Tältä näytti viime vuonna Kuopio-Jukolassa, tänä vuonna juostaan Paimiossa. Kuva: Sanoma-arkisto

Ja muita tärkeitä kysymyksiä viikonlopun festareista, vastaajana huippusuunnistaja Aaro Asikainen.

On taas se aika vuodesta, jolloin tuhannet reippaat ihmiset kokoontuvat rymyämään metsikköön. He hehkuttavat Jukolan viestiä minkä ehtivät, mutta mitä ulkopuolisen pitää tietää, jotta pääsisi samaan hurmokseen? Joensuulaisen Kalevan Rastin suunnistaja Aaro Asikainen vastaa.

Normaalisti saisit tästä viestistä kultamitalin, mutta nyt joudut jättämään loukkaantumisen takia viestin väliin. Miltä tuntuu?

Henkiset kivut ovat isoimpia, muuten olen jo toipumassa polven tähystysleikkauksesta. Onneksi tunnelmaan pääsee telkkarin ääressäkin.

Voiko suunnistusta penkkiurheilla?

Voi. Paikan päällä on upea festaritunnelma ja kuulas kesäyö säväyttää, mutta tv-lähetyskin on urheilulähetysten huippuluokkaa! Paljon kuvaa maastosta, suvantokohtina näytetään GPS-seurannalla virheitä ja some tykittää lisää tietoa.

Tarvitaan tietysti hyvät eväät: pannu tummaa kahvia, jotta pysyy hereillä. Jos kaveriporukkasi kamppailee sijoista 1000–1500 eikä heitä näy telkkarissa, online-tulokset päivittyvät netissä. Sitten painellaan F5-painiketta ja odotetaan, milloin kaveri löytää väliaikarastin.

Valoisa, kiihkeä kesäyö, tuhansia osallistujia, Juha Itkonenkin mukana – ja silti Jukolalla on vähän kuivakka, isänmaallisen rehti maine. Onko mukana yhtään seksiä?

Näen ainakin mahdollisuuden siihen! En ole itse vuosiin ollut telttaporukoissa valvomassa koko yötä, mutta mitä olen kuullut ja nähnyt, niin miksei.

Ovatko suunnistajat urheilijoista kunnollisimpia?

He ovat pedantteja ja rauhallisia – siinä mielessä ehkä kunnollisia. Ja usein korkeakoulutettuja MM-tasollakin, koska tämän lajin parissa ei vielä rikastu. Huipputasolla suunnistuksella elää, mutta uran jälkeen pitää olla muu suunnitelma.

Kalevan Rasti voittaa Jukolan viestin aina. Aika tylsää, eikö?

Katsojien kannalta kyllä, vaikka itselle on ollut kivaa olla voittamassa. Nykyään voittaminen melkein vaatii joukkueellisen maajoukkueurheilijoita. Mutta hienoa Jukolassa on se, että ekakertalaiset ja huiput kiertävät täsmälleen samat radat, kisa on sama kaikille. Tänä vuonna Kalevan Rastilta puuttuu toinen syömähammas Fabian Hertner, joten normaalia enemmän jännitystä on luvassa.

Miten tänä vuonna sitten käy?

Veikkaan, että voittaja löytyy porukasta Kalevan Rasti, Lidingö ja Halden SK. Venlojen viesti on mielenkiintoisempi kuin miesten, veikkaan siinä aina pieleen. Tanskalainen Pan Århus on yksi kova, ehkä oululainen SK Pohjantähti voisi pärjätä myös?

Kannattaa huvikseen seurata, miten hiihtäjä Sami Jauhojärvi pärjää. Hän juoksee ykkösosuuden norjalaisessa joukkueessa. Kuka tietää: Juha Mietokin tuli kerran kärjessä vaihtoon. Siinä tarvitaan kyllä veturiksi taitava suunnistaja, jolla on samat rastit.

Urheile ihan homona -kampanja on meneillään. Saako suunnistuspiireissä olla avoimesti homo?

Kyllä, tämä on nimenomaan kaikkien laji. Matala kynnys alkaa harrastaa, ei vaadi paljon rahaa – enkä ole törmännyt suvaitsemattomuuteen. Jukolassa näkyy ihmistä joka lähtöön, omina itsenään.

Lue myös:

Rakkaus syttyi suunnistusreissulla – yö vierähti laivan hyttikäytävällä

Kaupunkilaiset hullaantuivat suunnistuksesta

Näyttelijä Shannen Doherty on kertonut avoimesti sairaudestaan sosiaalisessa mediassa.

