ja perustaja Tiina Zilliacus ohjaa neuvottelutilaan, jossa on mustia, korkeaselkäisiä konttorituoleja pöydän ympärillä, kuin missä tahansa firmassa.

Gajatri Studios on start up -yritys, jollaisista koko talous-Suomi vouhottaa. Niistä odotetaan Suomelle jos ei ihan Nokian ja Jeesuksen pelastavaa yhdistelmää, niin ainakin valtavaa henkistä piristysruisketta.

Gajatrissa tehdään Yoga Retreat -nimistä, naisille suunnattua peliä, jossa voi pitää joogaretriittiä paratiisirannalla ja esimerkiksi opetella joogan liikkeitä eli asanoita kuten oikeallakin joogatunnilla. Pelin ulkoasu on herkullisen houkutteleva, ja joogapalveluun jää helposti koukkuun.

Pelin äiti Tiina Zilliacus on harrastanut joogaa toistakymmentä vuotta. Kaulassa roikkuu koru, jossa lukee Yogini, naispuolinen joogi.

– Sanoin ensimmäisen kerran vuonna 2009 silloisessa duunipaikassani, että olisi hauskaa, jos voisi tuoda joogan peliin.

Mitään sen tarkempaa ideaa ei ollut, ennen kuin syksyllä 2011, kun idea joogaretriittipelistä kirjaimellisesti tupsahti Zilliacuksen päähän.

Sen Zilliacus oli kyllä tiennyt, että hän perustaa oman pelialan start upin heti, kun saa siihen riittävän hyvän idean.


Yoga retreat -pelissä uusinta uutta on joogahengitysharjoitus, jonka jälkeen voi mitata sykemittarilla, rauhoittuiko olo.

Start up ei ole kampaamo

Start upeille, suomeksi kasvuyrityksille, on pitänyt keksiä oma nimi siksi, että niiden toiminta on niin erilaista perinteisiin yrityksiin verrattuna.

Kun start up aloittaa, sillä ei yleensä ole mitään myytävää, pelkkä yksittäinen idea, jota vasta lähdetään kehittämään. Kun idea saadaan valmiiksi, yleensä digitaaliseksi tuotteeksi, sitä aletaan myydä – ja toivottavasti hullun paljon.

Ilmiölle on ollut otollinen maaperä talouskriisissä. Suurissa yrityksissä, kuten Nokiassa, ovat työpaikat vähentyneet, joten teknologia-ammattilaiset ovat ryhtyneet perustamaan oman osaamisensa ympärille start upeja.

Ja enää pitäisi tietää, mitä nämä start upit ovat.

–Start up ei ole parturi-kampaamo, joka laajentaa viereiseen tilaan, sanoo Sami Kuusela, Hupparihörhö-nimellä start up -yrityskonsultointia tekevä alan asiantuntija.

–Start up tekee jotain ihan uutta, suurella riskillä ja kapealla alueella, ja etsii helposti monistettavaa kansainvälistä liiketoimintamallia, Kuusela tiivistää.

–Ja toimintaa mitataan ja kehitetään koko ajan matkan varrella.

Kansan kielellä se tarkoittaa Gajatrin tapauksessa sitä, että Tiina Zilliacus huomasi, ettei markkinoilla ole naisille suunnattua joogapeliä (= jotain ihan uutta kapealla alueella). Hän irtisanoutui työpaikastaan ja ryhtyi Sami Liikasen ja Tero Mäntylän kanssa suunnittelemaan peliä tyhjästä (= suuri riski).

Helposti monistettava kansainvälinen liiketoimintamalli tarkoittaa sitä, että digitaalista tuotetta, siis peliä, pystyy helposti parilla klikkauksella ostamaan missä tahansa maailmassa ilman, että sitä tarvitsee kuljetella mihinkään tai asetella kaupan hyllyihin. Mittaaminen tarkoittaa esimerkiksi sitä, että pelin alkuvaiheessa kanadalaiset pilottipelaajat pelasivat peliä ja antoivat siitä palautetta, jonka pohjalta peliä muutettiin ja kehitettiin.

