Toukokuussa laulaja Mariskasta tulee äiti. Se on yllätys, sillä parikymppisenä hän sai kuulla, ettei saisi koskaan lapsia. Nyt Mariska on laittanut uusiksi suhteensa työhön, urheiluun ja omaan itseensä.

Entisessä elämässään aamuviideltä laulaja Mariska, 37, olisi vasta kömpimässä sänkyyn, mutta tänään samaan aikaan hän on jo ponkaissut jalkeille.

Loppusuoralle edennyt raskaus on pyöräyttänyt unirytmin uusiksi.

– Tässä nykyisessä luostarielämässäni jää hirveästi enemmän aikaa kaikkeen, Mariska kuvailee.

– Kun rock’n’roll-oheistoiminnot ovat jääneet nolliin, energisyys ja hyvä meininki ovat vallitseva olotila.

Toukokuun lopulla syntyvä esikoinen on elämänmuutos, johon Mariska ei ollut varautunut. Sitä ei odottanut kukaan hänen lähipiirissäänkään. Sen sijaan Mariska oli joutunut hyväksymään ja sisäistämään faktan, ettei hänestä ikinä tulisi äitiä.

Sen tiedon hän kuuli diagnoosissa, jonka sai parikymppisenä.

– Silloin minulle kerrottiin, etten voisi koskaan saada lapsia.

Normina lapseton arki

Mariska tottui lapsettomuusajatukseen helposti. Hän oli potenut vauvakuumetta vain 18-vuotiaana, ja silloinkin ajatus meni nopeasti ohi.

– Sitä hetkeä lukuun ottamatta lapsi ei ollut koskaan kuulunut toteutettavien asioiden valikkooni.

Ehkä juuri siksi uutinen ei tuntunut Mariskasta kipeältä asialta.

–  En ollut koskaan kuvitellut, että vanhemmuus olisi elämäni tarkoitus enkä osannut surra lapsettomuutta millään tavalla. Ajattelin, että näillä mennään.

Sopeutumista helpotti, ettei lähipiiri painostanut vauvakysymyksillä, ja ystäväpiirissä lapseton arki oli enemmän normi kuin poikkeus.

– Oli vaiheita, jolloin mietin, millaistahan on olla vanhempi. En silti koskaan tuntenut jääväni paitsi jostain.

Vastoin kaikkia odotuksia ja suurena yllätyksenä Mariska kuitenkin tuli raskaaksi viime syksynä. Raskaus on onnekas ja epätodennäköinen sattuma.

– En varsinaisesti valinnut perustavani perheen. Lapsi vain ilmoitti tulostaan ja totesimme, että tervetuloa. Vauva on mahtava, iloinen yllätys.

Uutta ymmärrystä

Mariska eli Anna Maria Rahikainen varttui Helsingissä yksinhuoltajaäitinsä kasvattamana. Äiti oli oiva roolimalli itsenäisestä vastuunkantajasta.

– Jos yhtään tulen äitiini vanhemmuudessa, olen hanakasti päättämässä kaikesta itse, Mariska nauraa.

– Lapsuuteni kasvuympäristö oli minulle luonnollinen ja vailla vertailukohtaa, mutta minun lapsellani siitä tulee toisenlainen. Omassa perheessäni isä on mukana kuvioissa kasvattamassa lasta.

Lapsen isä ei ole julkisuuden henkilö eikä halua olla esillä.

Mariskaa jännitti kertoa raskaudestaan äidilleen. Hän ajatteli tämän tottuneen vanhaan diagnoosiin niin tiukasti, että vauvauutinen olisi kuin isku halolla.

– Ja niin se olikin, Mariska virnistää.

– Kyllä siinä pari viikkoa kesti, ennen kuin uutinen täysin valkeni äidille. Sitten alkoikin hössötys, ja nyt mummin rooli on jo vahvasti omaksuttu.

Isoäidin hyppysistä on syntynyt peitteitä ja mustia vaatteita vauvalle.

– Äiti tuumi, että kaikki kuitenkin tuovat pinkkejä tai vaaleansinisiä nuttuja, joten hän ompeli vauvalleni festarikuteita ja rock’n’roll-vaatetusta.

Jo nyt Mariska tuntee, että odotus on entisestään lähentänyt suhdetta äitiin ja lisännyt ymmärrystä tätä kohtaan. Vanhemmuudesta tulee yhdistävä kokemus.

