Jonna tutustuu uuteen työpaikkaansa. Alkuun kaikki vaikuttaa vähän liiankin hyvältä, mutta sitten Jonnaa alkaa mietityttää, miksi tunnelma on niin salamyhkäinen.

Krista Laajasalo istui pöytänsä takana ja seurasi henkilötietokaavakkeen rivejä mustekynän kärjellä. Jonna pelkäsi koko ajan, että tiedoista löytyisi jokin virhe ja vartijat tulisivat saattamaan hänet ulos.

– Tämä näyttää oikein hyvältä. Kuten jo kerroin, Lux Luna on yhdysvaltalainen yritys, joka kehittää vallankumouksellisia kauneustuotteita. Tutkimustyöhön on satsattu paljon, ja meillä on useita patentteja vielä hakemusvaiheessa. Siksi meidän pitää olla firmaan liittyvissä asioissa erittäin tarkkoja. Tämä saattaa kuulostaa aika tylyltä, mutta vaitiolovelvollisuus on ehdoton. Et saa kertoa mitään työstäsi tai tuotteista edes miehellesi.

– Siitä tuskin tulee suurta ongelmaa. Erkki ei ole minun töistäni kovinkaan kiinnostunut, pääasia, että minulla on töitä, Jonna naurahti.

Krista hymyili ja painoi pitkät sormensa vastakkain. Hänen takanaan seinällä oli öljyvärimaalaus, jossa mies katsoi itseään peilistä kukkivien narsissien keskellä.

– No sehän on hyvä. Lue nämä paperit rauhassa, ja kun olet allekirjoittanut, voimme katsella vähän paikkoja.

Jonna otti Kristan ojentaman nipun käteensä. Viisi sivua pientä tekstiä, kiellettiin sitä ja kiellettiin tätä. Hän lehteili arkkeja otsa kurtussa ja yritti näyttää siltä, että pohti tosissaan eettisiä ristiriitoja ja yksilön vapautta markkinatalouden puristuksessa. Oikeasti sanat vilistivät hänen silmissään kuin muurahaiset. Jos hän halusi työn, paperi piti allekirjoittaa, mitään todellisia vaihtoehtoja ei ollut.

– Niin, siitä palkasta. Me emme tainneet vielä puhua siitä?

Kristan kysymys sai Jonnan hätkähtämään. Tässä hän oli allekirjoittamaisillaan vaitiolovelvollisuuksia kuin mikäkin idiootti, vaikka palkkana saattoi olla laatikollinen päärynätikkareita. Hän mutristi suutaan ja yritti näyttää kriittiseltä.

– Aivan. Tässä näyttää olevan aika paljon vastuuta.

– Minä ajattelin 3 500 euroa kuussa. Ylitöistä maksetaan tietysti erikseen. Jos kuviasi käytetään mainoksissa, niistä maksetaan korvaus jokaisesta julkaisukerrasta erikseen. Yleensä olemme maksaneet 800–3 000 euroa, riippuen vähän siitä, missä kuvaa käytetään.

Jonna nielaisi. Hän oli luullut, ettei kyseessä ollut mikään työsuhde vaan sarja keikkoja, joista maksettiin tapauskohtaisesti. Iho alkoi kihelmöidä ja poskiin hiipi kuumotus.

– Se kuulostaa kohtuulliselta, hän sai pihistyä.

Kultasuoni, hän oli iskenyt kultasuoneen! Vuosikausia hän oli meikannut itseään, ja nyt hänelle maksettiin siitä, että joku muu teki sen hänen puolestaan. Jonna yritti keskittyä papereihin, mutta siitä ei tullut mitään. Hän hamusi pöydältä kynän ja suttasi nimensä viimeiselle sivulle.

– Mahtavaa! Tehdään pieni kierros meidän tiloissa ja allekirjoitetaan sitten varsinainen työsopimus, Krista riemuitsi, kun Jonna ojensi paperit hänelle.

Seitsemäs kerros oli remontoitu suurella rahalla. Krista kopisutteli pitkin käytäviä, ja Jonna seurasi kuuliaisesti perässä. Jokaisella työntekijällä oli oma huone, jossa oli viherkasveja, muutama nojatuoli, työpöytä ja tyylikäs mappikaappi. Kahvihuone oli avointa tilaa, katonrajassa televisio suolsi BBC:n uutisia. Kangassohvilla istui kahvia hörppimässä iloisesti rupattelevia ihmisiä, jotka Krista esitteli Jonnalle. Nimet ja tittelit menivät sekaisin, ehkä hän vielä oppisi tuntemaan kaikki.

Ylhäällä oli muutama kokoushuone, joissa videotykit hurisivat. Siellä missä kokous oli meneillään, pöydän keskellä kohosi kivennäisvesipullojen muodostama pienoiskaupunki. Käytävien seinillä roikkui Hannu Väisäsen grafiikkaa, kohdelamput valaisivat jalustoilla olevia kreikkalaisten patsaiden pienoismalleja.

– Tosi hienoa, että liityit meidän tiimiin. Minusta tuntuu, että me tulemme hyvin toimeen. Sinä ymmärrät, kuinka tärkeää naiselle on näyttää hyvältä. Miesten kanssa on joskus vaikeaa: niille kun punainen on vain yksi väri, eivätkä he erota roosaa lohenpunaisesta.

– Minusta tuntuu, etteivät he erota joskus edes sinistä punaisesta, Jonna sanoi.

Kristasta se oli hyvä vitsi, hänen naurunsa helähti kuin lasinen tiuku.

– Se on totta. Ja vaikka olet malli, haluan, että kerrot mielipiteitäsi strategiapalavereissa. Toimenkuvaasi voidaan myöhemmin laajentaa, ja se näkyy tietysti myös palkassa.

Jonna nyökkäsi. Hänen teki mieli nipistää itseään. Piti olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan, niin äiti oli aina hokenut. Kerrankin hän oli onnistunut siinä täydellisesti.

– Tässä oli siis toimistomme ja edustustilamme. Varsinainen laboratorio on alhaalla, Krista sanoi.

Käytävän päässä oli kapea hissi. Se oli rakennettu varmaankin vanhan pyykkikuilun paikalle, niin omituisessa paikassa se oli. Kun hissin ovet aukesivat, Jonna näki, että kori oli yllättävän pitkä syvyyssuunnassa. Paneelissa oli ainoastaan kolme nappia, joista kahdessa alimmassa luki P1 ja P2. Krista painoi P1:stä.

– Olemme halunneet pitää kaiken tässä samassa rakennuksessa. Tietysti laboratorion olisi saanut halvemmalla jostakin muualta, mutta yhtiö halusi investoida turvallisuuteen. Meidän tuotteilla on mahdollisuus kaapata miljardien eurojen markkinat, Krista selitti.

Jonnasta oli epämiellyttävää seistä hississä, joka lipui umpinaisessa kuilussa talon läpi. Kun digitaalisen näytön numerot eivät vaihtuneet, tasaisesta hurinasta huolimatta alkoi tuntua siltä, että kori oli juuttunut paikoilleen. Kristaa ei suljetun paikan kammo näyttänyt vaivaan, sillä hänen ruskeissa silmissään oli innostunut kiilto. Lopulta seiska vaihtui P1:seen, hissi pysähtyi ja ovet avautuivat.

– Tervetuloa tulevaisuuteen, Krista sanoi.

Kirkkailla led-valoilla valaistu aula muistutti sairaalan tarkkailuosastoa. Vahtimestarin koppi hallitsi hallia, joka levisi lasiseinäisten huoneiden sokkeloksi. Oli hämmästyttävää, kuinka paljon tilaa löytyi aivan ydinkeskustan alta. Jonna näki farmasianlaitokselta tutut työskentelykaapit, joissa imurit kiskoivat myrkylliset höyryt pois tutkijan operoidessa suojaseinän läpi niihin kiinnitetyillä hanskoilla.

– Meillä on tuotteita eri kehitysvaiheissa. Osaa vasta tutkitaan teoriassa, osaa testataan kemiallisesti ja osa on koekäytössä. Tässä on muuten meidän vahtimestari, Max Wiik, Krista sanoi.

Vahtimestarinkopista oli vyörynyt ulos mies, joka varmasti piti uteliaat loitolla. Miehen hiukset olivat valkoiset, samoin silmäripset. Pyöreillä kasvoilla oli lempeä ilme, mutta olematon niska ja tynnyrimäinen rintakehä herättivät vaistomaisesti kunnioituksensekaista kauhua. Jonna ojensi kätensä, vaikka pelkäsi miehen murskaavan sen.

– Jonna Ylinen, uusin koekaniininne.

– Max Wiik. Hauska tutustua. Jos sinulla on jotain ongelmia, voit soittaa minulle milloin vain, mies sanoi ja ojensi käyntikorttinsa.

– Ai missä ja milloin vain? Jonna kysyi hölmistyneenä.

– Missä ja milloin vain. Lux Luna pitää huolta omistaan.

Jonna työnsi kortin taskuunsa. Mies tuntui turhan virkaintoiselta ollakseen kosmetiikkafirman aulavahti.

Krista aukaisi lasioven kulkukortillaan. Vasta nyt Jonna huomasi, että näennäisestä avoimuudesta huolimatta tila oli jaettu lasiovilla useisiin osastoihin.

– Tällä osastolla meillä on käynnissä ihan perus kollageenitutkimus. Tarkoitus on löytää halpa yhdiste, jolla estetään luontaisesti ihon vanheneminen ja pystytään korjaamaan jo syntyneitä ryppyjä, ainakin väliaikaisesti, Krista selitti.

Jonna nyökytteli. Kaikki näytti todella hienolta. Työntekijät ahersivat tiukasti lukittujen ovien takana suojalasit silmillä. Assistentit kiikuttivat valkoiset takit liehuen koeputkia pöydältä toiselle. Kaikki vilinä tähtäsi vain ja ainoastaan siihen, että hänet saataisiin nuortumaan ja muuttumaan yhtä kauniiksi kuin hän oli joskus ollut. Ei hullumpaa.

– Teillä on kyllä täällä upeat tilat. Mitä siellä P2:ssa on? Jonna kysyi.

– Vielä salaisempia projekteja, Krista naurahti ja väläytti aurinkoisen hymyn.

He kiertelivät hallissa jonkin aikaa, mutta Jonnan silmiin kaikki näytti samalta. Koppeja, joissa kemistit häärivät mikroskooppien ja näytteiden parissa. Kristan kulkukortti oli ahkerassa käytössä, sillä jokainen osasto oli lukitun oven takana.

– Muistathan, ettet saa kertoa tästä mitään kenelläkään? Krista varmisti, kun he palasivat hisseille.

– Tietysti. En puhu tästä edes unissani, Jonna vakuutti.

Tällä kerralla he joutuivat odottamaan hissiä jonkin aikaa. Kun ovet avautuivat, kyydissä oli mustatukkainen mies, jonka työtakki oli täynnä tummia tahroja.

– Voi helvetti… mies aloitti mutta vaikeni, kun huomasi Jonnan Kristan olkapään takana.

– No, mitä nyt? Taasko se alakerran rasvakaivo on mennyt tukkoon? Krista kysyi, kun he astuivat hissiin miehen seuraksi.

– Ai mikä, rasvakaivoko? Joo, sepä se. Kaikki korttelin pizzeriat ja ravintolat lorottelevat paistorasvat surutta viemäriin ja sitten ne tulvivat meillä, mies puhisi ja mulkoili Jonnaa.

– Älä nyt pelottele tätä meidän uutta mallia. Jonna antaa kasvot Lux Lunan uuden sukupolven tuotteille, Krista sanoi.

Mies nyökkäsi, vilkaisi käsiään, joiden rystysten iho oli rikki, ja tunki ne syvälle takkinsa taskuun.

– Ei kätellä, mutta tervetuloa taloon, mies sanoi.

– Kiitos.

Hissi nitkutteli ylöspäin. Kun he viimein pääsivät seiskaan, mies ei tullutkaan hissistä ulos.

– Puhelin jäi alas, hän mutisi ja painoi ovet kiinni.

Krista laski kätensä Jonna hartioille ja talutti tämän toimistoaan kohti.

– Vanhassa talossa on aina jotain murhetta, hän sanoi.

Jokin miehen käytöksessä vaivasi Jonnaa. Yläkerran häikäisevä valkeus ja ihmisten helisevä nauru saivat kuitenkin pahat ajatukset haihtumaan. Kun hän istui Kristaa vastapäätä ja sai työsopimuksen eteensä, sydän jätti muutaman lyönnin väliin.

– Meillä on työterveys, jonka asiakas olet heti, kun sopimus on allekirjoitettu. Jotkut aineet voivat aiheuttaa lievää allergiaa, mutta senhän sinä vanhana mallina tiedät. Kaikki ei käy kaikille ja siksi näitä tuotteita testataan. Palkka on se, minkä mainitsin. Meillä ei ole koeaikaa, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että jos me puramme sopimuksen, saat vielä kuukauden verran palkkaa mutta työvelvoitetta ei ole. Jos sinä purat sopimuksen, teet meille töitä ihan normaalisti kuukauden verran ennen kuin olet vapaa.

Jonna luki sopimuksen läpi. Siinä ei ollut mitään ihmeellistä. Muhkea palkka näytti paperille kirjoitettuna entistäkin paremmalta. Hän sutaisi sopimukseen paikan, ajan ja nimensä. Olisi tehnyt mieli pompata tuolista ylös ja tuulettaa villisti.

– Tervetuloa Lux Lunan voittoisaan tiimiin! Krista sanoi ja halasi Jonnaa.

– Kiitos, Jonna sopersi.

Kun Jonna pyyhälsi Stockalle, hänen oli yhä vaikea uskoa onneaan. Krista oli lyönyt hänen käteensä viidensadan euron lahjakortin allekirjoituspalkkioksi. Työt alkoivat heti, mutta loppupäivän Jonna oli saanut vapaaksi. Palkallinen vapaa, ylellisyys, jonka hän oli jo unohtanut.

Meikkiosaston saattoi nyt ohittaa silmiään räpäyttämättä. Vieraita tököttejä oli turha enää ostaa. Uudet farkut hän tarvitsi, sillä edelliset olivat kulahtaneet ja menettäneet muotonsa. Vähän niin kuin niiden omistajakin, Jonna ajatteli. Mutta nyt kaikki muuttui. Kun oli säännöllinen työ, tiukat rutiinit ottivat vallan. Turha makoilu ja holtiton napostelu putosivat päiväohjelmasta automaattisesti.

Juuri kun Jonna tuli ulos sovituskopista, puhelin soi. Äiti soitti, pitkästä aikaa.

– Heipä hei, Jonna sanoi.

– Hei vaan. Ajattelin soittaa, kun sinusta ei ole kuulunut mitään. Oletko ollut sairaana? Kai muistat syödä monivitamiineja, D-vitamiineja ja omega kolmosta? Niitä kaikkia tarvitaan, varsinkin näin talvella.

– Joo olen ollut sekä terveenä että muistanut syödä vitamiinit, Jonna valehteli.

– No onko teillä jo… tärpännyt?

– Ei, ei ole. Ajateltiin Erkin kanssa ottaa aikalisä. Mä hain töitä. Hommat alkaa huomenna.

– Ai töitä. Mutta kun se biologinen kello käy koko ajan, äidin ääni sanoi vaisusti.

– Aika huonosti se on viime aikoina käynyt. Kuule, eikö se yleensä ole niin, että kun lakkaa yrittämästä, heti tärppää.

– Niinhän sitä sanotaan, äiti sanoi toiveikkaasti.

– Mulle ei löhöily sovi muutenkaan. Töissä mä piristyn heti. Varsinkin kun tää vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta.

– Mikä se työ sitten on?

Jonna meinasi jo möläyttää kaiken. Vasta viime hetkellä hän sai nieltyä kurkunpäässä kutkuttavat lauseet.

– Öö, se on sellainen tutkimushanke, josta ei saa puhua.

– Tutkimushanke? Mitä siinä tutkitaan? Mitä sinä teet?

– En mä voi kertoa tämän enempää. Palkka on kuitenkin hyvä, tosi hyvä.

– Et voi kertoa? Onko se laillista? Ei kai se vaan ole mitään hämärää?

– Miksi se olisi jotakin hämärää? Senkö vuoksi, että sitä tarjotaan mulle? Jonna kimpaantui.

– Ei, mutta jos siitä maksetaan hyvin ja sinullahan ei ole…

– Koulutusta mihinkään? No eipä olekaan, hitto kun pääsi unohtumaan. Mun täytyy varmaan mennä purkamaan se sopimus, moikka moi.

Jonna katkaisi puhelun. Kohta äidiltä tulisi tekstiviesti, jossa hän pyytäisi anteeksi ja ihmettelisi Jonnan lyhyttä pinnaa. Hän maksoi housut, myyjä merkitsi lahjakorttiin jäljelle jäävän summan. Portaissa puhelin jo piippasi. Jonna ei viitsinyt lukea viestiä. Hän ei antanut minkään pilata hyvää mieltään.

Kotona Jonna tarttui heti imuriin. Hän kolisteli olohuoneen läpi. Talven pimeinä päivinä hänen untaan vahtineet pölykoirat saivat mennä. Sohvatyynyjen välistä imuriin syöksyi iloisesti kilisten kuivien murujen armeija. Eteisestäkin löytyi hiekoitushiekkaa ainakin kilo. Kolmessa vartissa koko kämppä oli imuroitu.

Huhkimisen jälkeen maistui tuore kahvi. Jonna istui keittiönpöydän ääreen ja otti työsopimuksen laukustaan. Hän taitteli sen auki ja ihaili palkkansa. 3 500 euroa kuukaudessa. Niin paljon ei äitikään saanut, siitä hän oli varma. Ei ainakaan niin helposti kuin hän. Hänelle maksettiin, että joku levitti voiteita ja seerumeja hänen naamansa. Uskomatonta.

Vaitiolosopimus tuntui rauhallisesti luettuna aika uhkaavalta. Jenkkiläiseen tapaan kaikesta vastuusta sanouduttiin irti ja riitatilanteissa uhkailtiin Helsingin käräjäoikeudella. Sakkoja lupailtiin jokaisesta tietovuodosta, työhön liittyvien kuvien päivittämisestä Facebookiin, Twitteriin tai Instagramiin mainittiin erikseen. Edes työpaikan ulkopuoliselle lääkärille ei saisi kertoa mitään. No, jos kyseessä oli mullistavat nuoruusvoiteet, salailun kyllä ymmärsi. Kosmetiikkamarkkinoilla liikkui todella isot rahat.

Kun Erkki tuli kotiin, Jonna oli keittänyt perunat ja paistanut jauhelihapihvejä. Pöydässä oli tavallista kaupan peruna- ja italiansalaattia, mutta niistä Erkki piti. Erkin mielestä kotiruoka oli kodikasta.

– Haiseeko täällä ruoka? Onkohan tämä oikea asunto? Erkki vitsaili laittaessaan eteisessä takkia henkariin.

– Jos haisee, niin ei varmasti ole. Jos tuoksuu, niin sitten olet oikeassa paikassa, Jonna sanoi.

Erkki suki lyhyitä hiuksiaan pois otsalta ja kurkisti keittiöön. Jonna nosti perunat pöytään.

– Ei varmasti tarvitse kysyä, allekirjoititko työsopimuksen tänään, hän sanoi.

– Voisit silti kysyä.

– Allekirjoititko työsopimuksen tänään?

– Allekirjoitin. Vakituinen paikka hyvällä kuukausipalkalla.

– No sehän kävi sutjakasti. Mikä on se onnekas firma, joka saa tällaisen tehotytön palkkalistoilleen? Erkki kysyi.

Hän istahti pöytään ja hieroi käsiään yhteen kuin pikkupoika lelukaupassa.

– Se on sellainen yhdysvaltalainen kosmetiikkayritys. Ei puhuta siitä sen enempää, niillä oli aika tuhti nippu vaitiolosäädöksiä, Jonna sanoi ja istui omalle paikalleen.

Perunoita kattilasta saalistava haarukka pysähtyi, kun Erkki vilkaisi Jonnaa höyrypilven läpi.

– Salaisia projekteja? Sehän kuulostaa jännittävältä.

– Ei siinä mitään ihmeellistä ole, alan tavallisia käytäntöjä. Tuotekehitystä ja sellaista, kyllähän sinä ne tiedät.

Jonna lappoi perunasalaattia lautaselleen, kaapaisi sitten osan uudestaan lusikkaan ja laittoi sen takaisin rasiaan. Painoa oli saatava jonkin verran pois, ihraa ei mikään voide polttanut.

– Mitä ne maksavat, jos saan kysyä? Erkki uteli.

– 3 500 euroa kuussa. Mutta älä kysele enempää, minä lupasin Kristalle, etten kerro mitään kenellekään.

– Ai oikein Krista. Onko Krista pomosi?

– On. Mutta hei, iloitaan nyt tästä eikä kaivella asiaa enempää.

Erkki iski silmää ja hymyili.

– Sopii. Mähän sanoin, että kun vaan saat itsesi vanhaan vauhtiin, kaikki alkaa sujua.

Erkin sanat lämmittivät mieltä. Tuntui, että mököttäjätoukan sisältä oli kuoriutunut se säteilevä perhonen, johon Jonna oli aikoinaan rakastunut. Ja odottakoon vain, kun hänen muodonmuutoksensa alkaisi. Erkki tuskin pysyisi housuissaan, kirjaimellisesti.

Jonna oli nukkunut pommiin. Jostakin syystä herätyskello ei ollut toiminut, tai sitten hän ei ollut muistanut laittaa sitä päälle. Hänellä oli hämärä mielikuva, että Erkki oli ennen lähtöään puhunut hänelle ja antanut suukon otsaan. Oikeastaan kaikki oli Erkin vika, sillä edellisenä yönä tämä oli polkaissut lapsiprojektin uudestaan käyntiin, tosin vain harjoittelun merkeissä. Nukkuminen oli jäänyt turhan vähiin.