Enkeli lentää liihottaa

Gajatri Studios on nyt reilut kolme vuotta vanha yritys, ja vuonna 2014 sinne on ensimmäisen kerran alkanut tulla rahaa maksavilta asiakkailta. Sami Liikanen kirjoitti pelin ensimmäiset koodirivit helmikuussa 2012, joten jostain on palkkoihin ja kuluihin pitänyt hankkia rahaa.

Yleensä start upien rahat tulevat bisnesenkeleiksi kutsutuilta yksityisiltä rahoittajilta. Enkeleiksi rahoittajia kutsutaan siksi, että start upeissa on suuri riski sille, ettei bisneksestä tule mitään ja sijoittajat menettävät rahansa. He siis ”hyvää hyvyyttään” ottavat riskin, jonka vaihtoehtona on toki omistusosuus supermenestyneestä firmasta.

Sami Kuuselalla on asiasta kokemusta. Hänen oma start upinsa Sofanatacis, virtuaalinen urheilukatsomo, lopetti pari vuotta sitten. Ideaa muuteltiin kolmeenkin otteeseen, mutta se ei lähtenyt lentoon eikä uutta riskirahaa saatu. Sijoittajat hävisivät 300 000 euroa.

Gajatrin enkeleitä ovat Juha, Johanna ja Julia Jouhkin sijoitusyhtiö Dreadnought Finance sekä lääkärikeskus Dextran osuuden myynnillä vaurastunut Leena Niemistö.

Se, että Gajatrissa sekä start upin perustaja ja toimitusjohtaja että bisnesenkelit ovat naisia, on alalla vielä melkoisen harvinainen yhdistelmä. Silti juuri naisten perustamat, naisille suunnatut tuotteet ja palvelut ovat nyt kovassa kasvussa.

Ja kasvu, nimenomaan nopea ja kova kasvu, on yksi start upin erityispiirteistä.

Gajatrin vuoden 2013 liikevaihto oli vaatimattomat 9 000 euroa, viime vuonna jo 100 000.

Jotain ihan uutta

Missä niitä bisnesenkeleitä oikein tapaa, siellä Slushissako, siis teknologia- ja kasvuyritystapahtumassa, joka järjestetään syksyisin Helsingissä?

Slush on start up -alan paripäiväiset messut, mutta alan trendikkyydestä johtuen ne ovat parina viime vuonna vaikuttaneet eräänlaisilta teknologia-alan herätysjuhlilta. ”Slush ei ole pelkkä valonpilkahdus marraskuun pimeässä, se valaisee koko Suomen”, hehkutti pääministeri Alexander Stubb viime syksynä.

– No ei sitä rahaa Slushista saa, Tiina Zilliacus nauraa.

Slushissa tavataan ihmisiä, pidetään hauskaa ja pöhistään, mutta oikeanlaisten rahoittajien löytäminen vaatii oikeanlaiset suhteet ja oikeat bisnesneuvottelut. Kukaan ei ojentele sekkejä messutiskin yli.

Zilliacus tietää mistä puhuu, sillä hänellä on mobiilibisneksestä 17 vuoden kokemus. Hän on kauppatieteiden maisteri eikä osaa itse koodata, mutta oli töissä jo Sonera Zedissä, jossa myytiin soittoääniä, logoja ja pelejä muinaisiin Nokian kapuloihin.

Zilliacus valmistautui eli säästi riskibisnestään varten kolme vuotta. Hän varmisti, että aluksi hänellä on rahaa arkielämiseen, kun firmalla ei ollut vielä varaa maksaa palkkoja. Hänellä on jemmassa vuoden elinkustannusten verran varoja, ja tarvittaessa hän voi lainata firmalle ”parikymppiä”, siis parikymmentä tuhatta.

– Minulle on päivänselvää, että raha-asiat ovat kunnossa. En suosittele, että start up -yrittäjä lähtee taloaan panttaamaan.

