Jonna tutustuu uuteen työpaikkaansa. Alkuun kaikki vaikuttaa vähän liiankin hyvältä, mutta sitten Jonnaa alkaa mietityttää, miksi tunnelma on niin salamyhkäinen.

Krista Laajasalo istui pöytänsä takana ja seurasi henkilötietokaavakkeen rivejä mustekynän kärjellä. Jonna pelkäsi koko ajan, että tiedoista löytyisi jokin virhe ja vartijat tulisivat saattamaan hänet ulos.

– Tämä näyttää oikein hyvältä. Kuten jo kerroin, Lux Luna on yhdysvaltalainen yritys, joka kehittää vallankumouksellisia kauneustuotteita. Tutkimustyöhön on satsattu paljon, ja meillä on useita patentteja vielä hakemusvaiheessa. Siksi meidän pitää olla firmaan liittyvissä asioissa erittäin tarkkoja. Tämä saattaa kuulostaa aika tylyltä, mutta vaitiolovelvollisuus on ehdoton. Et saa kertoa mitään työstäsi tai tuotteista edes miehellesi.

– Siitä tuskin tulee suurta ongelmaa. Erkki ei ole minun töistäni kovinkaan kiinnostunut, pääasia, että minulla on töitä, Jonna naurahti.

Krista hymyili ja painoi pitkät sormensa vastakkain. Hänen takanaan seinällä oli öljyvärimaalaus, jossa mies katsoi itseään peilistä kukkivien narsissien keskellä.

– No sehän on hyvä. Lue nämä paperit rauhassa, ja kun olet allekirjoittanut, voimme katsella vähän paikkoja.

Jonna otti Kristan ojentaman nipun käteensä. Viisi sivua pientä tekstiä, kiellettiin sitä ja kiellettiin tätä. Hän lehteili arkkeja otsa kurtussa ja yritti näyttää siltä, että pohti tosissaan eettisiä ristiriitoja ja yksilön vapautta markkinatalouden puristuksessa. Oikeasti sanat vilistivät hänen silmissään kuin muurahaiset. Jos hän halusi työn, paperi piti allekirjoittaa, mitään todellisia vaihtoehtoja ei ollut.

– Niin, siitä palkasta. Me emme tainneet vielä puhua siitä?

Kristan kysymys sai Jonnan hätkähtämään. Tässä hän oli allekirjoittamaisillaan vaitiolovelvollisuuksia kuin mikäkin idiootti, vaikka palkkana saattoi olla laatikollinen päärynätikkareita. Hän mutristi suutaan ja yritti näyttää kriittiseltä.

– Aivan. Tässä näyttää olevan aika paljon vastuuta.

– Minä ajattelin 3 500 euroa kuussa. Ylitöistä maksetaan tietysti erikseen. Jos kuviasi käytetään mainoksissa, niistä maksetaan korvaus jokaisesta julkaisukerrasta erikseen. Yleensä olemme maksaneet 800–3 000 euroa, riippuen vähän siitä, missä kuvaa käytetään.

Jonna nielaisi. Hän oli luullut, ettei kyseessä ollut mikään työsuhde vaan sarja keikkoja, joista maksettiin tapauskohtaisesti. Iho alkoi kihelmöidä ja poskiin hiipi kuumotus.

– Se kuulostaa kohtuulliselta, hän sai pihistyä.

Kultasuoni, hän oli iskenyt kultasuoneen! Vuosikausia hän oli meikannut itseään, ja nyt hänelle maksettiin siitä, että joku muu teki sen hänen puolestaan. Jonna yritti keskittyä papereihin, mutta siitä ei tullut mitään. Hän hamusi pöydältä kynän ja suttasi nimensä viimeiselle sivulle.

– Mahtavaa! Tehdään pieni kierros meidän tiloissa ja allekirjoitetaan sitten varsinainen työsopimus, Krista riemuitsi, kun Jonna ojensi paperit hänelle.

Seitsemäs kerros oli remontoitu suurella rahalla. Krista kopisutteli pitkin käytäviä, ja Jonna seurasi kuuliaisesti perässä. Jokaisella työntekijällä oli oma huone, jossa oli viherkasveja, muutama nojatuoli, työpöytä ja tyylikäs mappikaappi. Kahvihuone oli avointa tilaa, katonrajassa televisio suolsi BBC:n uutisia. Kangassohvilla istui kahvia hörppimässä iloisesti rupattelevia ihmisiä, jotka Krista esitteli Jonnalle. Nimet ja tittelit menivät sekaisin, ehkä hän vielä oppisi tuntemaan kaikki.

Ylhäällä oli muutama kokoushuone, joissa videotykit hurisivat. Siellä missä kokous oli meneillään, pöydän keskellä kohosi kivennäisvesipullojen muodostama pienoiskaupunki. Käytävien seinillä roikkui Hannu Väisäsen grafiikkaa, kohdelamput valaisivat jalustoilla olevia kreikkalaisten patsaiden pienoismalleja.

– Tosi hienoa, että liityit meidän tiimiin. Minusta tuntuu, että me tulemme hyvin toimeen. Sinä ymmärrät, kuinka tärkeää naiselle on näyttää hyvältä. Miesten kanssa on joskus vaikeaa: niille kun punainen on vain yksi väri, eivätkä he erota roosaa lohenpunaisesta.

– Minusta tuntuu, etteivät he erota joskus edes sinistä punaisesta, Jonna sanoi.

Kristasta se oli hyvä vitsi, hänen naurunsa helähti kuin lasinen tiuku.

– Se on totta. Ja vaikka olet malli, haluan, että kerrot mielipiteitäsi strategiapalavereissa. Toimenkuvaasi voidaan myöhemmin laajentaa, ja se näkyy tietysti myös palkassa.

Jonna nyökkäsi. Hänen teki mieli nipistää itseään. Piti olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan, niin äiti oli aina hokenut. Kerrankin hän oli onnistunut siinä täydellisesti.

– Tässä oli siis toimistomme ja edustustilamme. Varsinainen laboratorio on alhaalla, Krista sanoi.

Käytävän päässä oli kapea hissi. Se oli rakennettu varmaankin vanhan pyykkikuilun paikalle, niin omituisessa paikassa se oli. Kun hissin ovet aukesivat, Jonna näki, että kori oli yllättävän pitkä syvyyssuunnassa. Paneelissa oli ainoastaan kolme nappia, joista kahdessa alimmassa luki P1 ja P2. Krista painoi P1:stä.

– Olemme halunneet pitää kaiken tässä samassa rakennuksessa. Tietysti laboratorion olisi saanut halvemmalla jostakin muualta, mutta yhtiö halusi investoida turvallisuuteen. Meidän tuotteilla on mahdollisuus kaapata miljardien eurojen markkinat, Krista selitti.

Jonnasta oli epämiellyttävää seistä hississä, joka lipui umpinaisessa kuilussa talon läpi. Kun digitaalisen näytön numerot eivät vaihtuneet, tasaisesta hurinasta huolimatta alkoi tuntua siltä, että kori oli juuttunut paikoilleen. Kristaa ei suljetun paikan kammo näyttänyt vaivaan, sillä hänen ruskeissa silmissään oli innostunut kiilto. Lopulta seiska vaihtui P1:seen, hissi pysähtyi ja ovet avautuivat.

– Tervetuloa tulevaisuuteen, Krista sanoi.

Kirkkailla led-valoilla valaistu aula muistutti sairaalan tarkkailuosastoa. Vahtimestarin koppi hallitsi hallia, joka levisi lasiseinäisten huoneiden sokkeloksi. Oli hämmästyttävää, kuinka paljon tilaa löytyi aivan ydinkeskustan alta. Jonna näki farmasianlaitokselta tutut työskentelykaapit, joissa imurit kiskoivat myrkylliset höyryt pois tutkijan operoidessa suojaseinän läpi niihin kiinnitetyillä hanskoilla.

– Meillä on tuotteita eri kehitysvaiheissa. Osaa vasta tutkitaan teoriassa, osaa testataan kemiallisesti ja osa on koekäytössä. Tässä on muuten meidän vahtimestari, Max Wiik, Krista sanoi.

Vahtimestarinkopista oli vyörynyt ulos mies, joka varmasti piti uteliaat loitolla. Miehen hiukset olivat valkoiset, samoin silmäripset. Pyöreillä kasvoilla oli lempeä ilme, mutta olematon niska ja tynnyrimäinen rintakehä herättivät vaistomaisesti kunnioituksensekaista kauhua. Jonna ojensi kätensä, vaikka pelkäsi miehen murskaavan sen.

– Jonna Ylinen, uusin koekaniininne.

– Max Wiik. Hauska tutustua. Jos sinulla on jotain ongelmia, voit soittaa minulle milloin vain, mies sanoi ja ojensi käyntikorttinsa.

– Ai missä ja milloin vain? Jonna kysyi hölmistyneenä.

– Missä ja milloin vain. Lux Luna pitää huolta omistaan.

Jonna työnsi kortin taskuunsa. Mies tuntui turhan virkaintoiselta ollakseen kosmetiikkafirman aulavahti.

Krista aukaisi lasioven kulkukortillaan. Vasta nyt Jonna huomasi, että näennäisestä avoimuudesta huolimatta tila oli jaettu lasiovilla useisiin osastoihin.

– Tällä osastolla meillä on käynnissä ihan perus kollageenitutkimus. Tarkoitus on löytää halpa yhdiste, jolla estetään luontaisesti ihon vanheneminen ja pystytään korjaamaan jo syntyneitä ryppyjä, ainakin väliaikaisesti, Krista selitti.

Jonna nyökytteli. Kaikki näytti todella hienolta. Työntekijät ahersivat tiukasti lukittujen ovien takana suojalasit silmillä. Assistentit kiikuttivat valkoiset takit liehuen koeputkia pöydältä toiselle. Kaikki vilinä tähtäsi vain ja ainoastaan siihen, että hänet saataisiin nuortumaan ja muuttumaan yhtä kauniiksi kuin hän oli joskus ollut. Ei hullumpaa.

– Teillä on kyllä täällä upeat tilat. Mitä siellä P2:ssa on? Jonna kysyi.

– Vielä salaisempia projekteja, Krista naurahti ja väläytti aurinkoisen hymyn.

He kiertelivät hallissa jonkin aikaa, mutta Jonnan silmiin kaikki näytti samalta. Koppeja, joissa kemistit häärivät mikroskooppien ja näytteiden parissa. Kristan kulkukortti oli ahkerassa käytössä, sillä jokainen osasto oli lukitun oven takana.

– Muistathan, ettet saa kertoa tästä mitään kenelläkään? Krista varmisti, kun he palasivat hisseille.

– Tietysti. En puhu tästä edes unissani, Jonna vakuutti.

Tällä kerralla he joutuivat odottamaan hissiä jonkin aikaa. Kun ovet avautuivat, kyydissä oli mustatukkainen mies, jonka työtakki oli täynnä tummia tahroja.

– Voi helvetti… mies aloitti mutta vaikeni, kun huomasi Jonnan Kristan olkapään takana.

– No, mitä nyt? Taasko se alakerran rasvakaivo on mennyt tukkoon? Krista kysyi, kun he astuivat hissiin miehen seuraksi.

– Ai mikä, rasvakaivoko? Joo, sepä se. Kaikki korttelin pizzeriat ja ravintolat lorottelevat paistorasvat surutta viemäriin ja sitten ne tulvivat meillä, mies puhisi ja mulkoili Jonnaa.

– Älä nyt pelottele tätä meidän uutta mallia. Jonna antaa kasvot Lux Lunan uuden sukupolven tuotteille, Krista sanoi.

Mies nyökkäsi, vilkaisi käsiään, joiden rystysten iho oli rikki, ja tunki ne syvälle takkinsa taskuun.

– Ei kätellä, mutta tervetuloa taloon, mies sanoi.

– Kiitos.

Hissi nitkutteli ylöspäin. Kun he viimein pääsivät seiskaan, mies ei tullutkaan hissistä ulos.

– Puhelin jäi alas, hän mutisi ja painoi ovet kiinni.

Krista laski kätensä Jonna hartioille ja talutti tämän toimistoaan kohti.

– Vanhassa talossa on aina jotain murhetta, hän sanoi.

Jokin miehen käytöksessä vaivasi Jonnaa. Yläkerran häikäisevä valkeus ja ihmisten helisevä nauru saivat kuitenkin pahat ajatukset haihtumaan. Kun hän istui Kristaa vastapäätä ja sai työsopimuksen eteensä, sydän jätti muutaman lyönnin väliin.

– Meillä on työterveys, jonka asiakas olet heti, kun sopimus on allekirjoitettu. Jotkut aineet voivat aiheuttaa lievää allergiaa, mutta senhän sinä vanhana mallina tiedät. Kaikki ei käy kaikille ja siksi näitä tuotteita testataan. Palkka on se, minkä mainitsin. Meillä ei ole koeaikaa, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että jos me puramme sopimuksen, saat vielä kuukauden verran palkkaa mutta työvelvoitetta ei ole. Jos sinä purat sopimuksen, teet meille töitä ihan normaalisti kuukauden verran ennen kuin olet vapaa.

Jonna luki sopimuksen läpi. Siinä ei ollut mitään ihmeellistä. Muhkea palkka näytti paperille kirjoitettuna entistäkin paremmalta. Hän sutaisi sopimukseen paikan, ajan ja nimensä. Olisi tehnyt mieli pompata tuolista ylös ja tuulettaa villisti.

– Tervetuloa Lux Lunan voittoisaan tiimiin! Krista sanoi ja halasi Jonnaa.

– Kiitos, Jonna sopersi.

Kun Jonna pyyhälsi Stockalle, hänen oli yhä vaikea uskoa onneaan. Krista oli lyönyt hänen käteensä viidensadan euron lahjakortin allekirjoituspalkkioksi. Työt alkoivat heti, mutta loppupäivän Jonna oli saanut vapaaksi. Palkallinen vapaa, ylellisyys, jonka hän oli jo unohtanut.

Meikkiosaston saattoi nyt ohittaa silmiään räpäyttämättä. Vieraita tököttejä oli turha enää ostaa. Uudet farkut hän tarvitsi, sillä edelliset olivat kulahtaneet ja menettäneet muotonsa. Vähän niin kuin niiden omistajakin, Jonna ajatteli. Mutta nyt kaikki muuttui. Kun oli säännöllinen työ, tiukat rutiinit ottivat vallan. Turha makoilu ja holtiton napostelu putosivat päiväohjelmasta automaattisesti.

Juuri kun Jonna tuli ulos sovituskopista, puhelin soi. Äiti soitti, pitkästä aikaa.

– Heipä hei, Jonna sanoi.

– Hei vaan. Ajattelin soittaa, kun sinusta ei ole kuulunut mitään. Oletko ollut sairaana? Kai muistat syödä monivitamiineja, D-vitamiineja ja omega kolmosta? Niitä kaikkia tarvitaan, varsinkin näin talvella.

– Joo olen ollut sekä terveenä että muistanut syödä vitamiinit, Jonna valehteli.

– No onko teillä jo… tärpännyt?

– Ei, ei ole. Ajateltiin Erkin kanssa ottaa aikalisä. Mä hain töitä. Hommat alkaa huomenna.

– Ai töitä. Mutta kun se biologinen kello käy koko ajan, äidin ääni sanoi vaisusti.

– Aika huonosti se on viime aikoina käynyt. Kuule, eikö se yleensä ole niin, että kun lakkaa yrittämästä, heti tärppää.

– Niinhän sitä sanotaan, äiti sanoi toiveikkaasti.

– Mulle ei löhöily sovi muutenkaan. Töissä mä piristyn heti. Varsinkin kun tää vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta.

– Mikä se työ sitten on?

Jonna meinasi jo möläyttää kaiken. Vasta viime hetkellä hän sai nieltyä kurkunpäässä kutkuttavat lauseet.

– Öö, se on sellainen tutkimushanke, josta ei saa puhua.

– Tutkimushanke? Mitä siinä tutkitaan? Mitä sinä teet?

– En mä voi kertoa tämän enempää. Palkka on kuitenkin hyvä, tosi hyvä.

– Et voi kertoa? Onko se laillista? Ei kai se vaan ole mitään hämärää?

– Miksi se olisi jotakin hämärää? Senkö vuoksi, että sitä tarjotaan mulle? Jonna kimpaantui.

– Ei, mutta jos siitä maksetaan hyvin ja sinullahan ei ole…

– Koulutusta mihinkään? No eipä olekaan, hitto kun pääsi unohtumaan. Mun täytyy varmaan mennä purkamaan se sopimus, moikka moi.

Jonna katkaisi puhelun. Kohta äidiltä tulisi tekstiviesti, jossa hän pyytäisi anteeksi ja ihmettelisi Jonnan lyhyttä pinnaa. Hän maksoi housut, myyjä merkitsi lahjakorttiin jäljelle jäävän summan. Portaissa puhelin jo piippasi. Jonna ei viitsinyt lukea viestiä. Hän ei antanut minkään pilata hyvää mieltään.

Kotona Jonna tarttui heti imuriin. Hän kolisteli olohuoneen läpi. Talven pimeinä päivinä hänen untaan vahtineet pölykoirat saivat mennä. Sohvatyynyjen välistä imuriin syöksyi iloisesti kilisten kuivien murujen armeija. Eteisestäkin löytyi hiekoitushiekkaa ainakin kilo. Kolmessa vartissa koko kämppä oli imuroitu.

Huhkimisen jälkeen maistui tuore kahvi. Jonna istui keittiönpöydän ääreen ja otti työsopimuksen laukustaan. Hän taitteli sen auki ja ihaili palkkansa. 3 500 euroa kuukaudessa. Niin paljon ei äitikään saanut, siitä hän oli varma. Ei ainakaan niin helposti kuin hän. Hänelle maksettiin, että joku levitti voiteita ja seerumeja hänen naamansa. Uskomatonta.

Vaitiolosopimus tuntui rauhallisesti luettuna aika uhkaavalta. Jenkkiläiseen tapaan kaikesta vastuusta sanouduttiin irti ja riitatilanteissa uhkailtiin Helsingin käräjäoikeudella. Sakkoja lupailtiin jokaisesta tietovuodosta, työhön liittyvien kuvien päivittämisestä Facebookiin, Twitteriin tai Instagramiin mainittiin erikseen. Edes työpaikan ulkopuoliselle lääkärille ei saisi kertoa mitään. No, jos kyseessä oli mullistavat nuoruusvoiteet, salailun kyllä ymmärsi. Kosmetiikkamarkkinoilla liikkui todella isot rahat.

Kun Erkki tuli kotiin, Jonna oli keittänyt perunat ja paistanut jauhelihapihvejä. Pöydässä oli tavallista kaupan peruna- ja italiansalaattia, mutta niistä Erkki piti. Erkin mielestä kotiruoka oli kodikasta.

– Haiseeko täällä ruoka? Onkohan tämä oikea asunto? Erkki vitsaili laittaessaan eteisessä takkia henkariin.

– Jos haisee, niin ei varmasti ole. Jos tuoksuu, niin sitten olet oikeassa paikassa, Jonna sanoi.

Erkki suki lyhyitä hiuksiaan pois otsalta ja kurkisti keittiöön. Jonna nosti perunat pöytään.

– Ei varmasti tarvitse kysyä, allekirjoititko työsopimuksen tänään, hän sanoi.

– Voisit silti kysyä.

– Allekirjoititko työsopimuksen tänään?

– Allekirjoitin. Vakituinen paikka hyvällä kuukausipalkalla.

– No sehän kävi sutjakasti. Mikä on se onnekas firma, joka saa tällaisen tehotytön palkkalistoilleen? Erkki kysyi.

Hän istahti pöytään ja hieroi käsiään yhteen kuin pikkupoika lelukaupassa.

– Se on sellainen yhdysvaltalainen kosmetiikkayritys. Ei puhuta siitä sen enempää, niillä oli aika tuhti nippu vaitiolosäädöksiä, Jonna sanoi ja istui omalle paikalleen.

Perunoita kattilasta saalistava haarukka pysähtyi, kun Erkki vilkaisi Jonnaa höyrypilven läpi.

– Salaisia projekteja? Sehän kuulostaa jännittävältä.

– Ei siinä mitään ihmeellistä ole, alan tavallisia käytäntöjä. Tuotekehitystä ja sellaista, kyllähän sinä ne tiedät.

Jonna lappoi perunasalaattia lautaselleen, kaapaisi sitten osan uudestaan lusikkaan ja laittoi sen takaisin rasiaan. Painoa oli saatava jonkin verran pois, ihraa ei mikään voide polttanut.

– Mitä ne maksavat, jos saan kysyä? Erkki uteli.

– 3 500 euroa kuussa. Mutta älä kysele enempää, minä lupasin Kristalle, etten kerro mitään kenellekään.

– Ai oikein Krista. Onko Krista pomosi?

– On. Mutta hei, iloitaan nyt tästä eikä kaivella asiaa enempää.

Erkki iski silmää ja hymyili.

– Sopii. Mähän sanoin, että kun vaan saat itsesi vanhaan vauhtiin, kaikki alkaa sujua.

Erkin sanat lämmittivät mieltä. Tuntui, että mököttäjätoukan sisältä oli kuoriutunut se säteilevä perhonen, johon Jonna oli aikoinaan rakastunut. Ja odottakoon vain, kun hänen muodonmuutoksensa alkaisi. Erkki tuskin pysyisi housuissaan, kirjaimellisesti.

Jonna oli nukkunut pommiin. Jostakin syystä herätyskello ei ollut toiminut, tai sitten hän ei ollut muistanut laittaa sitä päälle. Hänellä oli hämärä mielikuva, että Erkki oli ennen lähtöään puhunut hänelle ja antanut suukon otsaan. Oikeastaan kaikki oli Erkin vika, sillä edellisenä yönä tämä oli polkaissut lapsiprojektin uudestaan käyntiin, tosin vain harjoittelun merkeissä. Nukkuminen oli jäänyt turhan vähiin.

Oli tehtävä nopeita ratkaisuja. Meikkaus sai jäädä, siinä säästyi runsaasti aikaa. Aamupalankin yli saattoi hypätä, vararavintoa oli kyllä vyötäröllä tarpeeksi. Hampaiden harjaus, vaatteet niskaan ja menoksi.

Jonna säntäsi portaikkoon ja oli törmätä Lasseen, joka tukki tiukimman ajolinjan. Poika näytti hämilliseltä, hänellä olin jokin kirjanen kädessään.