Oli tehtävä nopeita ratkaisuja. Meikkaus sai jäädä, siinä säästyi runsaasti aikaa. Aamupalankin yli saattoi hypätä, vararavintoa oli kyllä vyötäröllä tarpeeksi. Hampaiden harjaus, vaatteet niskaan ja menoksi.

Jonna säntäsi portaikkoon ja oli törmätä Lasseen, joka tukki tiukimman ajolinjan. Poika näytti hämilliseltä, hänellä olin jokin kirjanen kädessään.

– Terve.

– Terve. Kuule, minulla on nyt kiire, Jonna henkäisi.

– Et sitten ole ainakaan kirkkoon menossa?

– Kirkkoon? No en ole.

– Äiti aina sanoo, ettei ole kiirettä kirkkoon.

– Niinpä. Nähdään taas.

Jonna ei jäänyt kuuntelemaan pojan vastausta. Tämä jäi puhumaan jotakin itsekseen. Ulkona Jonna vilkaisi kännykän kelloa. Hän olisi ajoissa töissä, luojan kiitos.

Vasta Lux Lunan toimistoa kohti kohoavassa hississä Jonna vilkaisi peiliin. Mutkien oikominen näkyi naamassa. Meikitön Jonna ei ollut erityisen ruma mutta niin erinäköinen, että sitä kauhistui vaistomaisesti. Ehkä hänet heitettäisiin ulos, sillä tuskin edes tullimies olisi osannut yhdistää peilistä näkyvää naamaa hänen passikuvaansa.

Vielä toimiston oven takana mielen läpi singahteli mahanpohjaa kouristavia ajatuksia. Että kaikki oli väärinkäsitystä, unta tai houretta, jonka liiallinen pölyn hengittäminen oli aiheuttanut. Sähkölukko surahti auki ja Jonna astui sisään. Kirkkaat valot, hälinää, kaikkea pelottavaa. Sydän alkoi takoa villisti mutta Jonna pakotti itsensä kävelemään Kristan ovelle.

– Huomenta.

– Huomenta! Sinähän olet etuajassa. Tai meillähän on käytössä liukuva työaika, mutta täällä on tullut tavaksi, että ollaan kaikki paikalla viimeistään kahdeksalta, Krista sanoi.

– En meikannut tänään, kun ajattelin, että ihon pitää olla puhdas.

Välähtikö Kristan tummissa silmissä jokin tukahdutetun nauruntapainen? Hitto, oli tyhmää selittää mitään.

– Hyvä ajatus. Mutta minusta meidän on parasta aloittaa sillä, että tutustut meidän strategiaan ja arvoihin ensin. Varsinainen työsi voi alkaa perehdytyksen jälkeen.

– En mä voi tämän näköisenä istua palavereissa, Jonna kauhistui.

– Istu alas. Minä sipaisen sinulle kevyen virastomeikin, Krista naurahti.

Nojatuoli tuntui pehmeältä kuin pilvi. Krista haki suuren peilin ja meikkilaatikon mappikaapista. Jonna sulki silmänsä, kun puuterihuisku alkoi tanssahdella hänen kasvoillaan.

– Meistä on tärkeää, että jokainen työntekijä tuntee kuuluvansa samaan perheeseen. Tutkijat, koekäyttäjät, markkinoijat, laborantit, kemistit, vahtimestari, kaikki. Tällä alalla on kova kilpailu, eikä loanheitolta ja urkinnalta voi välttyä. Kun kaikki tuntevat olonsa kotoisaksi ja ymmärtävät, minkä puolesta taistelemme, kukaan ei voi nujertaa meitä, Krista selitti.

– Tuohan kuulostaa jo sodankäynniltä, Jonna naurahti.

– Sitä tämä onkin. Kosmetiikkateollisuutta on kautta aikojen leimattu turhuudeksi. Olemme joutuneet puolustamaan olemassaoloamme monia tahoja vastaan. Mitä hyötyä on uhrata rahaa kauneuteen? Miksi naisten pitäisi taistella ryppyjä vastaan? Koko ala on hyödytöntä narsismin edistämistä. Moni ei tunnu ymmärtävän, että ihmisen ulkonäkö on tärkeä. Kauniit kasvot jokainen tunnistaa sekunnissa, sisäisen kauneuden selville saamiseen voi mennä vuosia. Mikään ei kohota naisen, tai miksei miehenkin, itsetuntoa niin nopeasti kuin ihailevat katseet.

Jonna ynähti myöntymisen merkiksi. Kristan ruskeat silmät tuijottivat häntä peilin kautta samalla kun tämä rajasi hänen huulensa vakaalla kädellä.

– Keneltä se on pois, jos ihminen saa nostettua itsetuntoaan, vieläpä näin helposti? Lääkärit määräävät tonneittain masennuslääkkeitä saman vaivan hoitoon. Jos me voimme kasvorasvalla tai seerumilla saada yhdenkin naisen ilahtumaan, kun hän vilkaisee peiliin, olemme onnistuneet, Krista julisti.

Se oli kyllä totta. Jos peilistä kurkki noitasapatista karanneen eukon naama, masentui väistämättä. Aika monena aamuna hänkin oli päättänyt ryömiä takaisin petiin, kun peli näytti valmiiksi hävityltä.

– No niin. Nyt olet valmis päivän taistoihin. Meillä alkaa kymmeneltä suunnittelupalaveri, jossa mietimme viestinnän tehostamista. Tulet mukaan, mutta ei sinun ole pakko sanoa mitään, jos et halua.

– Sopiihan se, Jonna sanoi.

Hän käänteli päätään ja nosti leukaansa. Krista oli varsinainen taikuri. Peiliin oli eksynyt nuoruuden Jonna, jonka ihosta elämä ei ollut saanut otetta terävillä kynsillään. Kun hän nousi tuolista, aamuinen epävarmuus oli poissa.

Neuvotteluhuoneen hämärässä Jonna joutui pyyhkimään silmänurkkaansa eksyneen kyyneleen. Videotykki hurisi, innostuneet ihmiset hosuivat mustia varjokuvia seinille, nauroivat, löysivät kollegoiden puheesta aina jotakin hyvää. Mainoslauseita mietittäessä hänen ehdotuksensa: ”Vapauta sisäinen kauneutesi” sai laajan kannatuksen. Oli ihanaa olla taas osa ympäröivää maailmaa, ihminen, jolla oli merkitystä.

Lounaalla työporukka kävi yhdessä. Kukaan ei vilkuillut kelloa, mutta mistään ajanpeluusta ei ollut merkkiäkään. Krista oli eniten äänessä, muut tyytyivät enimmäkseen nyökyttelemään. Lounaan jälkeen Krista osoitti Jonnalle oman huoneen, joka oli yhtä valoisa ja hyvin kalustettu kuin muutkin, ainoastaan pienempi. Edellisen asukin katoaminen näkyi vain tyhjinä mappeina ja laatikon pohjalle unohtuneina klemmareina ja mustekyninä. Firman perehdytysmateriaalia oli monta mappia, mutta Jonna sukelsi urheasti sivujen uumeniin.

Iltapäivän kahvitauon aikana Jonna huomasi olevansa aivan poikki. Sosiaalinen elämä oli pitkästä aikaa yllättävän voimia kuluttavaa. Ei saanut vahingossa röyhtäillä, lysähtää sohvalle tai pieraista. Typeriä ajatuksia, mutta itsensä vahtimiseen paloi energiaa. Huoneiden ovia pidettiin auki, joten koteloituminen tuskin oli suotavaa.

Juuri kun Jonna yritti muistivihkoon kirjoittamiensa kuvausten perusteella saada kasvot ja nimet linkittymään, Krista pyyhälsi Wiik vanavedessään hänen huoneeseensa. Vahtimestarilla oli sylissään vihreä laatikko, jonka kyljessä komeili Lux Lunan logo.

– Tämä on ollut hieno päivä, olen tosi ylpeä sinusta, Krista sanoi.

– Hauska kuulla. Tosi kiva saada tutustua toimintaan oman tontin ulkopuoleltakin.

– On aina hyvä nähdä koko kuva töistään, niin ei tunne omaa panostaan täysin irralliseksi. Mutta hei, Maxilla on tässä meidän meikkilaatikko. Tämä on vähän erilainen kuin mihin olet tottunut. Näiden koeseerumien kanssa pitää olla varovainen.

Wiik laski laatikon pöydälle ja asetti sen päälle pienen avaimen.

– Kiitos, Krista sanoi ja nyökkäsi Wiikille.

Mies kosketti etusormella otsaansa ja vaappui ulos huoneesta.

– Meillä on joitakin tuotteita, jotka sinun pitää ottaa kotiin. Turvallisuuden vuoksi niitä pitää säilyttää erittäin huolellisesti. Tässä laatikossa on kaksoislukitus. Jos me avaamme täältä käsin tekstiviestillä sähkölukon, sinä saat tämän laatikon auki avaimellasi. Jos me olemme lukinneet laatikon, sinä et saa sitä auki. Eli jos kadotat avaimen tai laatikko varastetaan sinulta, ilmoitat siitä heti meille, niin mitään vahinkoa ei tapahdu.

Jonna tuijotti laatikkoa, jonka kansi oli vihreä ja alaosa harmaa. Se näytti turhan jykevältä meikkilaukuksi, mutta tilanteen huomioon ottaen se oli varmasti tarpeellinen.

– Eikö tämän saa murrettua auki aika helposti? Poraamalla tai jotenkin?

– Heti kun saamme sinulta tiedon, että laukku on väärissä käsissä, me voimme vapauttaa laukkuun kaasua, joka pilaa kaikki sen sisällä olevat tuotteet. Panos laukeaa myös, jos laukku rikotaan.

– Okei. Toivottavasti mun ei tarvitse raahata tätä edestakaisin joka päivä.

– Ei tietenkään. Aika harva tuote on sellainen, että se vaatii kotikäyttöä. Ja niistäkin saat mukaasi vähintään viikon annoksen, Krista naurahti.

– Erkkiä, siis mun miestä, saattaa hiukan ihmetyttää näin mittava meikkipussi.

– Selität vain, että se liittyy työhösi. Tuskin miehesi jaksaa kiinnostua kosmetiikkatuotteista.

– Eli mä saan paljastaa Erkille, että testaan kosmetiikkaa?

– Kyllä sinä sen voit sanoa. Mutta laukku ei saa jäädä koskaan auki niin, ettet seiso sen vieressä. Moni rahakas patentti on rauennut jo hakuvaiheessa, kun tuotetieto on levinnyt liian aikaisin.

Muovinen pakki ei saanut Jonnaa hihkumaan innosta. Ei varsinkaan, jos tuotteita jahtasi joku teollisuusvakooja.

– Tuota noin, mitä mä teen, jos joku alkaa seurata mua kadulla kun mä vien tätä kotiin? Tässä on teidän, siis meidän, logot ja kaikki.

– Siihen saa kankaisen kantokassin, joka ei herätä huomiota. Ja jos jotakin ongelmia ilmenee, soitat heti Maxille. Tuo laatikko on sim-kortin avulla koko ajan verkossa, joten me nähdään, missä se on menossa.

– No hyvä, Jonna sanoi.

Hän otti avaimen ja kieputti sen avaimenperään muiden avaintensa joukkoon. Mahan pohjalla oli pieni, epämiellyttävä sykkyrä, mutta hän ei halunnut ajatella sitä.

– Laitetaan tämä nyt syrjään. Tässä perehdytyksen parissa menee vielä monta päivää, Krista sanoi ja nosti pakin lattialle.

Päivän viimeiset tunnit Krista luennoi kosmetiikkateollisuuden historiasta. Vanhoista elohopeamyrkyistä oli tultu ihmiskehon omien ihmeaineiden, kuten kollageenin ja ubikinonin, maailmaan. Joitakin asioita Jonna muisti kesken jääneiden opiskelujen ajoilta mutta Kristan tiedot tuntuivat tulvivan yli äyräiden. Kaavojen latelemisesta päätellen käytännön kemia ei ollut Kristalle kovinkaan vieras ala.

Kun ensimmäinen työpäivä oli pulkassa ja Jonna käveli kotiin, hän oli aivan poikki. Pää humisi ja jalat tuntuivat lyijynraskailta. Kunhan hän nyt vain selviäisi kunnialla mappien pänttäämisestä ja pääsisi laboratorioon, kaikki sujuisi helpommin.

Juuri kun Jonna oli vaipumassa kävelykoomaan, hän huomasi Forumin ovien edessä seisoskelevan pahan aknen riivaaman naisen, joka tuijotteli silmät palaen Mannerheimintien suuntaan. Naisella oli pitkät rastat, ja hänen vihreät silmänsä olivat häiritsevän suuret. Sivuuttaessaan naisen Jonna vilkaisi tätä vaivihkaa. Silmien suuruus johtui jostakin ala- ja yläluomia syöneestä vammasta. Naisen ilmeestä päätellen onnettomuus oli saattanut vahingoittaa tämän aivojakin, siksi maanisesti hän tuijotteli ihmisten päiden yli kohti korkeuksia.

Helsinki oli täynnä hulluja, sen Jonna tiesi kokemuksesta. Hän toivoi, ettei aavistuksen vajaalla pakalla pelaava Lasse olisi porraskäytävässä harhailemassa. Poika oli varmasti harmiton, mutta Jonnan sosiaalinen energia oli lopussa.

Kotirapussa Jonna mietti pitkään, kavutako portaita vai mennäkö hissillä. Kun hän lopulta alkoi raahustaa portaita pitkin kohti ylintä kerrosta, hän naurahti omalle hulluudelleen.

– Tie huipulle vie kärsimyksen kautta, Jonnaseni, hän mutisi.

Seuraava osa ilmestyy ensi lauantaina.

Helppoa rahaa, osa 1

Karri Kettunen saa sähköpostiviestin mustatukkaiselta salaperäiseltä naiselta. Siitä alkaa vimmattu viestinvaihto, joka saa Karrin paljastamaan kaikki korttinsa.

Ensimmäinen syysaamu pienessä norjalaisessa kalastajakylässä valkeni kirkkaana ja kuulaana. Valo tulvahti pieneen makuualkoviin ja herätti miehen sikeästä unesta. Karri räpytteli silmiään tokkuraisena – hän oli unohtanut vetää verhon ikkunaan.

Mies makasi hetken paikoillaan. Pitkästä, pitkästä aikaa hyvin ja sikeästi nukuttu yö takana. Vasta nyt hän ymmärsi, millaisessa paineessa hän oli elänyt viimeiset viikot opetellessaan töitä Astridin alaisuudessa. Mieltä oli painanut koko ajan miellyttikö hän tarpeeksi esimiestään.

Hän oli ehtinyt olla Astridin juoksupoikana vasta muutaman viikon, ja uupumuksen merkit olivat jo tunnistettavissa.

Oliko hän tarpeeksi joustava, osasiko hän prikulleen tarvittavat käytöstavat. Tyydyttikö hän Astridin rakastajan ominaisuudessa siten, ettei nainen kyllästyisi häneen ja heittäisi häntä sivuun. Hänellä oli ollut jatkuva pelko siitä, että saavutetut edut – upea asunto vauraalla alueella, muhkea palkka, luvatut ulkomaanmatkat sekä kallis auto – luiskahtaisivat hänen ulottuviltaan mikäli hän ei olisi mielin kielin Astridille.

Karri nousi istumaan silmiään siristellen. Miten hurjat luulot hänellä olikaan omasta jaksamisestaan. Hän oli ehtinyt olla Astridin juoksupoikana vasta muutaman viikon, ja ensimmäiset uupumuksen merkit olivat jo tunnistettavissa. Nyt oli korkea aika levätä ja kerätä voimia. Vasta toipumisen jälkeen hän saattoi aloittaa uuden vaiheen – toistaiseksi kylläkin tuntemattoman, mutta hän luotti edelleen onneensa ja kohtaloonsa. Asiat lutviutuisivat, kunhan hän pääsisi taas jaloilleen.

Karri valmisti itselleen pienen aamiaisen ja istahti tupakeittiön jakkaralle. Eiliset syyllisyydentäyteiset tuntemukset olivat poispyyhittyjä muistoja. Niin käy, kun ihminen väsyy liikaa –sitä alkaa pehmetä ja luulotella, että kaikki mennyt on omaa syytä. Karri seurasi kahviaan hörpiskellen kuinka tuvan ikkunan toisella puolen kalastajat lajittelivat aamuista saalistaan laiturilla odottaviin kuljetuslaatikoihin. Turskaa, seitiä, rapuja – jopa valaan lihaakin oli kuulemma silloin tällöin tarjolla. Tuolla paateissaan ja purtiloissaan miehet tekivät sen mikä miehelle kuului – he poimivat merestä ruuan ja möivät sen tukkuun ja saarten kauppiaille. Heidän ei tarvinnut noudattaa jonkin narsistisen naisen sanelemia ohjeita. He olivat oman elämänsä herroja.

Hän ei antaisi enää yhdenkään naisen määräillä elämäänsä.

Karri voiteli paahtoleivän ja purra rouskautti palan kullankeltaista leipää. Mitä yhteistä oli Piiassa, Liinassa, Astridissa ja Annicassa? Ainakin se, että jokainen heistä halusi kontrolloida hänen tekemisiään ja menemisiään. Mikä parisuhde se sellainen muka oikein oli? Tämän irtioton jälkeen hänestä ei olisi enää yhdenkään naisen käskyläiseksi tai talutusnuorassa kipittäjäksi. Hän ei antaisi enää yhdenkään naisen määräillä elämäänsä.

 

Aamiaisen jälkeen Karri otti pitkän suihkun, palasi pyyhe lanteillaan auringon lämmittämään tupaan ja avasi tietokoneensa. Koska puhelin oli pidettävä suljettuna, netti oli nyt ainoa väylä ulkomaailmaan. Hän aikoi olla vastaamatta mahdollisiin meileihin – ainoastaan yksi ihminen tekisi poikkeuksen. Kilpisjärvellä tavattu mustatukka. Naisella oli nyt hänen sähköpostiosoitteensa.

Nainen oli kuin olikin kirjoittanut hänelle viestin.

Uusi, satunnainen tuttavuus häilähteli Karrin mielessä tämän tästä. Jotakin uudenlaista lumoa siinä naisessa oli. Ehkä se johtui naisen eksoottisen tuntuisesta eräoppaan työstä. Ehkä myös naisen olemuksesta. Voimakas, lihaksikas, ankariinkin ponnistuksiin totutettu vartalo, viirusilmät ja korpinmustat, pitkät hiukset. Ja varmasti kiehtovuus johtui myös naisen tyynestä ja keskittyneestä käytöksestä. Nainen, joka osasi kuunnella. Nainen, joka ei keimaillut. Nainen, joka teki viisaita ja tutkiskelevia kysymyksiä.

Karri lueskeli verkkaisesti päivän uutiset. Miten kaukaisilta ja turhilta ne tuntuivatkaan, kun niitä luki Lofoottien kainalossa, pikkuruisen merenlahden poukamassa. Uutiset selattuaan Karri avasi sähköpostin. Hän hätkähti. Kuuma sirahdus kävi läpi ruumiin. Nainen oli kuin olikin kirjoittanut hänelle viestin.

”Hei Karri. Toivottavasti matka Norjan puolelle sujui hyvin. Itse jouduin lähtemään varhain aamulla töihin, tällä kertaa poikkeuksellisesti Helsinkiin. Vaikka olen yleensä parhaaseen ruska-aikaan tunturissa vaeltamassa, joudun välillä käymään etelässä vetämässä erilaisia kursseja ja seminaareja. Se on oikeastaan ihan mukavaa vaihtelua –kunhan ei tarvitse matkustaa liian tiuhaan. Helsinki on kuin levoton muurahaispesä Lappiin verrattuna. Siellä on kiva käydä, mutta vielä paremmalta tuntuu palata takaisin pohjoisen rauhaan.

Meillä jäi silloin illalla hieman jutustelu puolitiehen. Jos haluat kertoa lisää, kirjoita minulle. Kuuntelen sinua mielelläni näinkin.

Ystävyydellä, Maria”

Karri hymyili itsekseen. Maria. Nyt hän tiesi naisen nimen. Sähköpostiosoitteessa ei näkynyt sukunimeä, mutta senkin hän vielä jossain vaiheessa onkisi kyllä tietoonsa. Mitä hän olikaan eilen väsyneenä ennen nukkumaanmenoa marttyyrinomaisesti sureksinut? Ettei hänellä ollut yhtäkään ystävää, jolle puhua, johon pitää yhteyttä. Turhaa kitinää sekin. Maria oli ilmestynyt hänen elämäänsä kuin tuo eilisiltainen, kirkas tähdenlento. Totta kai hän vastaisi naiselle. Ilmiselvästi universumi tahtoi nyt viestittää, että tässä oli ihminen, jolla tulisi olemaan vielä suuri merkitys Karri Kettusen elämässä.

 

Karri kiskoi t-paidan ja farkut ylleen ja istahti kuumeisin ajatuksin koneen ääreen. Sormet tanssivat näppäimillä –niin kiire hänellä oli saada yhteys tuohon salaperäiseen Mariaan.

”Hei Maria! Tulin hyvin iloiseksi luettuani viestisi. Vietän täällä vuonon rannalla nyt ansaittua lomaa. Myönnän: odottelin sinua aamiaiselle ja vielä parkkipaikallakin vilkuilin josko olisit jossakin lähistöllä ja saisin hyvästellä sinut. Se ilta oli minulle hyvä tärkeä, tärkeämpi kuin arvaat. En ole vielä koskaan ennen paljastanut siinä määrin ajatuksiani tutulle saati tuntemattomalle ihmiselle. Tuntematonhan sinä minulle olet — mutta samalla jotenkin hyvin tuttu. Onko se sitä paljon puhuttua sielujen sympatiaa? En tiedä.

