Mikko Rimminen on luvannut äidilleen lopettaa tupakoinnin ennen kuin täyttää neljäkymmentä.
Mikon työasento ei ole ehkä se kaikkein ergonomisin.
Pub Angeleterressa Mikko ottaa oluen, tällä kertaa alkoholittoman.
Helsingin öiset, autiot kadut ovat tuttuja Mikolle. Jos Mikko ei olisi kirjailija, hän haluaisi ajaa taksia. Sitäkin voisi tehdä öisin.
Mikon isä on edesmennyt elokuvaohjaaja Sakari Rimminen. "Isä sanoi, että älä vain ryhdy elokuva-alalle, koska se on taloudellisesti niin epävarmaa. Ryhdyin sitten kirjailijaksi."
Ennen Mikko tuijotti öisin tekstiviestichatteja. "Niitä on joskus ikävä", kirjailija harmittelee.
Löytyiskö jotain mupellettavaa?
Mikolla on aina ollut kissoja. Tässä kurkistelee Leevi.
Mikon yö sujuu usein kirjoitellen, viiniä hörppien ja tupakkia poltellen.
Mikon yö jatkuu vielä hampaiden­pesun jälkeenkin.

Kirjailija Mikko Rimminen, 38, on ollut yöeläjä niin kauan kuin hän muistaa. Mitä Mikko pikkutunneilla puuhaa?

Kaikki alkoi siitä, kun Mikko Rimminen löysi kirjat. Sen jälkeen hän ei enää nukkunut öisin. Mikko luki kaiken mahdollisen mitä käsiinsä sai: scifiä, venäläisiä klassikoita, luontokirjoja, sieni­oppaita, jääkiekkoilijaelämäkertoja.

Helsinkiläiskodissa riitti luettavaa, koska äiti oli kirjastossa töissä. Mikko kuitenkin jakoi huoneen veljiensä kanssa, ja siksi hänen piti lukea taskulampun ­valossa peiton alla. Mikko oppi hipsimään perheen vanhassa krunikkalaisasunnossa niin, etteivät lattialankut ­narisseet.

Se oli varhaisessa teini-iässä. Sen tarkemmin Mikko ei osaa sanoa, koska hän on vähän huono numeroissa. Kun hän voitti Finlandian, hän kertoi Helsingin Sanomien toimittajalle väärin ikänsä.

– Lukionhan meinasin sössiä valvomisen takia. Kolmannella, kun minulla oli jo ajokortti, säilytin autossa tyynyä ja peittoa. Lähdin muka aamulla kouluun, mutta oikeasti ajoin auton yhden sillan alle Hakaniemessä ja jatkoin unia.

Mikko ei kärsi unettomuudesta, vaan hän valvoo vapaaehtoisesti. Yö on Mikolle vapauttavaa aikaa.

– Kun muu maailma on pysähtynyt, tuntuu, ettei kukaan odota tai vaadi ­minulta mitään. Saan rauhassa hommastella omiani.

21:30

Ilta alkaa Mikon lähibaarista Pub Angleterresta Fredrikinkadulla Helsingin keskustassa. Mikolla on Jokerit-huivi kaulassa ja edessä saksalainen alkoholiton Krombacher-olut. Huivi selittyy sillä, että Mikko on tullut suoraan Jokerit–Lukko-matsista. Alkoholiton olut siitä syystä, että huomenna iltapäivällä on edessä lento Berliiniin. Mikko on menossa sinne tekemään tutkimustyötä uutta kirjaansa varten. Hän ei halua ottaa riskiä, että homma riistäytyisi lapasesta.

– Krapulassa matkustaminen on hirveää, mies irvistää ja hörppää mukistaan.

Mikko  on joskus viettänyt Berliinissä seitsemän kuukautta kirjoit­taen. Tutkimustyön tekeminen on kuitenkin uutta.

– Jos ei vetelehtimistä, kommunikaatiovaikeuksia ja kaljanjuontia pidetä tutkimustyönä, Mikko naurahtaa.

Mikolla on usein läppäri mukana baarissa, koska hän tykkää kirjoittaa pienen hälyn keskellä. Se auttaa suuntaamaan huomion tekstiin. Suosikkipaikka on ­ravintola Sikarihuone Lönnrotinkadulla.

