Avaa kalenterin kahdeksastoista luukku, kuuntele päivän joululaulu ja äänestä, onko se jouluhitti vai -huti. Joulukuun kolmannen viikon teemana on romanttiset joululaulut.

Lasillinen glögiä, tuli takkaan (tai tuikkuun) ja joku söpöläinen kainaloon. Have Yourself a Merry Little Christmas -jouluhempeily saa paatuneimmankin sydämen läikkymään lämpimiä tunteita.

Judy Garland esitti ensimmäisenä Hugh Martinin ja Ralph Blanen vuonna 1944 säveltämän joululaulun musikaalielokuvassa Meet Me in St Louis.

Saako tämä joululaulu sydämesi pakahtumaan tunteista? Mitä mieltä, hitti vai huti?

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

KALAT
Mahdollisuutesi kasvavat, jos olet aktiivinen. Lähde ulos tapaamaan ihmisiä ja osallistumaan. Kaikesta kiinnostuminen kannattaa.

 

OINAS
Älä päästä ketään manipuloimaan sinua. Ole suorasanainen, jos joku käy hermoillesi. On tärkeää, että ymmärrät oman arvosi.

 

HÄRKÄ
Lähde mukaan projektiin, joka kiinnostaa sinua. On hyvä hetki tavata uusia ihmisiä ja laajentaa verkostojasi. Asenteenmuutos avaa sinulle ovia.

 

KAKSONEN

Mieti, mikä on itsellesi parhaaksi. Ole tarkkana, sillä joku saattaa yrittää manipuloida sinua taustalta. Luvassa on romantiikkaa.

 

RAPU
Uudet ihmiset tuovat elämääsi sisältöä. Avaa ovet tulokkaille. Tee reippaalla kädellä muutoksia kotona, sillä ne tulevat tarpeeseen.

 

LEIJONA
Viehätysvoimasi puree ihmisiin ympärilläsi. Olet viihdyttävää ja suosittua seuraa. Muutoksia on luvassa, joten pidä pää kylmänä.

 

NEITSYT
Tunteet nousevat helposti pintaan tänään. Älä anna kenenkään vaatia sinulta liikaa. Pidä huolta itsestäsi ja ota etäisyyttä vahingollisiin ihmissuhteisiin.

 

VAAKA
Panosta hyvinvointiisi. Stressi helpottaa, jos otat vastuun omasta elämästäsi. Lähde pois tilanteesta, jossa sinun ei ole hyvä olla.

 

SKORPIONI
Lähde rohkeasti omalle polullesi. Nyt ei kannata haaskata aikaa muiden miellyttämiseen. Tee omaa juttuasi, jos massan seuraaminen ei tunnu hyvältä.

 

JOUSIMIES
Pidä varasi. Älä paljasta kaikkia tietojasi, sillä joku saattaa käyttää tilannetta hyväkseen. Pelaa varman päälle toistaiseksi.

 

KAURIS
Suunnittele tulevaisuutta ja kysele muiden mielipiteitä. On aika tehdä päätöksiä. Epätavallinen idea voi tuoda elämääsi juuri sitä, mitä kaipaat.

 

VESIMIES
Sinun on aika muuttua. Piristävä uudistus ulkonäköösi voi tehdä ihmeitä. On hyvä hetki opetella uuia taitoja.

Teri ja Anne ehtivät olla ystäviä 20 vuotta ja olivat yhteydessä viikottain.

Anne Kukkohovi, 46, muistaa elävästi viimeinen kohtaamisensa ystävänsä, stylisti Teri Niitin, 43, kanssa.

Oli joulunalusruuhka, ja Anne seisoi Jari-veljensä kanssa Stockmannin-tavaratalon sisäänkäynnin kellon alla. Sisarukset odottivat puhelua lääkäriltä saadakseen lisätietoa omaisensa vakavasta sairaudesta. Sattumalta paikalle pelmahti kummankin hyvä ystävä Teri. Keskellä ihmisvilinää ystävät vaihtoivat kuulumisia ja heittivät herjaa. Kuullessaan sisarusten huolesta Teri lohdutti heitä.

