Vanhemmuudessa Mariskaa jännittää, millainen malli hän on lapselleen. "Mitään kiiltokuvaelämää en ala rakentaa." Kuva: Jouni Harala.

Toukokuussa äidiksi tuleva muusikko Mariska ehti jo tottua ajatukseen, ettei hän koskaan saisi lapsia. 

Toukokuun lopulla syntyvä esikoinen on elämänmuutos, johon muusikko Mariska, 37, ei ollut varautunut. Sitä ei odottanut kukaan hänen lähipiirissäänkään. Sen sijaan Mariska oli joutunut sisäistämään faktan, ettei hänestä ikinä tulisi äitiä.

Sen tiedon hän kuuli diagnoosissa, jonka sai parikymppisenä.

– Silloin minulle kerrottiin, etten voisi koskaan saada lapsia.

Mariska oli pikaisesti potenut vauvakuumetta vain 18-vuotiaana.

– Sitä hetkeä lukuun ottamatta lapsi ei ollut koskaan kuulunut toteutettavien asioiden valikkooni. En osannut surra lapsettomuutta millään tavalla.

Vastuullinen vanhemmuus

Vastoin kaikkia odotuksia Mariska kuitenkin tuli raskaaksi viime syksynä.

– En varsinaisesti valinnut perustavani perheen. Lapsi vain ilmoitti tulostaan ja totesimme, että tervetuloa.

Mariska itse varttui kaksin yksinhuoltajaäitinsä kanssa. Hänen lapsensa arjesta tulee toisenlainen.

– Isä on mukana kuvioissa kasvattamassa lasta.

Mariska tunnistaa hänessä tapahtuneen pehmentymistä muutenkin. Hän ehti havahtua, että elämä alkoi toistaa samaa kaavaa, ja alkoi tarkastella itseään. Hän mietti, millainen oli ihmissuhteissaan ja miten suhtautui asioihin.

– Aloin päivittää uskomuksia itsestäni. Siinä tuli oivallus, etten enää kamppaile maailmaa vastaan, hän kertoo.

Varttitaktiikalla eteenpäin

Uudet metodit ulottuvat työhönkin, Mariska on esimerkiksi opetellut kellottamaan. Entinen haahuilija tekee nyt töitä tehovarteissa: jos vartissa ei synny kertosäettä, sitten tehdään muuta.

Mariska ennakoi, että uudesta pätkätyömetodista on hyötyä, kun vauva panee päivärytmin uusiksi.

– Vanhemmat varoittavat, että kaikki muuttuu. Odotan jännityksellä, millaisen kuperkeikan se kaikki tekee.

Milloin viimeksi pussailit, Mariska? Katso video

Miten musiikin tee-se-itse -nainen tekee nyt tiimityötä? Miksi tulevalla vauvalla on jo festarivaatteita? Miksi Mariska kuvailee seuraavaa levyään riisutuksi? Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 10/2016!

Mariska

19.2.1979 syntynyt laulaja, säveltäjä ja sanoittaja asuu synnyinkaupungissaan Helsingissä.

Saa esikoisensa toukokuun lopulla.

Valmistelee uutta albumia, jonka kolmas sinkku Typötyhjiin julkaistaan 11.3. Se kertoo elämästä päihteidenkäyttäjän läheisenä.

Lukuisien hittien takapiru. Suurimpia hittejä Jari Sillanpään esittämä Malagaan sekä Jenni Vartiaisen Missä muruseni on sekä En haluu kuolla tänä yönä. Rustaa lyriikat ruutuvihkoon. ”Äikän opettaja sanoi, että aivot aktivoituvat isommin, kun pitää kynää kädessä.”

Aloittelee blogia, joka käsittelee kirjoittamista.

