Oona on kahdeksatta kertaa lavalla testaamassa juttujaan. Suomalaisen stand upin uranuurtajiin kuuluva André Wickström on ohjeistanut, että paras vitsi pitää kertoa aina alussa ja loppuun on säästettävä toiseksi paras.

Varoitus: tämä juttu sisältää huonoa huumoria ja alatyylin ilmaisuja, sillä vierailemme stand upin treeniklubilla. Siellä kuka tahansa pääsee kokeilemaan, saako yleisön nauramaan.

– Moi, mä oon Oona ja mä oon kaikille teille täällä aivan liian nuori, nätti nuori blondi valkoisessa paitapuserossa ja piukoissa farkuissa heläyttää.

Tyttö puristaa mikkiä kaksin käsin. Jäykästä asennosta näkee, että häntä jännittää. Yleisö hörähtää hyväksyvästi.

– Mä tuun Espoosta ja nää kaks Tallinnasta, hän jatkaa rintojaan osoittaen.

Ja taas hörähdys. Hyvä Oona! 18-vuotiaan Oona Kallelan kahdeksas stand up -esiintyminen alkaa lupaavasti. Koska esiintymisaikaa on annettu vain viisi minuuttia, yleisöltä on herutettava ensimmäinen nauru aika lailla heti. Se on yksi stand upin kirjoittamattomista säännöistä.

On tavallinen maanantai-ilta, mutta Helsingin Oulunkylässä sijaitseva olutravintola Jano pullistelee väkeä. Juoma helmeilee laseissa, ihmiset ovat hyväntuulisia. Tänne ei ole tultu itkemään tuoppiin – päinvastoin, tänään on tultu nauramaan.

”Täällä nähdään seuraavat samihedbergit, jotka myyvät Hartwall Areenan täyteen!”

Janossa järjestetään kahdesti kuussa stand upin treeniklubi, mikä tarkoittaa, että mikki on auki ja amatöörikin pääsee kokeilemaan, olisiko itsestä koomikoksi. Kokeneemmat tulevat testaamaan juttujaan. Vaikka osa heistä heittää jo ahkerasti keikkaa, kukaan ei ole tähti.

Vielä.

Illan seremoniamestari Bahar Tokat kannustaa yleisöä rohkeasti näyttämään, mikä toimii ja mikä ei.

– Täällä nähdään seuraavat samihedbergit, jotka myyvät Hartwall Areenan täyteen!

Ala naurattaa!

Suomessa on eletty stand up -buumia oikeastaan koko 2000-luvun ajan. Suosituimmat koomikot ovat julkkiksia: he myyvät saleja – ja jopa jäähalleja – täyteen ja ovat saaneet omia tv-ohjelmia.

Stand upilla itsensä elättäviä on Suomessa kolmisenkymmentä, mutta harrastajia on monin verroin enemmän. Klubeja järjestetään ahkerasti ympäri Suomen, ja työväenopistojen stand up -kurssit täyttyvät hetkessä. Janon open mic -illatkin ovat olleet viikosta toiseen suosittuja.

”Ne voi sanoo ’mulla on jotain muutakin pitkää kuin matikka’.”

Oona kokeili stand upia ensi kerran loppuvuodesta juuri täällä Janossa. Silloin kun nuori nainen ei kerro vitsejä kapakassa, hän käy luonnontiedelukiota ja ansaitsee taskurahaa tekemällä ripsien pidennyksiä..

Oona voi hyvinkin olla matkalla vaikkapa seuraavaksi Krisse Salmiseksi, sillä yleisöllä tuntuu olevan hauskaa, kun hän kertoo, millaisia iskurepliikkejä luonnontiedelukion kundit käyttävät.

– Ne voi sanoo ’mulla on jotain muutakin pitkää kuin matikka’ tai ’haluaisin nähdä sut jakokulmassa’.

Kun stand up 1990-luvun lopulla saapui Suomeen, sen pioneereja olivat näyttelijät Riku Suokas, Ilari Johansson, Markku Toikka ja Heli Sutela.

Mutta voidakseen tehdä stand upia ei tarvitse olla koulutettu esiintyjä. Sen huomaa nopeasti Janossakin. Esiintymässä on ainakin liikunnanopettaja, pari opiskelijaa, työtön yhteisöpedagogi...

