Sori nyhtökaura, jakkihedelmä on Pinterestin mukaan trendikäs lihan korvike. Kuva: Shutterstock
Sori nyhtökaura, jakkihedelmä on Pinterestin mukaan trendikäs lihan korvike. Kuva: Shutterstock

Ash balayage, sour beer, microblading – anteeksi, mitä? Ei hätää, kohta nämäkin ovat tuttua kauraa kaikille.

Jaahas. Ensi vuonna pitäisi sitten siemailla erikoisolutta kesäleiribileissä ja liukuvärjätä tukkansa hopeanvaaleaksi. Ainakin jos Pinterestin ennustuksiin on uskominen.

Kauniiden ja kiinnostavien asioiden tallettamiseen erikoistunut somepalvelu Pinterest on julkaissut listansa vuoden 2017 trendeistä. Glamour-lehden mukaan lista perustuu palvelussa suosittuihin kuviin, vaikutusvaltaisten käyttäjien valintoihin ja Pinterestin työntekijöiden trendivainuun. Listalla on sata kuvaa, joiden arvellaan kiinnostavan ihmisiä vuonna 2017. 

Osa listatuista trendeistä on asioita, jotka tuntuvat kiinnostavan ihmisiä vuodesta toiseen – kuten vatsalihaksien treenaaminen tai pitkistä automatkoista selviäminen taaperoiden kanssa. Mukana on kuitenkin useita trendejä, joiden olemassaolosta kovin moni ei ole varmasti kuullutkaan. 

Jackfruit eli jakkihedelmä

Tämä pöljänkuuloinen hedelmä on Pinterestin porukan mukaan tulevan vuoden lihankorvike numero yksi. (Eikö Yhdysvalloissa ole kuultu nyhtökaurasta tai härkiksestä!) Jakkihedelmästä syntyy esimerkiksi vegaaninen nacho-annos. Wikipedian mukaan raaka jakkihedelmä tuoksuu mätänevältä sipulilta, ja jakkihedelmää käsiteltäessä kädet on suojattava esimerkiksi kookosöljyllä, koska hedelmästä irtoaa maitomaista, liimana käytettävää nestettä. Ehkäpä pärjäämme Suomessa vielä hetken ilman tätä trendiherkkua.

Kotitekoinen sour beer

Oluthipsterit tietävät jo, mitä sour beer on: tietynlaista erikoisolutta, joka on suosittua muun muassa Belgiassa. Mutta mahtavatko kaljahifistelijätkään tietää, miten tätä juomaa tehdään kotona, ja nopeasti? Pinterestin selaajat tietävät. 

Tuhkatukka

Kauppiaat ja kampaajat, ladatkaa hyllynne täyteen hopeasampoota. Pinterestin mukaan hiusten tulee olla väriltään tuhkanvaaleat tai hopeansävyiset, ja suosittuja värjäystapoja ovat ombré ja balayage. Ensin mainittu tarkoittaa liukuväriä, jälkimmäinen vapaalla kädellä maalattuja raitoja.

Cut crease -silmämeikki

Kauneusvloggaajien suosimassa silmämeikissä luomivakoon tehdään tarkka, tumma rajaus, joka häivytetään ylöspäin. Variaatioita on kaikissa eri väreissä, matasta säihkyvään glitteriin. Youtube on pullollaan tutoriaaleja, mutta varoitus: tämä look ei sovi tärisevin käsin tehtäväksi.

Microblading eli kulmakarvojen 3d-pigmentointi

Uudessa kauneustrendissä kulmakarvojen alla olevaa ihoa viillellään, ja viiltoihin istutetaan väriainetta. Homma kestää pari tuntia, maksaa parisataa euroa, eikä kuulemma ole ihan yhtä kivuliasta kuin tatuoinnin ottaminen. Kuulostaako kivalta? Joka tapauksessa microbladingia eli kulmakarvojen 3D-pigmentointia tarjotaan yhä enemmän Suomessakin. Hyvät uutiset ovat, että 3D-pigmentoinnilla voidaan luoda kauniit, luonnollisen näköiset kulmakarvat, jotka pysyvät kuosissa kuukausia yötä päivää.

Kapselivaatekaappi

Reissaajat hakevat Pinterestistä vinkkejä myös matkalaukun pakkaamiseen. Kapselivaatekaappi ei kuitenkaan ole vain matkustelua varten, vaan ideaa voi hyödyntää kotonakin. Ajatus on, että kutakin vaatekappaletta on kaapissa vain hyvin rajallinen määrä. Tarkoitus ei ole konmarittaa vaatekaapin sisältöä kaatopaikalle vaan viikata kaappiin vain vuodenaikaan sopivat ja mieluiset, yhteensopivat vaatteet. Loput laitetaan varastoon. Kapselikaapin kannattajat intoilevat, että päivän asun valinta on helppoa, kun valinnanvara on karsittu minimiin.

