Metallifani Satu Kohtala istui iskelmä­festareilla väärään pöytään. Lavatanssikonkari Maarit Maantila-Hyytiäinen yllättyi hevimörköjen käytöstavoista. Molempia ihmetytti, kuinka joku voi kuunnella samaa biisiä koko illan.

Kuvat Panu Pälviä

Iskelmäfani hevifestareilla: "Joko se kappale vaihtui?"

"Anna sielusi helvettiin!" mörisee ääni Hyvinkään Villatehtaan sisä­pihalla. Metalliorkesteri Deathchainin työvuoro on jo hyvässä vauhdissa, kun Maarit Maantila-Hyytiäinen, 37, vasta saapuu Steelfest Open Air -tapahtumaan.

Humppilalainen lastentarhanopettaja ei ole koskaan aiemmin ollut hevifestivaaleilla.

Äkkivilkaisulla Deathchainin soittajat näyttävät hänen silmissään kaikki samalta. Miehillä on nahkahousut, niittiliivit, tukevat haara-asennot, tatuoinnit ja tukkaa niin paljon, että kasvoja on vaikea erottaa pehkojen takaa. Lavakoreografiaksi riittää vimmattu pään heilutus, jota hevigurut kutsuvat moshaukseksi.

– Herranjestas, mitä rynkytystä! Tuon on pakko sattua niskaan. Pitääköhän heidän käydä usein fysioterapeutilla? Maarit miettii.

Tänään niskajumppaa harrastaa eturiviin pakkautunut yleisökin, jota alkukesän kohmeinen keli ei tunnu häiritsevän. Minihametyttöjen kylmyydestä kalvakka iho sävyttyy hyvin yhteen kuopiolaisorkesterin seuraavan biisin, Jumalten kuoleman, kanssa.

Maarit on tyytyväinen, että tuli valinneeksi ylleen hyvät kävelykengät ja tuulta pitävän goretex-takin. Asu herättää ensin ihmetystä hevikansan keskuudessa, mutta pian uusi tulokas on hyväksytty joukkoon. Maarit soluttautuu pelkoa uhmaten aivan eturiviin.

– Joko se kappale vaihtui? Miten nämä kuulostavat kaikki ihan samalta? En saa sanoista mitään selvää! hän huutaa, mutta ääni uhkaa peittyä massiivisen  jylinän alle.

Rumpali Kassara pieksee kattiloitaan eläimellisellä raivolla, ja basistiherra Kuolio näyttää, mistä hänen nimensä on peräisin. Maarit pyörittää epäuskoisena päätään – väärään suuntaan tosin.

Kake Randelinia ala-asteelta lähtien

Yläneen Valasrannalla olisi nytkin toisenlainen meno. Se on yksi Maaritin suosikkipaikoista, ja siellä hän käy kesäisin tanssimassa polkkaa, masurkkaa, jenkkaa ja vanhaa rokkia.

– Parhaimpina vuosina kävin pyörähtelemässä kolme, neljäkin kertaa viikossa. Silloin oli muuten kunto kohdallaan. Tanssiminen on älyttömän hyvää liikuntaa, Maarit kehaisee.

Maarit innostui tanssimusiikista jo alakouluikäisenä, jolloin kasettisoittimessa pyörivät Kake Randelinin laulut, kuten Avaa hakas ja Jannu huoleton. Kuusitoistavuotiaana hän humppasi jo A. Aallon rytmiorkesterin tahdittamana Säkylässä Eenokin lavalla. Tanssimusiikin hilpeä hyväntuulisuus vetosi Maaritiin heti.

– Kaikki luokkakaverit kuuntelivat 80-luvulla Madonnaa ja Bon Jovia, mutta minä tykkäsin enemmän iskelmästä. Dingon keikalla kyllä kävin, mutta ei se fanitusilmiö minuun tarttunut, Maarit muistaa.

Humppakunnolla hevijuoksuun

Yleisö alkaa pakkautua Villatehtaan sisäpihalla yhä tiiviimmäksi massaksi. Metallikansa kerääntyy rinkiin ja heittäytyy villiin juoksuun, joka myös moshpitinä tunnetaan.

Jossain viuhtovan tukkameren, törmäilevien kyynärpäiden ja tamppaavien niittibuutsien keskellä näkyy vilahdus Maaritin goretex-takista. Hevirinki on voimakas, mutta humppilalainen lastentarhanopettaja on tottunut yllättäviin tilanteisiin ja onnistuu pelastautumaan massan imusta viime hetkillä.

