Tämä ei ole sketsiohjelma eikä mafiaelokuva, vaan kolmatta vuotta jatkuva putkiremontti. Osaisiko rakennusalalle siirtynyt kirjailija Tuomas Vimma kertoa, miten remontista selviää hengissä?

Kuvat Panu Pälviä

Lorinaa, ihan selvää lorinaa. Pimeässä talvi-­illassa on vaikea nähdä selvästi, mutta jostain tulee vettä, vaikka ei pitäisi. Soitto talonmiehelle, ja kyllä, kerrostalon ylimmässä kerroksessa on pettänyt viemäriputki. Nyt putken sisältö pyrkii lainehtivasta asunnosta ulos parvekkeen kautta.

Näin ei olisi pitänyt käydä, sillä talon putket on vastikään uusittu. Edelliset putket kestivät viisikymmentä vuotta, tällä rikkoutuneella on ikää vasta muutama kuukausi.

Seuraavana aamuna talon seinässä, ikkunoissa ja parvekkeiden reunoissa törröttää paksuja keltaisia jääpuikkoja.

Kahden vuoden tuska

Kun taloyhtiömme putkiremonttia suunniteltiin, hermoilin monen asian vuoksi. Mistä löydämme väliaikaisen asunnon remontin ajaksi, miten selviämme edestakaisista muutoista ja ylimääräisistä asumiskustannuksista, millaiset kaakelit uuteen kylppäriin kannattaisi valita?

Pian sain huomata, että ne olivat murheista pienimpiä. Laattavalintojen sijaan päädyin suremaan rakennusalan ketkuja käytäntöjä ja suomalaisten kotien tulevaisuutta.

Putkiremontteja tehdään nyt täyttä ­häkää 1950- ja 60-lukujen taloissa, ja pian korjausvuoroon tulevat 70-lukulaiset talot. Eräiden arvioiden mukaan joka viides suomalainen kokee putkiremontin seuraavan kymmenen vuoden aikana. Oma koti on useimmille elämän suurin taloudellinen satsaus, joten huonosti tehty remontti käy paitsi hermoille myös kukkarolle.

Perheeni on elänyt putkiremontin ja sen jälkimaininkien sävyttämää arkea kaksi vuotta. Enää puuttuu muutama vihoviimeinen korjaus, mutta henkisessä toipumisessa on vielä tekemistä. Siksi olen sopinut terapiatapaamisen kirjailija Tuomas Vimman kanssa.

Kuulostaa ehkä oudolta valinnalta sielun­hoitajaksi, mutta Tuomaksen viimeisin romaani Raksa kuvaa remonttibisnestä inhorealistisesti sisältäpäin. Tuomas on ollut pari vuotta töissä vaimonsa omistamassa rakennusfirmassa, joten hän tuntee alaa mutta katsoo sitä yhä tuorein silmin.

Huijareita ja tietämättömyyttä

Tuomas Vimma tarjoaa toimistollaan kupin mustaa kahvia – rakennusalalla sen pitää kuulemma olla kunnon suksitervaa – ja kuuntelee murheeni.

– Nykyään kun tapaan uusia ihmisiä ja käy ilmi, missä olen töissä, he alkavat heti kertoa kauhutarinoitaan pieleen menneistä remonteista, Tuomas sanoo.

Vähitellen hän on  alkanut hahmottaa, mistä ongelmat johtuvat. Osa on ­hänen mielestään ihan sitä, että alalla pyörii ammattitaidottomia huijareita, osa taas johtuu siitä, että asiakas ei ole perehtynyt tarpeeksi hyvin siihen, mitä on tekemässä.

– Viime vuoden syksyllä istuin töissä ihan absurdin päivän päätteeksi ja mietin, että vitsit, kun ihmiset tietäisivät, mitä tämä on. Silloin päätin kirjoittaa tästä ­kirjan.

Raksa on tyylilajiltaan lähinnä romanttinen komedia, mutta kirjailija pyrki ujuttamaan siihen mahdollisimman paljon hyödyllistä tietoa.

– Toivon, että kirjan luettuaan  voi välttää pahimmat sudenkuopat.

– Putkiremontissa tavallisella kuluttajalla ei ole mahdollisuuksia arvioida, millaista rakentamisen laatu on, joten kannattaa palkata hyvät asiantuntijat valvomaan laatua rakentamisen joka vaiheessa.