– Terve.

– Terve. Kuule, minulla on nyt kiire, Jonna henkäisi.

– Et sitten ole ainakaan kirkkoon menossa?

– Kirkkoon? No en ole.

– Äiti aina sanoo, ettei ole kiirettä kirkkoon.

– Niinpä. Nähdään taas.

Jonna ei jäänyt kuuntelemaan pojan vastausta. Tämä jäi puhumaan jotakin itsekseen. Ulkona Jonna vilkaisi kännykän kelloa. Hän olisi ajoissa töissä, luojan kiitos.

Vasta Lux Lunan toimistoa kohti kohoavassa hississä Jonna vilkaisi peiliin. Mutkien oikominen näkyi naamassa. Meikitön Jonna ei ollut erityisen ruma mutta niin erinäköinen, että sitä kauhistui vaistomaisesti. Ehkä hänet heitettäisiin ulos, sillä tuskin edes tullimies olisi osannut yhdistää peilistä näkyvää naamaa hänen passikuvaansa.

Vielä toimiston oven takana mielen läpi singahteli mahanpohjaa kouristavia ajatuksia. Että kaikki oli väärinkäsitystä, unta tai houretta, jonka liiallinen pölyn hengittäminen oli aiheuttanut. Sähkölukko surahti auki ja Jonna astui sisään. Kirkkaat valot, hälinää, kaikkea pelottavaa. Sydän alkoi takoa villisti mutta Jonna pakotti itsensä kävelemään Kristan ovelle.

– Huomenta.

– Huomenta! Sinähän olet etuajassa. Tai meillähän on käytössä liukuva työaika, mutta täällä on tullut tavaksi, että ollaan kaikki paikalla viimeistään kahdeksalta, Krista sanoi.

– En meikannut tänään, kun ajattelin, että ihon pitää olla puhdas.

Välähtikö Kristan tummissa silmissä jokin tukahdutetun nauruntapainen? Hitto, oli tyhmää selittää mitään.

– Hyvä ajatus. Mutta minusta meidän on parasta aloittaa sillä, että tutustut meidän strategiaan ja arvoihin ensin. Varsinainen työsi voi alkaa perehdytyksen jälkeen.

– En mä voi tämän näköisenä istua palavereissa, Jonna kauhistui.

– Istu alas. Minä sipaisen sinulle kevyen virastomeikin, Krista naurahti.

Nojatuoli tuntui pehmeältä kuin pilvi. Krista haki suuren peilin ja meikkilaatikon mappikaapista. Jonna sulki silmänsä, kun puuterihuisku alkoi tanssahdella hänen kasvoillaan.

– Meistä on tärkeää, että jokainen työntekijä tuntee kuuluvansa samaan perheeseen. Tutkijat, koekäyttäjät, markkinoijat, laborantit, kemistit, vahtimestari, kaikki. Tällä alalla on kova kilpailu, eikä loanheitolta ja urkinnalta voi välttyä. Kun kaikki tuntevat olonsa kotoisaksi ja ymmärtävät, minkä puolesta taistelemme, kukaan ei voi nujertaa meitä, Krista selitti.

– Tuohan kuulostaa jo sodankäynniltä, Jonna naurahti.

– Sitä tämä onkin. Kosmetiikkateollisuutta on kautta aikojen leimattu turhuudeksi. Olemme joutuneet puolustamaan olemassaoloamme monia tahoja vastaan. Mitä hyötyä on uhrata rahaa kauneuteen? Miksi naisten pitäisi taistella ryppyjä vastaan? Koko ala on hyödytöntä narsismin edistämistä. Moni ei tunnu ymmärtävän, että ihmisen ulkonäkö on tärkeä. Kauniit kasvot jokainen tunnistaa sekunnissa, sisäisen kauneuden selville saamiseen voi mennä vuosia. Mikään ei kohota naisen, tai miksei miehenkin, itsetuntoa niin nopeasti kuin ihailevat katseet.

Jonna ynähti myöntymisen merkiksi. Kristan ruskeat silmät tuijottivat häntä peilin kautta samalla kun tämä rajasi hänen huulensa vakaalla kädellä.

– Keneltä se on pois, jos ihminen saa nostettua itsetuntoaan, vieläpä näin helposti? Lääkärit määräävät tonneittain masennuslääkkeitä saman vaivan hoitoon. Jos me voimme kasvorasvalla tai seerumilla saada yhdenkin naisen ilahtumaan, kun hän vilkaisee peiliin, olemme onnistuneet, Krista julisti.

Se oli kyllä totta. Jos peilistä kurkki noitasapatista karanneen eukon naama, masentui väistämättä. Aika monena aamuna hänkin oli päättänyt ryömiä takaisin petiin, kun peli näytti valmiiksi hävityltä.

– No niin. Nyt olet valmis päivän taistoihin. Meillä alkaa kymmeneltä suunnittelupalaveri, jossa mietimme viestinnän tehostamista. Tulet mukaan, mutta ei sinun ole pakko sanoa mitään, jos et halua.

– Sopiihan se, Jonna sanoi.

Hän käänteli päätään ja nosti leukaansa. Krista oli varsinainen taikuri. Peiliin oli eksynyt nuoruuden Jonna, jonka ihosta elämä ei ollut saanut otetta terävillä kynsillään. Kun hän nousi tuolista, aamuinen epävarmuus oli poissa.

Neuvotteluhuoneen hämärässä Jonna joutui pyyhkimään silmänurkkaansa eksyneen kyyneleen. Videotykki hurisi, innostuneet ihmiset hosuivat mustia varjokuvia seinille, nauroivat, löysivät kollegoiden puheesta aina jotakin hyvää. Mainoslauseita mietittäessä hänen ehdotuksensa: ”Vapauta sisäinen kauneutesi” sai laajan kannatuksen. Oli ihanaa olla taas osa ympäröivää maailmaa, ihminen, jolla oli merkitystä.

Lounaalla työporukka kävi yhdessä. Kukaan ei vilkuillut kelloa, mutta mistään ajanpeluusta ei ollut merkkiäkään. Krista oli eniten äänessä, muut tyytyivät enimmäkseen nyökyttelemään. Lounaan jälkeen Krista osoitti Jonnalle oman huoneen, joka oli yhtä valoisa ja hyvin kalustettu kuin muutkin, ainoastaan pienempi. Edellisen asukin katoaminen näkyi vain tyhjinä mappeina ja laatikon pohjalle unohtuneina klemmareina ja mustekyninä. Firman perehdytysmateriaalia oli monta mappia, mutta Jonna sukelsi urheasti sivujen uumeniin.

Iltapäivän kahvitauon aikana Jonna huomasi olevansa aivan poikki. Sosiaalinen elämä oli pitkästä aikaa yllättävän voimia kuluttavaa. Ei saanut vahingossa röyhtäillä, lysähtää sohvalle tai pieraista. Typeriä ajatuksia, mutta itsensä vahtimiseen paloi energiaa. Huoneiden ovia pidettiin auki, joten koteloituminen tuskin oli suotavaa.

Juuri kun Jonna yritti muistivihkoon kirjoittamiensa kuvausten perusteella saada kasvot ja nimet linkittymään, Krista pyyhälsi Wiik vanavedessään hänen huoneeseensa. Vahtimestarilla oli sylissään vihreä laatikko, jonka kyljessä komeili Lux Lunan logo.

– Tämä on ollut hieno päivä, olen tosi ylpeä sinusta, Krista sanoi.

– Hauska kuulla. Tosi kiva saada tutustua toimintaan oman tontin ulkopuoleltakin.

– On aina hyvä nähdä koko kuva töistään, niin ei tunne omaa panostaan täysin irralliseksi. Mutta hei, Maxilla on tässä meidän meikkilaatikko. Tämä on vähän erilainen kuin mihin olet tottunut. Näiden koeseerumien kanssa pitää olla varovainen.

Wiik laski laatikon pöydälle ja asetti sen päälle pienen avaimen.

– Kiitos, Krista sanoi ja nyökkäsi Wiikille.

Mies kosketti etusormella otsaansa ja vaappui ulos huoneesta.

– Meillä on joitakin tuotteita, jotka sinun pitää ottaa kotiin. Turvallisuuden vuoksi niitä pitää säilyttää erittäin huolellisesti. Tässä laatikossa on kaksoislukitus. Jos me avaamme täältä käsin tekstiviestillä sähkölukon, sinä saat tämän laatikon auki avaimellasi. Jos me olemme lukinneet laatikon, sinä et saa sitä auki. Eli jos kadotat avaimen tai laatikko varastetaan sinulta, ilmoitat siitä heti meille, niin mitään vahinkoa ei tapahdu.

Jonna tuijotti laatikkoa, jonka kansi oli vihreä ja alaosa harmaa. Se näytti turhan jykevältä meikkilaukuksi, mutta tilanteen huomioon ottaen se oli varmasti tarpeellinen.

– Eikö tämän saa murrettua auki aika helposti? Poraamalla tai jotenkin?

– Heti kun saamme sinulta tiedon, että laukku on väärissä käsissä, me voimme vapauttaa laukkuun kaasua, joka pilaa kaikki sen sisällä olevat tuotteet. Panos laukeaa myös, jos laukku rikotaan.

– Okei. Toivottavasti mun ei tarvitse raahata tätä edestakaisin joka päivä.

– Ei tietenkään. Aika harva tuote on sellainen, että se vaatii kotikäyttöä. Ja niistäkin saat mukaasi vähintään viikon annoksen, Krista naurahti.

– Erkkiä, siis mun miestä, saattaa hiukan ihmetyttää näin mittava meikkipussi.

– Selität vain, että se liittyy työhösi. Tuskin miehesi jaksaa kiinnostua kosmetiikkatuotteista.

– Eli mä saan paljastaa Erkille, että testaan kosmetiikkaa?

– Kyllä sinä sen voit sanoa. Mutta laukku ei saa jäädä koskaan auki niin, ettet seiso sen vieressä. Moni rahakas patentti on rauennut jo hakuvaiheessa, kun tuotetieto on levinnyt liian aikaisin.

Muovinen pakki ei saanut Jonnaa hihkumaan innosta. Ei varsinkaan, jos tuotteita jahtasi joku teollisuusvakooja.

– Tuota noin, mitä mä teen, jos joku alkaa seurata mua kadulla kun mä vien tätä kotiin? Tässä on teidän, siis meidän, logot ja kaikki.

– Siihen saa kankaisen kantokassin, joka ei herätä huomiota. Ja jos jotakin ongelmia ilmenee, soitat heti Maxille. Tuo laatikko on sim-kortin avulla koko ajan verkossa, joten me nähdään, missä se on menossa.

– No hyvä, Jonna sanoi.

Hän otti avaimen ja kieputti sen avaimenperään muiden avaintensa joukkoon. Mahan pohjalla oli pieni, epämiellyttävä sykkyrä, mutta hän ei halunnut ajatella sitä.

– Laitetaan tämä nyt syrjään. Tässä perehdytyksen parissa menee vielä monta päivää, Krista sanoi ja nosti pakin lattialle.

Päivän viimeiset tunnit Krista luennoi kosmetiikkateollisuuden historiasta. Vanhoista elohopeamyrkyistä oli tultu ihmiskehon omien ihmeaineiden, kuten kollageenin ja ubikinonin, maailmaan. Joitakin asioita Jonna muisti kesken jääneiden opiskelujen ajoilta mutta Kristan tiedot tuntuivat tulvivan yli äyräiden. Kaavojen latelemisesta päätellen käytännön kemia ei ollut Kristalle kovinkaan vieras ala.

Kun ensimmäinen työpäivä oli pulkassa ja Jonna käveli kotiin, hän oli aivan poikki. Pää humisi ja jalat tuntuivat lyijynraskailta. Kunhan hän nyt vain selviäisi kunnialla mappien pänttäämisestä ja pääsisi laboratorioon, kaikki sujuisi helpommin.

Juuri kun Jonna oli vaipumassa kävelykoomaan, hän huomasi Forumin ovien edessä seisoskelevan pahan aknen riivaaman naisen, joka tuijotteli silmät palaen Mannerheimintien suuntaan. Naisella oli pitkät rastat, ja hänen vihreät silmänsä olivat häiritsevän suuret. Sivuuttaessaan naisen Jonna vilkaisi tätä vaivihkaa. Silmien suuruus johtui jostakin ala- ja yläluomia syöneestä vammasta. Naisen ilmeestä päätellen onnettomuus oli saattanut vahingoittaa tämän aivojakin, siksi maanisesti hän tuijotteli ihmisten päiden yli kohti korkeuksia.

Helsinki oli täynnä hulluja, sen Jonna tiesi kokemuksesta. Hän toivoi, ettei aavistuksen vajaalla pakalla pelaava Lasse olisi porraskäytävässä harhailemassa. Poika oli varmasti harmiton, mutta Jonnan sosiaalinen energia oli lopussa.

Kotirapussa Jonna mietti pitkään, kavutako portaita vai mennäkö hissillä. Kun hän lopulta alkoi raahustaa portaita pitkin kohti ylintä kerrosta, hän naurahti omalle hulluudelleen.

– Tie huipulle vie kärsimyksen kautta, Jonnaseni, hän mutisi.

Seuraava osa ilmestyy ensi lauantaina.

Helppoa rahaa, osa 1

Ollin päässä pyörii taas vain Elina, Elina. Mutta sitten hän saa muuta ajateltavaa, kun äiti raivostuu ja kertoo salaisuuden, jota on varjellut 29 vuotta.

Synnytysosaston käytävän varrella olevassa kolmannessa huoneessa oli ruuhkaa, sillä siellä olivat vastasyntyneen ja tuoreiden vanhempien lisäksi Annukan äiti Helmi ja Aura-sisko sekä Anna ja hänen perheensä.

Kun Anna oli alkuyöstä soittanut vanhemmilleen ja kertonut, että Annukalla oli tyttö, Annan isä oli ilmoittanut perheelleen, että he lähtisivät aamulla katsomaan suvun uusinta tulokasta. Aamulla klo 8.00 he olivat sulloutuneet Volkkariin, lähteneet matkaan ja pitäneet yhden tauon Viitasaaren ABC:llä, mistä he olivat ostaneet rusettikorvaisen vanhan ajan nallen, ison vaaleanpunaisen ruusukimpun, suklaarasian ja kortin, jossa haikara lennätti nokassaan liinassa roikkuvaa tyttövauvaa, ja nyt he nyt ihastelivat tuoreen äidin sylissä tuhisevaa, vaaleankeltaisiin potkuhousuihin kiedottua kääröä.

”Voi hellanlettas mikä kullanmuru!”

”Samanlainen pikisilmä kuin äitinsä ja tätinsä.”

”Ja kattokaa sen pienenpientä suuta, kuin ruusunnuppu!”

”Hei ruusuista puheen ollen”, Anna sanoi kuoriessaan ruusuja sellofaanista, ”mistähän näille löytyisi maljakko?”

”Anna, aulassa on!” Annukka, tuore äiti, sanoi. ”Siinä, missä on telkkari, on maljakkohylly. Ja jos se on tyhjä, kysy hoitajilta.”

”Aulis, tarjoapa sille sormea, niin se tarttuu kiinni”, Helmi, Annukan äiti ja vastasyntyneen mummo, ehdotti.

Aulis ojensi vauvalle varovasti etusormeaan, ja vauva puristi pienet sormensa sen ympärille.

”Auts! Niin kuin lihansyöjäkasvi. Alina, Aura, näittekö?” Aulis kysyi ihastuneena.

”Joo näin.”

”Niin on paljon voimaa jo noin pienessä ihmisessä, on se ihmeellistä!”

”Kattokaa miten se aukoo sen suuta. Kuin kultakala! Onkohan sillä nälkä?”

”Eihän se paljon muuta tee kuin syö, nukkuu ja kakkii.”

Sitten vauvan naama meni huolestuneeseen kurttuun.

”Aulis saakin vaihtaa seuraavan vaipan.”

”En! Alina voi vaihtaa. Tai Anna. Tai äiti.”

Annukka nuuhkaisi lapsensa peppua. ”Ei kakkinut, pienen rupsun vain päästi. No jos Aulis ei uskalla, niin piteleekö Helena seuraavaksi?”

”Aulis oli kalju kuin lumiukko, mitä nyt muutama vaalea haiven päälaella.”

Annan äiti veti ja rannerankaansa ylös kyynärtaipeeseen ja kurottautui ottamaan Annukalta vauvan. Kun Annukka istahti kivuliaan näköisesti takaisin sängylle, hänen äitinsä, siskonsa ja miehensä säntäsivät salamana avuksi.

”Auttaisiko, jos laitettaisiin vaikka tyyny tänne selän taakse?”

”Tai jos laskisi vähän tuota sänkyä.”

”Jos kävisit ihan makuulle ja lepäisit vähän.”

”Älkää nyt höösätkö, tikit haarustassa kirraa, ei siihen tyynyt eikä sängynlaskut auta.”

Helena painoi nenänsä kiinni vauvan nenään ja kukersi, ja Aulis arveli, että hänen äitinsä näytti vauvasta jättiläiseltä.

”Mun mielestä nuppusessa on vähän Auran näköä”, Helmi sanoi ja katsoi vauvaa pää kallellaan.

”Tämmöisiä pikipäitähän nämä olivat kaikki pienenä. Paitsi Aulis, Aulis oli kalju kuin lumiukko, mitä nyt muutama vaalea haiven päälaella.” Helena vilkaisi kuopustaan, joka istui Annukan vieressä sängyllä ja kuori paperista Bis-bis-lakua ja kyseli, mihin voisi laittaa roskan.

”Sinusta tuleekin mummin ja isotädin kulta, eikö niin?” Helena leperteli pienokaiselle. ”Eikö niin? Joo, kyllä tulee. No mikä nyt? Voi pikkukultaa, nytkö huomasit, ettet olekaan äidin sylissä? Ei ole äidin haju tässä, voi voi kun suu menee ihan myttyrään.”

”Kohta se parkaisee”, Alina ennusti.

”Ja kovaa”, Aura lisäsi. ”Tästä pikkuneidistä lähtee ääntä. Saavat Jukka ja Annukka hommata kuulosuojaimet, ettei tule jotain kuulovaurioita.”

”Eikö siinä nyt olekaan hyvä, eikö? Eikö tunnu nyt äidin haju, eikö?” Helena nosti vauvan olkapäälleen, jolloin se alkoi hamuilla pitelijänsä olkaa ja sitten omaa nyrkkiään.

”Se hakee tissiä”, Alina raportoi. ”Sillä on nälkä.”

Annukka kurottui ottamaan lapsensa ja pyysi miestään antamaan hoitopöydältä harson.

Anna huomasi, että myös Annukan ilme näytti melko kärsivältä.

Samalla kun Jukka nousi hakemaan harson, Anna tuli huoneeseen ja kajautti tuoretta isää ovella selkään. Jukka ähkäisi kivusta ja Anna hätääntyi: ”Oi kamala! Anteeksi ihan hirveästi, pamautinko mä nyt sun välilevyt sijoiltaan tai jotain?”

”Ei ei, ei tässä mikään”, Jukka vähätteli vaikka näyttikin vähän tuskaiselta ja antoi vaimolleen harson.

”Voi apua, ensin ihminen joutuu valvomaan yön ja sitten suku vielä änkeää paikalle ja runnoo ovella ilmat pihalle”, Anna kauhisteli, laski ruusumaljakon yöpöydälle ja tarjoutui sitten hieromaan Jukan selkää, mutta tämä kieltäytyi kunniasta.

Anna huomasi, että myös Annukan ilme näytti melko kärsivältä – ja vaikka se johtui lähinnä tikeistä ja väsymyksestä, Anna, jolla oli ovenläväytyksestä huono omatunto, arveli sen johtuvan heidän läsnäolostaan.

Ja kieltämättä juuri sillä hetkellä huoneessa oli hieman härdelliä: Jukka yritti venyttää selkäänsä, Alina torui kovaan ääneen Aulista, joka oli yrittänyt piilottaa lakupaperin Annukan patjan alle, hänen äitinsä, tätinsä ja serkkunsa hössöttivät Annukan ja vauvan ympärillä oikean imetysasennon kanssa, ja kiusaantunut isä hyräili Lentäjän poikaa (tosin hän oli vaihtanut pojan tilalle tytön), kun ei keksinyt muutakaan.

”Hei meidän porukka”, Anna ehdotti, ”lähdetäänkö lounaalle? Kellokin tulee kohta kaksitoista. Jos käydään nyt syömässä ja jos Annukka ja Jukka vielä jaksavat ottaa teidät vastaan, niin ehditään vielä pyörähtää täällä, ennen kuin lähdette kotimatkalle.”

”Mikä ettei, johan tuo hiukookin, kun kahvit vain Viitasaarella hörpättiin”, hänen isänsä oli heti valmis.

”Kyllä minäkin teidät mielelläni ruokkisin…” Helmi aloitti, mutta he kieltäytyivät olemasta vaivaksi; Helmin piti nyt vain keskittyä uuteen mummon rooliin.

”Okei, okei, älä nyt hiilly”, Jyri oli rauhoitellut Ollia baarissa.

Kun Anna, äiti, isä, Aulis ja Alina kävivät kiivasta keskustelua kaikille mieleisestä lounaspaikasta ja seisoivat synnytysosaston aulassa odottamassa hissiä, kahden ja puolen kilometrin päässä Saunatontunkujalla Olli heräili yöunilta ja skannasi mielessään edellistä iltaa. Se muuttui sitä sumeammaksi, mitä pidemmälle ilta eteni. Alkuillasta he olivat istuneet Vanhassa Karhussa jutellen niitä näitä, mutta sitten Jyri oli pudottanut pommin – että Elina oli tullut heidän eronsa suhteen katumapäälle.

Olli ei ollut aluksi uskonut sitä, eikä oikein uskonut vieläkään. Kokonaiseen vuoteen Elina ei ollut reagoinut hänen yhteydenottoyrityksiinsä, joten sitä taustaa vasten uutinen kuulosti suoraan sanottuna lähinnä vittuilulta.

”Okei, okei, älä nyt hiilly”, Jyri oli rauhoitellut Ollia baarissa. ”En sano, että minäkään olisin tilanteesta aivan tarkkaan perillä, mutta satuin kuulemaan, kun Kati ja Ellu puhuivat puhelimessa. Kati sanoi, että jos Elinasta tuntui siltä, niin ehkä hänen pitäisi ottaa sinuun yhteyttä.”