Keskustelumme jäi tosiaankin kesken. Olin juuri kertomaisillani yksityiskohtaisemmin suhteistani naisiin, kun ravintola meni kiinni. Miksikö olisin sellaisesta avautunut juuri sinulle? Olen sitä itsekin miettinyt tämän tästä. En osaa selittää muutoin kuin että sinun persoonasi on sellainen, että sinulle on helppo puhua luottamuksellisesti. Tämä kuulostaa nyt kovin juhlavalta, mutta näin sen tunnen. Mitä haluaisit minun kertovan sinulle? Sano, niin minä kirjoitan.

Meren rannalta, Karri”

Mariassa oli uudenlaista haastetta. Ja nyt edettiin tällaisin konstein.

Karri mietti hetken ja painoi sitä ”Lähetä”-nappulaa. Sinne meni. Ei hän tiennytkään olevansa kirjoittajamiehiä. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun hän viritteli suhdetta eloon kirjoittamalla. Luontainen supliikki auttoi varmasti tässäkin hommassa. ”Sielujen sympatia” – mistä sekin pälkähti hänen päähänsä? Mariassa oli uudenlaista haastetta. Ja nyt edettiin tällaisin konstein.

Karri oli niin kiihdyksissään, ettei hän malttanut irrottautua koneelta eikä olla vilkuilematta sähköpostiaan mennen tullen. Lopulta hän tajusi, että elääkseen oli ihmisen joskus myös syötävä. Mies nakkasi maihinnousutakin ylleen ja suuntasi kylän ainoaan kauppaan.

Kalanhaju tuoksui voimakkaana laitureiden suunnalta. Päivän menu on selvä, Karri tuumasi astuessaan sisään pieneen puotiin, jonka jäärouheisessa kalatiskissä lepäsi upeita mereneläviä odottamassa ottajaansa. Turskafileiden seuraksi hän osti pussillisen perunoita, sipuleita sekä kermaa. Vielä pari sitruunaa ja lounastarpeet olivat valmiina, Karri totesi tyytyväisenä ja tajusi, ettei ollut tarttunut keittiötöihin viimeksi kuin kesällä Piian luona kokatessaan päivällistä heille kolmelle. Siitäkään ei todellisuudessa ollut aikaa kuin muutama kuukausi, mutta nyt se elämänvaihe tuntui olevan jossakin ikuisuuden päässä, menneisyydessä. Niin paljon tällä välin oli tapahtunut.

Pikkuisen häntä hermostutti ruveta kaivelemaan menneitä.

Ulkona puhalsi navakasti. Kirkas sää oli kääntymässä pilviseksi. Mereltä kohoili violetinkarvaita pilvirintamia, jotka enteilivät puuskatuulta ja sateita. Ilta kulunee nyt tuvassa takan ääressä viskiä siemaillen, Karri aprikoi ja hylkäsi suunnitelman pienestä kiertoajelusta vuonon rannoilla ja tunturin kupeessa. Retkeillä hän ehtisi myöhemminkin.

Tuvalle tultuaan hän kiiruhti avaamaan tietokoneen. Olen kuin murrosikäinen poika, joka odottaa postilaatikolla rakkauskirjettä kaukaiselta ihastukselta, Karri hymähti ja sävähti. Uusi viesti Marialta. Karri laski ostokset tiskipöydälle ja istahti jännittyneenä koneen ääreen.

”Hei taas, olipa kivaa saada sinulta nopea vastaus! Minäkin jäin kaipaamaan meidän keskusteluamme. Mutta jatketaan sitä näin meilitse — onhan tämäkin antoisa tapa jakaa ajatuksia. Olen yhä Helsingissä. Seminaari, jonka vedin täällä, poiki uusintapyynnön ja minun olisi ollut turhaa matkustaa takaisin pohjoiseen. Odottelen Helsingissä siis pari päivää ja valmistelen esitelmää loppuviikon kokoontumisiin. Minulla on hyvää aikaa myös kirjoitella mikäli niin haluat.

Kysyit viestisi lopussa, mitä haluaisin sinulta kuulla? Vastaus on: kaiken. Ehdit juuri ennen ravintolan sulkemista mainita yhden nimen. Piiako se oli? Niin muistelen. Kerro hänestä. Kerro mitä hän merkitsi sinulle ja miksi teidän suhteenne katkesi. Aloitetaanko siitä?

Vietä hyviä päiviä siellä kauniissa maisemissa, Maria”

Karri ei malttanut aloittaa ruuanlaittoa. Hän viskoi ostokset huolimattomasti viileään ja sytytti tupakan, vaikka mökeissä oli tupakointi kielletty. Pikkuisen häntä hermostutti ruveta kaivelemaan menneitä. Niiden muistelemisesta sikisi useimmiten huonoja ajatuksia ja pahoja unia. Mutta ehkä Maria näki pidemmälle – ehkä hän todellakin halusi löytää Karrin oikean persoonan, ja parhaiten se onnistuisi tutustumalla miehen historiaan ja ihmissuhteisiin. Ja sanottiinhan, että ihmisen oli hyvä käydä lävitse omaa elämäänsä, jo pelkästään itsetuntemuksenkin vuoksi.

Karri tumppasi savukkeen ja raotti ikkunaa tuulettaakseen tuvan. Navakoitunut tuulenpuhuri pyrki ahnaasti sisään. Aloitetaan siis Piiasta ja Tomista, hän sanoi itsekseen ja alkoi kirjoittaa.

”Hyvä on, Maria. Tämä on oikeastaan aika jännittäväkin kokeilu –kertoa menneistä kirjoittaen. Aloitan tarinani Piiasta.

Olin pestautunut erään pikkukaupungin pieneen autokorjaamoon apumieheksi. Homma oli typeräntuntuista seisoskelua ja harjan heiluttamista, koska minulla ei todellisuudessa ollut minkäänlaista koulutusta työhön. Jostakin syystä Jouko Leutonen silti palkkasi minut. Ehkä oma osuutensa oli puheillani, joilla olen usein saanut taivuteltua ihmisiä puolelleni.

Juuri tuolla autokorjaamon pihassa tapasin sitten sattumalta Piia-nimisen vaalean, siron naisen, jolla oli kolmevuotias Tomi-poika. Lyöttäydyin heidän seuraansa, sillä minulla oli rahallisia vaikeuksia vuokra-asunnon kanssa. Piia otti minut kotiinsa ja aloimme elää pienperheen tavallista elämää. Tiesin jo Piian luo muuttaessani, etten haluaisi loppuikääni sellaista kahdeksasta neljään -arkea. Olen aina tuntenut kuuluvani osaksi jotakin suurempaa ja menestyvämpää. Ei ollut Piian syy, että suhteemme lopahti. Minun oli tartuttava tilaisuuteen, kun se tuli eteeni Piian esimiehen muodossa.

En koskaan rakastanut Piiaa. En ollut edes ihastunut häneen. Piia on kiltti ja suloinen nainen, jolla ei ole suuria tavoitteita elämässä. Enempää en osaa analysoida suhdettamme.

Kysy lisää, jos haluat, Karri”

Annan mennä nyt siis kaiken ilman korulauseita, sillä uskon, että Maria arvostaa sitä.

Kerron Marialle kaiken kaunistelematta, Karri päätti lähettäessään viestin. Olen varma, että juuri tämä tapa tepsii sellaisiin ihmisiin, jotka vaativat sataprosenttista rehellisyyttä. Karri nojautui tyytyväisenä taaksepäin tuolissaan. Kirjoittaen monet hankalat asiat saattoi näköjään ilmaista sujuvasti. Puhuen niitä vain selittelisi ja änkyttelisi. Annan mennä nyt siis kaiken ilman korulauseita, sillä uskon, että Maria arvostaa sitä.

 

Ilta hämärsi, sade piiskasi ikkunoita. Aallokko kuohui vaahtopäisenä jyrähdellen sataman aallonmurtajaa vasten. Karri kaatoi itselleen viskin ja antoi koneen olla auki. Vanha puinen seinäkello alkoi lyödä iltakymmentä, kun meilin merkkiääni kilahti. Karri harppoi koneelle ja avasi viestin.

”Kiitos että kerroit suoraan suhteestasi Piiaan. On hyvä, ettet peittele rumimpiakaan ajatuksia ja tunteitasi. Se on luottamuksen avain. Pyydän sinua vastaamaan seuraavaan kysymykseen: jos kerran et rakastanut Piiaa, myönnätkö minulle ja samalla itsellesi, että Piia oli sinulle pelkkä hyödyntavoittelun väline? Käytit siis hänen tunteitaan välikappaleena sille mitä tavoittelit? Ymmärsin, että tavoitteesi oli päästä Piian esimiehen suosioon. Kerro hänestä ja vastaa samalla noihin edellä esittämiini kysymyksiin.

Teen yötä myöten esitelmää ja seminaarimateriaalia, joten olen hereillä pitkään. Odotan viestiäsi, Maria”

Karri hykerteli mielessään. Mitäs minä tuumasinkaan –tähän naiseen upposi parhaiten raaka rehellisyys. Maria tuntui olevan oikein kiitollinen huomatessaan ne peittelemättömät päätelmät, jotka hän esitti hänen ja Piian suhteesta. Totta kai hän vastaisi noihin kysymyksiin. Se olisi helppoa. Ja totta kai hän avaisi myös hänen ja Liinan tarinan. Maria saisi huomata, että Karri Kettusessa oli miestä ja suoraa selkärankaa puhumaan totuudet julki.

”Hei Maria, arvelinkin, että olet nainen, joka arvostaa suoruutta. Vastaan ensin kysymyksiisi. Kyllä –näin voi sanoa, Piia oli minulle pelkkä väline, jonka avulla pääsin hänen esimiehensä Liina Meren suosioon. Ja kyllä –en piitannut Piian tunteista siinä tilanteessa. Oli tärkeämpää päästä elämässä eteenpäin.

Olihan tämä aika erikoinen leikki – kertoa ventovieraalle naiselle asioista, joista moni vetäisi herneen nenäänsä.

Pyysit sitten kertomaan Liina Merestä. Hän hurmasi minut yhden illan kuluessa, turha sitä on kieltää. Piia tuntui kovin tavalliselta ja arkiselta hänen rinnallaan. Olihan Liinalla asema Meri OY:n toimitusjohtajana ja voi sanoa, että nainen käytti kaikki keinonsa saadakseen minut töihin firmaansa. Näihin keinoihin sisältyi seksiä, salailua ja valkoisia valheita ylenmäärin. Jouduin tietysti peittelemään jälkiämme Piian vuoksi, joka teki töitä Liinan alaisuudessa hänkin. Tilanteeni ei ollut helppo. Liina oli aikamoinen käskyttäjä enkä tiedä ollenkaan miten hänen kanssaan olisin pärjännyt ellei Astrid Sjöberg olisi ilmestynyt kuvioihin. Sen naisen rinnalla Liinakin jäi toiseksi.

Joko alat väsyä tarinoihini? Sano toki, jos haluat että lopetan tähän.

Illan pimetessä, Karri”

Karri huomasi viskin loppuneen. Myrsky ujelsi nurkissa ja hän lisäsi takkaan kuivia halkoja. Olihan tämä aika erikoinen leikki – kertoa ventovieraalle naiselle asioista, joista moni vetäisi herneen nenäänsä. Mutta Mariassa tuntui olevan avarakatseisuutta. Hän ei tuominnut eikä arvostellut, kysyi korkeintaan muutaman tarkentavan kysymyksen. Ja ennen kaikkea: nainen osasi kuuntelemisen taidon.

 

Kello näytti jo puolta yötä, mutta Maria oli edelleen hereillä; meiliin ilmestyi jälleen uusi viesti.

”Vieläkö valvot siellä meren rannalla? Luin vastauksesi ja kertomuksesi Liinasta. Häneenkin liittyen minulla olisi kysymyksiä. Ensiksi: oletko sitä mieltä, että Liina on syyllinen siihen, että petit Piian luottamuksen? Vai katsotko asiaa siten, että sinulla itselläsi olisi ollut mahdollisuus ottaa vastuu tilanteesta ja olla tarttumatta Liina Meren tarjoamaan työpaikkaan, johon liittyi ilmeisesti myös vaatimus seksistä ja suhteesta, Piiasta huolimatta?

Totta kai olen kiinnostunut sinusta, Maria, tunturien korpinsiipitukka.

Siinä kysymykseni. Sitten tullaan Astridiin. Kerro suhteestasi häneen. Mikä hänessä sinua kiehtoi niin paljon, että päätit jättää upouuden työpaikkasi Meri OY:ssa ja tempauduit hänen mukaansa? Toivon, että kirjoitat edelleen yhtä suorasti ja kaunistelematta kuin tähänkin asti. Arvostan rehellisyyttä ja jotta voisimme olla ystävät, avoimuus on kaiken perusta ja edellytys. Kuulostanko vanhanaikaiselta? Ehkä olen sellainen. Mutta jos olet kiinnostunut minusta, tämä olkoon ehto kaikelle.

Nuku hyvin, jatketaan huomenna, uninen Maria”

Karri nosti koneen syliinsä ja asettui makuulle. Viski raukaisi. ”Uninen Maria”. Se kuulosti suloiselta. Ja nyt nainen jo kirjoitti heidän ystävyydestään. ”Jos olet kiinnostunut minusta”. Totta kai olen kiinnostunut sinusta, Maria, tunturien korpinsiipitukka. Vastaan vielä tähän meiliin, vaikka nukkuisitkin jo siellä. Ja vaikka viski hieman höyrystää ajatuksiani.

”Maria, pyysit minua olemaan rehellinen. Totta kai olen, kerron suoraan kaiken. Itse asiassa olen ollut AINA rehellinen naisia kohtaan –ongelmana on ollut se, että naiset haluavat nähdä tarkoitusperäni ja tavoitteeni paljon jalompina kuin mitä ne todellisuudessa ovat. Silloin voidaankin kysyä kuka huiputtaa ja ketä, eikö vain? En minä luvannut sanallakaan Piialle pysyvyyttä ja uskollisuutta –eikä hän sellaisia koskaan ottanut puheeksi. Jos hän olisi kysynyt suoraan, olisin kyllä sanonut, etten voi taata hänelle yhteistä tulevaisuutta minun rinnallani. Mutta kysymystä ei kuulunut. Piian olisi kannattanut olla tarkempi ja pitää oikeuksistaan kiinni. Ei ole minun syyni, että hän oli lapsellisen rakastunut ja oletti minun ilman muuta haluavan leikkiä elämäni loppuun asti ”äitiä, isää ja lasta”.

Liina Meri on nainen, jonka suosiosta monet kilpailevat. Päätin ottaa siis haasteen vastaan.

Sitten ne Liinaa koskevat kysymyksesi. Kumpi oli syyllinen –Liina vai minä? Se on vaikea asetelma. Kuvittelepa tilannetta, jossa saavut juhliin, joita emännöi upea, valovoimainen nainen. Oma kumppanisi näyttää hänen rinnallaan arkisesti pukeutuneelta, aralta hiirulaiselta, joka pelkää esimiestään ja haluaa vain nopeasti pois juhlista. Kun Liina syöksähti tervehtimään meitä, vuodatti hän kaiken huomionsa minulle. Minulla oli täysi työ vastata hänen kohteliaisuuksiinsa ja nokkeliin kysymyksiinsä. Siinä tilanteessa ei ollut mitään mahdollisuutta ruveta huutelemaan pöydän toiseen päähän että mitäsinullekuuluurakkaani, viihdytkösiellärakkaani. Liina oli asettanut meidät istumaan siten, että saattoi omia minut koko illaksi itselleen. Ja ollakseni rehellinen – ei asia minua haitannut. Liina Meri on nainen, jonka suosiosta monet kilpailevat. Päätin ottaa siis haasteen vastaan. Päätös oli minun. Mutta puolustuksekseni totean: moniko mies oli valinnut toisin?

Sitten toinen kysymyksesi. Totta kai olisin voinut kieltäytyä Liinan tarjoamasta työpaikasta. Oli jo alusta asti selvää, että Liina oli ihastunut minuun. Ja oli myös selvää, että se tarkoitti tiettyjä palveluksia, joita hän kiitokseksi minulta odotti. Tiesin kyllä mihin ryhdyin kun otin autonkuljettajan paikan vastaan. En sitä kiellä. Mutta huomaa — tässäkään ei ollut kysymys rakkaudesta. Tässä oli kysymys vallasta ja menestyksestä. Ja tuota tietä kuljinkin sitten eteenpäin yhä voimakkaammalla vauhdilla. Eli pääsemme nyt vihdoinkin tapaukseen Astrid Sjöberg. Kysyit mikä hänessä kiehtoi.

Olin kuin hyödyke, jota Astrid käytti ja nakersi miten halusi.

Vastaus on sama kuin Liinankin kohdalla. Valta ja vaikutusvoima. Astridissa noita ominaisuuksia oli vain moninkertaisesti Liinaan verrattuna. Astrid on lokomotiivi, joka jyrää kaikki vastukset alleen. Sen vuoksi häneen on turvallista ripustautua. Kun Astrid sanoo, että jokin asia hoituu, saat olla varma, että asia todellakin hoituu. Hänen suojeluksessaan on turvaisaa olla. Mutta Astridissa on toinen puoli, jota aloin kammoksua. Hän päättää kaikesta. Hän ei salli kenellekään yksityisyyttä. Hän on kyltymätön, nautinnonhaluinen nainen, jolle miehet ovat pelkkiä leikkikaluja. Mutta minussa on sen verran hulluutta, etten pelännyt hypätä karuselliin kun se käynnistyi. Vauhti vain alkoi olla jo alkumetreistä lähtien turhan kova. En enää tuntenut itseäni. Olin kuin hyödyke, jota Astrid käytti ja nakersi miten halusi.

Maria, kello näyttää kahta aamuyöllä. Lupaathan kirjoittaa minulle huomenna? Haluan kertoa sinulle vielä Annicasta. Sen jälkeen tiedät minusta kaiken.

Hyvää yötä, Karri.”

 

Kello näytti yhtätoista aamupäivällä, kun Karri havahtui omaan kuorsaukseensa. Hän massutteli huuliaan ja irvisti. Kokonainen viskipullo oli tyhjentynyt eilisillan meilailujen siivittämänä. Päässä jyskytti. Ei, ei – tämä aamu oli eiliseen verrattuna huono aamu. Karri vääntäytyi istumaan ja haroi paksua tukkaansa. Yhtäkkiä hän muisti. Juuri ennen nukahtamista hän oli painanut ”lähetä”-nappulaa. Sähköpostiviesti oli ollut pitkä. Mutta oliko siinä ollut päätä tai häntää –se oli tarkistettava välittömästi. Hän voihkaisi noustessaan jaloilleen. Miten hän nyt näin herpaantui ja alkoi ryypiskellä? Eikö tänä päivänä ollut tarkoitus lähteä autoilemaan ja kartoittamaan maastoa ja maisemia? Moneen tuntiin hän ei uskaltaisi rattiin, se oli päivänselvää.

Kädet vapisten hän avasi koneen ja kurkisti sähköposteihin.

Karri hoiperteli keittiöön ja kittasi vettä kaksi lasillista peräjälkeen. Kaipa tämäkin oli kestettävä. Ruumis oli tottumaton väkeville, kun oli juonut viime ajat hillitysti pelkkää samppanjaa ja kalliita vuosikertaviinejä. 

Kädet vapisten hän avasi koneen ja kurkisti sähköposteihin. Maria oli vastannut hänelle jo kaksi tuntia sitten. Siellä ei podettu krapulaa vaan tehtiin töitä täyttä häkää.

”Huomenta Karri! Täällä Helsingissä on ihana, aurinkoinen syysaamu. Toivottavasti sielläkin paistaa vielä aurinko. Katsoin säätiedotusta ja Lofooteille luvattiin lähipäiviksi kovia tuulia ja sateita.

Oli kiinnostavaa lukea Liinasta ja Astridista. Myös tulkintasi Piian ja sinun suhteestasi oli valaiseva. Kuulostaa siltä, että Astrid oli sinulle kaikkien ongelmien ratkaisija, jonka syliin oli turvallista heittäytyä. Hän oli kuin ankara äiti, jota vastaan ei uskaltanut kiukutella. Vai olenko väärässä?

Ja sitten taas ne pakolliset kysymykset — ennen kuin pyydän sinua kirjoittamaan Annicasta, joka lienee viimeinen nainen, josta sinulla on jotakin kerrottavaa?

Mikä sai sinut valehtelemaan Astridille? Ja millaista tulevaisuutta rakentelit mielessäsi kun irtisanouduit Meri Oy:sta ja lähdit niiltä sijoiltasi Helsinkiin Astridin kutsumana?

Mukavaa päivää toivottaen, Maria”

Karri piteli kaksin päätään. Oli lähdettävä kyselemään jostakin särkylääkettä. Muutoin hän ei jaksaisi vastailla noin monimutkaisiksi äityviin kysymyksiin. Ja tässä kunnossako pitäisi muka vielä jaksaa kertoa Annicasta, siitä nirppanokasta, jonka syytä koko sotku oli.