– Tuonne kun kaatuu ja jää muiden jalkoihin, se on äkkiä sairaalareissu, Maarit huomauttaa.

Tunnelma festareiden kauppakojujen luona on kaikkea muuta kuin villi. Myyjät värjöttelevät kohmeisen oloisena bändipaitarykelmän takana, eikä viereisiin bajamaja-vessoihinkaan ole ruuhkaa.

Norwegian Black Metal -farkkutakkiin sonnustautunut hevimies on ostanut jäätelökioskista vaaleanpunaisen pehmiksen. Myös metrilakua olisi ollut tarjolla.

Isoon nälkään Steelfest myy perinteistä grillimuonaa, ranskanperunoita ja hampurilaisia. Suosituin juoma on keskiolut, joka peittoaa anniskelualueen ruuhkasta päätellen näilläkin festareilla monet bändit.

– Vaikutelma tästä porukasta on paljon leppoisampi kuin kuvittelin. Odotin näkeväni roisisti kiroilevia pitkätukkia, mutta nämähän ovat ihan ihmisiksi, Maarit tunnustaa.

Lävistyskoruja Steelfestissä myyvä Jari Mälkiä kuulee Maaritin kommentin.

– Olemme kiertäneet metallifestareilla monta vuotta, enkä ole ikinä nähnyt tapahtumissa tappeluita. Heviporukka on suvaitsevaista ja helposti lähestyttävää sakkia, Jari vakuuttaa.

Maaritillakin on kokemuksia ennakkoluuloista.

– Telkkarissa näytetyt humppaohjelmat antavat tanssipaikoista aivan vääränlaisen kuvan. Sitä kameroiden eteen punkevaa sakkia kun katsoo, tulee mieleen, että kaikki tämän lajin harrastajat ovat kuudenkympin ja kuoleman väliltä. Minä tiedän monia kaksi- ja kolmekymppisiä, jotka voivat mennä yhtä hyvin rokkikeikalle kuin lavatansseihinkin.

Häijyjä uutisia

Seuraava esiintyjä on monen metallifanin unelma: lauteille nousee 22-vuotias oululaisyhtye, Impaled Nazarene. Hard core -punkkia ja black metallia musiikissaan yhdistelevä orkesteri tunnetaan muun muassa kappaleestaan Nyrkillä tapettava huora.

Laulaja Mika Luttisella ei ole tukkaa ollenkaan, mutta sitäkin häijympi katse, kun hän julistaa:

– Minulla on teille uutinen: Jumala on kuollut!

Maarit ei jää ottamaan selvää vuosituhannen sensaatiosta, vaan suuntaa sormet kohmeessa uloskäyntiä kohti. Omien ennakkoluulojen voittaminen tuntuu hyvältä, mutta musiikkilajin vaihtajaksi hänestä ei ole.

– Eiköhän tämä ollut tässä. Jos kuuntelen tätä räimettä vielä tunninkin, saatan tulla hulluksi.

Kotimatkalla radiossa soi Jesse Kaikuranta.

Hevifani iskelmäfestareilla: Saappaat jalassa humpalle

Rivi värikkäitä korkokenkiä ja sandaaleja jonottaa baaritiskille Ikaalisten kylpylän ravintolassa. Korot kopsuttavat malttamattomina lattiaa, sillä Iskelmäparatiisi-tapahtuman ensimmäinen orkesteri Varjokuva on jo lavalla. Kenkäjoukon jatkoksi ilmestyvät Satu Kohtalan, 29, mustat korokepohjasaappaat, jotka ovat tampaanneet maata viimeksi Metallican konsertissa kesäkuussa.

Satu huokaisee, kun 60-luvun rautalankamusiikki pärähtää soimaan. Tänä iltana hän ei pääse rentoutumaan suosikkiaan, death metal -yhtye Morbid Angelia kuunnellen.

Sadulle iskelmägenre on musta aukko. Epämääräistä hissimusiikkia, joka ei herätä tunteita. Lavatansseissa hän muistaa olleensa kerran, mutta silloinkin ulkomusiikillisista syistä.