Elämänmuutos on tuonut uutta muihinkin ihmissuhteisiin.

– Perheellisten kollegojen kanssa on auennut toisenlainen yhteys.

Mariska ei ole vielä pohdiskellut pitkälle perhearvojaan. Vanhemmuus kuitenkin tuntuu erittäin vastuulliselta.

– Tavoitteeni on pystyä itse elämään niin kuin neuvoisin lastani. Eteen tulee varmasti tilanteita, joissa en toimi täydellisesti, ja syyllisyys tuskin jää vieraaksi fiilikseksi. Teen nyt paljon töitä itseni kanssa, että pystyisin kasvamaan tarvittavaan mittaan, Mariska miettii.

– Nyt todella näyttäytyy, miksi olisi hyvä olla hyvä tyyppi.

Tee-seitse-nainen tiimiytyy

Muutoksia Mariska on kokenut myös työelämässä. Tänään ennen lounasaikaa Mariska on jo kirjoittanut sanoitusta, käynyt jumpassa ja ehtinyt salaatille. Biisejä syntyy tilaustöinä muille artisteille mutta vaihteeksi myös itselle. Uusi levy syntyy yhteistyössä eri muusikoiden ja tuottajien kanssa, mukana on muun muassa Cheekiä tuottanut RZY eli Antti Riihimäki.

– Olen saanut tehdä paljon nuorten, minulle uusien tyyppien kanssa. Heidän tekemisensä tyyli on tuore ja innostava, ja on herättänyt minussa paljon ideoita, Mariska intoilee.

Musiikkimaailmassa Mariska on tunnettu tee-se-itse-naisena, sellaisena, joka on yksin vastannut joka rasahduksesta. Viime aikoina tilalle on tullut tiimityöskentely. Mariska on nauttinut muutoksesta.

– Tyyli on kulkeutunut meille Ruotsista ja Yhdysvalloista. Minulta vanhasta ajattelusta irrottautuminen on vaatinut opettelua. En ole enää niin ehdoton. On tehnyt hyvää opetella antamaan periksi eikä aina taistella oman jutun puolesta.

Eikä muusikko vieläkään vietävissä ole. Tilaustöissään Mariska kuuntelee herkemmin muiden toiveita, mutta omassa musiikissaan hän kulkee vahvasti omaa tietään. Uudessa musiikissa rehellisyys ja omakohtaisuus ovat vahvasti pinnalla.

– Edellisillä bändilevyilläni olen kantanut roolia ja päässyt eksyttämään siinä itsenikin. Olen pitänyt torjuvaa kädenmittaista välimatkaa ihmisiin, Mariska viittaa Pahat sudet -yhtyeensä aikoihin.

Ryhmä lopetettiin vuonna 2013. Sen viimeiseksi albumiksi jäi Kukkurukuu.

Uutta musiikkiaan Mariska kuvailee rehelliseksi.

– Olen pyrkinyt riisumaan vanhan roolini ja poistamaan puskurin ympäriltäni. Tuntuu uskaliaammalta esittää tekstejä, joista voi vetää suorat viivat omiin kokemuksiini.

Sitä Mariska on tehnyt ennenkin, avoimesti laarutellut teksteihin elämäänsä.

– Mutta silloin turvaverkkonani ovat olleet muut esittäjät, tekstini ovat identifioituneet heihin. Nyt uskallan näyttää herkän puoleni itse.

Panssarit purkautuvat

Samanlaista pehmentymistä Mariska tunnistaa tapahtuneen muutenkin. Hän ehti havahtua siihen, että elämä alkoi toistaa samaa kaavaa. Epämiellyttävät asiat toistuivat yhä uudelleen.

– Aloin miettiä, miksi. Olisiko syy omissa asenteissani ja toimintamalleissani?

Mariska alkoi tarkastella itseään. Hän mietti, millainen oli ihmissuhteissaan ja miten suhtautui asioihin.

– Aloin päivittää uskomuksia itsestäni. Siinä tuli oivallus, etten enää kamppaile maailmaa vastaan, hän kertoo.

– Helpottaa olemista huomattavasti, kun ei tarvitse joka aamu valmistautua sotaan.

Muutos näkyy pehmeämmässä tyylissä ja esimerkiksi Mariskalle tärkeässä urheilussa. Aiemmin kova suorittaja uskoi, että treeni oli parasta, kun se tuntui pahalta. Jumppahirmu treenasi rajusti ja asetti tavoitteensa maratonista toiseen.