Minuun, sanoiko Kati nimenomaan, että minuun, Olliin? Siis oletko varma, että he puhuivat minusta?” Olli oli tivannut ja noussut hakeakseen saman tien pari Heinekenia ja jallupaukkua, mutta Jyri oli istuttanut hänet takaisin käsinojista kuluneeseen nahkatuoliin. ”Sanoi, Kati mainitsi ihan selvästi sinun nimesi. Mutta ei se minulle mitään puhelun jälkeen sanonut, Elina oli kai kieltänyt. Mutta siis voi olla, että Ellusta kuuluu lähipäivinä jotain.”

”No voihan saatanan saatana”, Olli oli kironnut ja rojahtanut syvemmälle nahkatuolin uumeniin ja istunut siellä mykkänä ja jurona kuin pahantuulinen buddha.

Ei voinut olla totta. Juuri nytkö hänen piti kuulla tämä – nyt kun hänen elämänsä oli vähitellen taas löytämässä uomansa: väitöskirja oli ottanut tulta, ja Anna oli antanut hänelle uutta ajateltavaa, Elina oli tullutkin katumapäälle?

”Mitä se akka oikein kuvittelee?!” hän oli vaahdonnut Jyrille. ”Että se voi ensin viskata mut kuin roskapussin ja leikkiä vuoden lumikuningatarta, johon ei saa minkäänlaista kontaktia, ja sitten se keksiikin ykskaks, että ei yksinelo olekaan kivaa ja että ehkä Ollille sittenkin olisi vielä käyttöä? Ja mihin se mua yhtäkkiä taas tarvii? Sulakkeita vaihtamaanko? Minä helkkarin kynnysmattona se mua oikein pitää?”

”Mimmi olisi lähtenyt sun mukaan, muttet huolinut.”

Sitten hän oli noussut ja myös hakenut aikomansa oluet ja tuplajallut ja mesonnut Jyrille, millaisia lieroja naiset, tai siis ainakin jotkut naiset, olivat. Ja siihen filmi pimeni. Hän oli juonut liikaa ja polttanut liikaa, vaikkei yleensä tehnyt kumpaakaan. Hän muisti myös suudelleensa jotain pimua, jonka nimestä ja ulkonäöstä hänellä ei ollut mitään käsitystä. Nyt hänestä tuntui, että se kaikki oli ollut näytösluontoista, Elinalle suunnattua kostoa, ja hän toivoi, ettei se ollut johtunut enempään.

Hän nousi sängystä, nuuhki paitaansa ja katsoi peiliin etsien iholtaan huulipunajälkiä tai muita paheellisia merkkejä, muttei löytänyt mitään. Ja paidassaan hän tunnisti vain tupakanlemun. Hän tarkisti takkinsa taskut, löysi puolikkaan pikkusikariaskin, tulitikkulaatikon ja taksikuitin ja näki, että kuitti oli tulostettu 1.38. Hän avasi kännykän ja naputteli Jyrille, mihin aikaan he olivat lähteneet baarista.

”Puoli kahden maissa”, Jyri vastasi ja Olli tuuletti mielessään; hän oli siis lähtenyt baarista yhtä aikaa Jyrin kanssa.

”Tykyttääkö päässä?” Jyri kysyi viestillä.

”Moukaroi paremminkin”, Olli vastasi ja kysyi kautta rantain, että hänellä oli ilmeisesti ollut jotain sutinaa jonkun kanssa.

”Mimmi olisi lähtenyt sun mukaan, muttet huolinut. Sanoit vain, että naiset on yksiä piruja. Eukko ei tykännyt.”

Olli oli tyytyväinen – ei siihen, että hän oli ilkeillyt vieraalle naiselle, vaan ettei ollut tehnyt mitään, mitä joutuisi nyt katumaan.

Kello oli puoli kaksitoista, Olli päätti käydä suihkussa ja mennä vanhempiensa luo makaronilaatikolle. Nämä olisivat sopivasti lounaalla, ja hänelle siitä tulisi brunssi.

”Mennään nyt vain sinne syömään!” Anna kivahti. Häntä ärsytti juuri nyt aika monia asia.

Sillä välin kun Olli hankasi suihkussa Axea ihoonsa, sairaalan parkkipaikalla jatkui kiivas keskustelu siitä, mihin mentäisiin syömään. Annan äiti esitti, että he kävisivät kaupassa ja menisivät kokkaamaan Annan luokse, kun taas Aulis ja Alina halusivat Mäkkäriin.

”Ei vai onko täällä se Burger King? Sehän on hyvä, vielä parempi kun Mäkkäri, mennään sinne”, Alina keksi.

”On kai”, Anna arveli. ”Muistaakseni siinä matkakeskuksen vieressä, huoltoaseman yhteydessä.”

”Oota mä tsekkaan, tästähän sen näkee”, Alina sanoi ja alkoi näprätä älypuhelintaan. ”On siinä. Joo, haetaan sieltä kaikille ateriat, eikö niin, pliis pliis iskä ja äiskä?”

”Vai mitä jos haettaisiin kaupasta perunamuusi- ja lihapullatarpeet ja mentäisiin Annan luo kokkailemaan? Ja tehtäisiin hyvä salaatti?”

”Äitiii! Ei aina jotain tylsää pottupuuroa. Kun kerrankin ollaan täällä, missä olis hyviä pikaruokarafloja.”

”Mutta kun minä en tykkää niistä roskaruokapaikoista.”

”Ei ne oo mitään roskaruokapaikkoja! Siellä yhdessäkin tehdään pihvit avotulella, niin että oikeastaan on ihan sama, mennäänkö sinne vai syödäänkö jotain sun tekemää pöperöä”, Alina protestoi.

”Ei se nyt ole ihan sama. Ja tarkoitin sitäkin, että sieltä tulee paljon roskaa, kun ne kaikki pakattu erikseen, hampurilaiset ja ranskalaiset ja juomat ja pillit…”

”Hei mä haluan kokiksen. Ison!” Aulis ilmoitti. ”Ja paljon ranskiksia. Ja jäätelön! Semmoisen jäätelön, johon tulee suklaakastiketta!”

”Mä haluan kerrosaterian ja pirtelön, mansikkapirtelön”, Alina ilmoitti.

”Eikös me nyt voida mennä hampparille, kun kerrankin täällä ollaan?” isä ehdotti sopuisasti.

”Jee! Kiitti iskä!”

”Hyvä iskä!”

”Mennään sitten, enemmistö päättäköön”, äiti huokaili samalla kun penkoi käsilaukkuaan. ”Voi että, mä taisin kuulkaa unohtaa puhelimen Annukan huoneeseen!”

”Taas!”

”Miten se ei pysy sulla yhtään mukana?”

”Mä otin pienestä kuvan ja laskin luurin varmaan siihen yöpöydälle…”

”Mennään nyt vain sinne syömään!” Anna kivahti. Häntä ärsytti juuri nyt aika monia asia – se, että hänen perheensä oli yksi metelöivä Kiljusten herrasväki myös julkisilla paikoilla eikä hänen äitinsä osannut vieläkään pitää huolta puhelimestaan, jonka hän oli tälle vasta pari päivää sitten postittanut. ”Ihan sama mihin mennään, kunhan nyt vain johonkin. Etkä sinä siellä luuria tarvitse”, hän äsähti äidilleen.

”Mutta olisi se nyt hyvä tietää, missä se on. ”

”Okei, mä soitan Auralle ja tarkistan, että se puhelin on Annukan huoneessa eikä jossain ABC:n vessassa”, Anna huokaisi.

Vielä kuukausi sitten hän olisi juossut Elinaa vastaan kädet ojossa.

Annan perheen työntyessä Volkkariin ja Auran raportoidessa Annalle, että tämän äidin puhelin lepäsi Annukan sairaalahuoneen yöpöydällä, ruusuvaasin alla, Olli tuli pyörineen pyöräkellarista ja pani merkille, että ilmassa oli pakkasta. Hänen hengityksensä huurusi, ja yöllä oli satanut vähän luntakin, maa oli valkoinen taivas kuulas ja hieno, samppanjan värinen.

Hän ajoi Mäki-Mattiin hieman pidempää kautta ja antoi ulkoilman selvittää päätään. Erakkovuosi oli ollut myös eräänlainen paastovuosi, alkoholinkin suhteen, eikä hän näköjään tarvinnut kovin monta doping-annosta humaltuakseen – eikä myöskään saadakseen kohtuullisen pahan kohmelon.

Hän hyppäsi pyöränselkään ja alkoi taas miettiä, mitä Jyri oli sanonut Elinasta. Mä olen ollut Katin puheista ymmärtänyt, että Elina on alkanut tulla vähän katumapäälle sen teidän eron suhteen.

Jos se oli totta, siis jos Jyri ei ollut valehdellut hänelle päin naamaa, mitä Olli ei tietenkään uskonut, vaihtoehtoja oli kaksi: Jyri oli sekoittanut asioita, kuullut jotain, mitä oli halunnut kuulla, sillä heidän eronsa oli ollut Jyrille ja Katillekin kova paikka. Ja toinen vaihtoehto oli, että Jyri oli kuullut oikein ja ymmärtänyt oikein, eli Elina todella oli tullut katumapäälle.

Olli mietti, että oliko maailmassa oikeasti semmoinen outo laki, josta joku julkkispsykologi, Tommy Hellsten vai-kuka-se-nyt-oli, oli puhunut, että ihminen sai sen, mistä luopui. Ainakin tähän se tuntui pätevän – kun hän oli päättänyt päästää Elinasta irti, ei ollut mennyt viikkoakaan, kun tämä oli jo valmis hyppäämään takaisin hänen syliinsä.

Mutta halusiko Olli eksänsä takaisin? Vielä kuukausi sitten hän olisi juossut Elinaa vastaan kädet ojossa ja ripotellut ruusuja tämän jalkojen juureen, mutta nyt tilanne oli toinen. Oikeastaan koko kuvio tuntui hänestä oikeastaan kierolta, epäreilulta ja jopa julmalta. Kun hän oli vihdoin saanut elämänsä taas rullaamaan, oli kuin Elina olisi ilmestynyt nurkan takaa huutaen ”aprillia, aprillia!”

Olli kaarsi vanhempiensa pihaan ja löysi Inkun seisomasta toinen etutassu koholla ulkoportailta.

”Eikö ne päästä sua sisälle, täh, mitä?” hän jutteli kissalle ja kyykistyi silittämään tämän ulkoilmassa kostunutta turkkia. Hän antoi Inkun puskea itseään hänen sääriään vasten ja sotkea housut kissankarvoihin. ”Eikö Inkkuakaan huvita ulkoilla, kun tassut kastuu? Mitäämitää? Entäs miten hiirien kanssa menee? Onko tullut lihavia saaliita?” hän kyseli, ja Inkku naukui vastaukseksi niin kuin olisi ymmärtänyt.

Olli avasi ulko-oven, jätti kengät ulkoeteiseen, tyhjän ämpärikasan viereen ja huhuili, täysin retorisesti: ”Ollaanko täällä kotona?” Inkku, joka oli luikahtanut samalla sisälle, suuntasi ruokakupilleen.

”Täällähän on hiljaista.”

Tietenkin vanhemmat olivat kotona, missä muuallakaan, elleivät Prismassa tai Citymarketissa, mutta mistään ei kuulunut mitään, paitsi olohuoneessa pauhasi tuttuun tapaan televisio. Olli vilkaisi eteisestä olohuoneeseen, ja näki isän tuijottamassa USA:n presidentinvaaleihin liittyvää keskusteluohjelmaa kaukosäädin kädessään. Ollista kaukosäädin oli isälle kuin jokin pyhä amuletti tai toorapötkö ja telkkarin katsominen taas isän päivittäinen jumalanpalvelus – pyhä toimitus, jonka hän teki media-nimiselle, ruudun kautta objektiiviseksi uskottua totuutta julistavalle jumalalle.

Hän riisui takkinsa ja puisteli pipoaan ja rykäisi. Vieläkään isä ei reagoinut hänen läsnäoloonsa mitenkään, ja Olli mietti, oliko tästä tullut lopullisesti kuuro – seniili ja täysautisti, joka oli kadonnut omaan mikä-mikä-maahansa?

Hän laittoi takin naulaan, isän ruskean ikivanhan verryttelytakin ja likaiseksi pinttyneen harmaan fleecen viereen, joka tällä oli ollut niin kauan kuin hän muisti. Hän heitti pipon ja lapaset lakkihyllylle ja nosti maasta, kenkien päältä, äidin viininpunaisen kaulaliinan ja sanoi: ”Täällähän on hiljaista.”

Vasta nyt isä viimein käänsi päänsä ja huomasi hänet. ”Jaa sinä?”

”Minäpä minä. Onko Clinton jo reilussa johdossa? Mitä ne luvut oli viimeksi, eihän siinä ollut kuin muutaman prosenttiyksikön ero.”

”Vielä on Hilleri keulilla, mutta minä sanon, että Trumppi se tämän kisan vie.”

”Ei hitossa vie, se se olisikin paukku. Missä äiti?”

”Tuolla kai se on makuuhuoneessa, lukee jotain lehteä”, isä mutisi ja lisäsi televisioon ääntä.

”Äiti sanoi, että täällä olisi makaronilaatikkoa.”

”Me jo tuossa syötiin. Se loota on siinä liedellä, kai se on vielä lämmintä.”

Äiti ilmestyi keittiöön niin hiljaa, että Olli ei kuullut.

Olli meni keittiöön, missä seinäkello piti tuttua tikitystään ja Inkku ahmi lihapaloja pienestä sinisestä muovikupista. Hän otti astiakaapista vähän naarmuuntuneen kukkakuvioisen lautasen, kauhoi sille ison läjän vielä lämmintä makaronilaatikkoa ja löysi jääkaapista melkein tyhjän Felix-purkin.

Äiti ilmestyi keittiöön niin hiljaa, että Olli ei kuullut. ”Otin ruuan päälle pikkutirsat”, äiti sanoi ja venytteli haukotellen. ”Onko siellä ketsuppipurkissa enää mitään? En muistanut ostaa uutta eilen, kun kävin kaupassa.”

”Kyllä-täällä-vielä-vähän-on”, Olli sanoi samaan tahtiin kuin ravisteli puolityhjää pulloa, joka roiski ketsuppiroiskeita ympäri lautasta.

”Entä oliko se laatikko vielä lämmintä?”

”Riittävän lämmintä”, Olli sanoi ja nuolaisi ketsuppiroiskeet sormestaan.

Sitten hän katsoi äitiään tarkemmin. Tämä näytti paitsi uniselta, jotenkin pöhöttyneeltä. Siltä kuin olisi juonut illalla pullon viskiä ja itkenyt.

”Entä haluatko punajuurta?” äiti kyseli jääkaappiin katsellen. ”Tai suolakurkkua ruisleivän päälle?”

”PUHU MEILLE NIIN KUIN IHMISILLE PUHUTAAN!”

Olli pudisti päätään ja istui syömään. Äiti istui vastapäätä ja katseli hänen syömistään, mikä teki Ollin kiusallisen tietoiseksi liikkeistään ja syömisensä synnyttämistä äänistä: siitä, miten haarukka kalahti lautasta vasten, miten hän maiskutti purressaan ja miten kurkku muljahti nielaistessa. Hän yritti syödä hiljaisemmin, vähemmän kuuluvasti, mutta se teki siitä vielä entistäkin hankalampaa.

Äiti pyyhkäisi kämmenselällään liinalta näkymättömiä muruja, katsoi ikkunaan ja huokaisi.

Inkku, joka oli saanut kuppinsa tyhjäksi, naukaisi ja istahti keskelle keittiön lattiaa kuin olisi aistinut tilanteen seisahtuneisuuden ja päättänyt järjestää jotain ohjelmaa – se alkoi pestä itseään. Se nuolaisi vuoroin tassuaan ja vuoroin pyyhkäisi korvaansa, nuolaisi ja pyyhkäisi, nuolaisi ja pyyhkäisi. Kun näytöstä oli jatkunut monta minuuttia, Inkku naukaisi ja lähti tassuttelemaan häntä pystyssä olohuoneeseen.

”Esko!” äiti huusi olohuoneeseen, mistä ei kuulunut mitään.

”Esko!” äiti huusi uudestaan ja tuhahti sitten Ollille: ”Nytkö siitä on tullut lopullisesti kuuro.”

”Esko!” hän huusi kolmannen kerran. ”Jätä hetkeksi se telkkariruutu ja tule keittämään pojallesi ja vaimollesi kahvit.”

”Mulleko siellä puhutaan?”

Yhtäkkiä äiti ponkaisi ylös niin, että tuoli kaatui ja huusi miehelleen: ”SULLE SULLE TÄÄLLÄ PUHUTAAN! SANOIN, ETTÄ PANE EDES HETKEKSI KIINNI SE PIRUN LOOTA JA TULE TÄNNE JA KEITÄ KAHVIT JA SITTEN PUHU MEILLE NIIN KUIN IHMISILLE PUHUTAAN!”

Kun tunnekuohu ei tullut ulos sanoina, se pyrki esiin kyynelinä.

Olli lopetti syömisen ja katseli äitiä, joka näytti siltä kuin olisi halunnut sanoa jotain, mutta suu ei olisi suostunut yhteistyöhön – huulet väpättivät kuin kieltäytyen päästämästä sanoja ulos, ja kun tunnekuohu ei tullut ulos sanoina, se pyrki esiin kyynelinä. Mutta niidenkin tulon äiti torppasi puristamalla silmät tiukkaan kiinni. Sitten hän vain seisoi paikoillaan ja tärisi.

Lopulta hän kokosi itsensä ja marssi eteiseen, ja peilin kautta Olli näki, miten äiti otti takin ja kaulaliinan, ja vaikka lakkihyllyltä lensi maahan pari hanskaa ja isän pipo, hän ei kumartunut nostamaan niitä. Hän avasi ulkoeteisen oven, vetäisi jalkaansa kumisaappaat ja meni ulos eikä sulkenut ovea perässään.

Isä ilmestyi keittiöön kaukosäädin kädessään ja näytti Ollista puusta pudonneelta pöllöltä. Tupsukorvaiselta huuhkajalta, jonka päälaki kiilteli paljaana, mutta jolla oli ohimoilla muutama harvaa haiven sekä pitkät ja ihmeen tuuheat kulmakarvat, jotka näyttivät siltä kuin olisivat kuuluneet jollekulle toiselle. Niiden alta Ollia katsoivat haalistuneet ja vähän verestävät silmät, joiden iiriksen väristä ei voinut olla varma. Oliko niissä häivä ruskeaa? Vai ehkä sittenkin keltaiseen sekoittuvaa harmaata?

”Olisiko sitä alkanut ottaa jokin päähän?” Olli ehdotti ja yritti olla purskahtamatta nauruun.

”Mikä sille tuli?” isä kysyi.

”Olisiko sitä alkanut ottaa jokin päähän?” Olli ehdotti ja yritti olla purskahtamatta nauruun. Hän nousi laittamaan lasin sekä rasvaisen ja ketsuppisen lautasen koneeseen ja puri huultaan.

”No jos minä sitten… Keitän ne kahvit”, isä sanoi ja avasi keittiönkaapin. Olli näki sokerilaatikon, Dietorelle-purkin sekä jauho-, riisi- ja ryynipussit, keksi-, voileipä- ja näkkileipäpakkaukset, kaikki sotilaallisessa järjestyksessä. ”Kahvit on siinä toisessa, jääkaapin puoleisessa kaapissa, alimmalla hyllyllä, ja suodatinpussit siinä vieressä pahvipakkauksessa”, hän neuvoi, jätti isänsä keittämään kahvia ja meni äitinsä perässä pihalle.

Äiti lakaisi pihasta lunta lenun oloisella varpuluudalla. Hän viskoi harjalla lunta sinne, eikä touhulla näyttänyt olevan mitään muuta varsinaista päämäärää kuin klassinen päästellä höyryjä pihalle.

Kun äiti oli saanut etupihan puhtaaksi, hän siirtyi lakaisemaan lunta autotallin edestä, ja kun se oli paljas, hän alkoi sukia tallia lumesta, ja kun hän oli huiskinut lumet aidalta sekä kompostin ja grillin päältä ja puhdistanut vielä ikkunalaudatkin, hän jäi seisomaan harja vinossa niin kuin mikrofonin varresta kiinni pitävä ja loppuaplodeihin valmistautuva laulaja. Sitten hän käveli autotallin nurkalle ja asetteli harjan räystään viereen ja läiski yhteen kuluneita, nahkarukkasiaan. ”Lähdetäänkö pienelle kävelylle? Kierretään vaikka Harju?”

”Isä kyllä rupesi just keittämään sitä kahvia”, Olli sanoi, siksikin, että eilinen baari-ilta jylläsi vielä hänen sisuskaluissaan, eikä kävelylenkki kuulostanut siksi järin houkuttelevalta.

Mutta jokin äidin katseessa kertoi, että isän kahvinkeitto tai hänen krapulansa eivät olleet juuri nyt kovin olennaisia.

Ollin ja äidin kävellessä kohti Harjua Anna, Alina, Aulis ja vanhemmat olivat saaneet tilauksensa ja etsivät hampurilaisravintolasta vapaata pöytää, ja Annan ärsyyntyminen uhkasi muuttua raivoksi. Oli kuin hänen ihonsa alla, jossain sisäelinten tienoilla, olisi käynyt kumma taistelu tai outo kihinä, joka olisi vaatinut raapimista suurella kuvitteellisella sukkapuikolla. Hän päätti vain kestää ja pitää pintansa. Hän ei huutaisi eikä lähtisi mukaan heille tyypilliseen älämölöön, ei nyt, ei tällä julkisella paikalla, mesotkoon muut miten paljon hyvänsä.

Silloin Anna päätti, ettei kuuntelisi perheenjäseniään nyt yhtään, ei kerta kaikkiaan.

Hän keskittyi puristamaan kaksin käsin paperipäällysteistä tarjotinta, jolla lepäsi kasvishampurilainen, ranskalaiset ja puolen litran muki keltaista Jaffaa, samalla kun seurasi, miten muu perhe yritti löytää täydehköstä ravintolasta istumapaikkaa ja kailotti niin, että jotkut asiakkaista käänsivät huvittuneina päänsä:

”ONKO TUOLLA NURKASSA HEI YKSI VAPAA PÖYTÄ?” isä huusi äidille, joka sääti vielä tiskillä jotain.