Tiskivedet kaapissa

Elokuussa 2010 seison jakkaralla ja jynssään epätoivon vimmalla keittiön yläkaappeja. Kurkkua kuristaa, sillä joka paikka on täynnä hienonhienoa rakennuspölyä ja siivousurakka tuntuu epätoivoiselta. Soitan ystävälleni: saisimmeko jäädä hätämajoitukseen vielä yhdeksi yöksi? En halua tuoda lapsia näin pölyiseen kotiin.

Olemme olleet remonttievakossa viisi kuukautta. Ensin hintavassa vuokrakaksiossa, sitten sukulaisten mökeillä ja lopulta ystäväperheen kotona. Silti meidän pitäisi ymmärtää olla kiitollisia, sillä asuntomme valmistuminen on viivästynyt vain kuukauden verran suunnitellusta.

Viikko sen jälkeen kun olemme vihdoin muuttaneet takaisin kotiin, keittiön lattialla on vettä. Käy ilmi, että asentaja on unohtanut kiinnittää yhden putkenpätkän ja allaskaappiin on loiskunut tiski­koneen poistovesiä huomaamattamme. Kaapin pohja kupruilee vettyneenä.

Odotamme allaskaapin korjausta kaksi kuukautta. Lopulta eräänä marras­kuisena päivänä ovelle ilmestyy parikymppinen virolaisnuorukainen, joka ilmoittaa hoitavansa homman. Kun hetken kuluttua tulen katsomaan, miten työ etenee, hän on liimannut silikonilla uuden lastulevyn vettyneen kaapinpohjan päälle. Joudun vääntämään hänelle rauta­langasta, ettei niin voi tehdä.

Selkäpiitä karmii, kun mietin, onko kaikki muukin – se, mikä on nyt piilossa uudenkiiltävien kaakeleiden alla – tehty yhtä huonosti.

Tuomas Vimman kommentti ei paljon lohduta:

– Rakennusala on päin helvettiä hoidettu bisnes monessakin mielessä. Tämä ala oikein huutaa sitä, että asiat tehtäisiin paremmin. On järkyttävää ja liikuttavaa, miten tyytyväisiä ihmiset ovat, kun joku tekee asioita niin kuin normaalissa yritystoiminnassa hoidetaan.

Koko perheen stressi

Syksy 2010. On turha edes yrittää luetella kaikkia kompurointeja, joita matkan varrella sattuu vielä senkin jälkeen, kun asunto on periaatteessa julistettu jo käyttövalmiiksi.

Vessaan asennetaan ensin väärä peili, ja sitten oikea peili väärään kohtaan. Suihkuseinässä on halkeama jo ennen kuin se on kannettu ovesta sisään. Tilataan uusi seinäke, ja tulee väärän muotoinen. Lattialämmitystä ei saada toimimaan, ja koko talo palelee. Kun ­lämmitys lopulta saadaan päälle, lattia kuumenee niin, että parketti rakoilee. Naurattaisi ellei kiukuttaisi niin paljon.

Yhtenä päivänä ovelle tulee putkimies.

"Teillä on suihkun hana rikki", hän ilmoittaa. "Ei ole", minä yritän. "Tulen silti katsomaan."  Mies menee kylppäriin, irrottaa hanan, tutkailee sitä aikansa ja kiinnittää takaisin. "Ei siinä tosiaan ollut mitään vikaa", hän sanoo ja lähtee.

Seuraavana päivänä sama toistuu keittiön hanan kanssa. Mietin, olenko kenties piilokamerassa.

Lapsetkin oppivat arvostamaan sitä, kun joskus jokin asia sujuu yllättäen ongelmitta. "Onneksi nyt oli kiltti remppamies, joka teki hommat hienosti, eikä äiti suuttunut yhtään", tytär kiittelee helpottuneena.

Vainoharhat vaanivat

Vaikka kuinka yritän keskittää ajatukset vain oman kotimme pikku säätöihin, isommat kysymykset hiipivät mieleen väkisin. Rakennusalan harmaa talous aiheuttaa arviolta 500 miljoonan euron suuruiset verojen ja muiden maksujen tappiot joka vuosi. On pimeitä palkkoja ja kuittikauppaa, alihankintasopimusten ketjuttamista ulkomaisille firmoille, jotka eivät maksa veroja, ja niin edelleen.

Tämä kaikki näkyy myös rakenta­misen jäljessä. Ulkomailta rahdatuilla halpa­työläisillä ei välttämättä ole ammat­ti­taitoa eikä varsinkaan motivaatiota ­tehdä asioita viimeisen päälle. Pakostakin tulee mietittyä, mikä on kylppärissämme pyörivien suomea taitamattomien nuorukaisten rooli kuviossa.