– Stressaantuneena urheilu oli ainoa tapa päästellä höyryjä, mutta tekeminen oli puskemista. Siinä tahdissa en tunnistanut rajojani ja treenasin itseni solmuun.

Kroppaa rasittaneen asentovirheen ja kovan treenin yhdistelmä pakotti lopulta tauolle kuntoilusta. Vuoden Mariska vain joogasi, venytteli ja kävi hieronnassa.

– Pikkuhiljaa urheilussani tapahtui sama muutos kuin sielunelämässänikin: panssarit purkautuivat. Ennen en olisi voinut antaa periksi, mutta jos nyt tunnen, etten jaksa, häippäisen salilta.

Raskauden tuomia muutoksia kehossaan Mariska on seurannut huvittuneena.

– Yhtäkkiä on tällainen köllimasu vieressä ja ankka-asento vaanii kävellessä. Onneksi muutokset tapahtuvat niin pienin sykäyksin, että pysyn mukana.

Anna anteeksi, työ!

15-vuotisen ammattimuusikkouransa aikana Mariska on julkaissut viisi albumia ja kirjoittanut kappaleita muun muassa Jari Sillanpäälle, Antti Tuiskulle, Anna Puulle ja Jenni Vartiaiselle.

Heidänkin hittejään kirjoittaessaan Mariska turvautui inspiraation odotteluun: laulu vain laskeutuisi jostain.

– Minulla oli tapana velloa ajatusmöyryissä. Elin kirjailijaelämän tunkkaista visiota, jossa viiteen asti iltapäivällä kuljeksitaan aamutakissa.

Pikkuhiljaa suhtautuminen työhön kävi ylimieliseksi. Ensin idean putkahtamiseen meni viikko, sitten kaksi, kohta kuukausi.

– Suhteeni työhön oli kuin huonosti hoidettu parisuhde. Olin lyönyt sitä laimin ja ottanut sen itsestäänselvyytenä. Aloin etääntyä työstäni ja kyseenalaistin, oliko se nyt niin hienoakaan. Jossain vaiheessa tajusin, että kirjoittamisen lahja jättäisi minut pian.

Mariska alkoi hieroa sopua.

– Juttelin työlleni ääneen. Sanoin, että vitsit, kun rakastan työtäni, ja puhuttelin sitä kauniisti. Vähitellen se alkoi antaa anteeksi.

Samalla kun Mariska löysi uudelleen ilon työhönsä, hän päivitti metodinsa. Ammattilainen opiskeli ensi kertaa biisinkirjoitusta ja otti laulutunteja.

– Monesti laulaminen oli tehnyt kipeää. Nyt ensimmäistä kertaa vuosiin voin laulaa ilman, että sattuu.

Varttitaktiikalla eteenpäin

Uusiin metodeihin kuuluu myös kellottaminen. Entinen haahuilija tekee nyt töitä tehovarteissa: antaa itselleen 15–20 minuuttia aikaa kirjoittaa vaikkapa kertosäkeen. Jos siinä ajassa ei synny, sitten tehdään jotain muuta.

– Kellottamalla saan hemmetisti aikaiseksi. Sopivia vartin pätkiähän jää aina kaikkialle, ja niissä saa miljoona asiaa aikaiseksi, Mariska laskeskelee.

– Ideat arvostavat sitä, että niiden kanssa ryhtyy toimeen.

Lähipiiri varoittaa Mariskaa stressaamasta liikaa. Hänestä työ kuitenkin tuntuu nyt hyvältä ja oikealta.

– Satun tykkäämään työstäni, en stressaa siitä enää, ja minulla on niin paljon virtaa, etten voi estellä tekemistä. Kun olen lakannut pingottamasta, luovuuteni on vain lisääntynyt.

Mariska ennakoi, että uudesta pätkätyömetodista on hyötyä, kun vauva panee päivärytmin uusiksi. Ehkä biisin ehtii kirjoittaa lapsen nokosten aikana.

– Vanhemmat varoittavat, että kaikki muuttuu. Odotan jännityksellä, millaisen kuperkeikan se kaikki tekee.

Ystäviltä saadut vaatenyssäkät, tarvikepussukat ja vauvaoppaat odottavat vielä avaamistaan. Niihin hän aikoo tutustua sitten ajallaan.