”EI KUN SIELLÄKIN ISTUU JOKU, ETKÖ SÄÄ NÄÄ?”

”ISO PÖYTÄ JA YKSI IHMINEN, MENNÄÄN VAIN SIIHEN”, isä päätti ja lähti määrätietoisesti kävelemään nurkkapöytään.

”Ei kun odota”, Alina juoksi isänsä perään ja sähisi tälle: ”Siinä on pari takkia, sille tulee siihen jotain kavereita, ei siihen mahdu.”

”No mihin täällä, tämähän on täynnä koko paikka…”

”Hei! Vai otetaanko nämä ruuat mukaan ja mennään Annalle, eihän tänne kopperoon mahdu?”

Sitten nuori, oman lounaansa juuri päättänyt pariskunta nousi pöydästä, ja Aulis syöksyi varaamaan heille paikat. ”Mä oon ikkunan vieressä, kun tästä on parhaat näköalat!”

”No onpa tosi mahtavat näköalat, siitä näkyy parkkipaikka, huoltoasema ja linja-autoja”, Alina naljaili.

”On tämä ainakin parempi kuin se, mistä näkyy vain toi hampurilaistiski”, Aulis sanoi loukkaantuneena ja yritti avata majoneesipötköä, joka repesi ja putosi hänen housuilleen. ”VOI EI, ONKO KELLÄÄN PAPERIA, NÄÄ SOOSIT LEVIS MUN FARKUILLE?”

”Mämmikoura!”

”Voi hyvänen aika, odota Aulis, odota tuosta saat… Anna! Haetko tiskiltä lisää paperia?”

Anna haki ja länttäsi läjän valkoisia serviettejä Auliksen eteen. ”Tuossa! Äläkä sotke enempää.”

”VOI EI, EIHÄN TÄÄ MUN PIRTELÖ OLE MANSIKKAA VAAN VANILJAA VAIKKA MÄ NIMENOMAAN HALUSIN MANSIKKAA!” Alina parkui, ja silloin Anna päätti, ettei kuuntelisi perheenjäseniään nyt yhtään, ei kerta kaikkiaan. Ei äitiä, isää, Aulista eikä Alinaa, ei vaikka nämä kaataisivat syliin kaiken ruokansa ja juomansa ja tukehtuisivat pilleihinsä; hän keskittäisi nyt kaiken huomionsa ranskalaisiinsa ja majoneesia ja muuta mönjää pursuilevaan purilaiseensa.

”Se mitä se sinun naapurisi, se Anna, näki siitä sinun tähtikartastasi eilen…”

Tismalleen samalla hetkellä kun Anna vei kourallisen ranskalaisia suuhunsa ja toivoi, että myös hänen perheenjäsenensä tukkisivat suunsa, ranskalaisilla tai millä tahansa, Olli ja hänen äitinsä tulivat Harjun pohjoispuolella olevien puisten portaiden juurelle. Ollille nämä portaat olivat tuttuakin tutummat: jypiläiset juoksivat niitä kesäisin ylös pelikaveri selässä, ja hänkin oli monena suvena ravannut niitä ylös alas, juosten ja tasaloikkaa, yksin ja joskus Jyrin, ja pari kertaa Elinankin kanssa.

Hän luuli, että he kiipeäisivät nytkin portaat ylös tornille, mutta äiti pysähtyikin niiden alla olevalle tasanteelle, ja Olli näki, miten tämän olkapäät alkoivat täristä. Ollin päässä vilisi saman tien liuta vaihtoehtoja – äiti oli sairas, isä oli sairas, jompikumpi sairasta sisäelinsyöpää, johon ei ollut parannuskeinoa – ja hänen vatsaansa kylmäsi.

Sitten äiti etsi takintaskusta nenäliinan ja pyyhki silmiään. ”On yksi juttu, joka mun on pitänyt kertoa sulle kaksikymmentäyhdeksän vuotta”, hän sanoi ja otti toisella kädellä tukea porraskaiteesta. ”Se mitä se sinun naapurisi, se Anna, näki siitä sinun tähtikartastasi eilen…” Äiti irrotti otteensa kaiteesta, pyyhkäisi kaiteelta tarttuneen lumen housuihinsa, katsoi Ollia silmiin ja jatkoi: ”Tarkkaan ottaen se, mitä se sanoi siitä kartan sisarusten huoneesta, ei mennyt ihan pieleen. Sulla on sisko, tai siis sulla oli sisko, Olli. Sä et ole meidän perheen ainoa lapsi, niin kuin sä olet aina luullut.”

Jatkis päivittyy uudella jaksolla joka lauantai.

Tiina Piilola

Tiina Piilola on jyväskyläläinen kirjoittamisen sekatyöläinen, joka viimeistelee parhaillaan kirjallisuustieteen väitöskirjaa Kalevalan naisista. Hän on julkaissut kolme romaania, joista viimeisin, Taivaanmerkit, ilmestyi viime keväänä Kustantamo S&S:ltä.

Anna on lupauksensa mukaan tehnyt Ollille tähtikartan ja tulee nyt kertomaan Ollille tämän elämästä. Paikalla on myös Ollin äiti, joka ilahtuu Annasta mutta jokin tähtikartassa saa hänet häkeltymään.

”Äiti, anna olla”, Olli esteli, mutta äiti oli saanut päähänsä, että jääkaapin taus piti imuroida ja se piti ehdottomasti tehdä juuri nyt.

”Sinne kertyy pölyä, ja se voi syttyä palamaan”, äiti touhotti etsien eteisen kaapista Ollin vanhaa ja järjettömän kovaa meteliä pitävää imuria. ”Pölypussikin repeämispisteessä, onko sinulla niitä, niin vaihtaisin?”

”On kai, jossain hyllyllä. Kai.”

”Täällä on mutta tyhjä laatikko”, äiti sanoi ja heilutti Rainbow’n sinistä mikrokuitupölypussilaatikkoa. ”Ja miksi tämäkin on pitänyt jättää tuonne kaappiin, kun se on kerran tyhjä?”

Itse asiassa oli mennyt melkein viikko, eikä Olli ollut juuri ajatellut exäänsä.

Olli kohautti olkiaan. Elina oli ollut se, joka oli imuroinut (ja vaihtanut pölypussit) sekä pessyt pyykit, Ollin homma oli ollut vessan pesu ja tiskaus, kun taas ruuanlaitto ja kaupassakäynti oli yleensä hoidettu yhdessä.

Mutta se siitä. Tämän enempää hän ei Elinaa ajatellut. Itse asiassa oli mennyt melkein viikko, eikä Olli ollut juuri ajatellut exäänsä, tuuletuksen paikka – melkein.

Äiti ruttasi pakkauksen ja kysyi, mihin Olli heitti pahvit.

”Johonkin, laita vaikka siihen tiskipöydälle.”

”Ja nyt, herraseni, siirrähän sitä jääkaappia. Minä luuttuan lattian ja pyyhin rätillä, kun kerran lupasin.”

”Mikä ihmeen siivousvimma sulla on?”

”Tämäkin homma pitää joskus tehdä, siivota kaappien aluset ja semmoiset paikat, joihin ei ole ihan helppo päästä.”

Olli mietti, oliko tässä nyt jotain sellaista symboliikkaa, mitä hän ei ymmärtänyt. Oliko tämä jokin äidin vertauskuvallinen ”lopullisesti irti Elinasta” -puhdistusoperaatio, vai oliko äiti vain niin kyllästynyt omaan elämäänsä, että kaipasi kipeästi jotain uutta tekemistä eikä keksinyt muuta kuin poikansa asunnon siivoaminen?

Kun jääkaappi jökötti keskellä keittiön lattiaa, äiti haki harjan ja kihvelin ja alkoi lakaista ja näytti Ollille voitonriemuisesti rikkalapiolla lepäävää saalista – leivänmuruja, kuivuneita makaroneja, kahvinporoja ja pienen kissan kokoista pölykasaa. ”Ai ettei ollut tarpeen, vai?” äiti kysyi ja kippasi läjän roskiin. ”Nyt sen voisi vielä mopata tuon lattian...” hän yritti, mutta Olli työnsi jo Rosenlewiä paikoilleen: ”Höösäys riittää nyt. Kerätköön pölyä taas ainakin toiset kymmenkunta vuotta.”

”Siivottaisiin se nyt kunnolla, kun kerran aloitettiin”, äiti yritti, mutta Olli jo saanut Rosenlewin takaisin koloonsa.

”Hyvä on”, äiti nosti kätensä. ”Ei tupata jos ei tykätä.”

Olli ajatteli, että äidin elämän täytyi olla todella, siis toodella yksitoikkoista, jos tämä tosiaankin haki vaihtelua päiviinsä niin, että tuli siivoamaan poikansa kämppää.

Oven takana oli Anna hassussa violetissa tunikassa, jossa oli valkoisia pilviä ja kaulassa krumeluuri helmikoru.

Vaikka tavallaan sen ymmärsi. Äiti ja isä eivät käyneet ikinä missään, heillä ei ollut oikeastaan edes ystäviä, ja heidän pääasiallinen harrastuksensa oli television katsominen. Eikä isästä tainnut olla minkäänlaiseksi juttuseuraksi, äidille olisi ollut enemmän iloa vaikka koirasta. Tai hamsterista. Tai rehevästä huonekasvista. Vaikka olihan heillä tietenkin Inkku.

Olli oli sanomaisillaan äidille, että jos tällä oli tekemisen puute, niin ainahan hän saattoi mennä vaikka jumppaan elokuviin, uimahalliin tai edes kirjastoon, kun ovikello soi.

”Ai onko sulle tulossa vieras?” äiti pesi altaassa luutua.

”Ei, ellei sitten Jyri. Vai olisiko lehtikauppias?”

Oven takana oli Anna hassussa violetissa tunikassa, jossa oli valkoisia pilviä ja kaulassa krumeluuri helmikoru. ”Moi Olli! Mä innostuin tästä sun astrokartasta niin, että tein sen eilen töitten jälkeen, ja imurin ääni paljasti, että täällä ollaan kotona, joten ajattelin tuoda sen saman tien”, Anna heilutteli kädessään olevaa paperia ja työntyi sisään.

”Ja kukas se tämä viehättävä nuori neiti on?”

”Ai se.” Olli oli ollut viikolla Annan apuna muutossa ja sattunut löytämään tämän astrologisten hörhökirjojen välistä tähtikartan. Kohtaus oli muuttunut sanaharkaksi, ja Olli oli antanut Annalle luvan tehdä hänelle tähtikartan, mutta nyt hän jo katui hölmöltä tuntuvaa päätöstä. ”Kun meillä on täällä on oikeastaan siivoussessio ja...”

”No mutta hei!” äiti ilmestyi eteiseen kuivaillen käsiään. ”Ja kukas se tämä viehättävä nuori neiti on?”

”Anna seinän takaa”, Olli esitteli. ”Kerroinhan mä sulle, että siihen tuli uusi asukas.”

”Anna”, tämä sanoi ja ojensi kätensä.

”Marketta. Muutitko sinä tänne opiskelemaan?”

”Ei kun mä aloitin työt ystäväni vanhantavaranpuodissa tuossa käsityökorttelissa.”

”Ai siinä Hillariinassa? Minä kävin siellä, mitä, ehkä kuukausi sitten ja katsoin, että myyjä on aika viimeisillään.”

”Joo Annukka on mun serkkuni, ja sen laskettu aika on mennyt jo parilla päivällä yli, eli lähtö sairaalaan tulee hetkenä minä hyvänsä”, Anna kertoi.

”Voi se Hillariina on tosi kiva pieni kauppa, elämys jo itsessään.”

”Tervetuloa vain ostoksille, mä olen siellä nyt joka päivä tiskin takana paitsi sunnuntaisin. Näin lauantainakin puoti on auki kahteen, juuri äsken sieltä vasta tulin ja mukavasti oli ihmisiä liikenteessä. Ja meidän valikoimakin on kivasti kasvanut, juuri saatiin eräältä paikalliselta kuvataiteilijalta myyntiin pari upeaa taulua”, Anna laverteli.

”Niin ihmiset aloittelevatkin jo pikkuhiljaa jouluostoksia…”

”Ja kun ei se hänen tyttöystävänsäkään ollut niin kovin innokas kotitalousihminen…”

”Mutta siis mulla olisi ollut Ollille tämä sen… tuota yksi kartta, jonka mä sille eilen illalla tulostin. Mutta jos mä tulen takaisin vaikka huomenissa…”

”Ei ei, me vain vähän tässä siivoilimme Ollin keittiötä. Pyyhimme jääkaapin taustan, kun minä hoksasin, ettei Olli ollut varmaan ikinä siivonnut sitä ja kuitenkin asunut tässä kohta kuusi vuotta, ja kun ei se hänen tyttöystävänsäkään ollut niin kovin innokas kotitalousihminen…”, äiti jaaritteli ja vilkaisi anteeksipyytävästi Ollia. ”Niin kun mun yhden ystävän, yhden Sirkan siskolla jääkaapin taus oli ollut täynnä pölyä, joka oli syttynyt palamaan ja ollut polttaa koko asunnon, niin ajattelin, ettei Ollikaan varmaan ole koskaan sitä imuroinut, niin sillä me vain tässä…”

”Voi kamala”, Anna keskeytti epämääräiseksi muuttuneen monologin. ”Pitääkin heti tehdä sama tuolla seinän takana.”

”Mutta siis tule sisään vain”, äiti touhusi. ”Mikä kartta se on? Oletko sä Olli suunnittelemassa jotain reissua? Mulle sä et ole kertonutkaan…”

”Eikä kun… Se on semmoinen.” Olli ei saanut sanottua astrologinen kartta. Sanat eivät suostuneet tulemaan ulos hänen suustaan.

”Tämä on vähän erilainen kartta kuin mitä sä Marketta ehkä ajattelet”, Anna täsmensi. ”Tämä on Ollin syntymähetken mukaan tehty tähtikartta.”

”Vai semmoinen. Kuulostaapa… kuulostaapa…”

”Tämä on vähän kuin aikuisten leikkiä, josta voi myös saada vähän suuntaviivoja elämään.”

”Erikoiselta?” Anna tarjosi. ”Mutta ei tähän tarvitse vakavasti suhtautua, tämä on vähän kuin aikuisten leikkiä, josta voi myös saada vähän suuntaviivoja elämään. Jos haluaa”, Anna lisäsi.

”Tätä varten Olli siis kysyi minulta tarkkaa syntymäaikaansa. Minä mietinkin, että mitä se sitä kyselee.”

Koska äiti halusi ehdottomasti jäädä kuulemaan Annan tulkintaa ja koska Olli ei uskonut pätkääkään siihen, mitä oli tuleva, hänellä oli ihan sama, vaikka äiti jäikin kuulolle, joten he istuivat kolmisin hänen punaiseksi maalatun keittiönpöytänsä ääreen.

”Kartan voi tehdä ihan ilmaiseksi netissä, tää on astro.comin sivuilta tulostettu, ja se on siis kuva taivaankannelta Ollin syntymähetkellä, tsekkaatko Olli vielä, että päivämäärä ja kellonaika on oikein?” Anna tarkisti.

”Juu, näyttävät olevan”, äiti ehätti sanomaan, ja Olli pelkäsi, että tämä jaarittelisi perään jonkin nolon ja pitkäpiimäisen synnytysmuiston. Mutta Anna jatkoi heti: ”Tähtikartta jaetaan siis kahteentoista huoneeseen, joista jokainen kuvaa jotain tiettyä elämänaluetta. Niihin liittyy paljonkin symboliikkaa, mutta noin yleisesti ensimmäinen huone liittyy minäkuvaan ja itsetuntoon, toinen omistamiseen ja omaisuuteen ja kolmas viestintään ja yhteyteen toisten kanssa, neljäs taas liittyy kotiin, viides luovuuteen, kuudes arkeen ja seitsemäs parisuhteeseen…”, Anna luetteli läpi huoneiden symboliikan, ja äiti keskeytti hänet heti kysymällä, mitä se tarkoitti, että jossain huoneessa oli paljon merkkejä.

”Merkit viittaavat planeettoihin, eli esimerkiksi Ollin kartalla niitä on paljon neljännessä, perhe-elämän huoneessa, mistä voi päätellä, että perheellä on Ollille elämässä tärkeä rooli.”

”Voi älä sano noin! Kun en toivo mitään niin kuin lapsenlapsia.”

”Ai kun ihanaa”, äiti sanoi, ja Anna kiiruhti heti tarkentamaan, että planeettasuma neljännessä saattoi viitata myös lapsuudenperheeseen.

”Voi älä sano noin! Kun en toivo mitään niin kuin lapsenlapsia.”

”Varmaan niitäkin vielä joku päivä ilmaantuu”, Anna myönteli diplomaattisesti.

”Mikä se oli se parisuhteen huone, seitsemäskö?” äiti tarkisti.

”Jep, ja siellä on itse asiassa varsinainen hertta ässä eli rakkauden planeetta Venus. Siis jossain vaiheessa Sen Ihanan Oikean pitäisi osua kohdalle ja liitosta tulla suurenmoinen, niin sadulta kuin tämä varmaan kuulostaakin.”

”Ai kun ihanaa”, äiti huokaisi, ja Olli mietti, olivatko Anna ja äiti tosissaan. Uskoivatko he ihan oikeasti, että tähtien asennolla ihmisen syntymähetkellä oli jotain väliä? Että Venuksen sijainti määritti hänen tulevan rakkauselämänsä? Eli jos hän olisi syntynyt vaikka pari päivää myöhemmin tai aivan eri puolella maailmaa, hänen elämänsä oli radikaalisti toisenlaista? Tai siis varmasti se olisikin, jos hän olisi syntynyt jossain Tshetsheniassa tai vaikka Kuubassa, mutta syyt olisivat kyllä aivan muualla kuin tähdissä.

”En ole kovin monelle tätä kertonut, mutta minäkin olen kerran käynyt astrologilla”, äiti paljasti.

”Sinäkin?! Astrologilla?” Olli ällistyi.

”Sinäkin?! Astrologilla?” Olli ällistyi.

”Siitä on jo muutama vuosi, isäsi oli juuri jäämässä eläkkeelle ja aika ahdistunut siitä ja minua huolestutti, että miten se selviää, kun työ on aina ollut sille niin tärkeää. Ja muutenkin”, äiti piti tauon ja taivutteli sanomalehden kulmaa. ”Se oli niihin aikoihin kireä eikä saanut kovin hyvin nukuttua, niin kun en enää muuta keksinyt, kokeilin sitten astrologiaa, mutta en minä sitä Eskolle tietenkään kertonut.”

”Oliko siitä hyötyä?” Anna kysyi.

”Tiedä häntä. Mutta ainakin minä sain vähän uutta mietittävää.”

Olli oli aina ajatellut, että äiti ja isä elivät elämäänsä kuin multaan istutetut tulppaanit, turhia miettimättä, vaihtoehtoja puntaroimatta tai pohtimatta, olisivatko voineet elää jotenkin toisin tai tehdä toisenlaisia valintoja tai varsinkaan sitä, olivatko he pariskuntana onnellisia. Se kuulostaa hänen itsereflektio-ikäluokkansa touhulta. He olivat ajattelijoita siinä missä heidän vanhempansa oli tekijöitä.

”Jos sä Marketta haluat, niin mä voin tehdä sullekin kartan. Voidaan kattoa, mitä se lupailee lähitulevaisuudessa.”

”Ai pystyykö siitä ennustamaankin?”

”Mä vierastan sitä sanaa: ennustaminen kuulostaa sirkustouhulta. Mutta tavallaan voi, jos katsotaan tulevat planeettaohitukset ja kuunpaluukartat ja muut, niistä voi tutkailla yksityiskohtaisemmin juuri jotain tiettyä elämänaluetta.”

”Onpa jännittävää.”

”Sitähän se on, kun ensin oppii tuntemaan symboliikan.”

”Kun kävin tässä yksi päivä kirjastossa, niin huomasin uutuushyllyllä kirjan, jossa oli kuva yötaivaalta ja kohdussa olevasta sikiöstä ja kalliosta ja otsikko meni jotenkin niin, että Mikä meitä ja tähtiä yhdistää? Kirja vaikutti ainakin kannen perusteella hurjan mielenkiintoiselta ja ajattelin lainata sen, mutta kun tulin tiskille, sepä ei enää ollutkaan hyllyssä.”

Voi hyvää päivää, Olli ajatteli. Mutta positiivista sentään, että äiti oli käynyt kirjastossa.

”Tuo onkin kiehtova kysymys, että mikä se ihmisen ja planeettojen välinen yhteys on.” Sitten Anna palasi karttaan: ”Tätä siis tulkitaan niin, että katsotaan tärkeimpien planeettojen auringon ja kuun sekä nousumerkin hallitsija. Ja Olli, sun Aurinkosi on vesimiehen merkin alussa eli olet todella vahva vesimies, sosiaalinen ihminen, mutta erakkopiirteitä löytyy myös. Siis toisaalta vesimies on sosiaalinen ja viihtyy ihmisten parissa, mutta kääntöpuolena tähän merkkiin liittyy taipumus vetäytyä yksinäisyyteen.”

”Että on sosiaalinen mutta viihtyy myös yksin, hmm…”, Olli kertasi. ”Aika tiukkaa analyysia.”

”No siis vesimiehen pitää elää tässä todellisuudessa eikä omassa päässään, niin kiehtova paikka kuin se Väinämöisineen ja muine hahmoineen varmasti onkin”, Anna kuittasi ja nousi ottamaan vettä.

”Voisi sanoa että näennäisen coolin pinnan alla kuohuvat todella syvät vedet.”

”Jos näin äitinä saa sanoa, niin tuossa on paljon perää. Jo tarhassakin Olli oli semmoinen, että yhtenä päivänä se saattoi halata kaikki tarhakaverit ja pussailla tyttöjä ja toisena se halusi vain nyhjöttää yksin leikkimässä legoilla eikä edes suostunut puhumaan kenellekään. Enkä tiedä, onko Olli kertonut, mutta viime talvenahan hänellä oli pienimuotoinen…”, äiti huomasi laverrelleensa ja vaikeni.