Yrittäjä itse sijoittaa start upiinsa lähinnä aikaansa.

– Ei siinä katsota, onko lauantai tai loppiainen. Yritykselle täytyy myös antaa mielenrauhansa, siis on hyväksyttävä se, että nämä asiat pyörivät päässä koko ajan.

Koska start up tekee määritelmänsä mukaisesti jotain ihan uutta, sen perustajatkaan eivät aina tiedä, miten sitä uutta tehdään.

Gajatrilla ideoitiin muutama viikko sitten, että he ryhtyvät tekemään pelistä videoita Youtubeen. Digitaalisesta markkinoinnista vastaava Kira Hagström latasi tabletilleen elokuvaohjelman, jota ei ollut koskaan aiemmin käyttänyt. Siitä sitten ruvettiin harjoittelemaan videoiden tekoa.


Kuten start upien ideaan kuuluu, tuotetta viilataan koko ajan. Camillan firman ohjelmasta tulee tänä vuonna jo toinen versio.

Tunteita jäljittämään

Helsingin Lauttasaaressa yhden huoneen alivuokralaistoimiston seinät on kuorrutettu keltaisilla, sinisillä ja pinkeillä post it -lapuilla. Niissä lukee vain Camilla Tuomiselle, 39, avautuvia sanoja, kuten ”holvi” ja ”storet hybridi”.

Tuomisesta tuli start up -yrittäjä, kun hän sai pari vuotta sitten tarpeekseen kaupallisen alan konsultinhommista.

– Juoksin vain paikasta toiseen, palaveriputkesta kotiin ja istuin lattialla muka leikkimässä legoilla kuopukseni kanssa, vaikka oikeasti ajattelin vain työasioita.

Kolmen lapsen äiti tajusi vieraantuneensa tunteistaan. Sen aiheutti paitsi hektinen arki myös työ, jonka merkityksen hän tunsi kadottaneensa.

– En ehtinyt enää yhtään keskittyä miettimään, mitä tunnen. Olenko vihainen vai ahdistunut, ja olenko vihainen työn vai perheasioiden takia, vai onko tämä sittenkin surua? Haluan antaa lapsille esimerkin, että tuulikaapissa seisoo työpäivän jälkeen vahva, tyytyväinen nainen eikä stressaantunut ja poissaoleva hermoraunio.

Koska Tuominen oli tottunut käyttämään lenkkeillessään Sports trackeria, urheilusuoritusta mittaavaa puhelinsovellusta, hän sanoi eräs aamu miehelleen, että tunteitaankin voisi seurata vastaavanlaisella mittarilla.

– Sovelluksen piti olla niin helppo käyttää, että pystyt viidessä sekunnissa ottamaan puhelimen esille ja naputtamaan siihen senhetkisen tunteesi ja laittamaan puhelimen pois.

Syntyi Emotion tracker.

Tai ei se ihan niin vain syntynyt. Kevään 2012 Tuominen marssi ympäri makuuhuonetta, järsi kynsiään ja pohti, uskaltaako irtisanoutua. Mieskin oli ryhtynyt yrittäjäksi puoli vuotta aiemmin.

Kun hän lopulta rohkeni päätökseen, hän marssi Ely-keskukseen, joka muun muassa jakaa perinteisen yrityksen perustajille starttirahaa. Sieltä hänet ohjattiin ideoineen Keksintösäätiöön, jossa Tuomisen ideasta innostuttiin niin, että siitä ennustettiin ”Suomen seuraavaa virallista tunnebarometria”. Sieltä Tuominen sai ensimmäisen rahoituksen ja paljon asiantuntija-apua.

Tutuille #hullumuija

Emotion trackerin nettisivuilla lukee vaatimattomasti We will change the World. We ovat Tuominen ja hänen kolme perustajakumppaniaan: psykologi, entinen kollega ja neuvonantaja.