Ehkäpä stand upissa houkuttaakin juuri sen näennäinen helppous. Ei tarvitse olla huippulahjakas missään, ei osata laulaa, soittaa, tanssia tai edes näyttää hyvältä. Riittää, että olet hyvä tyyppi ja kerrot hauskoja juttuja. Katsokaa vaikka maailman hauskimmaksi ihmiseksi äänestettyä Ismo Leikolaa. Hän näyttää menninkäiseltä, mutta on paras lajissaan.

– Stand up voi vaikuttaa helpolta, mutta ei todellakaan ole sitä, sanoo kulttuuriantropologi Marianna Keisalo. Hän tutkii stand upia ja on kokeillut sitä myös itse. Hän on tuttu näky Janon illoissa.

Itse asiassa, monet sanovat, että stand up on esittävän taiteen lajeista kaikkein vaikein, kuningaslaji.

 

Aloittelijat saavat estradin viideksi minuutiksi, kokeneemmat kahdeksaksi.

 

Apua, lavakuolema!

Mutta auts, nyt Oonan vitsikone alkaa hyytyä. Hän on juuri paljastanut vihaavansa Risto Räppääjää. Ai miksikö? No, koska se uskottelee, että lapsi voi olla onnellinen vantaalaisessa kerrostalolähiössä! Yleisö on nauranut, mutta Oonan lunttilapussa ei ole mitään jäljellä, vaikka esiintymisaikaa vielä olisi.

Moni koomikko pelkää tällaista lavakuolemaa: että jutut eivät naurata ketään tai että äkkiä ei enää olekaan mitään sanottavaa.

– Apua, paljonko mulla on vielä aikaa? Oona kysyy. Äänessä on aavistus hätää.

– Riippuu, mitä sä haluut tehdä, joku huutaa.

– Juosta itkien pois, hän parahtaa ja lähtee.

Oona onnistuu kuitenkin poistumaan naurujen saattamana. Huh, se oli lähellä!

Epäonnistuminen on kiusallista yleisöllekin. Harva katsoo stand upia päästäkseen tuntemaan myötähäpeää. Janon yleisö on kuulemma aika kriittistä.

Mietipä vielä

Seuraavaksi vuorossa on ujolta vaikuttava kalju keski-ikäinen mies verkkatakissa.

– Aina kun menen ystävälleni kylään, hän nikottelee, vaikka minulla on omakin nimi, hän aloittaa.

”Äitini on menettänyt järkensä: hän väittää kirjoittaneensa uuden testamentin.”

Yhdessä pöydässä hymähdetään.

– Olen haistellut pitkään liimaa: se pitää minut jotenkin kasassa.

Aha, no ehkä se selittääkin, miksi mies pälyilee yleisöä epäluuloisesti.

– Äitini on menettänyt järkensä: hän väittää kirjoittaneensa uuden testamentin.

Hiljaisuus. Sitten tyrskähdys. Jari Teurajärven vitsien avautuminen kestää hetken.

Jari pudottelee juttujaan naama peruslukemilla. Koska emme tunne Jaria, meidän on vaikea tietää, vetääkö hän roolia vai onko hän oikeasti tuollainen, vähän outo ja introvertti hiippari.

 

3. Jari Teurajärvi olisi päässyt fanitapaamiseen One Directionin kanssa, mutta ei mennyt, koska ei tiennyt, missä suunnassa se oli.

 

Suurin osa koomikoista tekee stand upia periaatteessa omana itsenään, ja aika moni ammentaa omasta elämästään. Itseironia on työkaluista tärkeimpiä.

– Sanotaan, että koomikon pitäisi aina muistaa alentaa itsensä yleisöön nähden, Marianna Keisalo sanoo.

Omasta elämästään on inspiroitunut myös Tero Laine. Hän on ajanut Maskusta Helsinkiin testatakseen uusia juttujaan.

– Lapsi kysyi, että isi, onko totta että sun pippeli on siis ollut äidin pimpissä? Hyiiii! No sitten minä olin että, heiii, ei tarvi tulla vittuilemaan, Tero eläytyy.

Yleisö naurahtaa vain vaisusti, joten ehkä Teron kannattaa hioa tuota juttua.

 

Toni Jyvälä on jo saavuttanut hiukan kuuluisuutta, sillä hän on ollut mukana Naurun tasapaino -kilpailussa. Esiintyjänä Toni kertoo sopivansa tilaisuuteen kuin tilaisuuteen, koska on hyvin laiha.