– Elän hetkessä ja uskon, että asiat järjestyvät. Tiedän myös, että osa höösää minun puolestani. En kuvittele vain istuvani valmiiksi katettuun pöytään, mutta halutessani saan apua enkä pistä sitä yhtään pahakseni.

Mariskan lähipiirissä kaksi ystävää odottaa vauvaa samaan aikaan. On tuntunut hyvältä voida jakaa kokemuksia.

– Muistan elävästi riehakkaan klubi-illan, jonka vietimme tasan vuosi sitten. Huvittaa tehdä siitä illasta suora leikkaus tähän hetkeen: nyt tapaamme pullakaakaoiden merkeissä. Olemme nauraneet, että mites tässä nyt näin kävi.

Milloin viimeksi pussailit, Mariska? Katso video menaiset.fi/mariska

 

Mariska

19.2.1979 syntynyt laulaja, säveltäjä ja sanoittaja asuu synnyinkaupungissaan Helsingissä.

Saa esikoisensa toukokuun lopulla.

Valmistelee uutta albumia, jonka kolmas sinkku Typötyhjiin julkaistaan 11.3. Se kertoo elämästä päihteidenkäyttäjän läheisenä.

Lukuisien hittien takapiru. Suurimpia hittejä Jari Sillanpään esittämä Malagaan sekä Jenni Vartiaisen Missä muruseni on sekä En haluu kuolla tänä yönä. Rustaa lyriikat ruutuvihkoon. ”Äikän opettaja sanoi, että aivot aktivoituvat isommin, kun pitää kynää kädessä.”

Aloittelee blogia, joka käsittelee kirjoittamista.

Räppäri Mikael Gabriel on nimennyt kiertueensa Vain elämää -ohjelmassakin tiuhaan kuullun tokaisunsa mukaan.

Räppäri ja Vain elämää -tähti Mikael Gabriel kertoi tänään lähtevänsä alkuvuodesta ensimmäiselle omalle kiertueelleen. HIMMEE-nimellä kulkeva kiertue alkaa Joensuusta 14. tammikuuta ja päättyy maaliskuussa. Yhteensä keikkoja kertyy 20 eri puolilla Suomea.

– Toivon, että paikalle tulee ihmisiä laidasta laitaan ja lapsesta mummoon. Show on tehty kaikille, räppäri kuvailee.

Mikaelin mukaan Vain elämää -ohjelma on tuonut mukanaan huikean vastaanoton. Ohjelmassa tähän mennessä nähtyjä kappaleita on kuunneltu Spotifyssä jo kuusi miljoonaa kertaa.

Mikael kertoo, että vuoden aikana hänestä on myös kuvattu dokumenttia, joka nähdään televisiossa marraskuussa. Se täydentää Vain elämää- ohjelmassakin kuultua Mikaelin tarinaa entisestään.

– Dokumentti syventää noita tarinoita ja ehkä mun ja äidin suhdetta ja kaikkea, mitä on aikoinaan käynyt, räppäri kertoo.

Ennen kiertueen alkua Mikael Gabriel aikoo rauhoittua musiikin ja musiikin tekemisen parissa.

Juttua muokattu 21.10.2016 klo 10.03: Korjattu keikkojen määrä.

Mikko Kuustonen elää uusperheen arkea uuden puolisonsa Hanna Brotheruksen kanssa. – Yksi elämän parhaita ja kipeitä puolia on, että joutuu ja saa luoda nahkansa uudelleen, hän sanoo.

Kolme vuotta sitten pitkästä liitostaan eronnut Mikko Kuustonen, 56, elää nykyisin uusperheessä, sillä hän on muuttanut yhteiseen kotiin puolisonsa tanssitaiteilija Hanna Brotheruksen, 48, ja tämän kahden nuorimman lapsen kanssa.  

– Meillä kaikilla on omat tarinamme ja kulttuurimme. Tärkeintä on yhteinen keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun, Mikko sanoo.

Kolme vuotta sitten pitkästä liitostaan ja lastensa, Iina ja Minka Kuustosen äidistä eronnut muusikko toteaa, että kyseessä on aivan uusi elämäntilanne. 

– Yksi elämän parhaita ja kipeitä puolia on, että joutuu ja saa luoda nahkansa uudelleen.

Uusi rooli myös ukkina

Isänä Mikko on kasvattanut kaksi hyvin erilaista tytärtä. 