Kun Emotion trackerin ensimmäinen versio julkaistiin alkuvuonna 2014, sen koodaus oli ostettu alihankintana. Nyt Emotion trackerilla on kuusi bisnesenkeliä, niillä rahoilla palkattu oma koodari – ja juuri saatu Tekes-rahoitus.

– Sain viimein hakemuksen jätettyä!

Tuominen vinoilee, että hänet tunnetaan alan piireissä lempinimellä #hullumuija. Kun hän meni puhumaan ensi kertaa potentiaalisille sijoittajille, hän jännitti ja yritti väkertää powerpointia kunnes tajusi, ettei ole numerobisnesnaisia.

– En voi esittää viiden vuoden päähän mitään pläniä ja vetää hatusta lukuja, kuinka monta Emotion trackeria on ostettu.

Niinpä Tuominen meni rahoittajien eteen omana itsenään ja tunsi olevansa kuin Voice of Finlandin lavalla. Seuraavana päivänä poskia kuumotti, kun hän muisteli puheitaan. Mutta hän sai rahoittajat innostumaan.


Camilla on kuorruttanut yhden huoneen konttorinsa seinät post it -lapuilla.

Ei plan B:tä

Emotion trackeria myydään tällä hetkellä pääasiassa yrityksille ja ammattilaisille, mutta myös tavalliset ihmiset voivat tilata sen firman nettisivujen kautta. Trackerissa on nyt 160 erilaista tunnetta.

Kyllä, myös ”vituttaa” on mukana.

– Esimerkiksi psykoterapeutti voi antaa sovelluksen jumissa olevalle potilaalleen, joka ei pysty kommunikoimaan tunteitaan, mutta pystyy naputtelemaan ne sovellukseen. Käynneillä terapeutti voi seurata asiakkaan tunteita Trackerista.

Tavallinen tallaaja voi tällä hetkellä seurata siitä tunteitaan, vähän niin kuin niitä lenkkeilyitään urheilusovelluksesta.

Seuraava vaihe on kehittää sovellukseen sisältö, joka neuvoo toimenpiteitä sinne syötettyjen tunnetilojen pohjalta. Työhön on näillä näkymin ainakin ensi vuodeksi riittävästi rahaa.

Tuomisella ei ole säästöjä eikä plan B:tä. Sellaista ei oikeastaan saa start up -yrittäjällä ollakaan. Sehän tarkoittaisi, ettei usko täysillä ideaansa.

– Olen nauranut, että menen sitten Supercellin asiakaspalveluun.

Ei pelastus vaan piristys

Jos ei itse start up -firmoissa ole pöhinää, niin palvelujohtaja Marjo Ilmari innovaatiokeskus Tekesistä kyllä vähän pöhisee puhelimessa innosta, kun hän selittää start up -yritysten lukuja Suomessa.

Tekes on merkittävä start up -buumin edistäjä Suomessa, sanovat yrittäjät. Tekes on valtion innovaatiotoiminnan rahoittaja, se siis sekä antaa että lainaa rahaa teknologia-alan yritykselle, muillekin kuin start upeille. Antaa tarkoittaa sitä, että Tekes-rahaa anovalla yrityksellä on aina oltava jotakin muutakin rahoitusta.

Pöhinä näkyy Tekesillä hyvin, sillä start upit – Tekesin määritelmän mukaan alle kuusivuotiaat, voimakasta kasvua ja nopeasti monistettavaa liiketoimintaa hakevat yritykset – lähettivät sinne viime vuonna lähes 1200 rahahakemusta.

– Siinä on yli 40 prosentin kasvu edellisvuoteen, Ilmari sanoo.

Silti start upeja on vain prosentin verran niistä 30 000 yrityksestä, jotka Suomeen vuosittain perustetaan.

Ja start upeista vain yksi, se Supercell, on virallisesti supermenestyjä, jonka arvo on yli miljardi dollaria.

– Jättimenestyjillä on jo merkitystä yhteiskunnalle, sillä esimerkiksi Supercell maksoi viime vuonna yhtiöveroja Suomeen runsaat 82 miljoonaa euroa.