Anna sivuutti äidin vihjauksen, laski vesilasin altaaseen ja jatkoi: ”Ollin nousumerkki on sitten Kauriin tähtikuviossa, eli työminä korostuu voimakkaasti, sillä kauris ei turhia tunteile. Mutta kun Kuu kuitenkin osuu vaa’an ja skorpparin merkin rajalle, skorpparin puolelle siis, niin voisi sanoa että näennäisen coolin pinnan alla kuohuvat todella syvät vedet.”

”Nappiin menee”, äiti säesti. Anna jatkoi analyysiaan äidin nyökytellessä mukana, ja Olli oli kuuntelevinaan vaikka vilkuilikin kelloa miettien, ehtisikö vielä tänä iltana kirjoittaa artikkeliaan ja ehkä jopa käydä salilla ennen baariin lähtöä.

Sitten Anna sanoi, että jännä juttu. ”Sullahan ei Olli ole sisaruksia, mutta kolmas huone, jota pidetään sisarusten huoneena on aika mielenkiintoinen. Siis täällä on sellaisia merkkejä, jotka yleensä viittaavat sisaruuteen ja ihan vahvaankin sisarussuhteeseen.”

Anna nosti kartan ja tutki sitä kuin röntgenhoitaja kuvaa. ”Hm, no joo, salaisuuksien Pluto on kyllä tiukassa yhteydessä tähän ja sotkee tapansa mukaan kuviota”, Anna jatkoi. ”Eikä astrologia ole yksiselitteistä, vaan yhdellä kartalla joku kuvio tarkoittaakin vähän toista kuin toisella. Siis pitää ottaa huomioon kokonaisuus. Eikä tämä kuvio tietenkään välttämättä liity sisaruksiin vaan vaikka serkkuihin tai muihin läheisiin ihmisiin, joita voisi pitää ikään kuin henkisinä sisaruksina.”

”Jos se sisarus tarkoittaakin sua?” Olli ehdotti.

Henkisinä sisaruksina? Olli mietti, oliko Anna sittenkin tupsahtanut hänen seinänsä taa pilven reunalta tai joltain planeetalta, mitä niitä nyt olikaan, Uranuksesta tai Marsista?

”Jos se sisarus tarkoittaakin sua?” Olli ehdotti. ”Että mun elämääni ilmaantuu tässä kolmenkympin hujakoilla henkinen siskopuoli, joka muuttaa jostain toisesta todellisuudesta seinän taa sulostuttamaan mun elämää ja tuo siihen vähän tähtipölyä?”

”Sovitaan vaikka niin, jos se tuntuu osuvalta. Ja te tämän uuden siskopuolen kanssa autatte toisianne esimerkiksi järjestämällä yhdessä kirjoja hyllyyn tai tulkitsemalla tähtikarttoja”, Anna jatkoi.

”Ja kertomalla toisillenne hauskoja satuja”, Olli lisäsi.

”Hei, mä käytin tämän kartan tekoon koko eilisen illan, siis käytännössä koko mun perjantai-illan! Mä en lähtenyt Auran kanssa edes ulos syömään, kun nyhjäsin tän sun kartan parissa puolille öin, niin että jos viitsisit ainakin teeskennellä kiinnostunutta”, Anna kiivaili ja lähetti Ollille suloisen viehkeän murhaavan katseen.

Koska Olli ei halunnut, että keskustelu muuttuisi taas salamasodaksi niin kuin muuttoiltana, hän tarjosi rauhanlippua: ”Okei, Anna, sori, mä arvostan kovasti sun työtäsi mun sielunelämäni eteen. Mitä muuta sä sieltä ihmeellisestä taikapaperistasi näet.

”Ainakin mä voisin kertoa vähän karmallisesta kipupisteestä eli Saturnuksesta ja sen vastinparista eli onnen ja menestyksen planeetasta Jupiterista, joka osuu sun kartalla ysihuoneeseen, mikä on Jupiterille aika mukava sijainti. Viittaa juuri opettamiseen, yliopistoihin, ehkä matkustamiseen ja ylipäänsä kaikenlaisten sekä henkisten että maantieteellisten horisonttien laajenemiseen.”

”Osuu”, äiti sanoi ja nousi pöydästä. ”Mutta mun pitää nyt mennä. Käyn kaupassa ja teen vielä illaksi makaronilaatikon. K-marketissa oli se hyvä naudanpaistijauheliha tarjouksessa, niin haen sitä rasian ja pussin tummia makaroneja, ettei tule ihan pelkkää höttöhiilariruokaa.”

”Hei jos se kartta kiinnostaa, niin ilmoittele, mä teen näitä karttoja mielelläni, aina kun ehdin”, Anna muistutti.

”Kiitos, mä pidän mielessä”, äiti sanoi ja napitti kiivain elein takkiaan. ”Tuletko, Olli, huomenna makaronilaatikolle?”

”Mun pitää varata ainakin vähän aikaa väikkäriartikkelille, mutta jos ehdin, niin joo.”

”Tule jos tulet, kotonahan me ollaan. Ja Anna, oli mukava tavata.”

Ovi kolahti äidin perässä, ja Anna kysyi: ”Jatketaanko?”

”Mikä kiire äidille yhtäkkiä tuli, kun se vaikutti aidosti kiinnostuneelta sun tulkinnoista.”

”Jatketaan vain mutta voisiko vähän kiihdyttää tahtia, pliis?” Olli laski, että jos Anna saisi kartta-analyysin valmiiksi vartissa, hän ehtisi hyvin salille.

”Eli Jupiter lupailee hyvää uran ja kaikenlaisen mielen avartumisen suhteen, kun taas Saturnus kasissa on vähän kinkkisempi juttu.” Anna jäi katsomaan Ollia. ”Hei, kuunteletko sinä?”

”Kuuntelen. Ja mietin, että mikä kiire äidille yhtäkkiä tuli, kun se vaikutti aidosti kiinnostuneelta sun tulkinnoista. Vai pelkäsikö se muka oikeasti, että tarjousjauheliha loppuu?”

Anna silitteli pöydän pintaa. ”Tavallaanhan asia ei mulle kuulu, mutta nyt kun kerran kysyit, niin eikö se ole melko selvää?”

”Melko selvää?”

”Etkö sä huomannut, mitä tapahtui, kun mä kysyin sisaruksista? Siihen asti sun äitis oli puhua pulputtanut ja kertonut omista astrokokemuksistaan ja ties mistä tuttavansa siskon tulipaloista ja sun tarhamuistoista ja yhtäkkiä se lakkasi puhumasta, tempaisi laukun ja lähti.”

”Yritätkö sä nyt vihjata jotain?”

”Mä en väitä, että tähdistä pystyy lukemaan kaiken, mutta mä tunnistan ihmisen, joka kuulee jotain, mitä se ei haluais kuulla. Ja siinä sisarusasiassa oli selvästi jotain, mikä sai sun äitis häkeltymään.”

Siis oliko hänellä Annan mukaan ehkä jossain salainen sisarus.

Baarissa oli ruuhkaa ja huumaava meteli. Olli odotti tiskillä vuoroaan ja mietti, mitä Anna oli hänelle päivällä sanonut – miten tämä oli ollut näkevinään hänen kartallaan erakkoutta, työnarkomaniaa ja intensiivisiä tunteita. Ehkä siinä oli jotain pientä perää, mutta ei tuollaiseen tulkintaan tähtiä tarvittu, vaan Anna olisi pystynyt tekemään sen heidän lyhyen tuttavuutensa perusteella.

Ensinnäkin Anna tiesi, että hän oli pienestä perheestä ja vietti paljon aikaa yksikseen, siitä siis erakkous. Toiseksi hän teki väitöskirjaa, ja eikö se aina kertonut ainakin jonkinasteisesta, ellei nyt työhulluudesta, niin ainakin ihan perusduunaria suuremmasta kiinnostuksesta asioiden vatvomiseen? Ja kolmanneksi hän oli kertonut Annalle, miten erosta toipuminen oli vienyt häneltä käytännössä vuoden – tästä oli helppo vetää se johtopäätös, että tunteet olivat syviä.

Olli tilasi pari Heinekenia. ”Ei tuoppeja, kiitos, pullosta menee.” Hän maksoi oluet ja työntyi tungoksen läpi kohti nurkkapöytää miettien, että eikö jokaisen ihmisen elämässä perheellä ollut suuri rooli? Eikö se pätenyt joka ainoaan karttaan?

Entä sitten se, mitä Anna oli ollut näkevinään hänen sisarushuoneestaan, vai miksi sitä olisi pitänyt nimittää? Siis oliko hänellä Annan mukaan ehkä jossain salainen sisarus, mikä taas olisi tarkoittanut, että jommallakummalla hänen vanhemmistaan oli ollut nuoruuden aikainen suhde? Olli hymähti mielettömälle ajatukselle. Vaikka maailma oli täynnä jos mitä, kaksipäisiä vasikoita ja tyhjästä supervallan johtajakisaan ponnistavia bisnesmiehiä, isänsä tai äitinsä nuoruuden aikaista intohimon leiskausta hän ei pystynyt kuvittelemaan, ei ei. Suomeksi sanottuna Annan karttatulkinta oli tainnut mennä ainakin muutamilta osin onnellisesti jorpakkoon.

Olli löysi Jyrin näpyttelemästä kännykkää ja laski oluet pöytään. He kilauttivat pullojaan.

”No?”

”No mitä?”

”No mitä noin elämään ylipäänsä? Paitsi että maasta nousee vieläkin kaksisataa kiloa rautaa?”

”No mitä no mitä. Väitöskirja etenee kuin tukkirekka.”

Jyrin puhelimeen kilahti viesti. Hän luki sen heti. ”Kati. Sillä on kuumetta, lupasin etten ole koko yötä liesussa vaan tulen silittelemään mamin selkää ja pussailemaa niskaa.”

Kati oli se pinkkiraitatukkainen tyttö, joka oli ollut mukana Ollin ja Elinan ensimmäisessä kohtaamisessa, sukupuolitestissä, ja laittanut Jyrille luun kurkkuun. Kun Jyri oli pohtinut uuni-sanan symbolista yhteyttä naisen genitaaleihin, Kati oli sanonut, että jos Jyri lähestyisi uunisieni kädessään hänen g-pistettään, se symboloisi tälle avaruuslentoa. Se oli tehnyt Jyriin lähtemättömän vaikutuksen.

”Teillä suihkii edelleen hyvin?”

”Umpirakastuneita jo kahdeksatta vuotta.”

”Hatunnosto.” Olli kohotti pulloaan. ”Kerroinko mä sulle siitä uudesta mimmistä, joka muutti viikolla mun seinän taa, siihen Kallen asuntoon?”

”Kyllä sä jotain mainitsit. Annako se oli?”

”Anna. Jännä tapaus. Eläväinen.”

”Eli ei näitä kirjallisuuden klassisia utusilmäisiä Seunalan Annoja?” Jyri kirjallisuudentutkija – ja tätä nykyä paikallisen kirjaston nokkamiehiä – kysyi.

”Ehkä ehkä olisi parempi pitää pientä etäisyyttä tähän tähtinaiseen.”

”Ei. Se on töissä siinä käsityökorttelin vanhantavaranpuodissa, sen serkku omistaa sen. Mutta joo”, Olli otti kulauksen ja pyyhki suutaan, ”siinä mielessä se on kyllä vähän tuonpuoleiseen kallellaan, että se, tuota… tulkitsee tähtien kieltä.”

Jyri jähmettyi paikoilleen ja pullon suu jäi huulille. ”Kuulostaa arveluttavalta. Itse asiassa melkein siltä, että ehkä olisi parempi pitää pientä etäisyyttä tähän tähtinaiseen. Muistatko sä yliopiston englanninkurssilta sen Suvi-Marian? Sen, jolla oli kilpikonna laukussa ja aina hirveä määrä jotain talismaaneja kaulassa?”

Olli muisti hämärästi kymmenen vuoden takaa yliopiston pakollisilta kieliopinnoilta oudon mustasilmäisen tytön, joka oli yhtäkkiä hävinnyt maisemista, ja puhuttiin, että hän oli joutunut paikalliseen pöpilään.

”Anna on toista lajia. Enkä mä niitä sen tähtipuheita ihan vakavasti ottanut, ei kai se itsekään.” Hän nojautui taaksepäin ja risti kätensä pään takana yhteen. ”Vaikka kun sitä miettii, niin siinä sellaisessa uskossa on tavallaan jotain sympaattista, siis että joku uskoo ihan tosissaan, että jos jokin planeetta tekee jotain kulmaa johonkin, niin se sitten todella tarkoittaisi jotain.”

”Olli, Olli. Mies taitaa olla vakavasti rakastumassa, sen verran pehmoisia päästelee nyt suustaan.”

”Ei vaan kun tätä oikein miettii, niin tavallaan siinä astrohommassa on vähän sama idea kuin jossain Kalevalassa, että hyödynnetään vähän symbolikieltä ja herätellään mielikuvitusta.”

”Eikös se nyt ole kuitenkin vähä eri asia?”

”Niin, emmä tiedä, on kai. Ja varmaan tässä on kyse siitäkin, että kun tuo viime vuosi nyt oli mitä oli, kiitos Elinan, niin Annan avulla mä olen ainakin saanut muuta ajateltavaa.”

”Voin olla väärässä, mutta mä olen käsittänyt, että Elina haluaisi palata takaisin yhteen.”

Jyri nojasi olkapäitään polviin ja pyöritteli ranteitaan niin kuin olisi valmistautunut sumopainimatsiin.

”Mä en tiedä, pitäiskö mun sanoa tätä, mutta jotenkin mitä mä olen Katin puheista viime aikoina ymmärtänyt.”

Ollin sydän pamahti kurkkuun. Kati oli ollut opiskeluaikoina Elinan paras ystävä, oli varmaan vieläkin.

”Mä en nyt ole tästä ihan varma, joten älä tee hätiköityjä johtopäätöksiä. Mutta mä olen ollut Katin puheista ymmärtänyt, että Elina on alkanut tulla vähän katumapäälle sen teidän eron suhteen.”

”Mitä sä yrität nyt sanoa?”

”Voin olla väärässä, mutta mä olen käsittänyt, että Elina haluaisi palata takaisin yhteen.”

Vähän ennen puoltayötä ja pari tuntia sen jälkeen, kun Olli ja Jyri olivat istuneet Vanhan Karhun nurkassa nahkaisilla maitokahvin värisillä nojatuoleilla ja Olli oli nieleskellyt kuulemaansa ja miettinyt, että piti Jyrin kertoa juuri tämä hänelle juuri nyt, nyt kun Elina-kipu oli alkanut vähitellen hellittää, Anna sai puhelun keskussairaalasta, synnytysosaston aulasta.

”Anna!” Aura kiljui luuriin. ”Se saattaa syntyä nyt!!”

”Annukan lapsi!” Anna kiljaisi takaisin ja pomppasi pystyyn niin että hänen sylissään ollut Munron kirja ja irtokarkkipussi putosivat lattialle, ja salmiakkipääkallot, liitulakut ja vanhat autot levisivät sohvan alle.

”Annukka ja Jukka tulivat jotain pari tuntia sitten, Annukka oli vielä vähän aikaa sitten kontillaan tuolla ammeessa ja kiroili kun lappalainen kun sillä oli jumalattomat supistukset, se vannoi että tämä tulee olemaan tasan ainoa mukula, jonka se ikinä synnyttää, voi olisit kuullu! Mutta siis äsken ne kärräsivät sen synnytyssaliin, kun kohtu oli jo sen verran auki. Jukka on siellä eikä kukaan kerro mulle mitään. Ihan sietämätöntä tää odottaminen”, Auran ääni kohosi loppua kohden niin että hän käytännössä huusi viimeiset sanat.

”Mä tulen sinne kanssa!”

”Hei ei sinne tietenkään vierailijoita päästetä.”

Anna harmitteli, ettei hänellä ollut polkupyörää, jolla olisi päässyt nopeammin. Hän kävi Ollin oven takana, mutta tämä ei ollut kotona. Hän ei tiennyt bussiaikatauluja eikä malttanut alkaa etsiä niitä nyt netistä, joten hän päätti kävellä. Tai juosta. Hän vetäisi jalkaansa ensimmäiset käteen osuvat housut ja otti ensimmäisen naulassa olevan takin, joka oli hänen myrkynvihreä lenkkitakkinsa, sai kelvata, ja lähti hölkyttämään sairaalaa kohti. Hän ohitti massiivisen urheilukeskuksen ja kymmenen korttelin kokoisen tehtaan, jonka parkkipaikalla oli näin lauantaiyönäkin autoja, ja sitten hän ohitti risteyksessä olevan uuden näköisen mutta itseään vanhaksi ja alkuperäiseksi mainostavan pubin, hän ohitti huojuen etenevän pariskunnan ja hölkkäsi ylös sairaalaan vievän pitkän ylämäen, kysyi infosta synnytysosastoa eikä malttanut kuunnella vastausta loppuun asti vaan suuntasi hisseille, intuitio vieköön hänet perille.

”Hei ei sinne tietenkään vierailijoita päästetä”, infotiskin mies huusi Annan perään. ”Mutta aulaan saa mennä odottamaan.”

Anna ei kuullut, sillä hän oli jo hississä ja painoi viidettä kerrosta.

Kun hän astui hissistä, Aura juoksi häntä vastaan ja kailotti: ”Annukka ja Jukka saivat just terveen tytön, se syntyi minuutti yli puolenyön eli MUSTA ON TULLUT TÄTI!”

Jatkis päivittyy uudella jaksolla joka lauantai.

Tiina Piilola

Tiina Piilola on jyväskyläläinen kirjoittamisen sekatyöläinen, joka viimeistelee parhaillaan kirjallisuustieteen väitöskirjaa Kalevalan naisista. Hän on julkaissut kolme romaania, joista viimeisin, Taivaanmerkit, ilmestyi viime keväänä Kustantamo S&S:ltä.

Kun Olli on hetken sulatellut illan tapahtumia, hän valmis ottamaan riskin uudenlaisesta elämästä. Jotain suurta on nyt tapahtumassa.

Aamulla, kun Olli vetäisi sanomalehden luukusta, siihen oli teipattu keltainen lappu ja teksti: Anteeksi. Ja kiitos avusta, tule illalla teelle jos ehdit! A.

Olli katseli pyöreää, koukeroista käsialaa ja mietti, mitä hänen pitäisi Annasta ajatella. Tämä vaikutti aidosti sympaattiselta tapaukselta, johon hän olisi ainakin puolen vuorokauden tuttavuuden perusteella halunnut tutustua paremminkin. Annassa oli jotain tarttuvaa, jotain keveää ja kuplivaa.

Mutta sitten oli se.

Astrologian ihmiskuva. Astrologian käsikirja. Draconic chart.

Mun kirjani keikauttivat sun maailmankuvaa niin pahasti, ettet sä haluakaan tutustua muhun?

Eikä tässä ollut kyse siitä, että hänen maailmankuvansa olisi ollut mustavalkoinen, Olli ajatteli. Ei hän kuvitellut, että totuus oli jotain yksinkertaista ja todennettavaa; totuudethan muuttuivat ja tarkentuivat ajan myötä, ja varsinkin tulkinnallisissa tieteissä totta oli kullakin hetkellä se, mitä olemassa olevilla käsitteillä pystyttiin kuvaamaan, ja sitä mukaa kuin käsitteet muuttuivat ja tarkentuivat, myös ”totuus” muuttui.

Mutta silti, jotain rajaa nyt sentään.

Hänelläkö oli varaa läimäistä ovi kiinni ja sanoa uudelle kiinnostavalle tuttavuudelle kiitos ei?

Hän ryttäsi lapun, selasi lehden, vilkaisi USA:n presidentinvaalitaiston viimeiset käänteet, plarasi urheilusivut, joi toisen kupin kahvia ja mietti, mikä häntä oikein vaivasi. Miksi hänen ylipäätään piti olla Annasta jotain mieltä? Miksei hän voinut vain iloita uudesta ja ehkä hieman eksentrisestä naapuristaan, joka oli kirkkaasti parasta, mitä hänelle oli pitkään aikaan tapahtunut? Jos hän olisi ollut taipuvainen kohtalonuskoon – mitä hän ei ollut – olisi voinut sanoa, että Anna oli suoranainen taivaanlahja: Melkein samalla hetkellä, kun hän oli päättänyt jättää taakse Elina-märehtimisen ja erakkoelämän, hän oli törmännyt tähän säkki kädessä hortoilevaan ilotulitusrakettiin. Jos se ei ollut merkityksellistä sattumaa, niin mikä sitten?

Ja jos Annalla nyt sattui olemaan harrastus, jota hän ei heti ymmärtänyt, niin hänelläkö oli varaa läimäistä ovi kiinni ja sanoa uudelle kiinnostavalle tuttavuudelle kiitos ei?

Hän sulki sanomalehden, jäi istumaan aloilleen kämmenet pöytää vasten, katsoi ikkunan takana marraskuisessa tuulessa huojuvia kuusia ja ajatteli.

Hän oli kahden, ehkä vähän kouluja käyneen mutta ainakin suhteellisen tervejärkisen vanhemman jälkeinen ja M:n paperit kirjoittanut ylioppilas, joka oli päässyt ensiyrittämällä, vuoden vanhainkodissa vietetyn sivarivuoden jälkeen yliopistoon. Siellä hän oppi, että totuus on suhteellista ja muuttuvaista, mutta yksi totuuden olennainen kriteeri oli se, että muiden oli mahdollista päästä samoja metodeja käyttämällä samaan lopputulokseen. Sitä vasten Annan astrojutut olivat enemmän kuin hepreaa.

Hänestä tuntui, ettei Annan muutto hänen naapuriinsa ollut sattumaa.

Mutta sitten oli toinen vaakakuppi, jossa painoi ensinnäkin se, että hänestä tuntui, ettei Annan muutto hänen naapuriinsa ollut sattumaa.

Toiseksi hän jo näinkin lyhyen tuttavuutensa perusteella tiesi, että hän todella piti paitsi Annasta myös tämän isosta ja äänekkäästä perheestä. Häntä oli aina salaa harmittanut, että heitä oli vain hän, äiti ja isä, jotka olivat jo melko iäkkäitä ja molemmat pienestä suvusta, niin ettei hänellä ollut kuin muutama etäinen ja häntä reilusti vanhempi serkku. Ja muutenkin, Annan lähellä tuntui yksinkertaisesti rennolta ja hyvältä. Vaikka kaikki olisi ollut ulkoisesti kaaoksessa, tavallaan kaikki oli samaan aikaan hyvin, juuri niin kuin pitikin.