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin, hän sanoo.

”Kun katson lasta, ajattelen, että haluaisin vain suojella häntä.”

Myös tuore isoisyys on mullistanut Mikon elämän. Hänestä tuli ukki, kun Iina Kuustonen ja Sebastian Rejman saivat poikavauvan syyskuussa. Kuustonen sai nähdä ensimmäisen lapsenlapsensa vain muutaman tunnin ikäisenä. 

– Kun katson sitä lasta, ajattelen, että haluaisin vain suojella häntä, hän sanoo.

Isovanhemman rooli on vielä niin uusi, ettei Mikko osaa sanoa, miten ukkina ollaan. Hän ei itse ehtinyt tavata yhtään isovanhemmistaan. 

– Siksi koen etuoikeutettuna, että saan nyt elää tällaisen roolin. 

Mikko Kuustonen on yksi kauden Vain elämää -tähdistä. Sarja on päättänyt artistin kymmenen vuoden pitkän musiikillisen hiljaiselon. Parhaillaan hän säveltää uusia kappaleita ja lähtee konserttikiertueelle maaliskuussa.

Lue Mikon koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!

Chronin tautia sairastava Santra Lacy opettelee päästämään irti katkeruudesta.

– Yritin kovasti miettiä, että miltä minusta nyt tuntuu. Ei minusta tuntunut oikein miltään, espoolainen Santra Lacy, 35, muistelee kymmenen vuoden takaista heräämistään.

Hän oli juuri saanut väliaikaisen avanteen pitkään jatkuneen suolistosairauden, Crohnin taudin vuoksi.

Kaksi vuotta myöhemmin avanteesta tehtiin pysyvä. Se oli helpotus, mutta myös operaatio, jota moni pelkää.

– Turha valehdella: eihän tämä ole tila, jota kukaan haluaa, mutta ei tämä ole hirveääkään. Kun se nyt on tässä, se on tuonut minulle taas elämäni takaisin.

Elämä neljän seinän sisällä

Santra oli sairastanut Crohnia jo 12-vuotiaasta eli puolet elämästään. Välillä tauti elää hiljaiseloa eli on remissiossa, välillä iskee akuutti. Silloin sattuu ja elämä kiertyy sairauden ympärille.

Santran kohdalla tauti oli akuutissa 18 vuotta. Vatsakivut olivat kovat, sillä suoli kuroutui tulehduksesta johtuvasta arpikudoksesta umpeen. Siihen saattoi tulla tukos milloin vain, ja sitten mentiin täysillä sairaalaan, ettei suoli puhkea.

– Elämäni alkoi siirtyä neljän seinän sisälle, kun en yksinkertaisesti jaksanut tehdä mitään tai halunnut lähteä enää minnekään.

”Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään.”

Yhdessä sumassa tulivat sitten ne elämän suurimmat koetinkivet: avioero, muutto toiseen kaupunkiin, opiskelujen lopettaminen ja masennus.  

Vaikeita vuosia oli kolme, sitten Santra päätti, ettei elämä voi jatkua sellaisena kuin aiemmin. Hän hankki koiran ja lähti ihmisten ilmoille, kun vointi sen salli nyt paremmin. Hän myös uskaltautui laittamaan treffi-ilmoituksen nettiin. Siihen vastasi kiva mies.

Santra pystyi myös lähtemään osa-aikatöihin. Vaikka työ voi rasittaa, se on myös mielelle hyväksi.

Terapiasta ja pitkään jatkuneesta itsetutkiskelusta huolimatta Santra myöntää, että sairauden hyväksyminen on vieläkin vaikeaa.

– Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään. Olen oppinut aika hyvin.

Lue Santran koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!

Donald Trump haukkui Hillary Clintonia häijyksi naiseksi. Senhän täytyy olla kohteliaisuus!

Presidenttiehdokkaat Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisena kolmannessa vaaliväittelyssä torstaina aamuyöstä. Laajasti on arvioitu, että Clinton vei homman kotiin. Sosiaalisessa mediassa huomiota ovat herättäneet varsinkin ehdokkaiden erilaiset aborttikannat ja se, kun Trump kutsui Clintonia ”häijyksi naiseksi”.

Trumpin silmissä Clinton lienee häijy muun muassa siksi, että hän puolustaa kylmän rauhallisesti ja sinnikkäästi naisten oikeuksia.