Start upit eivät yksin pelasta Suomen talous- tai työllisyystilannetta. Siihen ne ovat liian pieniä. Suomen kaikista uusista työpaikoista noin joka kolmas syntyy alle viisivuotiaisiin pieniin ja keskisuuriin yrityksiin.

Mutta ne muuttavat henkistä ilmastoa. Start upeihin liittyy suomalaisessa jäykässä työelämässä ennenkuulumatonta innostusta ja rajojen ylittelyä.

Jos start up kaatuu, sijoittaja tietysti menettää rahansa, mutta start up -sijoittamisen ideaan kuuluu, että riski hajautetaan. Enkelisijoittaja sijoittaa moniin start up -yrityksiin, ja menestyvistä yrityksistä tuleva voitto kattaa kaatuneista tulevat tappiot.

Sen jälkeen vain päin uusia haasteita.

Nämäkin ovat suomalaisia start upeja

Ajelo

Helsingissä toimivan Kutsuplus-bussipalvelun ohjelmiston kehittäjä.

Cosmethics

Katariina Rantasen kehittämä mobiilisovellus, joka auttaa kuluttajaa tunnistamaan, mitä kosmetiikka sisältää.

Ambronite

Juotava ateria.

Valkee

Korviin laitettavat kirkasvalot.

HappyOrNot

Hymynaamoilla annettava asiakaspalautesysteemi.

Jolla

Entisten nokialaisten perustama kännykkäyhtiö.

Puhu start upia

Founder = perustaja, jolla on yleensä alkuperäinen idea.

Co-founder = perustajakumppani.

Bisnesenkeli = yksityinen rahoittaja.

Unicorn, yksisarvinen = yritys, jonka arvo on yli miljardi dollaria. Suomessa näitä on yksi, Supercell, ruotsalaisilla näitä on viisi, muun muassa musiikkipalvelu Spotify ja Minecraft-pelin luonut Mojang.

”Noin kymmenestä prosentista start upeja tulee menestys”, sanoo Sami Kuusela.

Start up -yritys on yleensä osakeyhtiö. Osakeyhtiöön on laitettava alkupääomaa minimissään 2 500 euroa.

Suomeen start up -käsitteen toivat tällä vuosikymmenellä Aalto-yliopiston opiskelijat. Vuodesta 2010 Aalto-yliopistossa on järjestetty Start up Sauna -nimistä yrityskiihdyttämöä, joka auttaa lupaavia start upeja.

Alun perin start up -buumi alkoi sieltä, mistä kaikki muukin teknologinen hype viime vuosina: Kalifornian Piilaaksosta.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu, poliitikko Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores on valmistunut hiljattain muotisuunnittelijaksi.

Hiustaiteilijana ja kansanedustaja Pekka Haaviston puolisona tunnettu Antonio Flores on viettänyt syksyä uudenlaisen työn parissa.

– Olen valmistunut nyt Helsinki Design Schoolista muotisuunnittelijaksi, ja sain onnekseni suunnitella yhden iltapuvun eräälle vieraalle tämän vuoden Linnan juhliin. Tämä on ensimmäinen virallinen iltapukuni, Flores iloitsi tiistaina muotisuunnittelija Lalli Savolaisen näytöksessä.

Flores on tehnyt tähän mennessä vain yhden hääpuvun ja yhden iltapuvun.

– Mutta nämä olivat tuttavilleni. Katsotaan mitä nyt tapahtuu!

Hän ei voi kertoa, kenelle Linnan juhlien puku tulee, eikä mitään edes materiaaleista.

– Puvun kantaja ei halua, että puhun asiasta, joten se on salaisuus.

Muotisuunnittelun lisäksi Flores on matkustellut tänä syksynä paljon.

– Lähden jälleen parin viikon päästä Bangkokiin ja sen jälkeen lennän Malagaan. Olen tuore kummisetä, sillä siskoni sai hiljattain poikavauvan. Meillä on ristiäiset joulukuun alussa ja samalla vietän joulua pitkästä aikaa äitini ja perheeni kanssa Espanjassa.

