”Olisiko minun pitänyt olla sittenkin vähän lempeämpi, eikä valittaa kaikesta kotona?” Kuva: Shutterstock

Tutkimuksen mukaan ne, jotka valvovat, murehtivat enemmän. Mutta mitä?

Sängyssä ennen nukkumaanmenoa on mitä parhainta aikaa murehtia maailmanmenoa. Tuoreessa tutkimuksessa on kuitenkin käynyt ilmi, että ne, jotka valvovat pitkään, murehtivat ylipäänsä enemmän asioita.

Binghamtonin yliopiston psykologi Jacob A. Nota johti Cognitive Therapy and Researchissa julkaistua tutkimusta, jossa sadalta opiskelijalta kysyttiin heidän nukkumistottumuksistaan sekä murehtimisestaan. Ne, joilla oli toistuvia negatiivisia ajatuksia, menivät nukkumaan muita myöhemmin ja kärsivät useammin univajeesta.

Aivojen etuotsalohkon kuoren on osoitettu olevan erityisen herkkä univajeelle. Tämä osa aivosta huolehtii keskittymiskyvystä, minkä vuoksi ikäviin asioihin takertuminen saattaa olla yhteydessä unen puutteeseen. Se on kuitenkin epäselvää, kumpi on syy ja kumpi seuraus: johtaako valvominen negatiivisiin ajatuksiin vai vaikeuttavatko synkät mietteet nukahtamista. Näistä kahdestahan saakin jo aika tehokkaan noidankehän aikaiseksi.

Iltakukkujat tunnustavat murheensa

Mitä valvoessa sitten murehditaan? Iltavirkut kertovat.

”Murehdin käytännön asioita, kuten seuraavan päivän työasioita ja kaikkia tekemättömiä hommia. Murehdin sitä, sairastuuko lapsi yön aikana ja sitä, että mies kuorsaa vuosi vuodelta kovempaa. Huolestuttaa, olenko taas aamulla liian väsynyt. Murehdin myös liian myöhään luettuja pahoja uutisia vaikkapa lapsensurmaajaäideistä.”

”En ehdi murehtia illalla. Kun käy liian myöhään nukkumaan ja nukkuu kroonisesti liian vähän, niin nukahtaa heti. Mutta päivän mittaan käytän valveillaoloaikaa monenlaiseen murehtimiseen. Työasiat ovat hyvä murehtimisen lähde, jos ei ole mitään keskeisempää kuten rakkaushuolia. Usein jumitan miettimään jotain tekemääni tai sanomaani asiaa ja päädyn itseruoskintaan. Sanoinko liian suoraan? Olinko tyhmä? Vaikutinko urpolta? Mitä oikein ajattelin? Olin tyhmä! Olen epäkelpo!”

”Murehdin seuraavan päivän työasioita: tavoitanko huomenna oikeat ihmiset, ehdinkö saada työni valmiiksi ennen häämöttävää deadlinea ja miten ylipäätään saan päivän työtunnit riittämään kaikelle mahdolliselle.”

”Valehtelisin, jos väittäisin öisin murehtivani maailmaa, vai miten se Kolmas nainen lauloikaan. Minä mietin ainakin eniten ihan älyttömiä pikkuasioita. Suunnittelen, miten remppaan kylppärin pienintä yksityiskohtaa myöten, sitten huomaan, että eihän minulla ole kuitenkaan rahaa ja alan murehtia sitä, että onkohan töitä ensi vuonna ja miten rahat riittää peruselämiseen ja ja ja…. Hyvä kierre on valmis ja viattomasta kylppäriunelmasta on virinnyt miljoonaiso ”ongelma” – ennen kuin mitään on edes ehtinyt tapahtua.”

”Kirjoitan öisin usein hautajaispuheita mielessäni. Minulle se on murehtimisen sijaan pikemminkin rauhoittumista. Usein öisin herkistyy ja mieleen tulevat kaikki ihanat ihmiset, joita ei arjessa ja päivisin ole aikaa ajatella.”

”Tietenkin murehdin ensimmäisenä työasioita, koska ne odottavat aamulla heräämisen jälkeen sitten ensimmäisenä minua. Työasioiden jälkeen lempparini taitavat olla raha-asiat. Mietin, että miten järjestelen ne, mitä velkoja on, mitä maksan milloinkin, mitä pitää säästää ja niin edelleen. Sitten mietin seuraavaa päivää. Järjestelen mielessäni asioitani, jos jotain pitää saada hoidettua. Tyyliin: kun herään teen tämän, sitten töiden jälkeen tämän, sitten teen tämän...”

Lue myös:

Eikö uni tule? Kuuntele maailman rentouttavinta kappaletta!

Nukkumaan vaikka väkisin: 5 uutta keinoa saada unta

Tässä syyt, joista tummat silmänaluset oikeasti johtuvat

Tämänkin tiedon kanssa pitää nyt sitten elää.