 

Voiko nainenkin olla hauska?

– Nyt te varmaan ootte siellä että vittu, jonkun mutsi tuli, aloittaa viisikymppinen Anu. Hän on illan vanhin esiintyjä.

Anu ei halua sukunimeään tai kuvaansa lehteen, koska hänellä on ura toisaalla ja hän tekee stand upia vapaa-ajallaan.

Vuosia stand upia harrastanut Anu kuuluu porukan kokeneimpiin esiintyjiin, mutta hänen uudet juttunsa eivät tänään tunnu tekevän yleisöön vaikutusta. Anun vitsit virtsankarkailusta hikipuuskiin keräävät vain vaimeita naurahduksia.

”Toki huumori on aina myös vallankäyttöä.”

Jaahas, tässä on tietenkin taas kyse siitä, että vanheneva nainen voi olla vain naurun kohde, ei itse naurattaja. Vai mitä tuumaa kulttuuriantropologi?

– Niin räikeään sovinismiin en ole stand upissa törmännyt, että miehen huonolle jutulle naurettaisiin enemmän kuin naisen hyvälle, mutta toki huumori on aina myös vallankäyttöä. Koomikko esittää väitteen maailmasta, ja voi olla, että yleisön on helpompi hyväksyä miehen kuin naisen väite, Marianna Keisalo miettii.

Tyypillisin stand upin harrastaja on yhä parikymppinen valkoinen heteromies. Heillä tuntuu olevan kova sanomisen tarve.

– Ehkä Anun tapauksessa kyse oli nyt siitä, että yleisö oli niin nuorta, etteivät he osanneet samastua ikääntyvän naisen kokemuksiin. Olen nähnyt Anulta keikkoja, joissa yleisö on nauranut pissat housuissa, Keisalo sanoo.

Jotkut stand up -koomikot kuitenkin sanovat, ettei yleisö ole koskaan väärässä. Jos sitä ei naurata, juttu on huono. Piste.

”Aloittaessani stand upin lavakuolema tuntui niin hirveältä, että saatoin harmitella sitä kaksi viikkoa.”

Jos haluaa tehdä stand upia, täytyy kovettaa nahkansa, sillä pettymykset kuuluvat lajiin. Anu on jo niin iso tyttö, että tietää, miten epäonnistumisia kannattaa käsitellä.

– Tänään oli nyt tämmöinen keikka. En usko, että se johtui yleisön iästä; kyllä jutuilleni ovat nuoretkin nauraneet. Mutta joskus yhteyttä yleisöön ei vain synny. Silloin voi yrittää tehdä asiasta huumoria. Sanoa, että viime yönä neljän aikaan tämä juttu tuntui vielä nerokkaalta, Anu sanoo.

– Aloittaessani stand upin lavakuolema tuntui niin hirveältä, että saatoin harmitella sitä kaksi viikkoa. Nyt tiedän, että epäonnistumista on turha jäädä märehtimään, ei sitä muista kohta yleisökään. Kokemuksesta pitää vain ottaa opiksi.

Lisää tätä!

Uskaltaisinko? Olisiko minustakin tuohon? Tekisi mieli kokeilla. Iina Fagerlund ehti ravata kaksi vuotta stand up -keikoilla niin Suomessa kuin ulkomaillakin ennen kuin päätti uskaltaa. Viime marraskuussa 23-vuotias saksan kääntämisen opiskelija sitten asteli ensimmäisen kerran yleisön eteen juuri täällä Janossa ja sanoi:

– Men are fucking assholes! At least they wish they were.

”Kokemuksesta tuli niiiin hyvä fiilis, että lisää tätä.”

Kuppilaan laskeutui hiljaisuus. Mutta sitten yleisö tajusi ja räjähti nauramaan. (Koska Iinan juttu on niin törkeä, emme suomenna sitä tässä.) Nauru rohkaisi jatkamaan, ja viisi minuuttia tuli melkein liian nopeasti täyteen.

– Kokemuksesta tuli niiiin hyvä fiilis, että lisää tätä. Tietysti olin ylpeä itsestäni, että mä oikeesti kehtasin, Iina sanoo.