 

Ulkona riehui myrsky. Se riuhtaisi lippahatun Karrin päästä ja lennätti sen tiehensä. Karri käveli etunojassa tuulta päin ja pyyhki vetisiä silmiään. Kaupalle päästyään hänen oli otettava tukea seinästä. Näytän varmasti humalaiselta suomalaiselta, joka on eksynyt syrjään lomakylästä, Karri manaili ja koetti ryhdistäytyä. Särkylääkkeitä ei täällä myyty, mutta kauppias oli ystävällinen. Hän arvasi heti mistä kenkä puristi ja katosi kaupan takahuoneeseen. Takaisin tullessaan hänellä oli kädessään tablettiliuska, toisessa vesilasi. Karri kiitteli kiittelemästä päästyään. Hyvä oli potea Norjanmaalla krapulaa, kun ihmiset olivat näin ystävällisiä, hän tuumi hoippuessaan tuulen pieksämänä mökin suojaan.

Kahvin ja sillileivän jälkeen olo alkoi tuntua ihmismäisemmältä ja hän alkoi naputella hitain liikkein viestiä Marialle.

Mariasta ei ollut kuulunut pihaustakaan aamullisen viestin jälkeen.

”Hei Maria, olen hieman huonovointinen. Satuin kiskaisemaan eilisiltana kokonaisen viskipullon kitusiini. Rangaistus on nyt kärsittävä. Mutta se ei toki estä vastaamasta.

Mikäkö minut pisti valehtelemaan Astridille? Varmaankin pelko siitä, että olin tullut haukanneeksi liian ison palan hypätessäni Astridin kelkkaan. Ja totta on, että häntä vastaan oli turha kiukutella. Kysyit myös mitä haaveilin kun lähdin Astridin mukaan Helsinkiin. No sitä mitä Liinankin suhteen –menestystä ja vaikutusvaltaa, josta saisin osani. Astridhan oli varsinainen voimanpesä, josta suorastaan vuosi tuota huumaavaa menestyksen eliksiiriä niille, jotka häntä tottelivat. Ei siinä Liinan raivoamiset painaneet kun ymmärsin mitä Helsingissä olisi minulle tarjolla.

Annica oli sitten se kynnyspuu, johon löin kunnolla varpaani. Nuori nainen, joka käytti kaikki keinonsa saadakseen miehen pauloihinsa. Ja minä retkahdin. Tarvittiin vain alkoholia, kuutamo ja olemattomaan harsoon pukeutunut nuori nainen. Siinä se. Kaikki olisi mennyt sutjakasti ellei Annica olisi mennyt paljastamaan asiaa äidilleen. Mutta ei. Se lärppäsuu viserteli puhelimeen kaiken. Silloin minua vietiin ja lujaa.

Tässä siis kaikki viime kuukausilta. Kuten huomaat ei minulla ole ollut helppoa. Yksi valinta on johtanut toiseen. Ensin kaikki on näyttänyt aina hyvältä, kunnes jokin on lentänyt kapulaksi rattaisiin. Olen huonon onnen poika. Mutta aina on mahdollisuus etsiä uusi tie. Uusi keino. Tämä on minun mottoni.

Nyt olen kertonut sinulle kaiken. Mitä tästä eteenpäin? Karri”

Haluaisin istua iltaa kanssasi rauhassa jossakin tunnelmallisessa ravintolassa.

Koko päivä kului huonoa oloa parannellessa. Paikallisen pubin pizza lievitti vihdoin oloa ja Karri asteli jo illalla reippaammin takaisin mökille. Mariasta ei ollut kuulunut pihaustakaan aamullisen viestin jälkeen. Ehkä nainen oli pitämässä seminaariaan tai matkusti jo pohjoista kohti, kukapa sen tiesi.

Karri oli jo vaipumaisillaan uneen, kun koneen suunnasta kuului kilahdus. Hän pomppasi ylös ja kiiruhti lukemaan viestin.

”Hei Karri, toivottavasti pääsi on jo paremmassa kunnossa? Kiitos viesteistä, kiitos rehellisistä sanoista. On hyvä, että kerroit kaiken suoraan. Nyt tiedän mitä ajatella sinusta ja menneisyydestäsi. Elämä on joskus monimutkaista, niin kuin me ihmisetkin olemme.

Karri, saanko ehdottaa tapaamista? Tulen takaisin Helsinkiin kahden viikon kuluttua. Haluaisin istua iltaa kanssasi rauhassa jossakin tunnelmallisessa ravintolassa. Haluaisin vuorostani puhua sinulle. Suoraan niin kuin sinäkin minulle. Olen sen sinulle velkaa näiden viestien jälkeen. Laitan lähempänä sinulle kelloajan ja paikan tiedoksi. Jos siis haluat tavata minut. Et voi jäädä sinne merenrannalle ikuisiksi ajoiksi, ethän?

Ystäväsi, Maria”

Karrin kasvot levisivät hymyyn. Hemmetti soikoon, oliko tämä totta vai satua? Totta kai hän lähtisi Helsinkiin. Ei Astrid joka paikkaan ennättäisi. Tuskinpa se nainen edes enää halusi edes muistaa häntä. Mutta hän muisti Marian. Hän halusi tavata tuon lumoavan naisen, joka oli täynnä arvoituksia.

Jatkuu seuraavassa numerossa.

Karri Kettunen jää kiinni valheesta ja lähtee pakomatkalle väistääkseen loukattujen naisten vihat. Löytyykö pohjoisesta miehelle turvallinen poukama?

Kun Annica oli katkaissut puhelun, laskeutui huvilan eteiseen piinallinen hiljaisuus. Hetkeen Karri ei tajunnut, mitä äskeinen Roomasta tullut puhelu merkitsi. Hän oli kuin shokissa. Edellisiltana hän oli lähettänyt tekstiviestin Astridille ja kertoi palanneensa Helsinkiin käytyään ensin sairaalassa äitiään katsomassa. Nyt Annica oli paljastanut viestin silkaksi valheeksi. Kun tilanne vähitellen alkoi valjeta hänen tajunnassaan, hänen oli laskeuduttava istumaan eteisen hämärään. Annica hyräili terassilla kuin mitään ei olisi tapahtunut.

”No, mikä nyt on? Äiti on varmaan mielissään, kun kuuli, että olen turvassa eikä minun tarvitse viettää aikaani yksin täällä korvessa.”

Annica seisoi ovensuussa huolettomasti hymyillen. Karri kääntyi hitaasti ja jäi tuijottamaan tyttöä epäuskoisena.

”Ymmärrätkö sinä ollenkaan, mitä olet juuri tehnyt?”

Annica nousi varpailleen, nosti käsivartensa siroon asentoon. Pieni piruettipyrähdys. Näki, että tyttö oli käynyt joskus balettitunneilla. Nekin varmasti olivat jääneet kesken kuten opinnot Kauppakorkeassa.

Ethän sä ole mikään äidin mies saati rakastaja.

”Mitäkö olen tehnyt? Hyvän aamiaisen ainakin”, Annica naurahti ja pörrötti Karrin hiuksia.

Karri tempautui ylös ja alkoi kävellä edestakaisin olohuoneen ja eteisen väliä. Hän tunnusteli taskussaan olevaa puhelinta. Kohta alkaisi kujanjuoksu. Astrid soittaisi hänelle aivan pian, järkytyksestä toivuttuaan.

”Mä en ymmärrä, miksi mun olisi pitänyt salata äidiltä se, että sä olet täällä, mun luonani. Ethän sä ole mikään äidin mies saati rakastaja.”

Karri pysähtyi. He katselivat toisiaan pitkään sanattomina. Sitten Karri näki, kuinka Annican silmissä välähti. Tytön kasvoille levisi hitaasti epäuskoinen ilme.

”Ei jumalauta. Ei, sano Karri, ettei se ole totta. Sano.”

Annica katsoi häntä kuin koiranpentu, armoa pyytäen. Karri puisti päätään. Hän ei pystyisi kertomaan Annicalle sanallakaan suhteestaan Astridiin. Puhelin alkoi väristä hänen taskussaan.

 

Karri harppoi ulos ovesta ja antoi puhelimen soida. Ensimmäiseen yritykseen hän ei vielä vastaisi. Hän tarvitsi aikaa. Mies kouhi kaksin käsin mustaa hiuspehkoaan. Mitä tehdä?

Hän oli tehnyt emämunauksen jäämällä Annican ”turvaksi” huvilalle. Entä jos koko juttu olikin ollut Astridin järjestämä ansa? Entäpä jos Astrid tiesi, että Annica oli yksin huvilalla ja testasi siten hänen uskollisuuttaan? Mikäli näin oli, Astrid oli onnistunut juonessaan. Karri hengitti vaikeasti. Oli myös mahdollista, ettei mitään juonta ollut olemassa. Hän möhli itse kaiken innostumalla nuoren naisen huomiosta. Oli miten oli, kaikki oli nyt kääntynyt ylösalaisin yhden typerän puhelun ansiosta.

Palaan Helsinkiin. Oletan, että olet minua vastassa.

Karri katsahti huvilan ikkunaan, jossa kuvastui Annican vaalea hahmo. Toinen petetty. Ei lapselliselle Annicalle ollut tullut mieleenkään, että hänen äitinsä turvamies oli myös hänen äitinsä rakastaja. Millainen pikkuraivotar tuosta suloisesta tytöstä mahtaisi vielä kehkeytyä?

Eniten Karri kuitenkin pelkäsi Astridia. Mitä nainen mahtoi miettiä tajutessaan, että Karri oli pettänyt häntä Annican kanssa? Karri pyyhki hikeä otsaltaan. Oli selvää, että anteeksiantoa oli turha odottaa, tämä oli niin iso ja julma nöyryytys naiselle. Karri kaivoi auton avaimet käteensä. Hän ajaisi tunnissa Helsinkiin. Puolessa tunnissa hän ehtisi tyhjentää asuntonsa. Sen jälkeen – mitä?

Puhelin alkoi soida toistamiseen. Astrid. Hänen oli vastattava. Ei ollut muuta vaihtoehtoa.

”Tiedän kaiken. Sinun on turha yrittää laverrella minulle tavuakaan.”

Astrid lausui sanottavansa matalalla, pelottavan rauhallisella äänellä. Karri ei saanut sanaa suustaan. Milloin viimeksi hän oli pelännyt näin paljon? Oli mentävä kauas lapsuuteen, alaluokka-aikoihin, jolloin ankara miesopettaja sai hänet kiinni lintsauksesta.

”Peruin loppuviikon palaverit. Palaan iltalennolla Helsinkiin. Oletan, että olet minua vastassa kentällä.”

Puhelu katkesi. Karri ei ollut ehtinyt sanoa sanaakaan. Ei hänellä olisi ollut uskallustakaan mihinkään selityksentapaisiin. Karri hypisteli auton avaimia hermostuneena.

Annican hahmo oli kadonnut ikkunasta. Yhtäkkiä hänen mieleensä juolahti ties mistä johtuen Piia. Kuinka turvallista hänen elämänsä oli ollutkaan Piian ja Tomin kanssa, pienessä kaupungissa. Turvallista ja vakaata. Tällä hetkellä hänen elämänsä oli täysin toisten hallinnassa.

 

Annican hahmo ilmestyi ovi-ikkunaan. Karrin lävitse kulki tympeä aalto. Hän ei halunnut ruveta kinastelemaan tuon kaksikymmentäviisivuotiaan nirppanokan loukatuista tunteista. Hänellä oli tarpeeksi Astridissa, josta sukeutuisi varmasti todellinen koston raivotar, kunhan nainen palaisi Helsinkiin.

Ulko-ovi avautui. Se oli Karrille merkki. Hän syöksähti autoon ja käynnisti moottorin. Sivusilmällä hän huomasi Annican lähtevän juoksuun. Lyhyt peruutus, kaasua. Ajopeilistä hän ehti nähdä portin pielessä nyrkkiä heristelevän tytön.

Käsi hamusi esiin savukeaskin. Kuumentuneet hermot vaativat tupakkaa. Karri ohjasi Mersun päätielle ja koetti rauhoittua. Ajomatka Hangosta Helsinkiin tulisi olemaan ratkaiseva, hänellä ei ollut liikaa aikaa. Tunnin ajomatkan aikana hänen oli punottava toimiva pelastautumissuunnitelma.

Karri hiveli vapaalla kädellään Mersun kojelautaa. Hän tulisi kaipaamaan tätä pehmeästi kulkevaa unelmaa.

Mies oli päättänyt pitää puhelimensa suljettuna.

Helsinkiin päästyään hän lukitsi auton ja kävi pudottamassa avaimet ja kirjekuoreen sulkemansa timanttisormuksen Astridin postilaatikkoon. Auto- tai koruvarkaudesta häntä ei ainakaan päästäisi syyttämään.

Sitten hän riensi asunnolleen ja pakkasi tarpeellisiksi olettamansa vaatteet ja kengät suureen matkalaukkuun. Kun kerrostalon ulko-ovi loksahti kiinni hänen takanaan, Karri ymmärsi olevansa tiellä, jolta ei olisi paluuta. Hän vilkaisi nopeasti ympärilleen ja nakkasi matkalaukun vanhaan autoonsa kadun varressa. Onneksi Leutonen oli huoltanut koslan ennen Helsinkiin lähtöä, sillä nyt ei olisi varaa yhteenkään ikävään yllätykseen, edessä olisi pitkä matka.

Karri ajoi ulos kaupungista pohjoiseen johtavalle moottoritielle. Sitä mukaa kun kilometrit taittuivat, hengityskin alkoi kulkea helpommin. Pari tuntia ajettuaan Karri alkoi katsahdella yhä useammin kelloonsa.

Kaksi tuntia. Tunti. Puoli tuntia. Nyt. Juuri nyt Rooman kone laskeutuisi Helsinki-Vantaalle. Juuri nyt Astrid kävelisi portista ulos ja etsisi katseellaan Karrin pitkää, tummaa hahmoa. Ja kohta hän raivostuisi. Hän ottaisi puhelimen ja yrittäisi turhaan tavoittaa Karria. Mies oli päättänyt pitää puhelimensa suljettuna mahdollisimman pitkään.

 

Ouluun päästyään Karri yöpyi pienessä, syrjäisessä motellissa pimeän tien varressa. Hän oli päättänyt olla jättämättä liikoja merkkejä itsestään. Hotellien huonevarauksiin hän ei luottanut, Astrid saattoi soittaa vastaanottoon ja itsetietoisella käytöksellään nainen kyllä onkisi tiedot majoittujista. Karri mietti, kuinka hän voisi hävittää muutkin merkit kulkemisistaan, mutta täysin mahdollista se ei olisi.

Hän olisi tarvinnut rahaa autonvaihtoon. Astrid tiesi hänen autonsa rekisterinumeron, Karri oli siitä varma. Vaikka ajelisin kuinka pimeitä korpiteitä tahansa, auto minut lopulta paljastaisi, Karri järkeili. Mutta hänellä ei ollut vaihtoehtoja.

Herättyään varhain aamulla tunkkaisessa motellihuoneessa häneen iski hetkellinen kiusaus kurkistaa puhelimeen tulleet viestit. Sitten hän kylmetti mielensä. Ei, nyt oli tyynnyttävä. Muutoin hän ei kykenisi toimimaan viileän järkevästi ja harkitusti.

Pienen hengähdystauon maan vaihto soisi.

Pitkä ajomatka jatkui. Ruskan värittämät maisemat, peilikirkkaat joet ja sinihohtoiset tunturit eivät tehneet ajatuksiinsa vaipuneeseen Karriin minkäänlaista vaikutusta. Pääasia oli, että auto mukisematta nieli kilometrejä.

Seuraava pohjoinen etappi olisi Kilpisjärvellä, lähellä Suomen ja Norjan rajaa. Sinne päästyään hän vuokraisi tunturimökin ja nukkuisi univelkansa pois. Vasta Norjan puolella hän tuntisi olevansa ensimmäistä kertaa turvallisemmalla alueella.

Eipä silti — eivät valtakunnan rajat Astridia pidättelisi mikäli nainen niin päättäisi. Mutta pienen hengähdystauon maan vaihto soisi, niin Karri toivoi. Hänen oli päästävä yksinäisyyteen selvittelemään ajatuksiaan. Hänen oli tehtävä tarkka, pitkäntähtäimen suunnitelma, kuinka päästä selville vesille.

 

Oli jo ilta, kun Karrin silmä tavoitti Saana-tunturin erikoisenmuotoisen hahmon. Ajamisesta kipeytynyt selkä huusi kuumaa suihkua ja makuuasentoa. Vatsaa kurni nälkä. Hän oli ajanut kuin viimeistä päivää ja pitänyt vain lyhyitä kahvitaukoja. Joka kerran lähtiessään bensa-asemilta tai tienvarsikahviloista hänet valtasi pakonomainen tarve kurkkia ympärilleen – seurasiko jokin auto häntä.

Ajatus tuntui hullulta. Mutta hullua tämä koko touhu olikin. Hän joutui pakenemaan naista, jonka raivo kasvoi hänen omassa mielikuvituksessaan yhä suuremmaksi. Joskus Karrin sydän löi ylimääräistä: hän oli näkevinään saman harmaan Toyotan välillä edessään, välillä perässään. Muutaman kerran hän oli näkevinään samanlaisen auton kahvion takana tai bensa-aseman parkkipaikalla.

Rauhoitu, hyvä mies, hän jankutti itselleen. Harmaita Toyota-merkkisiä autoja on pilvin pimein Suomen teillä. Miksi joku olisi lähtenyt seuraamaan häntä Helsingistä saakka? Välillä Karri tyyntyi, välillä taas paniikki oli saada vallan.

Kun Kilpisjärven viitta vihdoin osui hänen silmiinsä, hän huokaisi helpotuksesta. Nyt piti toivoa, että jokin mökeistä olisi vapaana. Karri ei ollut uskaltanut varata etukäteen majoitusta. Kaikki piti pelata varman päälle.

Autosta nousi nuorehko nainen, jolla oli pitkä, korpinmusta tukka.

Syksyinen ilta oli viileä. Tuntureilta puhalsi navakasti, mutta pieni hirsimökki tunturinrinteessä keskellä mökkikylää oli lämmin. Karri avasi oven ja laski matkalaukun lattialle.

Lomakylän ravintola olisi auki enää parisen tuntia, joten ensimmäiseksi oli riennettävä sinne. Pelkällä kahvilla ja donitseilla kuitatut kaksi päivää alkoivat tuntua ruumiissa. Hän halusi kunnon sipulipihvin, keon ranskalaisia ja ison tuopin olutta. Sen jälkeen hän oikaisisi itsensä suoraksi ja nukkuisi ruhtinaalliset unet.

 

Ravintolan tai oikeammin isohkon baarin peräpöydässä istui pari paikallista vanhempaa miestä, jotka tuijottivat tulijaa hetken, mutta syventyivät sitten setvimään riekonmetsästyksen salaisuuksia. Väsyneen näköinen naistarjoilija kantoi heidän eteensä uudet keskioluet. Karri etsi katseellaan ruokalistaa tiskin takaiselta seinältä, mutta yhtäkään ruoka-annosta ei ollut näkyvissä.

”Hirvipaistia ja lantunpaloja. Muuta ei ole enää tähän aikaan tarjolla”, nainen huikkasi ohittaessaan Karrin.

”No otetaan sitten sellainen. Kyllähän sillä varmaan nälkä lähtee. Ja iso tuoppi.”

Ruokailuvälineet ja servietit oli noudettava itse tiskin vieressä nököttävästä pöydästä. Kaikki oli kulunutta, ja entisaikojen tupakankatku tuntui huokuvan heikosti mutta selvästi tekstiileistä, jotka väreistä päätellen olivat jostakin 1970-luvun ajoilta.

Karri istahti nurkkapöytään, jonka ikkunasta näki valaistulle parkkipaikalle. Hän hätkähti huomatessaan harmaan Toyotan oman autonsa vieressä. Rauhoitu, hyvä mies, rauhoitu jo, hän toisteli itselleen. Jos katselet kauemmin, saatat nähdä pian toisenkin samanlaisen auton. Se viimeistään todistaa, että kärsit jonkinlaisesta paniikkihäiriöstä ja pelon synnyttämästä kuvitelmasta.

Ja toden totta, montaa minuuttia hänen ei tarvinnut istua paikoillaan, kun parkkipaikan toiseen päähän kurvasi toinenkin harmaa Toyota. Autosta nousi nuorehko nainen, jolla oli pitkä, korpinmusta tukka. Siinäs näet, Karri Kettunen, mies naurahti itsekseen.

Noita autoja riittää Suomen teillä ruuhkaksi asti. Turhaan kudot mielikuvituksessasi jotain omituista takaa-ajokuviota, joka muistuttaa lähinnä kohtaukselta amerikkalaisesta toimintaelokuvasta.

Karri oli ehtinyt vasta maistaa muutaman suupalan annoksestaan, kun hän huomasi äskeisen mustatukkaisen naisen astuvan sisään. Pitkä, rotevaharteinen nainen. Ikä noin kolmekymmentä. Harrastaa varmasti aktiivisesti liikuntaa ja ulkoilee ahkerasti.

Naisen yllä oli maastokuvioinen maihinnousutakki, jalassa farkut. Paksupohjaiset maastokengät kertoivat naisen viettävän paljon aikaa metsissä tai tuntureilla. Karri seurasi syrjäkarein, kun nainen osti itselleen kahvin ja korvapuustin. Juuri kun nainen oli kävelemässä hänen ohitseen, tapahtui jotain yllättävää. Kahvikuppi lipesi naisen kädestä ja putosi räiskähtäen Karrin jalkojen juureen. Karri sai muutamia pisaroita kahvista housunlahkeilleen.

”Voi kauhistus”, nainen huudahti ja riensi kuivaamaan servietillä Karrin lahjetta.

Karri katsahti naista kiinnostuneena. Tässäpä erilainen tyttö.

Karri torjui heti naisen yrityksen ja vakuutti kaiken olevan kunnossa.

”Sattuuhan näitä, kaikille ainakin kerran elämässä”, Karri hymähti ja tarjosi vaistomaisesti edessään vastapäätä olevaa tuolia naiselle.

