”Olisiko minun pitänyt olla sittenkin vähän lempeämpi, eikä valittaa kaikesta kotona?” Kuva: Shutterstock
”Olisiko minun pitänyt olla sittenkin vähän lempeämpi, eikä valittaa kaikesta kotona?” Kuva: Shutterstock

Tutkimuksen mukaan ne, jotka valvovat, murehtivat enemmän. Mutta mitä?

Sängyssä ennen nukkumaanmenoa on mitä parhainta aikaa murehtia maailmanmenoa. Tuoreessa tutkimuksessa on kuitenkin käynyt ilmi, että ne, jotka valvovat pitkään, murehtivat ylipäänsä enemmän asioita.

Binghamtonin yliopiston psykologi Jacob A. Nota johti Cognitive Therapy and Researchissa julkaistua tutkimusta, jossa sadalta opiskelijalta kysyttiin heidän nukkumistottumuksistaan sekä murehtimisestaan. Ne, joilla oli toistuvia negatiivisia ajatuksia, menivät nukkumaan muita myöhemmin ja kärsivät useammin univajeesta.

Aivojen etuotsalohkon kuoren on osoitettu olevan erityisen herkkä univajeelle. Tämä osa aivosta huolehtii keskittymiskyvystä, minkä vuoksi ikäviin asioihin takertuminen saattaa olla yhteydessä unen puutteeseen. Se on kuitenkin epäselvää, kumpi on syy ja kumpi seuraus: johtaako valvominen negatiivisiin ajatuksiin vai vaikeuttavatko synkät mietteet nukahtamista. Näistä kahdestahan saakin jo aika tehokkaan noidankehän aikaiseksi.

Iltakukkujat tunnustavat murheensa

Mitä valvoessa sitten murehditaan? Iltavirkut kertovat.

”Murehdin käytännön asioita, kuten seuraavan päivän työasioita ja kaikkia tekemättömiä hommia. Murehdin sitä, sairastuuko lapsi yön aikana ja sitä, että mies kuorsaa vuosi vuodelta kovempaa. Huolestuttaa, olenko taas aamulla liian väsynyt. Murehdin myös liian myöhään luettuja pahoja uutisia vaikkapa lapsensurmaajaäideistä.”

”En ehdi murehtia illalla. Kun käy liian myöhään nukkumaan ja nukkuu kroonisesti liian vähän, niin nukahtaa heti. Mutta päivän mittaan käytän valveillaoloaikaa monenlaiseen murehtimiseen. Työasiat ovat hyvä murehtimisen lähde, jos ei ole mitään keskeisempää kuten rakkaushuolia. Usein jumitan miettimään jotain tekemääni tai sanomaani asiaa ja päädyn itseruoskintaan. Sanoinko liian suoraan? Olinko tyhmä? Vaikutinko urpolta? Mitä oikein ajattelin? Olin tyhmä! Olen epäkelpo!”

”Murehdin seuraavan päivän työasioita: tavoitanko huomenna oikeat ihmiset, ehdinkö saada työni valmiiksi ennen häämöttävää deadlinea ja miten ylipäätään saan päivän työtunnit riittämään kaikelle mahdolliselle.”

”Valehtelisin, jos väittäisin öisin murehtivani maailmaa, vai miten se Kolmas nainen lauloikaan. Minä mietin ainakin eniten ihan älyttömiä pikkuasioita. Suunnittelen, miten remppaan kylppärin pienintä yksityiskohtaa myöten, sitten huomaan, että eihän minulla ole kuitenkaan rahaa ja alan murehtia sitä, että onkohan töitä ensi vuonna ja miten rahat riittää peruselämiseen ja ja ja…. Hyvä kierre on valmis ja viattomasta kylppäriunelmasta on virinnyt miljoonaiso ”ongelma” – ennen kuin mitään on edes ehtinyt tapahtua.”

”Kirjoitan öisin usein hautajaispuheita mielessäni. Minulle se on murehtimisen sijaan pikemminkin rauhoittumista. Usein öisin herkistyy ja mieleen tulevat kaikki ihanat ihmiset, joita ei arjessa ja päivisin ole aikaa ajatella.”