Keikan jälkeen joku tuli vielä sanomaan Iinalle, että hän oli illan paras. Iina kertoo pieniä koomisia tarinoita omasta seuraelämästään: treffimokistaan tai poikaystävästään, joka käyttäytyy kuin lapsi. Iina näyttää hyvin hyvin nuorelta ja hyvin kiltiltä, no, nörtiltä. Siksi onkin niin yllättävää, että hänen suustaan tulee niin hirveän roisia tekstiä. Ristiriita huvittaa.

 

2. ”Mä en tarvi Odinin sotureita. Jos mä tarvin suojaa, mä tiedän kyllä mistä kortsuja saa”, Bahar Tokat kokeilee. ”Ehkä tää kaipaa vielä kehittämistä.”

 

Yleisesti ottaen suomalaisia naurattavat eniten alatyyliset jutut. Siksi ehkä aloittelijankin on varminta luottaa niihin. Suomalaista stand upia on jopa vähän moitittu siitä, että politiikka ja yhteiskunnalliset aiheet ovat jääneet niin vähälle huomiolle. Huumorin keinoin kun olisi mahdollisuus myös vaikuttaa. Tänäänkin Janossa Odinin sotureille irvailu on illan yhteiskunnallisinta antia.

Marianna Keisalo epäilee, että sekin voi olla muuttumassa. Hyvä esimerkki on vaikkapa Ylen Noin viikon uutiset, jota vetää stand up -koomikko Jukka Lindström.

Suomessa on paljon myös maahanmuuttajataustaisia stand up -koomikoita, jotka ovat nostaneet kokemaansa rasismia esiin huumorin keinoin. Esimerkiksi iranilaissyntyinen Ali Jahangiri on hyvin tunnettu nimi piireissä. Janossakin tänä iltana esiintyvä kurdi Mebe taas on ollut mukana Naurun tasapaino -kilpailussa, joka on nähty televisiossakin.

– Stand up voi tarjota maahanmuuttajille tilaisuuden paitsi saada hyväksyntää myös puhua kokemuksistaan omilla sanoillaan ja ehdoillaan, Keisalo sanoo.

 

”Sähisevä energiapommi” Jere Tiusanen panee parastaan.

 

Demokraattinen laji

– Naurusta tulee huumaavan hieno fiilis, sanoo Anu.

– Ai että se nauru tuntuu vain niin hyvältä, sanoo Oona Kallela.

Nauru tarkoittaa, että sinut hyväksytään. Siitäkö stand upissa onkin kyse, hyväksynnän hakemisesta? Sitähän me kaikki lopulta haluamme.

Naurunalaiseksi asettuminen vaatii kuitenkin rohkeutta. Ja siinä on kyse itsensä voittamisesta, joka tuntuu sekin hyvältä.

”Stand up on opettanut minulle myös avoimuutta. Mitä avoimempi olet, sitä paremmin saat yhteyden muihin.”

Stand upin suosiota on selitetty niin tällä ajalla kuin tositelevisiolla ja Youtubellakin. Että kaikki nyt vain haluavat nykyään huomiota ja olla esillä. Mutta esiintymistaidosta on myös tullut tärkeää, sitä vaaditaan nykyään aika monessa ammatissakin.

Anu on huomannut nykyään hermoilevansa paljon vähemmän, jos joutuu vaikka töissä pitämään presentaation.

– Olen oppinut, että mihinkään mokaan ei kuole. Stand up on opettanut minulle myös avoimuutta. Mitä avoimempi olet, sitä paremmin saat yhteyden muihin.

Oonaakin kiehtoo stand upissa esiintyminen, Iina taas haluaa kehittyä kirjoittajana. Mutta mistään helposta lajista ei todellakaan ole kyse, sen kaikki ovat huomanneet. Katsojat voivat luulla, että jutut syntyvät hetkessä, mutta niitä testataan ja hiotaan moneen kertaan.

Vaikka olisi aina ollut kaveriporukan hauskuuttaja, ei välttämättä ole hyvä stand up -koomikko. Kavereiden kanssa on paljon yhteistä, mutta yleisö, se on täysin tuntematon. Täytyy miettiä, mistä sille voi puhua. Mistä he tietävät? Avautuvatko vitsit heille? Mitä taustatietoja on osattava antaa?

– Mutta ainakin periaatteessa stand up on hyvin demokraattinen laji: kuka tahansa voi alkaa tehdä sitä ja tulla hyväksytyksi omana itsenään, Marianna Keisalo sanoo.

