"Yksinäisyys on lisääntymään päin. Joulu ei ole enää auvoinen perhejuhla kaikille", pyhät yksin viettävä Mika sanoo.
"Yksinäisyys on lisääntymään päin. Joulu ei ole enää auvoinen perhejuhla kaikille", pyhät yksin viettävä Mika sanoo.

Yksin vietetyn joulun ei tarvitse olla surujuhla.

Stressaavatko joulun pakolliset sukulaisvierailut? Haaveiletko viettäväsi pyhät yksin peiton alla? Toisessa kädessä kirja, toisessa punaviinilasi tai suklaarasia?

Torniolaisella Mika Turusella on sinulle asiaa.

– Ota vähän rennommin. Anna joululle aikaa, äläkä vain juokse paikasta toiseen. Joulun henki vaatii rauhoittumista, Mika sanoo.

Hän viettää joulun pyhät yksin, ja se tuntuu ihanan vapauttavalta.

– Minulla on vapaus olla metsästämättä jouluidylliä, jota ei koskaan löydy. Hetket ovat aina epätäydellisiä. Sen hyväksyminen on todella huojentavaa.

"Monet ovat vain väsyneitä, kun palaavat joululomalta kotiin."

Mikasta nykyjoulussa mättää eniten kiire ja kaupallisuus. Ihmisillä ei ole aikaa rentoutua jatkuvan lahja- ja ruokastressin ja sukulaisissa ravaamisen keskellä. Lämpö on hautautunut kilpavarustelun alle.

– Joulu on lomaa arjesta, mutta monet ovat vain väsyneitä, kun palaavat joululomalta kotiin, Mika sanoo.

– Minä menen hetken mukana, ja niin pitäisi muidenkin tehdä. Joulu on kuitenkin aika lyhyt, pidennetty viikonloppu ja siinä se.

Mika koettaa elää pyhinä kuin joulua ei olisikaan. Kaverit saattavat kyläillä, mutta Mika on mielellään yksin.

– Mikä on sen parempaa joulurauhaa? Rauha tuntuu monelta unohtuneen, kun pitää tehdä se pakollinen kohteliaisuuskäynti jokaisen sukulaisen luona.

Mikan mielestä läheisiä voisi muistaa muinakin aikoina kuin jouluna.

– On paljon sukulaisia, joille lähetetään vain se joulukortti kerran vuodessa. Se on vähän surullista.

Yksinäisten joulusuru

Mika tunnistaa myös ahdistuksen, jota yksinäiset jouluna kokevat. Hän on avioerolapsi ja muistaa hyvin lapsuuden aatot, joina käytiin viemässä konvehtirasia isän ovelle. Ikkunassa roikkui yksinäinen joulukoriste.

– Hän jäi yksin, kun lähdimme syömään äidin luo. Jäi vähän sellainen kurja maku. Joulu ei ole kaikille niin suurta juhlaa.

Mika sanoo ymmärtävänsä yksinäisten ihmisten joulutuskaa hyvin myös siksi, että on itsekin perheetön mies. Pyhät voivat korostaa paitsi yksinäisten myös yksinhuoltajien tai avioeroa läpikäyvien hankalaa tilannetta.

– Yksinäisten ihmisten luona käyminen olisi paras joululahja, Mika sanoo.

Hän säälii nykyvanhempia, jotka joutuvat ostamaan lahjaksi kallista teknologiaa, ja laittaa omat rahansa mieluummin hyväntekeväisyyteen.

– Ihmiset ovat kadottaneet sen, mitä joulu on. Se on vilpitön hyvän tahdon juhla.

Ne samat perinteet

Ensin yksinolo oli Mikalle pakollinen paha, mutta nyt hän on oppinut nauttimaan siitä. Mika viihtyy itsekseen muulloinkin kuin jouluna, eivätkä pyhät juuri eroa arjesta.

– Saatan käydä lähikuppilassa oluella. Ja Ihmeellinen on elämä ja Samu Sirkan joulutervehdys on pakko katsoa joka joulu, Mika tunnustaa.

"Äiti suuttuu aina, kun en laita joulukoristeita."

Aattona hän käy syömässä äidin ja siskojensa kanssa, mutta muiden stressaamista tuntuu pahalta katsoa vierestä.

– En näe joulua enää koko perhettä yhdistävänä juhlana vaan ahdistusta ja stressiä luovana pakollisena suorituksena.

Mika on huomannut, että joitakin hänen joulun välttelynsä tuntuu loukkaavan.

– Yritän viettää joulua mahdollisimman vähän. Äiti suuttuu aina, kun en laita joulukoristeita, Mika sanoo.