– Juomaanhan sinne tietysti mentiin. Olimme kaverin kanssa alaikäisiä, emmekä päässeet muuallekaan. Haukivuoren tanssilavalla oli kätevä tissutella salaa äidiltä ja isältä.

Ikaalisten iskelmäparatiisiin ei tulla juomaan. Ravintolan pöydissä näkyy kyllä oluttuoppeja ja siideriä, mutta myös mehu- ja vesilaseja. Suurin osa niistä jää nytkin puolilleen, sillä värikkäiden korkokenkien omistajat ovat juuri kuulleet Salatun surun ensitahdit: Vaikka vuokses sain surun suuren vain, sen kestän. Mitä tunnen, sen muita huomaamasta estän...

Tämän nostalgisemmaksi laulu ei voi enää muuttua! The Renegades -yhtyeen alun perin levyttämä ja Dannyn suomeksi kääntämä hitti on soinut kaikilla mahdollisilla tanssilavoilla ja radioasemilla yli neljäkymmentä vuotta.

Klassikko aiheuttaa ryntäyksen tanssilattialle. Pääasiassa neli- ja viisikymppisistä koostuva joukko täyttää parketin reunoja myöten ja alkaa toteuttaa tuttua koreografiaa. Hitaasti ympäri pyörien ja eteenpäin hivuttautuen. Naiset keinuttavat hieman lannettaan, miesten ylävartalo on jännityksestä jäykistynyt. Kylpylän ikkunoista avautuu näkymä ilta-auringon valaisemalle Kyrösjärvelle.

Satua haukotuttaa.  

Kaikki samaa puuroa

Seinässä olevan valokyltin mukaan nyt on miesten haku. Satu saa istua pöydässään yksin. Revittyihin mustiin housuihin ja tatuoinnit paljastavaan toppiin pukeutunut vantaalainen on ruutupaitamiesten mielestä selvästi epäilyttävä. Kuin viihdeohjelmaan osallistunut huijari, joka huutaa pian: "olette piilokamerassa".

– En minä kyllä oloani kovin mukavaksi tunne. Tuskin auttaisi, vaikka olisi kavereitakin mukana, hän tunnustaa ja ottaa rohkaisuryypyn siiderilasistaan. 

Hevifestari Tuska Open Airin kaltaisissa tapahtumissa Satu sukkuloi kuin kotonaan. 16-vuotiaasta saakka festareilla käynyt nainen kuuntelee päivittäin black- ja death-metallia, jonka moni Ikaalisten tanssija saattaisi niputtaa paholaisen touhuksi. Jos iskelmälaulujen teksteissä tanssitaan kesäillan valssia ja poimitaan metsäkukkia, metallimusiikissa tapetaan jumalia ja flirttaillaan pahuuden kanssa. Sadulle romantiikka on yhtä kuin taannoinen häämatka Cannibal Corpsen keikalle Milanoon. 

– Metallibiisien sanoitukset on usein tehty pilke silmäkulmassa. Itse kuuntelen nykyään enemmän sävel- ja rytmikulkuja. Tutustakin biisistä voi löytää aina uusia juttuja, Satu vakuuttaa.  

Iskelmässä sama monikerroksellisuus ei hänen mielestään toimi.

– Kuuntele nyt näitäkin biisejä! Kaikki kuulostaa samalta puurolta. 

Metallimusiikissa Satu arvostaa aitoutta. Sitä, että biisit on oikeilla soittimilla soitettu.

– Teininä purin musiikin kautta kapinaa, kiukkua ja turhautumisen tunteita. Nykyään saan siitä hyvää energiaa. Siksi haluan kuunnella lempibändejäni kaikkialla: työmatkoilla, kotona ja livekeikoilla.

Väärällä paikalla

Tennistossuissaan lavalle rynnännyt Neljänsuora-yhtye muuttaa tanssikansan hiihtävän askelluksen superpallomaiseksi pompahteluksi.

Turkulainen Pekka Junttila bongaa lavan reunalta yksinään seisoskelevan Sadun ja hakee neitoa tanssiin. Koreografiaa ei tarvitse etukäteen sopia: iloisen keltaiseen kesäpaitaan pukeutunut eläkeläinen pyörittää daamiaan vimmatusti. Mustat korokepohjasaappaat pysyvät hyvin rytmissä, mutta vieressä humppaavia korkokenkänaisia hihityttää.