VR-lasit

Lasit, jotka saavat InterCity-junan saapumaan ajoissa? Ei vaan virtuaalitodellisuuslasit. Pinterestissä kiinnostusta ovat herättäneet älypuhelimeen yhdistettävät lasit, joiden 3D-näkymää ohjaillaan pelikonsolin ohjaimelta erehdyttävästi näyttävällä kaukosäätimellä. 

Veriappelsiininegroni

Klassikkodrinkki negroni tehdään perinteisesti ginistä, Camparista ja vermutista. Vuonna 2017 mukaan sekoitetaan veriappelsiinia. Kauppalehti Optio tosin ennusti jo vuosi sitten, että negroni syrjäyttää GT:n drinkkisuosikkina. Toistaiseksi negronirintamalla on silti näyttänyt hiljaiselta. Ehkä vuosi 2017 muuttaa tämän. 

Flamingo juhlapöydässä

Hempeän vaaleanpunaiset sävyt ja söpöt pikku flamingokoristeet ovat Pinterestin mukaan nyt juhlapöydän ykkösjuttu. Ajattele sieviä kermavaahtopursotuksia ja vaaleanpunaisella kuorrutettuja pikku donitseja. Myös vesimeloni- ja ananasaiheista söpöstelyä voi heittää sekaan.

Kesäleiribileet aikuisille

Ensi kesänä aikuiset bilettävät omissa kesäleiriteemaisissa juhlissaan sillä aikaa kun lapset ovat kesäleirillä – tai näin ainakin Pinterestin trendinenät uumoilevat. Ohjelmassa on aarteenmetsästystä, ja ruoka valmistetaan tietysti leirinuotiolla. Jostakin syystä käpyaiheiset koristelut näyttävät myös kuuluvan tähän trendiin. Jäämme odottamaan, milloin käpylehmistä tulee Pinterest-trendi.

Tiina Lymin ohjaaman Napapiirin sankarit 3 -elokuvan tyyli muistuttaa turhan paljon Luokkakokous-komedioita.

Dome Karukosken vuonna 2010 ohjaama Napapiirin sankarit oli hitti. Siinä lappilaisessa kirkonkylässä asuva tunari Janne (Jussi Vatanen) metsästi ystäviensä avulla vaimolleen Inarille (Pamela Tola) digiboksia. Karukosken ohjaamassa kakkososassa Janne onnistui puolestaan hukkaamaan pariskunnan tyttären. Sarjan kolmannen osan on ohjannut Tiina Lymi. Tällä kertaa elämän tarkoituksen kadottanut Janne etsii itseään tuntureilta. Luvassa on siis jälleen yksi kotimainen kuvaus mieheyden kriisistä.

”Vitsit ovat jopa loukkaavia.”

Jo sarjan toinen osa oli väkinäinen, mutta kolmas tuntuu täysin väkisin väännetyltä. Aiemmat osat olivat kuitenkin sympaattisia, joten kolmosestakin haluaisi tykätä. Lymi on ottanut liikaa pesäeroa aiempiin osiin. Niissäkin oli sovinistista huumoria ja alapäävitsejä, mutta nyt vitsit ovat jopa loukkaavia. Tyyli muistuttaa lähinnä Luokkakokous-komedioita.

Huumoria revitään myös self help -kulttuurista. Siinä riittäisikin ivaamista, mutta ote on turhan lempeä. Jussi yrittää löytää itsensä Paulo Coelhon sivuilta ja viheltelee erämaisemissa El Condor Pasaa. Ei siis mitään varsinaisia oivalluksia.

Napapiirin sankarit 3

**

Ensi-ilta 23.8.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

NEITSYT

Ole mukana sinulle tärkeässä asiassa koko sydämelläsi. Ympäröi itsesi ihmisillä, joista saat positiivista energiaa. Rakkauselämässäsi puhaltavat onnelliset tuulet.

 

VAAKA

Panosta terveellisiin elämäntapoihin. Joku yrittää painostaa sinua omalle kannalleen. Kuuntele ennen kaikkea itseäsi päätöksissäsi.

 

SKORPIONI

Käytä viehätysvoimaasi hyväksesi tänään. Ilmassa on romantiikaa. Liiallinen omistushaluisuus ihmissuhteissa tietää ongelmia.

 

JOUSIMIES

Sinisilmäisyydestä sakotetaan tänään. Älä mene lankaan, kun joku yrittää vakuutella sinua kauniilla sanoillaan. Kyseenalaista kaikki, mikä herättää epäilyksesi.