– Kotona on aina tiskattavaa tai imuroitavaa. Tai sitten kissani vaativat huomiota ja tulevat kaatuilemaan näppäimistön päälle. Ainoa vaara on, että tutussa kuppilassa jää helposti jauhamaan tiskille paskaa.

Mikon ääni on vähän käheä. Jää­kiekko-ottelussa tuli taas karjuttua. Mikko käy matseissa veljensä kanssa, heillä on kausikortit Jokeri-matseihin.

Mikko on jo vuosia käynyt pelaamassa itsekin jääkiekkoa Brahen kentällä puulaakiporukassa. Mikko irvistää, että kun keski-ikäiset miehet alkavat pelata, luut paukkuvat helposti. Häneltäkin on murtunut sekä leuka että käsi.

– Jengi on sekalainen. Ollaan pelattu yhdessä jo vuosia, mutten vieläkään tiedä kaikkien nimiä. Se on kyllä ­mukavaa, siinä paha maailma unohtuu.
Mikko kulauttaa Krombacherinsa tyhjäksi. Otetaanko toiset? Otetaan vaan! Iltahan on vasta nuori.

22:55

Kissanhiekka! Mikko on unohtanut ostaa kissoilleen Leeville ja Pipsalle hiekkaa. Lähikauppaan ehtisi vielä juosten.

– Äh, antaa olla. Siellä myydään vain yhdenlaista hiekkaa, eikä se niille prinsessoille kelpaa.

Mikko on poikamies ja asuu Helsingin keskustassa Kampissa kahden kissansa kanssa. Hän on kuitenkin ollut pitkiä aikoja parisuhteessa, kerran naimisissakin. Sitä Mikko ei enää muista, minä vuonna ero tuli.

Mutta polttareissa mies tönäistiin humalassa alas maa­uimalan hyppytornista. Silloinkin oli yö.

Kumppaneille miehen yökukkuminen ei ole koskaan ollut ongelma.

– Enhän minä minkään rälläkän kanssa mellasta. Lukeminen tai kirjoittaminen ei ole sitä häiritsevintä puuhaa. Mutta joskus kun oikein eläydyn kirjoittamiseen, saatan pahoinpidellä näppäimistöä raivokkaalla kaksisormijärjestelmälläni.

Vielä muutama vuosi sitten Mikko seurusteli kirjailija Katja Ketun kanssa. Siitäkin erosta on jo aikaa, mutta Mikolla ei ole haku päällä. Lapsia Mikko ei ole koskaan kaivannut, vaikka kaverit ­ympärillä ovat perheellistyneet. Onko mies tyytyväinen yksineläjä?

– Eivät kai sinkut oikeasti koskaan ole ­kovin onnellisia. Hohdokas sinkkuelämä taitaa olla vain City-lehden luoma harha. Mutta nyt kun kysyt, niin en minä hirveästi mieti koko asiaa. Ehkä olen siis ihan tyytyväinen tilanteeseeni.

Kirjoittaminen on yksinäistä puuhaa, mutta se sopii Mikolle.

– En tarvitse mitään ryhmähaleja kesken päivän. Jos tulee seurankaipuu, auttaa jos käväisen kaupassa.

Mutta ei Mikko silti ihan erakkoluonne ole. Ennen Nenäpäivää Mikko kirjoitti romaania, jossa Helsinki on tyhjentynyt ihmisistä. Siinä oli kissa ja koira, jotka seikkailivat autioilla kaduilla.

– Ei siitä tullut mitään. Tajusin, että minähän tykkään ihmisistä. Mutta ihmis­suhdepuusilmä minä kyllä olen. En ikinä huomaa sellaisia juttuja että sillä ja sillä on suhde.

00:00

Avaamme oven Mikon toiseen kantapaikkaan, Coronaan.

– Täältä saa hyvää kahvia, Mikko ­kehuu, ottaa silti alkoholittoman oluen.