 

14. Mitä aasialainen eläimiinsekaantuja tilasi ravintolassa? No tietenkin pääskysenpesää! Pete Heinisen jutut naurattavat tänään.

 

Ensimmäiset aplodit

– Mulla on uusi harrastus. Olen alkanut kokata. Amfetamiinia, lohkaisee Pete Heininen.

Alkoholin ja hevimusiikin ystäväksi esittäytyvä pitkätukka on stand up - harrastuksessaan ilmeisen tosissaan, sillä hän on perustanut itselleen Facebook-sivutkin. Peten Humoristi väärinpäin -sivulla on jo 85 tykkääjää. Monet koomikot pyrkivät rakentamaan juttuihinsa jonkinlaista draaman kaarta, mutta Peten staili on pudotella vitsiä vitsin perään:

– Gootti teetti kuolleesta koirasta itselleen takin, koska halusi pukeutua mustiin.

– Mummoni oli natsi. Hän harrasti hakaristipistotöitä.

– Kesä ja syksy menivät naimisiin, mutta siitä ei tullut mitään, koska kesä oli liian lyhyt ja syksy tuli liian aikaisin.

– Jos John Lennon olisi ollut ilmailulaitoksen pomo, hän olisi ollut Lennon-johtaja.

Aika hyvä! Sillä irtoaa illan ensimmäiset aplodit. Voi olla, että Peten Facebook-sivuilla on tämän keikan jälkeen taas uusia tykkääjiä.

Stand up Suomessa

1990-luvun alku: Yhdysvalloissa keksitty esittävän taiteen laji rantautuu Suomeen. Koomikko seisoo yleisön edessä ja kertoo nokkelia tarinoita tai huomioita.

1990-luvun puoliväli: Aluksi stand upia tekevät näyttelijät, mutta lajin uranuurtajiin kuuluvat myös suomenruotsalaiset André Wickström ja Stan Saanila.

1996: Riku Suokas perustaa Club act!one -stand up -klubit Hämeenlinnaan ja Jyväskylään.

2000: Markku Toikan ja Maritta Vennon stand up -opas Ala naurattaa! julkaistaan.

2001: Vuoden stand up -tulokas -kilpailua aletaan järjestää.

2002: Hämeenlinnan stand up -festivaali Tomaatteja! Tomaatteja! saa alkunsa.

2003: Stand upia aletaan nähdä myös televisiossa. Esimerkiksi Krisse Salminen ja Ismo Leikola aloittavat Hyppönen-Enbuske -experience -talk show’ssa.

2015: Nouseva ilmiö ovat maahanmuuttajataustaiset stand up -koomikot: vuoden 2015 Stand up -tulokkaaksi valitaan somalitaustainen Fathi Ahmed.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VAAKA

Seuraa unelmiasi. Vaistonvaraiset ratkaisut vievät sinua oikeaan suuntaan. Älä anna kenenkään puhua sinua ympäri luopumaan haaveistasi.

 

SKORPIONI

Tunteiden ei pidä antaa aiheuttaa kaaosta päässäsi. Vaali mielenrauhaa ja tarkkaile niin itseäsi kuin ympäristöäsikin. Liikkeellä on arvokasta tietoa.

 

JOUSIMIES

Päivä sisältää paljon tunnetta. Raha-asiat voivat aiheuttaa päänvaivaa tänään. Selvitä kytevät väärinkäsitykset heti pois alta.

 

KAURIS

Avoin mieli vie pitkälle. Hankalan ihmisen kanssa kannattaa puhua suoraan ja kaartelematta. Kompromissi pelastaa sinut konfliktilta.

 

VESIMIES

Jaa ideasi muiden kanssa. Saatat löytää puolivahingossa ratkaisun pitkään ilmassa roikkuneeseen ongelmaan. Juhlista onnenpotkua rakkaidesi kanssa.

 

KALAT

Pidä tauko kaikesta ja selvittele ajatuksiasi omassa rauhassasi. Jos jokin ei miellytä sinua, muuta se. Muutokset riippuvat sinusta itsestäsi.

 

OINAS

Ole varovainen uusien ihmisten seurassa, kunnes olet päässyt paremmin kartalle ilmapiiristä. Kuuntele ja ota opiksi. Säästä omat mielipiteesi myöhemmäksi.

 

HÄRKÄ

Luvassa on myöhästelyä, mikä voi käydä hermoillesi. Ole tarkkana liikenteessä. On loistava hetki uusiin paikkoihin tutustumiseen.