– Ihmisten pitäisi nähdä enemmän kuolemaa ja syntymää, sillä ne kuuluvat osaksi elämää. Minä en ainakaan pelkää kuolemaa, Teri sanoi tuolloin.

Viikon kuluttua kohtaamisesta, joulupäivänä, Anne sai tietää, että Teri oli joutunut sairaalaan vakavien sydänongelmien vuoksi.

– Koko tilanne tuntui epätodelliselta. Kuin sumussa yritin hoitaa työni, Anne kuvailee.

Seuraavalla viikolla, tammikuun 9.päivä Teri menehtyi.

– Kun Teri kuoli, tuntui että minun aikani pysähtyi. Kaikki ympärillä tulivat ja menivät niin kuin ennenkin, ihmiset matkustivat ja postasivat ruokakuvia. Minä olin, että kuinka te voitte jatkaa elämistä, kun Teri on kuollut?

On kulunut kuukausi Terin kuolemasta. Anne kertoo, että työtilanteissa hän saa pidettyä kyyneleet aisoissa, vaikka suru tuleekin aaltoina. Teri ja Anne ehtivät olla ystäviä 20 vuotta ja olivat yhteydessä viikottain.

– Teri oli minulle leikkikaveri, jonka kanssa oli lupa hölmöillä. Kun olin Terin kanssa, pääsin pakoon suorittamista, sellaista pohjalaista vakavuutta ja puurtamista, johon olen aikoinaan kasvanut. Hän oli kuin henkireikä.

Ystävän kuoleman lisäksi Anne on joutunut käsittelemään vuoden aikana surua ja vastoinkäymisiä. Hän kertoo vaikeasta vuodesta uudessa Me Naisten numerossa 8 / 2017.

Tiesitkö, että Google ja Facebook seuraavat jokaista askeltasi?

Teknologiajätit Facebook ja Google eivät ole oikeastaan koskaan piilotelleet sitä, että ne keräävät käyttäjistään valtavasti dataa. Kumpikin yritys kertoo asiasta suoraan omilla sivuillaan ja perustelee tiedonkeruuta erityisesti sillä, että datan avulla he voivat kohdentaa mainontaansa osuvammin.

Mutta mitä kaikkea Google ja Facebook oikeastaan tietävätkään meistä käyttäjistä? Lista on vallan pitkä:

1. Iän, sukupuolen, asuinpaikan, kiinnostuksenkohteet

Google kerää käyttäjästään samalla tavalla perustietoja. Jos sinulla on Google-tili, osan tiedoista olet antanut itse. Lisäksi tiedot perustuvat Googlen keräämään dataan siitä, millaisia asioita haet verkosta. Googlen tekemän profiilin voit käydä katsomassa mainostenhallintasivulta.

Facebook tietää perusasiat käyttäjästään lähes automaattisesti, koska ne on jaettava yritykselle jo tiliä luodessa. Lisäksi Facebook muodostaa ihmisen kiinnostuksenkohteista profiilia tykkäysten, jakojen ja klikkausten perusteella.

2. Osan puhumistasi asioista

Google tallentaa esimerkiksi navigaattorille annettuja ohjeita ja puhelimen ”OK Google” -toiminnolle sanottuja asioita. Nauhoitetut pätkät voi käydä kuuntelemassa ja poistamassa Puhe ja ääni -sivulta. Käytännössä tiedot voivat kuitenkin edelleen säilyä Googlen hallussa, vaikka ne näennäisesti poistaisikin. Yritys nimittäin pitää oikeuden säilyttää tietoja tilistäsi, jotta se voi kehittää palvelua ja estää roskasisältöä. Jos haluat lopettaa puheidesi nauhoittamisen, se onnistuu Toimintojen hallinta -sivulta.

Google tallentaa esimerkiksi navigaattorille annettuja ohjeita ja puhelimen ”OK Google” -toiminnolle sanottuja asioita.