Omat vanhemmat ovat teinien mielestä aina vähän noloja. Jopa katu-uskottava presidentti Barack Obama.

Jokaisen teinin vanhempi sen tietää: sitä on aina vähän nolo omien lastensa mielestä. Kukapa ei olisi teininä jättänyt pientä hajurakoa, kun on kävellyt isänsä tai äitinsä kanssa kaupungilla. Tai huokaissut, kun on nähnyt vanhempiensa Facebook-päivityksen.

Edes presidentti Barack Obama, 55, ei ole voinut välttyä hetkiltä, joissa hän on tajunnut olevansa nolo isä. Useimmiten teinit ovat nykytekniikassa niin paljon aikaansa edellä kuin vanhempansa. Näin on myös Obaman perheessä.

Presidentti kertoi tällä viikolla Jimmy Kimmelin talk show'ssa hauskan esimerkin hetkestä, kun hän tajusi olevansa nolo. Obama oli kysynyt illallisella nuoremmalta tyttäreltään, 15-vuotiaalta Sashalta, mikä Snapchat oikein on ja mitä sillä voi tehdä. Sasha näytti isälleen. Tästä innostuneensa presidentti alkoi sitten luennoida illallispöydässä ääneen vaimolleen Michellelle sosiaalisen median merkityksestä.

Sasha huomasi tilaisuutensa ja kuvasi isänsä luennon.

– Sasha lähetti videon ystävilleen, että tässä mun isä nyt luennoi sosiaalisen median merkityksestä. Michellestä tämä oli tosi hauskaa, Obama kertoi Jimmy Kimmelille.

Vaikka presidentti onkin teinityttärensä mielestä nyt vähän nolo, ei mene kuin muutama vuosi, niin tilanne voi muuttua. Siitäkin presidentillä on omakohtaista kokemusta. Viime heinäkuussa Obama päätti laulaa vanhemman tyttärensä Malian 18-vuotissynttäreillä. Obama kertoi ennen esitystä, että on isän tehtävä nolata tyttärensä. Mutta toisin kävi. Malia ei hävennyt isänsä epävireistä laulua, vaan liikuttui tämän eleestä.

Ay-johtaja on ollut sairauslomalla lokakuun alusta lähtien.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin kertoo Facebook-sivuillaan, että hänen sairastamansa rintasyöpä on aggressiivinen.

– Eteenpäin mennään vaikka kaikki uutiset eivät ole iloisia tai hyviä. Sain tänään kuulla että rintasyöpäni on aggressiivista lajia, joten kaikenlaisia hoitoja on nyt sitten valitettavasti edessä. Sytostaateilla aloitetaan. Taistelutahto on kohdillaan ja tukea ympärillä on ihanasti.

Selin sanoo olevansa onnekas ja kiittää ystäviään, työtovereitaan sekä muita ihmisiä saamastaan tuesta. Lisäksi hän toivoo, ettei hänen sairautensa olisi ainoa keskustelunaihe, kun hän tapaa ihmisiä kasvokkain.

– Olen monella tavalla onnekas. Tukea on runsaasti saatavilla. Elämä jatkuu, Selin kirjoittaa julkisessa Facebook-postauksessaan.

Seliniltä leikattiin rintasyöpä lokakuun alussa ja hän on ollut toistaiseksi sairauslomalla.

Mikään yksityiskohta ei ole liian merkityksetön traileria analysoiville faneille (eli meille)!

Tätä hetkeä Gilmoren tytöt -hittisarjan fanit ovat odottaneet: Netflix julkaisi paluujaksojen trailerin – ja se on juuri niin ihana kuin saatoimme toivoa. Kiitospäivänä 25. marraskuuta julkaistava A Year in the Life -minisarja sisältää neljä 90 minuutin jaksoa, joista jokainen keskittyy yhteen vuodenaikaan.