Ja sitten oli vielä kolmaskin juttu, mutta se tuntui liiaksi sadulta ja sepitteeltä ajateltavaksi tämän enempää.

Anna heräsi postiluukun kolahdukseen. Hän oli valvonut myöhään ja nauttinut hiljaisuudesta – siitä, että kukaan ei huutanut apua, ei kiljunut ”kuka-idiootti-on-piilottanut-harjan/puhelimen/iPadin laturin” tai ulvonut ”kuka jästi on syönyt viimeisen leivän” tai ”juonut viimeisen kokiksen”. Kukaan ei vaatinut täyttämään tai tyhjentämään pesu- tai tiskikonetta, hakemaan kaupasta voita, keittämään kahvia, viemään roskia ulos, vaihtamaan kanavaa, pienentämään radiota tai sulkemaan sitä, lämmittämään mikrossa kaalilaatikkoa tai etsimään eteisen vaateläjästä hukkunutta kaulaliinaa. Hän oli innostunut hiljaisuudesta niin, että oli siivonnut ja järjestellyt tavaroita pikkutunneille kuunnellen älppäreitä, hiljaa tietenkin, kun kerrostalossa oltiin. Ja nyt käytännössä kaikki muuttolaatikot oli purettu, vaatteet kaapeissa ja muutkin tavarat jotakuinkin paikoillaan.

Olli, Anna hymähti itsekseen, tuo naapurin jäykkä Väinämöinen.

Kännykkä näytti 8.16. Annukalta oli tullut äsken viesti. Tuttu vanhantavarankauppias oli tulossa Hillariinaan yhdeltä, ja Annukka kysyi, halusiko Anna tulla mukaan kaupantekoon. Anna vastasi tulevansa ja päätti nukkua vielä hetken – paitsi ennen kuin jatkaisi unia, hän nousi kuitenkin tarkistamaan postiluukun ja löysi lattialta Ollin lapun, jossa luki Tulen, mutta ehkä vasta kahdeksan korvilla. O.

Olli, Anna hymähti itsekseen, tuo naapurin jäykkä Väinämöinen, jonka hänen astropuheensa olivat pahan kerran säikäyttäneet.

Vaikka kyllä hän ymmärsi.

Kun Céline oli perehdyttänyt häntä ensimmäisen kerran astrologian saloihin, ei hänkään ollut tajunnut kaikkea kuulemaansa eikä osannut sanoa, täsmäsikö Célinen tekemistä tulkinnoista edes murto-osa – että hänen kahdennentoista huoneen planeettasumansa muka viittasi vahvaan mielikuvitukseen ja moniin menneisiin elämiin – mutta se ei oikeastaan ollut olennaista, vaan se oli, että se kuulosti ihmeelliseltä ja kiehtovalta ja sai hänet ajattelemaan, että maailmassa oli jotain mystistä ja salattua, jotain ihmistä suurempaa, jota hän ei voinut alkuunkaan ymmärtää. Ja se ajatus antoi hänelle suunnatonta, suunnatonta lohtua: kaikki ei ollut sittenkään vain hänen omissa käsissään.

Hän oli etsinyt netistä tietoa ja innostunut astrologiasta niin, että palattuaan Suomeen hänen perheensä oli luullut hänen menneen lopullisesti sekaisin. Mutta kun hän teki äidille kartan, ja tämä kuuli olevansa eläinradan stara ja lämminsydäminen johtaja (leijona), äitikin – kas, kas – vakuuttui ja järjesti jopa astrologisen illan, johon tämä kutsui kaikki ystävänsä ja naapuruston naiset ja jossa Annan piti tulkita naisten karttoja.

Pian Anna kuitenkin havaitsi, että karttojen tekeminen oli aikaa vievää työtä, ja vaikka moni oli kiinnostunut tulkinnoista, harva oli kiinnostunut maksamaan niistä. Ja niin hänkin unohti astroilun ja keskittyi artesaaniopintoihinsa, mitä nyt joskus vilkaisi, mitä astro.com hänen omasta lähitulevaisuudestaan ennusti.

Mutta nyt, Ollin löydettyä hänen lohikäärmekarttansa, hän ajatteli, että voisi taas vähän silmätä sitä. Hän haki draconic chartinsa kirjahyllystä ja kömpi sen kanssa sänkyyn ja mietti, ettei ollut muistanutkaan, että hän, joka oli perinteisessä astrologiassa pikkutarkkana niuhona pidetty neitsyt, oli lohikäärmekartan mukaan äärimmäisen intuitiivinen ja intohimoinen skorpioni, jonka elämässä seksuaalisuus oli tärkeässä roolissa… Hah, Anna naurahti ääneen, tähän hänellä taisi oli kyllä vielä vähän matkaa.

Sillä välin kun Anna muisteli planeettasymboliikkaa, Olli kurvasi yliopiston pihaan, lukitsi pyöränsä ketjulla tankoon – tässä pyörävarkaitten luvatussa kaupungissa ei arvannut ottaa pienintäkään riskiä, varsinkin kun hänen pyöränsä ei ollut mikään tusinafillari vaan netistä tilattu poskettoman hintainen höyhenenkevyt hybridimaasturi. Hän jätti pari kirjaa lainaustiskin seinässä olevalle palautushihnalle, valitsi ”ei kuittia kiitos”, moikkasi tuttuja virkailijoita ja loikki portaat kolmanteen kerrokseen. Tutkijakammion käytävällä hän törmäsi naapurihuoneessa puurtavaan perinnebiotooppitutkijaan, jolla oli toisessa kädessä pahvinen kahvimuki, toisessa pino kirjoja ja joka yritti avata ovea jalallaan.

”Odota”, Olli huudahti ja kiirehti avaamaan kollegalleen oven ja sanoi, että näissä merkeissä hän oli törmännyt eilen toiseenkin seinänaapuriinsa. ”Siis kerrostaloseinänaapuriin.”

Olli mietti, mikä sai hänet liioittelemaan näin, Annan tapaaminenko?

”Kuulostaa siltä, että sun pitää alkaa kohta portsariksi”, biotooppitutkija tulkitsi.

”Hyvä vaihtoehto, jos tulee pakit tutkimusmaailmasta. Ei kun meidän kerrostaloon muutti eilen uusi asukas, outo tyttö jostain pohjoisesta perähikiältä, joka törmäili seiniin säkki sylissä, ja muutenkin se muuttomeno oli kuin hullujenhuoneen saunasta – tavaroita lenteli ja astioita hajosi ja seinän takaa kuului milloin huutoa, milloin laulua tai muuta mekkalaa.” Olli mietti, mikä sai hänet liioittelemaan näin, Annan tapaaminenko?

Ja miksi hän ylipäätään kertoi tätä biotooppitutkijalle, tämä ei varmaankaan ollut järin kiinnostunut hänen naapurustostaan. ”Mutta joo, miten tutkimuksen kanssa menee, mitä niityille ja kedoille kuuluu?” hän kysyi palatakseen asiallisempiin aiheisiin.

”Hyvässä kukassa. Tänään pitäisi saada valmiiksi alustus aiheesta ’Miten Keski-Suomen perinnebiotooppien verkosto on muuttunut 1800-luvun puolivälistä nykypäivään, ja miten muutokset heijastuvat perinnebiotooppikohteiden putkilokasvilajistossa’, haluatko kuulla tarkemmin?”

”Tämä oli riittävä yhteenveto, kiitos vain.”

Hän muisti, mitä oli päättänyt toissa iltana siirtymisestä post-Elina-aikaan.

”Entä joko Väinämöinen on alkanut laulaa?” biotooppitutkija yllätti Ollin kysymällä näin tarkan hänen tutkimustaan koskevan kysymyksen. Hän ei muistanut edes kertoneensa artikkelistaan, joka oli vielä pahasti alkutekijöissään: synopsis oli hyväksytty kansanrunoudentutkijoiden vuosikirjaan, ja hän oli luvannut lähettää käsikirjoituksen kuukauden sisällä, mutta hän oli tekstin kanssa vielä aika tukevasti suossa. Hänellä ei ollut aiheesta mitään viisasta sanottavaa.

”Sanotaan nyt vaikka, että äijä vasta virittelee kanneltaan ja availee ääntään.”

Hän oli jo puikahtamassa huoneeseensa kun muisti, mitä oli päättänyt toissa iltana siirtymisestä post-Elina-aikaan. ”Hei kuule…” hän mietti kuumeisesti, mikä biotooppitutkijan nimi oli: Ari, Antti, Pertti, Sauli… ”Kuule Samu! Miten olisi lounas puoliltapäivin?”

Samu pysähtyi ovisuuhun. Olli ei tiesi, että häntä pidettiin erakkona, joka pakersi yksin huoneessaan aamusta iltaan. ”Joo, miksei, mutta mielellään vasta yhden jälkeen. Mulla on sen putkilokasviartikkelin kanssa vielä vähän tekemistä, ja dedis painaa päälle. Ruoka maistuisi paremmin, jos artsu olisi edes jonkinlaisessa kuosissa. Mutta ehkä se yhteen mennessä alkaa olla. Jos mä tulen koputtelemaan sun ovelle yhden, puoli kahden korvilla?”

”Myöhäinen lounas sopii hyvin, kun olen menossa täältä suoraan salille.”

”Ai niin, mä huomasin, että alakerran raflassa on lähinnä liha­pöperöitä ja kaalikeittoa, joten mennäänkö Tiliaan? Siellä olisi tänään lohipataa?”

”Lohipata it is.”

Päästyään huoneeseensa Olli otti esiin läppärin ja aloitti kertaamalla, mitä oli saanut Väinämöisestä kasaan. Artikkelin alku toimi: tutkimusongelma ja aiempi tutkimus oli esitelty napakasti ja kattavasti, mutta sitten, kun olisi ollut Ollin oman analyysin paikka, teksti alkoi takkuilla. Hän luki tutkimuskirjallisuutta ja plarasi sitten netistä muutamia julkaisuja, kansanrunoudentutkijoiden Elorea ja kirjallisuudentutkijoiden Avainta, ja sai hetkeksi kiinni ajatuksenaihiosta mutta kadotti sen saman tien.

Olli kritisoi mutta tiesi jo niin sanoessaan, että Samu oli sanonut jotain oivaltavaa.

Ruokalassa Olli selitti Samulle, että hän lähestyi Kalevalaa puhtaasti kirjallisuustieteilijän näkökulmasta eli käsitteli eeposta ilman kansanrunoudentutkimuksen laahusta puhtaasti kaunokirjallisena tekstinä. ”Ja nyt mä etsin motiivia Väinämöisen ensimmäiselle Pohjolassa-käynnille, joka siis alkaa sen jälkeen, kun Aino on kuollut ja muuttunut vedenneidoksi.”

”Ja siis tässä kaikessa se ydinongelma on?” Samu kysyi samalla, kun voiteli sämpylää.

”Että miksi vähän aikaa sitten maita ja mantuja luonut Väinämöinen on yhtäkkiä niin pihalla?”

”Ja syyksi ei nyt kelpaa Ainon kuolema?” Samu tarkensi ja moikkasi tarjotin kädessä ohi kävelevää opiskelijaa.

”Se on Väinön Pohjolan-reissun laukaisija mutta ei varsinainen syy.”

”Entä voisiko se olla tämä klassinen? Siis eikö niin, että Väinämöinen on voittanut tämän Aino-pimun itselleen vähän kierosti?”

”Noo, tavallaan. Väinämöinen on laulanut Joukahaisen suohon ja vapautuakseen Jouko on luvannut tälle Ainon.” Olli laski vesilasin tarjottimelle ja odotti, mitä tuleman piti.

”Ja eikö niin, että Aino ei tykkää diilistä vaan kuolee?”

Olli nyökkäsi.

”En väitä, että tuntisin kovin hyvin kansanrunoutta, en oikeastaan ollenkaan”, Samu sanoi ja haukkasi sämpylää, ”mutta nykylukijan korviinhan tuo kuulostaa aika selvältä: Väinämöinen on hukassa koska pakenee omaa syyllisyyttään.”

”Tuossa on pieni anakronismin vaara, sillä kansanrunoudessa on eri lainalaisuudet kuin nykyproosassa, siinä ei harrasteta itsereflektiota”, Olli kritisoi mutta tiesi jo niin sanoessaan, että Samu oli sanonut jotain oivaltavaa.

Samaan aikaan kun Olli alkoi kirjoittaa uutta, Samun häikäisevän ilmeiseen analyysiin pohjautuvaa tulkintaa Väinämöisen ahdistuksen ajasta, Anna oli kiikuttanut äitinsä kännykän postiin ja seisoi nyt Annukan kanssa Hillariinassa. Annukka oli jo perehdyttänyt hänet uuteen laskentaohjelmaan sekä uusiin tuotteisiin, kuten paikallisen yrittäjän kierrätyslaukkukokoelmaan. Ja nyt Anna ihasteli sitä, miten hyvältä puodissa näytti. Vanhojen tavaroiden kokoelma oli laajentunut kesästä. Annukka oli löytänyt jostain kuninkaallisen näköisen kanervanpunaisen samettinojatuolin sekä upean lakkapintaisen peilipöydän, jonka Anna olisi ostanut itselleen, jos olisi voinut. Annukka seisoi hänen vieressään aistikkaalle hajuvedelle tuoksuen ja tutki vatsaansa pidellen myyntikierrokselle tulleen vanhantavarankauppiaan kokoelmaa. Mies oli matkalla Huutokauppakeisarin luo Uuraisille ja oli pysähtynyt matkalla Annukan puodissa, joka tiedettiin jo alan piireissä.

”Pinnatuoleja kysytään aina”, Annukka sanoi, ”ja koska nämä ovat Ilmari Tapiovaaran suunnittelemia ja Laukaan puun tekemiä, menevät kuumille kiville.” Sitten hän siirtyi tarkastelemaan pienempien design-esineiden kokoelmaa ja sanoi ottavansa ainakin kamee-korut. ”Mä käväisen saattamassa Heikin pakulle ja vilkaisen vielä, mitä muita aarteita siellä vielä on. Sinä pärjäät täällä?”

Anna sanoi pärjäävänsä ja alkoi tutkia Sarpanevan öljymaalituoleja ja tarkisti, pitäisikö niitä hieman entrata. Hän silmäili samalla myös katonrajaan koukuilla kiinnitettyjä kuparipannuja ja mietti, millä ilveellä niistä saisi pyyhittyä pölyt.

Se taas tuntui hullulta ja kummalta ja siltä kuin elämä olisi muuttunut osittain saduksi.

Viiden jälkeen Olli päätti alustavan ja ensimmäisen varteenotettavan Väinämöis-analyysinsa, jossa hän oli päätynyt siihen, ettei Väinämöisen murheen ja hukassa olon tila ollut sattumaa eikä seurausta Ainon kuolemasta vaan siitä, että Väinämöinen oli kohdannut anomalisen, siis oudon tai vaikeasti määriteltävän Vellamon, jota Väinämöinen ei onnistu kaappaamaan veneeseensä eikä puukollaan paloittelemaan.

Ja kyllä – Olli tunnisti Väinämöisen tilanteessa ehdottomasti jotain samaa kuin omassaan eli siinä, mihin hän oli nyt Annan kanssa joutunut. Se taas tuntui hullulta ja kummalta ja siltä kuin elämä olisi muuttunut osittain saduksi. Viime vuonna, kun hänen oma elämänsä oli pysäyksissä, hän oli käyttänyt vähät energiansa Väinämöisen hahmon perkaamiseen, ja nyt hän epäili imeneensä itseensä jotain tuosta kansanperinteen surkuhupaisesta ukosta. Hänhän oli surrut viime vuoden Elinaa niin kuin Väinämöinen Ainoa, ja nyt hän oli sitten kohdannut anomalisen, kummallisen Annan, jota ei onnistunut lokeroimaan.

Olli puristi peukaloilla luomiaan, sillä silmät olivat kipeät näytön tuijottamisesta, ja lopetti artikkelin kirjoittamisen kohtaan, josta sitä olisi helppo huomenna jatkaa, sitten hän sammutti koneen ja huikkasi mennessään Samulle kiitokset inspiroivasta lounasseurasta.

Jyri oli jo salilla odottamassa, ja Olli toivoi, ettei Jyri kantanut kaunaa viime vuodesta, erakkoelämä oli mennyt hieman överiksi: hän oli ollut tyly, käpertynyt surunsa ympärille kuin hiiri koloonsa. Mutta Jyri oli sama Jyri kuin ennenkin, antoi ymmärtää, että kaikki oli kunnossa, että heillä oli ollut vain vähän normaalia pidempi treenitauko.

Kun he istuivat saunassa, Olli huomasi, miten Jyri yritti pariin otteeseen kysyä häneltä Elinasta, mutta porukkaa tuli ja meni eikä sopivaa saumaa auennut, joten he tyytyivät heittämään läppää treenistä ja USA:n loppusuoralla olevista presidentinvaaleista. Ollista niin oli hyvä; Jyrin vaimo ja Elina olivat ystäviä, tai ainakin olivat aikaisemmin olleet, eikä hän halunnut ottaa riskiä, että olisi kuullut Jyriltä Elinaan liittyviä uutisia, jotka olisivat kertoneet tämän menneen elämässä eteenpäin, löytäneen uuden työn tai ehkä jopa uuden miehen.

Olli ei halunnut ottaa riskiä, että olisi kuullut Jyriltä Elinaan liittyviä uutisia.

Olli pyöräili kotiin kaupan kautta ja vilkaisi avaimia kaivaessaan Annan postilaatikkoon, ovessa luki vielä edellisen asukkaan sukunimi – vai oliko Annalla sama sukunimi, hänhän oli sanonut Kallen olevan äitinsä kummisetä?

Hän heitti treenirepun ja vaatteet kotiin ja kuuli Annan luukuttavan aika kovaa Nat King Colea ja pimpautti ovikelloa.

Anna avasi oven puhelin korvallaan: ”Aura moi, Olli tuli, mä soitan sulle myöhemmin.” Hän viittoi Ollia tulemaan peremmälle.

”Seinän takaa kuultuna täällä vaikuttaa aina olevan sen verran hauskempi meininki, ettei täältä malta poiskaan pysyä.”

”Jos mä asuisin mun naapurissa, mä olisin itteni luona myös koko ajan.” Anna laittoi Nature Boyta pienemmälle. ”Mä olen luonnonlapsi niin kuin Nat. Ja tuo ääni, se vain on niin samettia, saa elämän tuntumaan paremmalta.”

”Täällähän näyttää jo asuttavalta.”

”Pikkuhiljaa. Muuttolaatikot on purettu, ja keittiö ja makkari alkavat olla jo kunnossa, mutta vessa ja olohuone vielä etsivät vähän itseään. Ja saavat etsiäkin vielä muutaman päivän, kun aloitin tänään Hillariinassa, siellä Annukan puodissa. Mä en muista enää, tiesitkö sä sen paikan?”

”Tiedän. Mä olen käynyt siellä kerran mun entisen… Tai siis yhden tutun kanssa.”

Anna laittoi heille teetä, ja kun he puhaltelivat höyryäviin mukeihinsa, Olli kysyi sitä, mitä hän oli unohtanut edellisenä iltana kysyä: Annan Ylestä perkele! -mukin tarinaa.

”Tämä viehättävä motti on mun isosiskoltani Hannalta. Se on kuvaajana Oulun Ylellä.” Anna kopautti mukia kynsillään. Oranssi lakka oli poissa ja kynnet hohtivat lakattomina, ruusunpunaisina – ja suloisen pyöreäpäisinä, Olli huomasi ajattelevansa.

”Jos aamulla jostain syystä pännii, niin juo kahvit tästä, ja vitutus laantuu saman tien. Ja eikö sitä sanota, että kun hankala tunne tai mikä tahansa muu kinkkinen juttu nimetään, sen voima vähenee heti?” Anna kysyi ja kalasti Ollin katseen sormista silmiinsä.

Olli ajatteli, että Anna kuulosti ihan kansanperinteen tutkijalta. ”Mä taitaisin tarvita tuollaisen kanssa.”

”Sä voit vaikka lainata tätä, jos se vaikka auttaisi pahimpaan hätään.” Anna nosti mukiaan.

”Kuule Anna. Siitä eilisestä...”

Sitten Olli katseli vaaleanvihreäksi maalattua keittiötä, hyllyllä olevaa pilkkumukikavalkadia, kapeassa maljakossa olevia täysjyväspagetteja, ylähyllyllä makaavia keittiökirjoja Vegaanin keittiössä, Parhaat GI-herkut, Kotiruokakirja, Välimeren keittiössä ja Miksi ranskattaret eivät liho ja palasi ajatuksissaan Väinämöis-analyysiinsa, siihen, miten kummallisen Vellamon kohtaaminen ajaa Väinämöisen hämmennykseen ja Pohjolaan. Oliko hän Annan luona kuin Väinämöinen Pohjolassa? Missä kaikki tuntui oudolta ja erilaiselta kuin tutuilla Väinölän ahoilla?

”Joko olohuoneen kirjat on hyllyssä?” hän kysyi Annalta viitaten edelliseen iltaan.

”Enimmäkseen.”

”Ja värijärjestyksessä?”

”Ankarassa värijärjestyksessä.”

Vastapäisellä seinällä oli Ikeasta ostettu metallinen kello. Jääkaapin oveen Anna oli jo ehtinyt kiinnittää postikortteja ja magneetteja. Karvisia, viinipulloja ja Eiffel-tornin kuvia. Samaan aikaan hirveitä ja sympaattisia.

”Kuule Anna. Siitä eilisestä...”

Anna nieli teetään ja heilautti kättään. ”Ei kun mun piti aloittaa. Mä pyydän anteeksi, mä olen aika helposti syttyvää sorttia. Tai en mä edes tiedä, olenko mä oikeasti vai onko se vain mun ihastuttavalta perheeltä opittua, mutta siis mun ei ollut tarkoitus olla niin ärhäkästi puolustuskannalla…”

”Mä taas en ole helposti provosoituvaa sorttia, mä en yleensä reagoi niin.”

”No hard feelings, ihan oikeasti, Olli. Mä ymmärrän, että astropuhe menee ihmisillä yli hilseen, ja siksi mä en yleensä liikoja mainostele sitä.”