Ravintolasta saisi myös hyviä toasteja, mutta Mikolla ei ole nälkä. Kotona pitäisi olla kyllä ”jotain mupellettavaa”. Mikko tykkää ruuanlaitosta, ja sieni­ruuat ovat hänen bravuurinsa. Silti syöminen saattaa unohtua usein tunneiksi, koska kirjoittaessa ei vain tule nälkä – varsinkaan jos samalla hörsii punaviiniä ja polttelee tupakkaa.

– Heikkona hetkenä tuli kyllä äidille luvattua, että lopetan ennen kuin täytän neljäkymmentä.

Coronan edessä Mikko laittaakin ­tupakiksi. Aikaa lopettaa on sentään vielä yli vuosi.

Coronassa ei ole tänään ketään tuttuja, joten kun oluet on juotu, Mikko ­ehdottaa, että siirrytään hänen poikamiesboksiinsa.

Vähän alkaa jo haukotuttaa, sillä Mikko on herännyt ­tänään poikkeuksellisesti jo kahdeksan jälkeen. Mikko kuuluu valtion kirjallisuustoimikuntaan, joka päättää valtion apurahoista ja taiteilijaeläkkeistä, ja heillä on ollut aamulla ­kokous. Sen ja Kriittisen korkeakoulun opetustyön takia Mikko on joutunut korjaamaan vuorokausirytmiään ”kansalaiskelpoisemmaksi”.

Silti hän pääsee harvoin nukkumaan ennen kolmea tai neljää.

– Nukun nykyään vähemmän kuin ­ennen. Ennen mulle oli aikaisin, jos iltapäivällä kolmelta oli tapaaminen. Joskus jos olen valvonut aamuun asti, en ole sitten viitsinyt mennä ollenkaan nukkumaan. Välillä otan univelkaa takaisin ja saatan nukkua kolmekymmentä tuntia putkeen. Herään vain välillä vessaan.

Pussikaljaromaaniaan Mikko kuitenkin kirjoitti päivisin.

– Tarvitsin tosi paljon sitä valoa, koska kirja tapahtuu yhden kesäpäivän ­aikana. Nenäpäivä taas tapahtuu marraskuun pimeydessä, joten sitä oli hyvä kirjoittaa yöllä.

00:45

Tervetuloa Mikolle! Mikko pahoittelee etukäteen, ettei ole ehtinyt siivota, mutta miehen tilavassa kaksiossa näyttää kyllä ihan siistiltä. Kaikki tavarat ovat jämptisti paikoillaan.

– On täällä tosi likaista. Näkisittepä päivänvalossa, Mikko mutisee.

Mikko on asunut samassa asunnossa jo miltei yhdeksän vuotta. Kun hän seurusteli Katja Ketun kanssa, pari asui hetken maalla Eeva Joenpellon kirjailijatalossa Sammatissa.

Mutta nyt seuraa yllätys: Mikko on ­sisustajamiehiä. Asunnossa on harkitun näköistä. Keittiönkaapit Mikko on itse sutinut punertavanruskeiksi. Pöydän tuolit ovat kaikki tarkoituksella erilaisia. Keittiön seinällä on taideteos, jossa on kuva vessanpöntöstä.

– Kaverini dyykkasi Design­museon roskalavalta. Ihastuin siihen heti.

No onneksi on vähän jotain boheemiakin: Mikolla ei ole naulakkoa vaan sen virkaa toimittaa yksinäinen seinään hakattu naula. Mikko ripustaa siihen takkinsa, vieraat saavat mytätä kamppeensa eteisen lipaston päälle.
Makuuhuoneen taulu on käännetty nurin päin. Kyllästyttääkö?

– No ei se siitä johdu. Siinä vain on ­kuva minusta. Kuka sitä itseään viitsii aina katsoa, Mikko hymähtää.

Olohuoneessa on Bertoian Diamond-tuoli. Onko se aito?

– Ainakin myyjä Huutonetissä väitti niin.

Mikolla oli jossain vaiheessa pienimuotoinen Huutonet-addiktio.

– Kerran huusin veneen, joka ei pysynyt lainkaan pinnalla.

Sieltä on löytynyt myös kuntopyörä ja soutulaite. Television edessä ovat käsi­painot.

– Siis mullahan on täällä melkein kunto­sali!