Vierailija

Yllätysvauvaa odottava Mariska: ”Minulle kerrottiin, etten voisi koskaan saada lapsia”

Vierailija kirjoitti: Hieno homma. Onnea Mariskalle. Tosin tuo "isä on mukana kasvattamassa lasta"kalskahtaa ainakin minun vanhoillisiin korviini hieman oudolta... Jeps. Lasten teko tällaiseen maailmaan- joka on jo valmiiksi liikakansoitettu kuilun partaalla tai kun maahammekin rynnii vanhempia vailla olevia lapsia ja maailmalla heitä kuolee nälkään- kuulostaa jo lähtökohtaisesti aavistuksen väärältä jopa itsekkäältä varsinkin jos kyseessä on jonkinlainen suunittelemattoman temmellyksen...
Lue kommentti
Vierailija

Yllätysvauvaa odottava Mariska: ”Minulle kerrottiin, etten voisi koskaan saada lapsia”

En pitänyt tästä jutusta. Jäi häiritsemään, mikä oli tuo mystinen "diagnoosi", jonka piti estää lasten saaminen, endometrioosiko? Toiseksi, tällaiset jutut ruokkivat käsitystä, jonka mukaan olisi jotenkin yleistä, että lapsettomaksi "tuomittu" tuleekin yhtäkkiä raskaaksi. Tosielämässä niin käy hyvin harvoin. Itselleni tahattomasti lapsettomana jutun lukeminen tuntui pahalta.
Lue kommentti

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.

– Tarvitsemme elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain, Syysprinssi-elokuvan tähti Laura Birn sanoo.

Näyttelijä Laura Birn, 35, on ärsyyntynyt elokuvateollisuuden naisiin kohdistuvasta ikäsyrjinnästä. Miesnäyttelijät ovat valkokankaalla oikealta iältään helposti parikymmentä vuotta vanhempia kuin naiset, jotka esittävät heidän vaimojaan.

– Naisille on tarjolla vähemmän rooleja, ja niidenkin roolien tarjoama kuvasto on yksinkertaisempaa kuin miesten. Tällä hetkellä tuntuu, ettei elokuvissa ole edes olemassa vanhaa naista. Se on todella huolestuttavaa, Laura pohtii.

Laura ei ole itse vielä törmännyt ikäsyrjintään. Häntä vanhemmat, neli-viisikymppiset naiskollegat ovat kuitenkin varoittaneet, että vanhempana rooleja ei vain ole.

– Minusta se tuntuu käsittämättömältä. Ihminenhän muuttuu iän ja elämänkokemuksen myötä koko ajan kiinnostavammaksi.

Naiset normiksi

Aiheen nosti esille Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori, näyttelijä Elina Knihtilä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa. Laura iloitseekin, että Elina uskalsi puhua.

–Todella moni naisnäyttelijä huokaisi helpotuksesta, kun Elina sanoi asiat suoraan. Ihailen Elinaa, sillä hän on paitsi rohkea, intohimoinen ja hauska, myös tunneälykäs.

”Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia.”

Laura haluaa osaltaan jatkaa tuota keskustelua. Hänestä on ongelmallista, että mies on lähes aina tarinan sankari ja nainen esitetään vain suhteessa mieheen.

– Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia. Se, millaista ihmiskuvaa elokuvateollisuus tarjoaa, näyttäytyy yhteiskunnassamme normina. Ei ole oikein, että vain miesten tarinat pääsevät tuotantoon, ja naisten rooli on olla miesten peili. Tarvitsemme myös elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain.

Tällainen projekti on Lauran tuorein elokuva Syysprinssi. Anja Snellmanin menestyskirjaan perustuvassa elokuvassa Laura näyttelee Inkaa, joka on hänen mukaansa kokonainen ja monipuolinen hahmo.

– On mahtavaa, ettei Inka uhraa omaa tietään rakkauden edessä, vaan uskaltaa lentää.

Katse rahoittajiin

Jotta asiat elokuvateollisuudessa voivat muuttua, alalle tarvitaan Lauran mielestä lisää naistekijöitä ja heidän projekteihinsa lisää rahaa.

”Olen varma, että myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva.”

– Elokuva-alan rahoittajat ja heidän päätöksensä ovat olennaisessa asemassa. Kun elokuvissa näkyy enemmän monipuolista naiskuvaa, siitä tulee uusi normi. Olen varma, että naiskatsojien lisäksi myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva, Laura huomauttaa.

– Uskon, että meillä naisilla on valta vaikuttaa asioihin ja edistää muutosta. Sitä tapahtuu koko ajan enemmän, eikä feminististä puhetta voi enää hiljentää.

Siksi Laura ei olekaan huolissaan omasta työllisyystilanteestaan ja tulevaisuudestaan alalla.

