Maija Nieminen ja Saara-Sofia Sutela ovat ystäviä eri puoluekannoistaan piittaamatta.

Maija Nieminen näki Saara-Sofia Sutelan ensimmäistä kertaa bussikatoksen seinällä. Vaalea nuori nainen hymyili kokoomuksen vaalimainoksessa.

– Olin hirveän skeptinen ja jyrkkä Saara-Sofiaa kohtaan vaalimainonnan takia. Ajattelin, että mikähän tyyppi tuo ja mistä se on rahat tuohon saanut.

Samoissa kunnallisvaaleissa vasemmistoliiton ehdokkaana ollut Maija ei olisi voinut kuvitella, että kahta vuotta myöhemmin naiset istuvat kahvilan terassilla ja täydentävät toistensa lauseita. Silmät siristyvät aurinkolasien takana, kun naiset nauravat sisäpiirivitseille.

Mukava kokoomuslainen

Poliitikot tutustuivat vuoden 2009 alussa Turun liikuntalautakunnassa, jossa Maija, 25, on jäsenenä ja Saara-Sofia, 24, puheenjohtajana. Maijaa ärsytti se, että bussipysäkin porvarista tulisi hänen lautakuntansa puheenjohtaja. Ensimmäinen kohtaaminen romutti ennakkoluulot.

– Saara-Sofia tervehti ja kätteli kaikkia lautakunnan jäseniä. Siitä tuli olo, että minut huomataan ja että olen tärkeä.
Maija yllättyi myös siitä, että Saara-Sofia opiskeli kestävää kehitystä. Kun lautakunnassa puhuttiin rakentamisesta, Saara-Sofia ajatteli heti ympäristöä.

– Olen sanonut Saara-Sofialle, että näköjään ihminen voi olla mukava ja kokoomuksesta, Maija nauraa.

Saara-Sofia taas piti Maijassa siitä, että tällä oli tuoreita mielipiteitä.

– Kun lautakunnan keskustelu junnasi jossakin turhassa, Maija osasi tuoda uuden näkökulman, Saara-Sofia kehuu.

Aluksi naiset tapasivat kokouksissa ja urheilutapahtumissa. Nykyisin nauru raikuu vesijuoksuradalla ja jokilaivojen terasseilla. Tähtäin on myös maratonille.

Vaikka naiset kuuluvat aatteiltaan vastakkaisiin puolueisiin, heillä on paljon yhteistä. Opiskelijoiden arki on samanlaista spagetin keittämistä ja kaljalla käymistä. Lisäksi he jakavat kokemuksen siitä, miltä tuntuu olla nuori, vaaleatukkainen nainen keski-ikäisten miesten kansoittamassa politiikassa.

– Vuosia politiikassa olleet miehet luulevat tietävänsä, miten asiat pitäisi hoitaa, Saara-Sofia selittää.

Ystävyyttä helpottaa ettei kumpikaan edusta puolueensa äärilaitaa. Saara-Sofia ei pidä itseään kovana kapitalistina, ja Maija arvelee olevansa moniin vasemmistolaisiin verrattuna turhamainen.

– On äärikonservatiiveja, joiden olisi vaikea hengata vassareiden kanssa. En ole kylmä kapitalisti, vaan minusta löytyy maailmanparantajahenkeä, joka on ehkä vahvempaa vasemmistoliitossa. Olisi vanhanaikaista ajatella, että emme voisi olla kavereita: ikään kuin olisi jokin luokkayhteiskunta, Saara-Sofia miettii.

Ystävä ei saa ääntä

Kaikkeen ystävyys ei taivu. Maija ei äänestä Saara-Sofiaa eduskuntavaaleissa.

– Ihmettelisin, jos Maija sanoisi äänestävänsä minua. Se on jokaisen oma päätös, eikä siitä voi loukkaantua.

Maija on silti kannustanut ystäväänsä hakemaan eduskuntaan.