Toinen yllätys: Mikko myös polkee kuntopyörällä, jos ei nyt ihan päivittäin niin viikoittain.

– Joskus olen lukenut, juonut kaljaa ja polttanut tupakkaa pyöräillessäni, Mikko kehaisee.

Mikon asuintalo on hyvin hiljainen. Mikosta tuntuu, että hän taitaa olla ­ainoa, joka talossa välillä metelöi.

– Joskus on tullut pidettyä jatkoja, joista on huomautettu. Niin kuin kerran, kun riisuimme paidat, laitoimme punkit soimaan ja hypimme toisiamme vasten. Siinä rupesi jo huonekaluja kaatumaan.

01:30

Mikko on rojahtanut sohvalle kaukosäädin kädessä. Itä-Suomen murteella puhuva tyttö leiskuttelee teeveessä ­poninhäntäänsä ja venyttelee niin, että napa näkyy. Ruudulla on kuva pinkasta seteleitä ja sekalaisesta läjästä kolikoita. Ne pitäisi laskea yhteen. Tv-pelin voittajalle on luvassa 600 euroa.

– Kato nyt mite palijon tässä on rahhaa, kato kato! Mie tiijän, että sie tiijät vastauksen. Fiksu ihimine, soita nyt miulle, tyttö sopottaa.

Kukaan ei soita.

– Ei hemmetti, pitääkö mun soittaa?

Tytön seuraaminen on hypnoottista, ja Mikko unohtuu toljottamaan ohjelmaa minuuteiksi.

Mikko katsoo myös tv-sarjoja bokseilta. Viimeksi meni viisi jaksoa putkeen Orphan Black -sarjaa. Sarjoja ahmies­sa hurahtaa helposti koko yö. Yle Areenasta Mikko katsoo Avaraa luontoa.

– Kun opiskelin Kriittisessä korkeakoulussa, opettajani Matti Paavilainen sanoi, että 80 prosenttia kirjailijan työstä on sohvalla makaamista, Mikko muistaa.

02:00

Mikko on siirtynyt sohvalta läppärin kanssa sänkyyn. Hän selaa iltapäivä­lehden nettisivuja.

– Tässä on totuus työnteostani!

Kun Mikko kirjoitti viimeisintä ­romaaniaan Hippaa, hän saattoi unohtua kirjoittamaan kaksitoista tuntia putkeen, koska kirjaa oli vain niin hauska kirjoittaa. Hippa kertoo veljeksistä, jotka ovat töissä äitinsä muuttofirmassa. Pojat ovat sympaattisia tyyppejä, mutta vähän vetelyksiä, sellaisia joilla on elämän­hallinnassa hiukan ongelmia.

Jotenkin monista Mikon henkilö­hahmoista tulee mieleen mies itse. Hipassa on kohtaus, jossa veljekset lähtevät roudaamaan vammaisryhmää kehitys­vammaisten kesäfestareille. Kohtaus on hillittömyydessään niin hauska, että lukija tyrskii vedet silmissä. Se pohjautuu ­Mikon omiin kokemuksiin, sillä hän oli sivarissa kuskina vammaisten hoito­laitoksessa.

– Tykkäsin työstä älyttömästi. Jos minusta ei olisi tullut kirjailijaa, ajaisin työkseni ehkä autoa. Olen ollut myös ­lähettinä. Olisi hienoa, jos puhelin­luettelossa lukisi kohdallani Autoilija. Olisi mahtavaa olla taksikuski, koska silloin voisin heittää öykkäröivät kirjailijat ulos taksistani, Mikko virnistää.

Sitäkin työtä voisi tehdä öisin.

02:30

Nälkä. Nyt voisi keksiä jotakin mupellettavaa. Mikko kaivelee jääkaappia, naksauttaa auki vielä yhden holittoman  ja nostaa voileipätarpeet pöydälle: savujuustoa, kinkkua, maustekurkkua ja ­tomaattia.