Gilmoren tytöt -huuma käy nyt kovana, sillä vuosina 2000–2008 pyörinyt hittisarja palaa pian ruutuun. Netflix julkaisee 25. marraskuuta neljä 90-minuuttista uutta jaksoa.

Viime viikonloppuna Yhdysvalloissa vietettiin sarjan fanien järjestämä Gilmore Girls Fan Festival -tapahtumaa, jossa kävi ilmi jymyuutinen. TVLine-sivuston järjestämässä paneelikeskustelussa sarjan roolittaja Jami Rudofsky paljasti, että nyt supersuosittu kanadalaisnäyttelijä Ryan Gosling, 35, oli aikoinaan ehdolla sarjaan.

Rudofsky oli aiemmin pestannut Goslingin mukaan indieleffaan ja ihastunut nuoren näyttelijän lahjoista. Gosling oli koekuvauksissa pienehköön rooliin Gilmoren tytöissä. Rudofsky muistelee, että kyseessä oli ehkä jalkapalloilijahahmo. Valitettavasti esiintyminen ei mennyt putkeen, ja muut tekijät ihmettelivät, mitä Rudofsky oli oikein ajatellut.

Tuolloin Gosling ei ollut vielä saavuttanut suursuosiota. Hän teki viihdeuraa jo lapsena, mutta näyttelijän iso läpimurto oli vuonna 2004 ilmestynyt romanttinen draamaelokuva The Notebook – rakkauden sivut.

Luultavasti Gilmoren tyttöjen tekijöitä on myöhemmin kaduttanut aika tavalla, etteivät he nähneet Goslingin potentiaalia.

No, Goslingilla on toki pyyhkinyt aika mukavasti ilman sarjan vetoapuakin.

GIPHY

Nyt Gilmoren tyttöjen fanit spekuloivat vimmaisesti, kenen eksänsä kanssa Rory (Alexis Bledel) päätyy yhteen paluujaksoissa: Deanin, Loganin vai Jessin. Mutta entä jos mukana pelissä olisi Ryan Gosling? Siinä tapauksessa me tiedämme, kenen puolta pitäisimme!

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tapasi kanadalaismiehensä netissä. – Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa, Mia kehuu.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen on kihlautunut kanadalaisen rakennusmestari Tim Poustien kanssa. Pari julkaisi uutisen Facebookissa.

– Päällimmäinen fiilikseni on ilo siitä, että olen löytänyt niin hyvän miehen. Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa. Oli alusta asti selvää, että tässä tämä nyt on, Mia kehuu.

Pari tapasi loppukeväällä ulkomaisessa nettideittipalvelussa ja alkoi pitää yhteyttä Skypen kautta.

– Etsin netissä itselleni parhaita matcheja. Kun näin kuvan Timistä, ajattelin, että hän on minulle liian hyvännäköinen, enkä pistänyt viestiä. Pian hän kuitenkin viestitti minulle. Sen jälkeen asiat ovat edenneet mutkattomasti.

Toistaiseksi pari asuu vielä eri maissa, mutta tulevaisuudessa Mia aikoo muuttaa miehensä perässä Kanadaan.

– Olen asunut ulkomailla kaksi kertaa aiemminkin, puhun sujuvaa englantia eikä minulla ole lapsia, joiden takia minun pitäisi jäädä Suomeen. Siksi muutto tuntuu hyvältä.

Mia on puhunut aiemmin sinkkuudestaan Me Naisten haastattelussa. Hän iloitseekin uuden rakkauden löytymisestä kypsemmällä iällä.

– Olemme molemmat yli viisikymppisiä. Ei ole itsestäänselvyys, että tässä iässä voi vielä löytää näin hyvän kumppanin. Toki suhteemme on vielä alussa, ja meidän pitää tutustua lisää. Kivaa aikaa tämä silti on.

RitaLi

Rakkausvalmentaja Mia Halonen kihlautui – edessä muutto Kanadaan

Parikymmenta vuotta nuoremman kokemuksella voisin lahettaa tsemppeja alkavaan koitokseen. Se tunne, kun ajattelee olevansa maailman kansalainen ja elaneensa suurimman osan elamaansa ulkomailla ihan sujuvasti ja yhtakkia huomaakin ikavoivansa kotimaataan ja omaa kotikieltaan aivan suunnattomasti, on aika pysayttava. Kaikkea hyvaa uusiin seikkailuihin.
Lue kommentti

Madonna saattaa olla provokaattorina, show-esiintyjänä ja tanssijana vailla vertaa, mutta muusikkona Lady Gaga on kuin toiselta planeetalta.

Eihän tämä lopulta täysin yllätyksenä tullut.