En kuitenkaan kysy sitä heiltä, sillä luottamukseni maailmaan on muutenkin koetuksella. Isot remontit tunnetusti vetävät varkaita puoleensa, ja niin käy meillekin. Pihasta ja kellareista katoaa kaikenlaista, meiltä esimerkiksi tuliterät lastenrattaat keskellä kirkasta päivää.

Taloudellinen menetys on pientä siihen verrattuna, että huomaan katsovani pihalla liikkuvaa porukkaa uusin, epäluuloisin silmin. Löydän itseni jopa kurkistelemasta pihaan parkkeerattuun farmariautoon, koska sen takaikkuna on "epäilyttävästi" peitetty viltillä. Lopulta teen tietoisen päätöksen olla antautumatta vaino­harhoille. Viekööt tuhkatkin ­pesästä, minä en ala epäillä jokaista vastaan­tulijaa.

Jälkikasvun kohdalla vahinko on kuitenkin jo tapahtunut. Kun seuraavaksi huomaamme, että kellarista on viety lasten pyöräilykypärät, kaksivuotiaalla on tulkinta valmiina: "Putkimies valasti mun tavalan", hän toteaa vakava ilme pienillä kasvoillaan.

Tuomas Vimma sanoo olevansa yrittäjähenkinen ihminen, ja rakennusalalle pesiytynyt suhmurointi sapettaa häntä todella.

– Kun on laskenut tarjouksen ihan luita myöten ja asiakas ilmoittaa saaneensa toisen tarjouksen kolmasosahinnalla, on aika selvää, että se toinen tekee homman pimeänä. Alalla on paljon hyviä ja rehellisiä yrittäjiä, mutta valitettavasti mädät omenat pilaavat kaikkien maineen.

Pimeä työ on rikos

Tuomaksen käsityksen mukaan veron­kierto pääsi valloilleen 1960–­­70-­luvuilla, kun oli kiire saada lähiöitä rakennettua eikä ollut aikaa katsoa, ovatko kaikki paperit kunnossa. Nythän rakennusmiehille tulee pakolliseksi ­kuvallinen henkilö­todistus, jossa näkyy veronumero. Sen perusteella kuka tahansa voi tarkistaa verottajalta, onko omassa kodissa hääräävä kaveri pimeää työ­voimaa vai ei.

– Se on hyvä asia, mutta kyllä muutoksen pitää lähteä paitsi valvonnasta myös isoista firmoista ja kuluttajista. Isot firmat tekevät paljon sitä, että omien työntekijöiden verot ja maksut kyllä hoidetaan, mutta varsinaiset duunarit eivät ole firman palkkalistoilla, vaan työt on ketjutettu alihankkijoille. Kun hinnat on vedetty niin tiukille, on selvää, etteivät ketjun alapäässä olevat pikkufirmat maksa veroja.

Tuomaksen mielestä vikaa on myös kuluttajissa. Monen mielestä on ihan ok maksaa pikkurempasta timpurille pimeästi.

– Ihmisten pitäisi ymmärtää, että se on harmaan talouden tukemista ja ­oikeasti rikollista puuhaa.

Mafiameininkiä

Maaliskuussa 2011 talomme rappu­käytävässä on yksi puheenaihe ohi muiden: näittekö sen tv-ohjelman?

Ylen MOT:ssa on näytetty video­nauha, josta käy ilmi seuraava tapahtumaketju. Suomalainen rakennusalan yrittäjä on ajautunut ongelmiin. Yritys on tehnyt turkulaiseen taloon julkisivuremonttia, joka on viivästynyt rakennusvirheiden ja niiden korjaamisten takia, ja taloyhtiö vaatii urakoitsijalta viivästyssakkoja. Urakoitsija puolestaan ei pysty maksamaan  virolaisille aliurakoitsijoille lupaamiaan palkkioita.

Urakoitsijan pakeille saapuu virolainen perintämies vaatimaan aliurakoitsijoiden palkkasaatavia. Suomalainen ehdottaa diiliä: jospa virolainen ajaisi autolla hankalan turkulaisisännöitsijän yli, niin rahoitus saataisiin kuntoon.

Virolainen on kuvannut keskustelun salaa turvatakseen oman selustansa. Ensi töikseen hän menee varoittamaan isännöitsijää tilanteesta ja vie video­nauhan sitten poliisille.