Tanssijoiden rintama etenee määrätietoisesti ympäri parkettia ja työntää kyynärpäätaktiikalla heikommat pois tieltään. Satu ja Pekka kyntävät omaa polkuaan sinnikkäästi kappaleen loppuun saakka.

– Tuntui ihan samalta kuin metallifestarien moshpitissä! Samanlaista ympäri juoksemista, Satu oivaltaa ja hakeutuu turvaan ensiksi löytämäänsä tyhjään pöytään. 

Vasta esileikkiä

Tanssipaikkojen maine saattaisi olla Sadun silmissä lopullisesti mennyttä, ellei paikalle osuisi naurunremakan kera viittä ystävystä. Mirka Uusitalo, Maiju Johansson, Sinikka Kestilä, Aki Lyytikäinen ja Irene Vilén yllyttävät ensikertalaista tulemaan paikalle huomennakin.

– Sinun on pakko tulla! Tämä ilta on vasta esileikkiä: todelliset bileet alkavat huomenna, kun tanssit pidetään tuolla järven rannassa, Aki houkuttelee.

– Eikä missään nimessä mitään korkokenkiä sinne. Lenkkareilla on paras tanssia, opastaa Sinikka.

Satu kieltäytyy kohteliaasti. Tarja Lunnas, Juha Tapio ja Telaketju saavat jäädä seuraavaan kertaan. Tai no, ehkä seuraavaa kertaa ei tule.

Mikko Kuustonen keskittyi Abrakadabra-duetossa soittamaan huuliharppua.

Mikko Kuustonen valitsi Vain elämää -päivänään duettoparikseen Mikael Gabrielin. Miklu oli sanoittanut Abrakadabran lähes kokonaan uusiksi. Hän käsitteli siinä naisseikkailuitaan.

– Olen ollut kahden missin kanssa samaan aikaan, Miklu räppäsi.

Duetossa Mikko ei juurikaan laulanut, vaan fiilisteli uudistunutta ysärihittiä huuliharpulla.

Katso esitys kokonaan videolta!

2782013

Kenen esitys oli suosikkisi Mikon Vain elämää -päivänä? Kuuntele kaikki esitykset täältä.

Ohjelmaa esittävä Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Supertähdeksi noussut Sanni aikoo lopettaa virheiden pelkäämisen ja tulla jälleen omaksi itsekseen.

Kolmessa vuodessa sinusta on tullut iso tähti. Mikä on konkreettisin muutos arjessasi?

– Isoin muutos on, kun lähden kauppaan, saan ottaa samalla yhteiskuvia. Mutta totta kai käyn kaupassa itse! Vaatteita tilaan paljon ulkomailta tai ostan matkoilta. Saan niin siistimpiä vaatteita.

Entä isoin muutos pään sisällä?

– Olen yrittänyt pitää pääni samanlaisena kuin 2013, jolloin minulla ei vielä ollut mitään statusta. Tuntuu, että olen sama tyyppi – elämänkokemusta on toki enemmän ja koheltamista vähemmän. Olen oppinut, että minulla on lupa palautua. Voin viettää sunnuntain katsomalla sarjoja Netflixistä enkä lähde enää salille keikkareissun jälkeen. Kotona minun ei tarvitse piiskata itseäni. Keskityn mielen tasapainottamiseen huippujen ja laskujen välissä.

Sinun kohdallasi nuoren naisen vapaa suhtautuminen seksiin on puhuttanut. Mistä se sinusta kertoo?

– Se kertoo siitä, että maailma on kaksinaismoralistinen, ja siihen on tärkeää tuoda naisen ääntä. Vahinko-biisin videosta noussut kohu oli väsyttävä, mutta sen jälkeen minusta tuntui, että roolini vaikuttajana selkiytyi ja ihmiset alkoivat keskittyä enemmän biiseihini ja siihen, millainen artisti olen. Eikä Vahinko ole mikään seksibiisi. Sehän kertoo ihastumisesta ja heittäytymisestä. Jos siinä olisi laulettu, että haluatko harrastaa mun kanssa seksiä kerran, silloin se olisi ollut lasten kannalta kyseenalainen.

”Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.”

Olet ollut lapsesta saakka hyvä siinä, mihin olet ryhtynyt. Missä olet erityisen hyvä?