”Haluatko, että haen sinulle uuden kahvin”, Karri kysyi kohteliaasti.

Nainen puisti päätään.

”Oikeastaan minulla onkin nälkä. Kun nyt näen tuon sinun annoksesi, niin taidankin tilata itselleni samanlaisen. Se tuoksuu tosi hyvältä.”

”Ja on hyvää. Yksinkertaista mutta muhevan makuista”, Karri vakuutteli.

Nainen haki ruoka-annoksen ja istahti Karrin tarjoamalle paikalle.

”Mistä asti olet tullut tänne”, nainen kysyi tarkastellen Karria tummilla, hiukan viirumaisilla silmillään.

”Etelästä päin”, Karri sanoi ympäripyöreästi.

Oli viisainta olla vähäpuheinen ja parempi pidättäytyä kertomasta itsestään mitään tarkempaa.

”Entäpä itse? Oletko paikallisia vai jostakin kauempaa”, Karri uteli.

Nainen haarukoi halukkaasti ruokaansa. Näki, että hänellä oli kova nälkä. Ehkä hänkin oli ajanut myös pitkän matkan. Tai sitten hän teki työkseen jotakin vaativaa ja raskasta.

”Toimin eräoppaana eräässä yrityksessä, joka on täältä muutaman kymmenen kilometrin päässä.”

Karri katsahti naista kiinnostuneena. Tässäpä erilainen tyttö.

”Millaista sellainen työ on? Kerrohan, kun en tiedä.”

Tyttö siemaisi vettä ja nojautui taaksepäin. Näki että leveissä hartioissa oli treenien synnyttämää voimaa.

”Opastan erilaisia seurueita erämaassa. Opetan eräelämän perusteita. Nuotiontekoa, laavun rakentamista, kalastamista, vaeltamista ja suunnistamista. Joskus minulla on vastuullani myös metsästysseurueita. Silloin toimin riistaoppaana ja huolehdin heidän turvallisuudestaan.”

Karri kuunteli silmät pyöreinä naisen selostusta. Monitoiminainen, totta tosiaan. Ja vahva tarvittaessa. Ilta kului kuin siivillä, kun hän kyseli naisen työstä. Tällä olikin varastossa kerrottavanaan monenlaisia tapauksia ja sattumia vuosien varrelta.

”Nyt me olemme puhuneet vain minusta. Entäs sinä? Mitä sinä teet työksesi?”

 

Karri tilasi toisen oluen. Ehkä olisikin hyvä rentoutua kaiken koetun jälkeen ja heittää mielestä epäluulot. Miksei hän voisi, tosin tarkasti valikoiden, kertoa naiselle myös jotakin omasta elämästään. Ei hän tapaisi tätä tunturien tyttöä enää koskaan. Miksei hän voisi ottaa hetkestä kiinni, juoda olutta ja seurustella vapaasti noin miellyttävän ihmisen kanssa?

Astrid oli satojen kilometrien päässä Helsingissä, hän Kilpisjärvellä, vain kivenheiton päässä rajasta.

Jutellessa kumpikaan heistä ei huomannut ajan kulua ennen kuin tarjoilija kävi kopauttamassa rystysellään pöytää.

”Me suljetaan nyt. Tulkaa aamulla uudestaan. Täällä on silloin munakasta ja paistettuja nakkeja tarjolla matkalaisille.”

”Tässä on minun meiliosoitteeni. Jos haluat joskus kirjoittaa minulle.”

Karri oli juuri päässyt siihen kohtaan kertomuksessa, jossa hän ajatteli hieman valottaa epäonnisia naissuhteitaan. Tämä mustatukka-Pocahontas tuntui juuri sellaiselta oikealta, luotettavalta ihmiseltä, jolle mies saattoi avautua.

Karri ihmetteli itseään. Miten oli mahdollista, että hän näin avoimesti tarinoi vieraalle ihmiselle tunne-elämänsä mutkallisuudesta? Syyn täytyi olla tuon naisen erikoislaatuisuudessa. Hän oli aivan erilainen kuin kukaan muu nainen ennen häntä. Ulkona Karri pysähtyi hyvästelemään naisen.

”Nähdäänkö huomenna aamulla aamiaisella? Olisi ollut mukava jatkaa vaikka pidempäänkin tarinointia”, Karri totesi odottavan oloisena.

Tyttö heilautti mustaa tukkaansa ja hymyili.

”Katsotaan sitä aamulla. Kiitos illasta. Ja hyvää matkaa Norjan puolelle.”

Kun nainen oli katoamaisillaan pimeään iltaan, Karri huudahti ja juoksi hänet kiinni. Hän ojensi pienen paperin naiselle.

”Tässä on minun meiliosoitteeni. Jos haluat joskus kirjoittaa minulle.”

Tyttö nyökkäsi, työnsi paperin taskuunsa ja toivotti Karrille hyvää yötä. Karri jäi seisomaan tähtikirkkaaseen iltaan ja seurasi, kuinka harmaa auto lipui pois näkyvistä.

Outo tyhjyydentunne valtasi hänen mielensä. Miten kummallinen kohtaaminen. Miten erikoislaatuinen ja kiinnostava nainen. Nainen, jossa ei ollut pienintäkään miellyttämisenhalua eikä flirttiä. Nainen, jonka kanssa olisi jutellut vaikka myöhään yöhön, ajankulua huomaamatta.

 

Raskaasti nukutun yön jälkeen Karri avasi tuvan verhot. Ulkona paistoi syysaurinko täydeltä terältä. Karri otti pikaisen suihkun ja pukeutui. Hänellä oli kiire päästä aamiaiselle. Kiire saada tavata kaunis eräopas, hyvästellä hänet ennen matkaa kohti Norjaa.

Kun hän saapui ravintolaan, sali oli tyhjä. Karri keräsi aamiaisen seisovasta pöydästä ja söi haluttomana vetisen munakkaan ja karrelle paistetut nakit. Nuorta naista ei näkynyt. Ei myöskään harmaata autoa. Se siitä sitten.

Hetken tapaaminen, nopea unohdus. Se oli sitä lajia se, Karri tuumasi vaisuna ja jätti maksun tiskille. Tarjoilijaakaan ei näkynyt missään.

Mökillä Karri pakkaili vähät tavaransa laiskoin liikkein. Niin pettynyt hän oli vieläkin siitä, ettei saanut tavata mustatukkaista naista. Jokin liikahti eilen sisälläni pitkästä aikaa, Karri mietiskeli kantaessaan laukkua autoonsa. Jokin, joka sai näkemään asiat erilaisessa valossa.

Karri sytytti tupakan ja vilkuili ympärilleen toivoen salaa, että tyttö ilmestyisi sittenkin paikalle. Sitten oli vain lähdettävä, yhä pohjoisemmaksi. Ajellessaan rauhaisasti porotokkia väistellen Karrilla oli aikaa miettiä menneitä. Muistot olivat nousseet pintaan eilisen keskustelun myötä.

Ensimmäistä kertaa hän oli pysähtynyt ajattelemaan elämäänsä Piian ja Tomin kanssa. Hän eritteli itselleen, mikä siinä elämässä oli ollut hyvää, mikä huonoa. Miksi hän ei sopeutunut kahdeksasta neljään-elämään kauniin, suloisen naisen ja tämän pikkupojan perheenjäsenenä?

Hän oli peluri, joka halusi mahdollisimman paljon mahdollisimman vähällä vaivalla.

Piia ja Tomi olivat hyväksyneet hänet ehdoitta. Miksi hän lähti tavoittelemaan sateenkaaren päätä hurmautumalla Liina Meren huomiosta? Mistä se kertoi? Entä yhtäkkinen päätös luoda suhde Astridiin? Se hohto ja kimmellys, joka tulisi hänen elämäänsä tuon vaikutusvaltaisen naisen avulla, sitäkö hän kutsui onneksi? Ja miksi, miksi ihmeessä hän kaiken kukkuraksi typerästi haksahti Astridin oikukkaaseen tyttäreen, joka pelasi pelejään jokaisen miespuoleisen kanssa?

Tällainen kysymysten asettelu ja itsetutkistelu oli Karri Kettuselle aivan uutta ja hän oli sen vuoksi hämillään ja hämmentynyt. Hän ei keksinyt muuta syytä moiseen kuin eilisillan tapaamisen. Tuo tummatukkainen tunturien tyttö koputti hänessä piilevää tuntematonta ovea. Ovea, jonka takana odotti valtava määrä kysymättömiä kysymyksiä.

Kun hän muisteli eilisiltaa, hän tajusi, ettei tyttö ollut udellut paljoakaan hänen elämästään. Päinvastoin. Hän itse oli halunnut avautua tytölle. Hän itse oli halunnut kuulla omasta suustaan tulkinnan viime kuukausien tapahtumista.

Tuo arvoituksellinen nainen oli kuunnellut häntä keskittyneesti. Kaikki paineet, pelot ja odotukset tuntuivat virtaavan lause lauseelta Karrista, hänestä tuntui kuin hän olisi ensimmäistä kertaa osannut sanallistaa ajatuksensa ja tunteensa. Se oli uudenlainen ja vapauttava tunne.

Samalla hän näki itsensä hetken aikaa ulkopuolelta – eikä se ollut mikään mieltä ylentävä näky. Piian kyyneleet. Tomin ikävä. Liinan pettymys. Niissä hänellä oli eniten pohtimista.

Jos hän nyt olisi saanut kääntää ajan taaksepäin, olisi hän ehkä sittenkin toiminut toisin. Oletko siitä varma, nainen kysyi tutkivasti. Ei, ei hän voinut olla itsestään varma. Sen verran hän tiesi ja tunsi mielihalujaan. Hän oli perso menestykselle. Mutta ei sellaiselle, jonka eteen piti nähdä vaivaa.

Karria kiinnosti hyvä tuuri ja onnenkauppa. Hän oli peluri, joka halusi mahdollisimman paljon mahdollisimman vähällä vaivalla. Sellainen minä olen, Karri oli tunnustanut ja katsonut vastapäätä istuvaa, kuuntelevaista naista nöyrin ilmein. Kadutko sinä menneitä, nainen oli kysynyt pitkän hiljaisuuden jälkeen. Karri oli miettinyt pitkään vastausta. Lopulta hän sanoi: en tiedä. En todellakaan tiedä.

 

Norjan puolelle päästyään Karri hengähti vapautuneena. Hyvästi kotimaa. Kettusen poika on nyt Norjan kuningaskunnan vieraana niin pitkään kuin tarvis. Mielessä kävi, kuinka pitkään hänen pitäisi pitää puhelintaan suljettuna. Tällainen eristyneisyys tuntui ahdistavalta. Mutta oliko hänellä ketään, jonka soittoa tai viestiä hän olisi odottanut?

Ei. Ei ketään, Karri totesi. En halua puhua Piian enkä Liinan kanssa. Astridin viestejä en uskalla lukea pitkiin aikoihin. Annican haluan unohtaa niin pian kuin mahdollista.

Painajaiset kiusasivat Karria. Milloin Astrid ajoi häntä takaa, milloin Piia roikkui hänen hihassaan itkuisin silmin.

Ei jää todellakaan ketään, jonka puhelua odottaisin. Sen tajuaminen tuntui toisaalta vapauttavalta, mutta myös kuristavalta. Hän oli yksin. Totaalisen yksin. Ehkä sen vuoksi eilinen tapaaminen vaikutti häneen niin voimakkaasti. Uusi ihminen. Uusi, puhdas taulu. Ja tarpeeksi etäällä menneistä.

Karri ajoi koko pitkän päivän ja suuntasi Ruotsin puolelle Narvikiin, jossa hän aikoi pitää levähdystauon. Hänen lopullinen päämääränsä oli Lofooteilla, joista hän oli joskus nähnyt dokumenttiohjelman televisiosta. Vuonoja, vuoria, peilityyniä lahtia. Rauhaa ja vapautta. Pieniä, sieviä kalastajakyliä, lämmittävän Golf-virran leutoja tuulahduksia.

Sinne hän suuntaisi. Sieltä Astrid ei häntä löytäisi.

Narvikilaisessa hotellissa oli aulassa tietokone, joka oli tarkoitettu asiakkaiden käyttöön. Karri kirjautui sähköpostiinsa. Hän jännitti, olisiko mustatukkainen tunturien tyttö lähettänyt hänelle viestin. Tyhjää. Vain jokin ikivanha Liinalta tullut meili, jota hän ei ollut aukaissut. Eikä aukaisisi nytkään.

Yö Narvikissa oli levoton ja uneton. Painajaiset kiusasivat Karria. Milloin Astrid ajoi häntä takaa, milloin Piia roikkui hänen hihassaan itkuisin silmin. Hän hätkähti hereille kun Liina yritti lyödä häntä veitsellä.

Helvetin painajaiset, Karri ähki neljältä aamuyöllä ja avasi tv:n. Ostoskanava sai kelvata taustahälyksi. Sen tuudittamana hän nukahti vihdoin muutamaksi tunniksi.

 

Seuraavana aamuna hän jatkoi pitkää pakomatkaansa uudelleen Norjan puolelle. Enää ei tarvinnut vilkuilla mahdollisia seuraajia. Enää ei tarvinnut pitää kiirettä.

Sää oli komea syyskuun aurinkosää ja olisi ollut rikos olla pysähtelemättä peilityynien vuonojen rannoille. Niiden levähdyspaikoilla parveili ruskaturisteja kameroineen ja koirineen. Voisikohan sitä asettua tänne meren kainaloon ihan loppuelämäkseen, Karri tuumiskeli ajellessaan mutkaisia vuoristoteitä kohti Lofoottien saarirykelmää.

Olisiko minusta siihen? Eläisin vaatimattomasti joissakin noista vuononrantamökeistä. Kalastelisin henkeni pitimiksi. Metsästäisin tuntureilta riekkoja ja kyyhkysiä. Kuuntelisin radiota ja nukahtaisin tunturituulten kohinaan. Ehkä sellaista kestäisi vuoden, ehkä kaksikin.

Mutta sitten – Karri oli varma, ettei hänen rauhattomuutensa katoaisi tuntureille eikä uppoaisi vuonojen syvyyksiin. Levottomuus lepatti hänen sielussaan eikä lähtisi sieltä millään ilveellä. Erakkoelämää hänellä olisi nyt tiedossa ainakin muutamiksi viikoiksi, ehkä kuukausiksikin, mutta lopulta hänen täytyisi päästä ihmisten ilmoille. Ehkäpä silloin pahin vihamyrsky olisi jo laantunut, niin hän hartaasti toivoi.

Yksikin värähdys, ja Astrid ilmestyi paikalle.

Vuokramökki sijaitsi pienen pienessä kalastajakylässä. Pieni, punainen, hirsirakenteinen kalastajamökki, jossa oli tupakeittiö ja makuualkovi. Sähköt ja vesi toimivat, näköala antoi merenlahdelle.

Kylässä oli yksi ruokakauppa, yksi bensa-asema, apteekki ja pubi. Lääkäripalvelut tarjottiin kiertävästä bussista, joka kulki kaksi kertaa viikossa kylän poikki jatkaen seuraavaan kylään.

Kyllä täällä pärjäisi hyvin muutaman viikon, Karri reipasteli itselleen sijatessaan vuodetta pikkuruisessa alkovissa. Tämä kylä oli oikea herrankukkaro, jonne tuskin suomalaisturistejakaan usein osuisi. Halutut ja markkinoidut turistikohteet sijaitsivat kauempana, isommissa kylissä ja keskuksissa.

Niihin Karri ei poikkeaisi koskaan. Hän ei halunnut ottaa pienintäkään riskiä, että paljastuisi. Sen verran hän yhä kammoksui Astridin kutomia valtaverkkoja, jotka tuntuivat ulottuvan kaikkialle. Miten jollakin ihmisellä saattoikin olla niin paljon vaikutusvaltaa? Oliko salaisuus rahassa?

Karri sytytti iltasavukkeen ja käveleksi mietteissään tolppien varaan rakennetulla laiturilla. Ei, monilla oli rahaa ja omaisuutta, mutta heistä ei ollut silti uhkaa toisille ihmisille.

Astrid oli poikkeus. Hänellä oli luonne, jossa oli annos julmuutta, häikäilemättömyyttä ja vastaansanomattomuutta. Astrid oli ristilukki, joka kuulosteli, mitä kudottujen lankojen päissä tapahtui. Yksikin värähdys, ja Astrid ilmestyi paikalle.

Se nainen pyrki kontrolloimaan kaiken, minkä kykeni.

Hän omisti työntekijänsä. Kulki heidän asunnoissaan omin avaimin. Kuka olisi suostunut luovuttamaan vapaapäivänsä esimiehensä ohjelmoitavaksi? Ei kukaan.

Mutta Astridin kanssa oli toisin. Hän vain ilmoitti ”vapaan” viikonlopun ohjelman, ja siinähän olit, viihdyttämässä pomoasi Hangon huvilalla.

Karri kääntyi laiturin päässä ja katseli etäämpää pientä rantamökkiään, jonka takaa kuvastuivat suuret, sinertävät tunturivuoret. Kunpa joku ottaisi häneen yhteyttä. Joku, jolle hän voisi kertoa kaiken.

Tätä toivoessaan Karri näki taivaalla välkähtävän tähdenlennon. Se oli merkki, hän ajatteli, otti pipon päästään ja antoi leudon iltatuulen raikastaa hikisiä hiuksiaan. Haluan uskoa, että tähdenlento oli enne jostakin uudesta.

Jatkuu seuraavassa numerossa.

Elämä yltäkylläisyyden keskellä alkaa uuvuttaa Karri Kettusta toden teolla. Mies lankeaa kohtalokkaaseen ansaan.

Karri vilkaisi pöydällä lojuvaa kalenteriaan. Huomenna alkaisi hänen ensimmäinen työpäivänsä Astrid Sjöbergin alaisuudessa. Mutta sitä ennen oli hoidettava epämiellyttävä velvollisuus. Hänen oli viimeinkin soitettava Piialle, joka oli yrittänyt tavoittaa häntä kymmenin puhelinsoitoin ja tekstiviestein. Hän oli sen toki Piialle velkaa. Oli ollut helpompaa pakata laukut Piian nukkuessa ja matkustaa Astrid Sjöbergin kutsumana Helsinkiin kuin jäädä selvittelemään viikonlopun ylitse yllättävän työtarjouksen taustoja ja vaikuttimia. Tosiasia oli se, että hän oli jättänyt Piian ja Tomin ilman minkäänlaisia selityksiä.

Karri haroi tummia hiuksiaan kaksin käsin. Yksi puhelu, helvetti soikoon. Kyllä hän sen kestäisi. Oli hän ennenkin kuunnellut naisten itkuja ja kitinöitä. Ja olihan Piia jo nähnyt alusta alkaen, ettei Karrille riittänyt pelkkä keinun heiluttelu leikkipuistossa tai kotoinen elokuvailta popcornikippo sylissä. Sellainen elämä ei ollut häntä varten. Hän oli mies, joka janosi rahaa ja menestystä. Piian ja Tomin nojakeppinä sellaiset jäisivät häneltä saamatta.

Piia joutui karauttamaan äänensä auki – niin yllättynyt hän oli Karrin soitosta.

”Ajattelin, ettei sinussa olisi miestä ottamaan yhteyttä”, Piia totesi apeasti.

”On ollut kiireitä. Uusi työpaikka, kuulit varmaan jo Liinalta.”

Pitkä hiljaisuus. Sitten Piia nyyhkäisi.

”Tämä oli ruma temppu. Varsinkin Tomia kohtaan. Hänellä on ollut univaikeuksia siitä lähtien kun karkasit luotamme.”

Karri puhalsi itsensä tyhjäksi.

”Lapset ovat ihmeen sopeutuvaisia, usko pois. Muutama viikko, ja Tomi ei enää muista minua.”

”Niinkö tosiaankin luulet? Olit osa meidän elämäämme usean kuukauden ajan. Lapsi kyllä muistaa sellaiset asiat. Et tiedä kuinka vaikeaa on keksiä vastauksia, kun poika kyselee sinua jatkuvasti.”

Karri tempautui ylös tuolista ja alkoi kiertää hermostuneena olohuonetta ympäri.

”Työpaikka on minulle tärkeä asia. Ja tämä on ainutlaatuinen mahdollisuus edetä elämässä. Piia. Koeta ymmärtää. Ei meidän suhteemme olisi kuitenkaan pitkälle kantanut.”

”Ei niin. Enhän minä tyhmä ole, vaikka olenkin kilttiluonteinen. Näin jo heti niillä surullisilla rapujuhlilla, kuinka perso olet vaikutusvaltaisille ihmisille. Silloin me tavalliset piiat ja tiiat saamme unohtua.”

”Ero mikä ero. Mitä sitä nyt puimaan mikroskoopin kanssa.”

Karri katsahti kelloa. Kauan hän ei tuollaista diipadaapaa kuuntelisi. Ero mikä ero. Mitä sitä nyt puimaan mikroskoopin kanssa. Tämähän nyt oli aivan selvä pähkinä.

”Piia. Halusin vain toivottaa sinulle kaikkea hyvää. Muuta asiaa minulla ei ole sinulle.”

Puhelu poikki, Karri murahti hampaittensa välistä ja katkaisi kännykästään virran. Huomenna hän vaihtaisi numeronsa salaiseksi. Enää eivät akat perään soittelisi. Karri asteli makuuhuoneeseensa ja heittäytyi huokaisten mukavalle vuoteelleen. Seuraavalla kerralla Astrid ehkä makaisikin hänen vieressään täällä, hänen asunnollaan. Tämä oli hyvä ja toimiva asumiskuvio. Kumpikin eläisi omissa asunnoissaan, muutaman sadan metrin päässä toisesta. Hän saisi Astridin suomat hyödyt, Astrid nautintonsa.