Rintasyöpää sairastava näyttelijä Shannen Doherty, 45, kertoi elokuussa, että syöpä on levinnyt imusolmukkeisiin. Hänelle tehtiin rinnanpoisto toukokuussa.

– Yhdessä leikkauksessa saatiin selville, että osa syöpäsoluista on saattanut levitä imusolmukkeiden ulkopuolelle. Tästä syystä syystä saan kemoterapiaa, ja kemoterapian jälkeen käyn sädehoidoissa, Doherty kertoi Entertainment Tonightin haastattelussa.

Shannen on myös kertonut sairaudestaan ja hoidoistaan avoimesti sosiaalisessa mediassa. Viikonloppuna Beverly Hills 90210- ja Siskoni on noita -näyttelijä jakoi kuvan, joka on otettu päivä kemoterapian jälkeen.

– Joskus ei pysty edes tanssimaan, syömään tai edes ajattelemaan seuraavaa päivää. Joskus tuntuu, ettei selviä, hän kuvailee hoidosta seuraavaa pahaa oloa.

Kuvassa näyttelijä makaa sairaalasängyssä huonovointisena.

– Se menee ohi. Joskus seuraavana päivänä, joskus kaksi, joskus kuusi päivää myöhemmin, hän muistuttaa ja kehottaa kaikkia syöpää sairastavia pysymään rohkeina, vahvoina ja positiivisina.

Tällä kertaa Shannen oli hoidon jälkeen niin huonossa kunnossa, ettei pystynyt kuin makaamaan sängyssä. Aiemmin lokakuussa hän jakoi Instagramissa videon, jolla hän kertoi liikkumisen helpottavan pahaa oloa.

– Olin väsynyt ja halusin vain maata sängyssä, mutta lähdin ja tunsin oloni paljon paremmaksi, hän kirjoitti tanssivideon yhteydessä.

No näyttelijä Erkki Saarela totta kai.

IS TV-LEHTI:Maanantaina 70 vuotta täyttänyt näyttämötaiteilija Erkki Saarela on tehnyt paljon ja monenlaista. Hän on tuttu teatterirooleista, opetustyöstä, televisiosta ja paristakymmenestä elokuvastakin.

Erkki Saarela on myös Suomen tunnetuin Dario Fo -tulkki, joka esitti 1980-luvulla Mysterio Buffoa noin 400 kertaa ympäri maata, ja vuosikymmeniä sen jälkeenkin. Tv-töihin kuuluvat esimerkiksi sarjat Hukkaputki, Soitinmenot – kaikki muistavat legendaarisen pastori Sillin – Isänmaan toivot ja Myllyrinne Company.

Elävän arkiston kokonaisuus alkaa miehen tuoreella haastattelulla, jossa hän kertoo urastaan. Tämän jälkeen Teema esittää kaksi 1980-luvun Hukkaputkea, jotka olivat aikanaan uraauurtavia ja ajankohtaisia satiirisia viihdeohjelmia.

Ohjelman poliittiset vitsit naurattavat kummasti yhä, ja monet julkkisparodiat myös. Koko mokoma sietäisi saada uusintakierroksen.

Ensimmäisessä Hukkaputkessa ilakoidaan muun muassa sillä, kutsutaanko Jasser Arafat Suomeen. Uutiskuvamanipulaatioissa päättäjät esiintyvät toinen toisensa jälkeen palestiinahuivit päässään.

Erkki Saarela on mainio, samoin koko työryhmä, johon kuuluivat Kristiina Halkola, Leena Uotila, Tuija Ahvonen, Kari Franck, Jukka Sipilä ja Kari Sorvali. Sarjan silmiäsärkevät väriyhdistelmät kuviollisissa puvuissa ja hieman epäpuhtaasti lauletut musiikkinumerot kruunaavat kokonaisuuden.

Elävä arkisto: Erkki Saarela 70 vuotta, Teema ti klo 21.55

Saara Aalto kertoo olleensa jopa hieman mustasukkainen Meri-kihlattunsa fanituksesta.

Saara Aallon kilpailusta Britannian X Factorissa on iloa myös laulajan kihlatulle Meri Sopaselle, joka pääsi viikonloppuna tapaamaan yhtä eniten ihailemaansa naista – ohjelman tuomaria Nicole Scherzingeriä.

Meri jakoi Nicolen kanssa ottamansa yhteiskuvan Instagramissa.

– Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen koko ajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle, Meri aloittaa kuvan yhteyteen kirjoittamansa tekstin.

– Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana, ja kaikki mun tyypit tietää, miten iso juttu tämä mulle on, Meri hehkuttaa.

”Tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut.”

Merin mukaan Nicolen tapaaminen kruunasi huikean sunnuntai-illan, jonka tuloslähetyksessä Saara pääsi suoraan jatkoon laulukilpailussa.

 

Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen kokoajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle. Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi 😉), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana ja kaikki mun tyypit tietää miten iso juttu tämä mulle on 🙈😅❤️ Kohtaaminen oli upea myös siksi, että Nicole muisti mut! (Saara kun on kertonut tästä hänelle 😁) Hän oli super mukava mulle, halasi ja antoi poskisuudelmat, nappas mun puhelimen ja siinä sit napattiin pari selfietä ja kiitin sitä erityisesti siitä että antaa tukea Saaralle😍 Tämä kruunas kyllä eilisen muuten HUIKEAN illan, kun meidän Saara meni kirkkaasti jatkoon!❤️ Kaikki on mahdollista. HUHU! Tämä viikonloppu jää ikuisesti mun mieleen. @saaraaalto 💖 @nicolescherzy 💖 #nicolescherzinger #nicolescherzy #dreamcometrue

Kuva, jonka Meri (@merisopanen) julkaisi

Saara puolestaan kirjoittaa Instagram-kuvansa yhteydessä, että yksi sunnuntain parhaista hetkistä oli, kun Meri-kihlattu tapasi ”elämänsä rakkauden”.

– Tavatessamme hänellä oli Nicolen kuva lukitusnäytöllään. (Niin paljon hän rakastaa naista, ja minä olin hieman mustasukkainen), Saara kirjoittaa ja kertoo, että nyt kihlatun näytölle on vaihtunut yhteiskuva kolmikosta.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

SKORPIONI

Pysyttele omissa oloissasi, jos seura ei maita. Saatat joutua tänään helposti konflikteihin. Erilaisuus rikastuttaa päivääsi.

 

JOUSIMIES

On aika tehdä muutoksia kotiisi tai ulkonäköösi. Kaikki uusi piristää ja antaa arkeen potkua. Kiinnitä huomiota siihen, miten ilmaiset itseäsi.

 

KAURIS

Selvitä itsellesi, mitä haluat. On aika lopettaa jahkailu ja suunnata täysillä eteenpäin. Älä anna epärealistisia lupauksia.

 

VESIMIES

Taistele tylsyyttä vastaan uusilla seikkailuilla. Ole aktiivinen ja haasta itsesi jatkuvasti. Nyt ei ole aika jäädä jumiin vanhoihin kaavoihin.

 

KALAT

On aika tehdä vastapalveluksia ihmisille, jotka ovat tarjonneet sinulle apuaan. Muutos on sinulle hyväksi. Ole tarkkana, jos joudut neuvottelemaan jostain.

 

OINAS

Keksit hyvän idean läheisesi kanssa. Kyseessä voi olla yhteinen reissu tai muu tulevaisuuden projekti. Älä lipsu budjetistasi.

 

HÄRKÄ

Anna kaikki liikenevä aikasi ihmissuhteille. Uusien tyyppien tapaaminen kuuluu päivän ohjelmaan. Saat tilaisuuden kokeilla jotain erilaista ja jännittävää.

 

KAKSONEN

Luota vain siihen, minkä näet omin silmin. Liikkeellä on hämääviä huhuja, joiden uskominen johtaa ongelmiin. Kysy suoraan, jos jokin epäilyttää.

 

RAPU

Lähde tutustumaan ihmisiin erilaisista taustoista. Tänään sinulle on mahdollisuus avartaa ajatusmaailmaasi. Tapaat erityisen tyypin.

 

LEIJONA

Kotona on luvassa jännitteitä. Hoida ne pois alta diplomatialla ja kärsivällisyydellä. Ole rauhallinen ja ehdota rakentavia ratkaisuja.

 

NEITSYT

Älä anna pikkujuttujen viedä hyvää tuultasi. Pidä huolta terveydestäsi ja korjaa arkiset asiat kohdilleen pienillä muutoksilla. Empaattisuutesi tulee tarpeeseen.

 

VAAKA

Älä kasaa paineita itsellesi. Jos jokin ei suju, selvitä ongelmat syyt juurta jaksaen. Ratkaisut ovat yksinkertaisia ja lähellä.