– On vaikea antaa itselleen selkääntaputuksia mistään. Saavutuksen, kuten Emma-patsaan tai platinalevyn, jälkeen olen yleensä, että hyvä, mutta mitä seuraavaksi. Olen tullut ihan eteväksi tarinoiden kirjoittamisessa. Osaan teknisesti luoda kontrasteja ja jännitteitä. Haluan kehittyä niin, että yksi biisi voi olla kuin trilleri. Anssi Kela, Maija Vilkkumaa tai J. Karjalainen tekevät sitä tosi hyvin. On mahtavaa pystyä tekemään biisejä, jotka ovat tanssittavia ja samalla jopa itkettäviä.

Missä olet surkea?

– Olen surkea pitämään asioita järjestyksessä! Uuden laukun kanssa olen, että ihanaa, täällä ei ole mitään, ja laitan sinne lompakon, kännykän ja avaimet. Viikon päästä laukku on täynnä piuhaa ja paperia. Myös kotona asiat ovat epäjärjestyksessä. Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.

Olet kouluiästä saakka lukenut paljon tunteista ja ihmissuhteista. Mitä olet oppinut rakkaudesta?

– Apua, en tiedä, olenko oppinut mitään, sillä kaikki suhteet ovat olleet hyvin erilaisia. Olen oppinut, että rakkauden edessä olen tosi paljas ja haavoittuvainen. Vaikka kuinka olen artisti-Sanni, se ei ole mikään juttu silloin, kun puhutaan oikeasti tunteista. Silloin olen ihan yhtä haavoittuvainen ja pieni, satutettavissa ja höynäytettävissä kuin kuka tahansa.

Entä ihmissuhteista?

– He, jotka puhuvat minulle muustakin kuin työstäni, ovat säilytettäviä ihmisiä. Muutama hyvä ystäväni sekä perheeni ovat ankkuri-ihmisiäni. On tosi tärkeää, että on joku, jonka kanssa peilata, miksi jokin asia tuntuu joltakin.

Miten pidät itsesi fyysisesti kunnossa?

– Käyn hot joogassa ja kävelyllä. Vielä viime vuonna kävin salilla neljä viisi kertaa viikossa. Kun keikkoja oli paljon, lopetin ylimääräisen rehkimisen. Keikat ovat minulle pääurheilua, loput on kehon kuuntelua.

Entä henkisesti kunnossa?

– Siinä tärkeintä ovat ystävät, perhe ja pienten asioiden arvostaminen. Koetan saada jokaiseen päivääni seikkailua. Esimerkiksi niin, että kahvinkeiton sijaan käyn hakemassa sen jostakin. Mitä pienemmistä asioista löydän iloa, sitä helpompaa minun on olla tyytyväinen.

”Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä.”

Sinua on arvosteltu myös liian laihaksi. Mitä siitä ajattelet?

– Kaikki minut tuntevat tietävät, ettei mulla ole ongelmia kroppani kanssa. Jos läheiseni sanoisivat olevansa huolissaan minusta, hätkähtäisin, mutta he tietävät, ettei syytä huoleen ole. Minusta koko asia tuntui klikkikalastelulta.

Biisissä nimeltä SANNI kuittailet eksälle. Mikä sinusta on paras keino toipua ihmissuhdekolhuista?

– SANNI on biisieni naljailevimmasta päästä, mutta pointtina on itseironia. Vaikka olisin mitä, se ei päde, kun olen saanut pakit. Artisti-Sanni on super ja mahtava, mutta eihän mikään status suojaa sellaiselta. Minusta eksästä pääsee yli niin, että antaa aikaa. Naljailu kertoo siitä, että ei olla vielä päästy yli.

Olet pienten tyttöjen idoli. Haluatko ottaa etäisyyttä siihen K18-sanoituksilla?

– En missään nimessä. Kirjoitan asioista, jotka minua koskettavat, enkä voi olettaa, että samat asiat koskettavat 10- tai 30-vuotiasta. Levy-yhtiössä joku voi kysyä, olenko ihan varma tästä, ja minä vastaan, että olen. Tarkoitukseni ei ole opettaa ketään biiseilläni tai kehottaa heitä mihinkään. Taiteen tarkoitus on kertoa maailman tilasta niin kuin sen kokee. En voi muuttaa omaa todellisuuttani sen takia, että joku saattaa kuulla sen.

Onko rakkaudella mielestäsi sukupuolta?

– Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä. Minä komppaan kaikkia, kunhan ketään ei satuteta. Chisu sanoi Vain elämää -jaksossaan, ettei sielulla ole sukupuolta silloin, kun kirjoittaa. Se oli tosi hyvin sanottu. Jos mies laulaa biisini, se on ihan yhtä totta.

Sinunkin parisuhdestatuksesi on ollut puheenaihe. Mitä siitä ajattelet?

– En ole koskaan avannut yksityiselämääni mutta en piilottele mielestäni mitään. Se vain ei liity musiikkiini. On se myös suojautumista. En halua, että kaikki asiani ovat muiden nähtävänä, koska milloin tahansa voi tapahtua mitä vain.

”Vaikka kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.”

Miten olet löytänyt tasapainon ulkoa tulevien vaatimusten kanssa?

– Olen poukkoillut monta vuotta, elänyt muutoksessa ja hukassakin. Nyt tuntuu, että seison omilla jaloillani.

Kakara ku Cara -biisi on keskisormea henkilöbrändäykselle. Kaikki yrittävät näyttää Kylie Jenneriltä ja panikoivat, jos eivät saakaan tykkäyksiä. Haluan olla lapsekas, räävitön ja vapaa ja näyttää finkkua pelkälle poseeraamiselle. Vaikka mun kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.

Olen pelästynyt sitä, että alan minimoida virheitäni, koska minuun kohdistuu katseita. Haluan takaisin kolisevaan polvikuhmujen elämään, jossa tukka voi olla päin mäntyä. En jaksa perustaa itseäni liikaa toisten funtsimiselle, sillä lopulta ihmiset funtsivat vain sitä, mitä seuraavaksi söisi. Prosessi on kesken, mutta päällä on kova minuksi tulemisen aika.

Moukari-kappaleessa kerrot raiskausuhkauksesta. Oletko joutunut muuttamaan arkeasi uhkausten takia?

– En. Nostin biisiin asioita, joita minulle on sanottu. Somessa huudetaan aivan käsittämättömiä, eikä siitä puhuta tarpeeksi. Järkyttävät, alistavat kommentit satuttavat minua. Vaikka en ota sitä itseeni, alitajuntani ottaa sen minuun. Tulee pelko, että uhka on olemassa, ja kaikista peloista haluaisin päästä veke. Haluan kertoa, miten haavoittavaa huutelu voi olla.

Olet kertonut, että et osaa haaveilla, sillä olet saanut niin paljon. Entä nyt?

– Haluaisin joskus kirjoittaa kirjan ja asua suurkaupungissa, jossa kukaan ei tunne minua. En halua elää sitten kun -elämää, sillä siitä minulla jo on kokemusta. Sitten kun -hetken jälkeisenä aamuna koittaa tyhjyys. Nyt asetan itselleni lyhyen tähtäimen tavoitteita ja opettelen suhtautumaan asioihin vähemmän vakavasti. 

Sanni
  • Muusikko Sanni Kurkisuo syntyi 26.5.1993 Lohjalla, asuu Helsingissä.
  • Näytteli Miss Farkku-Suomi -elokuvassa 2012.
  • Palkittu vuoden 2015 naissolistin Emmalla.
  • Kolmas levy SANNI ilmestyi lokakuun alussa ja myi platinaa jo ennakkoon.

Miten mahtavaa olisi, jos meillä jokaisella olisi toisten kirjoittama tiivistelmä omasta parhaasta itsestämme.

Vietimme työkaverin läksiäisiä. Hän oli valmistellut meille kaikille puheet. Niin mekin hänelle – viime tipassa hässäköiden, mutta onneksi olimme. Sillä jo niitä kirjoittaessa kirkastui, että elämästä oli katoamassa jotakin arvokasta. Yhtäkkiä tuntui tosi tärkeältä myös sanoa se toiselle.

Puheet naurattivat ja itkettivät. Noinko kauniisti me ajattelimme toisistamme? Töissä oli vuosien varrella ollut tiukkojakin tilanteita. Mitä jos kollega olisi silloin sanonut, että ihanaa, kun sermin takana istuu tuollainen hiljainen nero? Arkijärkisin ihminen ikinä? Tyyppi, jonka jutut naurattavat ensimmäisenä aamusta ja usein vielä illallakin?