Päätimme siis, että häijyyshän on mahtava kohteliaisuus! Me Naisten toimitus listasi 12 merkittävää kotimaista ja ulkomaalaista elävää ja edesmennyttä naista, jotka ovat tai olivat varsin häijyjä muijia – mitä parhaimmalla tavalla:

1. Elisabeth Rehn

Entinen kansanedustaja, maailman ensimmäinen naispuolinen puolustusministeri ja ihmisoikeustaistelija haukkui syyskuussa Helsingin Sanomien haastattelussa poliitikot siitä, että he ovat unohtaneet ihmisoikeudet ja tasa-arvon edistämisen. Elisabeth Rehnin, 81, mielestä ihmisiä hädän keskelle palauttava nyky-Suomi näyttää nationalistiselta, pahansisuiselta ja tunteettomalta, eivätkä suomalaiset ymmärrä, kuinka kammottavaa sota on.

Eikä Rehn suostu vaikenemaan.

– Se, joka pysyy hiljaa, tekee yhtä paljon pahaa kuin se, joka räyhää, hän sanoo.

”Nämä nuoret naisetkin, jotka tulevat nyt eduskuntaan. Eivät he välitä ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ja tasa-arvon ajamisesta niin kuin minun aikanani”, Elisabeth Rehn sanoi Helsingin Sanomille. Kuva: Sanoma-arkisto / Kaisa Rautaheimo
”Nämä nuoret naisetkin, jotka tulevat nyt eduskuntaan. Eivät he välitä ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ja tasa-arvon ajamisesta niin kuin minun aikanani”, Elisabeth Rehn sanoi Helsingin Sanomille. Kuva: Sanoma-arkisto / Kaisa Rautaheimo

2. Helena Ranta

Professori ja oikeushammaslääkäri Helena Ranta, 70, on työskennellyt uhrientunnistuksen kanssa muun muassa Bosnia-Hertsegovinassa ja Kosovossa 1990-luvulla, Estonian onnettomuuden jälkeen, Kamerunissa, Perussa ja Irakissa 2000-luvun alussa sekä Kaakkois-Aasiassa vuoden 2004 tsunamin jälkeen. Hän myös todisti Haagissa vuonna 2003 Slobodan Miloševićin oikeudenkäynnissä.

– En pidä itseäni kunnianhimoisena, mutta vaadin itseltäni paljon. Ja olen erittäin jääräpäinen. Jos otan jonkin tehtävän vastaan, pyrin viemään sen vaikka kuinka katkeraan loppuun asti. Sehän tekee minut varmasti monen mielestä pikkuisen vaikeaksi, Ranta sanoi Me Naisten haastattelussa viime vuonna.

”Tsunamialueella eräät kansalliset ryhmät toimivat mielestäni hyvin epäkunnioittavasti vainajia kohtaan. Tämä on ollut tärkeä viestini: vainajillakin on ihmisoikeudet”, Helena Ranta sanoo Me Naisten jutussa. Kuva: Heli Blåfield
”Tsunamialueella eräät kansalliset ryhmät toimivat mielestäni hyvin epäkunnioittavasti vainajia kohtaan. Tämä on ollut tärkeä viestini: vainajillakin on ihmisoikeudet”, Helena Ranta sanoo Me Naisten jutussa. Kuva: Heli Blåfield

3. Tarja Halonen

Suomen ensimmäinen naispresidentti, ministerikonkari ja juristi Tarja Halonen, 72, olisi takuulla Donald Trumpin mielestä häijy muija, sillä hän on taistellut läpi uransa tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolesta. Hänen mukaansa tasa-arvo on myös viisasta talouspolitiikkaa.

– Sellainen yhteiskunta, jossa sukupuolten välinen tasa-arvo on viety pidemmälle, on taloudellisesti kestävämpi. Sanon aina: ”It is right and just, but also smart”, presidentti sanoi Demokraatille vuonna 2013.

”Jos mies olisi ollut samalla tavalla vaativa, häntä olisi pidetty jämäkkänä.”

Halosella on myös vaikean tyypin maine. Hänen ulkoministeri- ja presidenttiaikojensa lehdistöpäällikkö Maria Romantschuk selitti Halosen ulkoministeriaikojen mainetta MTV:lle muutama vuosi sitten.