”Tietenkin murehdin ensimmäisenä työasioita, koska ne odottavat aamulla heräämisen jälkeen sitten ensimmäisenä minua. Työasioiden jälkeen lempparini taitavat olla raha-asiat. Mietin, että miten järjestelen ne, mitä velkoja on, mitä maksan milloinkin, mitä pitää säästää ja niin edelleen. Sitten mietin seuraavaa päivää. Järjestelen mielessäni asioitani, jos jotain pitää saada hoidettua. Tyyliin: kun herään teen tämän, sitten töiden jälkeen tämän, sitten teen tämän...”

Lue myös:

Eikö uni tule? Kuuntele maailman rentouttavinta kappaletta!

Nukkumaan vaikka väkisin: 5 uutta keinoa saada unta

Tässä syyt, joista tummat silmänaluset oikeasti johtuvat

Game of Thrones -sarjassa näyttelevä Peter Dinklage on ryhtynyt Petan kanssa toimiin huskyjen hylkäämisen vähentämiseksi.

Huskyt ja suden näköiset koirat ovat tärkeä osa Game of Thrones -sarjaa, ja monet fanit haluavat lemmikikseen samanlaisia koiria. Valitettavasti ilmiö näkyy huskyjen hankkimisen lisäksi myös hylättyjen koirien määrässä.

Helsingin Sanomat kertoo, että Britanniassa hylätään nykyään vuosittain jopa 80 huskya. Ennen Game of Thrones -sarjan alkua määrä oli vain noin kymmenen huskya vuodessa.

Sarjassa Tyrion Lannisteria näyttelevä Peter Dinklage on HS:n mukaan huolestunut siitä, että Game of Thronesin fanit ovat ottaneet siperianhuskyja lemmikeikseen. Moneilta faneilta on puuttunut koiraa ottaessa varmuus siitä, että lemmikistä pystyy pitämään huolta.

Dinklage on yhdistänyt voimansa eläinsuojelujärjestö Petan kanssa estääkseen koirien harkitsematonta ostamista ja hylkäämistä.

Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters
Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters

– Ymmärrämme että hurjasusien suosion myötä monet ovat ostaneet huskyja. Se on väärin löytöeläintalojen kotia tarvitseville koirille, ja lisäksi myös näitä huskyja hylätään usein. Niin usein käy, jos koira hankitaan hetken mielijohteesta, Dinklage kirjoittaa.

– Pyydän ja anelen, jos aiotte ottaa koiran perheeseenne, olkaa varmoja siitä, että olette valmiita suureen vastuuseen.

Myös esimerkiksi Game of Thronesissa Arya Starkia näyttelevä Maisie Williams toimii aktiivisesti eläimien oikeuksien hyväksi. Williams on muun muassa protestoinut delfiinien metsästämistä vastaan sekä puhuu eläinkokeilla testaamattomien tuotteiden puolesta. Vuonna 2016 hän myös adoptoi itselleen hylätyn koiran.

 

Nivea-tuotemerkin omistama Beiersdorf Oy pahoittelee mainoksesta koitunutta ikävää huomiota. 

Erityisesti Twitterissä älähdettiin useaan otteeseen keskiviikkona, kun Nivea julkaisi Facebookissaan vartalovoidetta käsittelevän postauksensa.

Mainoksessa oli kuva riippukeinussa makoilevan naisen sääristä sekä seuraava teksti: ”Nosta jalat ylös ja rentoudu. Mihin tarvitaan kirjaa, kun voi keskittyä ihailemaan kaunista ihoa?”.

Nivean Facebook-sivulla jaettu postaus, joka on sittemmin poistettu, näytti tältä.
Nivean Facebook-sivulla jaettu postaus, joka on sittemmin poistettu, näytti tältä.

Mainoksen nähneet ihmettelivät postauksen kommenteissa ja Twitterissä, onko kaunis ulkomuoto älykkyyttä ja sivistystä tärkeämpää.

Mainoksesta aiheutuneen negatiivisen kommentoinnin vuoksi Nivea poisti postauksensa.

Nivea-tuotemerkin omistaman Beiersdorf Oy:n kaupallinen johtaja Rita Levomäki-Elamo vakuuttaa, ettei tarkoituksena ollut pahoittaa kuluttajien mieltä.