Kaikki me tiesimme, että samoihin hahmoihin mahtuu myös pinkeää suorittajaa, nopeasti kuumenevaa kilahtelijaa ja kaoottista säheltäjää. Muun muassa. Mutta ne ovat piirteitä, jotka jokainen jo tietää itsekin. Ja hyvään puheeseen nekin on paketoitu rakkaudella – terapiaa sekä puhujalle että kuulijalle.

Kauneimmat sanat sanotaan usein kovin myöhään: hautajaisissa, läksiäisissä, suurina merkkipäivinä.

Vai pitäisikö aloittaa omasta perheestä?

Pian läksiäisten jälkeen lähdin lapsuudenystäväni nelikymppisille ja mietin bussimatkalla kotikaupunkiini, millaisen puheen voisin hänelle pitää. Ajattelin, etten kehtaa isoissa juhlissa kuitenkaan avata suutani, mutta tärkeiden asioiden kirjoittaminen ystävästäni paperille viritti nostalgiseen juhlatunnelmaan.

Kävi kuten arvelin, spontaani mikrofoniin tarttuminen juhlissa hyytyi aikeen tasolle. Koska olin kuitenkin jo miettinyt puheeni valmiiksi, näpyttelin sen kotimatkalla Facebook-viestinä ystävälleni. Näin sinusta ajattelen, vaikken koskaan ole sitä saanut sanottua.

Koska seuraavia puheita sisältäviä juhlia ei ole tiedossa, mietin, pitäisikö sellaiset järjestää. Ystävien illanistujaiset ihan sitä varten, että puhuisimme toisillemme? Vai pitäisikö aloittaa omasta perheestä?

Miten mahtavaa olisi, jos meillä jokaisella olisi toisten kirjoittama tiivistelmä omasta parhaasta itsestämme. Sitähän voisi vaikka toteuttaa päivittäin.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VAAKA

Seuraa unelmiasi. Vaistonvaraiset ratkaisut vievät sinua oikeaan suuntaan. Älä anna kenenkään puhua sinua ympäri luopumaan haaveistasi.

 

SKORPIONI

Tunteiden ei pidä antaa aiheuttaa kaaosta päässäsi. Vaali mielenrauhaa ja tarkkaile niin itseäsi kuin ympäristöäsikin. Liikkeellä on arvokasta tietoa.

 

JOUSIMIES

Päivä sisältää paljon tunnetta. Raha-asiat voivat aiheuttaa päänvaivaa tänään. Selvitä kytevät väärinkäsitykset heti pois alta.

 

KAURIS

Avoin mieli vie pitkälle. Hankalan ihmisen kanssa kannattaa puhua suoraan ja kaartelematta. Kompromissi pelastaa sinut konfliktilta.

 

VESIMIES

Jaa ideasi muiden kanssa. Saatat löytää puolivahingossa ratkaisun pitkään ilmassa roikkuneeseen ongelmaan. Juhlista onnenpotkua rakkaidesi kanssa.

 

KALAT

Pidä tauko kaikesta ja selvittele ajatuksiasi omassa rauhassasi. Jos jokin ei miellytä sinua, muuta se. Muutokset riippuvat sinusta itsestäsi.

 

OINAS

Ole varovainen uusien ihmisten seurassa, kunnes olet päässyt paremmin kartalle ilmapiiristä. Kuuntele ja ota opiksi. Säästä omat mielipiteesi myöhemmäksi.

 

HÄRKÄ

Luvassa on myöhästelyä, mikä voi käydä hermoillesi. Ole tarkkana liikenteessä. On loistava hetki uusiin paikkoihin tutustumiseen.

 

KAKSONEN

Tarvitset lisää tietoa tehdäksesi oikean päätöksen. Ota yhteyttä ihmiseen, joka voi olla sinulle avuksi. Kuuntele vaistoasi, jos uusi tuttavuus mietityttää.

 

RAPU

Lähde mukaan johonkin erilaiseen ja yllättävään. Älä silti ota vastaan mahdotonta tehtävää. Sinun on tiedettävä omat rajasi.

 

LEIJONA

Älä paljasta salaisuuksiasi, jos et ole varma tilanteesta. Joku saattaa lörpötellä enemmän kuin tarpeellista. Anna romantiikalle mahdollisuus.

 

NEITSYT

Tarjoa apuasi kaverille. Muista pyytää tarpeen iskiessä myös vastapalveluksia. Kenenkään ei ole pakko selvitä yksin päivän haasteista.