Meidän taloyhtiössämme asukkaat alkavat harrastaa hirtehishuumoria: "Nähdään taloyhtiön kokouksessa –
mikäli en jää sitä ennen auton alle."

– Onhan se ratkaisuna aika äärim­mäinen, että yrittäjä lähtee osana liiketoimintaansa pohtimaan jonkun yliajoa, Tuomas kommentoi.

– Tämä on harvinaisen rujo ala siinä mielessä, että pienestäkin epäselvyydestä pannaan heti teho­perintään. Jokainen firma valitsee itse yhteistyökumppaninsa, ja jos alkaa tehdä diilejä rikollisjengien kanssa, kaivaa verta ­nenästään.

Hän neuvoo remonttia suunnittelevia olemaan tarkkana siitä, kenen kanssa on tekemisissä. Yrittäjien tiedot on syytä tarkistaa kaupparekisteristä ja ennakkoperintärekisteristä, että nimet täsmäävät ja osoitteet ovat oikeita. Hyvä keino on myös soitella yhteistyöverkostoa läpi, ­kysellä vaikka keskeisistä rautakaupoista, onko kyseessä kunnon puulaaki.

– Itsekin olen ollut jokusen kerran ­tilanteessa, jossa olen joutunut miettimään, meneekö tämä painimatsiksi. ­Ikäviä tilanteita ja tunnelmia tulee vastaan jatkuvasti. Nykyään hoidan töissä viikoittain sellaisia ongelmia, että mainos- ja media-alalla työskennellessäni olisin jäänyt kotiin itkemään.

Luottavaisuus kostautuu

Loppuvuodesta 2011 talossamme on uudet putket, jotka toivottavasti kestävät ainakin jokusen vuosikymmenen. Virheitä korjataan sitä mukaa kun niitä ilmenee. Stressi on ollut melkoinen, mutta kukaan ei tietääkseni ole kuollut remonttimme takia.

Kaikille remonttia suunnitteleville tuttaville olen antanut kaksi neuvoa. Ei kannata valita halvinta urakoitsijaa vaan se, jolla on parhaat suositukset. Eikä pidä luottaa yhtään mihinkään.

Tuomas Vimma muistuttaa pokeri­pelin lainalaisuudesta: jos et ole ensimmäisen kymmenen minuutin aikana tunnistanut, kuka on pöydässä uuno, se olet sinä itse.

– Rakennusbisnekseen pätee sama juttu. Suuri osa ihmisistä on luottavaisia ja hyväuskoisia, ja siksi tämä ala voi edelleen toimia näin.

Taloyhtiöiden isot remontit ovat luku sinänsä.

– Niissä on paljon törkeää suhmurointia. Vaikkapa niin, että isännöitsijä valitsee kaverinsa firman, joka ylilaskuttaa, ja isännöitsijä saa siitä osan, Tuomas sanoo.

Osakkaitten kannattaisikin olla ajoissa liikkeellä, tarkistella taustoja ja kysellä kokemuksia. Jos antaa vain isännöinti­firman hoitaa, on paljon todennäköisempää, että homma menee pieleen.

– Omistusasunto on monelle koko elämän suurin taloudellinen satsaus, joten siihen ­pitää suhtautua kaikella vakavuudella.

Madonna saattaa olla provokaattorina, show-esiintyjänä ja tanssijana vailla vertaa, mutta muusikkona Lady Gaga on kuin toiselta planeetalta.

Eihän tämä lopulta täysin yllätyksenä tullut.

Lady Gagan viides albumi Joanne on pääosin maanläheinen ja juureva aikuispoplevy. Se alleviivaa maanläheisyyttä ja aitoutta kansikuvissaankin: Gaga ilman meikkejä, maskeja ja naamiaisasuja. Biisivalikoimasta kuuluu vähintään yhtä iso osuus kantrille ja 1960-luvun soulille kuin huippuunsa tuotetulle dance-popille.

Näin Gagan uusi levy edustaa jotain, mitä ilmeisin esikuva ja kilpailija Madonna ei koskaan uskaltanut tehdä.

Levy paljastaa syyn. Madonna saattaa olla provokaattorina, show-esiintyjänä ja tanssijana vailla vertaa, mutta muusikkona Lady Gaga on kuin toiselta planeetalta. Gagan kirkkaasta karheaan yltävä sielukas ääni osuu nuottiin ja tulkitsee sujuvasti niin kantria kuin diskoa. Sellaisessa ei ole kyse show-elementistä, se on silkkaa lahjakkuutta.