 

KAURIS

Tapaat ihmisiä, jotka ovat täynnä kiinnostavaa tietoa. Kerro sopivan tilanteen tullen, mikä sinua huolettaa. Pysy tänään budjettisi rajoissa.

 

VESIMIES

Joku pyytää sinulta palvelusta, jota et syystä tai toisesta ole halukas tekemään. Älä pode asiasta turhaa syyllisyyttä. Jo neuvosi voivat pelastaa hänet pinteestä.

 

KALAT

Pidä mielipiteesi omana tietonasi. Uskalla heittäytyä romanttiseksi tänään. Oma-aloitteisuus kannattaa rakkauselämässä.

 

OINAS

Tunteet karkaavat tänään helposti hallinnastasi. Muista katsoa tilanteen kuin tilanteen positiivisia puolia. Ota haaste vastaan optimistisin mielin.

 

HÄRKÄ

Tarvitset tänään pitkiä hermoja. Konfliktit lähtevät nyt helposti liikkeelle epäselvyyksistä. Ole tarkkana siitä, kuka on vastuussa mistäkin.

 

KAKSONEN

Saat tänään hyödyllistä tietoa, josta on lähitulevaisuudessa paljon iloa. On aika vetäytyä mietiskelemään. Ratkaisut löytyvät rauhoittumalla.

 

RAPU

On aika antaa kodillesi uusi ilme. Heittäydy luovaksi ja keksi itsesi näköisiä ratkaisuja. Keskustelu ystävän tai perheenjäsenen kanssa antaa sinulle ideoita.

 

LEIJONA

Kanavoi energiasi oikeaan suuntaan. Älä väsytä itseäsi lannistavien ihmisten seurassa. Sinun ei pidä uhrata kaikkea liikenevää virtaasi asialle, joka ei tuota sinulle iloa.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

Riitta ryhtyi 80-luvulla seksityöhön melkein sattumalta. Hän luopui työstään oikeusjutun jälkeen.

Millä tavalla seksi ja seksuaalisuus ovat näkyneet Suomen historiassa?

Varsin monella tavalla.

Tämä selviää Ylen uudesta neliosaisesta Seksi-Suomen historia -dokumenttisarjasta, joka esitetään TV1:llä syyskuussa.

Dokumentissa seksin historiasta Suomessa puhuvat monet eri ihmiset. Ääneen pääsevät niin viranomaiset ja papit kuin he, jotka ovat tehneet seksistä itselleen tulonlähteen.

Yksi haastatelluista on 80-luvulla seksityötä tehnyt Riitta. Sarjan toisessa osassa hän kertoo tarinansa. Riitta kertoo päätyneensä seksityöntekijäksi oikeastaan sattumalta.

– Olin vähän yli 20-vuotias ja kävelin Helsingin keskustassa. Eräs mies ehdotti minulle, että jos lähden hänen kanssaan, hän maksaa minulle seksistä. Ja niin siinä sitten kävi, Riitta kertoo dokumentissa.

Kelpo tienestit rankasta työstä

Aluksi Riitta haki itselleen asiakkaita esimerkiksi miestenlehtien ja Helsingin Sanomien ilmoituspalstoilla. Niihin hän kirjoitti: ”Kaunis nainen etsii mukavaa herraseuraa vaikka päiväkahvien merkeissä.”

Parhaina aikoina Riitta nettosi kohtuullisesti. Tienestit saattoivat nousta yli 10 000 markkaan kuukaudessa. 80-luvulla naisten keskipalkka oli noin 121 000 markkaa, joten hänen palkkansa oli varsin mukiinmenevä.

Aluksi Riitta haki itselleen asiakkaita miestenlehtien ja Helsingin Sanomien ilmoituspalstoilla.

– Aika paljon laitoin säästöön ja hankin kaikenlaista. Kävin joskus matkoilla vähän rentoutumassa, koska työ oli aika raskasta, Riitta kertoo.

80-luvun seksityöntekijöiden palkat eivät kuitenkaan ole mitään verrattuna joihinkin nykypäivän prostituoituihin. Vuonna 2015 Yle Kioskin haastattelema Katja kertoi elävänsä parhaimmillaan yhden illan tienesteillä pari viikkoa.

– Tulotaso ylittää monetkin korkeakoulutetut ammatit, Katja kertoi.

Apuna kaupoissa

Dokumentissa kerrotaan, että 80-luvun Suomessa seksityöntekijät liittyivät oleellisesti myös yritysmaailmaan. Prostituoituja kutsuttiin usein firmojen kekkereihin, joissa heidän tehtävänään oli piristää railakkaita juhlia.