– Välillä saatan innostua kokkailemaan yölläkin ihan kunnolla, vaikka ­yösyömiseen tavallaan kuuluukin se, ­että järsitään kylmää nakkia jääkaapin valossa. Mutta miksei öisin tule kokki­ohjelmia? Olen suunnitellut kaverini kanssa kännikokkiohjelmaa, jossa jengin pitäisi baarista tullessaan taikoa jotain siitä, mitä jääkaapista löytyy, Mikko ­innostuu.

Vielä pitäisi jaksaa pakata huomista Berliinin-reissua varten, mutta Mikolla ei ole kassia. Repusta on mennyt hihna poikki. Vaihtoehdot ovat joko lähteä reissuun rikkinäisellä repulla tai käydä ostamassa aamulla uusi. Kampin ostoskeskus olisi kyllä ihan kivenheiton päästä.

– Olen aina vihannut sitä, mutta kerran satuin menemään sinne tosi varhain aamulla, kun siellä ei ollut kuin muutama mummo. Sehän on aivan eri paikka aamulla kuin illalla.

Mikko painaa radion päälle, sieltä tulee klassista. Kotona on aina tv tai ­radio päällä, muuten on liian hiljaista. Mikko avaa keittiön ikkunan ja laittaa tupakaksi – kulttuurikodissa tupakoidaan sisällä.

Syönnin päälle mies pesee hampaat. Nyt pitäisi vieraiden alkaa jo häipyä. ­Vähän Mikkoa huolettaa, saako tästä juttua aikaiseksi, kun mitään ei tapahtunut.

– Voi tietysti ajatella, että mieto köyhyys jännittävien käänteiden suhteen korreloi kirjojeni sisällön kanssa, Mikko hymähtää.

Mutta vielä pitää kysyä intiimi kysymys. Nukkuuko Mikko mieluummin ­yksin vai jonkun toisen kanssa?

– Riippuu ihmisestä. Kivahan se, jos on jotain vieressä. Oli se sitten kissat, kirja tai tohveli. Tykkään etenkin nukahtaa kirja naamalla.

03:15

Ulkona on pakkasyö. Mikon ikkuna on ainoa, jossa loistaa enää valo.

Jälkeenpäin Mikko laittaa viestin:

”Lähtönne jälkeen osoitin itsekuria ja suljin television, jota olisin ehkä muuten katsonut aamuun asti. (Jännittävän visailun ratkaisu on yhä selvittämättä.) Suoritin silmät ristissä viiden minuutin pikapakkaamisoperaation sillä seurauksella, että ­palelin ja haisin seuraavat kuusi päivää Berliinissä. Luin muutaman minuutin verran kirjaa, jonka nimi oli oireellisesti Universumi tyhjyydestä. Heräsin ilman herätyskelloa puoli kahdeksalta kosmologian, voileivänkappaleiden ja kissojen alta.”

Lue myös:

Sienestykseen hurahtanut Mikko Rimminen: "Sienirunoni lipsahtavat oodeiksi"

Mikko Rimminen: "Ilon hetket ovat tässä työssä vähissä"

Keski-ikäisten naisten tuntija

Mikko Rimminen

■ Vuonna 1975 syntynyt kirjailija muistetaan muun muassa teoksistaan Pussikaljaromaani ja Nenäpäivä, josta hänet palkittiin Finlandia-palkinnolla vuonna  2010.

■ Uusin romaani Hippa ilmestyi viime syksynä.

■ Opiskellut kirjallisuutta Helsingin yliopistossa ja kirjoittamista Kriittisessä korkeakoulussa.

■ Sinkkumies asuu Helsingin Kampissa kissojensa Leevin ja Pipsan kanssa.

Helen taisi juuri pongahtaa häijyjen muijien ykköseksi.

– Aion olla kaikista häijyistä naisista häijyin, Helen Mirren, 71, lausui maanantaina.

Sanoillaan hän viittasi presidenttiehdokas Donald Trumpin lausuntoon kilpakumppanistaan Hillary Clintonista kaksikon kolmannessa vaaliväittelyssä.

Brittinäyttelijä pääsi ääneen Elle-lehden vuosittaisessa Women in Hollywood -tapahtumassa, joka pidettiin Los Angelesissa maanantaina. Helen Mirren palkittiin tilaisuudessa legendaarisen asemansa ja elämäntyönsä vuoksi.