Ensimmäinen työviikko kului kuin siivillä. Jos Karri ei kuljettanut Astridin liikekumppaneita lounaille, junille tai lennoille, hän päivysti Astridin toimiston vieressä olevassa työhuoneessa, joka oli räätälöity häntä varten. Vai olisiko sittenkin pitänyt sanoa: heitä kahta varten. Astridin toimistosta pääsi nimittäin välioven kautta huomaamattomasti Karrin työhuoneeseen milloin tahtoi. Niinpä saattoi käydä, että kun Astridin neuvottelukumppani perui tapaamisen, Astrid ilmestyi Karrin työhuoneeseen ja pyysi mieheltä ”pientä rentouttavaa käsittelyä”. Sitä varten Karrin huoneeseen oli hankittu leveä, mukava sohva.

”Olen ajatellut meitä kahta kaikessa, aivan kaikessa, kuten huomaat”, Astrid kuiskasi vetäessään Karrin viereensä sohvalle.

Karri ei vastustellut. Astrid ei sellaista olisi sietänyt, sen hän arvasi.

Viikonloppuvapaitaan Karrin ei tarvinnut yllätyksekseen niitäkään suunnitella – Astrid nimittäin ilmoitti, että he ajaisivat Astridin huvilalle Hankoon. Nainen oli näköjään päättänyt, että myös Karrin yksityiselämä oli hänen vallassaan. Eipä minulla varsinaista yksityiselämää olekaan, Karri totesi itsekseen ajaessaan kohti Hankoa lierihattuinen Astrid vierellään. Astridilla oli hänen asuntonsa avain ja nainen saapui sisälle aina ilmoittamatta, ovikelloa soittamatta. Nyt he sitten viettäisivät pari päivää Astridin hulppeassa merenrantahuvilassa. Karria järjestely ei haitannut. Jos hän sai näin muhkean kuukausipalkan asunto- ja autoetuineen, oli Astridin viihdyttäminen siitä pieni hinta.

Huvila sijaitsi komealla paikalla kallion laella. Suurista ikkunoista avautui näkymä merelle ja saaristoon. Astrid viskasi vaalean lierihattunsa huvilan terassille ja kiersi taloa esitellen Karrille huvilalle hankkimiaan taideteoksia. Takkahuoneessa Karri seisahtui paikoilleen.

”Haluaisitko laittaa ehkä tulen takkaan”, Astrid uteli.

”Ei – jäin vain katselemaan noita takanreunuksella olevia valokuvia.

Tämä oli ainoa paikka, jossa oli näkyvillä jotakin Astridin yksityiselämästä. Hänen katseensa kiinnittyi kuvaan, jossa komea, vaaleatukkainen herrasmies ohjaili suurta purjevenettä.

”Kukas hän on? Ex-miehesikö?”

Astrid vilkaisi kuvaa ja kohautti olkapäitään.

”Hän on Henrik Sjöberg. Entinen aviomieheni kuten arvasit. Asuu nykyisin Kanadassa. Henrik osti tämän huvilan aikoinaan minulle häälahjaksi. Hän vietti täällä paljon aikaa yksinkin. Purjehti, kalasti ja tutki luontoa. Minua sellainen ei kiinnostanut.”

Astrid näytti omituisen vakavoituneelta kertoessaan Henrikistä. Ehkäpä muistot miehestä ja avioerosta eivät olleet haaltuneet vielä yhdentekeviksi. Viereisessä valokuvassa keikisteli kiharatukkainen nuori nainen olemattoman pienet bikinit yllään. Kuva ei näyttänyt kovinkaan vanhalta.

”Kukas hän on?” Karri kysyi virnistäen.

”Annica. Minun tyttäreni.”

Astrid käännähti äkäisenä kannoillaan ja poistui takkahuoneesta. Oho – sepäs tulikin kipakasti, Karri tuumasi ja siveli sormellaan tytön valokuvaa. Tytär ja äiti eivät taida olla kovin sopuisissa väleissä. Eikä Astrid ollut tätä ennen maininnut sanallakaan Annicasta.

Karri tavoitti Astridin keittiöstä. Nainen nosteli tarjolle pikkusuolaista. Juustoja, kalaa, hedelmiä ja pullollisen samppanjaa.

”Älä kysele minulta enempää Annicasta. Hän asuu omassa boksissaan Eirassa ja on tällä hetkellä aloittamassa ties monettako kertaa opintoja Kauppakorkeassa. Henrik lelli hänet piloille. Me emme tule Annican kanssa toimeen keskenämme. Mutta tyttö on yhä minun vastuullani. Henrik ei Kanadasta käsin ehdi pitämään tyttöä aisoissa.”

Karrin mielessä kävi, mikä mahtoi rikkoa Astridin ja Henrikin välit. Astrid itse? Jos nainen oli käyttäytynyt samalla tavoin naimisissa ollessaan kuin nyt, se ei olisi ihme. Astrid halusi valloittaa. Eikä Karri häntä siitä syyttänyt. Ennemminkin hän ymmärsi Astridia. Olihan hänessäkin taipumusta samanlaiseen levottomuuteen. Karri kohotti samppanjalasin ja katsoi Astridia silmiin.

”Ei puhuta menneistä enempää. Jokaisella meillä on omat murheemme ja ne kannattaa unohtaa.”

Astrid hymyili vastaan ja joi koko lasillisen yhdellä kulauksella.

”Ennen kuin lähdemme illastamaan rantaravintolaan, sinä saatkin auttaa unohtamaan epämiellyttävät muistot. Olet sen minulle velkaa, senkin utelija.”

”Tuo samppanjapullo ja lasit mukanasi. Mikään ei ole ihanampaa kuin viileä samppanja rakastelun jälkeen.”

Nainen nousi ja viittasi Karrin mukaansa.

”Tuo samppanjapullo ja lasit mukanasi. Mikään ei ole ihanampaa kuin viileä samppanja rakastelun jälkeen, nainen huikkasi mennessään kohti makuuhuonetta.”

Karri kokosi pullon ja lasit tarjottimelle. Hän kuuli kuinka Astridin kylpyhuoneessa vesi alkoi juosta ammeeseen.

Yhtäkkiä hän pysähtyi. Ensimmäistä kertaa hänen mielessään häivähti epävarmuus. Nyt tämä oli vielä toistaiseksi helppoa. Hän kulkisi nöyrästi Astridin talutushihnassa ja tekisi kaikki temput, jotka nainen häneltä vaati. Mutta mihin saakka hänen miehinen ja henkinen energiansa riittäisi? Astrid oli ikäisekseen viriili ja kyltymätön. Se piirre yhdistettynä voimakkaaseen tahtoon teki naisesta aikamoisen haasteen kenelle tahansa. Mikäli hänen vapaa-aikansakin kuluisi Astridin kanssa, milloin hän saisi edes hetken vain olla ja levätä? Toistaiseksi hänellä ei ollut hätää – hän oli vielä hyvässä kunnossa ja pystyi tyydyttämään naisen tarpeet. Mutta entä vuoden, kahden kuluttua, jos tahti jatkuisi tällaisena?

Karri koetti karistaa epäilykset mielestään. Hänen oli jaksettava ja ennen kaikkea – pidettävä mielensä kurissa. Epävarmuus ruokki epävarmuutta. Siihen hänellä ei ollut varaa.

Astrid oli varannut heille pöydän merenrantaravintolasta. He kävelivät huvilalta ravintolaan tähtikirkkaassa, leudossa illassa. Astrid oli pukeutunut valkoiseen housupukuun ja näytti tyylikkäältä kuten aina. Ainoastaan kuosistaan hajonnut kampaus oli pikkuruinen kauneusvirhe Astridin tyylikkyydessä, mutta se ei tuntunut naista häiritsevän. Ehkä hän nauttikin siitä – paljastihan pörröinen kampaus tarkkavainuisimmille ruokailijoille mitä äsken oli ollut tekeillä tuon kypsän naisen ja tuon nuorehkon komistuksen välillä.

Pöytään päästyään Astrid havahtui ja muisti jotakin.

”Johan minä kerroin sinulle ensi viikosta?”

”Et ole ainakaan vielä merkinnyt minulle mitään ohjelmaa.”

Astrid iski silmää ovelasti.

”Lähdemme viikoksi Italiaan. Minulla on varattuna sviitti Roomasta. Oikein mukava hotelli. Muutama tärkeä liikeneuvottelu ja loppuviikko vapaata. Miltä kuulostaa?”

”Viikko Roomassa Astridin talutusnuorassa. Kuinka hän jaksaisi?”

Astrid kumartui eteenpäin ja odotti hymyilevänä Karrin vastausta. Karrin vatsanpohjaa kouraisi. Samat epävarmat mietteet, jotka kiusasivat häntä huvilalla, alkoivat koukkia voimalla hänen mieltään. Viikko Roomassa Astridin talutusnuorassa. Kuinka hän jaksaisi? Hän tarvitsi ehdottomasti pienen tauon, edes yhden ainokaisen vuorokauden täysin omaa aikaa.

”Astrid. Se kuulostaa aivan mahtavalta. Asiassa on vain yksi pieni mutta.”

Astrid vetäytyi loitommas hämmästyneenä.

”Mikä voi olla ’mutta’ miehelle, jolle tarjotaan viikkoa Roomassa?”

Karri ymmärsi luistelevansa haurailla jäillä. Hän ymmärsi myös sen, että jatkaakseen Astridin kanssa hänen oli saatava levätä. Kukaan ei kykenisi olemaan tauotta yhtä aikaa väsymätön rakastaja, tunnollinen työntekijä ja hyväntuulinen seuramies.

”On katsos kysymys minun äidistäni. Hän on vakavasti sairaana. Joudun menemään hänen luokseen pariksi päiväksi ensi viikolla.”

Karri otti kasvoilleen murheellisen ilmeen. Astrid huokaisi ja tarttui hänen käteensä.

”Kultaseni. Olisit sanonut aiemmin asiasta. Minä ehdin jo tehdä varaukset. Lennot, hotellit, ravintolat. Kaiken.”

Astridin äänestä kuulsi karvas pettymys.

”Toivottavasti ymmärrät siitä huolimatta tilanteen. Olen äitini ainoa poika. En antaisi itselleni anteeksi, jos jotakin sattuisi sillä aikaa kun olen matkalla.”

Karri puristi naisen kättä ja katsoi tätä silmiin. Häntä jännitti. Kuinka hyvin Astrid mahtoi lukea rivien väliin kätketyt valheet? Jos tuo naaraspantteri tajuaisi petkutuksen, piru perisi hänet.

”Mene sitten äitisi luokse, jos sinun todellakin on pakko. Mutta kun tulen Roomasta, lupaa olla odottamassa minua”, Astrid vastasi nyrpeällä äänellä. Hän ei ollut tottunut tällaisiin yllätyksiin. Hän oli tottunut olemaan itse se, joka järjesti yllätykset.

Karri huokaisi helpotuksesta. Kokonainen viikko yksin. Miten rentouttava ajatus. Siitä hyvästä hän kyllä jaksaisi pelehtiä koko viikonlopun huvilalla. Astrid oli niin kiireinen, että tuskin ottaisi selvää hänen äidistään, joka makasi haudassa jo kolmatta vuotta.

Seuraavana maanantaina Karri kyyditsi Astridin Roomaan lähtevään koneeseen. Nainen kohotti aurinkolasinsa otsalleen ja tuijotti Karria nälkäisin silmin.

”En saata uskoa vieläkään sitä, että joudun olemaan ilman sinua kokonaisen viikon.”

Karri suuteli Astridia ja vakuutteli, ettei viikon ero ollut hänellekään helppo. Mutta äidin tila oli niin huonossa jamassa, ettei vaihtoehtoa ollut. Kun Astrid vilkutti hänelle portilta ja katosi käytävälle, Karrista tuntui kuin suuri taakka olisi vierähtänyt hänen selästään. Viikko vapaata, takoi hänen mielessään. Toki hän pitäisi puhelimen kuulolla yötä päivää, koska Astrid niin vaati.

Karri hyppäsi Mersuunsa ja ajeli huolettomin ottein asunnolleen. Perille päästyään hän avasi television ja naksautti olutpullon auki. Tätä hän oli kaivannut. Hetki omaa aikaa. Jalkapallo-ottelu, olut, tilauspizza ja toinen olut. Ja edes yksi yönseutu syvässä unessa omassa sängyssä. Yksin.

Myöhään illalla soi puhelin. Karri vastasi välittömästi huomatessaan soittajan. Astrid.

Nainen halusi tietää kaiken kuluneesta illasta. Hän rauhoittui, kun kuuli Karrin viettäneen koko illan jalkapallo-ottelua tuijottaen.

”Milloin olet menossa äitisi luokse”, hän uteli.

”Lähden huomenna. Käyn sairaalassa muutaman kerran peräkkäisinä päivinä, kun nyt on aikaa.”

Astrid oli hetken hiljaa.

”Olisiko sinun mahdotonta ajaa Hangon huvilan kautta? Unohdin sinne timanttisormukseni. Sen suurimman, muistat varmasti. Se jäi kampauspöydälle ja on turhaan siellä varkaiden houkuttimena.”

Karri lupasi auliisti tehdä palveluksen. Eihän hänellä ollut todellisuudessa minkäänlaista ohjelmaa koko viikolle.

”Kiitos, Karri. Ilmoita sitten kun sormus on tallessa. Sillä on erityinen tunnearvo.”

Syyskuinen päivä oli aurinkoinen. Alkava ruska punersi ja kellersi siellä täällä maisemassa, kun Karri Kettunen antoi autonsa lipua pehmeästi Astridin huvilalle johtavalle tielle. Ulkona oli lämmintä kuin parhaimpana kesäpäivänä. Intiaanikesä. Tällainen jumalainen sää ja sopivasti minun vapaalle viikolleni, Karri siunaili ihastuneena. Hän pysäköi huvilan pihaan. Kului hetki ennen kuin hän tajusi, että talon kulman takaa pilkotti vieraan auton lokasuoja. Jumaliste, Karri manasi. Satuinko juuri sillä hetkellä huvilalle, jolloin varkaat olivat iskemässä kiinni Astridin taideteoksiin. Karri avasi Mersun peräluukun. Jotain kättä pidempää oli otettava mukaan. Hän oli turvamiehen vakanssilla töissä – ja nyt taisi ensimmäistä kertaa olla tosi kyseessä. Käteen osui tunkki. Hän puristi sen kouraansa ja lähti etenemään varovaisin askelin ulko-ovea kohti. Ainakaan ilmaiseksi ne eivät saisi saalistaan. Kyllä hän vähintään muutamalla ruhjeella ja mustelmalla maksattaisi tunkeutujien teon.

Ovi oli jätetty raolleen. Koska vieras auto oli pysäköity takapihalle, Karri arveli, että varkaat kuljettivat saaliit takaoven kautta autoonsa. Takaovi antoi suoraan merelle eikä kukaan näkisi varkaitten liikettä.

”Mitä helvettiä? Oliko varasliigassa myös mukana joku matahari?”

Karri hiipi varoen sisään. Kaikkialla oli hiljaista. Hän tunsi kainaloidensa hikoavan. Montakohan niitä juippeja mahtoi olla? Parista hän kyllä selviäisi, mutta isompi lauma olisi vaikeampi pala. Poliisikin ennättäisi huvilalle vasta kun tilanne oli ohi. Samassa Karri pysähtyi. Astridin makuuhuoneen suunnasta kuului puhetta. Nainen? Mitä helvettiä? Oliko varasliigassa myös mukana joku matahari?

Karri kuulosteli hetken ja lähestyi makuuhuonetta äänettömin askelin. Olohuoneen taulut olivat ainakin paikoillaan. Sitten hän muisti. Timanttisormus. Astrid oli sanonut jättäneensä sen makuuhuoneen kampauspöydälle. Se sormus oli varmasti hirvittävän kallis – ainakin kivi oli suurin minkä hän oli koskaan nähnyt.

Ennen kuin hän ehti reagoida mitenkään, makuuhuoneen ovi avautui ja vaalea, nuori nainen katsoi häntä vastaan. Tytön suu avautui huutoon, puhelinta pitävä käsi heilahti ja kännykkä lensi lattialle. Karri ymmärsi tytön kauhun – näyttihän hän itse vähintään varkaalta tai murhanhimoiselta psykopaatilta hiipparoidessaan tunkki kourassa pitkin asuntoa.

Tyttö kiljui jo täyttä kurkkua. Karri laski tunkin lattialle ja levitti kätensä anteeksipyytävästi. Vasta usean yrityksen jälkeen tyttö suostui kuuntelemaan hänen sanojaan.

”Usko pois. Olen sinun äitisi turvamies. Minun nimeni on Karri Kettunen. Äitisi on nyt Roomassa liikematkalla ja hän pyysi minua hakemaan täältä unohtuneen sormuksen turvaan.”

Tyttö katkaisi huutonsa ja katsahti jalkoihinsa. Puhelin lojui lattialla rikkoutuneena.

”Mä en tiedä koskaan missä mutsi liituaa. Mutta mulla on lupa olla täällä. Tää on mun lapsuuden huvilani ja mä luulin, että saisin olla täällä hetken rauhassa.”

Tyttö oli pukeutunut lyhyttäkin lyhyempään minimekkoon. Vaaleat kiharat valuivat olkapäille, kauhistuksesta kalpeat kasvot alkoivat punastua vihasta. Äitinsä tyttö, temperamenttia riittää, Karri tuumasi, nosti tunkin ylös ja vei sen ulos portaille.

”Älä nyt hemmetti soikoon mene minnekään kun kerran tulit sotkemaan mun kuviot”, tyttö ärjäisi ja käveli hänen perässään eteiseen.

”Saat selvittää mulle mikä on homman nimi. Milloin äiti on palkannut itselleen muka turvamiehen?”

Tytön kysymys oli epäuskoisen ivallinen. Karri kääntyi ja palasi keittiöön.

”Otatsä oluen vai haluatko että avataan viinipullo? Äidin samppanjoihin mä en koske. Se on niistä sairaalloisen tarkka.”

Karri huokaisi voipuneena ja pyysi oluen.

”No?”

”Mitä no”, Karri naurahti. Häntä alkoi huvittaa tytön nokittelu.

”Mikä sun nimi olikaan…Kettunen?”

”Kyllä. Karri Kettunen. Ja arvaan että sinä olet Annica. Astridin tytär.”

Annica avasi viinipullon ja kaatoi huolettoman ison annoksen punaviiniä tavalliseen maitolasiin.

”Kuinka kauan sä olet ollut äidin palkkalistoilla?”

”Parisen viikkoa.”

Annica siemaisi viiniä ja siristi silmiään.

”Onks kova duuni olla äidin alaisena?”

Tytön sanoista kuulsi pidätelty nauru. Varsinainen neiti näppärä tuo Annica Sjöberg, tuhahti Karri mielessään. Mutta oli parempi olla suututtamatta tytärtä. Mikään kielteinen viesti ei saisi kantautua Astridin korviin.

”Äitisi palveluksessa on paljon töitä, mutta hän korvaa sen kyllä hyvin”, Karri vastasi diplomaattisesti.

Tyttö kiepsahti istumaan sohvalle. Karri päätti puolestaan olla utelias.

”Saanko kysyä miksi olet täällä keskellä viikkoa yksiksesi? Eikö sinulla ole opiskeluita tai muita velvollisuuksia Helsingissä?”

Annica mulkaisi häntä synkästi.

”Mä en jaksa opiskella. Mä olen nyt kaksikymmentäviisivuotias enkä halua pilata loppuja nuoruusvuosiani koulunpenkillä istumalla.”

Karri istuutui vastapäätä tyttöä. Tyttö katseli häntä häpeämättömän avoimesti.

”Mitä sinä sitten haluaisit tehdä?”

”Annica kohotti pyöreitä, pieniä rintojaan ja antoi silmänsä vaellella pitkin Karrin vartaloa.”

Annica kohotti pyöreitä, pieniä rintojaan ja antoi silmänsä vaellella pitkin Karrin vartaloa. Mikä keimailija ja flirttailija, Karri puhahti ihmeissään. Varsinainen lolita. Yrittää saada minut, yli kolmikymppisen miehen punastumaan. Alan vähitellen ymmärtää miksi Astrid ei tule toimeen niskuroivan tyttärensä kanssa.

”Mitäkö haluan elämältä? Haluan pitää hauskaa. Matkustella ja bilettää.”

”Mutta millä rahoilla? Jos ei opiskele ja pääse töihin, on se aika lailla mahdotonta.”

Annica katsahti häntä kuin puhumaan opettelevaa pikkulasta.

”Toisille se on mahdotonta, mutta ei mulle. Pappa betalar. Niin se menee. Mulla on kiva faija. Se asuu Kanadassa ja laittaa mun tilille viikoittain tonnin, joskus kaksi. Hyvin niillä pärjää, mutta lisä ei tekisi pahaa.”

Tyttö joi viinilasin tyhjäksi.

”Älä siinä katsele mua kuin jokin ylituomari. Mä olen täysi-ikäinen nainen.”

Ulkoisesti kyllä, Karri ajatteli ja yllätti itsensä katselemasta Annican hyvinmuodostuneita sääriä, joita tyttö ei yrittänyt piilotella.

”Mä näen, että sä katselet mua”, Annica tirskahti.

”Kuulehan, Annica. Lopeta höpinät. En ole kokematon opiskelijapoika, jota voit nolata ja pompottaa miten sattuu.”

Karri laski oluttölkin pöydälle, nousi ja suuntasi kohti makuuhuonetta.

”Miksi sä sinne menet?” Annica hihkaisi pettyneenä.

Timanttisormus oli kampauspöydällä, aivan kuten Astrid oli kertonut. Karri koppasi sormuksen käteensä ja sujautti sen taskuunsa.