Kenties Gaga haluaa kasvaa Bowien kaltaiseksi kameleontiksi, joka voi tehdä mitä vain ja milloin huvittaa?

Gaga on säveltänyt levynsä kappaleet muun muassa sellaisten vaihtoehtorokkareiden kuin Beckin ja Queens Of The Stone Age -yhtyeen Josh Hommen kanssa. Jälkimmäisen nimikappale ja folk-tähti Father John Mistyn kanssa tehty Motown-jäljitelmä Come To Mama auraavat Gagaa renessanssi-ihmeeksi, joka voi kikkailla yhtä lailla kantrilegenda Dolly Partonin kuin R&B-, dance- ja poptähti Rihannan leikkikentällä ilman, että se särähtää.

Kenties Gaga haluaa kasvaa Bowien kaltaiseksi kameleontiksi, joka voi tehdä mitä vain ja milloin huvittaa?

Todennäköisesti Gagasta ei kuitenkaan koskaan ole katu-uskottavaksi hipster-suosikiksi. Tai eihän sitä tiedä. Kuunnelkaa vaikkapa Mistyn kanssa tehty Sinner's Prayer. Tuokaa rinnalle kuka tahansa Flow-festivaaleilla viime vuosina esiintynyt naispuolinen, juureva ja ”indie-uskottava” laulaja-lauluntekijä.

Lady Gagalla ei ole kerrassaan mitään hävettävää.

Katso ja kuuntele levyltä biisi Perfect Illusion:

Lady Gaga: Joanne

(Universal)

Mitä hullummaksi Saara Aalto heittäytyy Britannian X Factorissa, sen uskottavampi hän on.

Muusikko Saara Aalto on saanut kuulla vaikka miten pitkään, että jokin hänessä mättää. Koko paketti on näennäisesti ollut kunnossa, mutta silti hänen on väitetty vaikuttavan epäuskottavalta.

Nyt voimme unohtaa nuo puheet. Viikonloppuna esitetyssä Britannian X Factor -jaksossa Saaran esittämä versio Björkin It’s Oh So Quiet -kappaleesta oli niin ylitsevuotava, että se oli vihdoin uskottava. Koko tuomaristo taputti Saaralle seisaaltaan eikä ylisanoissa säästelty. Saara pääsi ohjelmassa yleisöäänten perusteella suoraan jatkoon.

Vaikka Saara on ollut aiemmin prinsessapukuineen ja maneereineen muka vähän liiankin näyttävä, hän ei sittenkään ole ollut sitä tarpeeksi. Nyt Saara veti niin kunnolla överiksi, ettei voi kuin ihailla. Tämä on se Saaran juttu, tätä lisää!

Ehkä uskottavuuden puute ei alun alkaenkaan ole edes ollut Saaran, vaan meidän vikamme. Me ajattelemme liian helposti, että todellista aitoutta on se, ettei tee itsestään numeroa. Pitäisi olla vaatimaton, nöyristelevä ja sulautua joukkoon. Kimallus, höyhenet, hullut puvut ja taustatanssijat ovat mukamas pelkkää sielutonta show'ta.

”Vaatii asennetta, että uskaltaa näkyä.”

Höpö höpö. Oikeasti vaatii asennetta, että uskaltaa näkyä. Överiksi vedetty erottuminen joukosta ei tarkoita sitä, että sydän puuttuu. Vai voiko joku vielä Saaran uusimman esityksen jälkeen väittää, ettei hän tekisi tätä täydellä sydämellä?

Saara näyttää saavan lisää voimaa siitä, mitä enemmän hän loistaa. Ja kun hän uskaltaa tehdä sen, hän levittää meille muillekin hyvää oloa. Se on harvinaislaatuinen lahja, josta sekä hänen että meidän kannattaa olla ylpeitä.

Oikeastaan Saara on tainnut hämätä meitä koko ajan. Hän ei ole mikään prinsessa, hän on kuningatar.

Emma Cline ihmettelee, miksi 60-lukua nostalgisoidaan niin paljon. Viattomana pidetty "rakkauden vuosikymmen" tarkoitti monille kalifornialaistytöille lähinnä painostusta seksiin.

Samana päivänä kun ensimmäinen ihminen laskeutui kuuhun kesällä 1969, eräs amerikkalainen teinityttö kirjoitti päiväkirjaansa: ”Tänään kävin kampaajalla ja sain ihan kamalan hiustenleikkauksen.”