Facebook ei itse myönnä kuuntelevansa käyttäjiään. Vuonna 2015 Image-lehti kuitenkin kokeili, miten kännykän vieressä käydyt keskustelut vaikuttavat Facebookin mainosvirtaan. Heidän mukaansa vaikutus oli iso. ”Kun puhelimen vieressä sanoi lehti, Facebook tarjosi Seiskan tilausta. Kun puhelimen lähellä lausui sanan sosiaalidemokraatit, Facebook tarjosi Stadin demareiden Facebook-ryhmää”, Image kirjoitti tuolloin. Muut lähteet ovat kuitenkin epäileväisiä Imagen väitteestä, eikä Facebookilta saatu asiaan kommenttia.

3. Verkossa tekemäsi asiat

Google kerää runsaasti tietoja tekemistäsi hauista. Jos käytät Chrome-selailta, Google myös näkee, millä sivustoilla vierailet. Oletko huomannut, että katsottuasi yhden kissavideon Youtubesta, se alkaa tarjota niitä sinulle jatkuvasti? Tämä johtuu siitä, että Googlen omistama Youtube kerää dataa siitä, mitä asioita haet ja katselet Youtubessa. Voit käydä poistamassa kerättyjä tietoja Omat tapahtumat -sivulta. Kätevin tapa estää selainta keräämästä sinusta tietoja on käyttää sitä Incognito-tilassa.

Facebook saa aina tiedon, kun vierailet sivustolla, jossa on Tykkää-painike.

Facebook saa aina tiedon, kun vierailet sivustolla, jossa on Tykkää-painike. Jos olet kirjautuneena vierailun aikana Facebookiin, yritys saa henkilöllisyytesi ja tarkan ajan, jolloin vierailit sivustolla. Voit estää tietojen keräämisen kirjautumalla ulos Facebookista aina silloin, kun käytät jotain muuta sivustoa. Itse sivustolla ollessasi Facebook kerää sinusta valtavasti dataa. Lisäksi se kerää tietoja sinusta kavereidesi ja ryhmiesi kautta.

4. Missä olet käynyt

Googlen karttasovellus kerää liikkeistäsi runsaasti paikkatietoja aina, kun käytät sitä. Google myös tallentaa käyttäjät paikkatiedot Aikajana-sivustolle, jossa omia liikkeitään voi käydä tarkastelemassa. Paikkatietojen seuraaminen on Googlen mukaan oletuksena pois päältä.

Facebook seuraa älypuhelimen käyttäjän sijaintia varsin aktiivisesti. Tämän voi estä poistamalla paikannuspalvelun käytöstä puhelimen asetuksista. Esimerkiksi iPhonessa sijaintitiedot saa pois päältä polkua Asetukset > Tietosuoja > Sijaintipalvelut > Facebook. Sovellukseen on mahdollista aktivoida myös ”Lähellä”-toiminto, joka näyttää käyttäjän sijainnin myös hänen kavereilleen ja päinvastoin.

5. Mitä laitetta käytät

Sekä Google että Facebook tietävät, mitä laitetta käytät.

6. IP-osoitteesi, yhteystietosi, operaattorisi…

Yritys kerää tietoja omistamiltaan ja johtamiltaan yrityksiltä, joita ovat esimerkiksi Instagram ja Whatsapp.

Facebook tietää edellä mainittujen lisäksi käyttäjän selaimen tyypin, kielen, aikavyöhykkeen, matkapuhelinnumeron, laiteasetukset, laitteen käyttöjärjestelmän ja signaalin voimakkuuden. Yritys kerää tietoja omistamiltaan ja johtamiltaan yrityksiltä, joita ovat esimerkiksi Instagram ja Whatsapp. Nämä tiedot luovuttavat Facebookille samoja tietoja, joita se itsekin kerää.

Mitkä kaikki tiedoista näkyvät muille?