– Uskon, että kun olen yli nelikymppinen, vinouma naisroolien kohdalla on ehtinyt jo korjaantua.

Lue Lauran koko haastattelu Me Naisten numerosta 43/2016.

Mari Perankosken kanssa avioituneen Jouni Hynysen mielestä seksi kuuluu olennaisesti rakkauteen. – Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta.

Muusikko Jouni Hynysen mielestä seksi on olennainen osa kumppanien välistä rakkautta. Hän meni viime syyskuussa naimisiin näyttelijä Mari Perankosken kanssa.

– Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta. Kyllähän sitä parin päivän välein pitää päästä bylsimään, muuten siitä aiheutuu kitkaa. Raakaa ajelua pitää olla vähintään parina päivänä viikossa, mielellään monta kertaa päivän aikana. Toki henkinen yhteys on tärkeää, mutta minulla on myös muna pystyssä, Jouni täräyttää.

Hän ihmettelee pariskuntia, jotka pystyvät olemaan vuosikaudet ilman intiimiä kanssakäymistä. Jounilta se ei luonnistuisi.

– Minun on vaikeaa kuvitella, miten jotkut pystyvät olemaan parisuhteessa pitkään ilman seksiä. Toki työkiireet voivat vaikuttaa, mutta sen pitäisi olla väliaikaista. Mitä kumppanuudesta ilman seksiä muka oikeasti tulee?

”On olemassa naisia, jotka käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen.”

Jouni on ehtinyt seurata sivusta myös muusikkopiireissä tapahtuvaa sutinaa, sillä hänen Kotiteollisuus-bändinsä on perustettu yli 20 vuotta sitten vuonna 1993.

– Helposti sanotaan, että ukothan panevat mitä vain, mutta on olemassa myös samanlaisia naisia. Heitä pyörii musiikkiympyröissäkin. He käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen, vaikka nämä haluaisivat löytää syvemmän yhteyden.

Mari toi uutta varmuutta

Jouni tunnustaa olevansa rakkaudessa romantikko mutta riidellessä realisti. Viime aikoina hän on viettänyt Marin kanssa enemmän aikaa pääkaupungissa töidensä takia. Kotiteollisuus on juuri julkaissut uuden levyn Vieraan vallan aurinko, ja Jouni on kirjoittanut ensimmäisen romaaninsa Kadonnutta tavaraa etsimässä.

Tuore vaimo toimi kirjoitusprosessissa apuna ja tsempparina. Suhde on tuonut Jounille uudenlaista varmuutta.

– Marin tavattuani kelasin, että tässä on minun tyyppini, nyt mennään. Vaihtoehtoja ei ollut, vaan se oli siinä. En voisi kuvitella ketään muuta naista, jonka kanssa voisin jutella yhtä paljon.

Lue lisää Jounin ajatuksia rakkaudesta Me Naisten numerosta 43/2016.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu, poliitikko Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores on valmistunut hiljattain muotisuunnittelijaksi.

Hiustaiteilijana ja kansanedustaja Pekka Haaviston puolisona tunnettu Antonio Flores on viettänyt syksyä uudenlaisen työn parissa.

– Olen valmistunut nyt Helsinki Design Schoolista muotisuunnittelijaksi, ja sain onnekseni suunnitella yhden iltapuvun eräälle vieraalle tämän vuoden Linnan juhliin. Tämä on ensimmäinen virallinen iltapukuni, Flores iloitsi tiistaina muotisuunnittelija Lalli Savolaisen näytöksessä.

Flores on tehnyt tähän mennessä vain yhden hääpuvun ja yhden iltapuvun.

– Mutta nämä olivat tuttavilleni. Katsotaan mitä nyt tapahtuu!

Hän ei voi kertoa, kenelle Linnan juhlien puku tulee, eikä mitään edes materiaaleista.

– Puvun kantaja ei halua, että puhun asiasta, joten se on salaisuus.

Muotisuunnittelun lisäksi Flores on matkustellut tänä syksynä paljon.

– Lähden jälleen parin viikon päästä Bangkokiin ja sen jälkeen lennän Malagaan. Olen tuore kummisetä, sillä siskoni sai hiljattain poikavauvan. Meillä on ristiäiset joulukuun alussa ja samalla vietän joulua pitkästä aikaa äitini ja perheeni kanssa Espanjassa.