Ei muuta, ei sanaakaan valtavasta askeleesta, jonka ihmiskunta oli juuri ottanut.
Tämä äidin päiväkirja oli kirjailija Emma Clinelle korvaamaton apu hänen kirjoittaessaan vuoteen 1969 sijoittuvaa esikoisromaaniansa Tytöt.

– Päiväkirja muistutti, että kirjoitan tytöstä, joka sattuu elämään 1960-luvulla, mutta jolle tärkeitä ovat oma elämä ja ihmiset siinä. Eivät hänen tunne-elämäänsä hetkauta suuret kulttuuriset liikkeet tai historialliset tapahtumat, Emma Cline kertoo Helsingissä, jonne hän on singahtanut päiväksi markkinoimaan viime kesänä ilmestynyttä kirjaansa.

Esikoisromaanista käytiin tarjouskisa, jonka voittaja iski pöytään seitsennumeroisen summan, ja elokuvaoikeudetkin kaupattiin siltä istumalta. Aika hyvin vastavalmistuneelta parikymppiseltä, joka oli aikaisemmin julkaissut vain pari novellia lehdissä.

Yksi syy hypeen on kirjan sijoittuminen yhteisöön, jonka esikuvana on Charles Mansonin kultti.

Kuukävelyn lisäksi kesä 1969 on jäänyt historiaan Mansonin kultin tekemistä murhista. Elokuisena aamuyönä Mansonin seuraajat murhasivat Los Angelesissa kahden yön aikana seitsemän ihmistä, mukaan lukien raskaana olleen näyttelijä Sharon Taten. Samalla he antoivat kuoliniskun hippiliikkeelle sekä rauhan ja rakkauden vuosikymmenelle.

”Murhat jättivät vanhempiini valtavan jäljen.”

Tuskin mitään väkivallantekoa on käsitelty populaarikulttuurissa yhtä paljon kuin Mansonin murhia. Edelleen veriteoista ilmestyy elokuvia, kirjoja, dokumentteja ja podcasteja.
– Kuulin lapsena Mansonista jatkuvasti, hän on yhä läsnä Kaliforniassa, kuin sen ilmanalassa. Murhat jättivät myös omiin vanhempiini valtavan jäljen. He tajusivat ensimmäisen kerran, ettei kodissaan välttämättä ole turvassa.

California girl

27-vuotias Emma Cline on itse kuin raikas tuulahdus kalifornialaista aurinkoa. Kuparinvaalea pitkä tukka on keskijakauksella eikä pisamaisissa kasvoissa ole juuri meikkiä. Vielä kukka hiuksiin, ja hänet voisi hyvin kuvitella Vietnamin sodan vastaiseen mielenosoitukseen 1960-luvun San Franciscoon.

Emma kasvoi seitsenlapsisen perheen toiseksi vanhimpana Kalifornian Sonomassa, jossa perheen vanhemmat pyörittivät omaa viinitilaa. Perhe-elämä muistutti hippiyhteisöä.

– Lasten ikäerot olivat hyvin pienet, joten jossain vaiheessa meitä oli viisi teini-ikäistä tyttöä saman katon alla. Se oli aivan hirvittävää kaaosta, hän nauraa.

Yksityisyyttä ja omaa tilaa Emma etsi lukemalla ja kirjoittamalla. Varhaisteini-ikäisenä hän kokeili myös näyttelemistä. Äiti ajoi tytärtään koe-esintymisestä toiseen Los Angelesissa, ja välillä tärppäsikin leffaroolin verran. Roolit tuntuivat poikkeuksetta vierailta ja latteilta.

– Luin nuorten tyttöjen rooleihin, eivätkä he koskaan tuntuneet tutuilta, sellaisilta kuin minä tai muut tuntemani tytöt olivat. Jo silloin huomasin, miten kapeita rooleja tytöille annetaan: he ovat aina joko uhreja tai puhtauden ja viattomuuden symboleita.

Vuoden kuluttua Emma lopetti käymästä koe-esiintymisissä.

”Näytteleminen oli minun oma juttuni isossa perheessä.”

– Inhosin sitä. Oikeasti halusin aina olla kirjailija, mutta näytteleminen oli minun oma juttuni isossa perheessä.

– Me kaikki seitsemän sisarusta etsimme oman juttumme, joka ei olisi kenenkään muun. Kukaan muu sisaruksistani ei ryhtynyt taiteelliselle alalle, mutta yksi perusti rodeon, toinen muutti Siperiaan, kolmannesta tuli sommelier.