”Musta oikeasti tuntuu, ettei ole sattumaa, että sä muutit mun naapuriin vaan että…”

Olli pyöritteli lusikanvarteen kieputtamaansa rooibos-pussia, jossa luki päivän mietelauseena ”act, don’t react” ja jatkoi: ”Mä mietin eilen illalla sitä sun ehdotusta siitä kartasta ja, ja mun elämä on jurnuttanut jo aika pitkään semmoisella uralla, että, että… Miten sen nyt sanoisi… Mä olen ollut jo pitkään enemmän kuin valmis pukkaamaan neulaa vähän eteenpäin, mutta yksinään se vain ei oikein onnistu. Siis jostain syystä mä jumitan aina vain samoissa kuvioissa ja musta tuntuu…” Olli etsi sanoja ja hieroi kädellä niskaansa niin kuin olisi voinut loihtia ne esiin Aladdinin tapaan hankaamalla – tosin Aladdin oli hangannut taikalamppua eikä niskaansa. ”Musta oikeasti tuntuu, ettei ole sattumaa, että sä muutit mun naapuriin vaan että… Että sun tupsahtamisella tänne Saunatontunkujalle on jokin tarkoitus.”

”Ööö… Mä en ole nyt ihan varma, pysynkö perässä”, Anna sanoi ja nojautui syvemmälle tuoliinsa. ”Yritätkö sä nyt sanoa jotain sellaista kuin että sä olet niin epätoivoinen, että voisit kokeilla jotain niinkin seinähullua kuin astrologiaa?”

Oikeastaan Olli oli tarkoittanut vähän muutakin, mutta hän päätti tyytyä Annan tulkintaan. ”Noh… Ei kai siitä haittaakaan voi olla.”

”Olli” Anna ponkaisi tuolilta eteenpäin. ”Mä en voi uskoa tätä. Sä olet selvästi ylittänyt nyt jonkun Tärkeän Rajan. Mutta siis mahtavaa, mä teen sen tosi mielelläni ja ihan lähipäivinä, ehkä jo huomenissa. Etkä muuten varmaan ylläty, kun kerron, että sä oot mun isäni jälkeen vasta toinen mies, jolle mä saan tehdä tähtikartan.”

”En varsinaisesti. Mutta siis… Sä sanoit, että sä tutustuit tähän tähtioppiin Ranskassa?”

”Joo se au pair -vuosi oli monin tavoin antoisa vuosi – paitsi että mä oivalsin siellä käsityöläisyyden hienouden, mä myös söin elämäni ensimmäisen kerran bouillabaissea, pääsin pelaamaan paikallisten pappojen kanssa laventelipensaiden keskellä petankkia ja opin mun au pair -perheen boheemilta taiteilijaäidiltä sekä vesivärimaalausta, pohjoisafrikkalaisten lihapatojen tekoa että tähtien lukemista. Ja siis kyllä mut Ylivieskassakin tunnetaan astro-Annana, ainakin joissain piireissä.”

”Astro-Anna. Sopii sulle hyvin.”

”Aaa, nyt kosketellaan arkaa aluetta, kertoo Ollin kehonkieli”, Anna analysoi.

”Mersii biään. Munkin perhe piti mua aluksi sekopäänä, tai siis pitäähän ne vieläkin, mutta erityisen hulluna ne piti mua, kun mä olin tullut Ranskasta kotiin ja kerroin osaavani tähtien kieltä. Mutta sitten mä tein äidille kartan ja kaikki se puhe sydämen jaloudesta, rohkeudesta ja lapsirakkaudesta osui sen mielestä niin hyvin kohdalleen, että mä sain pian tehdä kohta karttoja myös sen ystäville.”

Olli muisteli Annan äidin näyttävää leijonapaitaa ja vaikuttavaa rannekoruvalikoimaa. ”Vaikken mä varsinaisesti tunne sun äitiä, jotenkin mä voin uskoa tuon.”

”Mun äiti on tosi leijonaemo, hyvässä ja pahassa. Mutta siis”, Anna nieleksi teetään, ”sä sanoit että sun elämä on solmussa?”

”Joo no.” Olli nojautui taaksepäin ja risti kätensä tiukkaan nippuun rinnan päälle.

”Aaa, nyt kosketellaan arkaa aluetta, kertoo Ollin kehonkieli”, Anna analysoi.

”Okei.” Olli avasi kätensä ja mietti, mistä aloittaisi. Hän oli usein toivonut osaavansa viittoa. Hän oli varma, että joskus viittomat olisivat olleet helpompia ja miellyttävämpiä kuin sanat. Mutta sitten hän päätti tehdä saman kuin eilenkin eli mennä suoraan asiaan, mikä tuntui Annan kanssa helpoimmalta – ja oikeastaan ainoalta vaihtoehdolta: ”Mä erosin vuosi sitten pitkästä suhteesta. Tai oikeastaan mut jätettiin, ja se otti koville, ja vasta nyt mä olen alkanut oikeastaan päästä siitä yli.”

”Oli aika, kun mä makasin tuolla kiinni vedettyjen verhojen takana ja keskityin lähinnä hengittelemään.”

”Mun mielestä vuosi ei ole mikään aika toipua pitkästä suhteesta”, Anna sanoi. ”Ja emmä tiedä, jos joutuu luopumaan rakkaasta ihmisestä, niin kai sitä suree lopun ikäänsä, ainakin jollain tasolla.”

”Ei se… Ei se nyt enää. Mutta oli se pitkään tosi kipeä juttu. Oli aika, kun mä makasin tuolla kiinni vedettyjen verhojen takana ja keskityin lähinnä hengittelemään.”

”Te asuitte tuolla yhdessä?”

”Joo ja mä jäin sinne. Olin varma, että Elina tulisi takaisin.” Olli oli tosissaan uskonut, että Elina palaisi. Hän oli uskonut, että voisi pakottaa Elinan palaamaan vaikka tahdonvoimalla. Sitten hän vilkaisi Annaa ja odotti, että tämä sanoisi jotain, mutta Anna oli hiljaa ja hymyili Ylestä perkele! -mukiinsa.

”Mitä?” Olli kysyi.

”Äh…” Anna pudisti päätään ja katseli mukiin yhä tiukemmin, niin kuin olisi etsinyt sen pohjalta jotain.

”Sano nyt vain.”

”Ei kun, ja anteeksi jos tämä kuulostaa tylyltä, mutta sä olet odottanut sun ex-tyttöystävääsi melkein vuoden, kun et haluaisi olla yksin, ja mä taas en ole vuoteen muuta toivonutkaan ,kuin että pääsisin omilleni ja saisin vähän rauhaa ja hiljaisuutta ympärilleni. Eilen, kun porukat ja sinä ja Aurakin olitte lähteneet, mä vain seisoin täällä ja nautin rauhasta ja siitä, että kukaan ei huutanut eikä vaatinut multa mitään. Siis mun perhe on mulle superrakas, ihan todella, mutta joskus mä voisin tappaa ne omin käsin. Niin kuin jo se jumalaton meteli, mikä niistä lähtee”, Anna sanoi ja puisteli päätään. ”Usko mua, se on välillä aika raskasta. Ja siis nyt, kun mulla on oikeasti hiljaisuutta ympärillä, mä vasta tajuan, miten tärkeää sekin on. Ettei koko ajan vain irvailla ja pidetä yllä ihme hulabaloota.”

”Kadehdit?! HAH! Ai mun perheen takia vai?”

Olli hymähti. Hänellä oli ollut hiljaisuutta viime aikoina liiankin kanssa. ”Mä taas kadehdin sua.”

”Kadehdit?! HAH! Ai mun perheen takia vai?”

”Niin. Musta on vain mahtavaa, että on vielä noin isoja perheitä ja sukuja. Mä en penskana muuta toivonutkaan kuin että mulla olisi veli tai sisko. Edes yksi.”

”Voi Olli”, Anna sanoi. ”Sisaruus ei ole pelkkää auvoa, ei todellakaan. Mutta hei, jos sä oikeasti haluat sen kartan, mä tarvitsen sitä varten sun syntymäajan, siis kellonaikaa myöten ja synnyinpaikan myös”, Anna muistutti, kun Olli teki lähtöä.

Oikeastaan itse kartta ei kiinnostanut Ollia pätkääkään, vaan hän halusi vain olla Annan lähellä. Ja jos se vaati, että hän antoi tämän tehdä itselleen tähtikartan, niin tehköön ja nähköön siinä mitä hyvänsä, kunhan Anna ei vain katoaisi hänen elämästään.

Jatkis päivittyy uudella jaksolla joka lauantai.

Tiina Piilola

Tiina Piilola on jyväskyläläinen kirjoittamisen sekatyöläinen, joka viimeistelee parhaillaan kirjallisuustieteen väitöskirjaa Kalevalan naisista. Hän on julkaissut kolme romaania, joista viimeisin, Taivaanmerkit, ilmestyi viime keväänä Kustantamo S&S:ltä.

Tuskin Anna ja Olli ovat kunnolla edes tutustuneet, kun edessä on ensimmäinen yhteenotto. Olli poistuu ovet paukkuen, mutta Annan sanat jäävät kuitenkin hänen päähänsä pyörimään.

”Sinne menivät”, Anna huikkasi eteisestä.

”Joko tuli ikävä?” Aura kysyi.

”Mitä luulisit? Mä nyt orvoksi vieraaseen kaupunkiin.” Anna tuli auttamaan Auraa astioiden kanssa.

”Paitsi ettei tämä ole sulle vieras kaupunki etkä sä jäänyt yksin, kun minä ja Annukka ollaan täällä”, Aura huomautti.

”Totta. Kirous ja onni on suuri suku. Kaikki ne rakkaat serkut ja sisarukset, jotka auttavat sua muutossa ja käyttävät luovuutta esimerkiksi keksimällä sulle uusia ihastuttavia uusia lempinimiä.”

Anna ja Aura alkoivat luetella:

”Idari niin kuin meidän Alina aina sanoo.”

”Kolmestatoista kuuteentoista mä en ollut Annukalle Aura vaan bimbopösilö tai kurttupillu.”

”Kurttupillu? Aika luovaa, mä olen ollut enimmäkseen vuosisadan ääliöidari ja sekopää.”

”Semiseko.”

”Hevosturpa.”

”Tietysti se perusklassikko ’vittupää’.”

”Ja kuspää, pässiaivo, tahvo.”

”Natsi.”

”Toivottavasti et herkkänä yliopistoihmisenä saa nyt jotain traumoja.”

”Mutta siis Olli, anteeksi,”, Anna kääntyi niin kuin olisi juuri muistanut, että tämäkin nimi oli paikalla. ”Pahoitteluni että sä jouduit varoittamatta keskelle muuttohärdelliä ja meidän irvileukasukua. Toivottavasti et herkkänä yliopistoihmisenä saa nyt jotain traumoja.”

”En mä nyt ihan noin vähästä, ja niin kuin mä sanoin, tälle illalle ei ollut muutakaan. Sitä paitsi ihan metkaa olla tällä puolen seinää, mä en koskaan käynyt täällä, kun Kalle asui tässä.”

”Etkö?” Anna ällistyi. ”Et edes kahvilla?”

”Semmoista se on kuule, Anna pieni, suuressa cityssä”, Aura sanoi. ”Toinen meininki kuin siellä peräpohjolassa.”

”Hei, saanen huomauttaa, että Ylivieska ei ole mitään peräpohjolaa. Jos tarkkoja ollaan, niin Suomen keskipistekin on siellä, jossain Piippolassa kai virallisesti mutta siellä päin kuitenkin, eli oikeastaan Pohjois-Pohjanmaan pitäisi olla Keski-Suomi eikä tämän.”

”Niin ja siis nythän puhutaan, Olli, Suomen maantieteellisestä keskipisteestä”, Aura tarkensi. ”Se taitaa olla osuvasti jollain umpeen kasvaneella pellolla synkkien korpimetsien siimeksessä.”

”Mikä siinä onkin, että ihmiset tykkäävät aina piehtaroida surussa?”

”Mä tiedän Ylivieskasta vain sen viime pääsiäisenä sattuneen kirkkopalon, siitä sauhuttiin pitkään.” Olli toivoi, ettei hänen verbivalintansa kuulostanut rienaavalta.

”Voi se oli hirveä tapaus”, Anna huokasi ja hankasi kaksin käsin päätään niin kuin muisto kirkkopalosta olisi saanut hänen päänsä yhtäkkiä kutiamaan. ”Mun äiti on seurakunnalla töissä eikä se meinannut päästä siitä yli ollenkaan. Mut ja kaikki mun sisarukset on kastettu ja konfirmoitu siinä kirkossa. Vaikka ei me olla mitenkään erityisen uskonnollisia ihmisiä, ei oikeastaan ollenkaan, yksi jumalaton paviaanilauma paremminkin, niin mä ymmärrän silti hyvin, että jotkut tarvitsevat symboleita ja hiljentymisen paikkoja…”

”Mutta oli se ahdistavaakin. Pitkään siellä ei puhuttu mistään muusta kuin siitä. Paikallislehti täynnä kirkkopalojuttuja, ja muistotilaisuuksia oli koko ajan”, Aura lisäsi ja kysyi, missä Anna säilytti mehulinkoaan.

”Mikä siinä onkin, että ihmiset tykkäävät aina piehtaroida surussa?” Anna mietti ja Ollista tuntui jotenkin, että kysymys oli tarkoitettu hänelle.

Ja sitten hän muisti Elinan, tietenkin.

Elina oli jakanut Facebookissa monta viikkoa kirkkopalouutisia ja vaahdonnut siitä, että Suomessa oli riipaisevan vähän vanhoja kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia ja ne harvat jäljellä olevatkin poltettiin.

Mutta sitä hän ei Annalle sanonut vaan: ”Sitä mä tavallaan mietin mun väitöskirjassanikin.”

”Ai. Mä olin kuulevinani, että sä sanoit äidille tutkivasi Kalevalaa.”

”Joo niin mä tutkinkin. Just nyt mä yritän miettiä Väinämöisen surun syytä.”

”Väinämöisen surun syytä?” Anna jäi katsomaan Ollia. ”Oo, miten ylevää.”

”Ylevyydestä en tiedä, mutta mun tarkka tutkimuskysymykseni on se, että miksi Väinämöinen menee Ainon kuoltua totaaliseen sekaisin.”

”Anteeksi, mä en tunne kovin hyvin Kalevalaa, joten voitko vähän avata, millä tavalla tämä Väinämöinen menee sekaisin?”

”Ainon hävittyä Väinö velloo meressä, itkee ja päätyy Pohjolaan Louhen hoiviin eikä osaa omin avuin edes kotiin.”

”Ja siis tämä Aino oli…?” Aura kysyi keittiötason alta.

”Ei millään pahalla Olli, mutta tämä suku onkin aina vetänyt puoleensa sekopäitä.”

”Väinämöiselle luvattu puoliso”, Olli tarkensi.

”Eikö vastaus ole aika selvä, jos puoliso on kerran kuollut?” Anna sanoi samalla, kun kurotti jakkaralta kattilaa ylähyllylle.

”Tavallaan joo ja tavallaan ei. Jos tarkkoja ollaan, Kalevalassa Väinämöinen ei käytännössä edes tunne koko Ainoa, että sikäli surun valtavuus on motivoimatonta. Siis jää mysteeriksi”, Olli avasi yliopistoslangia.

”Aaa. Huisin jännittävää, ja joku ihan miettii tuollaista päivät pitkät”, Aura sanoi. ”Ei millään pahalla Olli, mutta tämä suku onkin aina vetänyt puoleensa sekopäitä.”

”Aura!” Anna kiljaisi. ”Älä välitä tuosta, Olli. Ja kun oikeasti, kuulostaa jännältä. Että siinä on nyt jotain, mikä ei aukene ihan kaikille ja ei ilmeisesti vielä sulle itsellesikään, mutta että siinä on… Siinä oikeasti on jotain…” Anna haki oikeita sanoja. ”Hienoa.”

”Anteeksi nyt, jos mä rikon sun illuusion, mutta en mä Kalevalaa mistään varsinaisesti sydämen palosta tutki vaan ihan siksi, että mua pyydettiin mukaan tutkimushankkeeseen, jolla on vakaa, nelivuotinen rahoitus. Ja toiseksi mä olen kyllästynyt ainaisiin sijaisuuspätkiin lukioissa ja yläkoulussa, jossa monen päätavoite tuntuu olevan saada nettiin paras ope ragee -video.”

Sen Olli jätti kertomatta, että viime vuoden tutkimustyö oli myös ollut hänen pelastuksensa Elina-surussa – ainoa syy nousta sängynpohjalta ja laahustaa eteenpäin.

”Huh, voin kuvitella. Kokonainen luokallinen meidän Alinoita, ei ihan helpoin homma. Oikeastaan aikamoinen painajainen.”

”Osaa ne joskus olla ihan symppiksiäkin”, Olli huomautti. ”Ja hei mä olen sitten pahoillani, jos nämä sun padat ja kattilat on täällä hujan hajan, mutta toi laatikko on nyt tyhjä, eli mitä seuraavaksi?”

”Jestas mitä tehokkuutta! Jos sä teet tuolla vauhdilla sitä sun väitöskirjaa, niin siinä ei varmaan kauan nenuli tuhise, ja sut kaapataan johonkin huippuyliopistoon… Mitä näitä nyt on, Yaleen tai Oxfordiin.”

”Joo siellähän suomalaista kansanperinnettä erityisesti tutkitaan.”

”Sillä välin kun tuo tyhjensi koko loodan, mä olen pyörittänyt näitä sun smoothie-kippoja ja taikinakulhoja ja koettanut päättää, että kumminpäin, että panenko mä vihreän tuonne perällä ja jätän punaisen eteen vai toisinpäin”, Aura sanoi ja laski pöydälle vaaleanvihreän ison mukin, jossa luki Forever yours.

”Pidä tauko, rakas ystävä. Ota vaikka intuitio avuksi”, Anna neuvoi. ”Ja koska sä, Olli, olet jo osoittautunut sanasi mittaiseksi urooksi tuon kattilakaapin kanssa, niin mä voisin uskoa sulle nyt sellaisen kunniatehtävän kuin kirjalaatikon purkaminen.”

Olli seurasi Annaa olohuoneeseen ja mietti oliko ”uros” tietoinen kalevalainen Väinämöiseen viittaava heitto vai pelkkää sattumaa. Hän toivoi edellistä.

Olli tiesi olleensa upoksissa Elinalandiassaan.

Mikään olohuoneessa ei enää kertonut siitä, että vielä puoli vuotta sitten asunnossa oli asunut kahdeksankymppinen yksinäinen poikamies. Seinät olivat vaaleankeltaiset, ja päätyseinää peitti värikäs lintukuvioinen tapetti. Sitä vasten oli erivärisillä räsymatoilla tai vastaavilla peitetty sohva ja sivuseinällä pari kirkkaan väristä säkkituolia ja läjä isoja tyynyjä.

”Tämä ei taida olla Kallen jäljiltä?” Olli tarkensi.

”Ei niin. Me tapetoitiin nämä ehkä kuukausi sitten ja maalattiin keittiö, eteinen ja vessa.” Anna puntaroi Ollia katseellaan. ”Mä luulen, että me törmättiin silloin tuossa käytävällä, mutta sinä näytit olevan aika lailla omissa maailmoissasi. Mä sanoin sulle moi, mutta sä et vastannut.”

Olli tiesi olleensa upoksissa Elinalandiassaan, mutta koska hajamielisyys oli aina hyvä panna väitöskirjan piikkiin, hän sanoi: ”Varmaan mietin Väinämöistä.”

”No niin. Tuossa laatikossa on mun toiset aarteeni, lp-levyt, mutta niihin sun ei tartte koskea kiitos vain, mä järjestän ne itte. Mutta siis tässä on kirjoja monta laatikkoa hyvässä epäjärjestyksessä, ja niihin saa koskea. Ja arvostaisin kovasti, jos onnistuisit säilyttämään sen, mutta sinua ei syötetä leijonille, jos yksi opus livahtaa väärään kohtaan, kahdesta en voi enää luvata.”

Olli kyykistyi tutkimaan laatikkoa. ”Siis nyt ei puhuta aakkosjärjestyksestä?”

”Ei vaan värijärjestyksestä. Näyttää paremmalta hyllyssä.”

Ei. Ei Elinaa, hän muistutti itseään ja keskittyi kirjalaatikkoon.

Olli tarttui Linn Ullmanin esikoiseen Ennen unta ja mietti, että se oli ollut yksi Elinankin suosikeista. Elina oli lukenut sen monta kertaa ja nyyhkinyt aina. Tosin heidän viimeisinä yhteisinä vuosinaan Ullman oli vaihtunut sukupuolentutkijoihin, ja siinä sivussa Ollikin oli oppinut paljon Rosi Braidottin ja Adriana Cavareron filosofiasta.

Ei. Ei Elinaa, hän muistutti itseään ja keskittyi kirjalaatikkoon, jossa oli päällimmäisenä lähinnä tummanpuhuvia opuksia, Alice Munron Viha, ystävyys, rakkaus, Doris Lessingin Kultainen muistikirja, Anna Kortelaisen Levoton nainen... Olli ilahtui Annan kirjavalinnoista. Kirjallisuusalan ihmisenä Olli tunsi Munron ja Lessingin, Kortelaisen hän tiesi televisiosta, jostain kulttuuriohjelmasta, jossa tämä pieni linnun näköinen nainen oli ollut Timo Harakan kanssa.

”Sullahan on täällä laatuopuksia.”

”Paitsi etten mä ole niitä lukenut. Mä aloitin kirjojen haalimisen viitisen vuotta sitten, kun mun mummini kuoli. Ainoa, mitä mä siltä perin, oli pari kirjaa, ja ne piti tietysti lukea heti, kun ne oli mummin, ja siitä mun kirjojen keräilyni alkoi. Mutta siis en mä mikään kirjatoukka ole, en tosiaankaan, mutta kirjat liittyy mun mielessäni mummiin ja siksi ne on tavallaan vähän pyhiä”, Anna selitti. ”Tosin ei ihan yhtä pyhiä kuin levyt.”

”Jännä tapa etsiytyä kirjojen maailmaan.”