Kiitospuheensa yhteydessä näyttelijä jakoi parhaat elämänohjeensa, joista voivat ottaa oppia kaikki muutkin naiset tiellään häijyiksi muijiksi.

Lue myös: Häijyt muijat kunniaan! 12 naista, joita voi vain ihailla

– Käyn nopeasti läpi muutaman vinkin, joiden avulla selvitä elämästä, koska varmasti tiedätte, että olen melko vanha, joten olen nähnyt aika paljon elämää. Voitte jakaa vapaasti eteenpäin viittä parasta vinkkiäni, Helen Mirren sanoi puheessaan, joka on luettavissa kokonaisuudessaan Elle-lehden sivuilla.

”1. Älä ikinä juo alkoholia, paitsi jos juhlit jotain, jos olet järkyttynyt jostakin tai jos on päivä, joka loppuu y-kirjaimeen (huom. englanniksi kaikkien viikonpäivien nimet päättyvät y:hyn). Jos otat, älä koskaan aja.”

”2. Rakkaudessa ei ole sääntöjä – en usko – mutta älä kiirehdi naimisiin, oikeasti. Menin mieheni kanssa naimisiin myöhemmin elämässäni, ja se on toiminut oikein hyvin.”

”Älä kiirehdi naimisiin, oikeasti.”

”3. Anna kumppanillesi vapaus ja tue häntä tavoitteidensa saavuttamisessa. Se on todella tärkeää ja koskee molempia suuntia, sekä miehiä että naisia.”

”4. Blackjack-pöydässä splittaa aina ässät, kasit ja ysit.”

”5. Ole yhteydessä ystäviisi päivittäin, enkä tarkoita Facebookia. On parempi, että on kolme hyvää ystävää kuin kolmesataa sosiaalisessa mediassa. Ystäviä, joille voit oikeasti puhua.”

Koska Helen Mirren ei piittaa omistakaan säännöistään, hän ei pysynyt lupaamassaan viidessä elämänohjeessa. Kuudes ohje oli kieltämättä häijy.

– Ja lopuksi, viis veisaa kenestäkään, joka tuomitsee sen, miltä näytät, etenkin jos hän on joku anonyymi, tuntematon, netissä vaaniva hyypiö tai on turvonnut, pienipäinen, dinosauruskätinen presidenttikandidaatti.

Jääkiekkoilijarakkaansa Mikael Granlundin kanssa Minneapolisissa asuva Emmi Kainulainen kaipaa Suomesta ystäviä ja perhettä.

Kolme viikkoa sitten Suomeen saapunut Emmi Kainulainen iloitsee uudesta urasta Yhdysvalloissa. Kainulainen työskentelee mallina ja seurustelee Minnesota Wild -seurassa pelaavan Mikael Granlundin kanssa. Pariskunta asuu yhdessä Minneapolisissa.

– Odottelen parhaillaan työviisumia, sillä sain mallisopimuksen Ford-toimistolle Chicagoon. Toivottavasti pääsen tekemään samantyyppisiä kuvauksia kuin Suomessa, eli sporttia ja alusvaatteita, ehkä katalogejakin, Kainulainen kertoi tiistai-iltana suunnittelija Lalli Savolaisen muotinäytöksessä Helsingissä.

Fordin kansainvälinen mallitoimisto on yksi maailman tunnetuimmista ja arvostetuimmista.

Kainulainen valmistui keväällä Metropolia-ammattikorkeakoulusta sisustusarkkitehdiksi. Hän aikoo tehdä töitä myös oman Chaîne-brändinsä eteen. Brändiin kuuluu muun muassa lifestylea, muotia ja taidetta.

– Lähden liikkeelle muodista, ja etenen toivottavasti pikkuhiljaa sisustukseen sekä taiteeseen.

Pariskunta asuu jo viidettä vuotta Minneapoliksessa, jonne he ovat sopeutuneet hyvin.

– Varsinkin pari ensimmäistä vuotta seilasin edestakaisin opintojen vuoksi, ja nyt matkalaukkuelämä on taas tullut tutuksi. Alkaa olla jo koti-ikävä! Suomesta kaipaan eniten ystäviä ja perhettä.