 

KAKSONEN

Tarvitset lisää tietoa tehdäksesi oikean päätöksen. Ota yhteyttä ihmiseen, joka voi olla sinulle avuksi. Kuuntele vaistoasi, jos uusi tuttavuus mietityttää.

 

RAPU

Lähde mukaan johonkin erilaiseen ja yllättävään. Älä silti ota vastaan mahdotonta tehtävää. Sinun on tiedettävä omat rajasi.

 

LEIJONA

Älä paljasta salaisuuksiasi, jos et ole varma tilanteesta. Joku saattaa lörpötellä enemmän kuin tarpeellista. Anna romantiikalle mahdollisuus.

 

NEITSYT

Tarjoa apuasi kaverille. Muista pyytää tarpeen iskiessä myös vastapalveluksia. Kenenkään ei ole pakko selvitä yksin päivän haasteista.

Mikko Kuustosen Vain elämää -päivänä kuultiin 90-luvun hittejä. Mikä oli lempparisi?

Mikko Kuustonen, 56, vitsaili ennen omaa Vain elämää -päiväänsä, että olisi kiva, jos kaikki esitetyt kappaleet olisivat hänen omiaan – hän kun ei ole julkaissut musiikkia kymmeneen vuoteen. Ja olivathan ne.

Illan jaksossa Mikael Gabriel ja Anna Puu saivat kepeillä versioillaan Mikon hyvälle tuulelle. Chisu taas yllätti Mikon laulamalla Kaktusviinaa-kappaleen ilman bändiä. Hectorille Mikko oli kiitollinen, kun tämä oli valinnut Auroran.

Kuuntele kaikki esitykset ja äänestä lemppariasi jutun lopussa!

1. Mikael Gabriel: Abrakadabra 

2781986

2. Chisu: Kaktusviinaa

2781989

3. Anna Puu: Joo mä tuun

2778860

4. Hector: Aurora

2782000

5. Lauri Tähkä: Enkelit lentää sun uniin

2782002

6. Suvi Teräsniska: 11. hetki

2782005

Ohjelmaa esittävä Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kenen esitys oli sinun suosikkisi Mikko Kuustosen Vain elämää -päivänä?

Obamat hallitsevat sosiaalisen median, meidän kaikkien iloksemme.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman, 55, kausi lähenee loppuaan. Varsinkin hänen puolisonsa Michelle Obama, 52, on nyt huippusuosittu, kiitos muun muassa hänen voimakkaisen puheidensa.

Obamat tunnetaan myös mahtavasta ja poikkeuksellisen aktiivisesta läsnäolostaan sosiaalisessa mediassa. Viime talvena Michelle kertoi Vergen haastattelussa, että maineesta on kiittäminen perheen some-eksperttejä eli teini-ikäisiä tyttäriä Sashaa ja Maliaa. Joskin he eivät ole niin vakuuttuneita vanhempiensa some-edesottamuksista.

– He eivät pidä meitä yhtään cooleina, Michelle sanoo Vergelle.

Poimimme parin parhaan somehetket vuosien varrelta:

1. Supersankaritytöt

Keskiviikkona Barack Obaman Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa presidentti poseeraa viittoihin sonnustautuneiden tyttöjen kanssa.

”Kaikki sankarit eivät pukeudu viittaan – mutta jotkut pukeutuvat”, kuuluu kuvan saateteksti.

 

Not all heroes wear capes—but some do.

Kuva, jonka Barack Obama (@barackobama) julkaisi

2. Presidentin coolit ensiaskeleet Twitterissä

Viime vuonna presidentti Obama sai oman Twitter-tilin @POTUS (President of the United States). Aiemmin hänen alaisensa olivat twiitanneet hänen puolestaan. Presidentti aloitti twiittailun hauskaan tapaansa:

”Terve, Twitter! Tässä Barack. Todella! Kuusi vuotta meni ennen kuin ne vihdoinkin antoivat minulle oman tilin”, kuului

Pian tämän jälkeen Yhdysvaltain entinen presidentti ja presidenttiehdokas Hillary Clintonin puoliso Bill Clinton twiittasi Obamalle.

”Tervetuloa Twitteriin, POTUS! Yksi kysymys: pysyykö nimimerkki talossa? #kysynkaverinpuolesta ”, Clinton veisteli.