– Olen sitä mieltä, että jos joku haluaa äänestää kokoomusta, on hyvä, että hän äänestää sitten Saara-Sofiaa.

Politiikasta naiset eivät keskenään juuri keskustele, vaan aiheet ovat tyypillisiä: kuka menee naimisiin ja kuka saa vauvan. Arkoja asioita he eivät välttele, mutta joskus he varovat sanojaan.

– Vasemmistoliittoon kohdistuvaa kritiikkiä saatan pehmentää. Jonkun muun seurassa saattaisin sanoa hieman kovemmin, Saara pohtii.

– En minäkään heitä hirveää lokaa Kataisesta, Maija täydentää.
Vaikka naiset korostavat samankaltaisuuttaan, yksi selkeä ero on.

– Maija pukee vesijuoksuvyön vedessä, minä kuivalla maalla, Saara-Sofia paljastaa.

Osallistu keskusteluun: Uskallatko riidellä ystäväsi kanssa?

Heidi Sohlbergille piti tehdä rintarauhasten poistoleikkaus syövän ehkäisemiseksi. Nyt se tehtiinkin syöpäkasvainten poistamiseksi. –Olen kiitollinen, miten hyvin minua hoidettiin, hoitoja läpikäyvä Heidi sanoo.

Kun Heidi Sohlberg, 35, keväällä kuuli kantavansa rintasyövälle altistavaa BRCA2-geenimutaatiota, hän vannoi tekevänsä kaikkensa, etteivät omat tyttäret joutuisi kokemaan samaa, minkä Heidi oli käynyt läpi lapsuudessaan. Hän oli menettänyt äitinsä rintasyövälle 25 vuotta aiemmin. Äiti oli sairastunut Heidin ikäisenä, 35-vuotiaana, ja menehtyi sairastettuaan kaksi vuotta.

”Viskasin lippikseni siihen lääkärin pöydälle, repesin itkuun ja taisin päästää muutaman ärräpään.”

Kesällä Heidillä aloitettiin valmistelevat tutkimukset rintarauhasten poistoleikkausta varten. Leikkaus piti tehdä syksyllä rintasyövän ennaltaehkäisemiseksi.

Heidille oli sokki kuulla, että olikin jo sairastunut syöpään. Saatuaan diagnoosin hän romahti täysin lääkärin vastaanotolla.

– Viskasin lippikseni siihen lääkärin pöydälle, repesin itkuun ja taisin päästää muutaman ärräpään. Sen hetken tunsin kuolemanpelkoa ja mietin, käykö minulle nyt samoin kuin äidilleni.

Lue myös! Mies ja lapset parturoivat Heidi Sohlbergille kaljun: ”Ei siinä kenelläkään pitänyt pokka”

Kolme yötä, neljä dreeniputkea

Heidi leikattiin Helsingin Töölön sairaalan plastiikkakirurgisella osastolla. Geenivirheen ja uusiutumisriskin vuoksi molemmat rintarauhaset poistettiin ja rinnat rakennettiin uusiksi. 

Äidin sairausvuosilta jäänyt sairaalakammo nosti esiin voimakkaan ahdistuksen.

– Sairaalahuoneen ovella iski kauhu. Käännyin ympäri ja sanoin Nikelle, että haluan ulos täältä.

Heidi vietti sairaalassa kolme yötä ja passitettiin kotiin neljä dreeniputkea kainaloissaan. Perhe oli auttamassa kotona.

– Hyvä kokemus varmasti loiventaa sairaalapelkoani. Olen kiitollinen siitä, miten hyvin minua hoidettiin.

Miten Heidi kertoi syövästä lapsilleen? Miten arki pyörii toipilaan perheessä? Lue Heidin koko haastattelu Me Naisten numerosta 39/2016!

Riina-Maija Palander vastaa blogissaan nyt heille, joita hänen ulkonäkönsä ei miellytä.

”Olen tullut telkkarin kautta suomalaisiin olohuoneisiin nyt muutaman viikon ajan, ja se, jos mikä, on pelottavaa.”