Kaavilainen Tiina Hallalahti jätti maanantaina Facebookin ilmoituksen, jossa kertoo tarjoavansa mummolle kodin. – Kyse ei ole työpaikasta, hän painottaa.

Annetaan koti boheemille tänttähäärä mummolle maalta. Ylläpidosta huolehditaan, kerran viikkoon saunotus, kesäisin vastalla. Oma huone, vessa, suihku. Etuihin kuuluu hyvät marjamaat, täysi käyttöoikeus punkaa kasvimaalla ja kasvattaa mitä lystää kasvihuoneessa (poislukien kannabis). Kirkkoon viedään sunnuntaisin, jos tarve vaatii. Mieluummin suht raitis (iltamyssyt suotakoon). Leasingmummon tehtäviä, lukea satuja taaperolle, höpötellä jonninjoutavia, katsoa silloin tällöin taaperoa, jotta yrittäjä-äiti saa tehdä hommia. Perheemme on hetkittäin äänekäs, taiteellinen, raitis, boheemi, tunteita näyttävä, eläimiä ja luontoa rakastava. Hommiin ei kuulu siivous (ellei mummo rakasta sitä yli kaiken). Mummon etuja on myös neulominen, lauleskelu ja ennen kaikkea lapsi- ja eläinrakkaus. Perheeseen kuuluu lauma koiria, hevonen, poni ja possu – sekä teinejä (tapakasvatettuja.) Perhe lupautuu sitoutua mummoon hautaan asti. Saa jakaa.

Tällainen ilmoitus on levinnyt Facebookissa maanantai-illasta lähtien. Ilmoitusta on jaettu alle vuorokaudessa yli 6000 kertaa. Ilmoituksen on kirjoittanut kaavilainen Tiina Hallalahti. Tiina kertoo idean lähteneen perheen tarpeista, sillä heillä ei ole tukiverkostoa lähellä.

– Anoppini asuu 800 kilometrin päässä ja äidilläni on elämässä paljon muuta. Olemme mieheni kanssa molemmat yrittäjiä. Minä teen töitä kotoa, ja mies on viikot pääosin muualla töissä. Meillä on täällä melkoinen huvikumpi: lapsia on viisi ja sitten eläimiä. Mutta tässä on kyse myös siitä, että haluamme tarjota kodin ja ylläpidon jollekin mummolle. Kyse olisi molemmat voittaa -tilanteesta, Tiina kertoo puhelimitse.

Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.
Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.

Moni ymmärtänyt ilmoituksen väärin

Tiina on saanut maanantain jälkeen monia yhteydenottoja, mutta sopivaa ei ole vielä löytynyt. Yksi kiinnostunut olisi halunnut muuttaa miehensä kanssa. Jotkut taas ovat haaveilleet, että järjestely voisi sopia heille sitten joskus, kun ovat jääneet eläkkeelle. Kiinnostuneissa on ollut myös parikymppisiä nuoria ja sellaisia, joilla on itselläänkin monia lapsia ja lapsenlapsia.

– Emme valitettavasti hae nyt ukkia, vaan ainoastaan mummoa. Toivomme myös, että elämänkokemusta olisi kertynyt rutkasti. Uskon, että sopivin on sellainen, jolla ei ole omaa perhettä tai lapsenlapsia, Tiina sanoo.

Hänen mukaansa jotkut ovat myös ymmärtäneet ilmoituksen väärin. Kyse ei ole työpaikkailmoituksesta – eikä mummon tarvitse olla käytettävissä ympäri vuorokauden.

”Tämän pitää ehdottomasti tuntua mummosta kodilta.”

– On kyselty työsuhde-eduista ja lomista. Mutta emme etsi työntekijää, vaan perheenjäsentä. Täytyy natsata molemminpuoleisesti. Olisi kiva, jos mummo voisi esimerkiksi joskus auttaa nuorimman, 8-kuukautisen lapsen kanssa, ottaa hänet vaikka syliin ja pitää hetken seuraa. Muiden lasten kanssa voisi joskus vaikka leipoa piirakkaa tai käydä katsomassa sorsia sillä välin, kun minä käyn kaupassa tai kävelyllä. 