Lady Gagan viides albumi Joanne on pääosin maanläheinen ja juureva aikuispoplevy. Se alleviivaa maanläheisyyttä ja aitoutta kansikuvissaankin: Gaga ilman meikkejä, maskeja ja naamiaisasuja. Biisivalikoimasta kuuluu vähintään yhtä iso osuus kantrille ja 1960-luvun soulille kuin huippuunsa tuotetulle dance-popille.

Näin Gagan uusi levy edustaa jotain, mitä ilmeisin esikuva ja kilpailija Madonna ei koskaan uskaltanut tehdä.

Levy paljastaa syyn. Madonna saattaa olla provokaattorina, show-esiintyjänä ja tanssijana vailla vertaa, mutta muusikkona Lady Gaga on kuin toiselta planeetalta. Gagan kirkkaasta karheaan yltävä sielukas ääni osuu nuottiin ja tulkitsee sujuvasti niin kantria kuin diskoa. Sellaisessa ei ole kyse show-elementistä, se on silkkaa lahjakkuutta.

Kenties Gaga haluaa kasvaa Bowien kaltaiseksi kameleontiksi, joka voi tehdä mitä vain ja milloin huvittaa?

Gaga on säveltänyt levynsä kappaleet muun muassa sellaisten vaihtoehtorokkareiden kuin Beckin ja Queens Of The Stone Age -yhtyeen Josh Hommen kanssa. Jälkimmäisen nimikappale ja folk-tähti Father John Mistyn kanssa tehty Motown-jäljitelmä Come To Mama auraavat Gagaa renessanssi-ihmeeksi, joka voi kikkailla yhtä lailla kantrilegenda Dolly Partonin kuin R&B-, dance- ja poptähti Rihannan leikkikentällä ilman, että se särähtää.

Kenties Gaga haluaa kasvaa Bowien kaltaiseksi kameleontiksi, joka voi tehdä mitä vain ja milloin huvittaa?

Todennäköisesti Gagasta ei kuitenkaan koskaan ole katu-uskottavaksi hipster-suosikiksi. Tai eihän sitä tiedä. Kuunnelkaa vaikkapa Mistyn kanssa tehty Sinner's Prayer. Tuokaa rinnalle kuka tahansa Flow-festivaaleilla viime vuosina esiintynyt naispuolinen, juureva ja ”indie-uskottava” laulaja-lauluntekijä.

Lady Gagalla ei ole kerrassaan mitään hävettävää.

Katso ja kuuntele levyltä biisi Perfect Illusion:

Lady Gaga: Joanne

(Universal)

Mitä hullummaksi Saara Aalto heittäytyy Britannian X Factorissa, sen uskottavampi hän on.

Muusikko Saara Aalto on saanut kuulla vaikka miten pitkään, että jokin hänessä mättää. Koko paketti on näennäisesti ollut kunnossa, mutta silti hänen on väitetty vaikuttavan epäuskottavalta.

Nyt voimme unohtaa nuo puheet. Viikonloppuna esitetyssä Britannian X Factor -jaksossa Saaran esittämä versio Björkin It’s Oh So Quiet -kappaleesta oli niin ylitsevuotava, että se oli vihdoin uskottava. Koko tuomaristo taputti Saaralle seisaaltaan eikä ylisanoissa säästelty. Saara pääsi ohjelmassa yleisöäänten perusteella suoraan jatkoon.

Vaikka Saara on ollut aiemmin prinsessapukuineen ja maneereineen muka vähän liiankin näyttävä, hän ei sittenkään ole ollut sitä tarpeeksi. Nyt Saara veti niin kunnolla överiksi, ettei voi kuin ihailla. Tämä on se Saaran juttu, tätä lisää!

Ehkä uskottavuuden puute ei alun alkaenkaan ole edes ollut Saaran, vaan meidän vikamme. Me ajattelemme liian helposti, että todellista aitoutta on se, ettei tee itsestään numeroa. Pitäisi olla vaatimaton, nöyristelevä ja sulautua joukkoon. Kimallus, höyhenet, hullut puvut ja taustatanssijat ovat mukamas pelkkää sielutonta show'ta.

”Vaatii asennetta, että uskaltaa näkyä.”

Höpö höpö. Oikeasti vaatii asennetta, että uskaltaa näkyä. Överiksi vedetty erottuminen joukosta ei tarkoita sitä, että sydän puuttuu. Vai voiko joku vielä Saaran uusimman esityksen jälkeen väittää, ettei hän tekisi tätä täydellä sydämellä?

Saara näyttää saavan lisää voimaa siitä, mitä enemmän hän loistaa. Ja kun hän uskaltaa tehdä sen, hän levittää meille muillekin hyvää oloa. Se on harvinaislaatuinen lahja, josta sekä hänen että meidän kannattaa olla ylpeitä.

Oikeastaan Saara on tainnut hämätä meitä koko ajan. Hän ei ole mikään prinsessa, hän on kuningatar.