Hän ymmärtää silti äitiäkin: joulu on tälle niin tärkeä juhla, ja tietty tapa viettää sitä on selkärangassa.

Aika on ehkä kullannut lapsuuden joulujen muistot, mutta Mika uskoo silti, että silloin jouluista ei tehty niin valtavaa numeroa. Nyt joululaulut soivat automarketeissa jo lokakuun alussa.

– Ajattelen vain, että älkää polttako tätä juhlaa loppuun ennen kuin se on alkanutkaan. En ole ainoa, jolla on mennyt maku.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
sora

Joulu yksin voi olla myös parasta: ”On huojentavaa olla metsästämättä jouluidylliä”

Niin no jos normaalisti arkeen kuuluu ihmisiä,sosiaalista elämää,menOja = elämää,niin Joulun voi viettää rauhoittuen yksin. Mutta on eri asia jos on AINA yksin, silloin juhlapyhät ovat yhtä kidutusta:( Ei ole vanhempia joiden luona ruokailla...tai he ovat toisella paikkakunnalla laitoksessa ,jonne hankala pienituloisten pyhinä vierailla.
Lue kommentti
Yksin vai yksinäinen?

Joulu yksin voi olla myös parasta: ”On huojentavaa olla metsästämättä jouluidylliä”

Jutun aihe on hyvä ja tärkeä, mutta esimerkiksi valittu Mika ei suinkaan vietä joulua yksin. Hänhän menee syömään äitinsä ja siskonsa luo ja kaverit saattavat pistäytyä hänen luonaan! Mika on valinnut olla valmistelematta joulua (mennä valmiiseen, muiden laittamaan pöytään, siis pääsee itse vähällä)ja hän vastustaa jouluhössötystä, mutta ei hän mikään esimerkki ole yksin, oikeasti yksin vietettävästä joulusta tai sitten yksinäisyydestä ja yksinäisyydessä (pakosta) vietetystä joulusta - ja siinä...
Lue kommentti

Naisille jää näissä kaverielokuvissa vain heteroalibin rooli.

Henkivartija Michael Bryce (Ryan Reynolds) tyrii työkeikallaan pahanpäiväisesti. Onneksi Michaelin ex-naisystävä Amelia Ryder (Elodie Yung) tarjoaa hänelle tilaisuuden todistaa ammattitaitonsa. Michael saa tehtäväkseen toimittaa inhoamansa palkkamurhaaja Darius Kincaidin (Samuel L. Jackson) Haagiin. Kincaid on kutsuttu todistamaan Kansainvälisessä tuomioistuimessa Valko-Venäjää diktaattorin elkein johtavaa presidentti Dukhovichiä (Gary Oldman) vastaan.

Patrick Hughesin ohjaama uutuus The Hitman’s Bodyguard noudattelee kaveruskomedioiden tuttua kaavaa. Lajityypin kivijalka on Tappava ase, jossa sähäkästi sanailevaa kyttäkaksikkoa näyttelivät Mel Gibson ja Danny Glover. Näissä elokuvissa kaverukset ovat yleensä niin kiinni toisissaan, että naisille jää vain heteroalibin rooli. He ovat mukana tarinassa vain todistaakseen, etteivät päähenkilöt ole homoja, vaikka viihtyvätkin mieluiten keskenään. Miesten suhde etenee samalla tavalla kuin Hollywood-romansseista: toisiaan inhoava parivaljakko mieltyy toisiinsa, kunhan on ensin saanut ärhennellä keskenään. Näinhän miesten ja naistenkin suhde saa alkunsa, mikäli Hollywoodia on uskominen.

Hughes ei tuo tähän kuvioon mitään uutta. Aina kun katsoja on pitämäisillään leffasta, Jackson murjaisee sovinistisen tai homofobisen vitsin. Niin, eihän sitä tosiaan olla homoja, vaikka ollaan kahden.

Katso traileri:

The Hitman's bodyguard

**

Ensi-ilta 18.8.

– Alkoholinjuonnin lopettamisen jälkeen kehoni alkoi huutaa sokeria, Jari Sillanpää kertoo Ilta-Sanomissa.

Laulaja Jari Sillanpää, 52, kertoo Ilta-Sanomissa, miten alkoholin vähentäminen on vaikuttanut hänen hyvinvointiinsa. Jarin mukaan hänen painonsa on noussut tasaisesti viime kesästä lähtien.

– Aloin juoda viime kesänä limuja ja syödä irtokarkkeja. Limut tulivat alkoholin tilalla, Jari kertoo IS:ssa.

Jarin mukaan hän vähensi alkoholinjuontia ”radikaalisti” kolme vuotta sitten.