Luonnollisesti traileri on pakattu sarjan tapaan täyteen nokkelia repliikkejä ja populaarikulttuuriviittauksia. Jos haluat fiilistellä jo nyt, katso pätkä (mieluiten moneen kertaan, kuten me):

Netflix julkaisi hiljattain myös uusia kuvia paluujaksoista. Katso kuvat täältä.

Tämä paluujaksoista tiedetään:

1. Kaikki Roryn eksät ovat mukana

Kaikki heistä vilahtavat myös trailerissa. Vieköhän aikuisen Roryn sydämen ensimmäinen poikaystävä Dean (Jared Padalecki), kompleksinen lukutoukka Jess (Milo Ventimiglia) ja komea college-rakas Logan (Matt Czuchry)? Kysyimme hiljattain lukijoita, kenen kanssa he toivoisivat Roryn päätyvän yhteen. Äänestystä johtaa edelleen selvästi Logan, ja Jess on toisella sijalla. Kenen tiimiin sinä kuulut? Anna oma äänesi!

Näin Logan houkutteli Rorya aikoinaan.

GIPHY

Roryn bestistä Lanea sarjassa ja paluujaksoissa näyttelevä Keiko Agena paljasti hiljattain Teen Voguelle, että hän kuuluu Jessin tiimiin. Näyttelijä kuitenkin veikkaa, että hänen roolihahmonsa Lane pitäisi Loganin puolia.

– Mahtavaa Loganissa on se, että hän on karismaattinen, fiksu ja rikas – ei taloudellisesti, vaan ihmisenä, Mutta hänen heikkoutunsa on aina ollut vaikeus sitoutua Roryyn, ja sitä en siedä. Henkilökohtaisesti en kaipaa mitään muista asioista, mutta sitoutuminen on ehdoton juttu, Agena sanoo.

(Paljastettakoon, että myös Me Naisten toimituksesta löytyy Jess-faneja.)

2. Ja niin ovat muutkin vanhat tutut

Stars Hollow'n väestä paluujaksoissa nähdään Lorelain, Roryn, Luken, Roryn eksien ja Lanen lisäksi moni muu suosikkihahmo, kuten Lorelain paras ystävä Sookie (Melissa McCarthy), aina yhtä eksentrinen Kirk (Sean Gunn), sarkastinen vastaanottovirkailija Michel (Yanic Truesdale), Roryn jyrä opiskelukaveri Paris (Liza Weil), pikkukaupungin johtohahmo Taylor (Michael Winters) sekä Lorelain ja Roryn naapuri Babette (Sally Struthers). Kaikki paluujaksojen näyttelijät näet IMdb-tietokannasta.

Ja hyviä uutisia koirafaneille! TVLine-sivuston mukaan myös Lorelain koira Paul Anka on mukana Gilmoren tyttöjen comebackissa. Lemmikkiä esittää alkuperäisestä sarjasta tuttu koiranäyttelijä Sparky.

”Hän on nyt 14-vuotias eikä kuule kovin hyvin, mutta hän on hyvä koira”, Lauren Graham twiittasi viime talvena.

Lorelain isä Richard ei valitettavasti palaa enää ruutuun, sillä häntä sarjassa näytellyt Edward Herrmann kuoli syöpään vuonna 2014. Tragedia oli yllättävä, sillä vain Herrmannin läheiset tiesivät sairaudesta. Sarjan luoja Amy Sherman-Palladino on kertonut, että kolmen sukupolven Gilmoren naisten rakkaan perheenjäsenen menetystä käsitellään paluujaksoissa. Myös Richardin kuolema on tapahtunut ennen paluujaksoja, joten katsoja näkee, miten se on muuttanut päähenkilöiden elämiä.

Trailerissa selviää, että Lorelain äiti Emily (Kelly Bishop) on hankkinut seinälleen valtavan muotokuvan edesmenneestä miehestään.