– Häntä pidettiin hankalana, eikä hän aina helppo ollutkaan. Jos mies olisi ollut samalla tavalla vaativa ja edellyttänyt asioiden edistymistä, häntä olisi pidetty jämäkkänä. Halosen oli oltava tiukka, jotta hän pystyi lunastamaan paikkansa ja näyttämään, että hän pärjää.

Presidentti Tarja Halonen vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Presidentti Tarja Halonen vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

4. Margot Wallström

Ruotsin ulkoministeri, 62, on julistanut ajavansa feminististä ulkopolitiikkaa. Viime vuonna Ruotsi ajautui diplomaattiseen kiistaan Saudi-Arabian kanssa, kun Margot Wallström ilmoitti irtisanovansa sotilaallisen yhteistyön maan kanssa. Hän vaati muun muassa naisten aseman parantamista.

Margot Wallström puhui vierailulla Sri Lankassa viime huhtikuussa ympäristöasioista, kuten ilmastonmuutoksesta. Kuva: Reuters
Margot Wallström puhui vierailulla Sri Lankassa viime huhtikuussa ympäristöasioista, kuten ilmastonmuutoksesta. Kuva: Reuters

5. Pirkko Saisio

Pitkän uran tehnyt kirjailija Pirkko Saisio, 67, puhuu asiasta kuin asiasta ilahduttavan suoraan.

– Ihailen häntä varauksettomasti, ja nuorten naisten parissa häntä ja Honksua (Saision kumppani Pirjo Honkasalo) pidetään laajalti esikuvina. Erityisen virkistävää on, että Saisio on kuvia kumartelematon joka suuntaan, hän voi tarvittaessa olla poliittisesti epäkorrekti myös homo- ja lesboväkeä kohtaan, ihmisoikeusjärjestö Setan pääsihteeri Aija Salo luonnehti Imagelle pari vuotta sitten.

Kun Pirkko Saisio sai Finlandia-palkinnon Punainen erokirja -teoksestaan vuonna, hän kritisoi palkintoa voittopuheessaan ja lahjoitti 26 000 euron palkinnon Setalle. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio
Kun Pirkko Saisio sai Finlandia-palkinnon Punainen erokirja -teoksestaan vuonna, hän kritisoi palkintoa voittopuheessaan ja lahjoitti 26 000 euron palkinnon Setalle. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio

6. Angela Merkel

Saksan liittokansleri Angela Merkel, 62, on julistanut, että rajat pysyvät auki, ja pysynyt lujana, vaikka äärioikeistolaiset ovat hyökänneet rajusti häntä vastaan. Merkel ei kadu sallivaa pakolaispolitiikkaa.

– Me pystymme tähän, kuului hänen kuuluisa lauseensa vuosi sitten.

Angela Merkel on ollut Saksan liittokansleri vuodesta 2005 ja kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtaja vuodesta 2000. Kuva: Reuters
Angela Merkel on ollut Saksan liittokansleri vuodesta 2005 ja kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtaja vuodesta 2000. Kuva: Reuters

7. Madonna

Laulajakonkari Madonna, 58, on ollut feministi-ikoni jo vuosikymmenten ajan.

– Elämme edelleen todella seksistisessä yhteiskunnassa, vaikka vaikuttaa siltä, että naiset ovat harpanneet monessa asiassa eteenpäin. Nainen lokeroidaan edelleen. Voit olla seksikäs, muttet voi olla fiksu. Voit olla fiksu, muttet voi olla seksikäs. Voit olla seksikäs, muttet voi olla 50-vuotias, hän sanoi Refinery29-sivuston haastattelussa viime vuonna.

Madonna toivoo, että naiset tukisivat toisiaan nykyistä enemmän. Kuva: Reuters
Madonna toivoo, että naiset tukisivat toisiaan nykyistä enemmän. Kuva: Reuters

8. Sari Baldauf 

Moni ulkomainen media Wall Street Journalista Financial Timesiin on nimennyt entisen Nokian varatoimitusjohtajan yhdeksi maailman merkittävimmistä naisjohtajista. Nykyään Sari Baldauf, 61, on muun muassa energiayhtiö Fortumin hallituksen puheenjohtaja.

– Suvaitsemattomuuden ja monikulttuurisuuden ymmärtämättömyyden edessä meillä on aika tie tallattavana. Minua ei kuitenkaan hävetä suomalaisten puolesta. Ennemminkin sanoisin, että usein ottaa päähän, hän sanoi Ylioppilaslehdelle kymmenen vuotta sitten.