– Join ihan liikaa ja sain migreenioireita saunan ja alkoholin yhdistelmästä. Mutta alkoholinjuonnin lopettamisen jälkeen kehoni alkoi huutaa sokeria, hän kertoo lehden haastattelussa.

Jari sanoo haluavansa lopettaa limsojen juonnin, jotta pysyisi hyvässä kunnossa. Hän ei kuitenkaan mieti ulkonäköään enää yhtä paljon kuin nuorempana.

Vuonna 2014 Jari kertoi Me Naisten haastattelussa, että hänen painonsa on jojoillut vuosia.

– Olen kurinalaiseen elämään aivan liian laiska ja mukavuudenhaluinen. Iän myötä minusta on tullut myös armollisempi itseäni kohtaan. ­Painoni on uran varrella vaihdellut 80 kilosta yli sataan kiloon, joten yleisöni on tottunut näkemään minut kaikenkokoisena, Jari kertoi syksyllä 2014.

 

Anni Hautala lomaili kesällä avomiehensä stand up -koomikko Niko Kivelän ja molempien poikien kanssa Kreikassa ja mökillä. Kuva: Jonna Öhrnberg

Radiojuontaja Anni Hautala aloittaa joka maanantai terveellisen elämän, mutta päätös pitää korkeintaan keskiviikkoon asti.

Juontaja Anni Hautala, 35, julkaisee marraskuussa keittokirjan. Projekti alkoi, kun kustantaja otti suosikkijuontajaan yhteyttä.

– Minulla on helppo suhde ruokaan. Rakastan sitä, että en itsekään tiedä, mitä ruokaa laitan ja kaivelen kaapeista kaikkia tekotarpeita, Anni kertoi torstaina Otavan syyskauden avajaisissa.

Kesällä Anni vieraili kirjaa varten Champagnesen ja Cognacin kylissä, jossa tutustui juomien valmistusprosesseihin. Kirjassa on muutama drinkkiohje. Ruuan suhteen Anni kuvailee olevansa nautiskelija.

”Ehkä minulla on jokin hyvä geeni, että en liho niin paljon.”

– En ole koskaan ollut millään dieetillä. Minulla on siihen liian huono itsekuri. Ehkä minulla on jokin hyvä geeni, että en liho niin paljon.

Keho ei totu aikaisiin aamuherätyksiin

Radio Suomipopin Aamulypsyä juontava Anni herää joka aamu ennen viittä. Aikaisin herääminen ja väsymys lisäävät makeannälkää.

– Keho ei oikein totu siihen heräämiseen. Aloitan joka maanantai terveellisemmän elämän ja suunnittelen karkkilakkoa, mutta se loppuu viimeistään keskiviikkona. Toimituksessa on usein karkkeja ja herkkuja, joihin sorrun.

”Loppukevät oli ihan hullua juoksua.”

Aamulypsyn lisäksi Anni jatkoi tällä viikolla kesän jälkeen Idolsin kuvauksia. Kuuden viikon kesäloma tuli tarpeeseen.

– Olin todella tiukka lomasta. Loppukevät oli ihan hullua juoksua ja odotin jo lomaa. Huomaan, että käyn silloin kärsimättömäksi; en jaksaisi yhtään mitään korjauksia tai muutoksia, vaan olin, että kuvataan nyt vaan.

Kuvien jakaminen turmapaikalta pyydetään lopettamaan, jotta poliisit saisivat työrauhan syyllisten löytämiseksi.

Torstai-iltana 13 ihmistä kuoli ja kymmenet loukkaantuivat, kun pakettiauto ajoi ihmisjoukkoon Barcelonan suosituimmalla kävelydadulla. Isis on julistautunut iskun tekijäksi.

Las Ramblas -kävelykadulle kohdistuneen terrori-iskun jälkeen Twitter on alkanut täyttyä kissojen kuvista aihetunnisteella #barcelona. Ilmiöstä uutisoi ensimmäisenä Helsingin sanomat.

Kissakuvat ovat vastaus terrorismille. Ilmiö sai alkunsa Belgian terrori-iskujen jälkeen vuonna 2015, ja ajatus sen taustalla on antaa poliisille työrauha jakamalla kuvia kissoista turmapaikan ja uhrien sijaan. Nyt myös Barcelonan iskuihin vastataan kissoilla.

Lue lisää: Kissakuvista tuli Brysselin terroristijahdin symboli

”Pyydän, postatkaa kuvia kissoista Las Ramblasilla loukkaantuneiden ihmisten sijaan. Älkää välittäkö tietoa terroristeille”, käyttäjä nimeltä Fortino Tapia twiittasi.