3. Emily konmarittaa

Trailerin perusteella Lorelain äiti Emily on monen muun tapaan innostunut Marie Kondon hittikirjan raivausmetodista. Kuten moni muu, hän hankkiutuu videolla eroon esimerkiksi mekosta ja ruokapöydän tuoleista, sillä ”ne eivät tuota minulle enää iloa”.

Olemme myös jotakuinkin pöyristyneitä siitä, että ulkomuodostaan tarkalla seurapiirirouvalla on trailerissa yllään farkut ja t-paita. Onko tässä uusi Emily?

Tässä kuvassa paluujaksoista Emily näyttää enemmän vanhalta itseltään.
Tässä kuvassa paluujaksoista Emily näyttää enemmän vanhalta itseltään.

4. Lorelai tai Rory saattaa olla raskaana

Fanien villin teorian mukaan Rory odottaa Loganin lasta. Todistusaineisto on melko heppoista, mutta varsinkin Gilmoren tyttöjen Instagram-tilillä jaettu kuva tuntuu monen mielestä viittaavan siihen, että joku on raskaana – se voi tosin yhtä hyvin olla Lorelai. Sarjassa Lorelai nimittäin pelkäsi olevansa raskaana, koska himoitsi omenaa.

 

Pop-Tart appetizers to hold us over 'till the pizza comes. And one apple.

Kuva, jonka @gilmoregirls julkaisi

Trailerin perusteella pop tart -leivokset ovat edelleen Roryn ja Lorelain suosiossa. Niiden reseptin löydät muuten Me Naisten 27. lokakuuta ilmestyvästä numerosta 43/2016!

Lorelailla on myös kesällä julkaistussa videossa päällään collegepaita, jossa lukee ”I'm with human” eli suoraan käännettynä olen ihmisen kanssa. Jotkut ovat tulkinneet paidan ja Lorelain vatsaa peittävän sanomalehden merkiksi raskaudesta.

5. Luke ja Lorelai ovat yhdessä

Mutta saako pari lapsen? Menevätkö he naimisiin? Kestääkö suhde draaman, jota kaksikon välillä on aina riittänyt?

Trailerissa Lorelai kertoo, ettei ole enää varma, tietääkö, mitä haluaa elämältään.

Miten käy Luken ja Lorelain rakkaustarinan?
Miten käy Luken ja Lorelain rakkaustarinan?

6. Rorylla ei olekaan työpaikkaa

Kuvauksista tihkuneista kuvista moni päätteli, että Rory on paluujaksoissa opettaja, sillä hän esimerkiksi seisoo luokan edessä, ilmeisesti englannin tunnilla. Trailerin perusteella vaikuttaa kuitenkin siltä, että työtön ja rahaton Rory vielä etsii omaa juttuaan ja elää jonkinlaista kriisivaihetta. Kieltämättä se kuulostaa kiinnostavammalta kuin yllätyksetön ja turvallinen opettajan virka.

7. Jess tekee ehkä uraa kirja-alalla

Trailerissa Jess ja Rory siemailevat lämpimissä tunnelmiassa viskiä (eli ainakaan tässä vaiheessa Rory tuskin on tai tietää olevansa raskaana), kun Rory avautuu siitä, miten hukassa on. Tarkkanäköiset fanit ovat huomanneet, että paikka on Stars Hollow Publishing House eli pikkukaupungin kustantamo. Tarkoittaako tämä, että kirjafanina tunnettu Jess on kustantamossa työssä?

Paluujaksojen kuvissa Jess ja hänen enonsa Luke kinastelevat tietenkin Luken dinerissa.
Paluujaksojen kuvissa Jess ja hänen enonsa Luke kinastelevat tietenkin Luken dinerissa.

8. Luke saarnaa edelleen Roryn ja Lorelain ruokatavoista

Trailerissa Rory ja Lorelai vakuuttavat syövänsä luomutacoja ja Luke käskee Rorya laskemaan minidonitsin kädestään. Luke hei, tarkoitat varmasti hyvää, mutta anna naisten syödä, mitä huvittaa!