Emma kertoo, kuinka huomion hakeminen ajoi hänet nuorena outoon suhteeseen aikuisen miehen kanssa. Tunnettu musiikkialan monitoimimies Rodney Bingenheimer bongasi 13-vuotiaan Emman kadulla ja vaati saada tämän yhteystiedot. Seuraavan vuoden ajan he kirjoittelivat ja soittelivat toisilleen Emman vanhempien tietämättä.

– En ajatellut silloin, että se oli mitenkään outoa. Vasta myöhemmin tajusin, miten huonosti siinä olisi voinut käydä. Mutta niin paljon kaikki jää sattuman varaan, sitä kuvaan myös romaanissani.

Tyttöyden ytimessä

Tytöt-romaani on synteesi tästä kaikesta: nuoruuden nähdyksi tulemisen halusta, elokuvateollisuuden ohkaisista tytön rooleista sekä Mansonin murhien mytologisoinnista.

– Minusta oli kiehtova käyttää Mansonin murhia inspiraationa mutta kirjoittaa silti siitä, mitä on olla tyttö. Nautin saadessani luoda ristiriitaisen ja todemman kuvauksen tyttöydestä.

Kirjassa Charles Mansonia muistuttava kulttipomo Russel jääkin sivuhahmoksi. Päähenkilö, 14-vuotias Evie, hakeutuu kulttiin ihailemansa vanhemman tytön, Suzannen, johdattamana.

– Siinä oli minusta järkeä, kun ajattelin omaa teini-ikääni. 14-vuotiaana on niin erityisessä iässä, silloin työntää päänsä kodin ja perheen kuoresta ja miettii millaisia versioita maailmalla on minusta tarjottavana. Evie todella ihastuu Suzanne tarjoamaan versioon.

”Miehillä on romaanissa toissijaiset roolit, vaikka näennäisesti kaikki pyöriikin heidän ympärillään. Niinhän yhteiskuntammekin on rakennettu.”
”Miehillä on romaanissa toissijaiset roolit, vaikka näennäisesti kaikki pyöriikin heidän ympärillään. Niinhän yhteiskuntammekin on rakennettu.”

Kirjan ydin on tytöissä ja tyttöjen välisissä suhteissa. Kuten Emma kirjoittaa, vain ”toiset tytöt huomaavat sen, mikä meidän mielestämme on huomaamisen arvoista”: oikean tukkatyylin, meikin, eleet – naiseuden merkkikielen. Romaanissa tyttöys näyttäytyy täysipäiväisenä projektina, joka vaatii lukemattomia hoitotoimenpiteitä kananmunahiusnaamioista testimeikkien tekoon: ”Kaiken sen ajan, minkä minä olin käyttänyt valmistautumiseen – olin lehdistä oppinut, että elämä oli pelkkä odotushuone, kunnes joku huomaa – pojat olivat käyttäneet omaksi itsekseen kasvamiseen”, Evie miettii aikuisena.

Nuorten tyttöjen seksuaalisesta heräämisestä on tähän mennessä luettu useimmiten mieskirjailijoiden romaaneista. Muistettavimpia kuvauksia ovat esimerkiksi Jeffrey Eugenideksen Virgin Suicides tai Stephen Kingin Carrie.

Nyt nuorten tyttöjen kasvutarinoita kertovat naiset itse, kuten Elena Ferrante, Megan Abbot tai Caitlyn Moran.

– Se on mahtavaa! Miehet kirjoittavat usein naisista mysteerinä, toisena, ryhmänä, jota ei voi mitenkään ymmärtää.

Ansaitsematonta nostalgiaa

1960-lukua kuvataan usein hyvin idealisoituna aikana. Rakkauden vuosikymmen ikuistettiin lukemattomiin lauluihin ja elokuviin.

Tytöt-romaanin Evielle vapaan rakkauden aikakausi tarkoittaa lähinnä painostusta seksiin, aivan liian nuorena.

– Halusin kuvata sitä, kuinka idealistiset vaihtoehto- ja vastakulttuuriliikkeet tekivät naisista, lapsista ja vähemmistöistä uhreja. Ja niin ne tekevät usein edelleen.

”Kaliforniassa ihmiset pitävät 1960-lukua yhä jotenkin viattomampana aikana.”

– Ihmisillä on niin outo ansaitsematon nostalgia 1960-lukua kohtaan, koska sen kulttuuriset tuotteet, musiikki ja elokuvat ovat yhä niin läsnä. Ainakin Kaliforniassa ihmiset todella kaipaavat tuota aikaa ja pitävät sitä jotenkin viattomampana.