Tiina painottaa, että mummolla on oikeus olla kuin kotonaan ja tehdä mitä lystää.

– Jos hän haluaa laittaa kukkapenkin uusiksi, niin ei siihen tarvitse lupaa kysyä. Tämän pitää tuntua hänestä kodilta.

Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.
Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.

Sopivuuden voi testata käytännössä

Tiina tietää, että sopivaa ihmistä voi olla vaikea löytyä. Tärkeintä on se, että mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.

– Olemme sellainen hössöperhe. Luonto ja eläimet ovat meille tärkeitä. Koirat saavat nukkua sängyllä ja lepäillä sohvalla. Ja hevonen ja possu saattavat tulla kuistille moikkaamaan. Emme siis etsi mummoa, joka alkaa ensitöikseen nyppiä vaatteista karvoja.

Menon ja meiningin lisäksi mummon pitää myös kestää alituista puheensuorinaa, sillä Tiinan mukaan perheessä puhutaan paljon.

– Kun karjalainen ja lappalainen avaavat suunsa, niin myös volumet saattavat nousta. Siitä on apua, jos mummo osaa juttujen tulla toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

”Aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.”

1920-luvulla rakennetussa talossa riittää vilskettä päivittäin, sillä perheen lapset ovat siellä usein kavereidensa kanssa. Mummolle on kuitenkin varattu riittävästi omaa tilaa.

– Porukkaa tulee ja menee. Meidän on mahdollista järjestää niin, että mummolla olisi oma sisäänkäynti. Ja todellakaan ei tarvitse olla koko ajan tässä vilskeessä, vaan aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.

”Mekin sitoudumme mummoon.”

Tiinan mukaan paras tapa selvittää sopivuus molemminpuolin, on testata asia käytännössä.

– Tänne voi tulla kokeilemaan vaikka viikoksi, kestääkö omat hermot ja tykkääkö meistä ja elämäntavastamme. Me tietenkin myös sitoudumme mummoon. Jos mummoa tarvitsee kuskata lääkäriin, tai hänelle tulee jotain remppoja ja ramppoja, niin ne hoidetaan yhdessä, Tiina lupaa.

Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.
Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.

Näyttelijä Shannen Doherty on kertonut avoimesti sairaudestaan sosiaalisessa mediassa.

Rintasyöpää sairastava näyttelijä Shannen Doherty, 45, kertoi elokuussa, että syöpä on levinnyt imusolmukkeisiin. Hänelle tehtiin rinnanpoisto toukokuussa.

– Yhdessä leikkauksessa saatiin selville, että osa syöpäsoluista on saattanut levitä imusolmukkeiden ulkopuolelle. Tästä syystä syystä saan kemoterapiaa, ja kemoterapian jälkeen käyn sädehoidoissa, Doherty kertoi Entertainment Tonightin haastattelussa.

Shannen on myös kertonut sairaudestaan ja hoidoistaan avoimesti sosiaalisessa mediassa. Viikonloppuna Beverly Hills 90210- ja Siskoni on noita -näyttelijä jakoi kuvan, joka on otettu päivä kemoterapian jälkeen.

– Joskus ei pysty edes tanssimaan, syömään tai edes ajattelemaan seuraavaa päivää. Joskus tuntuu, ettei selviä, hän kuvailee hoidosta seuraavaa pahaa oloa.

Kuvassa näyttelijä makaa sairaalasängyssä huonovointisena.

– Se menee ohi. Joskus seuraavana päivänä, joskus kaksi, joskus kuusi päivää myöhemmin, hän muistuttaa ja kehottaa kaikkia syöpää sairastavia pysymään rohkeina, vahvoina ja positiivisina.

Tällä kertaa Shannen oli hoidon jälkeen niin huonossa kunnossa, ettei pystynyt kuin makaamaan sängyssä. Aiemmin lokakuussa hän jakoi Instagramissa videon, jolla hän kertoi liikkumisen helpottavan pahaa oloa.

– Olin väsynyt ja halusin vain maata sängyssä, mutta lähdin ja tunsin oloni paljon paremmaksi, hän kirjoitti tanssivideon yhteydessä.