”Lähden nyt takaisin Helsinkiin. Toivottavasti sinulla on mukavaa täällä lapsuudenajan huvilallasi”, hän tokaisi hymyttömästi.

Annica ponnahti seisomaan.

”Ei. Sä et voi lähteä minnekään.”

Karri nosti kätensä puuskaan.

”Kuulepas nyt. Minä en ole sinun palveluksessasi. Otan määräykset vastaan vain ja ainoastaan Astrid Sjöbergilta.”

Annican suupielet vetäytyivät alas.

”Mun auto ei lähde käyntiin. Korjaaja kävi täällä ja sanoi tulevansa varaosien kanssa sitten kun ne on tilattu. Siihen voi mennä useita päiviä. Ja mä en todellakaan halua jäädä yksin yöpymään näin syrjäiseen paikkaan.”

”Pääset minun kyydissäni Helsinkiin.”

Annica käveli hänen eteensä. Vaaleat kiharat tuoksahtivat ruusulta ja joltakin muulta kukkaiselta.

”Mä lupasin odottaa huomiseen. On nimittäin mahdollista, että auto saadaan kuntoon huomisiltaan mennessä. En mä voi lähteä stadiin sun kanssa ja jättää autoa tänne.”

Karri huokaisi syvään. Naisten kanssa joutui aina välikäteen, teki mitä tahansa.

”Pliis, älä lähde”, tyttö pyysi kostunein silmin.

Karri Kettunen puisti päätään voimattomana. Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin myöntyä kyynelsilmäisen, nuoren naisen pyyntöön. Mitä Astridkin olisi sanonut, jos hän lähtisi Helsinkiin ja tytölle sattuisi sillä välin jotain pahaa?

”Ihanaa. Mullakin on nyt oma turvamies”, tyttö vitsaili ja käveli takapuoltaan keikutellen jääkaapille.

”Mä teen meille safkaa. Usko tai älä, olen hyvä kokki.”

Karrin hämmästykseksi tyttö puhui totta – tunnin sisällä ruokasaliin oli katettu pieni, maukas illallinen. Kynttilät lepattivat. Avonaisesta ikkunasta kantautui meren kohina ylös ruokasaliin. Alkavan syksyn ja väistyvän kesän haikeansuloinen tuoksu virtaili Karrin ja Annican ympärillä, kun he aloittivat aterioinnin. Jossakin vaiheessa tyttö oli käynyt vaihtamassa ylleen kesäisen mekon, joka korosti kauniisti hänen muotojaan. Karri huomasi tuijottavansa häntä tämän tästä. Nuori, lapsellinen nainen. Ja niin valloittava. Yksinäinenkin, ilmiselvästi.

”Onko sinulla poikaystävää”, Karri kysyi välinpitämätöntä teeskennellen.

Tyttö puisti päätään.

”Mä en pidä pojista.”

Karri kohotti kulmiaan kysyvästi.

”Mä pidän miehistä.”

Tyttö lähetti hänelle ujostelemattoman hymyn. Karri ei tiennyt minne katsoa. Hyvänen aika, hän tuskaili. Menenkö minä hämilleni parikymppisen naisen huomiosta?

He söivät aterian loppuun hiljaisuuden vallitessa. Annica katsahteli mieheen tämän tästä. Karri alkoi aavistella, että yöpyminen huvilalla saattoi olla suuri virhe. Mutta toisaalta – entä jos Annicalle sattuisi täällä jotakin kauheaa – syy vierisi hänen kontolleen.

”Sä voit nukkua vierashuoneessa”, tyttö ilmoitti omituisen nopeasti ja kokosi astiat.

Karri nyökkäsi ja siirtyi makuuhuoneen vastapäätä sijaitsevaan vierashuoneeseen. Hän riisuutui ja otti viilentävän suihkun. Sitten hän lähetti Astridille tekstiviestin. ”Sormus tallessa, palasin jo Helsinkiin asunnolle. Äiti hiukan parempana. Suukkoja.” Astrid vastasi lähettämällä sydämenkuvan.

Karri huokaisi helpottuneena. Huomenna hän heräisi varhain ja katsoisi osaisiko tehdä mitään Annican autolle. Tuskinpa vain. Mutta tyttöä hän ei tänne yksin jättäisi, se oli selvää. Karri kierähti kyljelleen ja katseli ikkunasta hohtavaa tähtitaivasta. Ihastuttava nuori nainen. Ujostelematon. Nokkava ja terävä samanaikaisesti. Tyttö joka piti miehistä, ei pojista, Karri naurahteli itsekseen.

Ovelta kantautui koputus. Karri kohottautui istumaan. Vierashuoneen ovi avautui hitaasti. Annica seisoi kynnyksellä. Hänellä oli yllään vain läpinäkyvä harsomainen yömekko. Ei mitään muuta. Karri nielaisi vaikeasti. Tämä ei ollut totta. Mihin hän oli kadottanut tahdonvoimansa?

”Mä en halua nukkua yksin.”

Karri nousi seisomaan ja asteli Annican luo. Tyttö kiersi kätensä hänen ympärilleen. Paljas naisenvartalo tuntui kimmoisalta ja lämpimältä miestä vasten.

Verhot olivat jääneet auki. Karri siristeli hetken silmiään ennen kuin ymmärsi missä oli. Tyyny hänen vieressään oli tyhjä. Karri painoi kädet kasvoilleen. Hyväluoja mihin sotkuun hän oli ajautunut. Ensin äiti, sitten tytär. Mikä häntä riivasi?

Keittiöstä kuului kalahteluja ja kahvinkeittimen korinaa. Annica valmisti heille aamiaista. Karri nousi istumaan ja vilkaisi puhelintaan. Ei soittoja, ei viestejä. Mikä helpotus. Hän kiskoi vaatteet ylleen, haroi hiuksensa ojennukseen ja käveli keittiöön. Annica kattoi aamiaispöytää pelkät pikkuhousut ja rintaliivit yllään.

”Huomenta unikeko!”

Tyttö kiepsahti hänen kaulaansa.

”Sä olet ihana mies.”

Karri työnsi häntä hellästi loitommas.

”Meidän pitää vähän jutella.”

”Joo – niin pitääkin. Se korjausmies soitti varhain aamulla ja kertoi, että osat tulevat huomenna. Auto on siis valmis vasta huomisiltaan mennessä.

Karri puisti päätään. Ei hitossa. Hänenkö pitäisi jäädä Annican seuraksi vielä toiseksikin yöksi huvilalle? Mitä pidempään tämä jatkui, sitä sotkuisemmaksi asiat menisivät.

”Älä synkistele siinä. Tämä päivä pidetään lomaa. Syödään, juodaan ja rakastellaan. Huomenna ajetaan peräkanaa sitten Helsinkiin. Katsotaan sitten mitä kivaa siellä keksitään.”

”Annica!”

Karri säikähti itsekin jyrähtävää ääntään. Annica laski teekupin pöydälle ja tuijotti häntä pelokkaana.

”Me emme voi syödä, juoda ja rakastella äitisi huvilalla. Sinun äitisi on minun esimieheni.”

”Me emme voi syödä, juoda ja rakastella äitisi huvilalla. Sinun äitisi on minun esimieheni. Tämä ei ole soveliasta. Ja se viimeöinen… se oli kaunista, mutta sellainen ei voi jatkua.”

Annican katse kylmeni.

”Voi helvetti mikä harmaapartasetä. Tajuatko sä ollenkaan miltä kuulostat? Tämä ei ole soveliasta. Millä vuosisadalla sä oikein elät?

Annica paiskasi lautasen lattialle. Sirpaleet kimpoilivat pitkin keittiötä. Eteisessä pirisi puhelin. Karri hämmentyi hetkeksi. Miten se oli mahdollista? Annican puhelinhan meni eilen rikki. Sitten hän ymmärsi. Henrikin vanha lankapuhelin. Totta kai täällä oli yhä toimiva yhteys. Ennen kuin Karri ehti tehdä mitään, Annica riensi vastaamaan.

”Moi äiti.”

Karrin polvet valahtivat veltoiksi. Astrid. Hän harppoi Annican eteen ja näytti elekielellä, ettei Annica saisi kertoa hänen olevan huvilalla.

”Joo, mä tulin tänne pari päivää sitten. Auto on rikki.”

Karri tarttui Annican ranteeseen varoittavasti. Annica irvisti vastaan.

”Ai se sun uusi turvamies? Tapasin toki.”

Kylmänväreet juoksivat Karrin selkää pitkin.

”Ai Helsinkiin? Ei se sinne lähtenyt. Se nukkui viime yön mun vieressä. Ihan mahtava kaveri.”

Annica pudotti puhelimen kuulokkeen paikoilleen.

”Äiti meni ihan hiljaiseksi. Ehkä sillä on nyt jonkin verran pohtimista.”

Jatkuu seuraavassa numerossa.

  • on julkaissut neljä romaania sekä novelli- ja runokokoelmia.
  • Hänen runojaan ja novellejaan on ilmestynyt antologioissa ja kirjallisuuslehdissä englanniksi, ruotsiksi, unkariksi, udmurtiksi, hollanniksi, saksaksi ja venäjäksi.
  • Lintunen on koulutukseltaan musiikin maisteri.

Karri Kettunen tekee taas uuden valloituksen, eikä välitä perään soittelevista menneisyyden haamuista.

Piian lamaannus syveni. Karrikin tajusi sen viimeistään sillä hetkellä, jolloin hän kömpi yömyöhällä sänkyynsä. Piia teeskenteli nukkuvaa eikä udellut sanallakaan minne Karri oli kadonnut useiksi tunneiksi. Karri oli ilmoittanut käyvänsä vain tankkaamassa auton seuraavan aamun ajoa varten. Mikään bensanostoreissu ei kestänyt kolmea tuntia. Eikä Piia ollut tyhmä. Mutta apea ja surullinen kyllä – viime päivien yllätykset olivat hänelle liikaa. Vieläkään hän ei tiennyt kuinka Karri oli hankkiutunut Meri OY:n autonkuljettajaksi. Mutta vahva aavistus hänellä siitä toki oli. Eikä Karrin tämäniltainen katoaminen parantanut tilannetta.

Riisuutuessaan Karri nuuhkaisi paitaansa. Chanel 5 oli vahva parfyymi, se tarttui vaatteisiin, hiuksiin, partaan. Ja Astrid hölväili hajuvettä ylleen tuhlaillen. Paita oli tungettava pyykkikoriin alimmaiseksi. Karri pysähtyi kylpyhuoneen peilin eteen. Millaiseen virtaan hän olikaan hypännyt. Ja kuinka paljon oli tapahtunut sen jälkeen, kun hän kesäkuussa tapasi Piian Leutosen Autokorjaamon pihamaalla ja päätti, että tuo pieni, vaalea, siro nainen olisi hänen ensimmäinen tavoitteensa. Ja nyt. Yöllinen seikkailu tuntui yhä epätodelliselta.

Nainen oli dominoiva ja vaatelias sänkykumppani.

Juuri kun hän on päässyt Liina Meren suosioon ja saanut tämän järjestämän työpaikan, areenalle astuu Astrid Sjöberg. Entinen mallikaunotar ja nykyinen menestyvä vientijohtaja. Eikä tässä kaikki. Tapahtuu kuin romanttisissa elokuvissa: nainen pudottaa lähtiessään hänen autoonsa käyntikortin, johon on raapustettu hotellin nimi. Karri pöyhötti hiuksiaan ja hymyili peilikuvalleen.

Ei hän olisi aito Kettusen poika ellei olisi tarttunut syöttiin. Bensantankkauksen sijasta hän astelikin hotelliin ja soitti Sjöbergin numeroon. Tämä oli jo odotellut häntä viilennetyn samppanjan kanssa.

Astrid oli ehdottomasti vaikutusvaltaisin nainen, joka oli iskenyt silmänsä häneen, liikekumppaninsa komeaan autonkuljettajaan. Ehkä Astridilla oli sellainen tapa; hän poimi nautintonsa mistä vain halusi. Eikä Karri vastustellut. Samppanjaa, kevyttä keskustelua ja sitten kiihkeää rakastelua. 64-vuotias, hyvin itsestään huolta pitävä nainen oli dominoiva ja vaatelias sänkykumppani. Mutta Karrilla oli jo laajalti kokemusta naisista ja suuri halu miellyttää. Lähtiessä Astrid muistutti häntä seuraavan aamun lennosta. Karrin tehtävä oli viedä nainen kentälle. Sen hän tekisi ilomielin. Karri aavisteli, että Liina Meri tulisi sittenkin olemaan vain yksi välietappi hänen matkallaan kohti menestystä. Mutta sitä hän ei paljastaisi Liinalle.

 

Astridin kone oli lähdössä. Karri seisoi lähellä turvatarkastusta ja mietti miten Astrid kuuluisi hyvästellä.

–Karri. Saat minulta viestin aivan pian. Varaa ensi viikon torstai töistä vapaaksi.

Nainen suuteli Karria nopeasti poskelle. Astridin arvoitukselliset sanat saivat Karrin sydämen hypähtämään. Jotain naisella oli mielessä. Treffit? Tai kukaties yhteinen retki jonnekin päin Suomea? Kun Astrid katosi näkyvistä, Karri istahti hetkeksi lentokentän odotustilan penkille. Vauhti kiihtyi. Liina odotti jo häntä toimistollaan. Hän halusi kuulla Karrilta kuinka kyytiminen oli sujunut ja oliko Astrid mahdollisesti sanonut jotakin tärkeää, joka hänenkin olisi hyödyllistä tietää. Tästä lähtien tietty varovaisuus oli oltava Liinaankin päin. Häneltä lähtisi työpaikka alta, jos Liina saisi kuulla eilisillan hotellitapaamisesta. Piian Karri hoitelisi lempeillä otteilla ja lepytellen. Mutta Liinaan eivät samat lääkkeet tehoaisi.

Karri tunsi puhelimen hälyttävän taskussaan. Hän näki näytöllä Liinan nimen.

–Joko Astrid on koneessa, Liina uteli.

–Lähti juuri. Olen nyt tulossa sinne.

–Hyvä. Jätä auto toiselle puolen taloa, ettei Piia huomaa sinun tulevan. Vien sinut lounaalle.

Karrin kainalot kostuivat hänen ajaessaan kohti Meri OY:n rakennusta. Eniten häntä mietitytti Astridin kehotus ottaa ensi viikon torstai vapaaksi. Mistä oikein oli kysymys?

Häntä vietiin kuin pässiä narussa. Naiset juoksuttivat häntä sinne tänne.

Koitti seuraavan viikon torstai. Liina oli myöntänyt Karrille tämän pyytämän vapaapäivän. Syyksi Karri ilmoitti Tomin, joka piti käyttää lääkärissä.

–Minun pitää katsos hiukan jelppiä Piiaa. Hän on ollut viime aikoina allapäin. Ehkä ymmärrät? Karri oli perustellut menoaan.

Torstaiaamun Karri istui kotona puhelintaan vahtien. Juuri kun hän oli varma, että Astrid oli unohtanut koko asian, puhelin pirahti.

–Onko sinulla nyt päivä vapaata, Astrid kysyi heti puhelun aluksi.

–Kyllä vain. Mistä on kysymys?

–Ajapa autosi lentokentän parkkihalliin. Sinulle on neuvonnassa lentolippu Helsinkiin. Olen sinua vastassa Helsinki-Vantaalla. Ehdimme puhua parisen tuntia. Pääset iltakoneella sitten takaisin kotiin.

Sitten puhelu katkesi. Karrille tuli kiire. Hän kirjoitti Piialle lapun, jossa hän ilmoitti joutuvansa ylitöihin, mutta palaavansa ennen kymmentä. Hän vaihtoi siistit vaatteet ylleen, juoksi autolle ja ajaa karautti lentoasemalle. Lentolippu oli hänen nimellään odottamassa. Koko lennon ajan Karrin ajatukset seilasivat sinne tänne. Häntä vietiin kuin pässiä narussa. Naiset juoksuttivat häntä sinne tänne.

 

Helsinki-Vantaalla Astrid seisoi odottamassa pieni valkoinen villakoira sylissään. Karrin nähdessään Astrid alkoi hymyillä säteilevästi.

–Tervetuloa Karri Helsinkiin. Vien sinut saman tien syömään. Valmistaudu kuulemaan uutiset!

Karri seurasi naista taksiin. Pieni koira räksytti joka kerran, kun Karri katsoi sitä silmiin.

–Hän on mustasukkainen kaikille miehille, Astrid naurahti ja taputti Karria polvelle.

Ravintola oli hinnakas ja tasokas. Astrid tunnettiin siellä hyvin ja he saivat heti varaamatta syrjäisen kahden hengen pöydän, jossa oli hyvä keskustella. Pikkukoirakin sai oman makuupaikkansa ja kuppinsa takahuoneesta. Huomasi, että tässä ravintolassa Astrid tunnettiin ja hänen vuokseen tehtiin kaikki. Astrid ei tilannut ruokia — hovimestari tuntui tietävän mitä nainen halusi ja kaatoi viinejä ja toi annoksia pöytään huomaamattomasti ja häiritsemättä. Astrid kohotti lasia ja skoolasi.

–Ihanaa, että pääsit tulemaan. Ja kiitos viimeisestä.

Karri huomasi kevyen punan, joka rusotti Astridin huolekkaasti meikatuilla poskilla.

–Kiitokset ovat kokonaan minun puolellani, vastasi Karri matalalla äänellä siemaisten kylmää, mehevää Chablista.

Hän hoitelisi Piian, Astrid hoitelisi Liinan. Asiat järjestyisivät, kunhan hän vain luottaisi Astridiin ja itseensä.

Alkupalojen aikana Astrid kertoi lyhyesti suunnitelmansa.

–Totuus on, että tarvitsen Helsingin toimistooni hyvätapaisen, komean turvallisuusmiehen. Miehen, joka taustalta pitää silmällä tilanteita ja auttaa minua, jos tarvitsen apua kyydeissä, kantamisessa, ostoksissa, matkoissa — what ever.

Karri kuunteli vaiti ja jännittyneenä, ja tuskin muisti maistaa taidokkaasti rakennettua paahdetusta maa-artisokasta tehtyä luomusta, joka tuotiin hänen eteensä.

–Syöhän, poikaseni. Tämä on herkullista, Astrid kehotti ja haarukoi miniannoksen suuhunsa.

–Haluan sinut siis vakituiseen 24/7 toimeen mahdollisimman nopeasti.

Karrin silmät pyöristyivät ymmyrkäisiksi. Astrid purskahti nauramaan.

–No onhan sinulla toki lakisääteiset vapaapäivät, älä pelkää orjuutta! Mutta tarkoitan sitä, että sinun täytyy myös joustaa. Toisinaan on kaksi viikkoa yhtä menoa ja kiirettä. Ulkomaanmatkoja, neuvotteluita, lentoja. Hakemista ja tuomista. Sitten voi olla viikko, ettei tapahdu yhtikäs mitään. Voit pelata golfia tai olla minun luonani — miten vain haluat.

Hänestä tulisi tuon vaikutusvaltaisen naisen oikea käsi.

Karri pyyhkäisi suupielensä ruokaliinaan.

–Entä minun nykyinen työpaikkani? Olen juuri aloittanut Liinan autonkuljettajana. Hän ei tule pitämään siitä, jos muutan Helsinkiin ja jätän paikkani.

Astrid laski pikarin pöydälle ja katsoi Karria kiinteästi.

–Jätä se asia minun huolekseni. Katsos — Liinan yhtiö on hyvin, hyvin riippuvainen minusta. En tiedä ihmistä tai asiaa, jota hän ei uhraisi siitä hyvästä, että saa pitää Astrid Sjöbergin asiakkaanaan.

Karri joi lasinsa kerralla tyhjäksi. Hovimestari riensi äänettömästi paikalle ja täytti toisen lasin, tällä kertaa punaviinillä. Taidan olla hyvissä käsissä, Karri tuumi itsekseen. Muutto Helsinkiin avaisi uusia, ennen kokemattomia mahdollisuuksia. Hän hoitelisi Piian, Astrid hoitelisi Liinan. Asiat järjestyisivät, kunhan hän vain luottaisi Astridiin ja itseensä.

Aterian jälkeen Astrid vilkaisi nopeasti kelloaan.

–Haluan sinut tänne heti kun mahdollista. Paljonko tarvitset aikaa muuttoon? Olen katsonut sinulle mukavan asunnon läheltä omaani. Myös auto on valmiina. Mercedes Benz, uusinta mallia. Mitäs sanot?

Karri haukkoi henkeään. Tämä oli enemmän kuin hän oli uskaltanut odottaa. Hänestä tulisi Astridin lähin mies, joka vastaisi turvallisuudesta ja käytännön järjestelyistä. Hänestä tulisi tuon vaikutusvaltaisen naisen oikea käsi.

Kolmas etappi. Se oli nyt tässä.

 

Karri saapui kotiin Piian luokse illalla kymmeneltä — kuten oli luvannutkin.

–Pitkä päivä sinulla, Piia totesi ilmeettömästi.

–Todellakin.

–Vaikka olitkin ottanut kuulemma tämän päivän vapaaksi, Piia sanoi ja alkoi pyyhkiä Tomin räiskyttämää jogurttia pöydältä.

–Niin — minulla oli hiukan menoja ja pyysin Liinalta vapaapäivän.

Piian käsi pysähtyi. Tiskirätti puristui nyrkkiin mytyksi.

–Erikoista oli se mitä Liina kertoi. Olit kuulemma viemässä Tomia lääkäriin. Kummallista, etten tiennyt mitään koko asiasta. Liinankin mielestä se oli kummallista.

Karri kääntyi ja alkoi jotain tehdäkseen selata uusinta sanomalehteä. Piia käveli hänen eteensä.