Emman mukaan kultin jäsenten tekemät murhat ovat oikeastaan vähiten väkivaltaisia tapahtumia kirjassa. Romaani kuvaa paljon tavallisempaa ja yleisempää väkivaltaa, joka ilmenee naisten ja miesten välisissä suhteissa tai perheiden sisällä.

Vapaana vajassa

Menestyskirja syntyi pienessä puutarhavajassa ystävän takapihalla New Yorkin Brooklynissa.

– Vaja oli puolet tästä huoneesta, Emma sanoo ja viittaa kustantamon reilun 15 neliön kokoushuoneeseen. Asuin siellä kolmatta vuotta. Silloin se tuntui täysin normaalilta mutta nyt ihmettelen, että minä minä oikein hommasin!

– Kaipaan silti tuota aikaa. Minulla ei ollut nettiä ja näin kaiken mitä omistin yhdellä silmäyksellä. Se vapauttaa paljon henkistä tilaa kirjoittaa.

Kaikki muuttui, kun romaanista tuli maailmanlaajuinen menestys.

”Ihmettelen koko ajan, koska saa olla laiska, ja vain hengailla?

– Se on hyvin outoa, koska sitä ei kukaan odottanut. Oli sokeeraavaa siirtyä noin yksityisestä kokemuksesta näin julkiseksi olennoksi. Mutta yritän pitää hulabaloon erillään itsestäni ja keskittyä pian taas kirjoittamiseen.

Nyt hän asuu korttelin päässä vajasta. Kirjailijanura pitää hänet visusti New Yorkissa, vaikka hän ei juuri viihdy kaupungin kirjallisissa piireissä, eikä oikeastaan pidä kaupunkia edes ”ihmiselle tarkoitettuna”.

– Kaipaan kovasti Kaliforniaa ja sen luontoa. Tunnen itseni siellä paremmaksi ihmiseksi, ja päivätkin tuntuvat paremmilta. New Yorkissa päivällä on merkitystä vain, jos se on vienyt lähemmäksi päämäärää. Ihmettelen koko ajan, koska täällä saa olla laiska, ja vain hengailla?

Kuvittelitko, että zombiesarja kertoo zombeista? Ehei.

IS TV-LEHTI: Kuvittelitko The Walking Dead -sarjan kertovan ihmislihaa janoavista elävistä kuolleista?

Ei pidä paikkaansa. Kun vähän tarkemmin katsoo, sarja käsittelee ihmisen perimmäistä pahuutta. Zombit ovat vain rekvisiittaa.

Robert Kirkmanin, Tony Mooren ja Charlie Adlardin sarjakuvaan perustuvan The Walking Dead -sarjan henkilöt ovat tehneet matkaa zombitartunnan puhkeamisen jälkeen jo niin kauan, että liki kaikki hahmot ovat ehtineet kadottaa viattomuutensa – jos heillä on sellaista koskaan ollutkaan.

Viime keväänä, kuudennen kauden päätösminuuteilla, eräs keskeinen henkilö entisen sheriffin Rick Grimesin (Andrew Lincoln) vetämästä ryhmästä hakattiin pesäpallomailalla kuoliaaksi, eikä tekijä suinkaan ollut yksikään elävistä kuolleista, vaan Alexandrian turvapaikkaan tunkeutuneen vihamielisen joukon päällikkö Negan (Jeffrey Dean Morgan).

Maanantaina alkavat seitsemännen kauden uudet jaksot tuovat ennakkotietojen mukaan esiin ainakin Rickin vihan Negania kohtaan, eivätkä tunteet taida tässä sarjassa juuri siitä jalommiksi muuttua. The Walking Dead käsittelee kaikkia niitä pimeitä ajatuksia, jotka zombihätätila tuo ahdistuneista päähenkilöistä esiin.

Oma taistelunsa on meneillään The Walking Deadin kulisseissa. Tv-sarjan luoja, kesken toisen kauden potkut saanut tuottaja Frank Darabont, haastoi tv-kanava AMC:n kaksi vuotta sitten oikeuteen: hänen mukaansa kanava on kirjannut jättisuosion saaneen sarjan voitot todellisuutta pienemmiksi, mikä on vähentänyt myös hänelle kuuluvaa palkkiota.

Ahneus on sekin pahuutta, mutta se, kumpi riitelevistä tahoista siihen on syyllistynyt, selviää myöhemmin oikeuskäsittelyssä.

The Walking Dead, Fox ma klo 22.00