Näin Riina-Maija Palander kirjoittaa tämänhetkisistä tunnelmistaan Me Naisten sivuilla pitämässään blogissa.

Syyskuusta lähtien entinen alppihiihtäjä Kalle Palander ja hänen vaimonsa Riina-Maija ovat esitelleet elämäänsä tosi-tv-ohjelmassa. Riemuloma Palandereilla -sarjassa pariskunta suomalaisten julkkisvieraidensa kanssa.

Sattuu ja tapahtuu -nimisessä blogissaan Riina-Maija kertoo, että itsensä katsominen televisiosta toisten ihmisten silmin on ”hupaisaa, mutta myös jäätävää”.

– Hassuinta tässä telkkariroolissa on, että nyt kaikki ns. tuntee mut ja monilla on voimakkaita mielipiteitä musta. Se tuntuu oudolta, koska jengi laukoo mielipiteitä musta, mutta mä en voi laukoa mielipiteitä taasen heistä, koska en tunne heitä alkuunkaan, kirjoittaa Riina-Maija uusimmassa postauksessaan.

”Jengi laukoo mielipiteitä musta, mutta mä en voi laukoa mielipiteitä heistä, koska en tunne heitä alkuunkaan.”

Katsojien kommentit ovat Riina-Maijan mukaan olleet jopa ”hyytävän negatiivisia”. Hän sietää luonteeseensa kohdistuvat mielipiteet, mutta ulkonäkönsä kommentointia hän pitää ikävänä. Varsinkin silloin, kun haukutaan liian laihaksi, Riina-Maija sanoo.

– Olen koittanut sanoa, että yritän syödä, mutta kun on neljä lasta, kuusi hevosta, neljä koiraa, kolme kissaa ja kaksi kania, on joskus se aika syömiseen kortilla. Varsinkin, jos samaan aikaan on majatalo täynnä janoisia ja nälkäisiä asiakkaita.

Lue lisää Riina-Maijasta täältä: Tällainen on Me Naisten uusi bloggaaja Riina-Maija Palander

Palanderien perhe reissaa paljon Espanjan, Suomen ja Viron välillä. Riina-Maija mainitsee postauksessaan, että hänen on helpompaa asua nyt Espanjassa, kun hänestä on tullut televisiosta tuttu tyyppi.

Samantyyppisen kommentin hän kirjoitti myös viikko sitten blogissaan, kun Kalle – Suoraa puhetta -uutuuskirja ilmestyi. Kirjassaan Kalle muistelee muun muassa hetkeä, jolloin hän sai tietää tulevansa isäksi.

– Rehellisyyden nimissä täytyy kuitenkin myöntää, että nyt kun Kallen kirja on juuri julkaistu ja hänestä revitään kaikenlaisia otsikoita joka lehteen, niin on huomattavasti helpompaa olla maapallon toisella laidalla. Ei mulla ole aavistukaan, mitä kirja sisältää saatikka mitä siellä on minusta, mutta varmaan parempi kun en tiedä, Riina-Maija kertoi tuolloin.

Suosittelemme! Kalle Palander kertoo kuntokuuristaan: ”Vaimo huomautti, kun takapuoli lähti”

Kymmenen kysymystä paljastaa, oletko syntynyt ennen vai jälkeen 90-luvun – tai fanituksesi tason.

”En tiedä yhtään hänen biisiään. Sano muka yksikin!” Tämä lause kuului aika monen suusta, kun Vain elämää -artistit julkistettiin. No tietysti suurin osa kommentoijista oli ennen 90-lukua syntyneitä. Mutta Mikael Gabrielista tulee taatusti pian koko kansan Miklu. Häntä on jo ylistetty Lauri Tähkän Pauhaava sydän sekä Chisun Mun koti ei oo täällä -versioistaan. Perjantain Vain elämää -jaksossa hän avaa sydämensä ja liikuttuu, kun Chisu, Anna Puu, Lauri Tähkä, Suvi Teräsniska, Hector ja Mikko Kuustonen laulavat hänen hittejään.