Ja Obama vastasi, nokkelasti tietenkin.

”Hyvä kysymys, Bill Clinton. Nimimerkki tulee viran mukana. Tiedätkö ketään, joka olisi kiinnostunut @FLOTUS-tilistä?”

@FLOTUS-tili (First Lady of the United States eli presidentin puoliso) kuuluu Michellelle. Se perustettiin jo paljon ennen hänen miehensä Twitter-valtausta, vuonna 2013.

Presidentin puolisolla on tällä hetkellä 5,6 miljoonaa seuraajaa Twitterissä ja presidentillä lähes 11 miljoonaa.

3. Michellen naurispätkä

Yksi Michellen kuuluisimmista someneronleimauksista on Vine-videopalvelussa jaettu ”Turnip for What” -pätkä. Taustalla on hittibiisi Turn Down for What. Michelle tunnetaan siitä, että hän puhuu terveellisten elämäntapojen puolesta ja on huolissaan amerikkalaisten ylipaino-ongelmasta – siksi nauris.

Uskomatonta kyllä, nauriksestakin voi tehdä coolin.

4. Barackin tsemppitwiitti

Presidenttipari tunnetaan siitä, että he osaavat kannustaa toisiaan. Kun Michelle piti viime kesänä yhden hienoista puheistaan, Barack twiittasi sen jälkeen kauniisti.

”Uskomaton puhe uskomattomalta naiselta. En voisi olla ylpeämpi, ja maatamme on siunattu sillä, että hän on FLOTUS. Rakastan sinua, Michelle”, presidentti kirjoitti.

5. Obama ja pikkupaavi

Vuosi sitten halloweenina eräs tietty naamiaisasu kiinnitti presidentti Obaman huomion Valkoisen talon lapsille järjestämässä juhlassa. Kun karkkia jakava presidentti näki paavin autoineen, hän ei voinut olla nauramatta.

Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters
Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters

Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters
Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters

Valkoinen talo jakoi kohtaamisesta videon:

6. Presidentti ja ilkeät twiitit

Erityisen viehättävän presidenttiparista tekee se, etteivät he ota itseään liian vakavasti. Viime vuonna presidentti Obama luki Jimmy Kimmel Live -tv-ohjelmassa ääneen itselleen osoitettuja ilkeitä twiittejä, vastasi niihin huumorintajuiseen tapaansa ja jopa kehui hauskaa piikittelyä.

Eräs twiittaaja ehdotti, että Obama lähetettäisiin kaukaiselle golfkentälle ja jätettäisiin sinne. Presidentti myhäili, että sehän on hyvä idea.

7. Tanssi asennemummon kanssa

Muistatko 106-vuotiaan Virginia McLaurinin? Video karsimaattisen rouvan kyläilystä Valkoisessa talossa levisi viime talvena huimaa vauhtia sosiaalisessa mediassa. Obamat ihastuivat heti energiaa pursuavaan McLauriniin, ja kolmikko tanssahteli yhdessä.

Valkoisen talon blogin mukaan McLaurinin ystävä otti yhteyttä presidentin päämajaan ja kertoi, että McLaurin on tehnyt vapaaehtoistyötä vuosikymmenten ajan ja haaveilee vierailusta Valkoisessa talossa. Tapaaminen oli osa Mustien historian kuukauden (Black History Month) juhlallisuuksia.

8. Michellen ja Bushin halaus

Syyskuussa sosiaalisessa mediassa huokailtiin ihastuksesta, kun Michelle tervehti entistä presidenttiä George W. Bushia lämpimällä halauksella. Michelleltä riittää rakkautta kaikille.

9. Se vielä kuuluisampi halaus

Eikä pidä unohtaa sitä, että Obamat näyttävät herkästi myös rakkautta toisinaan kohtaan. Vuonna 2012 Barack Obaman Twitter-tilillä jaettiin kuva, jossa presidenttipari halaa. Obama oli juuri valittu jatkokaudelle.

”Vielä neljä vuotta”, kuului teksti.

Päivitys oli pitkään maailman suosituin twiitti.

10. Mini-Barack ja mini-Michelle

Vuosi sitten halloweenina Michellen Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa kaksi lasta ovat pukeutuneet presidenttipariksi. Kuin neljä marjaa!