”Niin, ja kun ne on pirun kalliita, mä olen ostellut niitä enimmäkseen poistomyynneistä ja kirpputoreilta. Mutta mulla on vakaa aikomus käydä kaikki läpi viimeistään eläkkeellä.”

”Sitten kun päätät aloittaa, niin tää Munro on loistava.” Olli tarttui yhteen omista suosikeistaan. ”Mestarillinen arjen kuvaaja, joka löytää draamaa vaikka keittiölampun vaihdosta.”

”En ole lukenut, mutta me käytiin Annukan ja Auran kanssa katsomassa täällä se Almodóvarin uusin elokuva, se.. No mikä se oli.. AURA MIKÄ SE OLI ALMODÓVARIN LEFFA JOKA ME SYKSYLLÄ NÄHTIIN?”

”JULIETA!” keittiöstä huudettiin.

”Niin se, sehän perustui tän Munron novelliin. Satuitko näkemään?”

Ehkä Anna oli huomannut hänen ääneensä livahtaneen patetian.

”Satuin, oli ajatuksella ohjattu ellu”, Olli sanoi. Julietan katsominen oli yksi hänen harvoja viimevuotisia kulttuuritekojaan.

”Tosi taitava ja koskettava juoni. Ja mitä värien käyttöä”, Anna intoili. ”Sekin kohtaus kun tytär lähti sinne retriittiinsä ja punainen auto hävisi metsään ja…”

”Ja rakkaus katosi”, Olli päätti lauseen ja sanoi sen dramaattisemman kuin oli tarkoittanut. Ja pelkäsi paljastaneensa itsensä.

Ehkä Anna oli huomannut hänen ääneensä livahtaneen patetian, vaikka mikään Annan elekielessä ei varsinaisesti kielinyt siitä: Anna peruutti juuri pari askelta taaksepäin, oli kompastua lattialle unohtuneeseen räsymattokääröön ja jäi pää kallellaan arvioimaan hyllyä.

”Onko tuo Kortelainen sittenkin pidempi kuin Kettu?” hän kysyi ja vastasi itse: ”Onhan se.”

Olli mietti, miten jotkut ihmiset aistivat asioita ilman sanoja. Hänestä tuntui, että Anna oli sellainen.

Elinakin oli ollut herkkä, tiennyt heti, jos Ollilla oli ollut töissä hankalaa. Kerran kun hankalassa yläkoulussa oli ollut tiukka päivä, Olli oli joutunut selvittämään pitkään jatkunutta kiusaamistapausta, Elina oli laittanut kotona valmiiksi hyvää ruokaa, kattanut pöydän ja taitellut lautasliinoista jopa origami-tyyliset joutsenet.

Kun Olli oli kysynyt, mistä Elina arvasi, että hän tarvitsi juuri tänään jotain tällaista, Elina oli kuiskannut Ollin korvaan, että hänellä oli päässä toisen ajatuksia ja tunneväreilyä mittaavat anturit.

Joskus Ollista tuntui, että naisilla todella oli sellaiset anturit. Tai ainakin niillä naisilla, jotka hän tunsi.

No niin. Ei enää Elinaa. Piste.

Olli latoi Annan kanssa kirjoja hyllyyn ja kysyi, oliko Anna asunut aina Ylivieskassa.

”Mä kävin käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen Kalajoella ja olin välillä lyhyitä jaksoja Oulussa ja täällä töissä Annukan puodissa. Ja sitten mä olin vuoden Ranskassa Välimeren rannalla au pairina. Kaitsin Lunaa ja Maximeä, kolme ja viis, ja siellä mä oivalsin, että haluan käsityöläiseksi.”

”Ai? Et lastenhoitajaksi?”

”Mä olisin voinut istua päivät pitkät katsomassa, kun Dominique valmisti veneitä.”

”No en tod”, Anna puuskahti. ”Sitä lajia mä olen saanut kotoa riittämiin. Au pair -perheen isä oli veneenveistäjä, sillä oli verstas talon takapihalla, ja vaikka se pulju oli aamusta iltaan sinisenään tupakansavusta ja pastiskin siellä lemusi, mä olisin voinut istua päivät pitkät katsomassa, kun Dominique valmisti veneitä, hioi, lakkasi, höyläsi, taivutti ja tervasi. Mun mielestä siinä hiljaisuudessa ja siinä, miten Dominique keskittyi siihen hommaan, oli jotain ihanan rauhoittavaa. Silloin mä tiesin, että mä haluan olla tekemässä jotain samanlaista, jotain missä on sama rauhan ja harmonian aura.”

Ollin oli helppo kuvitella, miksi veneenveistäminen verstaassa oli Annasta paratiisimaista. Hän taas oli lapsena kaivannut lisää elämää ympärilleen, sisaruksia, serkkuja, tätejä ja setiä. Tarhaikäisenä hän oli sepittänyt hoitotädeille saavansa ihan kohta pikkuveljen, ja tädit olivat ihmetelleet, kun äidin vatsa ei ollut alkanut missään vaiheessa pyöristyä. Hän ei ollut koskaan kysynyt vanhemmiltaan, miksi hän oli ainoa lapsi. He vain olivat aina olleet kolmisin ja hän oli tottunut siihen, niin kuin hengitysilmaan ja maan vetovoimaan totutaan.

Sitten Aura ilmestyi oviaukkoon: ”Anna. Mä olen nyt niin suuren haasteen edessä, etten taida selvitä siitä yksin. Anna. Kerro, mihin sä olet ajatellut sijoittaa niin tärkeän vempaimen kuin sauvasekoittimen? Entä – hyvänen aika sentään – vatkaimen?”

”Mä tulen auttamaan naista mäessä. Olli, sä selviät täällä hetken?” Anna tarkisti.

”Kirjallisuustieteen maisteri on nyt hommissa, jotka hallitsee!” Olli vei sormen lippaan kuin sotilas ja jatkoi kirjojen nostelemista. Laatikossa oli muutamia sisustus- ja käsityöaiheisia kirjoja mutta enimmäkseen romaaneja, joista hän tunsi useimmat, Marquezin, Cavaldan ja Woolfin totta kai. Sen sijaan englanninkieliset pokkarit, Clarissa Pinkola Estésin dramaattisen kuuloinen ja näköinen Women Who Run With the Wolves tai Gloria Nayloria Bailey’s Cafe olivat hänelle vieraampia kuten yllättävä, Coretta Scott Kingin kirjoittama Elämäni Marthin Luther Kingin rinnalla. (Takakannessa oli hintalappu 50 senttiä, ehkä se selitti, miksi kirja oli päätynyt Annan laatikkoon.) Hän latoi opuksia hyllyyn ja pani merkille, että ne olivat enimmäkseen naisten kirjoittamia, sattumaa vai sukupuolitiedostavaa valintaako? Hän hätkähti tuttujen nimien, Heli Laaksosen, Carol Shieldsin, Anna-Leena Härkösen ja Helena Lundbergin jälkeen seuraavaa käteen osuvaa opusta – Juhani Nummela: Astrologian käsikirja.

Mitä tämä nyt oli? Oliko Anna tosissaan kiinnostunut astrologiasta, vai oliko hän saanut nämä kirjat joltakulta, ehkä mummovainajaltaan? Tai kaupanpäällisinä joltain kirpputorilta? Ja ihmisillähän nyt oli hyllyissään vaikka mitä, ylioppilaslahjaksi saatuja mietelausekirjoja ja puistattavia rakkausrunokokoelmia, sivistyksen käsikirjoja ja camp-hengessä säilytettyjä nahkaselkäisiä tietosanakirjoja sekä äiteliä elämäntapaoppaita tai teini-iässä maailmaa järisyttäneitä romaaneja, joita ei voinut tunnearvon vuoksi heittää poiskaan ja jotka oli yritetty piilottaa häveliäästi hyllyn nurkkaan.

Yksi hörhökirja hyllyssä saattoi olla sattumaa mutta kaksi tuskin enää.

Mutta sitten Ollin käteen osui toinen saman aihepiirin teos, Raimo A. Nikulan Astrologian ihmiskuva, julkaisijana hämäräperäinen Unio Mystica. Olli käänsi takakannen ja luki:

”Nykyastrologia lähestyy ihmistä kokonaisvaltaisena olentona. Ihmisen tähtikartalla näkyvät arkkityyppiset teemat, hänen ulkoiset olosuhteensa ja valintansa muodostavat kokonaisuuden. Astrologia voi tarjota varsin käyttökelpoisen ja syvällisen välineen, jonka avulla on mahdollista syventää itsetuntemustaan ja pohtia sekä oman elämänsä että toisten elämän teemoja, vahvuuksia ja haasteita…”

Yksi hörhökirja hyllyssä saattoi olla sattumaa mutta kaksi tuskin enää. Keittiöstä kuului naurua, Olli vilkaisi sinne päin ja mietti, kuvitteliko Anna ihan oikeasti, että tähtiin tuijottamalla sai apua omaan elämään? Ajatus oli Ollista yhtä absurdi kuin jos olisi uskonut selvittävänsä kohtalonsa tutkimalla pihan kiviä. Olli muisteli, että Elina oli joskus käyttänyt jossain energiahoidossa ja väittänyt saaneensa hoidosta helpotusta häntä tuolloin piinanneeseen jatkuvaan päänsärkyyn, mikä oli Ollille läheisin kosketus hörhömaailmaan.

Hän selaili kirjaa, jonka välistä putosi paperi. Se oli ilmeisesti jonkinlainen astrologinen ”kartta” tai vastaava, sillä yläkulmassa luki Draconic chart, Anna Aino Eerika Alakulju, born on Su, 1. September 1991 In Ylivieska, Fin, time: 6.38 am, muuta Olli ei näkemästään ymmärtänyt. Tekstin alla oli kahteentoista osaan jaettu ympyrä täynnä astrologisia kuvioita ja eläinradan symboleita, sininen kolmio ja punaisia viivoja ja monenlaisia sykeröitä niin kuin vain harvoille ja valituille avautuvaa salaista koodikieltä.

Hetken Olli tunsi olevansa kuin Tom Hanksin näyttelemä professori Da Vinci -koodissa, paitsi että kartta, jota hän katseli ei ollut avain vatikaanin salattuun sydämeen vaan ilmeisesti Annan sisäiseen maailmaan tai jotain.

Anna tuli keittiöstä, ja Olli työnsi Astrologian ihmiskuvan nopeasti hyllyyn mutta unohti sujauttaa ”draconic chartin” sen väliin, joten Anna löysi hänet kartta kädessään.

”Ai hyvä, mun lohikäärmekartta, mä olenkin etsinyt sitä, siellä laatikossako se oli?” Anna kysyi muina naisina, kuin olisi puhunut kadonneesta proseminaaripaperista tai kuntosaliohjelmasta.

”Joo se putos tuon, tuon astrologisen oppaan välistä.”

”No niin tietenkin, miten mä en tajunnut kattoa sieltä.” Anna otti paperin. ”Nyt mä laitan tän jonnekin, missä se ei huku, vaikka reseptivihkon väliin. Sähän olet melkein tyhjentänyt tämän, mahtavaa! Onko tämä nyt sitä tutkijamaista tehokkuutta?”

”Mä törmäsin astrologiaankin Ranskassa, se oli mun toinen tärkeä löytöni au pair -vuotenani.”

”Epäilemättä.” Olli mietti, miten kysyisi Annalta, uskoiko tämä ihan tosissaan astrologiaan. ”Taitaa olla aikamoista salatiedettä se astrologia?” hän kysyi ja huomasi, ettei voinut edes ääntää sanaa astrologia neutraalin tavallisesti, vaan mukaan ui jotain teennäistä, kuin olisi puhunut laulavista puista.

”Voi ei ollenkaan, se on kuin vieras kieli ja kun alkeet tajuaa, se alkaa avautua, niin kuin joku espanja. Mä törmäsin astrologiaankin Ranskassa, se oli mun toinen tärkeä löytöni au pair -vuotenani. Mä näin perheen äidin Célinen pöydällä astrologisia oppaita, ja kerran, kun se tutki sohvalla oudon näköistä kuviota, mä kysyin, mikä se oli. Céline sanoi, että se on sen syntymähetken tähtikuvio. Mä kiinnostuin tietenkin heti ja kysyin, mistä sellaisen saa, ja Céline sanoi, että netistä. Ja sitten se teki mullekin kartan ja opetti samalla vähän planeettojen ja huoneiden symboliikkaa – miten Aurinko kuvaa ihmisen ydinolemusta ja suhdetta isään, ja Kuu taas lapsuudenperhettä ja suhdetta äitiin…”

Olli keskeytti Annan astrologisen luennon heti: ”Minusta se kartta muistutti jotain hieroglyfikirjoitusta.”

”Ai tää lohikäärmekartta? Tää onkin vähän monimutkaisempi kuin peruskartta, ammattiastrologit sanoo tätä sielunkartaksi. Se kertoo tehtävästä, johon päästään käsiksi yleensä vasta jossain keski-iän hujakoilla, kun aineelliset tarpeet on tyydytetty ja on tullut aika miettiä, mitä elämältä oikeasti halutaan. Tai paremminkin mitä itse halutaan antaa elämälle.”

”Aha. Kuule Olli. Sano ihan suoraan, säikähditkö sä tätä astropuhetta?”

”Vai niin.” Ollin eteen oli heitetty viimeisen viiden minuutin aikana sekä astrologia, tähtikartat että omituinen usko siihen, että ihmisellä olisi jonkinlainen salattu, tähtien tiedossa oleva sieluntehtävä.

”Tuota niin”, hän vilkaisi kelloaan. ”Se on kohta puoli kahdeksan, mä taidan vetäytyä nyt tuonne omalle puolelle. Mulla on illaksi vielä yksi artikkeliluonnos, jota pitäisi vilkaista, niin että…”

Anna katsoi häntä heilutellen draconic chartiaan kuin viuhkaa. ”Aha. Kuule Olli. Sano ihan suoraan, säikähditkö sä tätä astropuhetta? Kun muistaakseni se vielä pari tuntia sitten sanoit, ettei sulla ollut tälle illalle mitään, ja nyt sulle tulikin yhtäkkiä kova kiire.”

Olli aikoi ensin väittää vastaan ja sanoa, ettei hän ollut ennakkoluuloinen, mutta jotain Annan avoimuudesta ja suoruudesta oli ilmeisesti tarttunut häneenkin, koska hän pamautti: ”Kyllä mua suoraan sanottuna aika lailla ihmetyttää tämmöinen tähtikarttahöpinä, joka muka ’auttaa syventämään ihmistuntemusta’, vai miten siinä Nikulan oppaassa sanottiin? Anteeksi nyt, mutta kuulostaa puhtaalta huijaamiselta.”

”Ensinnäkin: astrologia ei ole mitään huijaamista vaan keskiajalta periytynyttä tietoa ja toiseksi, mä en millään lailla usko siihen. Ei astrologia ole uskon asia, ihan sama kuin kysyisi: uskotko polkupyörällä ajamiseen? Sitä joko osaa ajaa tai ei, ja jos osaa, niin mieluummin pyöräilee kuin kävelee, koska siten pääsee kätevämmin ja nopeammin perille.”

”Olli löysi mun draconic chartin, ja nyt sen maailmankuva on säpäleinä.”

Aura ilmestyi olohuoneeseen: ”Te olette tunteneet, mitä, muutaman tunnin ja jo nyt ensimmäinen perhe- anteeksi naapuririita käynnissä?”

”Olli löysi mun draconic chartin, ja nyt sen maailmankuva on säpäleinä.”

”Jassoo.” Aura kääntyi kannoillaan. ”Mä palaan suosiolla tuonne maustepurnukoiden rauhallisempaan ja yksiviivaisempaan maailmaan.”

Anna tuijotti Ollia. ”No?”

”Mitä no?”

”No että niinkö siinä kävi? Mun kirjani keikkauttivat sun maailmankuvaa niin pahasti, ettet sä haluakaan tutustua muhun? Mä olen nyt sitten saanut leiman ’naapurin hullu astrologinen sekopää’, joka saa pitää oppaansa ja karttansa, niinkö?”

Olli vetäisi asuntonsa oven klassiseen teinityyliin vähän kovempaa kiinni kuin olisi ollut tarpeen.

”Ei käynyt. Eikä ollut tarkoitus haastaa riitaa, mutta ihan oikeasti hei. Astrologiaa?!”

”Okei, kuule”, Anna ehdotti. ”Astrologia ei ole mikään niin iso ja mystinen juttu kuin sinusta nyt selvästi vaikuttaa. Mitä jos antaisit mahdollisuuden? Mitä jos mä tekisin sulle kartan, ja jos mikään siinä ei, siis ei yhtään mikään osu kohdalleen, niin mä olen valmis myöntämään, että sä voitit tän skaban, eikä me palata tähän aiheeseen enää ikinä? Eli jos sä kertoisit mulle sun syntymäajan ja – ”

”Kiitos vain, mutta ei kiitos.” Olli jatkoi, että hänellä oli sittenkin vielä muutama artikkeli luettavana ja kiitti kahvista ja pullasta.

Hän vetäisi asuntonsa oven klassiseen teinityyliin vähän kovempaa kiinni kuin olisi ollut tarpeen ja avasi heti läppärin; hän uppoutuisi Kalevalan tuttuun turvalliseen maailmaan ja unohtaisi äskeisen absurdilta tuntuvan episodin.

Koska seinän takaa kuului taas kolinaa ja Annan naurua, Olli pani päälle myös television ja väänsi äänet niin täysille kuin kehtasi toisella puolella asuvaa yh-äitiä ajatellen ja kanavasurffasi: Nelosella riehui Huutokauppakeisari, Avalla joku strippasi, Kolmosella kilpailtiin, Nelosella Riku Nieminen soitti sombrero päässä kitaraa, kiitos ei. Hän kelpuutti Yle Teeman Pohjois-Amerikassa asuvien latinoiden historiasta kertovan dokumentin ja yritti keskittyä siihen toivoen samalla, että hänellä olisi ollut naapurina edelleen Kalle, hiljainen ja näkymätön vanha mies, joka ei ollut koskaan kiusannut hänen elämäänsä millään lailla, sanonut portaissa vastaan tullessaan päivää ja siinä se.

Sitäkö hän tosiaan halusi? Oikeasti?

Hän tarttui summamutikassa johonkin lattialla lojuvaan tutkimukseensa liittyvään artikkeliin mutta ajatukset eivät pysyneet paperissa.

Olli löysi mun draconic chartin ja nyt sen maailmankuvan on säpäleinä.

Epämääräisen artikkelinlukuhetken jälkeen, kolmatta iltapalavoileipää voidellessaan hän palasi yhä uudestaan Annan tarjoukseen: Jos mä teen sulle kartan, ja jos mikään siinä ei, siis ei yhtään mikään osu kohdalleen, niin mä olen valmis myöntämään, että sä voitit tän skaban, eikä me palata tähän aiheeseen enää ikinä?

Entä jos hän ottaisikin tarjouksen vastaan, mitä hän siinä menettäisi? Uskottavuutensako? Ja kenen silmissä muka? Omissaanko? Ei tämä enää tämän hullummaksi voisi muuttua. Häntähän vedettiin juuri irti muistojen juoksuhiekasta ja jos se vaati yhden astrologisen kartan kestämistä, niin eikö se olisi siitä pieni hinta?

Seinän takana Aura nosti muuttolaatikon pohjalta viimeisen Ikea-maljakon ja vesikannun astiakaappiin ja sanoi Annalle: ”Tämä alkaa olla tässä, sä selviät lopusta, eikö?”

”Selviän, kiitos tsiljoonasti, mä puran huomenna viimeiset laatikot ja menen iltapäivällä Annukan avuksi Hillariinaan. Se saa näyttää mulle uusimmat aarteet, ja kirjanpito-ohjelmaakin on päivitetty sitten viime kesän.”

”Äkkiä sä sen handlaat, älä huoli.”

”Emmä huolikaan, mutta kun Annukka on vihdoin saanut kaupan luistamaan, niin en haluaisi pilata koko hommaa.”

”Sä et varmasti pilaa sitä”, Aura vakuutti samalla kun ujutti jalkansa hamsterinruskeisiin kopio-Ugeihin. ”Annukka sanoi, että kun sä olet tiskin takana, niin tavaraa menee enemmän kuin yleensä. Että sussa on kuule tyttö taikaa, tai ainakin hyvän myyjän vikaa.”

Se siitä vapaudesta ja omillaan olosta, Anna mietti.

Auran mentyä Anna jäi seisomaan kädet lanteilla uudessa keittiössään. Vaikka asunnossa oli vielä täysi kaaos, hän nautti, sydämensä pohjasta.

Tämä siunattu rauha.

Ainoa ääni oli Ollin puolelta kuuluva television pauhu. Kuulosti siltä kuin Olli katsonut täysillä jotain lännenelokuvaa, mutta sekään ei haitannut Annaa, sillä hän oli vihdoinkin omillaan ja vapaa!

Tai no.

Samassa hänen puhelimeensa kilahti WhatsApp-viesti Alinalta: ”Äipän kännykkä jäi sinne mutta me ollaan jo Haapajärvellä niin pane se aamulla postiin. Niin ja mä huomasin just netistä, että siellä on Robinin keikka parin viikon päästä että mä tuun sitten yöksi yhden mun kaverin kanssa.”

Meni pari sekuntia ja puhelimeen kilahti toinen viesti: ”Tai ehkä me tullaan kaikki, kun isä muisti juuri että silloin on Hippoksella jotkut isot ravit ja äitiä ja Aulistakin kiinnostaa, Ok?”

Se siitä vapaudesta ja omillaan olosta, Anna mietti. Mutta viestin perässä oli sentään kysymysmerkki – hänellä oli siis edes symbolinen mahdollisuus päättää, majoittaisiko armaan perheensä vai ei.

Kohta hän kirjoitti Alinalle: ”Täällä on ihmeen hiljaista, niin että johan tässä ehtikin tulla ikävä mun rakasta ryhmä rämää, ihana jos/kun tulette. Ajakaa varovasti Elämäjärventie, pus! <3”

Jatkis päivittyy uudella jaksolla joka lauantai.

Tiina Piilola

Tiina Piilola on jyväskyläläinen kirjoittamisen sekatyöläinen, joka viimeistelee parhaillaan kirjallisuustieteen väitöskirjaa Kalevalan naisista. Hän on julkaissut kolme romaania, joista viimeisin, Taivaanmerkit, ilmestyi viime keväänä Kustantamo S&S:ltä.