–Arvaapa miltä tuntui kuulla Liinan suusta sellaista liirunlaarumia. Käytit minun poikaani hyväksesi, kun valehtelit asiasta pomollesi. Minun pomolleni. Me kumpikin, sinä ja minä, leimauduimme valehtelijoiksi hänen silmissään.

Karri syventyi lehteen ja heittäytyi kuuroksi. Onneksi Tomi oli jo nukkumassa. Tällaista nalkutusta ei jaksaisi kuunnella kukaan. Piia siivosi lelut eteisen lattialta ja jäi sitten seisomaan kynnykselle.

–Sinä et enää rakasta minua, hän totesi tyhjin katsein.

 

Karri joutui katsomaan naista silmiin. Hänellä ei ollut enää mitään sanottavaa. Ei hän koskaan Piiaa ollut rakastanut, ei todellakaan. Eihän hän edes tiennyt mitä se oli. Rakkaus? Se mistä höpistiin iskelmissä, runoissa ja romanttisissa elokuvissa. Todellisuudessa hän ei uskonut rakkauteen. Oli ihmisten välisiä suhteita. Oli seksiä ja himoa. Ehkä ystävyyttäkin. Mutta rakkaus. Se oli pelkkää pappien ja runoilijoiden keksintöä.

–Menehän nyt nukkumaan. Olet näköjään sinäkin kovin väsynyt. Jutellaan huomenna virkeämpinä.

Piia katosi ovelta. Karri huokaisi raskaasti. Hänellä oli kaksi vaihtoehtoa. Käydä huomenna joko pitkä ja piinallinen keskustelu Piian kanssa. Kestää itkut ja hysteeriset kohtaukset. Selittää itselleen ja Piialle kuinka Tomi selviäisi siitä, että hänen ihailemansa Kalli-setä ilmoittaisikin muuttavansa monen sadan kilometrin päähän Helsinkiin, uuteen työhön. Tämä vaihtoehto oli tarkoitettu niille, jotka jaksoivat paijata ja silittää, lohduttaa ja kuunnella. Niille, jotka kokivat teoistaan syyllisyyttä. Karri tunsi itsensä. Hänen kärsivällisyytensä ei riittäisi moisiin höpinöihin.

Helsinki oli hänelle tabula rasa, tyhjä taulu, jota hän alkaisi nyt täyttää Astridin ohjauksessa.

Karri viivytteli keittiössä ja tupakoi parvekkeella myöhään yöhön, kunnes oli varma siitä että Piia oli nukahtanut. Hän meni eteiseen, kaivoi esiin kaksi matkalaukkua ja hiipi äänettömästi makuuhuoneeseen. Taskulampun valossa hän seuloi vaatteensa ja tavaransa ja pakkasi ne laukkuihinsa. Ennen lähtöään hän seisahtui kuuntelemaan lastenhuoneen ovelle. Tomin hengitys kantautui ikkunan läheltä rauhallisena tuhinana. Pieni pistos tuikkaisi Karrin sydänalaa. Tuo pellavapää kyllä pärjäisi, hän tyynnytteli itseään. Reipas poika, jolla oli hyvä ja omistautuva äiti. Ei häntä täällä tarvittu.

Ulko-ovi loksahti hiljaa kiinni, mutta Piia ja Tomi nukkuivat syvää unta. Nukkuivat silloinkin kun lehmusten varjoon pysäköity auto liikahti ja poistui pihapiiristä.

Pikkukaupunkielämän jälkeen Helsinki tuntui Karrista raikkaalta, jännittävältä ja innostavalta. Täällä ei jokaisen vastaantulijan naama näyttäisi tutulta. Täällä ei tarvitsisi luikkia pakoon puolituttuja tai väistellä epämieluisia kohtaamisia. Helsinki oli hänelle tabula rasa, tyhjä taulu, jota hän alkaisi nyt täyttää Astridin ohjauksessa.

Uusi asunto sijaitsi parin sadan metrin päässä Astridin kivilinnasta, suojaisan puiston kupeessa. Avatessaan ensimmäisenä aamuna ranskalaisen parvekkeen ikkunat ja hengittäessään aamuista, tuoksuvaa syysilmaa Karri tunsi sisällään onnellisuuden ja tyytyväisyyden läikähdyksen. Tämä se vasta oli elämää! Tilava kolmio yhdessä kaupungin kalleimmista asuinalueista. Upouusi Mersu. Ja kaikki huolensa hän sai heittää Astridin hoidettaviksi. Epämiellyttävin niistä oli Liina Meri, joka ehkä parhaillaan ihmetteli miksi Karri ei ollut vielä saapunut Meri OY:n parkkipaikalle. Pian Liina kävelisi toimistolleen ja näkisi pöydällään Astridin lähettämän viestin. Karri Kettunen oli siirtynyt hänen turvamiehekseen ja muuttanut viikonlopun aikana Helsinkiin. Mitä sitten tapahtuisi? Hänen puhelimensa alkaisi soida kiivaaseen tahtiin. Liina. Piia. Liina. Piia. Vuoronperään.

Sinä olet minun rakastajani numero yksi. Säästä voimasi siihen.

Karri sulki ikkunat ja valmisti itselleen espresson. Hän ihaili keittiönsä moderneja, laitteita ja kiiltäviä, puhtaita pintoja. Kaikki oli valmiina — hän voisi aloittaa asumisen ja elämisen tällä sekunnilla huolehtimatta mistään. Ja tämä kaikki vain yhden autoon pudotetun käyntikortin ansiosta. Ja tietenkin siksi, että hän oli ymmärtänyt tarttua heitettyyn syöttiin.

Karri asetteli paahtoleivät lautaselle ja voiteli ne luomuvoilla. Astrid oli ajatellut kaikkea. Jääkaapissa oli ruokaa viikoksi. Vaatekaapissa odotti rivi silitettyjä, uusia, laadukkaita paitoja. Viereisessä kaapissa oli muutama italialainen puku, jotka istuivat hänelle kuin olisivat olleet mittatilaustyötä.

Minulla on kokenut silmä, Astrid naurahti puhelimessa, kun Karri ihmetteli pukujen täydellistä istuvuutta. Olen oppinut arvioimaan mittasuhteet ja tyylit mallivuosinani, Astrid kertoi ja sanoi tulevansa pistäytymään iltapäivällä hänen asunnollaan. Voisimme suunnitella koko viikon työt ja rentoutua sitten vaikkapa illallisen ääressä. Sen tulet nauttimaan minun asunnolleni. Varaudu myös siihen, että yövyt luonani. Täällä on sinulle kaikki tarvittava — hammasharjasta lähtien. Sanon tämän nyt jo näin puhelimessa suoraan: sinä olet minun rakastajani numero yksi. Säästä voimasi siihen.

Kun puhelu katkesi, Karri hymähteli Astridin suorasukaisille ilmoituksille. Sjöberg oli jos mahdollista vieläkin häpeilemättömämpi kuin Liina. Ehkä moinen tahdonvoima ja käskevyys oli ominaista johtavassa asemassa toimiville ihmisille? Totta kai hänen oli toteltava. Jotenkin tällainen ylellisyys oli maksettava. Hän pitäisi Astridin tyytyväisenä — eikä se ollut mitenkään epämiellyttävä velvollisuus. Nainen oli häntä kolmisenkymmentä vuotta vanhempi, mutta rakastellessa se ei merkinnyt mitään. Päinvastoin. Astridin seuralaisena moni asia oli jännittävämpää kuin kenenkään muun kanssa.

 

Kello näytti aamukymmentä, kun puhelin alkoi välkyttää näytöllä Liinan nimeä. Karri siemaisi kahvin loppuun, hengähti syvään ja heittäytyi mukavaan asentoon upottavalle sohvalle.

–Mitä tämä tarkoittaa?

Liinan ääni särähteli pidätellystä raivosta.

–Astrid on varmaankin ollut jo sinuun yhteydessä?

–Astrid! Se kyykäärme. Totta kai hän soitti eikä antanut minulle minkäänlaista suunvuoroa. Lateli vain kortit pöytään. Sinusta on tullut hänen työntekijänsä ja minulla ei ole kuulemma ole asiaan mitään sanomista. Kiitos liikesuhteidemme.

Karri sulki silmänsä. Hän oli päättänyt pysyä täysin rauhallisena, sanoipa Liina mitä tahansa.

–Astrid teki minulle tarjouksen, josta oli mahdotonta kieltäytyä.

–Saanko kysyä tapahtuiko se samoin kuin minun kanssani? Menit hänen kanssaan sänkyyn? Ja hän otti sinut rakastajakseen?

Liinan ääni voimistui huudoksi. Karri veti puhelimen kauemmas korvaltaan.

–Liina. Työelämä on tällaista. Kun saat hyvän paikan ja palkan, et tietenkään kieltäydy siitä.

–Entä minä? Eikö sinulla ole mitään tunteita minua kohtaan? Oliko kaikki vain seksiä ja leikkiä?

Mitäpä muutakaan — ainakaan sinun puoleltasi, Karri totesi itsekseen. Minun puoleltani taas aika sinun kanssasi oli etenemistä tavoitteeseen numero kaksi. Jonka vuoksi meille muodostui suhde. Ilman sitäkin olisin toki pärjännyt.

Piian hän hoitelisi myös mahdollisimman vähin puheluin. Mitä nopeammin sen parempi.

–Liina. On aika katsoa eteenpäin.

Karrin korvaan kantautui pamahdus, aivan kuin jokin raskas esine olisi pudonnut lattialle.

–Niinkö sinä sanoit myös Piialle? On aika katsoa eteenpäin?

Piia ei tiedä vielä muuta kuin sen, että hän on muuttanut pois. Tavarat ja vaatteet ovat kadonneet asunnosta. Eikä hän ole vielä viitsinyt vastata Piian soittamiin puheluihin. Sekin aika pian koittaisi.

–Älä puutu Piian ja minun asioihin.

–Varmasti puutun! Miten sinä oletkaan kohdellut häntä.

–Ja sinulla ei ole ollut mitään osuutta siihen, niinkö?

Puhelu katkesi. Karri nousi upottavasta sohvasta ja käveli kylpyhuoneeseen. Hän ottaisi nyt rentouttavan, kuuman kylvyn. Eikä vastaisi enää yhteenkään Liinan soittoon. Piian hän hoitelisi myös mahdollisimman vähin puheluin. Mitä nopeammin sen parempi.

 

Karri hämmentyi palatessaan pyyhe lanteilla kylpyhuoneesta. Chanel n:o 5 tuoksui voimakkaana. Astrid istui olohuoneen sohvalla ja selaili design-lehteä. Karri tajusi, että nainen oli tullut sisään omilla avaimillaan. No, kaipa hänellä on siihen oikeus, mies tyynnytteli itseään. Asuntohan kuului Astridille. Ja hän sen mukana.

–Oletko jo alkanut kotiutua? Onko kaikki kuten pitää?

Astrid hymyili ja hänen katseensa mittaili Karrin vartaloa halukkaasti.

–Asunto on hieno. Ja kaikki mitä täällä on. Sinä mukaan luettuna.

Hän käveli Astridin luo ja suuteli naista. Astrid äännähti tyytyväisyydestä.

–Minun tekisi kiskaista tuo pyyhe sinun lanteiltasi, mutta siirrän mielihaluni illemmaksi. Ajattelin käväistä vain katsomassa, että kaikki on hyvin. Ja ehkä voimme sopia muutaman päivän työt, jotta osaat varautua niihin.

Karri kiskoi t-paidan ja puhtaat farkut yllensä, olihan kyseessä vapaapäivä. Hän tiesi näyttävänsä urheilulliselta ja poikamaiselta juuri näin. Ja hän halusi kaikin tavoin miellyttää vaateliasta esimiestään.

Karri tarttui Astridin käteen ja suuteli sitä sormi sormelta.

–Näytät oikein hyvältä, Astrid totesi raukeasti ja pyysi Karrin istumaan viereensä.

Seuraava puolituntinen kului kuunnellessa Astridin kiireisiä suunnitelmia. Kokoustamista, lounastamista, muutama kansainvälisiä messuja edeltävä muotinäytös, päivämatka Tukholmaan ja takaisin sekä erinäisiä, pakollisia VIP-tilaisuuksia, joihin Karri tulisi mukaan.

–Miltä kuulostaa? Tämä on hyvin tavallinen viikko, ja siihen kuuluu usein peruutuksia, äkkilähtöjä ja poikkeuksia, joihin pitää reagoida nopeasti.

Karri hymähti rennosti.

–Seuraan sinua kuin hai laivaa. Enkä säikähdä kiireestä. Teen työt, jotka määräät.

Astrid painoi huolellisesti lakatut kyntensä kevyesti Karrin reiteen.

–Entä pitkien päivien jälkeen? Jaksatko tehdä vielä enemmän — kaiken minkä määrään tehtäväksi, sinun tai minun luonani?

Karri tarttui Astridin käteen ja suuteli sitä sormi sormelta.

–Teen kaiken ja enemmänkin.

Astrid kehräsi hänen kainalossaan tyytyväisenä.

–Liina Meri yritti hangoitella vastaan, mutta en antanut hänelle mitään mahdollisuutta. Sinä olet nyt minun. Hoida se pikku-Piia vielä pois päiväjärjestyksestäsi kiusaamasta. Tapaamme illalla minun luonani. Varaudu siihen, että meillä menee pitkään.

Astridin kenkien korot kopsahtelivat aistikkaasti parketilla. Karri seurasi katseellaan kuinka naisen pyöreät pakarat värähtelivät tiukan hameen alla. Mikä diiva, hän hymähti mielessään. Nainen juuri minun makuuni.

 

Syyskuun alun ilta oli kuulas. Aurinko oli laskemassa ja sen säteet värjäsivät puiston vaahterat entistä punertavimmiksi ja hohtavimmiksi. Karri käveli hitaasti kohti Astridin asuntoa. Nyt hän näkisi ensimmäistä kertaa miten Astrid asui ja eli. Talo häämötti merenrannan suunnassa, kadun päässä. Upea kolmikerroksinen pieni jugendlinna oli kokonaan Astridin hallussa. Tänään he nauttisivat yhdessä tervetuliaisillallista. Sen vuoksi Karri oli pukeutunut uuteen pukuun ja kävellessään hän tiesi näyttävänsä miehekkäältä. Juuri sellaiselta, jolta Astrid halusi hänen tänä iltana näyttävän.

Astrid avasi oven ja hetken aikaa Karri räpytteli silmiään. Hopeanhohtoinen, avarakaulainen iltapuku näytti Astridin yllä uskomattoman hyvältä.

–Oletpas sinä jumalaisen kaunis, Karri sanoi käheällä äänellä.

–Ja sinä komea, Astrid vastasi.

Illallinen oli katettu toiseen kerrokseen.

En voi olla pelkkä nukke, jota heitellään paikasta toiseen.

–Minulla on täällä kaksi naista hoitamassa taloa. Toinen hoitaa siivoukset, toinen keittiötyöt. Nyt he ovat lähteneet, joten saamme olla rauhassa, Astrid ilmoitti ja pyysi Karria kaatamaan viinin laseihin.

Karri katseli ihmeissään ympärilleen. Vanhoja antiikkihuonekaluja yhdistettyinä moderneihin design-huonekaluihin. Kun oli oikea ihminen suunnittelemassa ja tarkka maku, tämä oli mahdollista. Kokonaisuus oli ilmeikäs eikä millään tavalla sekava.

–En halua asua museossa, Astrid naurahti. Uutta ja vanhaa. Sitähän elämä on, eikö vain, Karri?

Kristallilasit kilahtivat yhteen. Astridin silmät loistivat. Karri tuskin huomasi mitä he söivät. Hän keskittyi kuuntelemaan Astridia ja hän syventyi poimimaan naisen äänensävyistä ja katseista kaiken tiedon. Minun täytyy oppia tuntemaan tämän ihmisen ajatusmaailma ja mallit, joiden mukaan hän tekee päätöksensä, Karri mietti. En voi olla pelkkä nukke, jota heitellään paikasta toiseen. Pikkuhiljaa minunkin on pystyttävä sanomaan mielipiteeni asioista. Sillä tavoin me molemmat tulemme riippuvaisiksi toisistamme. Ja sillä tavoin tulevaisuuteni on turvattu.

–Astrid, olenkohan minä kiittänyt sinua vielä ollenkaan tästä kaikesta? Karri kysyi jälkiruuan lopuksi.

Astrid kumartui lähemmäs. Karri tuijotti naisen avonaiseen kaula-aukkoon ja näky miellytti häntä.

–Minä otan vastaan sinun kiitoksesi makuuhuoneen puolella, sopiiko niin?

Vapaalla kädellään hän alkoi hakanen hakaselta avata hitaasti korsettia auki.

Karri joi liköörin loppuun ja nyökkäsi. Astrid johdatti hänet läpi pitkän hallin toiseen päähän taloa. Työhuoneeni, hän mainitsi ohimennen ja viittasi suureen kirjastoon, jonka keskellä oli komea, jalopuinen kirjoituspöytä. Pukeutumishuoneeni, hän ilmoitti osoittaen valoisaa, peiliseinäistä huonetta, jonka seiniä kuorrutti valtava vaatemäärä. Vihdoin käytävän päässä näkyi se mitä Karri oli jännityksellä odottanut. Makuuhuoneeni, Astrid kuiskasi ja käveli keskelle suurta huonetta, jonka lattioita peittivät paksut, arvokkaat matot.

–Pidän matoista, joiden päällä voi rakastella, hän naurahti ja avasi hitaasti pukunsa sivussa olevan vetoketjun. Karri katseli kuinka hopeahohtoinen kangas soljui naisen yltä. Alta paljastui valkoinen pitsikorsetti.

–Ajattelin, että minun pitää jättää sinullekin jotakin tekemistä. Pientä käsityötä, jos ymmärrät, Astrid sanoi ja sormeili korsetin kymmeniä hakasia. Karri käveli lähemmäs. Tätä hänen työnsä tulisi olemaan. Jotta Astrid pysyisi tyytyväisenä eikä kyllästyisi häneen, oli hänen osoitettava innostuneisuutensa kerta kerran jälkeen. Jotta hän saisi kaikki työhönsä kuuluvat taloudelliset edut, oli hänen mukauduttava naisen rytmiin, olipa hänen oma mielentilansa tai väsymystasonsa sitten mikä tahansa. Astrid oli todellakin nainen, joka oli oppinut saamaan haluamansa. Liina oli sen suhteen pikkutekijä Astridiin verrattuna. Astrid tulisi olemaan hänelle suuri ja kiehtova haaste. Suurin ja kiehtovin tähänastisista. Ehkä lopullisin? Kukapa sen tiesi.

–Minä olen kaivannutkin jotain sorminäppäryyttä vaativaa tekemistä, Karri hymähti ja tarttui Astridin käteen omistavasti. Astrid piti omistavista eleistä. Hän harrasti niitä myös itse. Välillä hän halusi tulla alistetuksi, välillä hän taas pyysi Karria noudattamaan oikkujaan. Karri puristi Astridin ranteet vastakkain niin ettei nainen kyennyt vastustamaan häntä. Vapaalla kädellään hän alkoi hakanen hakaselta avata hitaasti korsettia auki.

 

Rakastelun jälkeen he makasivat raukeina Astridin leveässä vuoteessa.

–Tätä sinun työsi sitten tulee olemaan, Astrid totesi. Luuletko, että jaksat? Voitko hyväksyä sen, että tulen mahdollisesti vaatimaan sinulta täydellistä uskollisuutta? Niin työntekijänä kuin rakastajanakin? Vastapalvelukseksi korvaan kaikki kulusi — kaikki. Se ei tule koskaan olemaan ongelma minulle.

Karrin silmät vetäytyivät viiruiksi.

–Totta kai jaksan tehdä työni. Haluan olla sinun paras työntekijäsi, josta voit olla ylpeä. Ja uskollisuus sinulle tulee olemaan helppoa. En tunne ketään kaltaistasi.

Vihdoinkin hänellä oli oikea nainen kierroksessa.

Astrid painautui Karria vasten.

–Juuri tuon halusinkin kuulla sinulta. Ja myönnän: ei ole ketään minun kaltaistani. Tiedän olevani yhä kaunis ja haluttava. Ja minulla on valtaa. Moninkertaisesti enemmän kuin Liinalla.

–Ei puhuta Liinasta. Puhutaan vain meistä, Karri pyysi ja työnsi sormensa syvälle Astridin paksuihin hiuksiin.

He nukkuivat vieri vieressä seuraavaan aamuun saakka. Astrid oli kylvyssä, kun Karri muisti katsahtaa puhelintaan, joka oli ollut koko illan äänettömällä. Viisi soittoa Liinalta. Kahdeksan soittoa Piialta. Mies istahti sängynreunalle mietteissään. Hän soittaisi yhden puhelun Piialle tänään asunnoltaan. Sen jälkeen hän sopisi Astridin kanssa, että hän vaihtaisi puhelimeensa salaisen numeron. Liina ja Piia saivat jäädä menneisyyteen. He olivat viime kesän kukkia, jotka syksyn kolea tuuli lakaisisi tieltään. Karri heittäytyi sängylle ja kierähti kuin kissa silkkisissä lakanoissa. Vihdoinkin hänellä oli oikea nainen kierroksessa. Nainen, jollaista hän ei kuvitellut koskaan tapaavansa. Hän ei tulisi uhraamaan tämän päivän jälkeen yhtäkään ajatusta entiselle elämälle, johon kuuluivat suttuinen pikkukaupunki, Leutosen Autokorjaamo, Piia ja Tomi, Meri OY ja työ Liina Meren autonkuljettajana. Kaikki se olisi mennyttä.

Jatkuu seuraavassa numerossa.