 

Mini me and POTUS! Who are you dressing up as tonight? #HappyHalloween (Regram from @BallerAlert)

Kuva, jonka First Lady Michelle Obama (@michelleobama) julkaisi

11. Michellen autokaraokejammailu

Michellen nykyiseen suursuosioon vaikuttaa varmasti se, että hän on varsinkin tänä vuonna esiintynyt erityisen vapautuneesti, hauskasti ja rennosti mediassa. Viime kesänä Michelle ihastutti heittäytymällä The Late Late Show with James Corden -ohjelman James Cordenin Carpool Karaoke -videolla. Michelle heitti läppää, lauloi ja jammaili autokaraokessa täysillä esimerkiksi Beyoncén ja Missy Elliotin tahtiin. Tämän tyypin kanssa haluaisi bileisiin!

Autokaraokessa vieraillut Missy Elliot hehkutti jälkeenpäin Michelleä Facebookissa ja Instagramissa.

”Olin äimistynyt, kun presidentin puoliso osasi lauluni sanat. Hän on niin cool, kuin yksi serkuista, jonka toivot tulevan sukukokoontumisiin joka kerta. Hän on niin kiltti ja kaunis sydämeltään. Superfiksu!” räppäri suitsutti.

Mikko Kuustonen on nähty julkisuudessa monissa eri rooleissa.

1980-luku

Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen
Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen

Mikko julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa vuonna 1979, mutta 80-luvulla hän tuli tunnetuksi Q.Stone-yhtyeestä sekä Pro Fide -gospelyhtyeestä. 80-luvulla Mikko aloitti myös työnsä kehitysmaissa ja kiersi kansalaisjärjestöjen mukana parikymmentä vuotta.

Mikon lapset, näyttelijät Iina ja Minka Kuustonen syntyivät vuonna 1984 ja 1985.

1990-luku

Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen
Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen

90-luku oli muusikko Mikko Kuustosen kulta-aikaa. Hän julkaisi levyn lähes joka vuosi vuoteen 1997 asti ja keikkaili ahkerasti.

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin. He sanovat että oleellista on se, miten on oltu. Olen siis saanut armahduksen, Mikko muisteli 90-lukua Me Naisten uusimmassa numerossa.

2000-luku

Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen
Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen

Vuonna 2004 Mikko teki elämänmuutoksen ja jätti alkoholin kokonaan.

– Alkoholinkäyttöni johti sisäiseen lamaantumiseen ja masennukseen, henkiseen pysähdysilaan. Omat mittarini menivät punaiselle, kun juomisesta tuli jokapäiväistä, hän kertoo Me Naisten haastattelussa.

Vuonna 2008 Mikko valittiin vuoden positiivisimmaksi ihmiseksi. Se oli hänestä lähes tragikoomista.

– Mut valittiin Suomen positiivisemmaksi ihmiseksi samana vuonna, kun aloitin masennuslääkityksen. Olen joutunut kipuilemaan oman persoonan löytämisen tai levollisuuden kanssa. Vaivun helposti, varsinkin yksin, sellaiseen alakulon kierteeseen, hän kuvailee Vain elämää -jaksossaan.

2010-luku

Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen
Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen

Tällä vuosikymmenellä Mikko on ollut tuttu kasvo viihdeohjelmissa, kun hänet on nähty esimerkiksi Hyvät ja huonot uutiset- sekä Pop'n'roll-ohjelmien vakiopanelistina. 

Mikko ja Marita erosivat vuonna 2014 yli 30 vuotta kestäneen liiton jälkeen.

Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

Mikko ja Hanna Brotherus, 48, alkoivat seurustella vuonna 2014 ja muuttivat yhteen tänä kesänä. Mikko kertoi tällä viikolla Me Naisten haastattelussa, että Hannan kanssa hän on kokonaan uudessa elämäntilanteessa. Samassa taloudessa asuvat Hannan 13- ja 15-vuotiaat lapset vuoroviikoin.

– Tärkeintä on keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun. Aika näyttää, miten selviämme siitä.

Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen
Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen

Vain elämää -ohjelmassa Mikko on harmitellut pitkää taukoaan musiikin tekemisestä. Edellinen sooloalbumi, Hietaniemi, ilmestyi vuonna 2007. Muutos on kuitenkin tulossa: Mikko tekee uusia biisejä ja lähtee keväällä konserttikiertueelle.

Mikon Vain elämää -päivä Nelosella perjantaina kello 20.00. Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.