Google näyttää käyttäjälle kaikki ne tiedot, joita se kerää. Niitä voi tarkastella Omat tapahtumat -sivustolta. Lisäksi se jakaa tietoja mainostajille, liikekumppaneille, sponsoreille ja muille kolmansille osapuolille, yritys kertoo käyttöehdoissaan. Tiedot ovat yrityksen mukaan yleisluontoisia. Googlella on velvollisuus jakaa yksityiskohtaisia ja henkilökohtaisia tietoja, jos laki määrää. Esimerkiksi etsintälupa velvoittaa Googlea jakamaan keräämiään tietoja.

Facebook jakaa sinne itse tuottamiasi tietoja niiden ihmisten kanssa, joille olet asioiden määritellyt näkyvän. Omia julkisuusasetuksiaan voi muokata Facebookin asetuksista. Yritys myös ilmoittaa jakavansa tietoja mainostajille ja yrityksen sisäisesti. Lisäksi se voi luovuttaa tietoja niille sovelluksille, joihin kirjaudut Facebook-tunnuksillasi.

Miten omia tietoja voisi suojella?

Varmin tapa – lannistavaa kyllä – on olla käyttämättä Facebookia ja Googlea. Jos kaipaat tiedoillesi täyttä suojausta, älä käytä niiden käsittelyssä Googlea ja Facebookia.

Jos kaipaat tiedoillesi täyttä suojausta, älä käytä niiden käsittelyssä Googlea ja Facebookia.

Googlen asetuksissa voit estää yritystä muodostamasta sinusta käyttäjäprofiili, keräämästä sijaintitietojasi ja listaamasta sivuvierailujasi. Käytännössä on kuitenkin mahdotonta tietää, vaikka yritys pitäisikin näistä asioista kirjaa taustalla.

Facebookin asetuksissa voit myös käydä muokkaamassa niitä asioita, jotka näkyvät julkisesti muille. Palvelun yksityisyys herättää kuitenkin siitä huolimatta huolta. Erityisesti uusi Stalk Scan -palvelu on nostanut epäluuloa siitä, kuinka hyvä Facebook on suojelemaan käyttäjiensä yksityisyyttä, vaikka omia asetuksiaan muuttaisikin.

Stalk Scanin avulla voit tarkistaa, mitä Facebook näyttää sinusta julkisesti. Esimerkiksi tapahtumaosallistumisesi ovat lähtökohtaisesti julkista tietoa, koska ne näkyvät julkisissa tapahtumissa kaikille muille. Sen avulla voi myös huomata, että kaikki kommenttisi ja tykkäyksesi muiden ihmisten profiileihin ovat julkisia, vaikka oma profiilisi olisikin salattu. Myös tykätyt sivut ovat julkista tietoa.

Kun keksityy olennaiseen, homma hoituu nopeammin.

Miten ihmeessä avaimet hukkuvat aina juuri silloin, kun on hirveässä kiireessä?

Tähän kysymykseen tutkijat eivät osaa antaa vastausta. Mutta sen sijaan tiede tarjoaa nyt helpotusta itse etsimiseen! Ainakin jos haluaa säästää aikaa.

Proceedings of the Royal Society B -tiedelehdessä julkaistun tuoreen brittitutkimuksen mukaan asioita etsiessä ei todellakaan kannata keskittyä isoon kuvaan. Avainten kohdalla se tarkoittaa sitä, ettei kannata käydä koko kämppäänsä läpi perinpohjaisesti.

– Avaimia etsiessä pitäisi keskittyä alueisiin, joissa on eniten sotkua. Jos avaimet nimittäin olisivat jossain melko ilmiselvässä paikassa, ne olisivat jo todennäköisesti löytyneet, tutkimuksen johtaja, psykologi Anna Norakowska kertoo Seeker-sivustolle.

Kun etsiskelyssä keskittyy haastaviin kohteisiin, aikaa säästyy, koska koko kotia ei tarvitse käydä läpi. Rytökasoja penkoessa ihminen myös todennäköisesti havaitsee etsimänsä ääreisnäöllään, joka on yllättävän hyvä.