– Olemme pahoillamme, jos NIVEAn Suomen facebookissa 16.8.2017 tekemämme postaus on aiheuttanut ikävää huomiota. Tarkoituksenamme oli kertoa, miten hyvältä ja rentoutuneelta olo voi kesällä tuntua, Levomäki-Elamo lausunnossaan.

– Ymmärrämme postaukseen kohdistuneen huomion, eikä tarkoituksemme ollut missään nimessä loukata kuluttajiamme, joita arvostamme erittäin paljon. Tästä syystä postaus on poistettu sivuiltamme. 

Asiasta kertoi ensimmäiseksi Markkinointi & Mainonta.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla.

IS TV-LEHTI. Hiton idiootit! Niin tekisi mieli huutaa ensimmäiselle lomailijaporukalle, joka esiintyy Hurja lomasää -sarjassa (Extreme Weather – The Survivors, 2015).

Brittimiehet lähtevät varta vasten Filippiineille, kun kuulevat taifuunin uhkaavan sitä. Sitten kun alkaa rytistä, ollaan paniikissa ja sokissa. Sen jälkeen vielä ihmetellään tv-haastattelussa, kuinka kamalaa oli olla hengenvaarassa.

Ohjelman ideana on esitellä brittejä, jotka ovat lomamatkallaan kohdanneet katastrofaalisia säätiloja. Taifuunijengi herättää vain ärtymystä, mutta seuraava tarina on oikeasti pelottava ja koskettava.

Se kertoo kolmesta opiskelijasta Turkissa. He luulevat lähtevänsä pienelle patikointireissulle, mutta eksyvät viikoksi rankkasateiden ja myrskyn keskelle vuoristoon ilman ruokaa. Etsiessään pakotietä he ajautuvat vain yhä kauemmas tulvivan joen armoille ja lopulta putoukselle, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Kammottava on myös osio belgialaisilta rockfestareilta, jossa nuoriso bilettää kuuman auringon alla. Lopulta neljä ihmistä kuolee. Myös rankkasateet ja tulvat brittien suosimilla leirintäalueilla Etelä-Ranskassa pysäyttävät.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla. Paljon parjattu Suomen kesäsääkin alkaa yllättäen tuntua ihan kivalta. Vaihtoehto kun voisi olla vaikka henkeäsalpaava hiekkamyrsky.

Hurja lomasää Foxilla pe 18.8. klo 19.00.

Naisille jää näissä kaverielokuvissa vain heteroalibin rooli.

Henkivartija Michael Bryce (Ryan Reynolds) tyrii työkeikallaan pahanpäiväisesti. Onneksi Michaelin ex-naisystävä Amelia Ryder (Elodie Yung) tarjoaa hänelle tilaisuuden todistaa ammattitaitonsa. Michael saa tehtäväkseen toimittaa inhoamansa palkkamurhaaja Darius Kincaidin (Samuel L. Jackson) Haagiin. Kincaid on kutsuttu todistamaan Kansainvälisessä tuomioistuimessa Valko-Venäjää diktaattorin elkein johtavaa presidentti Dukhovichiä (Gary Oldman) vastaan.

Patrick Hughesin ohjaama uutuus The Hitman’s Bodyguard noudattelee kaveruskomedioiden tuttua kaavaa. Lajityypin kivijalka on Tappava ase, jossa sähäkästi sanailevaa kyttäkaksikkoa näyttelivät Mel Gibson ja Danny Glover. Näissä elokuvissa kaverukset ovat yleensä niin kiinni toisissaan, että naisille jää vain heteroalibin rooli. He ovat mukana tarinassa vain todistaakseen, etteivät päähenkilöt ole homoja, vaikka viihtyvätkin mieluiten keskenään. Miesten suhde etenee samalla tavalla kuin Hollywood-romansseista: toisiaan inhoava parivaljakko mieltyy toisiinsa, kunhan on ensin saanut ärhennellä keskenään. Näinhän miesten ja naistenkin suhde saa alkunsa, mikäli Hollywoodia on uskominen.

Hughes ei tuo tähän kuvioon mitään uutta. Aina kun katsoja on pitämäisillään leffasta, Jackson murjaisee sovinistisen tai homofobisen vitsin. Niin, eihän sitä tosiaan olla homoja, vaikka ollaan kahden.

Katso traileri:

The Hitman's bodyguard

**

Ensi-ilta 18.8.