Avaa kalenterin kahdeksastoista luukku, kuuntele päivän joululaulu ja äänestä, onko se jouluhitti vai -huti. Joulukuun kolmannen viikon teemana on romanttiset joululaulut.

Lasillinen glögiä, tuli takkaan (tai tuikkuun) ja joku söpöläinen kainaloon. Have Yourself a Merry Little Christmas -jouluhempeily saa paatuneimmankin sydämen läikkymään lämpimiä tunteita.

Judy Garland esitti ensimmäisenä Hugh Martinin ja Ralph Blanen vuonna 1944 säveltämän joululaulun musikaalielokuvassa Meet Me in St Louis.

Saako tämä joululaulu sydämesi pakahtumaan tunteista? Mitä mieltä, hitti vai huti?

Yleisökato kahdessa kesäteatterissa toi Lotta Ansakorvelle pahat velat. Taiteellisena johtajana työskentelevä Ansakorpi ei kuitenkaan aio lannistua. – Nyt on painettava kahta kauheammin hommia.

Kylmä ja sateinen kesä on harmittanut erityisen paljon tänä vuonna, mutta toisille se ei aiheuttanut vain pahaa mieltä – vaan sai aikaan taloudellisen katastrofin.

Kahden kesäteatterin taiteelliselle johtajalle Lotta Ansakorvelle, 33, kylmästä kesästä johtuva yleisökato oli kova isku. Muun muassa Iltalehti uutisoi heinäkuussa huonon kesäsään aiheuttamissa talousvaikeuksissa painiskelevasta Ansakorvesta. Hän haki alkuvuodesta lisärahoituksen pankista Sappeen ja Ellivuoren kesäteattereiden esitysten pyörittämiseen ja panttasi asuntonsa takuuksi lainalle.

Nyt riskinottoa seurannut tappion suuruus on selvillä: kesästä kerääntyi velkaa lopulta noin 100 000 euroa.

Hyväntekeväisyys kohotti fiilistä

Heti kesän alussa alkoi olla selvää, että nyt saattaa mennä mönkään ja lujaa.

– Jo alkukesästä oli havaittavissa yleisökatoa. Ryhmälipunmyynnistä peruutettiin lippuja kylmän sään takia, ja ovilipunmyynti ei vetänyt yhtä paljon kuin aiempina kesinä, vaikka esitykset saivatkin positiivista palautetta, Ansakorpi kertoo Me Naisille.

Ansakorpi päätyi kertomaan huolistaan naisyrittäjien Facebookryhmässä, johon kuuluu yli 30 000 jäsentä. Pian puhelin täyttyi ilmoituksista ja viestistä, kun ryhmän naisyrittäjät lähettivät tsemppinsä Ansakorvelle.

”Hyväntekeväisyyskampanja sai aikaan positiivisen fiiliksen ongelmista huolimatta.”

Yksi tsemppaajista päätyi myös ideoimaan kesäteattereille hyväntekeväisyyskampanjan, jotta tuloja syntyisi edes vähän enemmän.

– Kampanjassa kuka tahansa pystyi ostamaan lipun jommankumman teatterin esityksiin ja halutessaan lahjoittaa lipun eteenpäin itse tai yritykseni Sydämenpalo Oy:n kautta. Lahjoitimme teatterilippuja esimerkiksi hoitokoteihin, kehitysvammaisille ja vähävaraisille, Ansakorpi kertoo.

Lopulta lippuja ostettiin hyväntekeväisyyskampanjan kautta vähän yli sata kappaletta, mutta se ei valitettavasti riittänyt pelastamaan tilannetta.

– Kampanja sai kyllä aikaan valtavan positiivisen fiiliksen ongelmista huolimatta. Olen liikuttunut ja kiitollinen siitä, kuinka täysin tuntemattomat ihmiset riensivät apuun ja tukivat minua, Ansakorpi sanoo.

Kesän aikana Sappeen teatterissa kävi noin 5 000 ja Ellivuoreen noin 2 000 katsojaa. Se on todella vähän, kun kyseessä on ammattiteatteri ja ammattiteatterin kulut.

”Ei minua yksi kylmä kesä pysäytä elämässä.”

– Suurin kustannus teatteriesityksissä ovat palkat ja ne maksetaan aina. Asunto oli pakko laittaa myyntiin, jotta saisin kuluja katettua ja lainat maksettua, Ansakorpi sanoo.

Teatterin tekeminen jatkuu

Taloudelliset ongelmat eivät kuitenkaan ole nujertaneet Ansakorpea.

– Olen mukana monessa teatteriin liittyvässä tekemisessä, kuten kurssien, koulutusten ja kiertävien esitysten järjestämisessä. Olen luonteeltani sellainen, että nousen aina jaloilleni ja koetan löytää kaikesta aina sen positiivisen puolen, Ansakorpi sanoo.

– Kun talousasiat ovat nyt näin huonosti, on tietenkin painettava kahta kauheammin hommia, että tästä pääsee eteenpäin. Minulle teatterin tekeminen on elämäni suurin rakkaus, joten sitä en ole lopettamassa. Ei minua yksi kylmä kesä pysäytä elämässä.

Kaikki tuomarit rakastuivat Anni Laheen. Kuvat ja videot: Nelonen

Yhdestä Idols-kilpailijasta kuulemme vielä. Hänen nimensä on Anni Lahe.

Idolsista on nähty vasta kolme jaksoa, mutta jo nyt yksi asia on varmaa. Anni Lahe, 24, on laulaja, josta kuulemme vielä. Ja hänessä on ainesta myös artistiksi. Annin kyvyistä vakuuttuivat myös kaikki Idols-tuomarit keskiviikon jaksossa. Antti Tuisku, Erin ja Jurek Reunamäki rakastuivat Anniin.

”Sä näät, kuinka fiiliksissä mä oon.”

Videolla Anni esittää oman kappaleensa Maistan sut.

Anni lauloi koelauluissa Kasmirin Iholla-kappaleen ja säesti itseään kitaralla.

– Mä diggasin ihan sairaasti. Mulla oli semmoinen olo, että mä olen katsomassa tässä keikkaa, Jurek ylisti esityksen jälkeen.

Kun Erin kuuli, että Anni tekee myös omaa musiikkia, hän halusi kuulla tältä jonkun oman biisin. Anni esitti Maistan sut -kappaleensa. Se oli jopa parempi veto kuin hänen Iholla-versionsa.

– Siis ihan mieletön biisi. Toi oli täydellinen popkappale, teksit ja oivallus ja kaikki. Sä näät, kuinka fiiliksissä mä oon. Tossa tapahtui jotain ihan mielettömän kaunista, Erin haukkoi henkeään.

Videolla Anni esittää Kasmirin Iholla-biisin.

Anni kertoi jaksossa, että hänen ystävänsä ovat yrittäneet saada häntä osallistumaan Idolsiin jo kymmenen vuotta. Musiikkia hän on tehnyt 11-vuotiaasta asti.

– Tänä vuonna tuli sellainen, että miksipä ei! Semmonen herääminen, että mulla ei oo mitään menetettävää, Anni kertoi.

Idols keskiviikkoisin ja torstaisin Nelosella kello 20.00.

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kysely

Onko Anni seuraava Idols-voittaja?