Heidän tehtävänään oli myös auttaa yrityskaupoissa. Heidät saatettiin pyytää paikalle, jotta kaupanteko sujuisi liukkaammin. Myös Riitta kertoo osallistuneensa yritysmaailman juhliin:

– Hotelleissa kävin jonkun verran, ja firmojen tilaisuuksissa. Pikkujouluissa ja semmoisissa olin mukana. Silloin saatoin hoitaa illassa 1–2 asiakasta.

Työ loppui tuomioon

80-luvun Suomessa prostituoitujen asema oli kehno. Heidän toimintaansa sääteli hyvin tiukka irtolaislaki, jonka tarkoituksena oli kitkeä prostituutio yhteiskunnasta.

”Minulle tuli maksettavaksi noin 500 000 markkaa viiden vuoden ajalta veroa korotuksineen.”

Vuonna 1982 huoltopoliisi syytti myös Riittaa ja puolta tusinaa hänen kollegaansa parituksesta ja veronkierrosta. Riitta joutui oikeuteen ja hänet tuomittiin ehdolliseen vankeuteen sekä veromätkyihin.

– Kotiin alkoi tippua lappuja, ja minulle tuli maksettavaksi noin 500 000 markkaa viiden vuoden ajalta veroa korotuksineen. En pystynyt sellaisia maksamaan, Riitta kertoo.

Tapahtumien jälkeen Riitta luopui työstään seksityöntekijänä.

– Minä vähän pelästyin tapahtuneesta. En sen [tuomion] jälkeen juurikaan mitään tuollaista enää tehnyt. Hankin ammatin ja menin normaalitöihin, Riitta kertoo. 

Seksi-Suomen Historia nähdään Yle TV1:llä tiistaisin 5.–26.9.2017 klo 20.00. Sarja on myös nähtävissä Yle Areenassa. 

Koomikko aiheutti pienen somekohun jakamalla meemin Magic Johnsonin ja Samuel L. Jacksonin harmittomasta kuvasta. Ironia ei auennut kaikille.

”Sam ja minä chillasimme penkillä eilen Forte dei Marmissa, Italiassa. Fanit jonottivat ottaakseen kuvia kanssamme.”

Näin entinen huippukoripalloilija Earvin ”Magic” Johnson twiittasi, kun hän vieraili elokuun puolessa välissä Italian Toscanassa. Samalla hän julkaisi shoppailureissunsa päätteeksi kuvan, jossa hän istui rennosti puupenkillä näyttelijä Samuel L. Jacksonin kanssa. Prada- ja Louis Vuitton logot vilkkuivat miesten ostoskasseissa, ja molemmilla oli kuvassa leveähkö hymy.

Johnsonin julkaisema Twitter-kuva alkoi pian elämää omaa elämäänsä, koska italialaiset eivät tunnistaneet julkkiskaksikkoa, kertoo Independent-lehti.

Jotkut italialaiset nimittäin luulivat, että kyseessä on kaksi maahanmuuttajaa – joilla on äärettömän paljon rahaa shoppailuun. Ja kaiken kustantaa tietenkin Italian valtio.

Koomikko Luca Bottura käytti yhtä kuvaa meeminä ja jakoi sen Facebookissa. Hän kirjoitti kuvan yhteyteen muun muassa: ”Valtion varoja Forte dei Marmissa… he tekevät ostoksia Pradan liikkeessä päivittäisellä 35 eurollaan.”

Bottura myös pyysi seuraajiaan jakamaan kuvan, jos he ovat raivostuneita. Telegraphin mukaan Bottura väittää nettimeeminsä tarkoituksen olleen ironinen – mutta moni ymmärsi Botturan sanoman väärin ja lähti levittämään kuvaa ”shoppailevista maahanmuuttajista”.

Facebook-kommentoijat ilmaisivat Botturan kuvan yhteyteen muun muassa ”häpeää” ja ”inhoa”, jota he kokivat –  ja luulivat kuvassa olevan kaksi maahanmuuttajaa, jotka istuskelevat penkillä ökyostoksiensa kanssa.

Kuvaa on jaettu tuhansia kertoja, Bottura kertoi myöhemmin Facebookissa ja analysoi samalla kuvan aiheuttamia reaktioita:

– 40 prosenttia ihmisistä ymmärsi provosointini, 30 prosenttia oli raivoissaan ja 20 prosenttia oli sitä mieltä, että se oli rasistinen meemi ja että en tunnistanut Samuel Jacksonia ja Earvin 'Magic' Johnsonia (en paljasta loppua kymmentä prosenttia).