Ja niitähän riittää enemmän kuin moni tietää. Soitetuinta biisiä on toistettu Spotifyssä yli 7 miljoonaa kertaa ja toiseksi toistetuintakin yli 4,5 miljoonaa kertaa.

Testaa, miten hyvin sinä tunnet MG:n tuotannon.

Vain elämää Nelosella perjantaisin kello 20.00. Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Laulaja Mikko Kuustonen kertoo Isän tyttö, tytön isä -kirjassa vanhemmuuden hetkistä, jotka olisi voinut hoitaa paremminkin.

Muusikko Mikko Kuustonen, 56, tunnusti eilisillan Yhden illan juttu -ohjelmassa terapeutti Maaret Kalliolle raivostuneensa helposti tyttärilleen, kun nämä olivat teini-ikäisiä.

– Koin siitä suurta epäonnistumista. Jotenkin, että mun hermot meni aina ensimmäisenä, hän kertoi jaksossa.

– Kun lapsi menee siihen teiniangstiin, niin mä menin samaan, enkä säilyttänyt aikuisuutta.

Muusikko kertoo myös tänä vuonna ilmestyneessä Isän tyttö, tytön isä -kirjassa (Otava) siitä, millaista on ollut kasvattaa tyttöjä. Mikolla ja hänen ex-vaimollaan on kaksi tytärtä, Iina, 32, ja Minka, 31. Molemmat Kuustosen siskokset ovat näyttelijöitä.

Kirjan toinen kirjoittaja on juontaja Jenni Pääskysaari. Hän mainitsee tekstissään somessa vastaan tulevat meemit, joissa suojelevat isät vitsailevat kaivavansa aseen esiin pitääkseen tytärtään lähestyvät pojat loitolla. Vaikka kyse on huumorista, asetelma on väärä. Meemeillä isät ajattelemattomuuttaan tukevat ajatusmallia siitä, että joku muu kuin tytär itse päättäisi kehostaan.

Mikko Kuustonen myöntää sortuneensa aikoinaan samaan.

– Sain lahjaksi puolustusvoimien ”Miinoitettu”-suojanauhaa jolla reunustin pihapolun tytärten sulhasille. Omasta mielestäni tuolloin ensiluokkaista faijailua. Nyt jättäisin väliin, hän kertoo kirjassa.

”Omasta mielestäni tuolloin ensiluokkaista faijailua. Nyt jättäisin väliin.”

Nuorekas isä? Mission impossible

Muutenkaan Mikko ei ole aina onnistunut tekemään vaikutusta Iinan ja Minkan poikaystäviin.

– Olin aina ajatellut olevani jotenkin nuorekas isä kunnes tajusin että se on mission impossible.

– Huomasin erityisesti tytärten ensimmäisten poikaystävien kanssa muuttuvani jostain syystä isäni kaltaiseksi. Yritin liikaa ja halusin tehdä vaikutuksen.

”Yritin liikaa ja halusin tehdä vaikutuksen.”

Mikko antaa esimerkiksi kommelluksen, joka hänelle sattui Minkan ja tämän uuden poikaystävän kanssa. Isosisko Iina oli palaamassa purjehdukselta, ja isä halusi lähteä porukalla vastaan. Hänen ohjaamansa moottorivene kuitenkin karahti liian innokkuuden vuoksi kiville.

– Lopputulos oli legendaarinen: poliisi hinaa paattiani, takapenkillä istuu Minka hiljaisen poikaystävänsä kanssa ja viereisessä veneessä Iina seurueineen puistelee päätään. Isi tuli vastaan, Mikko kertaa kirjassa.

Isän suojelunhalusta huolimatta kaikki poikaystävät ovat kuitenkin olleet tervetulleita Kuustosten kotiin.

– Muutaman lähtöäkin olen tervehtinyt ilolla, Mikko Kuustonen heittää kirjassa.