Sari Baldauf on ollut hallituksen jäsen monissa kotimaisissa ja ulkomaisissa yrityksissä ja säätiöissä. Kuva: Sanoma-arkisto / Markus Jokela
Sari Baldauf on ollut hallituksen jäsen monissa kotimaisissa ja ulkomaisissa yrityksissä ja säätiöissä. Kuva: Sanoma-arkisto / Markus Jokela

9. Madeleine Albright

Madeleine Albright, 79, nimitettiin Yhdysvaltain ulkoministeriksi vuonna 1996. Hän oli ensimmäinen nainen tuossa vaikutusvaltaisessa virassa.

”Helvetissä on erityinen paikka naisille, jotka eivät auta toisiaan.”

– Helvetissä on erityinen paikka naisille, jotka eivät auta toisiaan, kuuluu hänen legendaarinen lausahduksensa.

Nyt Madeleine Albright on toistanut lauseensa. Jotkut ovat tulkinneet sen tarkoittavan, että naisten pitäisi äänestää Hillary Clintonia, koska he ovat naisia. Albright on korjannut, että hänen neljäkymmentä vuotta käyttämänsä hokema viittaa varsinkin siihen, että vanhempien naisten pitäisi auttaa nuorempia naisia etenemään työelämässä.

Madeleine Albright kannattaa Hillary Clintonia Yhdysvaltain presidentiksi. Kaksikko kampanjoi yhdessä helmikuussa. Kuva: Reuters
Madeleine Albright kannattaa Hillary Clintonia Yhdysvaltain presidentiksi. Kaksikko kampanjoi yhdessä helmikuussa. Kuva: Reuters

10. Minna Canth

Kirjailija, näytelmäkirjailija, kauppias, toimittaja, naisasianainen. Minna Canth (1844–1897) puolusti heikkoja, kuten naisia ja köyhiä, sekä realistisissa teoksissaan että arjessaan. Hän on myös ainoa suomalainen nainen, jolla on oma liputuspäivä: tasa-arvon päivä 19. maaliskuuta. Mutta tämäkin edistysaskel tapahtui vasta vuonna 2003.

Minna Canth taisteli aktiivisesti naisten koulutuksen puolesta. Kuva: Sanoma-arkisto
Minna Canth taisteli aktiivisesti naisten koulutuksen puolesta. Kuva: Sanoma-arkisto

11. Armi Ratia

Marimekon perustajalla ja pitkäaikaisella toimitusjohtajalla (1912–1979) oli vankkumaton visio, ja Armi Ratia taisteli herkeämättä unelmiensa puolesta. Yritys oli hänelle elämäntapa ja vaatteiden omaperäisyys kunnia-asia.

– Täytyy olla erilainen kuin muut, Armin kerrotaan tokaisseen usein.

Armi Ratia perusti Marimekon vuonna 1951. Kuva: Marimekko
Armi Ratia perusti Marimekon vuonna 1951. Kuva: Marimekko

12. Hertta Kuusinen

Poliitikko Hertta Kuusinen (1904–1974) oli Suomen toinen naisministeri. Jo parikymppisenä hän näki toisenlaisen tulevaisuuden kuin naisilla ympärillään.

Hertta Kuusinen oli monessa asiassa edelläkävijä: hän halusi jo tuolloin yhdistää työn ja perheen. Nainen ei ollut pelkästään ruuanlaittaja ja perheen arjen ylläpitäjä. Näkemys oli hyvin radikaali, sillä naisilla ei ollut muuta elämisen mallia. Vain harvat yläluokan naiset olivat koulutettuja ja saattoivat menestyä yhteiskunnassa, Punainen kolmio -tv-sarjan (2015) ja Hertta-kirjan (2015) Kuusisesta tehnyt Heidi Köngäs kertoo Kotiliedelle.

Hertta Kuusinen on ensimmäinen suomalainen nainen, joka pääsi politiikan eturiviin. Kuva: Sanoma-arkisto
Hertta Kuusinen on ensimmäinen suomalainen nainen, joka pääsi politiikan eturiviin. Kuva: Sanoma-arkisto

Ketä vahvaa naista sinä arvostat? Kommentoi alla tai Twitterissä tai Instagramissa hashtageilla #häijymuija ja #menaiset!

Juttua muokattu 21.10.2016 klo 10:30. Minna Canthin kuolinvuosi korjattu.